Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [02] (Κ) Ανακήρυξη ψευδοκράτους - 20η επέτειος
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Αφιξη
  • [06] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Ε/Κ δημοσιογράφοι - Γιλέκα
  • [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους - Ερντογάν
  • [09] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [10] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

  • [01] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Παγκύπριο Συνέδριο

    Ξεκινά σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία το Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    [02] (Κ) Ανακήρυξη ψευδοκράτους - 20η επέτειος

    Συμπληρώνεται σήμερα η 20η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ανακήρυξη ψευδοκράτους - 20η επέτειος ------------------------------------- Συμπληρώνεται σήμερα η 20η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για να εορταστεί η αποσχιστική ενέργεια, στις οποίες θα παραστεί και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φθάνει στα κατεχόμενα στις 10:00 σήμερα.

    Με σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές καταδίκασαν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους σε χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας.

    Ψήφισμα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με το οποίο απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και από τον ΟΗΕ ''να δώσουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δεν μπορεί η Τουρκία να εξακολουθήσει να κατέχει μέρος της Κύπρου, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ'' ενέκριναν οι φοιτητές και οι μαθητές που πραγματοποίησαν σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ), οι Φοιτητικές Ενώσεις Εσωτερικού (ΦΕ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές, κρατώντας σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΕΕ και της Ελλάδας πορεύθηκαν από τη Λεωφόρου Μακαρίου Γ προς την Πλατεία Ελευθερίας, όπου καταδίκασαν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, απαίτησαν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και εξέφρασαν την ευχή όπως το Μάιο του 2004 η Κύπρος ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ.

    Υπουργός Παιδείας - Ψευδοκράτος - Μήνυμα ---------------------------------------- Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης κάλεσε τους νέους της Κύπρου να συνεχίσουν τον αγώνα, οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και τον λαό της.

    Σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές, με το οποίο καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 20 χρόνια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία επιδίωκαν να επιβάλουν τα τετελεσμένα της εισβολής, δηλαδή τη διχοτόμηση του νησιού και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Ομως η αποσχιστική αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα από καμμιά άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία. Το ψευδοκράτος αποτελεί μια προκλητική παραφωνία στη διεθνή πολιτική ζωή, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κατοχικής δύναμης να του δώσει οντότητα και κύρος'', αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας.

    ΑΚΕΛ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους ----------------------------- Παρά το γεγονός ότι το ψευδοκράτος έχει μόνο αναγνωριστεί από την ίδια την κατοχική δύναμη, η ύπαρξή του συνιστά σοβαρότατο εμπόδιο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, δεδομένου ότι η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απαιτούν η όποια λύση να προνοεί για δύο κράτη με δύο χωριστές οντότητες, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε σημερινή του ανακοίνωση, καταδικάζοντας την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Αφού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η ε/κ πλευρά έχουν επανειλημμένα διακηρύξει την αποφασιστικότητά τους να διαπραγματευτούν για τη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, το ΑΚΕΛ σημειώνει πως ''ο διεθνής παράγοντας πρέπει να στραφεί και να ασκήσει τις πιέσεις του στην Αγκυρα, ώστε επιτέλους να διαφοροποιήσει τη φιλοσοφία και την πολιτική της στο Κυπριακό και να συνεργαστεί για επίλυση του προβλήματος''.

    ΔΗΣΥ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους ------------------------------ Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνει την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για διαπραγμάτευση με στόχο την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν από την 1η Μαϊου 2004 για να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.

    Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι είκοσι χρόνια μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το παράνομο κρατίδιο όχι μόνο δεν πέτυχε αναγνώριση, αλλά επιπλέον η διεθνής κοινότητα επιμένει στην εξεύρεση λύσης που να ενώνει την Κύπρο και να καταργεί το ψευδοκράτος.

    ΔΗΚΟ - Ψευδοκράτος - Επέτειος ανακήρυξης ---------------------------------------- Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει την ανακήρυξη του τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους και επαναδιακηρύσσει την σταθερή θέση του για μια έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ καλεί τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα την ΕΕ και τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν με περισσότερη αυστηρότητα και αποφασιστικότητα την τουρκική αδιαλλαξία, τις τουρκικές μεθοδεύσεις και αιτιάσεις.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους -------------------------------- Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδικάζει την προκλητική, παράνομη και επεκτατική ενέργεια της Αγκυρας να προχωρήσει στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι η φετινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους βρίσκει την Κύπρο σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, όπως διαμορφώθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης και την ΕΕ να στέλλει σαφή μηνύματα στην Τουρκία ότι η συμβολή της στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος θα βοηθήσει τη δική της ευρωπαϊκή πορεία.

    ΕΔΗ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους - Ερντογάν ---------------------------------------- Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνει πως είκοσι χρόνια μετά η αποσχιστική πολιτική της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΕΔΗ, ''οι προσεχείς εκλογές στα κατεχόμενα με τις διαρκείς παρεμβάσεις του τουρκικού κατεστημένου έχουν καταδείξει ότι η αποσχιστική πολιτική καταπιέζει την τ/κ κοινότητα και αντιστρατεύεται την πολιτική της βούληση''.

    ΝΕΟ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους ---------------------------- Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελεί σταθμό στην αλυσίδα των έμπρακτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την Τουρκία, αναφέρουν οι Νέοι Ορίζοντες σε σημερινή ανακοίνωσή τους με την οποία καταδικάζουν την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    ''Οι παραβιάσεις αυτές δυστυχώς θα συνεχιστούν, αφού η τουρκική πολιτική παραμένει η ίδια, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των διαδικασιών ψηφοφορίας στα κατεχόμενα'', σημειώνουν οι ΝΕΟ και προσθέτουν πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ ''αποτελούν επιβεβαίωση των πάγιων επιδιώξεων της Τουρκίας και δίνουν απάντηση σε όσους τρέφουν αυταπάτες ότι η Τουρκία έχει αλλάξει πρόσωπο''.

    Οικολόγοι - Ανακήρυξη ψευδοκράτους ---------------------------------- Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με αφορμή την σημερινή θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους τονίζει την ανάγκη για συνέπεια, σύνεση, ευθύνη και συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, ε/κ και τ/κ, ''στη βάση της δυναμικής που πηγάζει από τη θέληση των πολιτών για εξεύρεση λύσης που να σέβεται όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα, σε μια κοινή πατρίδα''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι Οικολόγοι καταδικάζουν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους - προτεκτοράτου της Τουρκίας στην κατεχόμενη Κύπρο και καταθέτουν ''τη σταθερή και αμετάθετη θέση για αγώνα μέχρι την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμη και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού''.

    Επαλξη - Ανακήρυξη ψευδοκράτους -------------------------------- Η ανάγκη απεγκλωβισμού των Τ/Κ από τις στείρες προσεγγίσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η ανάγκη χάραξης μιας κοινής πορείας για το μέλλον είναι τώρα πιο έντονη από ποτέ, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωση της η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, με την οποία καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    ''Η αποσχιστική τακτική του Τ/Κ ηγέτη οδήγησε στη σημερινή κατάσταση με ένα παράνομο καθεστώς που δεν αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο, που έχει εγκλωβίσει και στερήσει πλήθος δικαιωμάτων των Τ/Κ συμπατριωτών μας, έχει στερήσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/Κ και αποτελεί τροχοπέδη στο μέλλον της Κύπρου'', αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επαλξη.

    Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Δημοσιεύματα ------------------------------------ Υπερβολικά και ειρωνικά χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τα τουρκικά δημοσιεύματα ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισηγήθηκε να προχωρήσει στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και να προσφέρει ανθοδέσμη.

    Σε δηλώσεις μετά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και σχολιάζοντας πληροφορίες για αίτημα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας για ''κοινή συνάντηση'' κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα αύριο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''δεν υπάρχει καμμία επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση''.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε την 15η Νοεμβρίου ως μια ''άλλη μαύρη επέτειο, συνέχεια της 20ης Ιουλίου, της τουρκικής εισβολής''.

    ''Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας είναι παράνομη, είναι αρχηγός της κατοχικής δύναμης και ο ίδιος έχει διαψεύσει τα περί ανθοδέσμης και πρόθεσής του να εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές'', είπε.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ερντογάν - Παράνομη επίσκεψη ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα πως η μόνη προσφορά που μπορεί να καταθέσει προς τον κυπριακό λαό (Ε/Κ και Τ/Κ) ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι να προχωρήσει στον τερματισμό της κατοχής και να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης που να στηρίζεται στο διεθνή νόμο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη σχετικά με το Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του ΚΣ ΕΔΕΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, ο κ. Ομήρου σχολιάζοντας την αυριανή παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα είπε πως ''ο κ. Ερντογάν εισέρχεται παράνομα στην Κύπρο, από παράνομο αεροδρόμιο και θα διακινηθεί παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το διεθνή νόμο''.

    Ερντογάν - Κατεχόμενα - Ελεύθερες περιοχές - Διάψευση ----------------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε ότι προτίθεται να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, κατά την σημερινή παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της 20ης επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή'', σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά πόσο θα μεταβεί στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Κύπρου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως δεν έχει τέτοια σχέδια κατά νου.

    ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ ---------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), αναφέρει ότι o διεθνής οργανισμός θεωρεί την τουρκική κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στην κλειστή περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Οπως αναφέρει ο κ. Ανάν, ''τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρατήρησε την αύξηση της δραστηριότητας του τουρκικών δυνάμεων/τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων κυρίως με περιπολίες και καθάρισμα της περιοχής''.

    Οι διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έγκριση του ψηφίσματος, με το οποίο θα παρατείνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα αρχίσουν τη Δευτέρα στο επίπεδο των πέντε μονίμων μελών. Το ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί σε συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 21 Νοεμβρίου.

    Επισημαίνοντας πως η κατάσταση στην γραμμή καταπαύσεως του πυρός παραμένει ήρεμη, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση είχε ως αποτέλεσμα να περνά καθημερινά το οδόφραγμα ένας σταθερός αριθμός Κυπρίων ''με αξιοσημείωτο χαμηλό αριθμό περιστατικών''.

    Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2003, όπως αναφέρει, διακινήθηκαν δύο εκατομμύρια άτομα από τις δύο κοινότητες.

    ''Η στρατιωτική κατάσταση κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός είναι γενικά ήρεμη. Ωστόσο, υπήρξε αύξηση των κινήσεων των τουρκικών δυνάμεων εντός της νεκρής ζώνης'', σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Εκφράζει, επίσης, λύπη για το γεγονός ότι οι ''αρχές'' του ψευδοκράτους απέτυχαν να παράσχουν πρόσβαση και ελευθερία κινήσεων χωρίς κανένα εμπόδιο στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην προσπάθειά της να φέρει την αποστολή της σε πέρας.

    Πρόεδρος Βουλής - Τάσος Γιαννίτσης ----------------------------------- Τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν Αθήνα και Λευκωσία στο Κυπριακό υπό το φως των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και για την Τουρκία και την προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Τουρκία για συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που διήρκεσε μια περίπου ώρα ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς θα πάμε πιο μπροστά» και ανέφερε ότι «πετύχαμε πολλά αυτό το διάστημα μέσα από μια καλή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου».

    Τάσος Γιαννίτσης - Διάσκεψη Τύπου --------------------------------- Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα και την πολιτική της Τουρκίας, εκτιμά ο Αν. ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης

    Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο αλλά και από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία, εκτιμά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εδώ επαφών του, ο κ. Γιαννίτσης είπε πως η επίλυση του Κυπριακού δεν υποβοηθείται από κινήσεις εντυπωσιασμού ενώ τόνισε την ανάγκη η Αγκυρα να δώσει δείγματα γραφής για τη δέσμευσή της να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αρχές.

    Ο Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην πολύ καλή και στενή συνεργασία και συντονισμό Αθηνών-Λευκωσίας και είπε πως η επίσκεψή του αυτή την περίοδο πραγματοποιείται ενόψει γεγονότων διάφορων όπως Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, παράνομες εκλογές, σύνοδος κορυφής ΕΕ.

    Ντενκτάς - Δηλώσεις - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους ------------------------------------------------------ Σε νέες επικρίσεις κατά των Βρετανών και των Αμερικανών για παρέμβαση τις λεγόμενες εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου προέβη χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σε δηλώσεις σε ξένους δημοσιογράφους στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Ε/Κ και τώρα η ΕΕ του επιτίθενται γιατί δεν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν.

    Παράλληλα, σε μήνυμά του για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Ντενκτάς απείλησε ότι στην περίπτωση που οι Ε/Κ, όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή ΔΗμοκρατία, ενταχθούν στην ΕΕ και οι Τ/Κ μένουν εκτός, τότε το ψευδοκράτος θα γιορτάσει και την 21η και την 22η επέτειό του.

    Ντερβίς Ερογλου - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ---------------------------------------- Η Τουρκία δεν πιέζει το ψευδοκράτος να λύσει το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, προσθέτοντας ότι η τ/κ κοινότητα πραγματοποιεί βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία.

    ''Δεν υπάρχει πίεση από την Τουρκία. Εμεις ως τ/κ πλευρά ήμασταν υπέρ των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα και πάντα καταθέτουμε προτάσεις στο τραπέζι με καλή βούληση'', είπε ο κ. Ερογλου, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακά πλοία ----------------------------------- Εξι πλοία χύδην φορτίου και ένα πετρελαιοφόρο υπό κυπριακή σημαία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πλοίων που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο αποκλεισμού από τα κοινοτικά λιμάνια. Τον σχετικό κατάλογο έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των αποφάσεων για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας, του γνωστού κοινοτικού πακέτου ''Ερρικα''.

    Πρόκειται για πλοία στα οποία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έλεγχοι και έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα και εάν υποστούν έναν ακόμη έλεγχο με το ίδιο αποτέλεσμα θα αποκλεισθούν από τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

    Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες --------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας αναχωρεί μεθαύριο Κυριακή για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί σε συνάντηση των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εντασσομένων χωρών.

    Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΑΑ) και τρόποι ενδυνάμωσης της δύναμης ταχείας αντίδρασης που αποφασίστηκε στο Ελσίνκι.

    ΗΕ - Ιράκ - Κύπρος - Διαβουλεύσεις ----------------------------------- Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών που ασχολούνται με το Ιράκ ολοκληρώνουν το Σαββατοκυρίακο στη Λευκωσία τις διαβουλεύσεις τους για τον ρόλο του διεθνούς οργανισμού στη χώρα και θα διαβιβάσουν τις εισηγήσεις τους στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αρχές της προσεχούς εβδομάδας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κέβιν Κένετι, επικεφαλής του Γραφείου Επειγόντων Ανθρωπιστικών Θεμάτων για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

    Ο κ. Κένετι είπε πως είναι δύσκολο για τα ΗΕ να λειτουργήσουν όπως επιθυμούν για να επιτελέσουν το έργο τους εάν η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στο Ιράκ δεν βελτιωθεί.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ακόμα πως η Κύπρος ήταν μια ''φυσιολογική'' επιλογή για τη διεξαγωγή αυτών των διαπραγματεύσεων αφού προσφέρει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και γειτνιάζει με το Ιράκ.

    Βρετανία - Διεύρυνση ΕΕ - Βασιλική έγκριση ------------------------------------------ To νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ που αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε χθες τη βασιλική έγκριση που αποτελεί το τελικό στάδιο κυρώσεως νόμου στη Βρετανία.

    Με τον νέο Νόμο εφαρμόζονται στο έδαφος της Βρετανίας οι πρόνοιες της Συνθήκης Προσχώρησης που υπεγράφη στην Αθήνα στις 16 Απριλίου 2003 και δίνεται η δυνατότητα για άνοιγμα της αγοράς της χώρας σε πολίτες των νέων κρατών μελών της ΕΕ.

    Καλωσορίζοντας την εξέλιξη, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο είπε ότι ''η θέσπιση αυτού του νόμου φέρνει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά τη διεύρυνση της ΕΕ''.

    Πρόεδρος Βουλής - Βουλευτές - Ιρλανδία -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα ηγηθεί κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία αναχωρεί την Κυριακή για την Ιρλανδία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ιρλανδικής Βουλής Rory O' Hanlon.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Χριστόφιας και τα μέλη της αντιπροσωπείας θα έχουν συναντήσεις με τους Προέδρους της ιρλανδικής Βουλής και Γερουσίας Rory O' Hanlon και Rory Kiely, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Dick Roche και την Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Απασχόλησης Mary Harney.

    Αντιπροσωπεία ιρλανδικού Κοινοβουλίου - Κύπρος ---------------------------------------------- Φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο για επίσκεψη αντιπροσωπεία της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκου Αναστασιάδη.

    Κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου και τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Υπουργός Παιδείας - Επέτειος Πολυτεχνείου - Μήνυμα --------------------------------------------------- Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κάλεσε χθες τον κυπριακό μαθητικό και φοιτητικό κόσμο να παραμείνει σταθερά προσηλωμένος στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας για την προάσπιση των ιδανικών για τα οποία θυσιάστηκαν οι ήρωες του Πολυτεχνείου, καθώς και για τη δικαίωση της Κύπρου.

    ''Εσείς, η νέα γενιά, οφείλετε σήμερα να πάρετε τα σωστά μηνύματα αυτής της επετείου, για να μπορέσετε με γνώση και σύνεση να βαδίσετε προς το αύριο'', αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει: ''Το αίμα των νεκρών φοιτητών του Πολυτεχνείου ας καθοδηγεί τα βήματά σας και ας οπλίζει την ψυχή σας με σθένος, αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Παγκύπριο Συνέδριο ---------------------------- Ξεκινά σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία το Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Το Συνέδριο, το οποίο θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, άλλοι κομματικοί αξιωματούχοι από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου, εκπρόσωποι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και εκ μέρους της ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ψηφοφορία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στις 6 το απόγευμα.

    Τομέας Ταχυδρομικών Υπηρεσιών - Συνέδριο ---------------------------------------- Η διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση και τον Κοινωνικό Διάλογο στον τομέα των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, καθώς αυτό πραγματοποιείται πέντε μόλις μήνες πριν την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Σε ομιλία του στο Συνέδριο, την οποία διάβασε ο Διευθυντής Διοίκησης του Υπουργείου του οποίου προϊσταται, ο κ. Καζαμίας αναφέρει πως μετά την 1η Μαϊου 2004 η Κύπρος με την μακραίωνη ιστορία της θα είναι το νοτιοανατολικότερο σημείο της ενωμένης Ευρώπης και θα αποτελεί αδιάσπαστο κρίκο στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, όπου ανήκει γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο συνέδριο έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι των εργοδοτών και των συντεχνιών στον τομέα των Ταχυδρομείων, τόσο από τις χώρες μέλη της ΕΕ όσο και από τις υπό ένταξη χώρες.

    Τμήμα Πολεοδομίας - Διεθνές εργαστήρι -------------------------------------- Διεθνές εργαστήρι με θέμα ''Αειφόρος και υγιής συγκοινωνιακός και πολεοδομικός σχεδιασμός'' διοργανώνει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη) και τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο εργαστήρι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον, θα παραστούν εκπρόσωποι από 20 ευρωπαϊκές χώρες και 10 διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μελέτες και πρακτικές εφαρμογές που σχετίζονται με το θέμα.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση --------------------------- Πιέσεις δέχθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου πίσω στο επίπεδο των 84 μονάδων, παρά την αύξηση που παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,9%, κλείνοντας στις 84,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 560 χιλιάδες λίρες, γεγονός που οφείλεται στο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 58,6% του ημερήσιου τζίρου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το παρασκήνιο γύρω από τη σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους εορτασμούς της 20ης επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, η μελέτη των τριών Νορβηγών παρατηρητών για τις ''εκλογές'' στο ψευδοκράτος, η υπόθεση Λοϊζίδου, το Παγκύπριο Συνέδριο ΚΣ ΕΔΕΚ, οι χθεσινές εκδηλώσεις της μαθητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας για καταδίκη του ψευδοκράτους είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο Τύπος σήμερα.

    Αλλα θέματα είναι το φορολογικό πακέτο για τα αυτοκίνητα, η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για την υπόθεση του Δήμου Παραλιμνίου, η αναφορά του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό, το θέμα των ευρω-κονδυλίων και τα μέτρα που έχουν λάβει οι Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας για πάταξη του λαθρεμπορίου.

    Η ''Αλήθεια'', με κύριο τίτλο ''Η έκθεση δείχνει διαπλοκή'', γράφει ότι διαπλοκή συμφερόντων φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας στην έρευνα που διεξήγαγε το γραφείο της για τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον Δήμο Παραλιμνίου και φέρεται να εισηγείται την ανάγκη περαιτέρω και βαθύτερης διερεύνησης της υπόθεσης. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι όλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στα κατεχόμενα σε σχέση με τις ''εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου θα καταγραφούν στη μελέτη που θα ετοιμάσουν οι τρεις Νορβηγοί παρατηρητές του πανεπιστημίου του Οσλο, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο από τις αρχές της εβδομάδες.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Παρατηρητής η κυβέρνηση'' ότι σε επιφυλακή και επαγρύπνηση βρίσκονται οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους ενόψει της παρουσίας σήμερα στα κατεχόμενα του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι ''ατυχή και ανήθικη'' χαρακτηρίζει η τουρκική διπλωματία την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ζητά από την Τουρκία να καταβάλει μέχρι τις 19 Νοεμβρίου την αποζημίωση που έχει επιδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Λοϊζίδου.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ποινικός ανακριτής'', γράφει στο κύριο θέμα του ότι από την πολυσέλιδη έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για την υπόθεση του Δήμου Παραλιμνίου προκύπτει η ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών και απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών. Προς τούτο, η κυβέρνηση προτίθεται να διορίσει, πιθανότατα την Τετάρτη, ποινικό ανακριτή, αν και υπάρχει και η επιλογή του διορισμού ερευνητικής επιτροπής. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στους ώμους της κομματικής βάσης του ΚΣ ΕΔΕΚ πέφτει πλέον η ευθύνη να δώσει την απάντηση κατά πόσο το συνέδριο του κόμματος που αρχίζει σήμερα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Χωρίς...λουλούδια ο Ερντογάν'' ότι η παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Κύπρο συνοδεύτηκε από οργιώδη σεναριολογία που τον ήθελε να περνά, σύμφωνα με τη ''Μιλιέτ'', τη γραμμή αντιπαράταξης και να επισκέπτεται τις ελεύθερες περιοχές, μοιράζοντας μάλιστα λουλούδια. Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος φθάνει σήμερα στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της 20ης επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καθώς και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, διέψευσαν αμέσως την είδηση αυτή. Αλλού γράφει ότι η μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία με χθεσινές μαχητικές και ενθουσιώδεις εκδηλώσεις καταδίκασαν την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους για αγώνα μέχρι την απελευθέρωση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', με κύριο τίτλο ''Πολλά τα σενάρια, αμφίβολη εξέλιξη'', γράφει ότι με σενάρια, που έτυχαν επεξεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις αποσκευές του μεταβαίνει σήμερα στα κατεχόμενα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον ''Φ'' ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο κατά πόσον ο Ερντογάν θα εξαγγείλει οτιδήποτε δημοσίως, θα το συζητήσει όμως τόσο με τον Ντενκτάς και την αντιπολίτευση. Η τουρκική πλευρά προχωρεί στην επεξεργασία νέου εγγράφου για το Κυπριακό, το οποίο σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϊσάλ, στηρίζεται στο βελγικό μοντέλο συντάγματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Δευτέρα είναι πλέον η καθοριστική μέρα για την τύχη και την τελική διαμόρφωση του φορολογικού πακέτου για τα αυτοκίνητα.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Επαγρυπνεί η κυβέρνηση'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι σε επιδείξεις αδιαλλαξίας και προκλητικότητας προβαίνει η Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς με αφορμή την 20η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, με τον Ερντογάν να πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι ο Κόφι Ανάν, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνει ότι δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό η ανανέωση της αποστολής των καλών του υπηρεσιών για διευθέτηση του Κυπριακού, εκτός εάν υπάρξει ετοιμότητα εκ μέρους και των δύο πλευρών, όπως επίσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου του για λύση του προβλήματος και διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων το ταχύτερο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Είναι πραγματικότητα η απειλή για λαθρεμπόριο, λένε οι Βάσεις'', γράφει ότι οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας ενισχύουν τις Τελωνειακές Υπηρεσίες τους, καθώς και τις αστυνομικές περιπολίες για να πατάξουν το φαινόμενο του λαθρεμπορίου από τα κατεχόμενα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η κυβέρνηση προειδοποίησε χθες ότι θα υπάρξει αύξηση στις τιμές των καυσίμων κατά τον μήνα Δεκέμβριο, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν την άφησε να καταθέσει νομοσχέδιο για αύξηση των τιμών κατά 0,8 σεντ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', με κύριο τίτλο ''Να πώς χάνουμε ευρω-κονδύλια'', γράφει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2004 και όχι από την 1η Μαϊου θα υπάρχει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Λόγω όμως της ανεπάρκειας απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, όπως γράφει, το κυπριακό κράτος χάνει αυτή την ευκαιρία. Αλλού αναφέρει πως ένα θλιβερό τρίμηνο διένυσαν από τον Αύγουστο μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο οι εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων τύπου σαλούν, εν αναμονή της κυβερνητικής πρότασης που θα ρίξει τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία τους.

    [05] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Αφιξη

    Εφθασε στις 10:30 σήμερα στα κατεχόμενα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το κατοχικό καθεστώς για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Στο "αεροδρόμιο" είχαν μαζευτεί πολλοί Τούρκοι έποικοι για να τον καλωσορίσουν. Ο κ. Ερντογάν δεν προέβη σε δήλωση κατά την άφιξή του, αλλά χαιρέτισε τον κόσμο και αναχώρησε.

    Μετά την άφιξή του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός επισκέφθηκε μνημεία και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    [06] (Κ) Κατοχικό καθεστώς - Ε/Κ δημοσιογράφοι - Γιλέκα

    Το γνωστό του πρόσωπο, το οποίο παραπέμπει στις εμμονές του περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, έδειξε για ακόμη μια φορά το κατοχικό καθεστώς.

    [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Την Α. Θ. Μ. τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρο Ζ΄, επισκέφθηκε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου ε.ε., ο νέος Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος.

    Τον Εξοχώτατο κ. Πρέσβυ υποδέχθηκαν στην είσοδο της Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Σάββα ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας Θεοφιλ. Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος και οι κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Στην συνέχεια τον κ. Βλασσόπουλο υποδέχθηκε ο Μακαριώτατος στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου είχαν συνομιλία.

    Ακολούθως, ο Πατριάρχης και ο Εξοχώτατος κ. Πρέσβυς μετέβησαν στο μετασκευαζόμενο Πατριαρχικό Μέγαρο. Εκεί, ο κ. Βλασσόπουλος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το επιτελούμενο έργο, να επισκεφθεί τον υπό ανακαίνιση Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού και την Ιστορική Πατριαρχική Βιβλιοθήκη στην οποία πραγματοποιούνται έργα συντήρησης, καθαρισμού και ταξινόμησης των σπάνιων χειρογράφων, στερεοτύπων, παλαιοτύπων και εντύπων βιβλίων.

    Ο κ. Πρέσβυς, δεν παρέλειπε να εκφράζει συνεχώς τον θαυμασμό και την ικανοποίηση του για το επιτελούμενο έργο από τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και να αναφέρεται στην διαφορά που βλέπει, αφού είναι Αιγυπτιώτης και παλαιότερα είχε υπηρετήσει ως Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια. Είδε επίσης, από κοντά, τους νέους χώρους της Βιβλιοθήκης, τα Πατριαρχικά διαμερίσματα, και τους υπόλοιπους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου το οποίο σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο να δεχθεί και πάλι την έδρα και τις κεντρικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

    Το μεσημέρι ο κ. Πρέσβυς παρακάθισε σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα, στο οποίο παραβρέθηκε και η Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου. Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Εξοχώτατο κ. Πρέσβυ, αναφέρθηκε στο πολύπλευρο και σημαντικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στις δοκιμασίες στις οποίες υπέστη κατά την ιστορία του και στο ανακαινιστικό έργο το οποίο αντικατοπτρίζει στην όρεξη για δουλειά ιδίως στους νέους κληρικούς.

    Αναφέρθηκε επίσης στην άριστη συνεργασία με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κράτους και ζήτησε και την συνεργασία του κ. Πρέσβυ, ο οποίος ως Αιγυπτιώτης γνωρίζει την ιστορία και τα προβλήματα του Πατριαρχείου. Ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε: « Ξέρουμε ότι πάντοτε θα είσθε κοντά μας, με μια καλή άποψη, με μια καλή συμβουλή, επειδή ως Αιγυπτιώτης, ως γέννημα και θρέμμα της Αιγύπτου είσθε γνώστης της ιστορίας του Παλαίφατου τούτου Πατριαρχείου».

    Ευχαρίστησε για την συμπαράσταση και την ανταπόκριση της Πατρίδας και παρεκάλεσε τον κ. Πρέσβυ να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

    Ακολούθως ο κ. Πρέσβυς ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την φιλοξενία και είπε ότι, δεκαέξι χρόνια μετά εντυπωσιάζεται από το έργο του Πατριαρχείου και τις σημαντικές αλλαγές σε αυτό και στον πνευματικό και στον υλικό τομέα.

    Αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές του Πατριαρχείου και ότι κατάφερε να επιζήσει και να αποτελεί σήμερα φάρο όλου του κόσμου. Ανέφερε επίσης ότι η προσπάθεια του Πατριάρχου Αλεξανδρείας έχει εκτιμηθεί από όλο τον Ελληνικό και Χριστιανικό κόσμο όχι μόνο σε εκκλησιαστικούς κύκλους αλλά και σε όλους τους πολιτικούς.

    Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος, ο κ. Βλασσόπουλος, η κ. Αθανασιάδου και ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως, μετέβησαν και πάλι στο Πατριαρχικό Γραφείο όπου είχαν συνάντηση.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια, 15 Νοεμβρίου 2003

    AHI APPLAUDS NON-DEPLOYMENT OF TURKISH TROOPS TO IRAQ

    WASHINGTON, DC The American Hellenic Institute applauds the non-deployment of Turkish troops to Iraq. AHI General Counsel, Gene Rossides, stated: ''The non-deployment of Turkish troops in Iraq is a wise decision. AHI, together with prominent Kurdish, Armenian and Greek American organizations, in a joint letter of October 21, 2003, sent to President George W. Bush, had warned the Administration about the implications for the U.S. to send Turkish troops to Iraq. We certainly hope that our voice was a factor taken into consideration.'' The joint letter states:

    ''The Iraqi Governing Council strongly opposes Turkish occupation forces in Iraq. Not just the Kurds, but the Arabs, as well, oppose Turkish troops in Iraq. They remember Turkey as the former harsh colonial master for 400 years of Iraq and the Middle East.''

    With regard to Turkeys behavior to its minorities and neighbors, the letter states:

    ''Turkeys well-documented and continuing ethnic cleansing, crimes against humanity and genocide against its 20% Kurdish minority of 15 million is harmful to U.S. interests in building stability and democratic institutions in Iraq and the Middle East.''

    ''Turkey is an aggressor nation. It has 35,000 illegal occupation troops and 100,000 illegal settlers in Cyprus.''

    ''Turkeys illegal economic blockage of Armenia prevents aid to Armenia including U.S. humanitarian and pharmaceutical aid.''

    Given the ethnic cleavages Turkey has created in the Southeastern Mediterranean and the Middle East, the letter warned that ''The use of Turkish troops in Iraq will set back our efforts and cause additional problems.''

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους - Ερντογάν

    Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την πάγια πολιτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την ισότητα και τις ''πραγματικότητες'', επισημαίνοντας ότι η μη λύση δεν είναι λύση.

    [09] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Την πάγια θέση του ότι στην Κύπρο υπάρχουν "δύο κράτη", επανέλαβε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από το βήμα της στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    ''Υπάρχουν (στην Κύπρο) δύο κοινότητες, δύο κράτη και είναι καλύτερο για τους Ε/Κ να καταλάβουν ότι δεν είναι ένα, αλλά δύο και να σταματήσουν τα παιγνίδια που παίζουν για 40 χρόνια'', ανέφερε ο κ. Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι η ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού έλυσε πολλές απορίες για το μέλλον των Τ/Κ.

    [10] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - Τ/Κ ηγέτης - Συνάντηση

    Η Τουρκία δέχεται τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχθεί και την κατάλυση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από τη συνάντηση στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 15 November 2003 - 18:49:13 UTC