Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Ευρωλίγκα - Νίκη
  • [02] (Κ) Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση
  • [03] (Κ) Γουέστον - Υπόθεση Λοϊζίδου - Κυπριακό
  • [04] (Κ) ΓΓ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ΕΕ - Τουρκική γλώσσα
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [07] (Κ) Κυπριακή Αστυνομία - ΕΛΑΣ - Παραχαράκτες
  • [08] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κυπριακό - Ευρωεκλογές
  • [09] (K) Νέα Συνταγματική Συνθήκη - Ευρωεκλογές
  • [10] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Εκπρόσωποι Τύπου
  • [11] (Κ) Υπουργός Δημόσιας Τάξεως Ελλάδας - Κύπρος
  • [12] (Κ) Πρόντι - ΕΕ - Εντασσόμενες χώρες - Επίτροποι
  • [13] (Κ) Οικολόγοι - Περδίκης - Τιτίνα - Αποζημίωση
  • [14] (Κ) Φερχόιγκεν - Γερουσία Βελγίου - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Λοϊζίδου - Δημητριάδης - Διάσκεψη Τύπου
  • [16] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Βούλγαρος ΥΠΕΞ
  • [17] (Κ) ΕΔΗ - Λοϊζίδου - Τουρκία - Αποζημίωση
  • [18] (Κ) Νεοφύτου - Μητσόπουλος - Λοϊζίδου - Καταβολή αποζημίωσης
  • [19] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Βούλγαρος ΥΠΕΣ (Ορθή επανάληψη)
  • [20] (Κ) ΔΗΚΟ - Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [21] (Κ) Ανώτατο Δικαστήριο - Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
  • [22] (Κ) ΕΛΚ - Φόρουμ Διεύρυνσης - Διακήρυξη - Κυπριακό
  • [23] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [24] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές
  • [26] (Κ) Καρογιάν - Υπόθεση Λοϊζίδου - Αντιδράσεις
  • [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Σεμινάριο - Συνθήκη της Οτάβας - Κύπρος - Νάρκες
  • [28] (Κ) ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Δημητρίου
  • [29] (Κ) Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [30] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Υφυπουργός Εσωτερικών Ελλάδας
  • [31] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - ΣτΕ - Λοϊζίδου
  • [32] (Κ) ΥΠΕΞ - Διάσκεψη - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία
  • [33] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [34] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Λοϊζίδου - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Ευρωλίγκα - Νίκη

    [02] (Κ) Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η χθεσινή εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ για καταβολή αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοιζίδου δεν θα αποτελέσει προηγούμενο.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ''έχει καταγραφεί στην απόφαση της Επιτροπής, η δήλωση που έκανε η Τουρκία ως προς την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση Λοϊζίδου'' και επισημαίνεται ότι ''έτσι, έχει υιοθετηθεί η θέση, η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να μην αποτελέσει προηγούμενο''.

    [03] (Κ) Γουέστον - Υπόθεση Λοϊζίδου - Κυπριακό

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε θετικό γεγονός την καταβολή της αποζημίωσης από την Τουρκία στην Τιτίνα Λοϊζίδου, επισημαίνοντας ότι αν και οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης εκτιμούν πως η κίνηση της Αγκυρας δείχνει σεβασμό προς ένα σημαντικό θεσμό της Ευρώπης.

    Ο κ. Γουέστον μίλησε χθες σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Τζoν Χόπκινς στις ΗΠΑ, όπου παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα προόδου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν, μέχρι το Μάιο του 2004.

    Οπως ανέφερε, είναι ακόμη εφικτό να υπάρξει μια επίλυση στη βάση του σχεδίου Ανάν μέχρι το Μάιο, αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραμένει προσηλωμένος στη δέσμευσή του να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες του υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ειλικρινής έκφραση πολιτικής βούλησης από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο κ. Γουέστον ανέφερε πως κατά την άποψή του η επίλυση θα είναι πολύ πιο δύσκολη μετά το Μάιο και την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] (Κ) ΓΓ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ΕΕ - Τουρκική γλώσσα

    Το θέμα ένταξης της τουρκικής γλώσσας στις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μόλις διευθετηθεί το Κυπριακό, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζούλιαν Πρίστλι.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι νίκες και οι ήττες για την Κύπρο και την Τουρκία στο Στρασβούργο σε ό,τι αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου, οι αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων καθώς και όλο το παρασκήνιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων προβάλλονται επίσης οι έρευνες και οι συλλήψεις αναφορικά με τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής, η έναρξη χθες σε ειδική τελετή στη Βυζακιά της διαδικασίας καταστροφής των ναρκών κατά προσωπικού της Εθνικής Φρουράς, τα εμπόδια που παρεμβάλλει το κατοχικό καθεστώς στη διέλευση Τ/Κ για να εργαστούν στις ελεύθερες περιοχές, η μυστηριώδης απαγωγή κοριτσιού και η αύξηση στην τιμή του ψωμιού.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Πολιτική ήττα στο Στρασβούργο'' γράφει ότι οι αποφάσεις στο ΣτΕ σε ό,τι αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου έδειξαν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που παρουσίαζε η κυβέρνηση ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά και ότι υπήρχε σαφής υποστήριξη στις κυπριακές θέσεις. Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλει τη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του αρχηγού του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς που δηλώνει πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα είναι το μεγαλύτερο στην ψευδοβουλή και εκφράζει πρόθεση να σχηματίσει ''κυβέρνηση συνασπισμού'' εάν τα υπόλοιπα κόμματα αποδεχτούν τον πατέρα του Ραούφ ως διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Αγρια βασανιστήρια στο κοριτσάκι'' προβάλλει περιγραφή της μητέρας του δεκάχρονου κοριτσιού που απήχθη την περασμένη Κυριακή και σύμφωνα με την οποία δύο άντρες με εγκληματικό παρελθόν έδεσαν το κοριτσάκι, του τραβούσαν τα μαλλιά και του έσβηναν τσιγάρα στο σώμα. Πρωτοσέλιδα αναφέρεται επίσης σε κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες από τους 350 περίπου Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην Κύπρο ως πολιτικοί πρόσφυγες μόνο τέσσερις είναι Παλαιστίνιοι ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται κυρίως από τη Συρία και το Ιράν.

    ''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Η Τουρκία πληρώνει την κατοχή'' και γράφει ότι μετά από πέντε χρόνια αμφισβήτησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ η Αγκυρα ξόφλησε χθες τις αποζημιώσεις ύψους 1 εκ. 116 χιλ. ευρώ που οφείλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου επειδή της στερεί την άσκηση των ατομικών της δικαιωμάτων επίσης επί της περιουσίας της στην Κερύνεια. Αλλού γράφει ότι στα χέρια των ανακριτών βρίσκεται η υπόθεση της παράνομης λειτουργίας της γυναικολογικής και μαιευτικής κλινικής του Γεώργιου Μίτα στη Λεμεσό, όπου την περασμένη Τρίτη έχασε τη ζωή της η 37χρονη Ελένη Ζαχαρίου.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Αποζημίωση μεν επιστροφή δεν'' χαρακτηρίζει εξέλιξη τεράστιας πολιτικής σημασίας την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση Λοϊζίδου ενώ αναφέρεται σε οργιώδες παρασκήνιο και σε ''ύβρεις και κόντρες'' που επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι ''το προνόμιο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου που παραχωρήθηκε από το βυζαντινό αυτοκράτορα Ζήνωνα να υπογράφει με κόκκινο μελάνι φαίνεται να οικειοποιήθηκαν και να χρησιμοποίησαν, υπογράφοντας επιταγές οι τρεις συλληφθέντες συγγενείς του Αρχιεπισκόπου''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον κύριο τίτλο ''Πλήρωσε και πήρε αναβολή'' αναφέρεται στις εξελίξεις στο Στρασβούργο και γράφει ότι στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων η ολλανδική προεδρία επιτέθηκε φραστικά κατά των εκπροσώπων της Ελλάδας και της Κύπρου υποστηρίζοντας πως μετέρχονται "ψεύτικες μεθόδους" για να πετύχουν τους στόχους τους. Αλλού γράφει ότι ένα από τα τελειότερα εργαστήρια παραχάραξης χαρτονομισμάτων διεθνώς εντόπισε το Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής στην Ελλάδα το οποίο κατασκεύαζε χαρτονομίσματα με προορισμό Ελλάδα και Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Λύγισε το ψευδοκράτος'' αναφέρεται στη χθεσινή ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να παρεμβάλει εμπόδια στους Τ/Κ εργάτες που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, ζητώντας από αυτούς τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου. ''Η έντονη αντίδραση και άμεση κινητοποίηση των Τ/Κ εργατών, ανάγκασε το ψευδοκράτος να υποχωρήσει'', αναφέρει η ''Χ''. Αλλού γράφει ότι από το νέο χρόνο θα γίνει αισθητή η αύξηση της τιμής στο κοινό ψωμί αλλά και σε άλλα ήδη αρτοποιείου παρόλο που οι αλευροβιομηχανίες έχουν ήδη ανακοινώσει νέες τιμές στο αλεύρι και την εξωτερική φαρίνα μια και οι μεγάλοι αρτοποιοί συγκρατούν την τιμή λόγω αποθεμάτων αλεύρων.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη χθεσινή καταβολή από την Τουρκία του ποσού του 1,2 εκατ. ευρώ που επιδίκασε το ΕΔΑΔ στην Τιτίνα Λοϊζίδου. Σημειώνει πως μετά από πέντε χρόνια αναμονής, η Τουρκία πλήρωσε το ποσό της αποζημίωσης ύστερα από μια πολιτική απόφαση που λήφθηκε στο ΣτΕ για αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ του 1996 που αφορά την αποκατάσταση του δικαιώματος απόλαυσης της περιουσίας μέχρι το τέλος του 2005. Γράφει ακόμη ότι σε συμβολική τελετή που έγινε χθες στο πεδίο βολής Ξυντούς στη Βυζακιά άρχισε η διαδικασία καταστροφής των ναρκών κατά προσωπικού, όπως ορίζει η Συνθήκη της Οττάβας.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει πρωτοσέλιδα ότι τα τ/κ κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα άρχισαν να διαφωνούν ως προς το θέμα των τακτικών διαπραγμάτευσης που θα πρέπει να ακολουθηθούν μετά τις ''εκλογές''. Σε άλλο της δημοσίευμα προβάλλει πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες χθες βράδυ επρόκειτο να συζητηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΗΚ πρόταση για την απόκτηση έως και 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    [07] (Κ) Κυπριακή Αστυνομία - ΕΛΑΣ - Παραχαράκτες

    Η αμερικανική κυβέρνηση, με μήνυμά της προς τον Αρχηγό της κυπριακής Αστυνομίας, εξέφρασε την ευαρέσκειά της και συνεχάρη την κυπριακή Αστυνομία για τη διεθνή επιτυχία της να εξαρθρώσει διεθνή σπείρα εκτύπωσης πλαστών εκατονταδόλαρων.

    Η εξάρθρωση της σπείρας έγινε κατορθωτή κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της κυπριακής και της ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής Αστυνομίας.

    Οπως ανακοίνωσε, εξάλλου, η ελληνική Αστυνομία μετά από μετάβαση κλιμακίου Κυπρίων αστυνομικών στην Ελλάδα και την αξιοποίηση αξιόπιστων πληροφοριών που μετέφεραν εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα παραχαρακτών με δραστηριότητες τουλάχιστον στην Κύπρο και την Ελλάδα.

    [08] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κυπριακό - Ευρωεκλογές

    Την ελπίδα ότι πριν από την 1η Μαΐου 2004, ακόμη και τη δωδεκάτη, θα επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, Ντέιβιντ Χάρλεϊ.

    O κ. Χάρλεϊ, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργανώνει στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δημοσιογράφους από τις δέκα εντασσόμενες χώρες, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, είπε πως ''οπωσδήποτε διατηρούμε μεγάλη ελπίδα ότι μέχρι την τελευταία στιγμή (πριν από την 1η Μαϊου 2004) θα υπάρξει συνολική διευθέτηση στην Κύπρο».

    [09] (K) Νέα Συνταγματική Συνθήκη - Ευρωεκλογές

    Το 90% των προνοιών της νέας συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης έχουν ήδη αποφασιστεί ενώ παραμένουν ορισμένες διαφορές, ανέφερε η υπεύθυνη της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάρα Αλμπάνι-Λιμπεράλι.

    [10] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Εκπρόσωποι Τύπου

    Δύο νέοι εκπρόσωποι Τύπου από την Κύπρο αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλαμβάνοντας καθήκοντα παρακολούθησης Επιτροπών και έκδοσης ανακοινώσεων στα Ελληνικά.

    [11] (Κ) Υπουργός Δημόσιας Τάξεως Ελλάδας - Κύπρος

    [12] (Κ) Πρόντι - ΕΕ - Εντασσόμενες χώρες - Επίτροποι

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι αναμένει από την Κύπρο και τα άλλες εννέα εντασσόμενες χώρες να του κοινοποιήσουν, το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου, το όνομα του υποψηφίου τους για τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου.

    [13] (Κ) Οικολόγοι - Περδίκης - Τιτίνα - Αποζημίωση

    Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης την καταβολή της αποζημίωσης από την Τουρκία προς την Τιτίνα Λοϊζίδου προς εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [14] (Κ) Φερχόιγκεν - Γερουσία Βελγίου - Κυπριακό

    Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σε παρέμβαση ενώπιον της βελγικής Γερουσίας υπεραμύνθηκε του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού, το οποίο χαρακτήρισε ως την καλύτερη βάση για διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε όμως ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να εμπλακεί ξανά μόνον εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.

    Ο κ. Φερχόιγκεν υπέδειξε ότι είναι προς συμφέρον της Τουρκίας να βρει μια λύση για το Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004. "Η λύση δεν βρίσκεται στον κ. Ντενκτάς, ο οποίος νομίζει ότι μπορεί να σέρνει από τη μύτη όλο τον υπόλοιπο κόσμο για πολύ καιρό ακόμα. Οι εξελίξεις μπορεί να έρθουν από τη Νέα Υόρκη, την Αγκυρα, την Αθήνα, τη Λευκωσία και τις Βρυξελλες", τόνισε ο κοινοτικός Επίτροπος.

    Ο κ. Φερχόιγκεν προσκλήθηκε στη βελγική Γερουσία στο πλαίσιο των ακροάσεων που διοργανώνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για το Κυπριακό και ενόψει της έκθεσης που θα εκπονήσει για το θέμα.

    [15] (Κ) Λοϊζίδου - Δημητριάδης - Διάσκεψη Τύπου

    Η απόφαση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποτελεί ''τεράστια υποχώρηση'' της Αγκυρας αλλά και ''τεράστια επιτυχία'' της κυπριακής πλευράς, εκτιμά ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος διευκρινίζει παράλληλα πως η απόφαση για υποβολή εισηγήσεων για συζήτηση του δεύτερου σκέλους της δικαστικής απόφασης στο τέλος 2005 στην υπόθεση αυτή δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οπως είπε ο κ. Δημητριάδης, το δεδικασμένο της υπόθεσης και η χθεσινή απόφαση της Τουρκίας σηματοδοτούν την επιτάχυνση άλλων υποθέσεων Ε/Κ εναντίον της Τουρκίας που εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Ωστόσο προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμα ο σκόπελος που αφορά τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που πρέπει να ξεπεραστεί, θέμα που θα κριθεί τον επόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο ενώπιον του Δικαστηρίου.

    [16] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Βούλγαρος ΥΠΕΞ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Georgi Pektanov ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [17] (Κ) ΕΔΗ - Λοϊζίδου - Τουρκία - Αποζημίωση

    Η καταβολή από μέρους της Τουρκίας των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου συνιστά σημαντική εξέλιξη, η οποία σημαίνει έμπρακτη αναγνώριση ευθύνης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, εκτιμούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    [18] (Κ) Νεοφύτου - Μητσόπουλος - Λοϊζίδου - Καταβολή αποζημίωσης

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η καταβολή από την Τουρκία της αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, προσθέτοντας ωστόσο πως το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει από το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) η θέση της Κύπρου έλαβε μόνο τρεις ψήφους είναι ότι ''μείναμε απομονωμένοι, ενδεχομένως σύροντας και την Ελλάδα στην απομόνωση μαζί μας''.

    [19] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Βούλγαρος ΥΠΕΣ (Ορθή επανάληψη)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Georgi Pektanov ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [20] (Κ) ΔΗΚΟ - Λοϊζίδου - Τουρκία

    Η αποδοχή και αναγνώριση από την Τουρκία της απόφασης του ΕΔΑΔ στην προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου και η υλοποίηση εκ μέρους της Αγκυρας του πρώτου μέρους της απόφασης ''έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και τις παραπέρα προσπάθειές της για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται από την Τουρκία ως κατοχική δύναμη'', αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    [21] (Κ) Ανώτατο Δικαστήριο - Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

    [22] (Κ) ΕΛΚ - Φόρουμ Διεύρυνσης - Διακήρυξη - Κυπριακό

    Η μη επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων, αναφέρει η Διακήρυξη Θέσεων που υιοθέτησε το Φόρουμ Διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

    [23] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία

    Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε μια αντικειμενική εκτίμηση των χθεσινών ψηφισμάτων της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, χωρίς θριαμβολογίες ή αναφορές σε αποτυχία.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η πληρωμή από την Τουρκία της αποζημίωσης προς την κ. Λοϊζίδου,

    [24] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,37  (-0,22)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    222.582
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    158.489    327,07  ( 0,10)
    FTSE Med 100 **                             5.802,83  ( 0,04)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    142.556     93,01  (-0,13)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.074     70,04  ( 0,13)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.754     14,86  (-3,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.042     57,46  ( 0,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £         93     69,94  (-1,60)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.322     20,69  ( 0,49)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.199     71,40  (-0,10)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.920      3,21  (-1,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.336     11,32  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         83     11,25  (-1,32)
    Ξενοδοχεία                    £      4.584     37,92  (-0,50)
    Αλλες Εταιρείες               £     17.790     74,69  (-0,64)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές

    Με τις πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζονται και σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε για δεύτερη συνεχή ημέρα απώλειες, παραμένοντας, ωστόσο, εντός του επιπέδου των 81 μονάδων. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,22%, υποχωρώντας στις 81,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 222 χιλιάδες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν τα 2/3 περίπου της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    [26] (Κ) Καρογιάν - Υπόθεση Λοϊζίδου - Αντιδράσεις

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν απαντώντας σήμερα τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με την υπόθεση Λοϊζίδου είπε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τις τοποθετήσεις περί πολιτικής απομόνωσης, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στο Στρασβούργο έχει δώσει μια μάχη αρχών κάτω από αντίξοες συνθήκες.

    [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Σεμινάριο - Συνθήκη της Οτάβας - Κύπρος - Νάρκες

    Μέχρι το τέλος του χρόνου η Εθνική Φρουρά ευελπιστεί να έχει καταστρέψει περίπου 4.000 νάρκες κατά προσωπικού, καθώς μέχρι τον Ιούλιο του 2007 θα πρέπει να έχουν ήδη καταστραφεί και οι 48.000 νάρκες που βρίσκονται αποθηκευμένες, όπως απορρέει από τις πρόνοιες της Συνθήκης της Οτάβας για την ''Απαγόρευση Χρήσης, Αποθήκευσης, Παραγωγής, Μεταφοράς και για την Καταστροφή των Κατά Προσωπικού Ναρκών'', η οποία τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο την πρώτη Ιουλίου 2003.

    [28] (Κ) ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Δημητρίου

    Παρέμβαση για το Κυπριακό έκανε στη σημερινή συνεδρίαση της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου, Βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος κάλεσε τους Τούρκους συναδέλφους του να ενθαρρύνουν την τ/κ πλευρά ώστε να καθίσει στο τραπέζι και ειλικρινά να διαπραγματευτεί με βάση το σχέδιο Ανάν.

    [29] (Κ) Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, μετέβη χθες στο «σημείο Μηδέν», όπου βρισκόταν το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και τέλεσε τρισάγιο για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρόντες ήσαν ο προϊστάμενος της ενορίας του Αγίου Νικολάου (της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που καταπλακώθηκε από τα ερείπια των δίδυμων πύργων) και οι αρχιμανδρίτες Ησαΐας και Ανθέμιος.

    Προχθές ο κ. Νικηφόρος επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και στη συνέχεια τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Ιάκωβο. Επίσης επισκέφθηκε το ημερήσιο σχολείο της Κοινότητας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας του Μανχάταν, όπου συνομίλησε με μαθητές και διδασκάλους και τον οίκο φιλοξενίας καρκινοπαθών παιδιών «Ρόναλντ Μακ Ντόναλντ», όπου διαμένουν και παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

    [30] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Υφυπουργός Εσωτερικών Ελλάδας

    [31] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - ΣτΕ - Λοϊζίδου

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ''χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ με την οποία υποχρεώνεται η Τουρκία να καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποζημίωση ύψους 1,1 εκ. δολαρίων''.

    [32] (Κ) ΥΠΕΞ - Διάσκεψη - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συμμετείχε στις εργασίες της Έκτης Διάσκεψης Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2003.

    [33] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και με το τίμημα το οποίο πλήρωσε η Τουρκία προς την Τιτίνα Λοϊζίδου απεδόθη δικαιοσύνη για την υπόθεση της κ. Λοϊζίδου λόγω των παραβιάσεων απέναντί της, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    [34] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Λοϊζίδου - Κυπριακό

    Ελλάδα και η Κύπρος διαφώνησαν με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητώντας την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης του στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι η τελική απόφαση έχει ορισμένα θετικά, καθώς αποδεικνύει ότι ''η αποσχιστική οντότητα του ψευδοκράτους είναι υποτελής διοικητικά στην Τουρκία και ότι η Τουρκία


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 December 2003 - 18:49:27 UTC