Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Αλέν Λαμασούρ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Eλμαρ Μπροκ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Κλήρωση - Ομίλοι
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Μουσταφά Ακιντζί - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ
  • [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο Ευρώπης
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Ολλανδία - Κάτω Βουλή - Ψήφισμα - Τουρκία - ΕΕ
  • [09] (Κ) Ιταλική προεδρία ΕΕ - Κυπριακό - Ευρωπαϊκό σύνταγμα
  • [10] (Κ) Κοινοπολιτεία - Σύνοδος κορυφής - Παπαδόπουλος
  • [11] (Κ) Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ελλάδας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Νικόλαος Μπίστης
  • [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επέμβαση
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 80 μονάδων
  • [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Τιτίνα Λοϊζίδου - Καταβολή αποζημίωσης
  • [19] (Κ) Ιακώβου - Νιγηρία
  • [20] (Κ) Αν. Εκπρόσωπος - Ολλανδική Κάτω Βουλή - Ψήφισμα

  • [01] (K) Αλέν Λαμασούρ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι πολύ αυστηροί με την Τουρκία για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ.

    [02] (Κ) Eλμαρ Μπροκ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο όρος για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου, με την Τουρκία να συνεργάζεται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Κλήρωση - Ομίλοι

    Στον ίδιο Ομιλο κατέταξε ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα η χθεσινή κλήρωση της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο, στην οποία συμμετέχουν 16 ομάδες σε τέσσερις ομίλους.

    Στον 1ον Ομιλο κληρώθηκαν οι Ανόρθωση, ΑΕΛ, Νέα Σαλαμίνα και Αναγέννηση Δερύνειας.

    Στο 2ον Ομιλο συμμετέχουν οι ΑΠΟΕΛ, ΑΕ Πάφου, Απόλλωνας και Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Στον 3ον Ομιλο κληρώθηκαν οι Ομόνοια, Εθνικός Αχνας, ΑΣΙΛ και Αλκή και στον 4ον Ομιλο οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ερμής Αραδίππου και Ονήσιλος Σωτήρας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διισταμένες απόψεις στο εσωτερικό σε σχέση με την καταβολή εκ μέρους της Τουρκίας των αποζημιώσεων που επεδίκασε το ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και το αποτέλεσμα της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσπόζει στα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις επικρίσεις του Ραούφ Ντενκτάς κατά του κοινοτικού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, τη δήλωση του Τόμας Γουέστον ότι οι Αμερικανοί θα δραστηριοποιηθούν στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στο ψευδοκράτος, τη συνέντευξη του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο ΚΥΠΕ, καθώς και τη δέσμευση της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο σεμιναρίου, να καταστρέψει μέχρι το τέλος του έτους 4.000 νάρκες, όπως απορρέει από τη Συνθήκη της Οττάβα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Τάσος ευθύνεται για την απομόνωση'' γράφει ότι ''την αποκλειστική ευθύνη για την απομόνωση της Κύπρου στο ΣτΕ κατά τη συζήτηση της υπόθεσης Λοϊζίδου φέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος'', καθότι έδωσε εντολές στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο ΣτΕ να μην προβούν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και να ζητούν άνευ όρων εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ. Αλλού γράφει ότι η αλλαγή έρχεται στο Παραλίμνι έστω και αν ο Δήμαρχος Νίκος Βλίττης δεν θέλει ή δεν το αντιλαμβάνεται, ανέφεραν οι οκτώ από τους δέκα Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Παραλιμνίου.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Σε θάλαμο απομόνωσης η Κύπρος'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυπριακή κυβέρνηση δέχεται αυστηρή κριτική όχι μόνο γιατί δεν πέτυχε να υλοποιηθεί η απόφαση του ΕΔΑΔ για την κ. Λοϊζίδου, αλλά και γιατί οδήγησε την Κύπρο σε πλήρη απομόνωση στο Συμβούλιο της Ευρώπης και κατ' επέκταση στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, Αγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες, εν αγνοία του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ''έχει την εντύπωση ότι είναι ισχυρός και ότι κατευθύνει τους πάντες''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τιτανομαχία με φόντο το Κυπριακό'' γράφει ότι το Κυπριακό και οι εξελίξεις που έρχονται ήταν στο πίσω μέρος των έντονων αντιδράσεων που ξεσήκωσε η προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Αλλού γράφει ότι ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον κατέστησε σαφές ότι αμέσως μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα οι Αμερικανοί θα δραστηριοποιηθούν κατά τρόπο δυναμικό για να εξασφαλίσουν πρώτα την επανέναρξη των συνομιλιών.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο '''Κλειδί' ο Αρχιεπίσκοπος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποτελεί το ''κλειδί'' για την τύχη της υπόθεσης σχετικά με κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αφού όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι των συλληφθέντων για την υπόθεση, διέλαθε της προσοχής του Δικαστηρίου που διέταξε την κράτησή τους, ότι για όλες τις υποθέσεις ήταν αναγκαία και καταλυτική η μαρτυρία του Αρχιεπισκόπου. Αλλού γράφει ότι ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσε χθες ότι η απόφαση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε στο ΕΔΑΔ αποτελεί ''τεράστια υποχώρηση'' της Αγκυρας, αλλά και ''τεράστια επιτυχία'' της κυπριακής πλευράς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο θέμα με τίτλο ''Ανοιξε ο δρόμος για 600 προσφυγές'' και γράφει ότι τον "ασκό του Αιόλου" για τη ίδια έχει ανοίξει ουσιαστικά η Τουρκία με την απόφασή της να καταβάλει την επιδικασθείσα αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου, αφού σύντομα θα βρεθούν μπροστά της άλλες 600 περίπου υποθέσεις παρόμοιες με της κ. Λοϊζίδου. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Εθνική Φρουρά ευελπιστεί να έχει καταστρέψει περίπου 4.000 νάρκες κατά προσωπικού, καθώς μέχρι τον Ιούλιο του 2004 θα πρέπει να έχουν καταστραφεί 48.000 αποθηκευμένες νάρκες, όπως απορρέει από τις πρόνοιες της Συνθήκης της Οτάβα.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Ικανοποίηση και απαρέσκεια'' γράφει ότι ικανοποίηση αλλά και απαρέσκεια εκφράζουν κυβέρνηση και κόμματα για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σχέση με την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. Γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης παρατήρησε ότι η τελική απόφαση για την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου έχει ορισμένα θετικά, καθώς αποδεικνύει ότι ''η αποσχιστική οντότητα του ψευδοκράτους είναι υποτελής διοικητικά στην Τουρκία και ότι η Τουρκία ευθύνεται διεθνώς για τα κατεχόμενα''. Αλλού προβάλλει τη συνέντευξη του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο ΚΥΠΕ.

    [05] (Κ) Μουσταφά Ακιντζί - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

    Στο παρόν στάδιο η πραγματική ευθύνη για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό βρίσκεται στα χέρια των Τουρκοκυπρίων, εκτιμά ο Τ/Κ πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί, αρχηγός του Κινήματος για Ειρήνη και Δημοκρατία, ο οποίος ωστόσο τονίζει πως χρειάζεται η συνεργασία τόσο της Τουρκίας όσο και του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ακιντζί είπε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προτίθεται να εμπλακεί σε ''παζάρι'' το Δεκέμβριο του 2004 ενώ κάλεσε την Τουρκία να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και να εφαρμόσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ώστε η ΕΕ να καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να λυθεί το Κυπριακό στους τέσσερις μήνες από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο 2004.

    Σε ό,τι αφορά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, είπε πως αυξάνεται η στήριξη ανάμεσα στους ψηφοφόρους για το Κίνημά του αλλά δεν ήταν σε θέση να χαρακτηρίσει τις ''εκλογές'' δημοκρατικές και διαφανείς, ενώ επέκρινε την παραχώρηση ''ιθαγένειας'' από το κατοχικό καθεστώς σε Τούρκους έποικους.

    Ο κ. Ακιντζί έθεσε υπό αμφισβήτηση την ειλικρίνεια των προθέσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και είπε πως δεν πρέπει να δίνονται μηνύματα στους Τ/Κ όπως αυτά που διαμηνύονται, κατά τη δική του εκτίμηση, από πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το σχέδιο Ανάν.

    Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των ''εκλογών'', ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε πως μόνο το δικό του κόμμα δεν προσπάθησε να αλλοιώσει αυτά τα αποτελέσματα και είπε πως το Κίνημά του αυξάνει τα ποσοστά του.

    ''Η επιθυμία μας είναι να δούμε όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν τη λύση και την ένταξη να κερδίζουν και να έχουν την πλειοψηφία στη βουλή, που θα τους δώσει την ευκαιρία να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που στηρίζει τη λύση. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα,'' τόνισε.

    Σε ερώτηση για τα ποσοστά που αναμένεται να πάρουν οι δυνάμεις που στηρίζουν τη λύση, είπε ότι ''εάν οι Τ/Κ αφεθούν μόνοι, θα είναι θέμα συνείδησης να αποφασίσουν και έχουν διαδηλώσει την αποφασιστικότητά τους για λύση και ένταξη''.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Ακιντζί επέκρινε έντονα την πρακτική που ακολούθησε το καθεστώς Ντενκτάς με την παραχώρηση ''ιθαγένειας'' σε έποικους και ανέφερε πως σε μία μόνο μέρα, στις 24 Σεπτεμβρίου, δόθηκε λεγόμενη ιθαγένεια σε 1.563 άτομα.

    ''Δεν είμαι σε θέση να πω ότι έχουμε ειλικρινείς, δημοκρατικές και διαφανείς εκλογές,'' πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση τι θα κάνει εάν κερδίσουν τις ''εκλογές'' οι δυνάμεις που στηρίζουν λύση και ένταξη, ο κ. Ακιντζί είπε πως ''θα σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά όχι κυβέρνηση συνασπισμού με τα κόμματα που δεν στηρίζουν τη λύση.''

    ''Η δική μας διαπραγματευτική ομάδα θα ζητήσει από το ΓΓ του ΟΗΕ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και θα χρειαστούμε τη συνεργασία του Παπαδόπουλου και της τουρκικής κυβέρνησης,'' τόνισε.

    Στόχος, συνέχισε, είναι ''να λυθεί το πρόβλημα στη βάση του σχεδίου Ανάν αφού δεν υπάρχει άλλο σχέδιο και θεωρούμε ότι το σχέδιο δεν είναι καταστροφή είτε για τη μια είτε για την άλλη πλευρά, ούτε και αποτελεί νίκη για οποιαδήποτε πλευρά.''

    Είπε ότι το σχέδιο είναι ισοζυγισμένο, μπορεί να δεχθεί τροποποιήσεις αμοιβαία αποδεκτές, αλλά οι βασικές παράμετροι πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτες.

    ''Εάν η μια πλευρά ζητήσει ουσιαστικές αλλαγές στις βασικές παραμέτρους του σχεδίου, θα πρέπει να δώσει κάτι,'' είπε, προσθέτοντας πως θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στις βασικές παραμέτρους του σχεδίου.

    Σε ό,τι αφορά τις άλλες πρόνοιες του σχεδίου, μπορούν να γίνουν αλλαγές, είπε και επανέλαβε τη βούλησή του να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.

    ''Υπάρχει αρκετός χρόνος να δημιουργήσουμε συνθήκες στις οποίες όλοι είναι κερδισμένοι,'' ανέφερε.

    Στο σημείο που έχουμε φτάσει, είπε, ''φαίνεται ότι την πραγματική ευθύνη φέρουν οι Τ/Κ, να δώσουν μια ευκαιρία στις δυνάμεις που στηρίζουν τη λύση.''

    Ο κ. Ακιντζί είπε πως εάν οι δυνάμεις αυτές κερδίσουν, ''πρέπει να δούμε τον κ. Παπαδόπουλο να μην παρεκτρέπεται από τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου και να δούμε τη συνεργασία της Τουρκίας, η οποία οφείλει να εφαρμόσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης ώστε να βάλει τα του οίκου της σε τάξη.''

    Εξέφρασε την άποψη ότι εάν η Τουρκία βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος πριν το Μάιο 2004, τότε η ΕΕ έχει έναν πραγματικό ρόλο να διαδραματίσει.

    ''Η ΕΕ οφείλει να ξεκαθαρίσει στην Τουρκία, και μπορεί να ξεκαθαρίσει στην Τουρκία, ότι εάν κάνει αυτές τις δύο κινήσεις, τότε θα πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντί να κρατά την Κύπρο όμηρο και να προσπαθεί να κάνουν παζάρι το Δεκέμβρη του 2004'', είπε.

    Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμα πως εάν η Τουρκία πάρει αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα και συμμορφωθεί, θα δημιουργηθεί μια ''πάρα πολύ χρήσιμη και βοηθητική κατάσταση.''

    Σε ερώτηση εάν ο ίδιος εκτιμά ότι η Τουρκία θα προβεί σε αυτές τις δύο κινήσεις, απάντησε ''θα δούμε μετά τις εκλογές, εάν κερδίσουμε τις εκλογές, δεν είμαι σε θέση να πω ότι είμαι σίγουρος πως αυτό θα πράξει η Αγκυρα.''

    Ο αρχηγός του Κινήματος σημείωσε ωστόσο ότι την ίδια απάντηση θα έδινε και για τη στάση του Προέδρου Παπαδόπουλου, αναφορικά με τις προθέσεις του, και αναφέρθηκε στις συνομιλίες στη Χάγη κατά τις οποίες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ακιντζί, ''ήταν εύκολο για εκείνον γιατί είχε τη δυνατότητα να κρυφτεί πίσω από την αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς.''

    ''Εάν όμως κερδίσουμε τις εκλογές, θα δούμε τις πραγματικές προθέσεις του κ. Παπαδόπουλου. Το ίδιο ισχύει και για την τουρκική κυβέρνηση, δηλαδή κατά πόσο θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα πριν το Μάιο ή εάν θα προσπαθήσει να κερδίσει περισσότερο χρόνο μέχρι το Δεκέμβριο και να παζαρέψει,'' πρόσθεσε.

    Εάν κρατήσουν την Κύπρο όμηρο μέχρι το Δεκέμβριο, η ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να κάνει τέτοιου είδους παζάρι, τόνισε.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανειλημμένα τόνισε την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί και δήλωσε ότι θα ζητήσει με επιστολή του από το ΓΓ του ΟΗΕ να επανεμπλακεί στη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Κόφι Ανάν για εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις δεδομένου ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά και η Ελλάδα και η Τουρκία, δεσμευτούν να διαπραγματευτούν και να ολοκληρώσουν το σχέδιο και να το θέσουν σε χωριστά δημοψηφίσματα.

    ''Το μήνυμα του ΓΓ είναι ότι επιθυμεί να δει δέσμευση από τις πλευρές ότι δεν θα εμπλακούν σε διάλογο για να επαναδιαπραγματευτούν τις ουσιαστικές πτυχές του σχεδίου. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε θετικά στο αίτημα του ΓΓ. Εάν η επιστολή του κ. Παπαδόπουλου υπονοεί το ίδιο πράγμα, θα είναι μια θετική κίνηση,'' είπε ο Τ/Κ πολιτικός.

    Σε ερώτηση για τις τροποποιήσεις που θα ήθελε να επιφέρει στο σχέδιο Ανάν, είπε πως δεν είναι σε θέση να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να διατηρήσει τις βασικές πτυχές του σχεδίου.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση για διορισμό νέου διαπραγματευτή για την τ/κ κοινότητα, είπε πως το θέμα θα προκύψει ''όταν και εφόσον κερδίσουμε τις εκλογές, είναι ένα από τα κύρια θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε.''

    Αναφορικά με πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά ετοιμάζει νέο σχέδιο λύσης, είπε πως κανένας δεν γνωρίζει για τέτοιο σχέδιο και δεν υπάρχουν πληροφορίες για αυτό.

    ''Είναι μια κίνηση που δεν θα οδηγήσει οπουδήποτε. Εάν αρχίσει η μια πλευρά να ετοιμάζει το δικό της σχέδιο, η άλλη θα κάνει το ίδιο και μετά θα έχουμε τρία σχέδια στο τραπέζι, που θα απέχουν πολύ το ένα από το άλλο,'' εξήγησε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι έτοιμος να υπογράψει το σχέδιο Ανάν ως έχει, είπε πως θα πρέπει να διαχωριστούν δύο πράγματα και αναφέρθηκε στην αποδοχή των ουσιαστικών πτυχών του σχεδίου και σε κάποια θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν.

    ''Δεν είναι σωστό να μιλούμε για το θέμα αυτό χωρίς να διαχωρίσουμε την κατάσταση, εάν ρωτάτε για τις κύριες πτυχές, ναι, και πιστεύω ότι αυτό είναι το σημαντικό, τότε θέλω να δω την ίδια προσέγγιση από τον κ. Παπαδόπουλο,'' είπε.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση, είπε πως το μήνυμα που ήθελε να στείλει στους Ε/Κ είναι ότι οι Τ/Κ πράγματι επιθυμούν τη λύση και υπάρχει χρόνος να επιτευχθεί.

    ''Δεν μπορείς να λύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα εάν δεν έχεις την επιθυμία και την πολιτική βούληση, ούτε σε 80 χρόνια, αλλά εάν τα έχεις αυτά και οι παράμετροι είναι εκεί και μπορείς να δημιουργήσεις τις συνθήκες με τις οποίες όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ζήσουν, τότε μπορείς να λύσεις το πρόβλημα σε τέσσερις μήνες,'' τόνισε ο κ. Ακιντζί.

    Εξέφρασε την άποψη ότι τα μηνύματα που στέλλει η ε/κ πλευρά αυτή την περίοδο είναι επίσης σημαντικά και αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι δεν θα υπέγραφε το σχέδιο έστω και εάν ο κ. Ντενκτάς το έπραττε και ότι υπογραφή του σχεδίου ως έχει θα σήμαινε νομιμοποίηση των τετελεσμένων.

    Αναφέρθηκε επίσης και σε δηλώσεις του τέως Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη ότι στην ουσία δεν αποδέχθηκε τίποτε αλλά άφησε την ευθύνη της αποτυχίας των συνομιλιών στην τ/κ πλευρά.

    [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο Ευρώπης

    Η καλαθοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε χθες βράδυ στο Ισραήλ από τη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν με 85 82 σε αγώνα για τον Γ' όμιλο του Κυπέλλου Ευρώπης.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρωθυπουργός Ελλάδας - Λοϊζίδου - Κυπριακό ------------------------------------------ Ελλάδα και η Κύπρος διαφώνησαν με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητώντας την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης του στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι η τελική απόφαση έχει ορισμένα θετικά, καθώς αποδεικνύει ότι ''η αποσχιστική οντότητα του ψευδοκράτους είναι υποτελής διοικητικά στην Τουρκία και ότι η Τουρκία ευθύνεται διεθνώς για τα κατεχόμενα''.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Υπόθεση Λοϊζίδου ------------------------------- Με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και με το τίμημα το οποίο πλήρωσε η Τουρκία προς την Τιτίνα Λοϊζίδου απεδόθη δικαιοσύνη για την υπόθεση της κ. Λοϊζίδου λόγω των παραβιάσεων απέναντί της, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Λοϊζίδου, ο κ. Παπανδρέου είπε πως ''η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας'' και πρόσθεσε ότι ''αυτή η πορεία σημαίνει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως και τον σεβασμό των κανόνων της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης''.

    Φερχόιγκεν - Γερουσία Βελγίου - Κυπριακό ---------------------------------------- Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σε παρέμβαση ενώπιον της βελγικής Γερουσίας υπεραμύνθηκε του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού, το οποίο χαρακτήρισε ως την καλύτερη βάση για διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε όμως ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα πρέπει να εμπλακεί ξανά μόνον εφόσον διαπιστώσει ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.

    Ο κ. Φερχόιγκεν υπέδειξε ότι είναι προς συμφέρον της Τουρκίας να βρει μια λύση για το Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004. ''Η λύση δεν βρίσκεται στον κ. Ντενκτάς, ο οποίος νομίζει ότι μπορεί να σέρνει από τη μύτη όλο τον υπόλοιπο κόσμο για πολύ καιρό ακόμα. Οι εξελίξεις μπορεί να έρθουν από τη Νέα Υόρκη, την Αγκυρα, την Αθήνα, τη Λευκωσία και τις Βρυξελλες'', τόνισε ο κοινοτικός Επίτροπος.

    Ο κ. Φερχόιγκεν προσκλήθηκε στη βελγική Γερουσία στο πλαίσιο των ακροάσεων που διοργανώνει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για το Κυπριακό και ενόψει της έκθεσης που θα εκπονήσει για το θέμα.

    Στην εισήγησή του ο Γερουσιαστής Φρανσουά Ρουλάνς ντι Βιβιέ ανέφερε ότι η Γερουσία θα παραδώσει την έκθεση στη βελγική κυβέρνηση στις αρχές Φεβρουαρίου 2004.

    Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει μέχρι την 1η Μαϊου 2004, για να βρεθεί μια λύση αναφορικά με τη διαίρεση της Κύπρου, είπε.

    Πρόσθεσε ότι την 1η Μαϊου, η ΕΕ θα μπορούσε να βρεθεί με ένα κράτος μέλος του οποίου ένα τμήμα του εδάφους του θα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση εφόσον βρίσκονται εκεί στρατεύματα ενός κράτους που δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά το οποίο ζητά να ενταχθεί στην Ενωση.

    Είναι μια κατάσταση πολύ ιδιαίτερη, η οποία όμως αποτελεί πρόβλημα όσον αφορά την ασφάλεια της ΕΕ και για αυτό το λόγο η Γερουσία επιθυμεί να βοηθήσει τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν μια λύση, ανέφερε ο Βέλγος Γερουσιαστής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε ότι με το σχέδιο Ανάν άνοιξε ένα παράθυρο και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Οποιος νομίζει ότι κάποιο άλλο σχέδιο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό, είναι καταδικασμένος να αποτύχει, είπε. Δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες προτάσεις ή δυνατότητες. Είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση λύσης. Είναι ένα σχέδιο ισορροπημένο, είναι η καλύτερη βάση για διαπραγματεύσεις και βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και υποστηρίζω πλήρως την άποψη του Κόφι Ανάν ότι δεν πρέπει να ξανααναμιχθεί πριν έχει εκδηλωθεί με αξιόπιστο τρόπο πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, ανέφερε ο Επίτροπος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος λέει σε όλους τους επισκέπτες του πως είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις και ότι ψάχνει να βρει μια λύση στο πλαίσιο και στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν. Ομως, συνέχισε, δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος θεωρεί με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και ότι μία λύση δεν μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου.

    Ο Γερμανός Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα προχωρήσει. Στις 14 Δεκεμβρίου θα έχουμε «εκλογές», οι οποίες, όμως, δεν αναγνωρίζονται εκτός από την Τουρκία. Ωμά πολιτικά δεν έχουν καμία αξία. Χωρίς να έχει κάποια αξία αναγνώρισης του ψεδυοκράτους, οι «εκλογές» αυτές θα έχουν ενδεχομένως αξία εάν νικήσει η αντιπολίτευση. Τη στιγμή εκείνη, ο δρόμος προς μία λύση θα ανοίξει διότι όλη η τ/κ αντιπολίτευση θέλει μία επανένωση, μία λύση της διαμάχης σε βάση του σχεδίου Ανάν και θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Φερχόιγκεν.

    ''Εχουμε σινιάλα ότι αυτές οι εκλογές δεν θα είναι όπως τις ξέρουμε, όσον αφορά το δημοκρατικό πλαίσιο, αλλά επιμείναμε στη σημασία για την Τουρκία να μην ανακατευτεί στα κυπριακά θέματα'', είπε. Πρόσθεσε ότι άτομα που τους έχει δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν, πολύ συχνά συμβαίνει να είναι τουρκικής καταγωγής. Ο Επίτροπος είπε επίσης ότι μια λύση μέχρι την 1η Μαϊου 2004 είναι επιθυμητή και ότι μια νίκη της αντιπολίτευσης θα επέτρεπε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Αναφορικά με την Τουρκία, ο Επίτροπος δήλωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά υπάρχει μια πολιτική σχέση μεταξύ των δύο θεμάτων. Η Τουρκία δεν κρατά όλα τα κλειδιά λύσης στα χέρια της, αλλά εάν μια λύση δεν βρεθεί τότε θα έχουμε ένα περίπλοκο παράγοντα, είπε. Είναι ένα νομικό πρόβλημα και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. ''Εχουμε δηλαδή μια υποψήφια χώρα (την Τουρκία) που δεν σέβεται τους κανόνες''.

    Στη συνέχεια τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και μια συμφωνία ένταξης με μια χώρα που έχει στρατεύματα σε άλλη χώρα είναι κάτι το αδιανόητο, είπε.

    Ο κ. Φερχόιγκεν υπέδειξε ότι είναι προς συμφέρον της Τουρκίας να βρει μια λύση για το Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004. ''Η λύση δεν βρίσκεται στον κ. Ντενκτάς, ο οποίος νομίζει ότι μπορεί να σέρνει από τη μύτη όλο τον υπόλοιπο κόσμο για πολύ καιρό ακόμα. Οι εξελίξεις μπορεί να έρθουν από τη Νέα Υόρκη, την Αγκυρα, την Αθήνα, τη Λευκωσία και τις Βρυξέλλες'', κατέληξε ο κοινοτικός Επίτροπος.

    Πρόντι - ΕΕ - Εντασσόμενες χώρες - Επίτροποι ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι αναμένει από την Κύπρο και τα άλλες εννέα εντασσόμενες χώρες να του κοινοποιήσουν, το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου, το όνομα του υποψηφίου τους για τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου.

    Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε προχθές με τον Πρωθυπουργό της Σλοβενίας Αντον Ροπ, οι νέες χώρες πρέπει να του κοινοποιήσουν τα ονόματα μέχρι την ημερομηνία αυτή, ώστε να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη Συνθήκη και να μπορέσουν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Μαϊου 2004, δηλαδή ταυτόχρονα με τη διεύρυνση.

    Eλμαρ Μπροκ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------------------- Ο όρος για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου, με την Τουρκία να συνεργάζεται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ.

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η Τουρκία έχει κάμει πρόοδο σε σχέση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, ο κ. Μπροκ είπε: «Η Τουρκία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στη νομοθεσία, που πρέπει όμως να εφαρμοστεί. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνο στο χαρτί αλλά πρέπει να εφαρμοστούν ευλαβικά».

    Αλέν Λαμασούρ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό --------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι πολύ αυστηροί με την Τουρκία για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο σεμιναρίου που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δημοσιογράφους από τις δέκα εντασσόμενες χώρες, ο κ. Λαμασούρ ερωτηθείς αν η Τουρκία θα πάρει τελικά ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε ότι «οι τουρκικές αρχές κατευθύνονται στη σωστή κατεύθυνση αλλά έχουν ακόμη πολλά να φθάσουν στο σημείο να πληρούν τα κριτήρια.

    Βρετανός βουλευτής - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό -------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι είναι αμφίβολο αν κατανοεί η Αγκυρα ότι δεν θα εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ χωρίς πρώτα να λυθεί το Κυπριακό, εξέφρασε ο Βρετανός βουλευτής Αντριου Ντίσμορ.

    Σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο κ. Ντίσμορ είπε ότι η Τουρκία ''θέλει τον κόσμο να είναι όπως τον βλέπει η ίδια και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα''.

    ''Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να περάσει στην Τουρκία το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού είναι αναγκαία εάν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ. Τώρα είναι η καλύτερη, μέχρι τώρα, περίοδος για λύση του προβλήματος, αλλά με τον κ. Ντενκτάς στην εξουσία είναι κάτι το δύσκολο'', πρόσθεσε.

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Βούλγαρος ΥΠΕΣ --------------------------------------- Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας Georgi Pektanov ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε το Βούλγαρο αξιωματούχο για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεκτεί το Σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι παρόλο που η διεθνής κοινότητα ελπίζει ότι η τ/κ αντιπολίτευση θα αναδειχθεί νικητής, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Ντενκτάς θα μετακινηθεί από τη θέση του ως συνομιλητής, δεδομένης και της υποστήριξης της οποίας τυγχάνει από τους στρατιωτικούς κύκλους στην Τουρκία. Εξάλλου, τόνισε, οι εκλογές αυτές είναι νοθευμένες λόγω της εγγραφής χιλιάδων εποίκων στους εκλογικούς καταλόγους.

    Καρογιάν - Υπόθεση Λοϊζίδου - Αντιδράσεις ----------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν απαντώντας χθες στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με την υπόθεση Λοϊζίδου είπε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τις τοποθετήσεις περί πολιτικής απομόνωσης, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στο Στρασβούργο έχει δώσει μια μάχη αρχών κάτω από αντίξοες συνθήκες.

    Επεσήμανε ότι πολλές αντιπροσωπείες στο Στρασβούργο σε συζητήσεις με τον Mόνιμο Aντιπρόσωπο της Δημοκρατίας έχουν εκφράσει το θαυμασμό τους για την αντοχή στις πιέσεις και την εμμονή της Κύπρου σε βασικές αρχές και θέσεις, γιατί αυτό ουσιαστικά ενισχύει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ έχουν ομολογήσει ότι υπήρξαν θεωρήσεις και σκοπιμότητες πολιτικής υφής.

    ΓΔ ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία ------------------------------------ Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε μια αντικειμενική εκτίμηση των χθεσινών ψηφισμάτων της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, χωρίς θριαμβολογίες ή αναφορές σε αποτυχία.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, χαρακτηρίζοντας ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η πληρωμή από την Τουρκία της αποζημίωσης προς την κ. Λοϊζίδου, έχει καταδείξει ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα και ότι αποδέχεται το γεγονός ότι το ψευδοκράτος δεν είναι παρά μια υποτελής πολιτεία της κατοχικής δύναμης.

    Κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο θεωρεί πως η χθεσινή εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ για καταβολή αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου δεν θα αποτελέσει προηγούμενο, ο κ. Ζακχαίος είπε ότι ''η Τουρκία μπορεί να λέει ό,τι θέλει'', επισημαίνοντας πως τα ψηφίσματα δεν συμφωνούν αντικειμενικά με τις εκτιμήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Λοϊζίδου - Δημητριάδης - Διάσκεψη Τύπου --------------------------------------- Η απόφαση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποτελεί ''τεράστια υποχώρηση'' της Αγκυρας αλλά και ''τεράστια επιτυχία'' της κυπριακής πλευράς, εκτιμά ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος διευκρινίζει παράλληλα πως η απόφαση για υποβολή εισηγήσεων για συζήτηση του δεύτερου σκέλους της δικαστικής απόφασης στο τέλος 2005 στην υπόθεση αυτή δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οπως είπε ο κ. Δημητριάδης, το δεδικασμένο της υπόθεσης και η χθεσινή απόφαση της Τουρκίας σηματοδοτούν την επιτάχυνση άλλων υποθέσεων Ε/Κ εναντίον της Τουρκίας που εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Ωστόσο προειδοποίησε ότι υπάρχει ακόμα ο σκόπελος που αφορά τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που πρέπει να ξεπεραστεί, θέμα που θα κριθεί τον επόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο ενώπιον του Δικαστηρίου.

    Από την πλευρά της, η κ. Λοϊζίδου δήλωσε ότι το νομικό πλαίσιο της απόφασης του 1996 και του 1998 δεν έχει αλλάξει και χαρακτήρισε πολύ σημαντική την έναρξη της υλοποίησης της απόφασης.

    Νεοφύτου - Μητσόπουλος - Λοϊζίδου - Καταβολή αποζημίωσης -------------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως η καταβολή από την Τουρκία της αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, προσθέτοντας ωστόσο πως το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει από το γεγονός ότι κατά τη ψηφοφορία στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) η θέση της Κύπρου έλαβε μόνο τρεις ψήφους είναι ότι ''μείναμε απομονωμένοι, ενδεχομένως σύροντας και την Ελλάδα στην απομόνωση μαζί μας''.

    Ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε πως ''πρέπει να προβληματιστούμε'' από το γεγονός πως 23 από τις χώρες με τις οποίες θα είμαστε μαζί στην ενωμένη Ευρώπη δεν μας ψήφισαν, δεν μας υποστήριξαν, και σημείωσε πως ''στα θέματα που έχουν σχέση με το μέλλον του τόπου, στα εθνικά θέματα, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα θέματα σχέσεων με το ΣτΕ, με τα ΗΕ, με την ΕΕ δεν ωφελούν δημόσιες δηλώσεις για να εισπράττουμε χειροκροτήματα στο εσωτερικό''.

    Εξάλλου ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση είπε πως ''η απόφαση της Κυβέρνησης να μην συμμετάσχει σε μια συναλλαγή, η οποία θα οδηγούσε σε μια φόρμουλα ανάλογη με αυτήν η οποία τελικά υιοθετήθηκε είναι μια επιλογή σωστή, την οποία και εμείς επικροτήσαμε, γιατί μια συμμετοχή μας σε μια διαδικασία θα συνιστούσε ουσιαστικά πράξη αναίρεσης της ουσίας του ΕΔΑΔ ή μια έκπτωση σε θέματα αρχών''.

    Αλλο όμως, πρόσθεσε ο κ. Μητσόπουλος, είναι οι επιμέρους τακτικοί χειρισμοί οι οποίοι πρέπει να γίνονται διαρκώς, προκειμένου να αποτρέπονται δυσάρεστες εξελίξεις ανάλογες με αυτές στις οποίες βρεθήκαμε.

    ΔΗΚΟ - Λοϊζίδου - Τουρκία ------------------------- Η αποδοχή και αναγνώριση από την Τουρκία της απόφασης του ΕΔΑΔ στην προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου και η υλοποίηση εκ μέρους της Αγκυρας του πρώτου μέρους της απόφασης ''έχει μια ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και τις παραπέρα προσπάθειές της για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται από την Τουρκία ως κατοχική δύναμη'', αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ προσθέτει ότι ''με οργή και αγανάκτηση σημειώνει ιδιαίτερα τη συμπεριφορά της Ολλανδίας και της Ιταλίας στην Επιτροπή των Μόνιμων Πρέσβεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πρόσφεραν κάλυψη και προστασία στην Τουρκία, υποτάχθηκαν στους εκβιασμούς της Αγκυρας, τραυμάτισαν την αξιοπιστία του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπονόμευσαν τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τιτίνα - Αποζημίωση -------------------------------------- Το ΚΣ ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρός του Γιαννάκης Ομήρου, θεωρεί πως συνιστά ''σημαντικό βήμα για να υποχρεωθεί η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα'', η καταβολή από μέρους της χθες, του ποσού της αποζημίωσης που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τιτίνα Λοϊζίδου λόγω αποστέρησης των δικαιωμάτων επί της περιουσίας της.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Ομήρου σημείωσε ωστόσο, ότι η ''εκτέλεση μέρους μόνο της απόφασης του ΕΔΑΔ δεν μπορεί να μας αφήνει ικανοποιημένους'' για αυτό και ο αγώνας και οι προσπάθειες για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως πρέπει να συνεχιστούν με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς'', είπε.

    ΕΔΗ - Λοϊζίδου - Τουρκία - Αποζημίωση ------------------------------------- Η καταβολή από μέρους της Τουρκίας των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου συνιστά σημαντική εξέλιξη, η οποία σημαίνει έμπρακτη αναγνώριση ευθύνης για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, εκτιμούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Σε χθεσινή τους ανακοίνωση, οι ΕΔΗ επισημαίνουν ωστόσο ''την απομόνωση στην οποία βρέθηκε η Κύπρος κατά τη χθεσινή ψηφοφορία (της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του ΣτΕ), ως αποτέλεσμα λανθασμένων υπολογισμών από μέρους της κυβέρνησης''.

    Οικολόγοι - Περδίκης - Τιτίνα - Αποζημίωση ----------------------------------------- Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης την καταβολή της αποζημίωσης από την Τουρκία προς την Τιτίνα Λοϊζίδου προς εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για να επαναρχίσει η μελέτη της απόφασης για ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου, στο τέλος του 2005, δημιουργεί έντονες ανησυχίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα δεχθεί εκβιαστικές πιέσεις για αποδοχή τους σχεδίου Ανάν ως έχει, με μοχλό πίεσης το θέμα των περιουσιών.

    ΥΠΕΞ - Σεμινάριο - Συνθήκη της Οτάβας - Κύπρος - Νάρκες ------------------------------------------------------- Μέχρι το τέλος του χρόνου η Εθνική Φρουρά ευελπιστεί να έχει καταστρέψει περίπου 4.000 νάρκες κατά προσωπικού, καθώς μέχρι τον Ιούλιο του 2007 θα πρέπει να έχουν ήδη καταστραφεί και οι 48.000 νάρκες που βρίσκονται αποθηκευμένες, όπως απορρέει από τις πρόνοιες της Συνθήκης της Οτάβας για την ''Απαγόρευση Χρήσης, Αποθήκευσης, Παραγωγής, Μεταφοράς και για την Καταστροφή των Κατά Προσωπικού Ναρκών'', η οποία τέθηκε σε ισχύ στην Κύπρο την πρώτη Ιουλίου 2003.

    Εξάλλου μέχρι την πρώτη Ιουλίου 2013 η Κύπρος θα πρέπει να καταστρέψει και τις 4.653 νάρκες κατά προσωπικού που βρίσκονται στρωμένες σε ναρκοπέδια υπό τον έλεγχό της, όπως δήλωσαν χθες ο Θεόδωρος Ευθυμίου, Αντισυνταγματάρχης και Διευθυντής του Κέντρου Δράσης κατά των Ναρκών και ο Αντισυνταγματάρχης Προκόπης Νάνος του Γενικού Επιτελείου της ΕΦ, σε σεμινάριο που διοργανώθηκε για τη Συνθήκη της Οτάβας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Υπουργός Δημόσιας Τάξεως Ελλάδας - Κύπρος ---------------------------------------- Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας Γιώργος Φλωρίδης φθάνει σήμερα στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν και θα μεθοδεύσουν την περαιτέρω συνεργασία των Υπουργείων τους σε θέματα αρμοδιότητάς τους και ιδιαίτερα σε θέματα συνεργασίας των αστυνομικών και πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών. Οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης και θέματα που αφορούν τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο Υπουργών και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Υπουργός Εσωτερικών - Υφυπουργός Εσωτερικών Ελλάδας --------------------------------------------------- Τις προσδοκίες και τις αγωνίες τους για την επίλυση του Κυπριακού μέσα σε αυτή την πολύ κρίσιμη περίοδο, εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Νικόλαος Μπίστης.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ''σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή τόσο για τα πράγματα εδώ στην Κύπρο, λίγους μήνες πριν από την πλήρη ένταξη, λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές''.

    ''Μια περίοδος που σηματοδοτείται από τις ''εκλογές'' στην κατεχόμενη Κύπρο και μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές γενικά στο χώρο της Ευρώπης αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο'', πρόσθεσε.

    Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας ανέφερε πως ''η Κύπρος είναι σήμερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον».

    Ο κ. Μπίστης εξέφρασε την ελπίδα ότι με το αποτελέσματα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, τις οποίες θα παρακολουθήσουν στην Ελλάδα «με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και γενικότερα με τις εξελίξεις, να μπορέσουμε να φτάσουμε στην ολική πολιτική λύση του προβλήματος, κάτι το οποίο το θέλουμε, το επιθυμούμε, το ελπίζουμε και το βλέπουμε να έρχεται όλο και πιο κοντά παρά τις υπαρκτές δυσκολίες''.

    ΥΠΕΞ - Διάσκεψη - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία ------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συμμετείχε στις εργασίες της Εκτης Διάσκεψης Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2003.

    Σε παρέμβασή του στη χθεσινή συνάντηση της Ολομέλειας των Υπουργών Εξωτερικών των Ευρωμεσογειακών χωρών ο κ. Ιακώβου χαιρέτισε την ίδρυση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και τόνισε τη σημασία της στην ανάπτυξη του φόρουμ αυτού.

    ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Δημητρίου --------------------------- Παρέμβαση για το Κυπριακό έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου, Βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος κάλεσε τους Τούρκους συναδέλφους του να ενθαρρύνουν την τ/κ πλευρά ώστε να καθίσει στο τραπέζι και ειλικρινά να διαπραγματευτεί με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι ιδανικό για κανένα. Οι Ελληνοκύπριοι, είπε, θυσίασαν την κυριαρχία της πλειοψηφίας. Οι Ελληνοκύπριοι έδωσαν πλήρη πολιτική ισότητα στους Τουρκοκυπρίους, μέσω του σχεδίου. Τώρα πρέπει να ενεργήσουμε στην Κύπρο, για την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κοινοτικού κεκτημένου, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

    ΕΛΚ - Φόρουμ Διεύρυνσης - Διακήρυξη - Κυπριακό ---------------------------------------------- Η μη επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ευρωτουρκικών σχέσεων, αναφέρει η Διακήρυξη Θέσεων που υιοθέτησε το Φόρουμ Διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, για το Κυπριακό, η Διακήρυξη σημειώνει ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις που πρέπει να προωθηθούν τάχιστα, ούτως ώστε να λυθεί το πρόβλημα πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    Αστυνομία - ΙΝΤΕΡΠΟΛ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος ------------------------------------------ Η Γ' Λοχίας Μαίρη Ορατίου ανέλαβε από χθες καθήκοντα Μόνιμης Αντιπροσώπου της Κυπριακής Αστυνομίας στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Ιντερπόλ στη Λυών της Γαλλίας, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση.

    Ευαγόρου - Θεοχάρους - Μόσχα - ΟΑΣΕ ----------------------------------- Οι Βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου και Ελένη Θεοχάρους, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), μεταβαίνουν στη Μόσχα, για να συμμετάσχουν στην αποστολή του ΟΑΣΕ για την παρακολούθηση των γενικών βουλευτικών εκλογών στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 7 Δεκεμβρίου 2003.

    Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος - Νέα Υόρκη - Επαφές ----------------------------------------------- Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, μετέβη προχθές στο ''σημείο Μηδέν'', όπου βρισκόταν το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και τέλεσε τρισάγιο για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρόντες ήσαν ο προϊστάμενος της ενορίας του Αγίου Νικολάου (της ελληνορθόδοξης εκκλησίας που καταπλακώθηκε από τα ερείπια των δίδυμων πύργων) και οι αρχιμανδρίτες Ησαΐας και Ανθέμιος.

    Προχθές ο κ. Νικηφόρος επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και στη συνέχεια τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Ιάκωβο. Επίσης επισκέφθηκε το ημερήσιο σχολείο της Κοινότητας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας του Μανχάταν, όπου συνομίλησε με μαθητές και διδασκάλους και τον οίκο φιλοξενίας καρκινοπαθών παιδιών «Ρόναλντ Μακ Ντόναλντ», όπου διαμένουν και παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο, που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Κλήρωση - Ομίλοι --------------------------------------- Στον ίδιο Ομιλο κατέταξε ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα η χθεσινή κλήρωση της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο, στην οποία συμμετέχουν 16 ομάδες σε τέσσερις ομίλους.

    Στον 1ον Ομιλο κληρώθηκαν οι Ανόρθωση, ΑΕΛ, Νέα Σαλαμίνα και Αναγέννηση Δερύνειας.

    Στο 2ον Ομιλο συμμετέχουν οι ΑΠΟΕΛ, ΑΕ Πάφου, Απόλλωνας και Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Στον 3ον Ομιλο κληρώθηκαν οι Ομόνοια, Εθνικός Αχνας, ΑΣΙΛ και Αλκή και στον 4ον Ομιλο οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ερμής Αραδίππου και Ονήσιλος Σωτήρας.

    Οι πρώτοι αγώνες του Κυπέλλου θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Δεκεμβρίου 2003 και θα ολοκληρωθούν στις 17 και 18 Μαρτίου 2004.

    Καλαθόσφαιρα ------------- Η καλαθοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε χθες βράδυ στο Ισραήλ από τη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν με 85 82 σε αγώνα για τον Γ' όμιλο του Κυπέλλου Ευρώπης.

    Στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης, ο Κεραυνός αντιμετωπίζει σήμερα στη Ρουμανία τη Δυναμό.

    Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές --------------------------- Με τις πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζονται ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε για δεύτερη συνεχή ημέρα απώλειες, παραμένοντας, ωστόσο, εντός του επιπέδου των 81 μονάδων. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,22%, υποχωρώντας στις 81,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 222 χιλιάδες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν τα 2/3 περίπου της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    [08] (Κ) Ολλανδία - Κάτω Βουλή - Ψήφισμα - Τουρκία - ΕΕ

    Η Κάτω Βουλή της Ολλανδίας υιοθέτησε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα στο οποίο τονίζεται ότι δεν μπορούν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πριν από την προηγούμενη πλήρη συμμόρφωση στα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [09] (Κ) Ιταλική προεδρία ΕΕ - Κυπριακό - Ευρωπαϊκό σύνταγμα

    Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξέλλων (12-13 Δεκεμβρίου) πρέπει να επαναλάβει την έκκληση που ήδη έχει απευθύνει προς τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιτύχουν μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004, τόνισε χθες το βράδυ ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο Ιταλός Υπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Ρομπέρτο Αντονιόνι.

    Παράλληλα, συνέχισε ο Ιταλός Προεδρεύων, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να υπενθυμίσουν στην Τουρκία ότι μια λύση του κυπριακού προβλήματος θα διευκόλυνε αποφασιστικά την επιθυμία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    [10] (Κ) Κοινοπολιτεία - Σύνοδος κορυφής - Παπαδόπουλος

    Αρχίζει αύριο, στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, η σύνοδος κορυφής της Κοινοπολιτείας, με τη συμμετοχή των προέδρων ή πρωθυπουργών των 52 από τις 54 χώρες μέλη.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει στη σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ευρίσκεται ήδη στην Αμπούτζα, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη και την Υπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στο Λονδίνο Μύρνα Κλεόπα.

    [11] (Κ) Υπουργός Δημόσιας Τάξης Ελλάδας - Αφιξη - Δηλώσεις

    Εφθασε σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας Γιώργος Φλωρίδης. Τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Δώρος Θεοδώρου.

    [12] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Νικόλαος Μπίστης

    Θέματα που άπτονται των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η δημόσια διοίκηση σε Κύπρο και Ελλάδα με την εισαγωγή του κόσμου της πληροφορικής στη δημόσια υπηρεσία και την κοινωνία των πολιτών συζήτησαν σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Νικόλαος Μπίστης.

    [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη Υπουργών

    O Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, σε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης Υπουργών στη Ρώμη, ανέφερε ότι η Κύπρος υιοθετεί πλήρως τους στόχους της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας και προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος έλαβε μέρος στη Διάσκεψη που έγινε στις 1 - 2 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην απόφαση της κυβέρνησης για την εισαγωγή και χρήση στην Κύπρο φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7084            1,7186
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0608            2,0731
    Λίρα Αγγλίας                     1,1961            1,2032
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     222,7754        224,5576
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8031          2,8255
    Δολάριο Καναδά                     2,6887          2,7102
    Κορώνα Δανίας                     12,6988         12,8003
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8486         13,9593
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3042         15,4266
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6590          2,6802
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επέμβαση

    Σε επιτυχή, μικρή διορθωτική επέμβαση στο δεξί του μάτι υποβλήθηκε χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,62  (-0,92)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    672.720
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    241.588    323,12  (-1,21)
    FTSE Med 100 **                             5.840,71  ( 0,65)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    208.077     91,83  (-1,27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     13.579     69,07  (-1,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        613     14,88  ( 0,13)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.193     56,88  (-1,01)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.706     69,46  (-0,69)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.071     20,66  (-0,15)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £        782     71,25  (-0,21)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.059      3,18  (-0,93)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    395.128     11,21  (-0,97)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,55  ( 2,67)
    Ξενοδοχεία                    £      6.479     37,59  (-0,87)
    Αλλες Εταιρείες               £     18.772     74,40  (-0,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 80 μονάδων

    Στο επίπεδο των 80 μονάδων, ύστερα από την πάροδο εννέα μηνών, υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,92%, κλείνοντας στις 80,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 672 χιλιάδες λίρες, λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία CLR Capital (πρώην CLR Financial Services), η οποία συγκέντρωσε το 57,2% του ημερήσιου τζίρου.

    [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Τιτίνα Λοϊζίδου - Καταβολή αποζημίωσης

    Η καταβολή της αποζημίωσης από την Τουρκία στην Τιτίνα Λοϊζίδου πρέπει να θεωρηθεί σοβαρή επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι «η μάχη συνεχίζεται».

    [19] (Κ) Ιακώβου - Νιγηρία

    [20] (Κ) Αν. Εκπρόσωπος - Ολλανδική Κάτω Βουλή - Ψήφισμα

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για την υιοθέτηση από την ολλανδική Κάτω Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία, ψηφίσματος, στο οποίο αναφέρεται πως η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι επιθυμητή μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία συμφωνήσει, πριν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με σχέδιο που προβλέπει την άρση της διαίρεσης της Κύπρου.

    Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης πως δεν μπορούν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πριν από την προηγούμενη πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Οπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν «όλα τα κόμματα, πλην ενός, έχουν τοποθετηθεί υπέρ ενός ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται ότι δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ χωρίς προηγουμένως να ικανοποιηθούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και χωρίς προηγουμένως να συμφωνήσει η Τουρκία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου που προβλέπει την κατάργηση της διαίρεσης της Κύπρου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 4 December 2003 - 18:49:21 UTC