Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ομίλοι - 1η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Αγώνες
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Εξωτερικό Εμπόριο - Ιανουάριος -Αύγουστος 2003
  • [08] (Κ) Κούβα - Αγαλμα Μακαρίου
  • [09] (K) Εκπρόσωπος - Ιός Φουτζιάν - Κύπρος
  • [10] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Eurocontrol - Κύπρος - Περιφερειακό γραφείο
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [17] (Κ) Προς συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2003
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Λιβύη - Οπλα μαζικής καταστροφής
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ρωσίας
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ουκρανίας
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Μεξικού
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΚΕΒΕ - Ετήσια Γενική Συνέλευση

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ομίλοι - 1η αγωνιστική

    Με εύκολες νίκες των φαβορί ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο Ποδόσφαιρο.

    Συγκεκριμένα, η Ομόνοια συνέτριψε την Αλκή με 5-1, ενώ η Ανόρθωση κατέβαλε εύκολα την Αναγέννηση Δερύνειας με 4-2.

    Αντίθετα, ισόπαλος 1-1 εξήλθε ο αγώνας στο Παραλίμνι μεταξύ του Ονήσιλλου Σωτήρας και της ΑΕΚ.

    [02] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση

    Πραγματοποιείται στις 10:00 σήμερα το πρωί στο Λήδρα Πάλας νέα συνάντηση μεταξύ των ε/κ και τ/κ κομμάτων, στο πλαίσιο των συναντήσεων υπό την αιγίδα της σλοβακικής Πρεσβείας.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαστάσεις που παίρνει η υπόθεση των ερευνών για διασπάθιση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής μετά και την αυτοκτονία του λογιστή της Αρχιεπισκοπής Ηλία Δημητρίου, η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα για το Κυπριακό και η εξέταση του σχεδίου που προτείνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι διεργασίες για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα και το κρούσμα γρύπης που παρουσιάστηκε στην Κύπρο πριν από 30 40 ημέρες και θα διερευνηθεί κατά πόσο αφορά την περίπτωση του επικίνδυνου ιού Φουτζιάν, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δεν άντεξε τον κοινωνικό διασυρμό'' αναφέρεται στην αυτοκτονία του λογιστή της Αρχιεπισκοπής Ηλία Δημητρίου, ο οποίος μη μπορώντας να αντέξει τον κοινωνικό διασυρμό του έθεσε τέρμα στη ζωή του. Οπως αναφέρει η εφημερίδα το θύμα κατηγορείτο για πλαστογραφία υπογραφών του Αρχιεπισκόπου, καθώς και για κλοπή από τα ταμεία της Αρχιεπισκοπής του ποσού των 280 χιλιάδων λιρών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε χθες σε κρούσμα γρίπης, που παρουσιάστηκε στην Κύπρο πριν 30 40 ημέρες και θα διερευνηθεί κατά πόσο αφορά την περίπτωση του επικίνδυνου ιού Φουτζιάν.

    ''Το Θάρρος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Νεκρός υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής'' γράφει ότι η υπόθεση σύλληψης για κακοδιαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας ήταν απροσδόκητη όσο και τραγική για το λογιστή της Αρχιεπισκοπής Ηλία Δημητρίου, ο οποίος βρέθηκε χθες το πρωί νεκρός σε ανεγειρόμενη οικοδομή απέναντι από το σπίτι του από πυροβολισμό με κυνηγετικό όπλο. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ολλανδίας, Πρέσβης Γιοχάνες Λάντμαν δήλωσε ότι αυτό που συνέβη με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου είναι απλώς μια πρόσκαιρη διευθέτηση, ένα μέρος μιας διαδικασίας, η οποία χρειάζεται να επανενεργοποιηθεί.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μας έκοψαν λόγω ψεκασμών'' γράφει ότι η ΕΕ έθεσε περιορισμούς στη χρήση ενός από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι Κύπριοι εσπεριδοκαλλιεργητές και συγκεκριμένα το ακαρεοκτόνο Bromopropylate (γνωστότερο ως Νεορόν). Οπως γράφει η εφημερίδα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας δεν είχαν αντιληφθεί έγκαιρα τις εξελίξεις ώστε να προειδοποιήσουν τους γεωργούς για τη χρήση του και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ψεκασμοί με το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο να συνεχιστούν αμείωτοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου και στην αρχή κιόλας των εξαγωγών μας στην Ευρώπη κυπριακά φορτία εσπεριδοειδών κόπηκαν σε Φιλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αρχίζει αύριο νέες επαφές με τα τουρκοκυπριακά κόμματα για να αποφασίσει σε ποιον ηγέτη κόμματος θα δώσει την εντολή σχηματισμού ψευδοκυβέρνησης.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Αμείλικτα ερωτήματα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η χθεσινή τραγική είδηση του θανάτου του υπαλλήλου της Αρχιεπισκοπής Ηλία Δημητρίου ο οποίος κατηγορείτο με άλλα δύο άτομα για ατασθαλίες στην εκκλησιαστική περιουσία, είναι αμείλικτα. Η εφημερίδα αποκαλύπτει επιστολή που απέστειλαν οι δικηγόροι του Δημητρίου εννέα μέρες πριν από το θάνατο του στο Αρχηγείο Αστυνομίας, μέσω της οποίας προειδοποιούσαν ότι ο πελάτης τους παρουσίασε συμπτώματα αυτοκαταστροφικής τάσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αγωνία των 131 φυλακισμένων τελειώνει σήμερα καθώς μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι θα ανακοινωθεί η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα εάν θα εισηγηθεί και για ποιους σύντμηση της ποινής και για ποιους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Περιπλοκές στην έρευνα'' γράφει ότι η χθεσινή αυτοκτονία του Ηλία Δημητρίου, ενός εκ των τριών υπόπτων στην υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών στην Αρχιεπισκοπή, πιθανώς να προκαλέσει σοβαρές περιπλοκές στις έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης. Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες της αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο Δημητρίου έδωσε μακροσκελείς καταθέσεις οι οποίες θεωρούνταν χρήσιμες για τη συνέχεια των ερευνών και οι οποίες μετά το θάνατο δεν ισχύουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα για το Κυπριακό υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ χαρακτηρίζεται κρίσιμη καθώς σε αυτήν θα εξετασθεί στο σχέδιο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα κληθεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για οριστικοποίηση του τελικού κειμένου.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Αγώνες

    Στον πρώτο γύρο (φάση των 16) του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Ανδρών, που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, όλα τα φαβορί πήραν εύκολα τη νίκη-πρόκριση στον επόμενο γύρο (φάση των οκτώ).

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Philips College - ΑΠΟΕΛ: 51-86 Απόλλων - Κοκκινοτριμυθιά: 101-45 ΑΕΛ - Αναγέννηση: 136-59 ΕΝΑΔ - Δόξα: 80-54 Αχιλλέας - Ομόνοια: 59-82 Αχιλλέας Αγρού - Κεραυνός: 59-118 Διγενής Ακρίτας - ΕΘΑ: 50-68

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΣτΕ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Συνέντευξη Ολλανδού αντιπροσώπου --------------------------------------------------------- Ως ''πρόσκαιρη διευθέτηση'' χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση κατά πλειοψηφία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στην υπόθεση Λοϊζίδου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ολλανδίας πρέσβης Γιοχάνες Λάντμαν, η χώρα του οποίου προεδρεύει του ΣτΕ αυτό το εξάμηνο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να επανενεργοποιηθεί το θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων, πράγμα που θα αυξήσει την πίεση στην Τουρκία.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Στρασβούργο στο δημοσιογράφο Αγγελο Μαρκόπουλο, για το ΚΥΠΕ, ο Ολλανδός αντιπρόσωπος είπε ότι ''αυτό που συνέβη στην υπόθεση Λοϊζίδου είναι απλώς μια πρόσκαιρη διευθέτηση, είναι μέρος μιας διαδικασίας, η οποία χρειάζεται να επανενεργοποιηθεί. Ετσι, η πίεση στην Τουρκία θα αυξηθεί. Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των Ε/Κ προσφυγών''.

    Στο μεταξύ, συνέχισε, δεν γνωρίζουμε πώς θα αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, υπονοώντας την απόπειρα της Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς να εμποδίσουν την πρόσβαση Ε/Κ προσφύγων στο ΕΔΑΔ υποχρεώνοντάς τους να αποταθούν προηγουμένως στην ''επιτροπή αποζημιώσεων'' που συνέστησε το καθεστώς στα κατεχόμενα.

    Για να δικαιολογήσει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ στην υπόθεση Λοϊζίδου, ο κ. Λάντμαν υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για αναβολή μέχρι τέλους του 2005 των υπόλοιπων - και κρισιμότερων - πτυχών της, αλλά για παραπομπή σε εύθετο χρόνο.

    ''Δεν έγινε αναβολή για το τέλος του 2005. Αυτό είναι παρεξήγηση. Το δεύτερο ψήφισμα λέγει μόνο ότι η εξέταση της απόφασης του ΕΔΑΔ θα συνεχιστεί σε εύθετο χρόνο και αναφέρεται σε προτάσεις για το τέλος του 2005, χωρίς όμως να δεσμεύει την Επιτροπή Υπουργών'', τόνισε.

    Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε ο κ. Λάντμαν, ''αλλά η Κύπρος διαθέτει και άλλους πολλούς μοχλούς, όπως τη Διακρατική προσφυγή''.

    Προς το παρόν, είπε, πείσθηκε η Τουρκία να πληρώσει, εξηγώντας ότι ''είναι αναμφισβήτητο ότι οι προοπτικές ένταξης στην ΕΕ παίζουν ρόλο στη στάση των τουρκικών αρχών''.

    ''Η Τουρκία ζήτησε αυτή την προθεσμία γιατί φοβόταν ότι θα βρεθεί γυμνή και ανησυχούσε πολύ για τις συνέπειες'', πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας τη στάση της Κύπρου σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της προεδρεύουσας Ολλανδίας εξέφρασε την απορία του ''γιατί έγινε τόση φασαρία''.

    ''Δεν καταλαβαίνω γιατί οι κυπριακές αρχές κάνουν τόσο θόρυβο, ενώ πρόκειται για επιτυχία της κυπριακής διπλωματίας'', είπε ο κ. Λάτνμαν, ισχυριζόμενος ότι ''δεν ζητούσαν τίποτε περισσότερο από αποζημίωση οι αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ελλάδας τα προηγούμενα 3-4 χρόνια (1999-2002) πριν θέσουν θέμα πληρέστερης εφαρμογής μόλις πρόσφατα''.

    Εφόσον δεν ζητούσαν παρά αποζημίωση και είχαν συγκεντρωθεί πάνω σε αυτό και μόνο, πώς είναι δυνατό να λέγουν τώρα ότι φτάνει το τέλος του Ευρωδικαστηρίου, αναρωτήθηκε.

    Απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημά του, πιθανολόγησε ότι ''ο προηγούμενος αυτοπεριορισμός'' ίσως οφειλόταν στο ότι, όσο έμενε ο Ντενκτάς δεν θα ήταν δυνατό να αναμένεται να επιστρέψει Ε/Κ πρόσφυγας στο σπίτι και τη γη του, και μίλησε για ενδεχόμενες εξελίξεις με την άνοδο της ''αντιπολίτευσης'' στην πρόσφατη ψηφοφορία στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Λάντμαν ισχυρίστηκε ότι ''δεν είδε'' να λέγουν οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ κάτι περισσότερο από πληρωμή αποζημίωσης, παραγνωρίζοντας και πρόσφατη έκθεση του ΣτΕ η οποία τονίζει ότι από κάθε καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ, πέρα από τυχόν αποζημίωση, απορρέει και υποχρέωση άρσης των συνεπειών της παραβίασης στη συγκεκριμένη περίπτωση και λήψη ''γενικών μέτρων'' για να προληφθούν άλλες παραβιάσεις σε παρόμοιες υποθέσεις.

    Ο Ολλανδός αντιπρόσωπος υπήρξε σαφής για το ρόλο της κυβέρνησής του στο όλο θέμα. Οπως είπε, ''ο υπουργός μου αναμείχθηκε πάρα πολύ, προσωπικά, σε αυτή την υπόθεση'', εννοώντας τον τέως Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Γιοπ ντερ Χοοπ-Σίφερ, ο οποίος διορίστηκε ΓΓ του ΝΑΤΟ την επομένη της λήψης της απόφασης από την Επιτροπή Υπουργών.

    Σε ερώτηση αν η υπόθεση Λοϊζίδου παραμένει ως εργαλείο στη διάθεση του ΣτΕ για να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, απάντησε ''ναί, απολύτως''. Χαρακτήρισε όμως ''σχεδόν αδιανόητο'' να απολαύσει η Τιτίνα Λοϊζίδου πλήρως τα περιουσιακά της δικαιώματα στην Κερύνεια όσο μένει ο Ντενκτάς. ''Οι πρόσφατες εκλογές στη βόρεια Κύπρο είχαν ενδιαφέρον γιατί έδειξαν ότι υπάρχει μια σαφής πρόθεση εκεί, να σταματήσει αυτή η ανώμαλη κατάσταση'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Λάντμαν συνέδεσε την επανενεργοποίηση της υπόθεσης Λοϊζίδου με ''πολιτικές'' εξελίξεις, σε αντίθεση με το ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ ο οποίος έχει τονίσει ότι ''δεν πρέπει να αναμειγνύεται η πολιτική με τα νομικά θέματα, εφοσον η εκτέλεση της απόφασης είναι ένα καθαρά νομικό θέμα και η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί χωρίς όρους''.

    Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση ---------------------------- Πραγματοποιείται στις 10:00 σήμερα το πρωί στο Λήδρα Πάλας νέα συνάντηση μεταξύ των ε/κ και τ/κ κομμάτων, στο πλαίσιο των συναντήσεων υπό την αιγίδα της σλοβακικής Πρεσβείας.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα και τα νέα δεδομένα που αυτή δημιούργησε στην τ/κ κοινότητα.

    ΥΠΑΜ - Τουρκία -------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας κάλεσε την Τουρκία να εκφράσει την ετοιμότητά της για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σε δηλώσεις του χθες στην Πάφο, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως πέρα από τον παραγκωνισμό ορισμένων πολιτικών, ''όπως του Ραούφ Ντενκτάς που είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, η Τουρκία πρέπει να πάρει επίσης συγκεκριμένα μέτρα''.

    Ιδιαιτέρως, όπως είπε, μετά το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα από την Τουρκία.

    Ο κ. Μαυρονικόλας διευκρίνισε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσε να ήταν η μείωση του κατοχικού στρατού και η συμμετοχή των Τούρκων στην αποναρκοθέτηση.

    Γκιουλ - Κυπριακό ----------------- Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Υπουργός Αμυνας, δεν είναι ακόμη διατεθειμένη να συμβάλει πρακτικά στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ κάλεσε τους πολιτικούς υπευθύνους του ψευδοκράτους να συγκροτήσουν το ταχύτερο νέα ''κυβέρνηση'', μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές που τελείωσαν με ''ισοπαλία'' μεταξύ των υπερμάχων και των αντιπάλων της συμφωνίας λύσης στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν.

    ''Η συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης πρέπει να ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες'', δήλωσε ο κ. Γκιουλ στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    ''Η καλύτερη λύση, χωρίς αμφιβολία, είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα μετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα'', συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. ''Αν δεν μπορούν να φτάσουν όλοι σε συμφωνία, θα πρέπει να αγωνιστούν για να συγκροτηθεί μια όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμαχία''.

    ''Τόσο η Τουρκία όσο και η βόρεια Κύπρος πρέπει να αντιληφθούν ότι διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο'', κατέληξε.

    Διακίνηση ---------- Συνολικά 5.171 Τ/Κ και 2.873 Ε/Κ διακινήθηκαν χθες Κυριακή από και προς τα κατεχόμενα.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ομίλοι - 1η αγωνιστική --------------------------------------------- Με εύκολες νίκες των φαβορί ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο Ποδόσφαιρο.

    Συγκεκριμένα, η Ομόνοια συνέτριψε την Αλκή με 5-1, ενώ η Ανόρθωση κατέβαλε εύκολα την Αναγέννηση Δερύνειας με 4-2.

    Αντίθετα, ισόπαλος 1-1 εξήλθε ο αγώνας στο Παραλίμνι μεταξύ του Ονήσιλλου Σωτήρας και της ΑΕΚ.

    Το Σάββατο ο ΑΠΟΕΛ νίκησε την ΑΕ Πάφου με 3-0, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κέρδισε τον Απόλλωνα με 1-0, η ΑΕΛ νίκησε τη Νέα Σαλαμίνα επίσης με 1-0, ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Αρμή Αραδίππου με 5-0 ενώ ο Εθνικός Αχνας κέρδισε τον ΑΣΙΛ Λύσης με 2-1.

    Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Αγώνες ------------------------------- Στον πρώτο γύρο (φάση των 16) του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Ανδρών, που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, όλα τα φαβορί πήραν εύκολα τη νίκη-πρόκριση στον επόμενο γύρο (φάση των οκτώ).

    Τα αποτελέσματα είναι:

    Philips College - ΑΠΟΕΛ: 51-86 Απόλλων - Κοκκινοτριμυθιά: 101-45 ΑΕΛ - Αναγέννηση: 136-59 ΕΝΑΔ - Δόξα: 80-54 Αχιλλέας - Ομόνοια: 59-82 Αχιλλέας Αγρού - Κεραυνός: 59-118 Διγενής Ακρίτας - ΕΘΑ: 50-68

    [07] (Κ) Εξωτερικό Εμπόριο - Ιανουάριος -Αύγουστος 2003

    Ελαφρά μειωμένες παρουσιάστηκαν οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών στην Κύπρο κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2003 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002, με αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο έφτασε στα 1.181,0 εκ. λίρες σε σύγκριση με 1.293,6 εκ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    [08] (Κ) Κούβα - Αγαλμα Μακαρίου

    Αγαλμα του Μακαρίου θα στηθεί μπροστά από το λιμάνι της Αβάνας, πρωτευούσας της Κούβας.

    Το άγαλμα, ύψους δύο μέτρων, θα χρηματοδοτήσει ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και θα φιλοτεχνήσει ο Κύπριος γλύπτης που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο Νίκος Κοτζαμάνης.

    Οπως αποκάλυψε ο Πρεσβευτής της Κούβας στην Κύπρο Πάμπλο Αντόνιο Ροντρίγκεζ Βιντάλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σήμερα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το άγαλμα του Μακαρίου θα στηθεί στον περίβολο της πρώτης ορθόδοξης εκκλησίας που λειτούργησε πρόσφατα στην Αβάνα.

    [09] (K) Εκπρόσωπος - Ιός Φουτζιάν - Κύπρος

    Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις ή τάσεις επιδημίας του ιού γρίπης Φουτζιάν στην Κύπρο και ως εκ τούτου οποιαδήποτε ανησυχία για το θέμα αυτό είναι υπερβολική, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση

    Τη σημασία της περιόδου που απομένει μέχρι την 1η Μαϊου, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου τόνισαν σήμερα οι ηγέτες ή εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7034            1,7136
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1174            2,1301
    Λίρα Αγγλίας                     1,2011            1,2083
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,3847        229,2037
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8766          2,8996
    Δολάριο Καναδά                     2,8282          2,8508
    Κορώνα Δανίας                     12,6644         12,7657
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1754         14,2888
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4311         15,5545
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6473          2,6684
    

    [12] (Κ) Eurocontrol - Κύπρος - Περιφερειακό γραφείο

    Με στόχο να συμφωνηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία στην Κύπρο περιφερειακού κέντρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) συναντούνται στις 20 Ιανουαρίου στη Λευκωσία οι τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος, το Eurocontrol και ο Διεθνής Οργανισμός Αερομεταφορών (ICAO) που συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα εναέριας κυκλοφορίας.

    Το Πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη στις 4 Φεβρουαρίου 2003 στην Λευκωσία, από την Κύπρο, την Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο και τη Συρία προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου γραφείου στη Λευκωσία με την ονομασία European Middle East Air Traffic Coordination Mechanism (EMAC), ο διευθυντής του οποίου θα προέρχεται από το Eurocontrol.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων του Eurocontrol Χρίστος Πέτρου είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των αρμόδιων Υπουργείων των πέντε χωρών και σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία τότε θα καθοριστεί νέα συνάντηση, αυτή τη φορά σε επίπεδο Υπουργών, για να υπογραφεί η συμφωνία προώθησης των διαδικασιών για τη δημιουργία του γραφείου.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, αφού εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία, επισήμανε ότι ''η Κύπρος έχει να προσφέρει περισσότερα από αυτά που έχει να ωφεληθεί η ίδια'' από τη δημιουργία του συγκεκριμένου γραφείου.

    Χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο γραφείο ως την πρώτη ''προίκα'' που θα δώσει η Κύπρος στην ΕΕ, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ο κ. Πέτρου είπε ότι η Κύπρος, ως η μόνη από τις τέσσερις χώρες που είναι μέλος του Eurocontrol και της ΕΕ, θα έχει συντονιστικό ρόλο έτσι ώστε να εφαρμόζονται στην περιοχή τα διάφορα προγράμματα του Eurocontrol.

    Είπε επίσης ότι το γραφείο θα συντονίζει τις πέντε χώρες μεταξύ τους καθώς και τις πέντε με το Eurocontrol στην εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων του Οργανισμού.

    Ο κ. Πέτρου είπε ότι το γραφείο θα έχει επίσης την ευθύνη κατάρτισης διαφόρων μελετών, όπως είναι για την αναβάθμιση των ραντάρ των συγκεκριμένων χωρών, για την ανταλλαγή δεδομένων ραντάρ μεταξύ των πέντε και για την αναδιοργάνωση των αεροδιαδρόμων της περιοχής.

    Τέτοιου είδους μηχανισμοί, συνέχισε ο κ. Πέτρου, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ΕΕ μέσα στο πλαίσιο τόσο της Ευρωμεσογειακής πολιτικής της όσο και στο πλαίσιο των Διευρωπαϊκών Δικτύων για θέματα αερομεταφορών καθώς επίσης στο πλαίσιο του Κοινού Ευρωπαϊκού Ουρανού που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα θεσμικά Οργανα της ΕΕ.

    Με την έγκριση των τεσσάρων κανονισμών για δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Ουρανού, είπε ο κ. Πέτρου, η Κύπρος θα μπορέσει να αποτελέσει τον ''κρίκο'' της εφαρμογής της συμφωνίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    ''Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε πολύ προηγουμένως εγκριθεί ο Κοινός Ευρωπαϊκός Ουρανός τη δημιουργία αυτού του γραφείου στην Κύπρο», επισήμανε ο Κύπριος αξιωματούχος του Eurocontrol.

    Σημείωσε ότι επειδή η ΕΕ θέλει να εφαρμόσει τον Κοινό Ευρωπαϊκό Ουρανό και σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί αυτό.

    ''Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει την ευχέρεια να είναι αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην περιοχή για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Ουρανό καθώς επίσης του Eurocontrol για τα προγράμματα του'', είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πέτρου.

    Ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων του Eurocontrol είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ''θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να σκέφτεται τι θεσμικό πλαίσιο πρέπει να έχει μελλοντικά το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας'', προσθέτοντας ότι ''δεν μπορεί το τμήμα να συνεχίσει να είναι κυβερνητικό''.

    Οπως εξήγησε, μια από τις πρόνοιες του Κοινού Ευρωπαϊκού Ουρανού είναι όπως υπάρξει ''διαχωρισμός του οργανισμού που δίνει τις υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και αυτού που τις ρυθμίζει''.

    Καταλήγοντας ο κ. Πέτρου είπε ότι η Κύπρος θα πρέπει να εγκρίνει την απόφαση για δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Οργανισμού, όταν αυτή θα εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,49  ( 0,32)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    266.726
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    129.812    317,55  ( 0,10)
    FTSE Med 100 **                             5.781,94  ( 0,91)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    103.327     90,49  ( 0,43)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      4.524     69,31  ( 0,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.888     14,41  (-2,77)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      4.070     56,74  ( 0,11)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.194     66,34  ( 0,23)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     20.240     20,41  ( 1,49)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.453     70,93  ( 1,23)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.929      3,14  (-0,63)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     16.395     10,58  (-1,03)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,65  (-0,17)
    Ξενοδοχεία                    £      1.472     37,02  (-0,03)
    Αλλες Εταιρείες               £     14.014     73,10  (-0,08)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων

    Στις αρχές Ιανουαρίου, το ΔΗΚΟ και το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς θα έχουν συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΚΟ στις ελεύθερες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι οι εκπρόσωποι του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ζητήσει συναντήσεις και με άλλα ε/κ κόμματα.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων

    Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πού θα οδηγήσουν οι διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι ότι η τ/κ ''αντιπολίτευση'' υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης με στόχο τη λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ε/κ κομμάτων σε σχέση με τον σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, οι Τ/Κ εκπρόσωποι δεν έδωσαν σαφή απάντηση, αφού ''υπάρχουν οι διεργασίες, οι διαβουλεύσεις και δεν είναι κανείς ακόμα βέβαιος πού θα οδηγήσουν αυτές οι διαβουλεύσεις''.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Στο επίπεδο των 79 μονάδων παρέμεινε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε και οι οποίες οδήγησαν προς στιγμή τον Γενικό Δείκτη σε νέο χαμηλότερο επίπεδο εξαετίας, στις 78,99 μονάδες. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατέγραψε τελικά οριακή αύξηση της τάξης του 0,31%, κλείνοντας στις 79,49 μονάδες. Πενιχρό ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 266 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) Προς συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2003

    Πληροφορούνται οι συνδρομητές του ΚΥΠΕ ότι η Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο το 2003 στα ελληνικά βρίσκεται στην Ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ στη διεύθυνση: www.cna.org.cy  

    Πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Ανασκοπήσεις'' και στο έτος 2003 όπου βρίσκεται καταχωρημένη η Ανασκόπηση κατά μήνα.

    Για την Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στις ''Ανασκοπήσεις'' και στο σημείο που αναγράφεται ''Ανασκοπήσεις Γεγονότων για τα κατεχόμενα''. Στο έτος 2003 βρίσκεται καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    Για την Ανασκόπηση 2003 στα αγγλικά πατούμε στο σημείο ''English'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Reviews'' και στο 2003 όπου είναι καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Λιβύη - Οπλα μαζικής καταστροφής

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Λαϊκής Λιβυκής Αραβικής Δημοκρατίας να καταστρέψει πλήρως τα απαγορευμένα διεθνώς όπλα μαζικής καταστροφής.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ρωσίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο Andrey Alexecvich Nesterenko, ο οποίος είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία χαιρετίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη θεωρεί ένα σημαντικό ιστορικό επίτευγμα, το οποίο θα διανοίξει νέες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όπως και των σχέσεων συνεργασίας της Ρωσίας με την ΕΕ.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ουκρανίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Ουκρανίας Borys Humeniuk, ο οποίος είπε ότι η χώρα του αποδίδει τεράστια σημασία στις σχέσεις της με την Κύπρο, έχοντας ιδιαιτέρως υπόψη τον παραδοσιακά φιλικό τους χαρακτήρα και τους μακρόχρονους ιστορικούς, πολιτισμικούς και πνευματικούς δεσμούς και τη συμπάθεια μεταξύ των λαών και τα αμοιβαία συμφέροντα σε πολλούς τομείς.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Μεξικού

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή του Μεξικού στην Κύπρο Alejandro Diaz Perez Duarte, ο οποίος εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΚΕΒΕ - Ετήσια Γενική Συνέλευση

    Την ελπίδα και την προσδοκία του το 2004 να φέρει την ''πολυπόθητη επανένωση της μαρτυρικής μας πατρίδας'' ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση για το 2003 του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 22 December 2003 - 18:49:20 UTC