Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Χαβιέρ Σολάνα - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Προς συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2003
  • [03] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ''Εκλογές''
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Εκταφή λειψάνων (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φυλάκια - Επίσκεψη - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Προς Συνδρομητές - ΚΥΠΕ - Αργίες
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Τ/Κ - Κοινωνικές Ασφαλίσεις
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές
  • [14] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή προς Παπαδόπουλο - Ντενκτάς - Αγνοούμενοι
  • [15] (Κ) Υπουργός Εργασίας - ΕΕ - ΟΚΕ - Συμμετοχή Κύπρου
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Ρωσία - Θεώρηση διαβατηρίων

  • [01] (Κ) Κόφι Ανάν - Χαβιέρ Σολάνα - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν σε συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Επίτροπος για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Σολάνα είπε ότι «θέλουμε πολύ να δούμε αν υπάρχει η πιθανότητα να προχωρήσει η υπόθεση της Κύπρου».

    [02] (Κ) Προς συνδρομητές - Ανασκοπήσεις 2003

    Πληροφορούνται οι συνδρομητές του ΚΥΠΕ ότι η Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο το 2003 στα ελληνικά βρίσκεται στην Ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ στη διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Ανασκοπήσεις'' και στο έτος 2003 όπου βρίσκεται καταχωρημένη η Ανασκόπηση κατά μήνα.

    Για την Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα πατούμε στο σημείο ''Ελληνικά'' και στη συνέχεια στις ''Ανασκοπήσεις'' και στο σημείο που αναγράφεται ''Ανασκοπήσεις Γεγονότων για τα κατεχόμενα''. Στο έτος 2003 βρίσκεται καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    Για την Ανασκόπηση 2003 στα αγγλικά πατούμε στο σημείο ''English'' και στη συνέχεια στο σημείο ''Reviews'' και στο 2003 όπου είναι καταχωρημένη κατά μήνα η Ανασκόπηση του έτους.

    [03] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ''Εκλογές''

    H Βρετανία, διά του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντένις Μακσέιν, υπογράμμισε την ανάγκη επίδειξης πολιτικής προθυμίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο Ανάν, το συντομότερο δυνατό.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη με αφορμή το ρόλο τους στην απονομή προεδρικής χάριτος σε κατάδικους είναι το θέμα που προβάλλουν σήμερα στο σύνολό τους οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η συνεδρία ανήμερα των Χριστουγέννων της τουρκικής ηγεσίας για συζήτηση του σχεδίου που ετοίμασε για λύση του Κυπριακού, η αναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις επαφές του στο τρίγωνο Αθήνα Λευκωσία Αγκυρα, η χθεσινή συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας και η λήψη από την Αστυνομία έκτατων μέτρων ασφαλείας σε κτίρια αμερικανικών συμφερόντων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αποφυλακίσεις μετά το αλαλούμ'' γράφει ότι σε ''μείζον πολιτειακό'' θέμα έχει εξελιχθεί η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη με αφορμή το ρόλο τους στην απονομή προεδρικής χάριτος σε κατάδικους. Μετά το ''αλαλούμ'' των τελευταίων ημερών τελικά αποφυλακίσθηκαν χθες το απόγευμα με προεδρική χάρη 81 κατάδικοι. Αλλού γράφει ότι νέα ανοίγματα προς την ε/κ πλευρά σε κομματικό επίπεδο επιχειρεί ο αρχηγός του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, πράξη όχι άσχετη με τις διεργασίες στα κατεχόμενα για σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πολικό ψύχος στην Εισαγγελία'' γράφει ότι σε ''τεντωμένο σχοινί'' βρίσκονται οι σχέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Οι ''πολύμηνες διαφωνίες'' τους ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την εξέταση του νέου καταλόγου απονομής χάριτος σε κατάδικους ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Αλλού γράφει ότι έκτατα μέτρα ασφαλείας σε κτίρια αμερικανικών συμφερόντων λαμβάνονται από την Αστυνομία μετά τη διαβίβαση κατεπείγοντος μηνύματος από τις αμερικανικές υπηρεσίες περί ενδεχομένου διενέργειας τρομοκρατικού κτυπήματος στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Εγώ έτσι ξέρω. Ο Σόλων Νικήτας καταργεί και το Βοηθό Εισαγγελέα'' γράφει ότι ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί ο Γενικός Εισαγγελέας ''ενόχλησε'' πλέον και το Προεδρικό. Η εφημερίδα προβάλει δηλώσεις στενού συνεργάτη του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''φέρεται μετανιωμένος για την επιλογή του''. Αλλού γράφει ότι κάποιοι στο Υπουργείο Γεωργίας αποδεδειγμένα ''ξεχάστηκαν'' αναφορικά με αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με το ευρείας χρήσης στις εσπεριδοκαλιέργειες φυτοφάρμακο ''Νεορόν''. Ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου αποκάλυψε ότι ήταν γνωστή η απόφαση στους λειτουργούς του Υπουργείου του από το Νοέμβριου του 2002.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πρωτοφανής εισαγγελική ρήξη'' αναφέρεται σε "σοβαρούς κλυδωνισμούς" στις σχέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Οπως γράφει μεταξύ των δύο ανδρών ξέσπασε χθες "πρωτοφανής πόλεμος δηλώσεων και αντιδηλώσεων" με αφορμή τη στάση του Γενικού Εισαγγελέα στην αποφυλάκιση των καταδικών, λόγω των γιορτών. Σε άλλη είδηση γράφει πως ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον θα έχει πολύ σύντομα συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, το οποίο και θα ενημερώσει για τις επαφές του στο τρίγωνο Αθήνα Λευκωσία Αγκυρα. Κατά τη συνάντηση, αναφέρει η εφημερίδα, αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι επανέναρξης των συνομιλιών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Εξω φρενών ο Πρόεδρος'' γράφει ότι "το ποτήρι ξεχείλισε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξέσπασε στην άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να προχωρήσει σε αποφυλακίσεις με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων". Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας επέμενε να μην δοθεί σε κανένα κατάδικο χάρη, ωστόσο ο Πρόεδρος ήταν ανένδοτος, εξ ου και τελικά αποφυλακίστηκαν 81. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανήμερα των Χριστουγέννων θα συνέλθει η ηγεσία της Τουρκίας στο μέγαρο Cankaya, για να συζητήσει το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Ανω κάτω η Εισαγγελία'' γράφει ότι σε ''διαμάχη'' Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα εξελίχθηκε η υπόθεση της αποφυλάκισης σύμφωνα με πάγια πρακτική, κρατουμένων από τις Κεντρικές Φυλακές με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τελικά την τύχη των αποφυλακίσεων πήρε στα χέρια του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, ασκώντας το συνταγματικό προνόμιό του υπέγραψε χθες 81 αποφυλακιστήρια. Αλλού γράφει ότι από τη χθεσινή συνάντηση αρχηγών και εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας διεφάνη ότι η ύπαρξη προόδου και λύσης στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου εξαρτάται αποκλειστικά από την αλλαγή ή όχι της στάσης της Τουρκίας.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κόφι Ανάν - Χαβιέρ Σολάνα - Κυπριακό ---------------------------------------- Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν σε συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Επίτροπος για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Σολάνα είπε ότι «θέλουμε πολύ να δούμε αν υπάρχει η πιθανότητα να προχωρήσει η υπόθεση της Κύπρου».

    Ο κ. Σολάνα είπε ότι επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβαρο ντε Σότο για να δει αν «μπορούμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα μέχρι την 1η Μαϊου». Είπε ότι νομίζει πως ο κ. Ντε Σότο θα είναι έτοιμος να εμπλακεί για μια ακόμη φορά.

    Ο κ. Σολάνα χαρακτήρισε «πολύ καλό έγγραφο» το σχέδιο Ανάν, ενώ για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα ανέφερε ότι «δυσκολεύει λίγο τα πράγματα» αλλά ο ίδιος «δεν απελπίζεται για την πιθανότητα να υπάρξει κινητικότητα.

    «Αναμένουμε κάποιους θετικούς θορύβους από την τουρκική κυβέρνηση στις επόμενες ώρες», ανέφερε.

    Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματά του, ανέφερε ότι θα συνομιλήσει με τους ηγέτες της Τουρκίας και θα συνεχίσει να συνομιλεί με όλα τα μέρη για να δει αν υπάρχει η πιθανότητα για να προχωρήσει η διαδικασία.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - ''Εκλογές'' ------------------------------------------ H Βρετανία, διά του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντένις Μακσέιν, υπογράμμισε την ανάγκη επίδειξης πολιτικής προθυμίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο Ανάν, το συντομότερο δυνατό.

    Απαντώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερώτηση του Εργατικού Βουλευτή Αντριου Ντίσμορ για τη βρετανική στάση έναντι του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, ο κ. Μακσέιν αφού επανέλαβε ότι η βρετανική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην αναζήτηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στην Κύπρο στη βάση του σχεδίου του ΟΗΕ, παρότρυνε τα ενδιαφερόμενα μέρη να αρπάξουν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε, όπως είπε, από το αποτέλεσμα των ''εκλογών''.

    ''Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η επίδειξη πολιτικής προθυμίας για κτίσιμο πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση στη βάση των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό. Προτρέπουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να αρπάξουν την ευκαιρία που παρουσιάστηκε από αυτό το αποτέλεσμα των εκλογών'', είπε ο κ. Μακσέιν.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΚΕΒΕ - Ετήσια Γενική Συνέλευση ----------------------------------------------------- Την ελπίδα και την προσδοκία του το 2004 να φέρει την ''πολυπόθητη επανένωση της μαρτυρικής μας πατρίδας'' ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004, εξέφρασε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση για το 2003 του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

    Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι ''μετά από πολύμηνες προσπάθειες και έναντι σημαντικής δαπάνης έχει επιτευχθεί καταρχήν συμφωνία με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για εγκαθίδρυση στην Κύπρο περιφερειακού επιστημονικού κέντρου ερευνών για θέματα χρήσης υδατίνων πόρων, περιβάλλοντος και για άλλα εξειδικευμένα θέματα''.

    Εξάλλου, είπε ότι ''προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς η προώθηση της εφαρμογής του προγράμματος δημιουργίας νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Μεξικού -------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή του Μεξικού στην Κύπρο Alejandro Diaz Perez Duarte, ο οποίος εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Duarte εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στη ΕΕ την 1η Μαϊου 2004.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος και το Μεξικό έχουν μακρόχρονη συνεργασία τόσο μέσω του Κινήματος των Αδεσμεύτων Χωρών, όπου το Μεξικό συμμετέχει ως Παρατηρητής, όσο και μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα κατά τα τελευταία δύο χρόνια που το Μεξικό ήταν μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ουκρανίας ---------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Ουκρανίας Borys Humeniuk, ο οποίος είπε ότι η χώρα του αποδίδει τεράστια σημασία στις σχέσεις της με την Κύπρο, έχοντας ιδιαιτέρως υπόψη τον παραδοσιακά φιλικό τους χαρακτήρα και τους μακρόχρονους ιστορικούς, πολιτισμικούς και πνευματικούς δεσμούς και τη συμπάθεια μεταξύ των λαών και τα αμοιβαία συμφέροντα σε πολλούς τομείς.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Humeniuk είπε ότι, σεβόμενη την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, η Ουκρανία υποστηρίζει την όσο το δυνατό πιο σύντομη και δίκαιη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με πολιτικά μέσα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ρωσίας ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο Andrey Alexecvich Nesterenko, ο οποίος είπε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία χαιρετίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη θεωρεί ένα σημαντικό ιστορικό επίτευγμα, το οποίο θα διανοίξει νέες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όπως και των σχέσεων συνεργασίας της Ρωσίας με την ΕΕ.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Nesterenko είπε πως, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία ακολουθεί μιαν ενεργό πολιτική για επίτευξη λύσης του Κυπριακού και είναι έτοιμη να συνεχίσει να συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ολλανδού Μονίμου Αντιπροσώπου στο ΣτΕ ------------------------------------------------------------ Δεν φαίνεται να δικαιολογείται ο ισχυρισμός περί απομόνωσης της Κυβέρνησης όσον αφορά τις διαδικασίες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ολλανδού Μονίμου Αντιπροσώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο οποίος χαρακτήρισε ''πρόσκαιρη διευθέτηση'' την πρόσφατη απόφαση κατά πλειοψηφία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    ''Ο Ολλανδός Πρέσβης στο ΣτΕ λέει ότι με την απόφαση η οποία ελήφθη δεν έχει λήξει το θέμα, ότι η Κύπρος έχει πολλά όπλα εναντίον της Τουρκίας όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ιδίως στην 4η Διακρατική, ότι το 2005 δεν αποτελεί ορόσημο για έναρξη οποιαδήποτε άλλης διαδικασίας, αλλά ουσιαστικά αναφέρεται σε εύθετο χρόνο, άρα μπορεί να ανακινηθεί το θέμα οποτεδήποτε. Ως εκ τούτου τα όσα ελέχθησαν επί του προκειμένου στο παρελθόν δεν φαίνεται να δικαιολογούνται'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ΥΠΕΞ - Λιβύη - Οπλα μαζικής καταστροφής --------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Λαϊκής Λιβυκής Αραβικής Δημοκρατίας να καταστρέψει πλήρως τα απαγορευμένα διεθνώς όπλα μαζικής καταστροφής.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ''η πρωτοβουλία αυτή εκ μέρους της κυβέρνησης της Λιβύης είναι μια θετική εξέλιξη μεγάλης σημασίας και ελπίζεται ότι θα συνεισφέρει στη σταθερότητα της περιοχής''.

    Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση ----------------------------- Τη σημασία της περιόδου που απομένει μέχρι την 1η Μαϊου, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου τόνισαν σήμερα οι ηγέτες ή εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες για πρώτη φορά μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασε ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, τα ε/κ και τ/κ κόμματα συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στις 28 Ιανουαρίου 2004.

    Χριστόφιας - Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Κυπριακό - Δηλώσεις ----------------------------------------------------- Κοινός στόχος των ε/κ και των τ/κ δυνάμεων θα πρέπει να είναι η άσκηση επιρροής στην Τουρκία, ώστε αυτή να πειστεί να μην περιμένει το Δεκέμβριο του 2004, αλλά προωθήσει την επανάληψη των συνομιλιών σύντομα, προκειμένου το κυπριακό πρόβλημα να λυθεί πριν την 1η Μαϊου 2004, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα πράγματα στην τ/κ κοινότητα σε σχέση με τον σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης ''δεν είναι απλά'', αφού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και τάσεις, προσθέτοντας ότι οι Τ/Κ ευελπιστούν ότι η Τουρκία έχει πάρει την απόφαση ότι το δικό της συμφέρον και το συμφέρον του τουρκικού λαού, είναι να προωθηθεί λύση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Για να προωθηθεί η λύση'', πρόσθεσε, ''θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις εντός της τ/κ κοινότητας, για το ποιος θα είναι συνομιλητής και πώς θα συνομιλεί''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων ---------------------------------------------- Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πού θα οδηγήσουν οι διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι ότι η τ/κ ''αντιπολίτευση'' υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης με στόχο τη λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ε/κ κομμάτων σε σχέση με τον σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, οι Τ/Κ εκπρόσωποι δεν έδωσαν σαφή απάντηση, αφού ''υπάρχουν οι διεργασίες, οι διαβουλεύσεις και δεν είναι κανείς ακόμα βέβαιος πού θα οδηγήσουν αυτές οι διαβουλεύσεις''.

    Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι τουλάχιστον από πλευράς των κομμάτων της τ/κ ομάδας που επιδιώκουν τη λύση, επαναλήφθηκαν οι ίδιες θέσεις, η επιθυμία να υπάρξει μια πραγματική διαπραγμάτευση και μια οριστική κατάληξη πριν από τον Μάη του 2004, έτσι ώστε η Κύπρος επανενωμένη να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων ---------------------------------------------------- Στις αρχές Ιανουαρίου, το ΔΗΚΟ και το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς θα έχουν συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΚΟ στις ελεύθερες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι οι εκπρόσωποι του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος έχουν ζητήσει συναντήσεις και με άλλα ε/κ κόμματα.

    Ερωτηθείς για τις διεργασίες για τον σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, ο κ. Κλεάνθους είπε πως η ουσία βρίσκεται αλλού και συγκεκριμένα στο πότε οι Τ/Κ θα είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν πραγματικά για την τύχη της κοινής πατρίδας ''για να κτίσουμε πραγματικά ένα καινούργιο μέλλον και μιαν ενωμένη κοινή πατρίδα''.

    Ταλάτ - Ψευδοκυβέρνηση ----------------------- Ως απομακρυσμένη χαρακτήρισε την πιθανότητα να συνεργαστεί με τον αρχηγό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου για τη δημιουργία ''κυβέρνησης'' στα κατεχόμενα, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι το ενδεχόμενο αυτό ''δεν είναι εντελώς εκτός σκέψης''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Ταλάτ, σε ερώτηση αν θα σχηματίσει ''κυβέρνηση'' με τον κ. Ερογλου, είπε συγκεκριμένα ότι ''αυτή είναι απομακρυσμένη πιθανότητα διότι ο κ. Ερογλου αποξένωσε τον εαυτό του από οποιοδήποτε είδος λύσης μέχρι τώρα και η κύρια ιδέα του ήταν πάντα ότι η μη λύση είναι λύση''.

    Ανέφερε ότι ο κ. Ερογλου μπορεί να έχει αλλάξει την στάση του λίγο, αλλά υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στα κατεχόμενα ήταν εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    Οσον αφορά πιθανή συνεργασία με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η διαφορά μεταξύ Σερντάρ Ντενκτάς και Ντερβίς Ερογλου είναι ότι το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς απευθυνόταν σε διαπραγμάτευση για το σχέδιο Ανάν.

    Σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί την Αγκυρα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν είναι σίγουρος για αυτό διότι, όπως ανέφερε, ''η Αγκυρα προσπαθεί να επιβάλει τη νέα πολιτική της όσον αφορά την Κύπρο''.

    Ερωτηθείς για το νέο σχέδιο που ετοιμάζει η Τουρκία για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ταλάτ διευκρίνισε ότι δεν είναι νέο σχέδιο, αλλά ότι μερικές εισηγήσεις του βασίζονται στο σχέδιο Ανάν.

    Ακιντζί - Κυπριακό -------------------- Την ανάγκη επίτευξης λύσης του Κυπριακού πριν από το Μάιο του 2004 στη βάση του σχεδίου Ανάν και την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς επίλυση του Κυπριακού θα είναι ''μεγάλη απώλεια'' για τους Τ/Κ αλλά και για την Τουρκία που δεν θα λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ''εκλογών'', είπε ότι ''η μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ έχει ψηφίσει για λύση και ένταξη''.

    Οσον αφορά τη δημιουργία ''κυβέρνησης'', ο κ. Ακιντζί είπε ότι το Κίνημα του θέλει πολύ να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από τον Μάιο του 2004.

    Eurocontrol - Κύπρος - Περιφερειακό γραφείο ------------------------------------------- Με στόχο να συμφωνηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία στην Κύπρο περιφερειακού κέντρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) συναντούνται στις 20 Ιανουαρίου στη Λευκωσία οι τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Κύπρος, το Eurocontrol και ο Διεθνής Οργανισμός Αερομεταφορών (ICAO) που συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα εναέριας κυκλοφορίας.

    Το Πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη στις 4 Φεβρουαρίου 2003 στην Λευκωσία, από την Κύπρο, την Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο και τη Συρία προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου γραφείου στη Λευκωσία με την ονομασία European Middle East Air Traffic Coordination Mechanism (EMAC), ο διευθυντής του οποίου θα προέρχεται από το Eurocontrol.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων του Eurocontrol Χρίστος Πέτρου είπε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών των αρμόδιων Υπουργείων των πέντε χωρών και σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία τότε θα καθοριστεί νέα συνάντηση, αυτή τη φορά σε επίπεδο Υπουργών, για να υπογραφεί η συμφωνία προώθησης των διαδικασιών για τη δημιουργία του γραφείου.

    Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος ----------------------------- Στο επίπεδο των 79 μονάδων παρέμεινε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε και οι οποίες οδήγησαν προς στιγμή τον Γενικό Δείκτη σε νέο χαμηλότερο επίπεδο εξαετίας, στις 78,99 μονάδες. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατέγραψε τελικά οριακή αύξηση της τάξης του 0,31%, κλείνοντας στις 79,49 μονάδες. Πενιχρό ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 266 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Εκταφή λειψάνων (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προσθέτοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αποστείλει την επιστολή του όποτε κρίνει σωστό.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φυλάκια - Επίσκεψη - Κυπριακό

    [09] (Κ) Προς Συνδρομητές - ΚΥΠΕ - Αργίες

    Το ΚΥΠΕ εύχεται στους συνδρομητές και συνεργάτες του Καλά Χριστούγεννα. Αντί για κάρτες, το Πρακτορείο θα κάμει εισφορά στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις "Κάνε μια Ευχή".

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7018            1,7120
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1115            2,1241
    Λίρα Αγγλίας                     1,1964            1,2035
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,6897        228,5032
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8694          2,8923
    Δολάριο Καναδά                     2,8047          2,8271
    Κορώνα Δανίας                     12,6515         12,7527
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,2146         14,3283
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4769         15,6007
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6552          2,6764
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,45  (-0,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    399.496
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    201.858    316,44  (-0,35)
    FTSE Med 100 **                             5.760,64  (-0,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    130.568     90,41  (-0,09)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     37.972     69,70  ( 0,56)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.000     14,89  ( 3,33)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     56.986     56,68  (-0,11)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.016     67,00  ( 0,99)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     45.982     20,45  ( 0,20)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.744     70,09  (-1,18)
    Ετ. Πληροφορικής              £        702      3,21  ( 2,23)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.317     10,84  ( 2,46)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,62  (-0,26)
    Ξενοδοχεία                    £     80.560     36,71  (-0,84)
    Αλλες Εταιρείες               £     18.855     72,92  (-0,25)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Τ/Κ - Κοινωνικές Ασφαλίσεις

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές

    Ουσιαστικά αμετάβλητο παρέμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται και στη σημερινή συνάντηση εντός του επιπέδου των 79 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,05%, κλείνοντας στις 79,45 μονάδες. Αύξηση παρουσίασε σήμερα η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 399 χιλιάδες λίρες, ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης προσυμφωνημένων συναλλαγών.

    [14] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή προς Παπαδόπουλο - Ντενκτάς - Αγνοούμενοι

    Την ανάγκη προόδου στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και στην εφαρμογή της συμφωνίας Κληρίδη-Ντενκτάς του Ιουλίου 1997 ζητά με την επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην επιστολή που παραδόθηκε στους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς την Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Ανάν ζητά την επανέναρξη των συναντήσεων μεταξύ των μελών της ΔΕΑ (εκπροσώπων ε/κ και τ/κ πλευράς και του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ) μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο διορισμού του τρίτου μέλους εάν σημειωθεί πρόοδος.

    [15] (Κ) Υπουργός Εργασίας - ΕΕ - ΟΚΕ - Συμμετοχή Κύπρου

    Ορίσθηκαν σήμερα στη διάρκεια συνεδρίας που είχε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός με τους κοινωνικούς εταίρους δύο πρόσωπα από τις συντεχνιακές οργανώσεις, δύο από τις εργοδοτικές και παραμένει να οριστούν δύο ακόμα από τους άλλους φορείς, για κάλυψη των έξι θέσεων εκπροσώπων της Κύπρου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Ρωσία - Θεώρηση διαβατηρίων

    Συμπληρώθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το πλαίσιο συμφωνιών με τη Ρωσική Ομοσπονδία για θέματα θεώρησης διαβατηρίων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Στην απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Χρυσοστομίδης, ''συζητήθηκε κυρίως το θέμα συμφωνίας για διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 December 2003 - 18:49:15 UTC