Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) ΗΠΑ- Νέα Υόρκη - Αφιξη Ντενκτάς
  • [04] (Κ) Πολιτικοί Αρχηγοί - Αθήνα - Νέα Υόρκη
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Μέγαρο Μαξίμου - Αρχισαν οι συνομιλίες
  • [09] (Κ) Τουρκική αντιπροσωπεία - Νέα Υόρκη - Αναχώρηση
  • [10] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Κυπριανού - Πρωτόκολλο συνεργασίας
  • [11] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Επίτροπος - ΕΕ
  • [12] (Κ) Παπαδόπουλος - Καραμανλής
  • [13] (Κ) Κυπριανού - Τσοχατζόπουλος - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Βιογραφικό
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνοδεία - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη
  • [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Κομισιόν - Δημοσιονομικές προοπτικές - Ευρωκοινοβούλιο
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική Πτώση
  • [20] (Κ) ΟΗΕ - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [21] (Κ) ΕΕ - Κυπριανού - Επίτροπος
  • [22] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Πρόγραμμα INTERREG
  • [23] (Κ) Πρόεδρος EESC - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [24] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Δηλώσεις - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [26] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Μάλτα
  • [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Συνομιλίες

    Συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει σήμερα στις 9.30 το πρωί στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αύριο Τρίτη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχθηκε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' ο διευθυντής της Α2 Διεύθυνσης Κύπρου του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Τριτάρης. Δηλώσεις στο Τύπο δεν έγιναν.

    Στην αποστολή που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα είναι ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Στην κορυφή του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου πέρασε η Ομόνοια, ύστερα από τη νίκη με 4 - 1 που πέτυχε επί της Αναγέννησης και την ισοπαλία 1 – 1 του ΑΠΟΕΛ στη Λεμεσό με την ΑΕΛ για την 18η αγωνιστική του Πρωταθλήματος.
    
    Στα παιχνίδια που διεξήχθησαν χθες, η Ομόνοια επικράτησε εύκολα στο ΓΣΠ με 4 – 1 της Αναγέννησης και ο Απόλλωνας νίκησε με 1 – 0 στο στάδιο Παριλιμνίου τον Ονήσιλο.
    
    Το Σάββατο σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ 1 – 1, ΑΕΚ - Δόξα 7 – 0, Διγενής - Ανόρθωση 0 - 3, Πάφος – Ολυμπιακός 3 – 1 και Παραλίμνι – Εθνικός 1 - 1.
    
    Βαθμολογία
    ----------
    
    1.Ομόνοια         45
    2.ΑΠΟΕΛ           44
    3.Απόλλωνας       39
    4.Ανόρθωση        32
    5.ΑΕΛ             31
    6.Εθνικός Αχνας   27
    7.Παραλίμνι       25
    8.Ολυμπιακός      23
    9.Πάφος           22
    10.Διγενής        21
    11.ΑΕΚ            19
    12.Ονήσιλος       11
    13.Αναγέννηση     10
    

    [03] (Κ) ΗΠΑ- Νέα Υόρκη - Αφιξη Ντενκτάς

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έφθασε αργά χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, μετά την πρόσκληση που δέχτηκε από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    [04] (Κ) Πολιτικοί Αρχηγοί - Αθήνα - Νέα Υόρκη

    Αναχώρησαν στις 07:00 το πρωί για Αθήνα, οι αρχηγοί των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, οι οποίοι θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην αυριανή έναρξη των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πριν μεταβούν στη Νέα Υόρκη και η επανέναρξη αύριο των συνομιλιών για το Κυπριακό στην έδρα του ΟΗΕ μετά την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η απεργία στην οποία θα κατέλθουν οι πρατηριούχοι πετρελαιοειδών αν δεν λάβουν την αποζημίωση που ζητούν και τα επεισόδια στο Τσίρειο στάδιο μετά τον αγώνα ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οχι από τις ΗΠΑ στον Ερντογάν'' πως οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται, σύμφωνα με τις αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου, ότι απέρριψαν τους όρους που έθεσε η τουρκική πλευρά προκειμένου να μεταβεί αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη για την αυριανή συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως με πεδίο μάχης έμοιαζε ο χώρος έξω από το Τσίρειο Στάδιο μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στις ομάδες της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ. Ενας 14χρονος φίλαθλος αυτοτραυματίστηκε από έκρηξη κροτίδας στα χέρια του, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, οχήματα υπέστησαν ζημιές και 13 πρόσωπα συνελήφθηκαν από την Αστυνομία.

    ''Το Θάρρος'' με κύριο τίτλο ''Ενοχλημένοι ΗΠΑ - ΟΗΕ για Σοϊζάλ'' γράφει ότι θεωρούν τον Τούρκο συνταγματολόγο "νεκροθάφτη" των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού. Γράφει επίσης πως ενισχυμένος από τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας δήλωσε αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σήμερα θα συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο αυριανό κρίσιμο ραντεβού. Αλλού αναφέρει πως με επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ζητά όπως παραταθούν οι συζητήσεις που αφορούν το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο, με στόχο όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο εν λόγω νομοσχέδιο να επεκταθούν και να καλύψουν όλο το φάσμα του εργασιακού τομέα.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Τακτική Χάγης στη Νέα Υόρκη'' γράφει ότι την πρόθεση υπέρβασης των επιφυλάξεων και ενστάσεών του αποκάλυψε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την αναχώρησή του χθες για τη Νέα Υόρκη. Παραθέτει τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου ότι "εάν υπάρχει αμοιβαία καλή πολιτική βούληση, το χρονοδιάγραμμα του Γενικού Γραμματέα μπορεί να τηρηθεί". Αλλού με τίτλο ''Στο ΠΑΣΟΚ ξανά Παπανδρέου'' αναφέρεται στην ανάληψη της ηγεσίας του κινήματος από τον Γιώργο Παπανδρέου που είναι από σήμερα ο τρίτος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από το 1974 μετά τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη. Στην Κύπρο περισσότεροι από τρεις χιλιάδες μέλη και φίλο του ΠΑΣΟΚ προσήλθαν στα τέσσερα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν για να ψηφίσουν.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πάμε για σκληρό πόκερ'' πως διπλωματικό πόκερ για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί αύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και μια κοινή, για να ξεκαθαρίσει εάν θα επαναρχίσουν ή όχι εντατικές συνομιλίες από τη Δευτέρα, 15 του μήνα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως σε επ' αόριστον απεργία θα κατέλθουν οι πρατηριούχοι πετρελαιοειδών από την ερχόμενη Δευτέρα, σε περίπτωση που δεν λάβουν την αποζημίωση που ζητούν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με το στανιό πάει ο Ραούφ'' αναφέρει πως ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρά τις πολλές ενστάσεις του που προκάλεσαν μέχρι και έντονες συζητήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε χθες μέσω Κωνσταντινούπολης για Νέα Υόρκη. Είπε πως η τ/κ αντιπροσωπεία μεταβαίνει με πνεύμα καλής θέλησης με στόχο λύση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως δέκτης ασφυκτικών πιέσεων είναι η Κυβέρνηση από την ΕΕ, η οποία επίμονα ζητά εδώ και τώρα αναθεώρηση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ο στο 63ο έτος στο δημόσιο τομέα.

    [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Ο Κεραυνός συνεχίζει να προηγείται στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας μετά και από τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος.
    
    Στους τέσσερις αγώνες για την 15η αγωνιστική σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
    
    Κεραυνός – ΕΝΑΔ 92 – 75, ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ 81 – 62, Ομόνοια – Απόλλωνας 71 –88 και Αχιλλέας – Αστέρας 74 – 58. Δεν αγωνίστηκε η ομάδα της ΕΘΑ.
    
    Βαθμολογία
    ------------
    
    1.Κεραυνός  25
    2.ΑΕΛ       24
    3.ΑΠΟΕΛ     23
    4.Απόλλωνας 22
    5.ΕΘΑ       20
    6.ΕΝΑΔ      20
    7.Ομόνοια   16
    8.Αχιλλέας  15
    9.Αστέρας   14
    
    Η Ομόνοια έχει ένα μηδενισμό.
    
    

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Συνομιλίες
    ---------------------------------------------------------
    Συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών έχει σήμερα το πρωί στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Αύριο Τρίτη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες που συγκάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
    
    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχθηκε χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'' ο διευθυντής της Α2 Διεύθυνσης Κύπρου του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Τριτάρης. Δηλώσεις στο Τύπο δεν έγιναν.
    
    Στην αποστολή που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα είναι ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής.
    
    Στην Αθήνα έφτασε χθες και ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος σήμερα θα υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο.
    
    Πολιτικοί Αρχηγοί - Αθήνα - Νέα Υόρκη
    -------------------------------------
    Στην Αθήνα μετέβησαν σήμερα το πρωί οι αρχηγοί των μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, οι οποίοι θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην αυριανή έναρξη των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.
    
    Πρόκειται για το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση
    ---------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με καλή διάθεση, με στόχο την έναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν και την εξεύρεση λύσης μέχρι την 1η Μαϊου, αφού προηγουμένως συζητήσει το θέμα με την ελληνική ηγεσία, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι δύο κυβερνήσεις.
    
    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του χθες για την Αθήνα από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αισθάνεται ενισχυμένος από τη στήριξη που λαμβάνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου και το Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι κανένα άλλο μέλημα δεν έχει, παρά την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού ως συνόλου και ειδικότερα του κυπριακού ελληνισμού σε αυτή την κρίσιμη φάση.
    
    Σε παρατήρηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, δήλωσε πως η τ/κ πλευρά μεταβαίνει στη συνάντηση με καλή διάθεση και με στόχο τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Ελπίζω αυτή να είναι πραγματικά η πρόθεση και η διάθεσή του, όπως και η δική μας''.
    
    ''Πηγαίνουμε με καλή διάθεση. Πάντα εμείς υποστηρίζαμε την έναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν και στόχος μας παραμένει η εξεύρεση λύσης μέχρι την 1η Μαϊου'', πρόσθεσε.
    
    Σε ερώτηση εάν η θέση της ε/κ πλευράς μπορεί να αλλάξει μετά τις συναντήσεις που θα έχει στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''πάντοτε έχουμε στενή συνεργασία και συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ανταλλάσσουμε απόψεις και αυτή η συνάντηση στην Αθήνα εντάσσεται μέσα σε αυτά τα πλαίσια''.
    
    ''Αλίμονο εάν για μια τέτοια σημαντική καμπή στις συζητήσεις για το Κυπριακό δεν θα υπήρχε προηγούμενη ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση'', πρόσθεσε.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εάν υπάρχει αμοιβαία καλή πολιτική βούληση, το χρονοδιάγραμμα του Γενικού Γραμματέα μπορεί να τηρηθεί''.
    
    Σε παρατήρηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει πει ότι, εάν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν στις αλλαγές που προτείνουν, τότε ισχύει το σχέδιο Ανάν ως έχει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''θα τα συζητήσουμε όλα στη Νέα Υόρκη''.
    
    Σε ερώτηση αναφορικά με τις προθέσεις της Αγκυρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από την τουρκική πλευρά, από μέρους της Τουρκίας, ότι δέχονται διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν''.
    
    Ερωτηθείς για την προχθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως αισθάνεται ''πολύ ενισχυμένος'' από τη στήριξη που βρίσκει από την πολιτική ηγεσία του τόπου και το Εθνικό Συμβούλιο.
    
    Αναφορικά με τη συνοδεία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αποτελείται από ''αξιόλογα πρόσωπα'' και πρόσθεσε: ''Τους έχω παρακαλέσει, όχι ως αντιπροσώπους του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά υπό την προσωπική τους ιδιότητα να έρθουν για να έχω μιαν ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων με ένα ευρύτερο φάσμα του πολιτικού ορίζοντα της Κύπρου''.
    
    Ερωτηθείς εάν νοιώθει ''δυνατός'' να διαβεβαιώσει τον κυπριακό λαό ότι υπερασπίζεται τα δίκαιά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''ο κυπριακός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι κανένα άλλο μέλημα δεν έχω, παρά την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού ως συνόλου και ειδικότερα του κυπριακού ελληνισμού σε αυτή την κρίσιμη φάση''.
    
    Παπανδρέου - Κυπριακό - Δηλώσεις
    --------------------------------
    Την ανάγκη λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, επανέλαβε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
    
    Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην έκθεση του Ιδρύματος Πιερίδη ''3200 χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού - Από την Αστάρτη στην Αφροδίτη'', ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως πρέπει να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, προσθέτοντας πως πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.
    
    Ερντογάν - Γκιουλ - Κυπριακό
    ---------------------------
    Η Τουρκία και το ψευδοκράτος κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες στο θέμα του Κυπριακού με πνεύμα καλής θέλησης και ειλικρίνειας, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αναχώρησή του για την Κορέα.
    
    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι τόσο η Τουρκία όσο και το ψευδοκράτος προβαίνουν με αίσθημα ευθύνης σε μιαν αξιολόγηση της κατάστασης στο Κυπριακό, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την επιστολή Ανάν.
    
    Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκφράζοντας την ευχή οι διαπραγματεύσεις ''να πάνε καλά''.
    
    ''Ελπίζουμε όλοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες προς αυτό τον στόχο'', είπε ο κ. Γκιουλ.
    
    Τ/Κ ηγέτης - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη - Δηλώσεις
    -----------------------------------------------
    Με πνεύμα καλής θέλησης θα μεταβεί η τ/κ αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, δήλωσε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ευχήθηκε όπως επιστρέψουν στην Κύπρο με καλά νέα.
    
    ''Μεταβαίνουμε στη Νέα Υόρκη με πνεύμα καλής θέλησης. Ο στόχος μας είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης συμφωνίας που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές'', είπε ο κ. Ντενκτάς σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα κατά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη μέσω Κωνσταντινούπολης.
    
    Ο Τ/Κ ηγέτης συνοδεύεται από τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλατ, τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτας και τον ''υφυπουργό παρά τω προέδρω'' Εργκούν Ολγκούν, καθώς και τον σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη, Μουμτάζ Σοϊζάλ.
    
    Εκ μέρους της Τουρκίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    ------------------------------------
    Στην κορυφή του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου πέρασε η Ομόνοια, ύστερα από τη νίκη με 4 - 1 που πέτυχε επί της Αναγέννησης και την ισοπαλία 1 – 1 του ΑΠΟΕΛ στη Λεμεσό με την ΑΕΛ για την 18η αγωνιστική του Πρωταθλήματος.
    
    Στα παιχνίδια που διεξήχθησαν χθες, η Ομόνοια επικράτησε εύκολα στο ΓΣΠ με 4 – 1 της Αναγέννησης και ο Απόλλωνας νίκησε με 1 – 0 στο στάδιο Παριλιμνίου τον Ονήσιλο.
    
    Το Σάββατο σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ 1 – 1, ΑΕΚ - Δόξα 7 – 0, Διγενής - Ανόρθωση 0 - 3, Πάφος – Ολυμπιακός 3 – 1 και Παραλίμνι – Εθνικός 1 - 1.
    
    Βαθμολογία
    ----------
    
    1.Ομόνοια         45
    2.ΑΠΟΕΛ           44
    3.Απόλλωνας       39
    4.Ανόρθωση        32
    5.ΑΕΛ             31
    6.Εθνικός Αχνας   27
    7.Παραλίμνι       25
    8.Ολυμπιακός      23
    9.Πάφος           22
    10.Διγενής        21
    11.ΑΕΚ            19
    12.Ονήσιλος       11
    13.Αναγέννηση     10
    14.Δόξα            7
    
    Καλαθόσφαιρα
    -------------
    Ο Κεραυνός συνεχίζει να προηγείται στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας μετά και από τα αποτελέσματα της 15ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος.
    
    Στους τέσσερις αγώνες για την 15η αγωνιστική σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
    
    Κεραυνός – ΕΝΑΔ 92 – 75, ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ 81 – 62, Ομόνοια – Απόλλωνας 71 –88 και Αχιλλέας – Αστέρας 74 – 58. Δεν αγωνίστηκε η ομάδα της ΕΘΑ.
    
    Βαθμολογία
    ------------
    
    1.Κεραυνός  25
    2.ΑΕΛ       24
    3.ΑΠΟΕΛ     23
    4.Απόλλωνας 22
    5.ΕΘΑ       20
    6.ΕΝΑΔ      20
    7.Ομόνοια   16
    8.Αχιλλέας  15
    9.Αστέρας   14
    
    Η Ομόνοια έχει ένα μηδενισμό.
    
    

    [08] (Κ) Μέγαρο Μαξίμου - Αρχισαν οι συνομιλίες

    Αρχισε στις 9.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση των αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου υπό τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, που πραγματοποιείται ενόψει των συνομιλιών για το Κυπριακό που θα επαναρχίσουν αύριο στη Νέα Υόρκη, με πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν.

    [09] (Κ) Τουρκική αντιπροσωπεία - Νέα Υόρκη - Αναχώρηση

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ και δύο ακόμα διπλωμάτες αναχώρησαν σήμερα από την Αγκυρα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στις συνομιλίες για το Κυπριακό που επαναρχίζουν αύριο.

    [10] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Κυπριανού - Πρωτόκολλο συνεργασίας

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα πρωτόκολλο συνεργασίας στην έρευνα και ανάπτυξη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας

    [11] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Επίτροπος - ΕΕ

    Τον Μάρκο Κυπριανού προτείνει η Κομισιόν για Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ.

    Το όνομα του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου βρίσκεται στον κατάλογο των δέκα Επιτρόπων των υπό προσχώρηση χωρών, που ανακοίνωσε επίσημα σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [12] (Κ) Παπαδόπουλος - Καραμανλής

    Συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλος, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση επανέλαβε ότι «η βασική εθνική επιδίωξή μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Λύσης που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ, τις αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο».

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δείξει επανειλημμένα τη καλή της διάθεση και οφείλει η άλλη πλευρά να καταλάβει ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις αρνήσεις και την παρελκυστική πολιτική και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο σχέδιο Ανάν».

    [13] (Κ) Κυπριανού - Τσοχατζόπουλος - Κυπριακό

    [14] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Βιογραφικό

    Ο πρώτος Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μάρκος Κυπριανού γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 22 Ιανουαρίου 1960. Είναι ο δευτερότοκος γιος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές (LL.M) στο Trinity College του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ της Βρετανίας και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

    Στην περίοδο των σπουδών του στην Ελλάδα ήταν μέλος της φοιτητικής οργάνωσης ''Αναγέννηση''.

    Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε ως δικηγόρος στη Λευκωσία.

    Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του ΔΗΚΟ ''ΝΕΔΗΚ'', διετέλεσε πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας (1985), μέλος της Γενικής Γραμματείας (1986), Γενικός Γραμματέας (1989) και Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ (1993-1997).

    Από το 1986 έως το 1991 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας.

    Από το 1993 έως το 1998 ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ενώ από το 1986 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από το 1990 μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

    Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με το ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας στις εκλογές της 19ης Μαϊου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαϊου 1996 και της 27ης Μαΐου 2001.

    Υπήρξε αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ από το Μάιο του 1996 έως το Φεβρουάριο του 2001 και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος από το Φεβρουάριο του 2001 έως το Μάιο του 2001.

    Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ακριτικών Περιοχών και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών (και αργότερα Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).

    Υπήρξε αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Φεβρουάριο του 2003.

    Διετέλεσε επίσης μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο, καθώς και ένας εκ των τριών αντιπρόεδρων της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου στον ίδιο οργανισμό.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνοδεία - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε στη 1 μετά το μεσημέρι από την Αθήνα, για τη Νέα Υόρκη, όπου αύριο θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό που συγκάλεσε στην έδρα του ΟΗΕ ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής καθώς και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής, αναχώρησαν με αεροσκάφος που τους παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση.

    [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7007            1,7109
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1666            2,1795
    Λίρα Αγγλίας                     1,1646            1,1715
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,7346        230,5644
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7851          2,8073
    Δολάριο Καναδά                     2,8682          2,8911
    Κορώνα Δανίας                     12,6557         12,7569
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,8063         14,9247
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4972         15,6211
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6658          2,6871
    
    

    [17] (Κ) Κομισιόν - Δημοσιονομικές προοπτικές - Ευρωκοινοβούλιο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει αύριο πρόταση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το πολιτικό πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ για την πενταετία 2007 - 2012, που θα ακολουθηθεί από την Ευρώπη των 25.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,06  (-1,68)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.039.933
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    790.863    362,80  (-2,24)
    FTSE Med 100 **                             6.323,20  (-0,47)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    709.315    104,62  (-2,63)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     44.066     73,17  (-0,50)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.422     15,67  (-1,26)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     55.006     56,75  (-1,95)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.909     56,56  (-1,75)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     39.975     21,60  ( 0,51)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.913     69,10  ( 0,04)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.321      3,29  (-0,60)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.306     10,78  (-2,36)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,83  (-2,79)
    Ξενοδοχεία                    £     10.898     36,29  (-0,19)
    Αλλες Εταιρείες               £     47.662     72,52  (-0,55)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική Πτώση

    Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να υπαναχωρήσει στο επίπεδο των 85 μονάδων, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας. Με τον τομέα των Τραπεζών να καταγράφει μεγάλη πτώση σε ποσοστό 2,63%, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,7%, κλείνοντας στις 85,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει πέραν του 50% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

    [20] (Κ) ΟΗΕ - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει προγραμματίσει συνάντηση για αύριο στις 16:30 ώρα Κύπρου με τις δύο πλευρές, στην έδρα των ΗΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση με τις δύο πλευρές, αλλά υπάρχει πιθανότητα να γίνουν και χωριστές συναντήσεις με τα δύο μέρη.

    [21] (Κ) ΕΕ - Κυπριανού - Επίτροπος

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού θα είναι ο πρώτος Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Μαϊου 2004, σύμφωνα με το σχετικό κατάλογο των ονομάτων των Επιτρόπων των 10 προσχωρουσών χωρών, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [22] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Πρόγραμμα INTERREG

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και η Τουρκία υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες την υλοποίηση του κοινοτικού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας. Συνολικά η Κοινότητα θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ (35 στην Ελλάδα και 15 στην Τουρκία).

    [23] (Κ) Πρόεδρος EESC - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) Ρότζερ Μπρις θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο αύριο και μεθαύριο.

    [24] (K) ΓΓ ΟΗΕ - Δηλώσεις - Κυπριακό

    Σε συμφωνία πάνω στα θέματα της διαδικασίας ελπίζει ότι θα καταλήξουν στην αυριανή τους συνάντηση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την είσοδό του στην έδρα του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    «Ελπίζω όταν οι ηγέτες έλθουν αύριο, τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στα διαδικαστικά, στο πως θα προχωρήσουμε και θα συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας που θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το έργο μας την 1η Μαϊου. Τους υπέβαλα προτάσεις για συζήτηση, όταν θα έλθουν, γιατί ειλικρινά δεν έχουμε πολύ καιρό αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην προθεσμία της 1ης Μαϊου,'' είπε ο κ. Ανάν.

    ''Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου για να μπορέσουμε να έχουμε δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Ετσι, θα τα συζητήσουμε όλα αυτά για να δούμε αν τα μέρη είναι έτοιμα να εμπλακούν και να διατηρήσουν την προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι μία ενωμένη Κύπρος θα εισέλθει στην ΕΕ την 1η Μαϊου,» πρόσθεσε.

    Σε ερώτημα τι θα συμβεί αν τα δύο μέρη απαντήσουν αρνητικά στα δημοψηφίσματα, ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε: ''εάν τα μέρη δεν συμφωνήσουν και πουν όχι στο σχέδιο ή τη βασική συμφωνία, τότε επιστρέφουμε εκεί απ όπου ξεκινήσαμε. Δεν μπορούμε να έχουμε συμφωνία».

    Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι οι ηγέτες έρχονται εδώ «με πολύ καθαρή αντίληψη. Η έκθεσή μου προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε τους όρους πολύ καθαρά, ότι θα εμπλακώ όταν αισθανθώ πραγματική πολιτική βούληση εκ μέρους των πλευρών να επιδιώξουν διευθέτηση και να προσέλθουν στο τραπέζι και να διατηρήσουν την προσπάθεια μέχρι να την επιτύχουμε».

    Ο κ. Ανάν συνέστησε υπομονή μέχρι να γίνει η συνάντηση ώστε να διαφανεί τι θα αποφασιστεί.

    «Ομως, είναι πολύ πρόωρο να ασχολούμαστε με το τι θα γίνει σε έξι εβδομάδες στα δημοψηφίσματα», επεσήμανε.

    Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στον κυπριακό λαό και τους ηγέτες του, είπε ότι «έχουν μία ιστορική ευκαιρία να ενώσουν τη χώρα τους και να ενταχθούν στην ΕΕ με μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.''

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε πως παρότι δεν γνωρίζει ακόμη τις λεπτομέρειες των αυριανών συναντήσεων, υποθέτει ότι τα πρώτα βήματα θα είναι «να ακούσει τις δύο πλευρές να παρουσιάσουν τις παρούσες θέσεις τους».

    «Θέλει να ακούσει από την κάθε πλευρά ποιά είναι η αρχική της θέση, πόσο απέχουν οι θέσεις τους και πόση ευελιξία υπάρχει στην κάθε πλευρά για συμβιβασμό και έπειτα να δούμε αν η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί στην κατεύθυνση μιάς επιτυχούς κατάληξης», είπε.

    [26] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Μάλτα

    [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Μαγδεμβούργο - Ημερίδα για την Κύπρο ------------------------------------ Με τη συμμετοχή του Συμβούλου Τύπου της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο Μιχάλη Κουμίδη, πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μαγδεμβούργο του κρατιδίου Σαξωνίας-Ανχαλτ εκδήλωση για την Κύπρο υπό μορφή ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Επιμόρφωσης του κρατιδίου.

    Η εκδήλωση είχε το γενικό τίτλο ''Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης - η ένταξη της Κύπρου και η κατάσταση στο νησί''.

    Μετά από εισαγωγική ομιλία του Διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτικής Επιμόρφωσης, ο Υφυπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Ούλριχ Κέλερ τόνισε τη σημασία της διεύρυνσης από πολιτικής και οικονομικής σκοπιάς για τη Γερμανία.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, επισήμανε ότι η χώρα έκανε τεράστιες προόδους στον τομέα της υιοθέτησης του κοινοτικού κεκτημένου και ότι από οικονομικής πλευράς εντάσσεται στην ΕΕ ένας αξιόλογος και δυνατός εταίρος, ο οποίος μάλιστα έχει μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα από ό,τι το κρατίδιο.

    Ο κ. Κέλερ εξέφρασε την ευχή όπως η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ αποφέρει αποτελέσματα και γίνει δυνατή η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου.

    Στη συνέχεια μίλησε ο βουλευτής της τοπικής Βουλής του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Γκίντο Κόσμελ, ο οποίος σημείωσε την κινητικότητα στο Κυπριακό και τάχθηκε υπέρ της αμεσότερης εμπλοκής της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος.

    Ο Σύμβουλος Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Κουμίδης τόνισε ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ είναι το αποκορύφωμα και η φυσική κατάληξη των μακρών και θεσμικών σχέσεων της χώρας μας με την ΕΕ σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τόνισε την αποδοχή εκ μέρους της πλευράς μας του σχεδίου Ανάν ως βάσης για περαιτέρω διαπραγμάτευση και επισήμανε την απόρριψή του εκ μέρους του Ντενκτάς και της τουρκικής πλευράς, όπως και την επίρριψη ευθυνών από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, επισημάνθηκε το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Εθνη και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναμένουν να ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της και να αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε λύση του προβλήματος.

    Τονίστηκε επίσης ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θέλει να αποτελεί η Κύπρος ένα προβληματικό μέλος της ΕΕ, αλλά να λειτουργήσει πλήρως και σωστά, να διαδραματίσει το ρόλο που της ανήκει και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Για το λόγο αυτό, κύριος στόχος παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη μίας ενωμένης Κύπρου. Αν και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ιδιαίτερα, η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, πρόσθεσε.

    Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο, η οποία περιστράφηκε γύρω από τις προκλήσεις και επιπτώσεις από τη διεύρυνση.

    Ο Σύμβουλος Τύπου κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης από το κατοχικό καθεστώς, για το εάν άλλαξαν τα δεδομένα μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, για το πώς θα ρυθμιστεί το θέμα των Τούρκων εποίκων, καθώς και για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εάν ενταχθεί η Κύπρος διαιρεμένη,

    Εξάλλου, ο Λειτουργός του ΚΟΤ στη Γερμανία Ανδρέας Χαραλάμπους έκανε παρουσίαση με διαφάνειες για τα κυριότερα τουριστικά κέντρα, αρχαιολογικούς και άλλους σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους και αξιοθέατα της Κύπρου. Ακολούθησε η προβολή σύντομης τουριστικού περιεχομένου ταινίας, με την οποία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση.

    Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, υποδείχθηκε η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη λεηλασία εκκλησιαστικών και αρχαιολογικών θησαυρών στα κατεχόμενα, καθώς και η τουρκοποίηση όλων όσα θυμίζουν κυπριακή κουλτούρα. Επισημάνθηκε επίσης ότι τα τουριστικά καταλύματα στα κατεχόμενα, σχεδόν στο σύνολό τους, ανήκουν σε Ελληνοκύπριους που εκτοπίστηκαν από τον τουρκικό στρατό.

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Μαδαγασκάρη ------------------------------------- Στπ πλαίσιο επίσκεψης στη Μαδαγασκάρη, ο κυπριακής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο το Ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής Μαδαγασκάρης, όπου μεταξύ άλλων τον υποδέχθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου.

    Ο Μακαριώτατος τέλεσε τα εγκαίνια υπερσύγχρονης κλινικής και έθεσε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ιερατικής σχολής, καθώς και οικοτροφείου που θα φιλοξενεί τους σπουδαστές.

    Σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Μαδαγασκάρης, ο Πατριάρχης Πέτρος τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλουν ο ίδιος και οι Μητροπολίτες και Επίσκοποι για την προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους φτωχούς και για συνεισφορά σε άλλους βασικούς τομείς της κοινωνίας.

    Το απόγευμα, έγινε στους χώρους του Καθεδρικού Ναού της Ανταναναρίβης ιερατική σύναξη υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου.

    Το βράδυ, η Κυβέρνηση παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Μακαριωτάτου, στο οποίο παρακάθισαν ο Πρωθυπουργός της Μαδαγασκάρης Τζέιμς Σίλα, ο Υπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας.

    Σε προσφώνησή του ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε το Μακαριώτατο στην Μαδαγασκάρη, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή της Εκκλησίας στην ανάπτυξη του νησιού και σημείωσε ότι δια νόμου παρέχεται κάθε ελευθερία σε όσους επιθυμούν να κηρύξουν στη Μαδαγασκάρη το ευαγγέλιο της αγάπης και της ειρήνης.

    Ο Πατριάρχης τόνισε το ρόλο που διαδραματίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα σε δόγματα και θρησκείες, φυλές και πολιτισμούς, ανεξάρτητα καταγωγής και γλώσσας, για την επικράτηση ειρήνης, αγάπης και ενότητας σε όλους.

    Την Κυριακή, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προέστη της θείας λειτουργίας στον ελληνορθόδοξο ναό στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Κένυας και Ειρηνουπόλεως Μακάριος και ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 9 February 2004 - 18:49:23 UTC