Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Στεφανόπουλος - Καζαμίας - Εγκαίνια έκθεσης
  • [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Ντενκτάς - Ντε Σότο - Διαδικασία
  • [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Διακομματική αντιπροσωπεία - Βουλή των Ελλήνων - Επικύρωση διεύρυνσης
  • [06] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Ανάν - Ευρωπαίοι
  • [08] (Κ) Βουλή των Ελλήνων - Κύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [12] (Κ) Παπανδρέου - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [13] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Προεδρεύων Βουλής - Ροζέρ Μπρις
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Τ/Κ - Οργανώσεις - ΓΓ ΟΗΕ - Ευχαριστήρια επιστολή
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [18] (Κ) Χατζηδημητρίου - Συνάντηση με Κοινοτικούς
  • [19] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [20] (Κ) Ιαπωνία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΟΗΕ - Συνομιλίες
  • [21] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ροζέρ Μπρις
  • [22] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Ντε Σότο
  • [23] (K) Μάρκος Κυπριανού - Βρυξέλλες - Συνάντηση αύριο με Πρόντι
  • [24] (Κ) Κατάρ - Πρώτος Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια
  • [25] (Κ) Παπαδόπουλος - Βουλή των Ελλήνων - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης - Μήνυμα
  • [26] (Κ) Σημίτης - Βουλή των Ελλήνων - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [27] (Κ) Εκχαρντ - Συναντήσεις για Κυπριακό (1)
  • [28] (Κ) Κατεχόμενα - Πλατφόρμα - Κυπριακό - Διαδήλωση
  • [29] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [30] (Κ) ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Εισήγηση Επιτροπής

  • [01] (Κ) Στεφανόπουλος - Καζαμίας - Εγκαίνια έκθεσης

    Τα εγκαίνια της έκθεσης «3200 χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού Από την Αστάρτη στην Αφροδίτη», τέλεσε χθες το βράδυ στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του επίσημου εκπροσώπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιου για τις αρχαιότητες, Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία.

    [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη συναντάται στις 2230 απόψε (ώρα Κύπρου) με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ενώ στις 2300 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυπριακή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στις συνομιλίες, έφτασαν χθες αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Μαζί με τον Πρόεδρο αφίχθη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής.

    Με χωριστή πτήση αφίχθησαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Κανείς δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, τα μέλη της ομάδας παρακάθισαν σε μακρά σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Ντενκτάς - Ντε Σότο - Διαδικασία

    Σε μείζον διαδικαστικό θέμα των συνομιλιών ανήγαγε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν επικοινώνησε μαζί του πριν αποστείλει τις επιστολές προσκλήσεις.

    Στη συνάντηση που είχε χθες αργά το απόγευμα, τοπική ώρα, με τον Αλαβαρο ντε Σότο, ο κ. Ντενκτάς ζήτησε επίμονα να δει κι αυτός τον Κόφι Ανάν προ της τριμερούς συνάντησης που σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ είχε προγραμματισθεί για σήμερα, στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα.

    Τελικά, έπειτα από αρκετές διαβουλεύσεις της Γραμματείας με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς το αίτημα φαίνεται να έγινε εν μέρει δεκτό. Παρότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα του ΓΓ δεν υπάρχει καμία άλλη συνάντηση, πλην μιας με την Μαντλίν Ολμπράιτ, έγινε γνωστό από έγκυρη πηγή του διεθνούς οργανισμού ότι ο Κόφι Ανάν θα δει πρώτα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις 3.30 το απόγευμα τοπική ώρα, στις 3.45 τον κ. Ντενκτάς και στις 4 όλοι μαζί.

    Ο κ. Ντενκτάς, μετά τη συνάντησή του με τον Αλβαρο ντε Σότο ανέφερε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι «μας κάλεσαν σε μία συνάντηση κι εμείς θα πάμε».

    Νωρίτερα, ωστόσο, πριν συναντηθεί με τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ Ουμίτ Παμίρ, είχε δηλώσει ότι στη μοναδική συνάντηση που θα πάει σήμερα, είναι με το ΓΓ του ΟΗΕ.

    [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ενημέρωσε χθες το απόγευμα την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσκλήσεις που απέστειλε για επανέναρξη σήμερα των δικοινοτικών συνομιλιών.

    Η ενημέρωση του ΓΓ διήρκεσε μόλις δέκα λεπτά κι όλες οι χώρες που έλαβαν το λόγο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην προσπάθεια.

    Οπως δήλωσε μετά τη λήξη των διαβουλεύσεων ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κινέζος Μόνιμος Aντιπρόσωπος Guangya Wang, οι 15 ενημερώθηκαν από το Γενικό Γραμματέα για την πρόσκλησή του προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Εξερχόμενος του Συμβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γενικός Γραμματέας είπε οι συνεργάτες του είναι σε επαφή με τα μέρη κι οι συναντήσεις θα γίνουν το απόγευμα (τοπική ώρα). Εξηγώντας τη μετάθεση της ώρας για αργότερα, είπε ότι «ορισμένες αντιπροσωπείες φθάνουν σήμερα και νομίζω ότι πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούν κι όχι να τις πιέσουμε σε διαπραγματεύσεις αμέσως το πρωϊ''.

    Ο Κόφι Ανάν απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τα θέματα διαδικασίας που θα συζητήσουν τα μέρη σήμερα. Κατέστησε σαφές ωστόσο ότι «το σχέδιο επιδέχεται αλλαγών αν συμφωνηθούν από τα μέρη», ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν δέχεται χαλάρωση των όρων του.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αμερικανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τζον Νεγκροπόντε αναφέρθηκε στην ενημέρωση του Συμβουλίου από το ΓΓ κι εξέφρασε την ελπίδα «οι συνομιλίες να ξεκινήσουν», ενώ συνέστησε υπομονή για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

    [05] (Κ) Διακομματική αντιπροσωπεία - Βουλή των Ελλήνων - Επικύρωση διεύρυνσης

    [06] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ

    [07] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Ανάν - Ευρωπαίοι

    Τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε στα πλαίσια της έντονης δραστηριοποίησης της Ουάσινγκτον για την επίλυση του Κυπριακού ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [08] (Κ) Βουλή των Ελλήνων - Κύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ (ώρα Κύπρου) στη Νέα Υόρκη συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και το κατά πόσον ο ίδιος θα αποφασίσει επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η αναμενόμενη ανάληψη καθηκόντων Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού και οι πιθανοί αντικαταστάτες του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Κύπρο με την αναμενόμενη παραχώρηση και νέων αδειών σταθερής τηλεφωνίας, οι προσφυγές κατά του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών στο Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα της ανάθεσης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή και η οικονομική βοήθεια 3,5 εκατομμυρίων λιρών προς τους πατατοπαραγωγούς με κρατική εγγύηση είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ολα τελειώνουν αν πάρω ένα όχι''' ότι ο κ. Ανάν απηύθυνε χθες βράδυ ''την πιο αυστηρή και προφανώς την τελευταία προειδοποίηση'' στους ηγέτες των δύο πλευρών και σημερινούς συνομιλητές του, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθιστώντας σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθεί άλλη απάντηση από ένα καθαρό ''Ναι'' στους όρους και προϋποθέσεις που έχει θέσει για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει για την αναμενόμενη ανάληψη καθηκόντων Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού και για τους πιθανούς αντικαταστάτες του στο Υπουργείο.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ο Ανάν 'μαγειρεύει' συνάντηση Τάσσου - Ραούφ '' γράφει στο κύριο θέμα ότι ιστορική και κρίσιμη συνάντηση με τον κ. Ανάν θα έχουν σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο κ. Ντενκτάς, σε μια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου 2004, οπόταν η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Ντενκτάς θα επιδώσει στο ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή με τις ενστάσεις του, προειδοποιώντας ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν η επιστολή αυτή δεν γίνει αποδεκτή από τον κ. Ανάν. Αλλη είδηση είναι οι προσφυγές κατά του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών στο Ανώτατο Δικαστήριο από εταιρείες που είχαν λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την ανάθεση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε στρατηγικό επενδυτή.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μια συνάντηση για Ναι ή Οχι'' γράφει πως έχει φθάσει η ώρα των αποφάσεων και ότι σήμερα ο κ. Ανάν θα ζητήσει από τους ηγέτες των δύο πλευρών την απάντηση στους όρους που έθεσε για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών και, όπως άφησε ο ίδιος χθες σαφώς να εννοηθεί, στη σημερινή συνάντηση περιμένει ένα ''Ναι'' ή ένα ''Οχι'' και, αν η απάντηση θα είναι αρνητική έστω και από τη μία πλευρά, η νέα του προσπάθεια τερματίζεται και όπως δήλωσε ''επιστρέφουμε στο σημείο μηδέν''. Αλλού γράφει ότι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου κατήγγειλε χθες στη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ότι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων δεν πληρώνουν δόσεις δανείων τους στο κράτος, ενώ σε κάποιους τα χρέη έχουν χαρισθεί.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Ανοίγουν όλοι τα χαρτιά τους'' γράφει στο κύριο θέμα ότι πραγματοποιείται σήμερα στη Νέα Υόρκη η κρίσιμη παρτίδα ενός διπλωματικού πόκερ με πρωταγωνιστές το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Ντενκτάς και ότι η κάθε πλευρά άρχισε ήδη να ανοίγει τα χαρτιά της είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο και εντός των επόμενων ωρών θα γνωρίζουμε όλοι εάν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού την προσεχή Δευτέρα ή όχι. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη εντός των προσεχών ημερών απόφαση του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσου Πύργου για παραχώρηση και νέων αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες για την παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας τόσο για τοπικές όσο και για διεθνείς κλήσεις.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Δεν σηκώνει κουβέντες'' γράφει στο κύριο θέμα πως επικρατεί αβεβαιότητα και προβληματισμός για το Κυπριακό στα Ηνωμένα Εθνη, όπου ο κ. Ανάν αφήνει να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να αφήσει το χρόνο να διαρρεύσει σε ατέρμονες συζητήσεις και προειδοποιεί ότι, εάν δεν υπάρξει δέσμευση των δύο πλευρών, ο ίδιος θα εγκαταλείψει την προσπάθεια επανέναρξης διαλόγου για λύση του προβλήματος. Αλλού γράφει για το ίδιο θέμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσέρχεται στις συνομιλίες πανέτοιμος και έχοντας μαζί του έναν ογκώδη φάκελο, ενώ ο κ. Ντενκτάς προσκομίζει έγγραφο 25 σελίδων με τις αλλαγές που επιθυμεί να επιφέρει στο σχέδιο Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Συνεπής στο ραντεβού'' ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με δεδηλωμένη την καλή θέληση της ε/κ πλευράς, με την ενίσχυση σύσσωμης της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας και της ελληνικής κυβέρνησης και με τη βούληση να προχωρήσει η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι η συζήτηση χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της κυβερνητικής απόφασης για παραχώρηση προς τους πατατοπαραγωγούς οικονομικής βοήθειας 3,5 εκατομμυρίων λιρών, με την κρατική εγγύηση αντίστοιχου δανείου του Συμβουλίου Εμπορίας Κυπριακών Πατατών από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

    [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Νέα Υόρκη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες ------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη συναντάται στις 2230 απόψε (ώρα Κύπρου) με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ενώ στις 2300 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυπριακή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στις συνομιλίες, έφτασαν χθες αργά το βράδυ στη Νέα Υόρκη. Μαζί με τον Πρόεδρο αφίχθη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής.

    Με χωριστή πτήση αφίχθησαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Κανείς δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, τα μέλη της ομάδας παρακάθισαν σε μακρά σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Νωρίς το πρωϊ (0915 τοπική ώρα) έχει καθοριστεί συνάντηση του Προέδρου με τον Αλβαρο ντε Σότο. Εγινε γνωστό ότι αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υπέβαλε και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον.

    Νέα Υόρκη - Ντενκτάς - Ντε Σότο - Διαδικασία ---------------- Σε μείζον διαδικαστικό θέμα των συνομιλιών ανήγαγε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν επικοινώνησε μαζί του πριν αποστείλει τις επιστολές προσκλήσεις.

    Στη συνάντηση που είχε χθες αργά το απόγευμα, τοπική ώρα, με τον Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Ντενκτάς ζήτησε επίμονα να δει κι αυτός τον Κόφι Ανάν προ της τριμερούς συνάντησης που σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ είχε προγραμματισθεί για σήμερα, στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα.

    Τελικά, έπειτα από αρκετές διαβουλεύσεις της Γραμματείας με τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς το αίτημα φαίνεται να έγινε εν μέρει δεκτό. Παρότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα του ΓΓ δεν υπάρχει καμία άλλη συνάντηση, πλην μιας με την Μαντλίν Ολμπράιτ, έγινε γνωστό από έγκυρη πηγή του διεθνούς οργανισμού ότι ο Κόφι Ανάν θα δει πρώτα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις 3.30 το απόγευμα τοπική ώρα, στις 3.45 τον κ. Ντενκτάς και στις 4 όλοι μαζί.

    Ο κ. Ντενκτάς, μετά τη συνάντησή του με τον Αλβαρο ντε Σότο ανέφερε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι «μας κάλεσαν σε μία συνάντηση κι εμείς θα πάμε».

    Νωρίτερα, ωστόσο, πριν συναντηθεί με τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ Ουμίτ Παμίρ, είχε δηλώσει ότι στη μοναδική συνάντηση που θα πάει σήμερα, είναι με το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα όλα να πάνε καλά και να προχωρήσει η διαδικασία.

    Την τ/κ αντιπροσωπεία απαρτίζουν οι ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς και ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Μουμτάζ Σοϊσάλ.

    Εκ μέρους της Τουρκίας βρίσκονται στη Νέα Υόρκη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Μπακί Ιλκίν και ο Πρέσβης Ντενίς Μπολούκμπασι.

    ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό ---------------- Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ενημέρωσε χθες το απόγευμα την ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις προσκλήσεις που απέστειλε για επανέναρξη σήμερα των δικοινοτικών συνομιλιών.

    Η ενημέρωση του ΓΓ διήρκεσε μόλις δέκα λεπτά κι όλες οι χώρες που έλαβαν το λόγο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην προσπάθεια.

    Εξερχόμενος του Συμβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γενικός Γραμματέας είπε οι συνεργάτες του είναι σε επαφή με τα μέρη κι οι συναντήσεις θα γίνουν το απόγευμα (τοπική ώρα). Εξηγώντας τη μετάθεση της ώρας για αργότερα, είπε ότι «ορισμένες αντιπροσωπείες φθάνουν σήμερα και νομίζω ότι πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούν κι όχι να τις πιέσουμε σε διαπραγματεύσεις αμέσως το πρωϊ''.

    Ο Κόφι Ανάν απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τα θέματα διαδικασίας που θα συζητήσουν τα μέρη σήμερα. Κατέστησε σαφές ωστόσο ότι «το σχέδιο επιδέχεται αλλαγών αν συμφωνηθούν από τα μέρη», ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν δέχεται χαλάρωση των όρων του.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αμερικανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τζον Νεγκροπόντε αναφέρθηκε στην ενημέρωση του Συμβουλίου από το ΓΓ κι εξέφρασε την ελπίδα «οι συνομιλίες να ξεκινήσουν», ενώ συνέστησε υπομονή για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

    «Υποστηρίζουμε πλήρως το Γενικό Γραμματέα στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει. Η υπόθεση είναι τώρα στα χέρια του ΓΓ, του διαπραγματευτή του και ασφαλώς των επηρεαζόμενων πλευρών», είπε, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η ανάγκη ή η πιθανότητα για επιπλέον βήματα από το ΣΑ αυτή την ώρα».

    ΓΓ ΟΗΕ - Δηλώσεις - Κυπριακό ---------------------- Σε συμφωνία πάνω στα θέματα της διαδικασίας ελπίζει ότι θα καταλήξουν στην σημερινή τους συνάντηση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την είσοδό του στην έδρα του ΟΗΕ ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    «Ελπίζω όταν οι ηγέτες έλθουν αύριο, τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στα διαδικαστικά, στο πως θα προχωρήσουμε και θα συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας που θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε το έργο μας την 1η Μαϊου. Τους υπέβαλα προτάσεις για συζήτηση, όταν θα έλθουν, γιατί ειλικρινά δεν έχουμε πολύ καιρό αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην προθεσμία της 1ης Μαϊου,'' είπε ο κ. Ανάν.

    ''Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου για να μπορέσουμε να έχουμε δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Ετσι, θα τα συζητήσουμε όλα αυτά για να δούμε αν τα μέρη είναι έτοιμα να εμπλακούν και να διατηρήσουν την προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι μία ενωμένη Κύπρος θα εισέλθει στην ΕΕ την 1η Μαϊου,» πρόσθεσε.

    Σε ερώτημα τι θα συμβεί αν τα δύο μέρη απαντήσουν αρνητικά στα δημοψηφίσματα, ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε: ''εάν τα μέρη δεν συμφωνήσουν και πουν όχι στο σχέδιο ή τη βασική συμφωνία, τότε επιστρέφουμε εκεί απ όπου ξεκινήσαμε. Δεν μπορούμε να έχουμε συμφωνία».

    Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι οι ηγέτες έρχονται εδώ «με πολύ καθαρή αντίληψη. Η έκθεσή μου προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε τους όρους πολύ καθαρά, ότι θα εμπλακώ όταν αισθανθώ πραγματική πολιτική βούληση εκ μέρους των πλευρών να επιδιώξουν διευθέτηση και να προσέλθουν στο τραπέζι και να διατηρήσουν την προσπάθεια μέχρι να την επιτύχουμε».

    Ο κ. Ανάν συνέστησε υπομονή μέχρι να γίνει η συνάντηση ώστε να διαφανεί τι θα αποφασιστεί.

    «Ομως, είναι πολύ πρόωρο να ασχολούμαστε με το τι θα γίνει σε έξι εβδομάδες στα δημοψηφίσματα», επεσήμανε.

    Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στον κυπριακό λαό και τους ηγέτες του, είπε ότι «έχουν μία ιστορική ευκαιρία να ενώσουν τη χώρα τους και να ενταχθούν στην ΕΕ με μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.''

    ''Αν μία ενωμένη Κύπρος ενταχθεί στην Ε.Ε. θα βοηθήσει πραγματικά στη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο και θα βελτιώσει τις σχέσεις γύρω στην περιοχή, διευκολύνοντας επίσης την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Είναι μία κατάσταση από την οποία θα βγούν όλοι κερδισμένοι κι ελπίζω ο κυπριακός λαός να πιέσει τους ηγέτες του να μην χάσουν την ευκαιρία,» κατέληξε ο κ. Ανάν.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες ------------- Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είπε πως παρότι δεν γνωρίζει ακόμη τις λεπτομέρειες των σημερινών συναντήσεων, υποθέτει ότι τα πρώτα βήματα θα είναι «να ακούσει τις δύο πλευρές να παρουσιάσουν τις παρούσες θέσεις τους».

    «Θέλει να ακούσει από την κάθε πλευρά ποια είναι η αρχική της θέση, πόσο απέχουν οι θέσεις τους και πόση ευελιξία υπάρχει στην κάθε πλευρά για συμβιβασμό και έπειτα να δούμε αν η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί στην κατεύθυνση μίας επιτυχούς κατάληξης», είπε.

    Ο κ. Εκχαρντ αποκάλυψε ότι ο Κόφι Ανάν είχε νωρίτερα σύσκεψη με τους βασικούς του συμβούλους στο Κυπριακό για να συζητήσει τις λεπτομέρειες των σημερινών συναντήσεων και επιφυλάχθηκε να ενημερώσει αργότερα τους δημοσιογράφους.

    ΗΠΑ - Πάουελ - Ανάν - Ευρωπαίοι ------------ Τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είχε στα πλαίσια της έντονης δραστηριοποίησης της Ουάσινγκτον για την επίλυση του Κυπριακού ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο κ. Πάουελ, σύμφωνα με τον κ. Μπάουτσερ, τα τελευταία 24ωρα είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για το Κυπριακό με τον Τούρκο ομόλογο του Αμπντουλάχ Γκιουλ και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι τηλεφωνικές επαφές του κ. Πάουελ έχουν ως στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών του κ. Ανάν και τονίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζει η Ευρώπη στο θέμα αυτό.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για το γεγονός ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και τις κάλεσε να διαπραγματευθούν σοβαρά έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία και επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σημίτης - Παπαδόπουλος - Δηλώσεις ----------------- Πλήρης ταύτιση και σύμπνοια απόψεων για τους χειρισμούς στο Κυπριακό διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στην Αθήνα, προτού αναχωρήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για τη Νέα Υόρκη.

    Σημίτης και Παπαδόπουλος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους αφού χαιρέτισαν τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβαν την ετοιμότητα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    «Μετά την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για άμεση επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, κρίναμε επιβεβλημένη με τον κ. Παπαδόπουλο τη σημερινή συνάντησή μας. Χαιρετίζουμε τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ που στόχο έχει την 1η Μαΐου να καταστεί πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ η Κύπρος επανενωμένη», είπε ο κ. Σημίτης.

    Παρατήρησε ότι «το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο ΓΓ είναι εξαιρετικά περιορισμένο, στενό και συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στη χώρα μας».

    Πρόσθεσε όμως «ανταποκρινόμαστε στην πρόσκλησή του γιατί η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουμε προσηλωμένοι στην ειρηνευτική διαδικασία των ΗΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στη πτυχή των εγγυήσεων ασφάλειας όπου η Ελλάδα εμπλέκεται άμεσα, είπε ότι «το θέμα θα το χειριστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Η ανανέωση της λαϊκής εντολής για το χειρισμό του κορυφαίου εθνικού θέματος είναι άλλωστε ο λόγος της διεξαγωγής των εκλογών».

    Στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο έγινε ανταλλαγή απόψεων τόσο για τη διαπραγματευτική διαδικασία όσο και επί της ουσίας των συνομιλιών, όπου «κοινός μας στόχος παραμένει μια βιώσιμη και λειτουργική συνολική λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, του ΣΑ, τις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου, τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Αναφερόμενος στη στάση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, είπε πως «εναπόκειται στην Τουρκία αλλά και στο καθεστώς του Ντενκτάς να αποδείξουν πλέον ότι θέλουν πραγματικά στο πλαίσιο των ΗΕ τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Εχουν τώρα τη δυνατότητα να ακολουθήσουν το δρόμο μιας καλόπιστης συνεργασίας και διαπραγμάτευσης για να υπάρξει βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «πάγια πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης είναι να ανταποκρινόμαστε σε κάθε πρόσκληση του ΓΓ για συνομιλίες στα πλαίσια της εντολής που έχει. Και αυτή τη φορά είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

    Πρόσθεσε ότι έχει γίνει σοβαρή προετοιμασία για την ολοκλήρωση των σημείων τα οποία παραμένουν κενά και «είμαστε έτοιμοι για τις διαπραγματεύσεις».

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε «ευγνωμοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας για το μέγα επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ».

    «Ανεξάρτητα από τις δικές μας προσπάθειες, χωρίς την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς η Κύπρος δεν θα ήταν σήμερα στην ευτυχή θέση ότι καθίσταται και επίσημα πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε άλλη ερώτηση αν Αθήνα και Λευκωσία φοβούνται «τον επιδιαιτητικό ρόλο που διαφαίνεται για το ΓΓ σε περίπτωση που τα δύο μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία», ο κ. Σημίτης απάντησε «δεν φοβόμαστε απολύτως τίποτε διότι αυτά τα οποία πάντα προτείνουμε είναι απολύτως λογικά και εξυπηρετούν αυτό που θέλει όλη η διεθνής κοινότητα, να λύσουμε ουσιαστικά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και να μην επανέλθουμε μετά από λίγο χρονικό διάστημα πάλι με προβλήματα. Πιστεύω ότι διεθνής κοινότητα και όλοι οι συμμετέχοντες θέλουν από τη δικιά μας πλευρά να προτείνουμε εκείνα τα θέματα τα οποία θα οδηγήσουν ώστε να υπάρξει επιτέλους ειρήνη στη περιοχή και όχι άλλες αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις».

    Παπαδόπουλος - Καραμανλής ---------------- Συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή είχε χθες στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλος, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση επανέλαβε ότι «η βασική εθνική επιδίωξή μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Λύσης που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ, τις αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο».

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι «η ε/κ πλευρά έχει δείξει επανειλημμένα τη καλή της διάθεση και οφείλει η άλλη πλευρά να καταλάβει ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις αρνήσεις και την παρελκυστική πολιτική και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο σχέδιο Ανάν».

    NTV - Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κυπριακό - Συνομιλίες ------------------- Η Τουρκία επιθυμεί δίκαιη και μόνιμη λύση στην Κύπρο πριν το Μάιο του 2004 δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχε στη Νότια Κορέα με τον Πρόεδρο της χώρας Moo-Hyun Roh, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πρωτοβουλία καλής θέλησης του ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως τόσο ο Κόφι Ανάν όσο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αντιμετώπισαν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία της Τουρκίας για την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο.

    Επεσήμανε ακόμη ότι και ο ηγέτης των Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς καθώς και η νέα ''κυβέρνηση'' στα κατεχόμενα διακατέχονται από την ίδια πολιτική βούληση.

    Μάρκος Κυπριανού - Επίτροπος - ΕΕ ------------ Τον Μάρκο Κυπριανού προτείνει η Κομισιόν για Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ.

    Το όνομα του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου βρίσκεται στον κατάλογο των δέκα Επιτρόπων των υπό προσχώρηση χωρών, που ανακοίνωσε επίσημα χθες στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κατάλογος θα υποβληθεί προς επικύρωση από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Κυπριανού - Τσοχατζόπουλος - Πρωτόκολλο συνεργασίας ------------- Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού υπέγραψαν χθες στην Αθήνα πρωτόκολλο συνεργασίας στην έρευνα και ανάπτυξη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε πως Ελλάδα και Κύπρος αποφάσισαν να συνεργαστούν ακόμη πιο αποτελεσματικά στο χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ''είναι σε ισχύ, οικονομικά κοινά προγράμματα στον τομέα της έρευνας από ελλαδικούς και κυπριακούς φορείς, σε διάφορους επιμέρους τομείς της έρευνας''.

    Βουλή των Ελλήνων - Κύρωση Συνθήκης Προσχώρησης ------------ Σήμερα, στις 18.30, πραγματοποιείται η τελευταία συνεδρίαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η οποία θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς θα εγκριθεί η Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ των 10 νέων μελών, ανάμεσα στα οποία και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Παρόντες στη συζήτηση αναμένεται να είναι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Τη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να παρακολουθήσουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.

    Λόγω της μετάβασης μελών του Εθνικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, στη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων θα παρευρεθεί διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ως εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Στεφανόπουλος - Καζαμίας - Εγκαίνια έκθεσης -------------------- Τα εγκαίνια της έκθεσης «3200 χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού Από την Αστάρτη στην Αφροδίτη», τέλεσε χθες το βράδυ στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του επίσημου εκπροσώπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιου για τις αρχαιότητες, Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία.

    Η έκθεση, που είχε φιλοξενηθεί για τρεις μήνες στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη, θα φιλοξενηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου στο Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, στον πολυχώρο «ΑΘΗΝΑΪΣ»

    Στον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει η διοργάνωση της έκθεσης αυτή τη χρονική περίοδο αναφέρθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού καθώς, όπως είπε, «αύριο (σήμερα) η Βουλή των Ελλήνων κυρώνει τη Συνθήκη των Αθηνών που υπεγράφη στις 16 Απριλίου του 2003 και έτσι συντελείται ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα στην ευρωπαϊκή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας που την 1η Μαΐου καθίσταται πλήρες μέλος της ΕΕ».

    Ο κ. Καζαμίας είπε ότι η έκθεση αναδεικνύει όχι μονάχα το επίπεδο της τέχνης και του πολιτισμού στην αρχαία Κύπρο αλλά και το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε το νησί στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

    Οι 83 αρχαιότητες της έκθεσης, που για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό προέρχονται από τις συλλογές έξι Μουσείων της Κύπρου, τη συλλογή του Μουσείου Πιερίδη και τη συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών.

    Τα περισσότερα εκθέματα είναι γλυπτά, χρυσά κοσμήματα, κεραμικά, αγγεία, ειδώλια χάλκινα όπλα και εργαλεία καθώς και επιγραφές.

    ΑΧΕΠΑ - Κυπριακό - Συνομιλίες - ΗΠΑ - Τουρκία --------------- Η ελληνική ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών και υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να επιβληθεί στις δύο κοινότητες μια μη λειτουργική και γρήγορη λύση του Κυπριακού προς όφελος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της οργάνωσης Τζακ Γιωργαλλάς σε δήλωσή του καλεί τις ΗΠΑ να μην διακινδυνεύσουν τη σχέση τους με την Ευρώπη, ασκώντας μεγάλη επιρροή προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων, ενώ σημειώνει ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να καταστεί λειτουργικό.

    Καλεί επίσης τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν μια δίκαιη βάση για συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου, που θα διεξαχθούν με καλή πίστη.

    Πρόεδρος EESC - Κύπρος - Επίσκεψη --- --------------- Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC) Ρότζερ Μπρις πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο σήμερα και αύριο.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Μπρις θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Βουλής, το Συντονιστή Εναρμόνισης, εκπροσώπους του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, και της ε/κ και τ/κ κοινωνίας των πολιτών.

    Κλεάνθους - Ομήρου - Παπανδρέου - Συγχαρητήριο μήνυμα --------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλαν χθες συγχαρητήριες επιστολές προς τον Γιώργο Παπανδρέου για την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική Πτώση --------------- Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν χθες οι τραπεζικοί τίτλοι με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να υπαναχωρήσει στο επίπεδο των 85 μονάδων, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας. Με τον τομέα των Τραπεζών να καταγράφει μεγάλη πτώση σε ποσοστό 2,63%, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,7%, κλείνοντας στις 85,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει πέραν του 50% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

    [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [12] (Κ) Παπανδρέου - Επίσκεψη στην Κύπρο

    [13] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Προεδρεύων Βουλής - Ροζέρ Μπρις

    Την ευχή όπως οι συνομιλίες για το Κυπριακό, εάν διεξαχθούν, να ευδοκιμήσουν και να έχουν αίσιο αποτέλεσμα εξέφρασε προς τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Αριστο Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ροζέρ Μπρις, ο οποίος πραγματοποιεί στην Κύπρο διήμερη επίσκεψη.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7008            1,7110
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1691            2,1821
    Λίρα Αγγλίας                     1,1609            1,1678
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,4235        230,2508
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7719          2,7940
    Δολάριο Καναδά                     2,8763          2,8993
    Κορώνα Δανίας                     12,6584         12,7596
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,9087         15,0279
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4901         15,6140
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6651          2,6864
    
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,20  (-1,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    836.408
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    625.707    358,92  (-1,07)
    FTSE Med 100 **                             6.308,88  (-0,23)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    540.623    103,18  (-1,38)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     28.123     72,88  (-0,40)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.125     15,60  (-0,45)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.108     56,43  (-0,56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.730     55,48  (-1,91)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     47.633     21,54  (-0,28)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.782     68,45  (-0,94)
    Ετ. Πληροφορικής              £     42.144      3,24  (-1,52)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.583     10,78  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,05  ( 1,86)
    Ξενοδοχεία                    £      5.803     36,06  (-0,63)
    Αλλες Εταιρείες               £     59.997     71,86  (-0,91)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Τ/Κ - Οργανώσεις - ΓΓ ΟΗΕ - Ευχαριστήρια επιστολή

    Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για το ενδιαφέρον του για επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό επέδωσαν το μεσημέρι στα γραφεία του διεθνούς οργανισμού στο Λήδρα Πάλας τ/κ ''μη κυβερνητικές'' οργανώσεις.

    Στην επιστολή οι οργανώσεις απευθύνουν τις ευχαριστίες τους στον Κόφι Ανάν εν πρώτοις για την ευαισθησία που επέδειξε να μην απογοητεύσει ''για άλλη μια φορά'' Τ/Κ και Ε/Κ ''που ζουν καθημερινά με το κυπριακό πρόβλημα και που είχαν πολλές φορές μεγάλες ελπίδες''.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου λόγω των νέων πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και κυρίως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,01%, κλείνοντας στις 84,2 μονάδες. Σημαντική μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 836 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Χατζηδημητρίου - Συνάντηση με Κοινοτικούς

    Την πλήρη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες με την Ομάδα του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο, εξέφρασε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Η σημερινή συνάντηση ήταν η τελευταία πριν την ένταξη σε διευρυμένο επίπεδο, δηλαδή με τη συμμετοχή λειτουργών της κυπριακής διοίκησης από τη μία πλευρά και τεχνοκρατών της ΕΕ από την άλλη.

    [19] (Κ) Τούρκος Πρωθυπουργός - Κυπριακό - Ντενκτάς

    Η αποχώρηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι ''εκτός συζήτησης'', δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα έδωσε στον κ. Ντενκτάς έναν ''οδικό χάρτη''.

    ''Του έχουμε δώσει ένα οδικό χάρτη. Θα δούμε πόσο θα τον τηρήσει και πόσο θα παρεκκλίνει από αυτόν. Η αποχώρηση του κ. Ντενκτάς από τις συνομιλίες είναι εκτός συζήτησης'', είπε ο κ. Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροπλάνο καθοδόν προς την Τουρκία από τη Νότιο Κορέα.

    Ο κ. Ερντογάν έκανε λόγο για ''απόφαση αρχής'' που έλαβε μαζί με τον κ. Ντενκτάς, προσθέτοντας πως ''δεν θα μιλήσουμε (για αυτή) μέσω των μέσων, και πρέπει να τηρήσω την υπόσχεσή μου''.

    [20] (Κ) Ιαπωνία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΟΗΕ - Συνομιλίες

    Η Ιαπωνία καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι αναμένει ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών δεν θα χάσουν "αυτή την ιστορική ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στη ΕΕ, τον προσεχή Μάιο, για μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος" και θα καταλήξουν σε συμφωνία με βάση το σχέδιο Ανάν.

    [21] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ροζέρ Μπρις

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός δήλωσε σήμερα πως λόγω της λειτουργίας του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής και της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για ίδρυση Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) στην Κύπρο, προσθέτοντας πως αυτό έχει συζητηθεί και με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) της ΕΕ Ροζέρ Μπρις, ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως ''αν προκύψει άμεση ανάγκη ή αν αισθανθεί έντονα η πλειοψηφία των κοινωνικών εταίρων ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή διάθεση''.

    ''Δεν υπάρχει αυτός ο θεσμός σε κάθε κράτος μέλος. Στην Κύπρο λειτουργούν πάρα πολλοί θεσμοί ως υποκατάστατα της ΟΚΕ, έτσι δεν νιώθουμε να υπάρχει κάποιο χάσμα μέχρι στιγμής'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Κεραυνός ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ για τα έξι μέλη που διορίστηκαν από την κυπριακή Κυβέρνηση για να συμμετέχουν στην ΕΟΚΕ, καθώς και για το επίπεδο του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγεται στην Κύπρο και για τους θεσμούς που λειτουργούν, όπως είπε, πολύ ικανοποιητικά, σ΄ αυτό τον τομέα.

    Ο κ. Μπρις αναφερόμενος στο επίπεδο του κοινωνικού διαλόγου που υπάρχει στην Κύπρο και το σημαντικό ρόλο του Υπουργείου Εργασίας στη διεξαγωγή του διαλόγου, είπε ότι δεν προτίθεται με κανένα τρόπο να αμφισβητήσει αυτό το σύστημα, ''το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά στην Κύπρο».

    [22] (Κ) Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Ντε Σότο

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη (απόγευμα ώρα Κύπρου) συνάντηση διάρκειας 55 λεπτών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [23] (K) Μάρκος Κυπριανού - Βρυξέλλες - Συνάντηση αύριο με Πρόντι

    Συνάντηση γνωριμίας αλλά και μια πρώτη συζήτηση για τις αρμοδιότητες που θα έχει ο πρώτος Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ, θα έχουν αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, τον οποίο πρότεινε η Κομισιόν για να αναλάβει τη θέση του Κύπριου Επιτρόπου.

    [24] (Κ) Κατάρ - Πρώτος Πρεσβευτής Κύπρου - Διαπιστευτήρια

    Το Κατάρ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού και ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα φέρουν την ειρήνη στην Κύπρο, δήλωσε ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Hamad Bin Khalifa Al-Thani, αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του πρώτου Πρεσβευτή της Κύπρου στο Κατάρ Γιώργου Κασουλίδη.

    [25] (Κ) Παπαδόπουλος - Βουλή των Ελλήνων - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης - Μήνυμα

    Ιστορικό ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη σημερινή επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων χωρών-μελών στην ΕΕ.

    [26] (Κ) Σημίτης - Βουλή των Ελλήνων - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε κρίσιμη τη χρονιά που διανύουμε αφού όπως επεσήμανε θα κριθεί η συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού.

    Στην ομιλία του κατά την αποψινή τελετή επικύρωσης από τη Βουλή των Ελλήνων της Συνθήκης Προσχώρησης των 10 νέων μελών της ΕΕ, ο κ. Σημίτης είπε επίσης πως θα απαιτηθούν λεπτοί χειρισμοί από εμάς για λύση του Κυπριακού.

    Επανέλαβε πως η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες και ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ για βιώσιμη λύση, σημειώνοντας ότι συμφώνησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την προσέλευση της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες προκειμένου αυτή να συμβάλει στην επιτυχία τους.

    [27] (Κ) Εκχαρντ - Συναντήσεις για Κυπριακό (1)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ Φρεντ Εκχαρντ στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ανακοίνωσε το πρόγραμμα των χωριστών συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την κοινή συνάντηση των τριών (Ανάν - Παπαδόπουλου - Ντενκτάς) μαζί με τους συμβούλους τους, στις 11 βράδυ ώρα Κύπρου.

    Ως αιτία της καθυστέρησης της επίσημης ανακοίνωσης των συναντήσεων, ο κ. Εκχαρντ προέβαλε τη μη ολοκλήρωση των επαφών του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο Ντε Σότο με τους δύο ηγέτες.

    Ο κ. Εκχαρντ άφησε ανοιχτή τη διάρκεια των συναντήσεων ενώ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το αν ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία και πότε.

    Επίσης απέφυγε να πει αν ο Γενικός Γραμματέας έχει πρόθεση να τροποποιήσει τα χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του, ή να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα απόψε.

    [28] (Κ) Κατεχόμενα - Πλατφόρμα - Κυπριακό - Διαδήλωση

    Την αποφασιστικότητά τους για λύση του Κυπριακού και ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου επανέλαβαν σήμερα οι Τ/Κ σε διαδήλωσή τους στην κατεχόμενη Λευκωσία, μερικές ώρες πριν τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην έδρα του ΟΗΕ.

    Στις 3 το απόγευμα συγκεντρώθηκαν σε πάρκο κοντά στην Πύλη Κερύνειας γύρω στους 3.000 Τ/Κ σε μια διαδήλωση υπέρ της λύσης του Κυπριακού, που διοργανώθηκε από την πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας''.

    [29] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε πως όλα προχωρούν ομαλά στη Νέα Υόρκη και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν να εξελίσσονται έτσι τα πράγματα.

    [30] (Κ) ΕΕ - Ιδιοι πόροι - Εισήγηση Επιτροπής

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών την αύξηση των ιδίων πόρων της Κοινότητας για την περίοδο 2007-2013. Σύμφωνα με την εισήγηση, οι ίδιοι πόροι από τα 100 ευρώ ετησίως το 2004 θα φτάσουν τα 158,4 δις ευρώ το 2013.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 10 February 2004 - 18:49:26 UTC