Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [02] (Κ) Επιστροφή πολιτικών αρχηγών από Νέα Υόρκη
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Κύπρος - Χιονόπτωση - Αστυνομία - Δρόμοι
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Αθήνα - Παγκόσμια ραδιοτηλεοπτική εκπομπή - Νεολαία
  • [09] (Κ) Σβίμερ - Κυπριακό - Συμφωνία Νέας Υόρκης
  • [10] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό - Νιου Γιορκ Τάιμς
  • [11] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Με τους αγώνες Εθνικού Αχνας - Ομόνοιας στο Δασάκι και ΑΠΟΕΛ Ονήσιλου στο ΓΣΠ που αρχίζουν στις 15.00 ολοκληρώνεται σήμερα η 19η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας.

    [02] (Κ) Επιστροφή πολιτικών αρχηγών από Νέα Υόρκη

    Επέστρεψαν χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και οι αρχηγοί των κομμάτων, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΚΣ- ΕΔΕΚ, Δημήτρης Χριστόφιας, Νίκος Αναστασιάδης, Γιαννάκης Ομήρου, οι οποίοι είχαν συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Τ/Κ

    Τις θέσεις για μόνιμο προσωπικό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να καταλάβουν όλοι οι πολίτες της Κύπρου Ε/Κ και Τ/Κ δήλωσε χθες στην Πάφο ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του Πετρίδειου Ιδρύματος.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά την επιστροφή από την Νέα Υόρκη κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν το νησί, η αυριανή συνάντηση για τα οικονομικά των Κυπριακών Αερογραμμών και άλλα θέματα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στο ίδιο σκάφος όλοι'' γράφει πως για πρώτη φορά από την υποβολή του Σχεδίου Ανάν σχηματίζεται στην ε/κ πλευρά το ισχυρότερο δυνατόν μέτωπο στήριξης μιας λύσης που θα έχει ως βάση το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ την ίδια ώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και κυρίως οι δυνάμεις αντιπολίτευσης ΔΗΣΥ και ΕΔΗ επικουρούμενες από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη εκδηλώνουν την κατηγορηματική πρόθεση τους να στηρίξουν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Αλλού αναφέρει πως δύο νέες ευρωπαϊκές Οδηγίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών επεξεργάζεται η ΕΕ, ενώ άλλες δύο έχουν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο εντός του 2003.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Απειλείται η συνοχή των κομμάτων'' γράφει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό «προκαλούν δονήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή των κομμάτων, αφού ηγετικά στελέχη και βουλευτές εκφράζονται κατά της συμφωνίας της Νέας Υόρκης, προβλέποντας απαράδεχτες υποχωρήσεις και καταστροφική λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως οι έκτακτοι γιατροί που θα κληθούν να υπηρετήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να περιμένουν για ένα μήνα ακόμη, διότι ο λόγος που ο νέος κατάλογος διορισμού τους δεν δημοσιεύθηκε χθες -όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί- ήταν οι πολλές ενστάσεις που υποβλήθηκαν.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Οδικός Χάρτης μέσω Βρυξελλών'' γράφει ότι το αποτέλεσμα των μαραθώνιων συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, «συνιστά ξεκάθαρα μια ιστορική ευκαιρία λύσης που θα περάσει από σκληρή δοκιμασία τις εβδομάδες που έρχονται», ενώ το σκηνικό που έχει στηθεί σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές έχει ορισμένα έντονα χαρακτηριστικά, που διακρίνονται από το πνεύμα και το γράμμα της δήλωσης Ανάν, αλλά και ανάμεσα στις γραμμές της. Σε άλλη είδηση ο ''Π'' αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες οι συνεργάτες του Κόφι Ανάν δεν ανησυχούν τόσο με το θέμα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, όσο με τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων που θα ακολουθήσουν. Επιπλέον, εκφράζουν φόβους ότι εθνικιστικά στοιχεία στις ελεύθερες και μη περιοχές θα επιδιώξουν να εκτροχιάσουν τη διαδικασία.

    ''Η Σημερινή'' παρουσιάζει το θέμα του Κυπριακού υπό τον τίτλο ''Τίποτε δεν έχει τελειώσει'' και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό για την κατάληξη των συνομιλιών ότι μέλημά του είναι να πετύχει τη βελτίωση του Σχεδίου Ανάν και η επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι στην Κύπρο επικρατούν από χθες συνθήκες πολικού ψύχους, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν σε χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και με τους ανέμους να πνέουν με ισχυρή και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ ισχυρή ένταση. Στο Τρόοδος το ύψος των χιονιών έχει φτάσει το ένα μέτρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ολα θα παιχθούν στην τετραμερή'' γράφει ότι «η διαδικασία των συνομιλιών που θα αρχίσει την Πέμπτη στη Λευκωσία δεν αναμένεται να σημειώσει ανατροπές ούτε θα φέρει νέα δεδομένα στο Κυπριακό». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων διπλωματικών κύκλων, οι δύο πλευρές θα κινηθούν στις πάγιες θέσεις τους κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων. Σε άλλη είδηση, ο «Φ» γράφει ότι ο επίτιμος Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης διαφοροποιήθηκε από την πρώτη στιγμή από την κομματική απόφαση, δήλωσε στον «Φ» ότι στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα ζητήσει δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και την Ελλάδα σε προδιαγραφές της αποδεχόμενης με βάση το σχέδιο Ανάν λύσης.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δύσκολος Δρόμος'' γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε χθες τον κυπριακό λαό και τη διεθνή κοινότητα ότι η ε/κ πλευρά θα εργαστεί ημέρα και νύχτα για να πετύχει το στόχο της λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα επανενώσει την Κύπρο και να εξυπηρετεί Ε/Κ και Τ/Κ. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως το θέμα της οικονομικής κατάστασης των κυπριακών Αερογραμμών θα τεθεί αύριο επί τάπητος σε συνάντηση που θα έχουν ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κυριάκος Καζαμίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

    [06] (Κ) Κύπρος - Χιονόπτωση - Αστυνομία - Δρόμοι

    Χιονόπτωση σημειώθηκε χθες βράδυ σε ολόκληρη την Κύπρο, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Ελαφριά χιονόπτωση σημειώθηκε ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της Λευκωσίας, της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Διαβεβαίωση ------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι μέλημά του είναι να επιτύχει τη βελτίωση του σχεδίου Ανάν και η επίτευξη μίας λύσης που να εξυπηρετεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Διακήρυξε ότι δεν θα επιτρέψει η διαδικασία των συνομιλιών να καταλήξει σε λανθασμένες αποφάσεις ή να θυσιαστεί η ουσία για χάρη της διαδικασίας και ότι μόνο μέλημά του είναι το συμφέρον του κυπριακού λαού "που δεν θα το θυσιάσουμε σε άλλες σκοπιμότητες ή κάτω από οποιεσδήποτε πιέσεις".

    Μιλώντας χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει δεχθεί να επαναρχίσει την πρωτοβουλία του και οι συνομιλίες αρχίζουν την προσεχή Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου.

    "Στη Νέα Υόρκη, μπροστά στα βλέμματα όλου του κόσμου, κληθήκαμε να αποδείξουμε ότι αυτά που λέγαμε τόσο καιρό ότι επιθυμούμε διακαώς, την επανέναρξη ενός διαλόγου με βάση το σχέδιο Ανάν, ήταν αληθινά και ότι ήμασταν ειλικρινείς", είπε κ. Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε ότι αρχίζει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και στη συνέχεια θα αποδειχθεί αν αυτός θα οδηγήσει στην επιθυμητή λύση ή όχι.

    Αυτό, τόνισε, θα εξαρτηθεί από τις θέσεις που θα παρουσιάσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα είναι εντατικές και ουσιώδεις. "Κατά κύριο λόγο, εξαρτάται κατά πόσον η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά το Κυπριακό, αν επιδιώκει λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, ή κατά πόσον επιμένει στην πάγια της θέση για διαχωρισμό".

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές και "θέλω να τονίσω εδώ προς τον κυπριακό λαό ότι τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Ο δρόμος είναι μακρύς, θα είναι δύσκολος".

    Από τη δική μας πλευρά, συνέχισε, επιβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε μέρα και νύκτα πολύ εντατικά στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες ώστε να πετύχουμε τις βελτιώσεις που επιδιώκουμε στο σχέδιο Ανάν και να μπορέσει να καταλήξει αυτός ο γύρος των συνομιλιών σε ένα αποτέλεσμα για το οποίο τελικά θα αποφασίσει ο κυπριακός λαός.

    Η δική μας δύναμη, τόνισε, είναι η θαυμαστή ενότητα και ομοψυχία που επιδείχθηκε από την πολιτική ηγεσία, ιδιαίτερα από τους ηγέτες που με είχαν συνοδεύσει στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Κύπρο.

    "Οπλο μας είναι η πίστη μας στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας, η επιχειρηματολογία μας για την ορθότητα των αλλαγών που επιδιώκουμε στο σχέδιο Ανάν και η ενότητα. Οταν οι ξένοι βλέπουν την αρραγή ενότητα που επιδείχθηκε στη Νέα Υόρκη, νομίζω ότι οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι ένας λαός ενωμένος, αποφασισμένος επιδιώκει την καλύτερη υποφερτή λύση κάτω από τις περιστάσεις" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Μια λύση", σημείωσε, "που μπορεί να μην είναι όσο δίκαιη έπρεπε ή σίγουρα όσον τη θέλουμε αλλά να είναι μια λύση η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν".

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι με τη λειτουργία υποεπιτροπών για να καλυφθεί η ογκώδης εργασία που έχει να γίνει στη νομοθεσία αλλά και εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα ή του αντιπροσώπου του, του κ. ντε Σότο, για να διαφανεί αν υπάρχει περιθώριο γεφύρωσης των διαφορών.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι αυτός έχει αναβαθμιστεί σημαντικά "και έχω διαβεβαιώσεις τόσο από τον κ. Φερχόιγκεν όσον και από το Γενικό Γραμματέα ότι ο ρόλος της ΕΕ θα είναι συνεχής, πολύμορφος και σε όλα τα επίπεδα, στάδια των διαπραγματεύσεων".

    Ανακοίνωσε ότι την προηγουμένη της έναρξης των συνομιλιών θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν "για να δώσει, όπως μου είπε, το μήνυμα του μεγάλου ενδιαφέροντος και της ανάμειξης της ΕΕ".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι σε όλη αυτήν τη διαδικασία βρισκόταν πάντα σε επαφή με την Κυβέρνηση της Ελλάδας και ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, σε πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες, όπως και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει καλή λύση και αν αυτό θα πραγματοποιηθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις και από τη στάση που θα τηρήσει η άλλη πλευρά..

    Πρόσθεσε ότι από τη δική μας η καλή θέληση και πολιτική βούληση θα είναι δεδομένη.

    ''Η άλλη πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί στο ίδιο επίπεδο και γι' αυτό δεν είμαι βέβαιος ακόμη'', σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η λύση να μην είναι καλή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''αν η λύση δεν είναι καλή θα αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία πώς θα αντιμετωπιστεί στο τέλος της συμπλήρωσης της τελικής φάσης των διαδικασιών και όλοι συνυπεύθυνοι, θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του''.

    Σε άλλη ερώτηση αν ισχύουν τα στοιχεία της επιστολής Ανάν πριν από τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης σε σχέση με τη δέσμευση των μερών Ελλάδας και Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας με τη συμπλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά.

    ''Αυτό είναι ένα κεντρικό σημείο. Οχι μόνο ισχύουν αλλά έχουμε εξασφαλίσει ότι η επικύρωση της συμφωνίας για τα θέματα ασφαλείας θα προηγηθεί της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων με επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση''.

    Πρόσθεσε πως προηγουμένως αυτό ήταν αβέβαιο για ένα θέμα τόσο θεμελιώδες για τη δική μας πλευρά.

    Υπενθύμισε ότι τυπικά οι διαπραγματεύσεις στη Χάγη κατέρρευσαν όταν η δική μας πλευρά επέμενε ότι προτού υπογραφεί η δέσμευση έπρεπε να προϋπάρξει επικύρωση της Συνθήκης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πράγμα που αρνήθηκε να πράξει η τουρκική πλευρά.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είχε τονίσει ότι χωρίς την επικύρωση αυτής της συμφωνίας δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

    Επιστροφή πολιτικών αρχηγών από Νέα Υόρκη ------------ Επέστρεψαν χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και οι αρχηγοί των κομμάτων, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΚΣ- ΕΔΕΚ, Δημήτρης Χριστόφιας, Νίκος Αναστασιάδης, Γιαννάκης Ομήρου, οι οποίοι είχαν συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    Κατά την άφιξή τους στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

    Γκιουλ - Κυπριακό - Συμφωνία - Τουρκική Εθνοσυνέλευση ----------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση θα τοποθετηθεί επί της συμφωνίας που τυχόν θα επιτευχθεί στο Κυπριακό όταν αυτή θα καταλήξει στο τελικό της στάδιο, προσθέτοντας ότι ''η Εθνοσυνέλευση θα πει την τελευταία λέξη''.

    [08] (Κ) Αθήνα - Παγκόσμια ραδιοτηλεοπτική εκπομπή - Νεολαία

    Επίσημη πρεμιέρα σήμερα στις 12:00 τα μεσάνυχτα της Πρώτης Παγκόσμιας Ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο «Νεολαία και Εθελοντισμός» που θα μεταδοθεί ταυτόχρονα στην Ελλάδα στην Κύπρο και τις χώρες του απόδημου ελληνισμού.

    Ο ιστορικός Ολυμπιακός Δήμος Αχαρνιών, με τη Μεγάλη Χορηγία Επικοινωνίας του ΡΙΚ, την συμμετοχή του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και την υποστήριξη της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, ξεκίνησαν από κοινού την πρώτη παγκόσμια ραδιοφωνική εκπομπή νεολαίας.

    [09] (Κ) Σβίμερ - Κυπριακό - Συμφωνία Νέας Υόρκης

    Ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ χαιρέτισε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης για έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ συνεχάρη τον κ. Ανάν για την επιτυχία του αυτή.

    [10] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό - Νιου Γιορκ Τάιμς

    [11] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη «πολύ σημαντική» γιατί «μπαίνουμε, πιθανώς, στην τελευταία και την πιο δύσκολη φάση διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού».

    Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλφα», ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι πάγια επιδίωξή της Ελλάδας «ήταν να παίξει ρόλο η Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ είπε ότι «δεν θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες εμείς επιδιώξαμε, εάν δεν είχαμε καταφέρει την ένταξη της Κύπρου και μάλιστα ένταξη χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος».

    [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΈΘΕΣΕ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΟ ΛΙΘΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

    Το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄, συνοδευόμενος από τα μέλη της τιμίας συνοδείας του, τον οικείο Επίσκοπο, τον Επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας και της Κύπρου κ. Π. Ταλούμη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Ανταναναρίβης, ιθαγενείς κληρικούς και αξιωματούχους του υπουργείου εξωτερικών, αναχώρησε οδικώς για την περιοχή MANTASOA, όπου στο υψηλότερο μέρος του βουνού 1500 μέτρα- ετέλεσε Αγιασμό και έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του μεγαλύτερου ορφανοτροφείου της χώρας και του παρακείμενου Ιερού Ναού αφιερωμένου στην Αγία Παρασκευή.

    Στην τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος της περιοχής, ο περιφερειακός Διοικητής, άλλοι εκπρόσωποι των Αρχών, εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών δογμάτων,Έλληνες πάροικοι και πλήθος κόσμου.

    Σε ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Νεκτάριος, αφού ανέφερε το ιστορικό της κατασκευής του εν λόγω ορφανοτροφείου, είπε χαρακτηριστικά και τα εξής: «Σήμερα Μακαριώτατε, η ψυχή μας είναι γεμάτη ευγνωμοσύνη προς τον θεό γιατί το όνειρο μας, το όνειρο των ορφανών μαύρων αγγέλων της χώρας αυτής, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, με τη θεμελίωση του ορφανοτροφείου μας από τα άγια πατριαρχικά χέρια σας και με τις θεοπειθείς ευχές σας. Πόσο σας είμαστε όλοι ευγνώμονες, Μακαριώτατε, πατέρα μας, για αυτή την ευλογία που μας χαρίζετε! Όλοι θα θυμόμαστε πάντοτε με πολλή συγκίνηση την άγια τούτη ώρα, και καθώς αργότερα, μέσα στις αίθουσες του ιδρύματος θα αναρτήσουμε την σεπτή πατριαρχική σας φωτογραφία, τα ορφανά μας στο πρόσωπο σας θα αναγνωρίζουν τον άγιο πατέρα που τους χάρισε στη γη ο επουράνιος Πατέρας-Θεός. Και τώρα άγιε πατέρα μας, ευλογήστε ακόμα μια φορά το θεοφελές έργο που θεμελιώσατε και μην πάψετε να το ενισχύετε με τις ευχές, τις προσευχές και τις ευλογίες σας.»

    Ο Μακαριώτατος κατασυγκινημένος έδωσε πρώτα ευχαριστήρια δοξολογία προς τον Θεό που αξιώθηκε να θέσει τον θεμέλιο λίθο για ακόμη ένα κοινωφελές ίδρυμα της Μαδαγασκάρης και μεταξύ άλλων είπε: «... ό,τι αρχίζει και είναι έργο της Εκκλησίας, στο τέλος ο Θεός μας αξιώνει να το τελειώσουμε. Έργο της Εκκλησίας είναι να προσφέρει στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στα αδικημένα παιδιά, τα ορφανά.». Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε όλους που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου αυτού και ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό, ο οποίος συμπαρίσταται σε όλες τις προσπάθειες του Επισκόπου Νεκταρίου. Ακόμη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, τον κ. Ταλούμη, τον αρχιτέκτονα του ναού, αλλά και τον κόσμο που έτρεξε να παρευρεθεί στην τελετή αυτή.

    Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της περιοχής ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο που ήλθε από τόσο μακριά για να θέσει τον θεμέλιο λίθο του ιδρύματος αυτού που θα βοηθήσει την κοινότητα του και ευχήθηκε όπως ο Πατριάρχης έλθει ξανά για τα εγκαίνια του ορφανοτροφείου.

    Ακολούθησε ανοικτό γεύμα στην εξοχική κατοικία του κ. Ταλούμη κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 15 February 2004 - 18:49:15 UTC