Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [04] (Κ) Παπανδρέου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [05] (Κ) Βρυξέλλες - Ντε Σότο - Φερχόιγκεν - Σολάνα
  • [06] (Κ) Αχερν - Ντε Σότο - Στήριξη της ΕΕ
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αγάπης - Βέλγιο
  • [10] (Κ) ΕΔΗ - Πολιτικό Συμβούλιο - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Επαλξη - Συντονιστικό Γραφείο - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιώργος Παπανδρέου (1)
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ (1)
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων
  • [15] (Κ) ΑΚΕΛ - Επιστροφή μαρμάρων του Παρθενώνα - ΟΥΝΕΣΚΟ
  • [16] (Κ) ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Αλβαρο Ντε Σότο
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [22] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [23] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Σύνταγμα
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [25] (Κ) Μέρκελ - Τουρκία - Ειδική σχέση
  • [26] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κύπρος - Επαφές
  • [27] (Κ) Συνάντηση Ρομάνο Πρόντ ι - Αλβαρο Ντε Σότο
  • [28] (Κ) Γιαννίτσης - Φερχόιγκεν - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [29] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [02] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριακό

    Η καθολική στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για να διαπραγματευθεί εν ονόματι το κυπριακού ελληνισμού λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, λύση λειτουργική, δημοκρατική και βιώσιμη που θα διασφαλίσει την ομαλή συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και θα είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί εθνικό χρέος όλων, αναφέρει σε απόφασή του που έλαβε χθες βράδυ το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [04] (Κ) Παπανδρέου - Κύπρος - Επίσκεψη

    Εφθασε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στις 10 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στις 11 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    [05] (Κ) Βρυξέλλες - Ντε Σότο - Φερχόιγκεν - Σολάνα

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο συναντάται το πρωί στις Βρυξέλλες με το Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα.

    Το μεσημέρι ο κ. ντε Σότο, ο οποίος αναμένεται απόψε στην Κύπρο ενόψει της έναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού την Πέμπτη, θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    [06] (Κ) Αχερν - Ντε Σότο - Στήριξη της ΕΕ

    Τη σθεναρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ''κεντρικό'' ρόλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ για το θέμα Αλβαρο ντε Σότο, στη χθεσινή τους συνάντηση στο Δουβλίνο.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών την Πέμπτη, η άμεση στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από όλα σχεδόν τα κόμματα πλην των Νέων Οριζόντων, η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα το απόγευμα, η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με τον Επίτροπο για την Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν πριν την άφιξή του στην Κύπρο και το οικονομικό κόστος της λύσης του Κυπριακού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Πυρετός προετοιμασιών'' αναφέρεται στις διαβουλεύσεις και συσκέψεις σε όλα τα μέτωπα ενόψει της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών και για τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το απόγευμα. Αναφέρεται επίσης και στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν πριν την άφιξή του στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο τ/κ Τύπος αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον που αναμίχθηκαν ενεργά στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα αποσυρθεί από τις συνομιλίες στις 22 Μαρτίου.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Διαφωνίες αλλά και συμφωνίες'' γράφει ότι διαφωνίες και συμφωνίες για τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και τη συμφωνία επανέναρξης των συνομιλιών εκφράστηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας από όλα σχεδόν τα κόμματα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού ότι η τελευταία τεχνικής φύσεως μελέτη για το κόστος της λύσης του Κυπριακού που επεξεργάστηκαν ξένοι εμπειρογνώμονες ασχολείται με τη δομή που θα πρέπει να έχει η διαμόρφωση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και την εφαρμογή της σε ένα ομόσπονδο κράτος σε σχέση με την ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''48ωρο γενικής επιστράτευσης'' γράφει πως ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει ότι η ΕΕ δεν θα έχει ουσιαστικό ρόλο, η ίδια η Ευρώπη έχει ήδη ετοιμάσει πενταμελή ομάδα νομικών. Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο φθάνει στην Κύπρο με 20μελή ομάδα νομικών, αποφασισμένος για εντατική διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει καθημερινές συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και παράλληλη λειτουργία τεσσάρων τεχνικών επιτροπών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών και οι συναρμόδιοι Υπουργοί συμφώνησαν χθες ότι οι απολύσεις προσωπικού είναι ο μόνος τρόπος για την οικονομική ανάκαμψη.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κυριαρχίες τα δημοψηφίσματα'' γράφει ότι οι Τούρκοι με το έγγραφό τους που επέδωσαν στο ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αναφέρεται ότι ''τα δημοψηφίσματα είναι πράξη του δικαιώματος κυριαρχίας που έχουν οι δύο λαοί'' ενώ δέχονται επιστροφή μόνο 10% των Ε/Κ προσφύγων. Από την άλλη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στο δικό του έγγραφο, ζητά αναγνώριση δικαιώματος επιστροφής και εναλλαγή στην Προεδρία τέσσερα με δύο χρόνια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος σε μεθαυριανή της συνεδρία θα τοποθετηθεί στις πολιτικές εξελίξεις υπό το φως της συμφωνίας της Νέας Υόρκης για συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση'' γράφει πως κλίμα αισιοδοξίας καλλιεργούν οι μεσολαβητές, οι οποίοι θεωρούν πως από την περασμένη Παρασκευή που επιτεύχθηκε η συμφωνία της Νέας Υόρκης και εντεύθεν, ''το νερό μπήκε στο αυλάκι'' και η πορεία είναι χωρίς επιστροφή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Νέοι Ορίζοντες είναι το μόνο κόμμα που κάθετα διαχωρίζει τη θέση του από την απόφαση της Νέας Υόρκης και επικρίνει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αλλά και το ΑΚΕΛ ότι δέχθηκε τελικά ότι απέρριπτε επί προεδρίας Κληρίδη. Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι απέτυχε να διαχωριστεί σωστά το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη και του υπέδειξε ότι μόνη διέξοδο έχει την παραίτηση.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Τα δύσκολα έπονται'' γράφει ότι την αμέριστη στήριξή της στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της πολιτικής ηγεσίας που τον συνόδευσε στην Νέα Υόρκη εξέφρασε η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ, η οποία συνήλθε χθες και εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ανοικτοί μέχρι τις 2 Απριλίου θα είναι οι εκλογικοί κατάλογοι για την εγγραφή τόσο των Ε/Κ - Τ/Κ αλλά και των ξένων υπηκόων δικαιούχων ώστε να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία --------------------------- Συνέρχεται στις 5.30 σήμερα το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της έναρξης των συνομιλιών μεθαύριο Πέμπτη στη Λευκωσία

    Παπανδρέου - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------ Εφθασε λίγο μετά τα μεσάνυκτα στην Κύπρο ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στις 10 το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στις 11 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    Στις 14.00 ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας και στις 16.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κύπρου.

    Βρυξέλλες - Ντε Σότο - Φερχόιγκεν - Σολάνα ------------------------------------------ Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο συναντάται το πρωί στις Βρυξέλλες με το Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα.

    Το μεσημέρι ο κ. ντε Σότο, ο οποίος αναμένεται απόψε στην Κύπρο ενόψει της έναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού την Πέμπτη, θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Σε δηλώσεις χθες στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του κ. Φερχόιγκεν Ζαν-Κριστόφ Φιλορί, επιβεβαίωσε και την επίσκεψη του Επιτρόπου στην Κύπρο αύριο το απόγευμα, προκειμένου να παραστεί την Πέμπτη στην επανέναρξη των συνομιλιών.

    Σύμφωνα με πηγές στην έδρα της Επιτροπής κατά τη σημερινή συνάντηση αναμένεται να αποφασιστεί και η σύνθεση της κοινοτικής ομάδας που θα μεταβεί στη Λευκωσία και θα βρίσκεται στη διάθεση των Ηνωμένων Εθνών. Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων τεχνοκρατών θα είναι νομικοί.

    Ντε Σότο - Αχερν - Κυπριακό --------------------------- Τη σθεναρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ''κεντρικό'' ρόλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ για το θέμα Αλβαρο ντε Σότο, στη χθεσινή τους συνάντηση στο Δουβλίνο.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Ιρλανδικής Προεδρίας, ο κ. Αχερν συνεχάρη τον κ. ντε Σότο ''για την πολύ σημαντική εργασία που επιτέλεσαν ο κ. Κόφι Ανάν και η ομάδα του στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα'' και διαβεβαίωσε ότι ''η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά τον κεντρικό ρόλο του ΓΓ των ΗΕ''.

    Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός ανέφερε περαιτέρω ότι ως Προεδρία της ΕΕ, ''είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο ο κ. Ανάν νομίζει προκειμένου να ενθαρρύνουμε την επίτευξη συμφωνίας''.

    Οπως πρόσθεσε, ''Εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος να βοηθήσω εάν και όταν ο Γενικός Γραμματέας αισθάνεται ότι θα ήταν χρήσιμο κατά τις προσεχείς εβδομάδες''.

    ''Είπα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Πρωθυπουργό Ερντογάν όταν τους μίλησα την περασμένη εβδομάδα'', συνέχισε ο κ. Αχερν, ''ότι θα παραμείνω σε επαφή μαζί τους ανάλογα με τις εξελίξεις. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ εντατικές. Τα μέρη βρίσκονται κάτω από τεράστια πολιτική πίεση, καθώς και σημαντικό χρονικό περιορισμό. Εχουν τώρα δεσμευτεί με συγκεκριμένη πορεία ενεργειών που οδηγεί σε δημοψηφίσματα στις 21 Απριλίου. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις αυτές και ελπίζω ότι θα υπάρξει ικανοποιητική για όλους τους ενδιαφερομένους έκβαση''.

    Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση της Ιρλανδικής Προεδρίας, ο κ. ντε Σότο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει έντονα τις προσπάθειες του ΓΓ στο Κυπριακό.

    ''Είμαι βέβαιος ότι μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ'', πρόσθεσε.

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό προανήγγειλε τη σημερινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Επιτροπή ''θα συνεχίσει να μας παρέχει με ακόμα περισσότερη βοήθεια από όση μας έχει προσφέρει ήδη, η οποία μέχρι τώρα υπήρξε τεχνικής φύσης''.

    Καταλήγοντας, ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''όλοι, ομόφωνα, θα προτιμούσαν να καλωσορίσουν μια ενωμένη Κύπρο στην ΕΕ''.

    Πράσινοι Ευρωβουλής - Κυπριακό ------------------------------ «Πρώτο καρπό» της διεύρυνσης της ΕΕ, χαρακτηρίζει τη συμφωνία της Νέας Υόρκης για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού, η Πολιτική Ομάδα των Πρασίνων-Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία (45 έδρες στην Ευρωβουλή).

    Η Συμπρόεδρος της κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων- ΕΕΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μόνικα Φρανσόνι, σε γραπτή δήλωσή της καλωσορίζει τη συμφωνία για τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Οπως υπογραμμίζεται στην δήλωση της κ. Φρανσόνι, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι ο πρώτος καρπός της διεύρυνσης της ΕΕ».

    Ολομέλεια ΚΕ ΑΚΕΛ - Κυπριακό ---------------------------- Την αμέριστη στήριξη της στους χειρισμούς που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πολιτική ηγεσία στην Νέα Υόρκη, προσφέρει η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία θεωρεί ότι έγιναν πολύ σωστοί χειρισμοί με τους οποίους προωθήθηκαν σημαντικές για την ε/κ πλευρά θέσεις, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Κεντρική Επιτροπή, η οποία συζήτησε τα τεκταινόμενα στην Νέα Υόρκη, χαιρετίζει ταυτόχρονα, ''την σύμπνοια, την ομοψυχία και τη συλλογικότητα που επικράτησε τόσο στην Νέα Υόρκη, αλλά και εδώ στο τόπο μας, τις κρίσιμες και καθοριστικές ημέρες που διεξάγονταν οι συνομιλίες στην Νέα Υόρκη''.

    ''Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η σύμπνοια και η ομοψυχία, η ενότητα και η συλλογικότητα θα συνεχιστεί και στα κρίσιμα καθοριστικά στάδια στα οποία θα εισέλθει το Κυπριακό. Εχουμε μπροστά μας πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Απαιτείται η μεγαλύτερη ενότητα και συλλογικότητα της ε/κ πλευράς για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους μεγαλύτερους δυνατούς στόχους μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία'', υπογράμμισε.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως ''η άποψη μας είναι ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και γι' αυτό απαιτείται η δική μας η πλευρά να προετοιμαστεί όσο το δυνατό καλύτερα, έτσι που με διεκδικητικότητα και αποτελεσματικότητα να μπορέσει να πετύχει βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν για να καταστεί η λύση σε λειτουργική, για να μπορέσει να αντέξει στις δυσκολίες οι οποίες θα προκύψουν στην πορεία''.

    Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ, είπε, εξέφρασε την ευχή όπως η τουρκική πλευρά, λαμβάνοντας τα μηνύματα της τ/κ κοινότητας ''η οποία επιθυμεί και επιδιώκει λύση που θα επανενώνει το νησί και το λαό μας, προσέλθει σε αυτές τις συνομιλίες με καλή θέληση και ετοιμότητα με πρόθεση να συνεργαστεί μαζί μας και με τον ΓΓ του ΟΗΕ έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα από μια ουσιαστική διαπραγμάτευση να φτάσουμε σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό''.

    ''Ξεκαθαρίζω ότι η δική μας η πλευρά, τουλάχιστον σε ότι αφορά εμάς, στοχεύουμε στην επίτευξη της λύσης πριν την 1η Μαϊου. Θεωρούμε ότι η δυνατότητα υπάρχει, φτάνει να υπάρχει η καλή θέληση και η ετοιμότητα και από την τουρκική πλευρά'', σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    ''Ως ΑΚΕΛ θα εργαστούμε με συνέπεια, με στοχό, προσήλωση, σε συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου που επιθυμούν λύση στο Κυπριακό και δεν εννοώ μόνο τις δυνάμεις στην ε/κ κοινότητα, αλλά και στην τ/κ κοινότητα που επιθυμούν και αγωνίζονται για την επανένωση του νησιού και του λαού μας, στα χρονοδιαγράμματα τα οποία τίθονται ενώπιον μας, για να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό'', κατέληξε.

    ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό --------------------------------------- Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος και η κοινοβουλευτική ομάδα, έδωσαν τη στήριξή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τους χειρισμούς και για την μάχη που έχει να δώσει για την Κύπρο, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία των δύο σωμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου του κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την ελπίδα ότι η τ/κ πλευρά θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει λύση πριν από την 1η Μαϊου.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι στη συνεδρία έγινε πλήρης και ενδελεχής ενημέρωση για όλα όσα είχαν εξελιχθεί στην Νέα Υόρκη, ανταλλάγησαν απόψεις και έγιναν εκτιμήσεις που κατέληξαν σε κοινές διαπιστώσεις και κοινά συμπεράσματα.

    Ολοι ανεξαίρετα, είπε, «έδωσαν τη στήριξη στον Πρόεδρο για τους χειρισμούς αλλά και για την μάχη που έχει να δώσει για την Κύπρο που θα αποτελέσει μια σκληρή δουλειά, μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που ελπίζουμε ότι η άλλη πλευρά θα το επιτρέψει».

    Εξέφρασε ακόμη την ευχή ''να υπάρξει λύση πριν από την 1η Μαϊου και με καλή διάθεση και θέληση η ε/κ πλευρά να προσέλθει για τις αναγκαίες ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν».

    Σημείωσε ότι το «ΔΗΚΟ, για άλλη μια φορά, στήριξε τις θέσεις, απόψεις και εκτιμήσεις του στις διακηρυγμένες ιστορικά αρχές του που πρέπει να διέπουν τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Ερωτηθείς αν αυτήν την φορά όντως οδηγούμαστε προς λύση, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία που έχει επιλεγεί μέσα σε σχετικά πιεστικά χρονοδιαγράμματα έχει αυτό τον στόχο''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριακό ------------------------------------- Η καθολική στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για να διαπραγματευθεί εν ονόματι το κυπριακού ελληνισμού λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, λύση λειτουργική, δημοκρατική και βιώσιμη που θα διασφαλίσει την ομαλή συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και θα είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελεί εθνικό χρέος όλων, αναφέρει σε απόφασή του που έλαβε χθες βράδυ το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΣ ΕΔΕΚ, το οποίο συνήλθε για να εξετάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία αυτή την εβδομάδα, υπογραμμίζει πως ''με ευρεία εθνική συναίνεση, με καθολική συστράτευση, με απόλυτη συμπόρευση με την Ελλάδα και με αξιοποίηση της συμμετοχής στη διαδικασία της διαπραγματευτικής Επιτροπής της ΕΕ'' πρέπει ''να δώσουμε τον αγώνα για μια θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων''.

    ''Μπαίνουμε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση του κυπριακού προβλήματος. Ανεξάρτητα από επιφυλάξεις για το τελικό ανακοινωθέν της Νέας Υόρκης οι προτεραιότητες σήμερα είναι άλλες'', αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου.

    ''Η δική μας επιθυμία είναι η επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τη στάση της τουρκικής πλευράς. Από το αν θα αποδείξει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων ότι εγκαταλείπει οριστικά τους επεκτατικούς της στόχους, ότι συμφιλιώνεται με την ανάγκη τερματισμού της κατοχής και εξεύρεσης λύσης συμβατής με τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου'', σημειώνει το Πολιτικό Γραφείο του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Κίνημα Οικολόγων - Πολιτική Επιτροπή - Κυπριακό ----------------------------------------------- Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ως θετική την εξέλιξη της αποδοχής από την τουρκική πλευρά της συζήτησης λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση που εξεδόθη μετά την κοινή έκτακτη συνεδρίαση με την Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό η Πολιτική Επιτροπή σημειώνει ότι ουδείς εφησυχασμός δικαιολογείται, και πολύ περισσότερο πανηγυρισμοί για την «επιτυχία» (συμφωνία της Νέας Υόρκης για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού).

    ''Η μόνη επιτυχία είναι ότι δεν πήγαμε στο χειρότερο, δηλ. την πλήρη διακοπή του όποιου διαλόγου, γεγονός που ανεξάρτητα καταλογισμού ευθυνών, δεν συμφέρει στην Κύπρο, και στο λαό της'', αναφέρεται στην απόφαση της ΠΕ.

    Οι Οικολόγοι εκφράζουν ακόμη τη δυσαρέσκειά τους γιατί έγινε αποδεκτή η ''τετραμερής διάσκεψη'' (κατ ευφημισμό αποκαλούμενη ως 'διευρυμένες συνομιλίες') και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα μια και η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διαμορφωμένο πλαίσιο δεν φαίνεται να αγγίζει θέματα πέρα από τα τεχνοοικονομικά''.

    Για το Κίνημα Οικολόγων, αναφέρεται στην απόφαση, η αναγνώριση χαρακτήρα «συμβαλλόμενου μέρους» στην Ελλάδα και στην Τουρκία μετατρέπει το ζήτημα σε ελληνο-τουρκική διαφορά (με ανυπολόγιστες συνέπειες) και διαιωνίζει το ρόλο τους σαν εγγυήτριες δυνάμεις («μητέρες πατρίδες» τις ονομάζει ο Κόφι Ανάν).

    ''Υποθηκεύεται έτσι εξ αρχής η οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγών στο σχέδιο Κόφι Ανάν στο σοβαρό για τους Οικολόγους ζήτημα της κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του Κυπριακού κράτους. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαλύεται πριν τη δημιουργία νέου κράτους (ή τη μετεξέλιξή της). Οι μητέρες πατρίδες που με τόσα κακά προίκισαν τον κυπριακό λαό- αναλαμβάνουν να λύσουν το Κυπριακό καθήμενες στο ίδιο τραπέζι με τις υπό κηδεμονία εθνικές κοινότητες'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Αναφορικά με το ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ οι Οικολόγοι σημειώνουν: ''Με δυο λόγια μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε υποχωρήσει πέρα από το Σχέδιο Ανάν ενώ ο διασφαλισμένος πια (παρότι αμφισβητούμενος μέχρι την προηγούμενη βδομάδα) επιδιαιτητικός ρόλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προδιαγράφεται αρνητικός με βάση τις εκατέρωθεν θέσεις''.

    ΑΕΛ - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας --------------------------------------- Στη μάχη για μια θέση στους ''8'' του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών ρίχνεται στις 8 απόψε η ΑΕΛ, η οποία αντιμετωπίζει στο Τελ Αβίβ τη Χάποελ στον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα για τα πλέι οφ του Πρωταθλήματος.

    Η ομάδα που θα πετύχει πρώτη δύο νίκες θα περάσει στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος -------------------------------- Την έντονη ανοδική πορεία που καταγράφει τις προηγούμενες τρεις χρηματιστηριακές συναντήσεις συνέχισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ''εκτόξευση'' του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα 3,3 εκατομμύρια λίρες και η άνοδος του Γενικού Δείκτη πέρα των 89 μονάδων. Με τους τραπεζικούς τίτλους να δίνουν και χθες στην αγορά ξέφρενους ανοδικούς ρυθμούς, ο Γενικός Δείκτη σημείωσε μεγάλα κέρδη σε ποσοστό 5,64%, κλείνοντας στις 90,81 μονάδες.

    [09] (Κ) Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αγάπης - Βέλγιο

    [10] (Κ) ΕΔΗ - Πολιτικό Συμβούλιο - Κυπριακό

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) χαιρετίζουν τη συμφωνία της Νέας Υόρκης που δημιουργεί, όπως αναφέρουν, τις προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία στη βάση του σχεδίου Ανάν και την ένταξη της ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    [11] (Κ) Επαλξη - Συντονιστικό Γραφείο - Κυπριακό

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που έρχονται, από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί το μέλλον του τόπου μας.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιώργος Παπανδρέου (1)

    Οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αναλλοίωτες για κάθε χώρα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ύστερα από συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, που κράτησε μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάγηκαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ότι είχε τηελφωνική επικοινωνία με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου όπως επικοινωνούν σε τακτά διαστήματα.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ (1)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα το Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών την Πέμπτη στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε μετά τη συνάντηση στη Βουλή αναφορικά με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ότι εισερχόμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση. "Μπαίνουμε στο ψητό", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για όσα έκανε για την Κύπρο ώς Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, λέγοντας ότι πάντοτε ο κ. Παπανδρέου είχε ψηλά στην ημερήσια διάταξη το Κυπριακό. Ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κ. Χριστόφια για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

    Οι επισκέψεις Ευρωπαίων πολιτικών στην Κύπρο ιδίως αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [15] (Κ) ΑΚΕΛ - Επιστροφή μαρμάρων του Παρθενώνα - ΟΥΝΕΣΚΟ

    Χίλιες υπογραφές από προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής, εκκλησιαστικής και πολιτιστικής ζωής της Κύπρου έχει συλλέξει το Πολιτιστικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του για συλλογή υπογραφών με την έκκληση προς την ΟΥΝΕΣΚΟ να παρέμβει για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Ανάμεσα στις προσωπικότητες που υπέγραψαν την έκκληση περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Την έκκληση υπέγραψαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της Κύπρου.

    [16] (Κ) ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριακό

    Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφάσισε να στηρίξει τόσο την απόφαση της Νέας Υόρκης, όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη δύσκολη διαπραγμάτευση που αρχίζει την προσεχή Πέμπτη, με στόχο την εξεύρεση μιας συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η ε/κ πλευρά ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με αισιοδοξία και η τελική της επιδίωξη είναι να υπάρξει μια λειτουργική, διαρκής και όχι εύθραυστη λύση και να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στο μέλλον, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως ο κυπριακός λαός πρέπει να είναι βέβαιος ότι δεν θα επιτραπεί στα στενά πλαίσια της διαδικασίας να υπάρξουν λανθασμένες αποφάσεις ή να θυσιαστεί η ουσία χάριν της διαδικασίας.

    ''Λύση σημαίνει βελτίωση του σχεδίου Ανάν για το καλό όλων, Ε/Κ και Τ/Κ, και μέλημα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το συμφέρον του κυπριακού λαού και μόνο, το οποίο δεν θα θυσιάσει ούτε για σκοπιμότητες, ούτε κάτω από πιέσεις'', είπε ο Εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως ''προϋπόθεση επιτυχίας είναι η αρραγής ενότητα του εσωτερικού μετώπου που επιδείχθηκε στη Νέα Υόρκη και η στενή συνεργασία με την Ελλάδα όπως κατά τη διάρκεια των εκεί διαβουλεύσεων''.

    [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7020            1,7122
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1902            2,2033
    Λίρα Αγγλίας                     1,1506            1,1575
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     230,9229        232,7702
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7434          2,7653
    Δολάριο Καναδά                     2,8632          2,8861
    Κορώνα Δανίας                     12,6712         12,7725
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,9387         15,0582
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6325         15,7575
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6771          2,6985
    
    

    [19] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Αλβαρο Ντε Σότο

    Η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται «πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν κατά τη συνάντηση με τον κ. Ντε Σότο, που είχε διάρκεια 60 λεπτών, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρέτισε τη συμφωνία της Νέας Υόρκης για επανέναρξη των συνομιλιών, έχοντας όμως απόλυτη συναίσθηση της δουλειάς που απομένει. Απομένει λίγος χρόνος αλλά είναι δυνατή η λύση, διότι τα προβλήματα είναι γνωστά και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, είπε.

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,78  ( 1,07)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  3.391.652
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  2.251.093    400,08  ( 1,43)
    FTSE Med 100 **                             6.410,51  ( 0,49)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.996.387    115,82  ( 2,10)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    196.754     78,74  (-0,04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     14.267     17,24  ( 1,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     44.639     59,34  ( 0,73)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     14.013     57,86  ( 1,99)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     78.004     23,89  ( 0,55)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     46.028     71,92  (-0,57)
    Ετ. Πληροφορικής              £     34.183      3,46  ( 0,87)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    116.216     11,55  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,34  ( 4,67)
    Ξενοδοχεία                    £     16.404     37,45  ( 0,08)
    Αλλες Εταιρείες               £    187.528     75,20  (-0,75)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Στο επίπεδο των 91 μονάδων που αποτελεί το υψηλότερο του εξαμήνου ανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, συνεχίζοντας έτσι ανεπηρέαστο την πορεία ανόδου που καταγράφει τις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διατηρείται στα χθεσινά υψηλά επίπεδα των τριών εκατομμυρίων λιρών. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος και πάλι από τους τραπεζικούς τίτλους, κατέγραψε νέα κέρδη της τάξης του 1,07%, κλείνοντας στις 91,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 3,3 εκατομμύρια λίρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι πραγματοποίησαν συναλλαγές αξίας σχεδόν δύο εκατ. λιρών.

    [22] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε γύρω στις 17:30 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ενόψει της επανέναρξης την Πέμπτη στη Λευκωσία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [23] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Σύνταγμα

    Οκτώ στους δέκα Κύπριους τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης του πρώτου ευρωπαϊκού συντάγματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «ευρωβαρόμετρο» που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ίδια δημοσκόπηση το αντίστοιχο ποσοστό των Ελληνων ήταν 89%.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Βέλγιο - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αγάπης ---------------------------------------------- Προβλήθηκε χθες βράδυ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αγάπης (Festival d' Amour) της βελγικής πόλης Mons (13-20/2/2004) η κυπριακή ταινία «Το Τάμα», του Ανδρέα Πάντζη, παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος βρίσκεται στο Βέλγιο ειδικά για το Φεστιβάλ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ''Το Τάμα'' προβλήθηκε στο πλαίσιο ειδικού τμήματος του Φεστιβάλ που έχει ως θέμα τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών, όπου η κάθε χώρα αντιπροσωπεύεται από μια ταινία.

    Αθήνα - Δικοινοτική συναυλία για την επαναπροσέγγιση ---------------------------------------------------- «Ο Πολιτισμός Συμφιλιώνει». Με αυτό το σύνθημα 45 Ελληνοκύπριοι και 45 Τουρκοκύπριοι μέλη της «Δικοινοτικής Χορωδίας για την Ειρήνη» και του «Δικοινοτικού Χορευτικού Συγκροτήματος Βήματα της Ειρήνης» τραγούδησαν χθες το βράδυ στο Θέατρο Ακροπόλ της Αθήνας, για την κοινή πατρίδα.

    Ενώνοντας τις δύο γλώσσες, τα κοινά λαϊκά παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και τραγούδια της άλλης κοινότητας, έδωσαν το μήνυμα για συμφιλίωση και επαναπροσέγγιση. Μαζί τους τραγούδησαν από την Ελλάδα ο ερμηνευτής Μίλτος Πασχαλίδης και από την Τουρκία η Leman Sam.

    Στη συναυλία ερμηνεύτηκαν γνωστά τραγούδια των Χρ. Λεοντή, Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους των Δ. Χριστοδούλου, Γιάννη Ρίτσου, Ανδρέα Παράσχου, Nese Yasin, Κώστα Κλεάνθους, M.K. Azizoglou, Γιώργου Σοφοκλέους, Hakan Yesilyurt και Acar Akalin.

    Τη συναυλία διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνοκυπρίων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) σε συνεργασία με την οργάνωση των Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία KIBES.

    Η συναυλία στην Αθήνα ήταν μέρος του «Μουσικού Οδοιπορικού Ειρήνης» που ξεκίνησε στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου και θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Φεβρουαρίου.

    Η απόφαση για την οργάνωση του «Μουσικο-χορευτικού Οδοιπορικού Ειρήνης» που περιλαμβάνει τη διοργάνωση συναυλιών κάτω από το γενικό τίτλο «Τραγουδάμε για την Κύπρο - για την ειρηνική λύση του Κυπριακού, για την επαναπροσέγγιση μεταξύ των Κυπρίων και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου», ελήφθη από την ΟΚΟΕ και την ΚΙΒΕS σε μια προσπάθεια να μεταφερθεί στο επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών η αγωνία για μια λύση στηριγμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί την 1η Μαΐου 2004 στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη συναυλία της Αθήνας συμμετείχαν η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας, ο Σύλλογος Κυπρίων Επιστημόνων, η Ενωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας, η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων, με τη βοήθεια του Σπιτιού της Κύπρου.

    Μυρσίνη Ζορμπά - Η τέχνη διευρύνει την Ευρώπη --------------------------------------------- Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων για το Κυπριακό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων εκδήλωση με θέμα ''Η Τέχνη διευρύνει την Ευρώπη: η κυπριακή εμπειρία''.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι ποιητές Φικρέτ Ντεμιράκ, από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και Κυριάκος Χαραλαμπίδης, από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Οι δύο ποιητές απάγγειλαν ποιήματά τους, ενώ ο Μιχαήλ Μαρμαρινός απέδωσε στα ελληνικά τα ποιήματα του Φικρέτ Ντεμιράκ.

    Στο χαιρετισμό της η Μυρσίνη Ζορμπά αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό είπε: ''Οι πολίτες και των δυο κοινοτήτων θα κληθούν μέσω των δημοψηφισμάτων του Απριλίου να δηλώσουν τη δική τους βούληση. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται με κάθε δυνατό τρόπο ο διάλογος της κοινωνίας πολιτών ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα».

    «Ο διάλογος, πολύ περισσότερο ο πολιτιστικός διάλογος, αποτελεί προωθητική δύναμη που συμβάλλει στη δημιουργική πορεία για το μέλλον. Ο διάλογος των πολιτισμών παραμένει σταθερά η απάντηση της Ευρώπης σε όσους προαναγγέλλουν τη σύγκρουση των πολιτισμών κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Μεσόγειο, στην οποία η Κύπρος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό πολιτιστικό ρόλο'', είπε η κ. Ζορμπά.

    Ο Φικρέτ Ντεμιράκ ανέφερε από την πλευρά του: ''Νοιώθω πιο κοντά στην ελληνοκυπριακή ποίηση, δεν θέλω να με ταξινομούν στους Τούρκους ποιητές - γι' αυτό προσπαθώ να μεταφραστούν στα τουρκικά οι Ελληνοκύπριοι ποιητές για να γίνει κατανοητή η συγγένειά μας''.

    Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης κατέθεσε το δικό του στίγμα: ''Αυτό που μας χωρίζει είναι αυτό που μας ενώνει που σημαίνει ότι κάποια στιγμή η διαχωριστική γραμμή μπορεί να είναι το σημείο της ενότητάς μας. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, να υπερβούμε την πράσινη γραμμή, να καταργήσουμε τα σύνορα''.

    Ο Αρης Μαραγκόπουλος, ΓΓ της Εταιρείας Συγγραφέων, ανέφερε ότι ''τα μεγάλα γεγονότα κάνουν αυτό που κάνει η τέχνη. Η τέχνη ξαναζωντανεύει τη μνήμη''.

    Η εκδήλωση αποτελούσε συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών της Μυρσίνης Ζορμπά, που ξεκίνησαν με τη συνάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και συγγραφέων στις Βρυξέλλες στις 19 Μαΐου 2003.

    Ακολούθησε επίσκεψη της ευρωβουλευτού στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2003 και σειρά συναντήσεων με τους ηγέτες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, συνδικάτων, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Στις 24 Νοεμβρίου 2003 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών.

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Παρασημοφόρηση Προξένου Κύπρου -------------------------------------------------------- Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος παρασημοφόρησε τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας και της Κύπρου στη Μαδαγασκάρη Παναγιώτη Ταλούμη με το Σταυρό του Αγίου Μάρκου, πρώτης τάξεως.

    [25] (Κ) Μέρκελ - Τουρκία - Ειδική σχέση

    Το Κόμμα της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία επανέλαβε την αντίθεσή του στην εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ και την προτίμησή του σε ''προνομιακό συνεταιρισμό'' των δύο πλευρών, πράγμα που εξενεύρισε, όπως γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος, τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η αρχηγός του κόμματος, που ανήκει στην αντιπολίτευση, Αντζελα Μέρκελ είχε χθες στην Αγκυρα συνομιλίες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργο Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [26] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κύπρος - Επαφές

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών την Πέμπτη.

    [27] (Κ) Συνάντηση Ρομάνο Πρόντ ι - Αλβαρο Ντε Σότο

    Την απόλυτη εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Ηνωμένα Εθνη και την ετοιμότητά της να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια της ζητηθεί, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι στον Ειδικό Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σύμφωνα με το Μάρκο Βινιουντέλι, βοηθό εκπρόσωπο του Προέδρου Πρόντι, η συνάντηση ήταν «πολύ φιλική», ενώ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών την Πέμπτη.

    [28] (Κ) Γιαννίτσης - Φερχόιγκεν - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [29] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνεχίζεται από τις 17:30 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενόψει της επανέναρξης την Πέμπτη στη Λευκωσία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 17 February 2004 - 18:49:31 UTC