Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΚΟΚ - Εκλογή νέου Προέδρου
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Συνομιλίες - Αλλαγή ώρας συνάντησης
  • [05] (Κ) Συνομιλίες - Ακύρωση σημερινής συνάντησης
  • [06] (Κ) ΗΕ - Συνομιλίες - Αναβολή
  • [07] (Κ) Ντενκτάς - Δηλώσεις (1)
  • [08] (Κ) Προεδρικό - Σύσκεψη - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Ερντογάν - Συνομιλίες
  • [10] (Κ) Ιακώβου - Γερμανός Υπουργός - Συνομιλίες
  • [11] (Κ) ΓΤΠ - Νέα ιστοσελίδα
  • [12] (Κ) Ντενκτάς - Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες
  • [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες (1)
  • [14] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Ραούφ Ντενκτάς - Συνάντηση
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνομιλίες - Ηνωμένα Εθνη
  • [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ντενκτάς - Οπλικά συστήματα
  • [20] (Κ) Ρωσικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δήλωση
  • [21] (Κ) Κεραυνός Στροβόλου - Σμύρνη - Φάιναλ φορ
  • [22] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Σάββατο
  • [23] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακό - Παρεκκλίσεις
  • [24] (Κ) Βρετανία - ΕΕ - Κύπρος - Περιορισμοί
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Υπουργικό Συμβούλιο
  • [26] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Ελλάδα - Πολιτικοί αρχηγοί - Αναμέτρηση

  • [01] (Κ) ΚΟΚ - Εκλογή νέου Προέδρου

    Με 10 ψήφους υπέρ και 5 ψήφους υπέρ του αντιπάλου του Τάκη Λύρα εξελέγη χθες βράδυ ο Γιώργος Χρυσοστόμου στην προεδρία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας. Κατά τη ψηφοφορία υπήρξε και μία αποχή.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα όσα διαμείφθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ στη συνεδρία του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δηλώσεις του Επίτιμου Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ για συμβολή των κυβερνήσεων Κληρίδη και Βασιλείου στην ετοιμασία του σχεδίου Ανάν και η απαίτηση αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς για προσθήκη πρόνοιας στο σχέδιο Ανάν, με την οποία θα διασφαλίζεται το μέλλον των μονίμων στελεχών της ΕΦ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Επίσης αναφέρεται στους θανάτους φλαμίνκγο στην αλυκή Λάρνακας καθώς και στην προσφορά της κυπριακής Αστυνομίας να αποστείλει προσωπικό και εξοπλισμό για να βοηθήσει στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες'' πως το κακό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν χθες οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Ραούφ Ντενκτάς, λόγω των θεμάτων που ήγειρε η τ/κ πλευρά, δεν πτοεί τους ξένους μεσολαβητές, οι οποίοι εμμένουν ότι το κλίμα θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, επικαλούμενοι και υποσχέσεις της Αγκυρας ότι η τ/κ πλευρά θα βρίσκεται πάντα πιο μπροστά από την ε/κ. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος σύστησε αναμονή των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, στηρίζοντας απόλυτα την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για βελτίωση της επιδιωκόμενης λύσης.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Μεθοδεύουν κατάρρευση των συνομιλιών'' αναφέρει πως όχι μόνο στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων αλλά και δημοσίως οι Τούρκοι καλλιεργούν κλίμα έντασης και προβάλλουν προσκόμματα με προφανή σκοπό να τορπιλίσουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Οπως γράφει η εφημερίδα διαπιστώνεται σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων και η έγερση θεμάτων για την πλευρά μας που θεωρούνται απαράδεκτα. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως ''τριγμοί'' προκαλούνται από τις δηλώσεις του Επίτιμου Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη ότι το σχέδιο Ανάν ετοιμάστηκε με τη συμβολή των κυβερνήσεων Κληρίδη και Βασιλείου και ότι η πρόταση για εξαμελές προεδρικό συμβούλιο και για εκ περιτροπής προεδρία κάθε 10 μήνες κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προς εξαμερή με ΗΠΑ και Βρετανία'' πως σε εξαμερή διάσκεψη θα εξελιχθούν οι ''διευρυμένες συνομιλίες'' που θα ακολουθήσουν στο δεύτερο στάδιο. Σε αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", ο ΓΓ των ΗΕ θα προσκαλέσει εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε μια σκληρή, όπως αναμένεται, παρτίδα ενός διευρυμένου πάρε - δώσε. Αλλού σημειώνει πως προσθήκη πρόνοιας στο σχέδιο Ανάν, με την οποία θα διασφαλίζεται το μέλλον των μονίμων στελεχών της ΕΦ απαιτούν αξιωματικοί της δύναμης και εισηγούνται τη δημιουργία ειδικού ταμείου τόσο για τα στελέχη της ΕΦ όσο και για τους Τ/Κ αξιωματικούς.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Κλείνει την πόρτα στην Ευρώπη'' γράφει πως "νοκ άουτ" επιδιώκει να βγάλει την ΕΕ από τη λύση του Κυπριακού ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Κατά τη χθεσινή μέρα επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή του για μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και στήριξε την αξίωσή του αυτή στη διαφύλαξη της τουρκικής εθνικής ταυτότητας του ''κράτους'' του. Οι αποκλίσεις που ζήτησε περιλαμβάνονται σε έγγραφο που επέδωσε στα ΗΕ. Αλλού γράφει πως οι διαφορετικές φωνές στην Ιερά Σύνοδο για τις συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν, όχι μόνο έχουν βαθύνει το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των ιεραρχών, αλλά το έχουν διευρύνει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σπρώχνει προς τετραμερή'' ότι τακτική σκλήρυνσης των θέσεών του που συνοδεύονται από κινήσεις και ελιγμούς υιοθετεί ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αποσκοπεί να οδηγήσει τη διαδικασία μέχρι την τετραμερή χωρίς να σημειωθεί πρόοδος. Παράλληλα ανοίγει πολλά ζητήματα προς συζήτηση σε μια προσπάθεια να παρασύρει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πέραν και παραμέτρων του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει πως η κυπριακή αστυνομία προσφέρθηκε επίσημα να αποστείλει προσωπικό και εξοπλισμό για να βοηθήσει στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Αύγουστο στην Ελλάδα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εγγραφο για πάρε - δώσε'' γράφει πως νέο σύντομο έγγραφο κατέθεσε στις συνομιλίες ο Αλβαρο ντε Σότο με στόχο να διεξαχθεί επ' αυτού συζήτηση σε μορφή πάρε - δώσε ώστε να εξευρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες, πράγμα δύσκολο αφού ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένει πλήρως αδιάλλακτος. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στη "Χ" πως οι θέσεις Ντενκτάς ισοδυναμούν "με βόμβα στα θεμέλια στων συνομιλιών". Αλλού σημειώνει πως η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να προτείνει ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο που θα επιτρέπει τη συνολική και σφαιρική τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου με μια ενιαία εικόνα και ένα μήνυμα όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Τα 'θέματα ουσίας' στο τραπέζι'' γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι ενεργεί λες και το Κυπριακό έχει ήδη λυθεί. Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε πως χθες συζητήθηκαν οικονομικά θέματα και ότι θα αναζητήσει μέτρα για προστασία του βορρά από την κυριαρχία του νότου ένεκα της εύρωστης ελληνοκυπριακής οικονομίας. Αλλού σημειώνει πως ακόμα έξι φλαμίνγκο βρέθηκαν νεκρά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου στην αλυκή Λάρνακας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών φλαμίνγκο την περασμένη εβδομάδα στα 12.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Τουρκική Εθνοσυνέλευση ------------------------------------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά όχι απλή δέσμευση αλλά πραγματική απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου για επικύρωση της ενδεχόμενης συμφωνίας στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως ''απόδειξη των προθέσεων και της επιθυμίας θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και οι δικές μας θέσεις''.

    Ερωτηθείς εάν κατά τη χθεσινή συνάντηση η διαδικασία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εισήλθε σε θέματα ουσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως ''όλα είναι θέματα ουσίας''.

    ''Οπως είπα και όταν ήρθα από τη Νέα Υόρκη ο δρόμος είναι μεγάλος και δύσκολος και πρέπει να πεισθούμε κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι αλλαγές που κρίνουμε αναγκαίες στο Σχέδιο Ανάν και να μπορέσουμε να μιλούμε για μια επανενωμένη Κύπρο και όχι για μια Κύπρο χωρισμένη με κριτήρια εθνικής καταγωγής'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συμπεριφορά του Τ/Κ ηγέτη δεν φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οδεύουμε σε συμφωνία πριν από τον επιδιαιτητικό ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως ''απόδειξη των προθέσεων και της επιθυμίας θα φανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και οι δικές μας θέσεις''.

    ''Οταν εγείρει τέτοια θέματα ασφαλώς εγείρουμε και εμείς τα αντίστοιχα όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή που είχα δώσει στο Γενικό Γραμματέα στις 10 Φεβρουαρίου. Ασφαλώς εάν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε και εμείς τις δικές μας επιπρόσθετες απαιτήσεις'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που έχει προκύψει για το κατά πόσο η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να εγκρίνει πριν ή μετά τα δημοψηφίσματα τη συμφωνία δεδομένου ότι το θέμα καταγράφεται ως όρος εκ μέρους του ΓΓ στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''καταγράφεται ως όρος αλλά υπάρχουν και άλλες ερμηνείες από τουρκικής πλευράς ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να δοθεί δέσμευση ότι η επικύρωση θα γίνει''.

    ''Εμείς ζητούμε όχι απλή δέσμευση αλλά πραγματική απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς την επικύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι αβέβαιο με ποια νομική ιδιότητα παραμένουν τα τουρκικά στρατεύματα όσα παραμένουν ή ακόμα αν είναι υποχρεωμένα να φύγουν'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν έχουν διευθετηθεί χωριστές συναντήσεις με τον κ. ντε Σότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''όταν μου το ζητήσει ασφαλώς θα είμαι παρών αλλά δεν μου έχει ζητήσει''.

    Τέλος σε ερώτηση εάν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά αφού ''το απόγευμα διατίθεται για προετοιμασία'', όπως είπε.

    Ντενκτάς - Συνομιλίες --------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως δημιουργήθηκε ένταση κατά τη σημερινή συζήτησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όταν ο ίδιος (ο κ. Ντενκτάς) αναφέρθηκε σε θέματα εξοπλισμών.

    Σε σχέση με τη συζήτηση των θεμάτων ουσίας (core issues), o κ. Ντενκτάς είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο τους έδωσε ένα έγγραφο για τα θέματα που θα συζητηθούν, το οποίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος το βρήκε πολύ σύντομο. Εμείς συμφωνούμε με αυτό, ανέφερε ο κ. Ντενκτάς.

    Οπως είπε ο κ. Ντενκτάς, στις χθεσινές συνομιλίες διερωτήθηκε πώς συνάδει το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απηύθυνε πρόσκληση στους Τ/Κ να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές με το ότι οι Ε/Κ διαθέτουν τόσα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος του απάντησε ότι εφόσον υπάρχει τουρκικός στρατός στο νησί θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τους εξοπλισμούς, σύμφωνα πάντα με τον Τ/Κ ηγέτη.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως οι Ε/Κ βλέπουν ήδη τους εαυτούς τους μέσα στην ΕΕ και ότι για να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος στην Κύπρο, αυτό θα πρέπει να επικυρωθεί από διάφορα κοινοβούλια.

    Ο κ. Ντενκτάς, όπως ο ίδιος είπε στις δηλώσεις του, ρώτησε στο πλαίσιο των συνομιλιών, τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο κατά πόσον αληθεύουν τα κονδύλια που γράφονται στον Τύπο για τον εκσυγχρονισμό των οπλικών συστημάτων της Δημοκρατίας, μια ερώτηση, η οποία, όπως πρόσθεσε, δεν άρεσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις Ευρωεκλογές, ο Τ/Κ ηγέτης είπε: ''Λες και οι Τ/Κ είναι υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους καλέσατε μέσω του Τύπου για να συμμετάσχουν στις εκλογές'', προσθέτοντας ότι είπε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πως αυτό ''δημιουργεί αμφιβολίες στους Τ/Κ, σε μια εποχή που συνεχίζονται οι συνομιλίες''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, απάντησε ότι δεν ασκούνται πιέσεις και ότι όσοι (Τ/Κ) θέλουν μπορούν να απαντήσουν στο προσκλητήριο για την ψηφοφορία για τις Ευρωεκλογές.

    Ωστόσο, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θεωρεί ως παγίδα το θέμα αυτό και κάλεσε τους Τ/Κ να είναι προσεκτικοί.

    ''Εμεις λέμε ότι αν κάποιος το δεχθεί χωρίς να υπάρξει κάποια λύση τότε θα σημαίνει ότι θα απορρίπτει την 'ιθαγένεια'" του ψευδοκράτους "και το μόνο που θα κάνει αυτός ο κάποιος είναι να ενεργεί υπέρ των Ε/Κ. Υπάρχουν, νομίζω, ορισμένα 3 - 5 άτομα που θα το κάνουν αυτό αλλά ο λαός μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικός και να μην πέσουν σε παγίδες'', υποστήριξε ο κ. Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην εκπροσώπηση της Κύπρου στην ΕΕ, μια αναφορά, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, ''αποσκοπεί στο να περιορίσει τα δικαιώματα των Τ/Κ''.

    ''Εμείς από αυτόν θέλουμε να μας εξηγήσει, βασιζόμενος στο σχέδιο Ανάν, πού αυτό αναφέρεται. Θέλουμε να μας το δώσει γραπτώς, ούτως ώστε να του απαντήσουμε και να το συζητήσουμε'', είπε ο κ. Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί στη αυριανή συνάντηση.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε επίσης πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε ένα κατάλογο στον ΓΓ του ΟΗΕ για τις αλλαγές που επιδιώκει, όμως λόγω του ότι υπάρχουν κάποια κενά και αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλει να την ξανακοιτάξει.

    Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό επειδή και εμείς στη διαδικασία των συνομιλιών κάποια στιγμή θα θέλαμε να δούμε κάποια θέματα, ανέφερε ο κ. Ντενκτάς.

    Ο Τ/Κ ηγέτης αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων είπε: ''Για μας το θέμα αυτό είναι πολύ ζωτικό. Θέλουν μέσω της ΕΕ να εξανεμιστούν όλα αυτά''.

    Κατά τον κ. Ντενκτάς, ''σε αρκετά μέρη του κόσμου υπάρχουν περιορισμοί, όπως και στη Μάλτα, όπως και σε κάποια άλλα κρατίδια γύρω από τη Γερμανία. Δεν μπορεί ο καθένας να πάει εκεί πέρα και να εγκατασταθεί'', ανέφερε.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε επίσης πως οι Ε/Κ επιθυμούν αντί να διαχωρίζεται η καταγωγή - Ε/Κ και Τ/Κ - να αναγράφεται απλώς η λέξη ''Κύπριος''.

    ''Ετσι θέλουν να ξεφύγουν από το θέμα της γλώσσας και της κουλτούρας'', ισχυρίστηκε ο κ. Ντενκτάς, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/Κ θέλουν να αλλάξουν την αριθμητική ισορροπία.

    Ο κ. Ντενκτάς έφερε ως παράδειγμα τη συμμετοχή στη Γερουσία.

    ''Εμείς καταλαβαίνουμε ότι για παράδειγμα στο θέμα της Γερουσίας, λέγουν ότι για κάθε κρατίδιο θα υπάρχουν 24 Γερουσιαστές, οι Ε/Κ θα είναι 24 και 24 Τ/Κ και αυτό είναι το πνεύμα των συμφωνιών του 1960 και αυτές ακόμα ισχύουν. Ομως αυτοί θέλουν να δώσουν πολιτικά δικαιώματα και αντί 24 Τ/Κ θέλουν ένα παιχνίδι όπως 16 Τ/Κ και 8 Ε/Κ -8 Τ/Κ και 16 Ε/Κ και δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι για κάτι τέτοιο'' είπε.

    Οσον αφορά το θέμα των επιτροπών ο κ. Ντενκτάς είπε: ''υπάρχουν κάποιες ασάφειες και θέλαμε να δούμε πως αυτές προστατεύονται από την ΕΕ και ζητήσαμε να μας εξηγηθούν αυτά από νομικής άποψης. Όμως και σε αυτό αντέδρασαν και μας είπαν ότι δεν υπάρχουν μόνιμες επιτροπές και ότι ήδη μπήκαμε στην ΕΕ έτσι ούτε στο σημείο αυτό δεν φτάσαμε κάπου''.

    Τέλος, ο κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε και στην οικονομική πτυχή, λέγοντας ότι ''στο σχέδιο Ανάν δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με την οικονομία της τ/κ κοινότητας''.

    ''Για την προστασία της οικονομίας χρειάζεται να παρθούν ορισμένα μέτρα και δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στο σχέδιο Ανάν'', είπε, προσθέτοντας ότι ''συζητήθηκε με τρόπο ικανοποιητικό το πώς πρέπει να διευθετηθεί'' το θέμα αυτό.

    Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις ------------------------------------------- Η ΕΕ αναγνωρίζει τη συνεισφορά της ε/κ πλευράς στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό καθώς και ότι πράγματι διεξάγονται οι συνομιλίες μέσα σε ένα πολύ στενό χρονικό πρόγραμμα, το οποίο δυνατό να δυσκολεύει τα πράγματα, αλλά η επιθυμία είναι η λύση να εξευρεθεί μέχρι την 1η Μαΐου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Υπουργών ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος ανέφερε πως αν και υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν, εντούτοις είναι εφικτό όλα να συμφωνηθούν μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι είχε διμερείς επαφές με πάρα πολλούς ομολόγους του, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε επίσημα το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Το συμπέρασμα μου είναι ότι η Ευρώπη χαίρεται ότι επανάρχισαν οι διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζει τη συνεισφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πλευράς μας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αναγνωρίζει ότι πράγματι διεξάγονται οι συνομιλίες μέσα σε ένα πολύ στενό χρονικό πρόγραμμα, το οποίο δυνατό να δυσκολεύει τα πράγματα αλλά η επιθυμία είναι η λύση να εξευρεθεί μέχρι την 1η Μαΐου'', είπε.

    Σε ερώτηση για τη στάση που τήρησε ο κ. Φερχόιγκεν, ο κ. Ιακώβου είπε πως ο Επίτροπος ήταν ο πρώτος ομιλητής στο μέρος της συνάντησης των Υπουργών που αφορούσε το Κυπριακό.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως ο Επίτροπος ''έκανε μία επισκόπηση των επαφών του στην Κύπρο''.

    Ο κ. Φερχόιγκεν ''τόνισε τα προβλήματα, αλλά κυρίως την προθυμία της ΕΕ να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που θα βρίσκεται στην Κύπρο'', πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

    Ανέφερε, επίσης, πως ο κ. Φερχόιγκεν ''είπε πως υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν, που θα πρέπει να συμφωνηθούν, και εξέφρασε την άποψη ότι είναι εφικτό όλα αυτά να συμφωνηθούν μέσα στα πλαίσια των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ''.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''και η ενημέρωση και η συζήτηση που έγινε ήταν κατόπιν συνεννόησης με την ελληνική αντιπροσωπεία και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση''.

    Τζιμ Σιορτ - Επίσκεψη --------------------- Εφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο ο ειδικός απεσταλμένος της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ, μετά από επαφές στην Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Αγκυρα και Αθήνα.

    Κατά την τριήμερη επίσκεψή του, ο κ. Σιορτ αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Σιορτ αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, τον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και το Διοικητή της Δύναμης Υποστράτηγο Herbert Joaquin Figoli Almandos, από την Ουραγουάη.

    Ο Αυστραλός απεσταλμένος αναμένεται να συναντηθεί στα κατεχόμενα και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς καθώς και με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Αναχωρεί από το νησί την προσεχή Παρασκευή.

    Αυστρία - Εκδήλωση για Κύπρο - Μάουρερ ----------------------------------------- Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ χαρακτήρισε ως καθοριστική για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας την έκβαση των τωρινών απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας πως θεωρεί αδιανόητο να είναι θετική η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την Τουρκία, εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου.

    Ο κ. Μάουρερ μιλούσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα ''Διάλογος με την Κύπρο'' που διοργάνωσε στη Βιένη το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία, και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων.

    Ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου τόνισε την ανάγκη να υποστηριχθούν οι νέες απευθείας διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης αποδεκτής για όλους.

    Η λύση, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, που προσδοκά ο κυπριακός λαός ως νέο ξεκίνημα, θα πρέπει να διασφαλίζει και να εγγυάται την ασφάλεια, τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και χωρίς περιορισμό όλα τα δικαιώματα που ισχύουν για τους άλλους πολίτες της ΕΕ, μια λύση που θα θέτει τέρμα στις τρεις οδυνηρές για τον κυπριακό λαό δεκαετίες της εισβολής, κατοχής, απώλειας εστιών, διχοτόμησης και αγνοουμένων, μια λύση που θα οικοδομεί την εμπιστοσύνη.

    Πρόσθεσε πως αν η Τουρκία επιδείξει την ανάλογη θέληση, τότε η λύση βρίσκεται πολύ κοντά, σημειώνοντας παράλληλα πως η μέχρι τώρα όμως πορεία των νέων διαπραγματεύσεων δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου παρέθεσε σειρά στοιχείων για τη μακρά ιστορία, την οικονομία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

    Διεξοδική αναδρομή στην ιστορία των σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ, έκανε στην ομιλία του ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αυστρία Σταύρος Επαμεινώνδας, τονίζοντας πως οι Κύπριοι πάντα ανήκαν στην ευρωπαϊκή κοινότητα ενστερνιζόμενοι τις πολιτικές και ηθικές αξίες της ΕΕ και έχοντας, μέσα από τους τριαντάχρονους αγώνες για την επανένωση της πατρίδας τους, οράματα ανάλογα με εκείνα των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

    Ελβετία - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ομάδα εμπειρογνωμόνων ----------------------------------------------------------- Η Ελβετία θα αποστείλει αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία με επικεφαλής τον διπλωμάτη Ντιτιέρ Φίρτερ, θα έχει ως αποστολή της ''να συμβουλεύσει τις νομικές επιτροπές των δύο πλευρών για την εναρμόνιση των τριάντα και πλέον ε/κ και τ/κ νόμων που αφορούν θέματα συντάγματος, διοίκησης, οικονομίας και δημόσιας νομοθεσίας''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελβετικού Υπουργείου Εξωτερικών, που τοποθετήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Ελβετίας, η ομάδα θα παράσχει και μεσολαβητικές υπηρεσίες και η αποστολή της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

    Η ομάδα των ειδικών σε θέματα μεσολάβησης και συνταγματικού δικαίου θα αρχίσει τις εργασίες της στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Γερμανός Υφυπουργός Ευρώπης - Επίσκεψη -------------------------------------------- Επίσκεψη στην Κύπρο, στα πλαίσια περιοδείας του στα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πραγματοποιεί από χθες το βράδυ ο Υφυπουργός για την Ευρώπη της Ομπόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας Χανς Μάρτιν Μπούρι, κατά την οποία θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συζητήσει θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του καθώς και το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας στην Κύπρο, η επίσκεψη του κ. Μπούρι δεν αντικαθιστά την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, που είχε προγραμματισθεί για τις 17 τρέχοντος. Η επίσκεψη Φίσερ θα πραγματοποιηθεί σε εύθετο χρόνο, σημείωσε.

    Κατά τις εδώ επαφές του ο κ. Μπούρι θα συζητήσει θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, οικονομικά ζητήματα της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2007 καθώς και το Κυπριακό.

    Ο κ. Μπούρι έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο και σήμερα το πρωί θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος επέστρεψε χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες.

    Ο Γερμανός Υπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκο Κλεάνθους και το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Στις 1400 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από το νησί.

    Ορχήστρα ''Europa Philharmonie'' - Κύπρος - Εκδηλώσεις ένταξης ---------------------------------------------------------------- Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τις οποίες χορηγεί η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζονται με δυο συναυλίες σε Λευκωσία και Λεμεσό στις 26 και 27 Φεβρουαρίου της ''Europa Philharmonie'', της ορχήστρας που ιδρύθηκε ως μια πρώτη αντίδραση στην πτώση του ''σιδηρούν παραπετάσματος'' που κάποτε χώριζε την Ευρώπη.

    Οπως ανακοινώθηκε χθες σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στο πρόγραμμα των συναυλιών της στη μοιρασμένη Κύπρο, η ''Europa Philharmonie'' εντάσσει ένα έργο Ελληνκύπριου και ένα έργο Τουρκοκύπριου συνθέτη.

    Πρόκειται για τη σύνθεση του Μίκη Κωστέα ''...du Mai...'', η οποία πρωτοπαίχτηκε από τη ''Europa Philharmonie'' στους εορτασμούς για την επέτειο των δέκα χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και το κονσέρτο για Γαλλικό Κόρνο και Ορχήστρα του Τ/Κ Ali Hoca που τιτλοφορείται ''oh, my Cyprus''.

    Με αυτό τον τρόπο η ΕΕ ως παραδοσιακή κοιτίδα πολιτισμού στέλλει το μήνυμα πως ''στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της τυποποίησης και της ανωνυμίας, πρωτοπορεί, και αναλαμβάνει να συγκεράσει αντιθέσεις και τάσεις ετερόκλιτες, χωρίς να διαγράφει την ιδιαιτερότητα και την ταυτότητα σε προσωπικό και διεθνές επίπεδο, επειδή σέβεται την τοπική παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό''.

    Υπό τη διεύθυνση του διάσημου συνθέτη και μαέστρου Reinhard Seehafer η ορχήστρα θα ερμηνεύει επίσης, τη Συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 55 γνωστή και ως ''Eroica'' του Λουτβίχ βαν Μπετόβεν ενώ το πρόγραμμα των συναυλιών αρχίζει με τον ''Υμνο στην Ευρώπης'' από την 9η Συμφωνία και πάλι του Λουτβίχ βαν Μπετόβεν.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είπε ότι προσδοκία όλων είναι όπως τις εορταστικές εκδηλώσεις για την προσχώρηση της Κύπρου στην ΕΕ, διαδεχθούν σύντομα οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ώστε όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να απολαμβάνουν τα αγαθά της διευρυμένης Ευρώπης.

    Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τη ''Europa Philharmonie'', για την πρόθυμη ανταπόκριση και συμβολή της στον εμπλουτισμό του προγράμματος των εκδηλώσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι φορείς του ευρωπαϊκού πνεύματος μπορούν με το έργο τους να ανοίξουν πλατειά παράθυρα επικοινωνίας και να δώσουν προοπτική και διάρκεια στους δρόμους του πολιτισμού''.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες -------------------------------------- Την πτωτική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συναντήσεων ακολούθησε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών πιέσεων που δέχθηκαν οι τράπεζες και κυρίως η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία σημείωσε μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 3,84% (6 σεντ). Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,81%, κλείνοντας στις 87,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες.

    [04] (Κ) Συνομιλίες - Αλλαγή ώρας συνάντησης

    [05] (Κ) Συνομιλίες - Ακύρωση σημερινής συνάντησης

    Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των συνομιλιών στο Κυπριακό, δεν θα πραγματοποιηθεί.

    [06] (Κ) ΗΕ - Συνομιλίες - Αναβολή

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ότι έχει αναβληθεί η σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [07] (Κ) Ντενκτάς - Δηλώσεις (1)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως ο λόγος ματαίωσης της σημερινής συνάντησης, που θα γινόταν στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, είναι πως η ε/κ πλευρά ζήτησε χρόνο για να μελετήσει έγγραφο που παρέδωσε χθες η τ/κ πλευρά.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως ξεκίνησε με το αυτοκίνητό του για να μεταβεί στο χώρο των συνομιλιών και καθ' οδόν του τηλεφώνησε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για να του πει ότι αναβάλλεται η σημερινή συνάντηση.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο λεγόμενο ''προεδρικό'' στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε πως ο ''λαός'' δεν ξέρει ακριβως τι είναι το σχέδιο Ανάν και για αυτό πρέπει να γίνονται δηλώσεις και να δίνονται εξηγήσεις για αυτό.

    Είπε πως αν δεν υπάρξει λύση πρέπει να ξέρει ο ''λαός'' ότι δεν πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

    [08] (Κ) Προεδρικό - Σύσκεψη - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συσκέπτεται αυτήν την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο με τη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος.

    Η σύσκεψη πραγματοποιείται μετά την αναβολή της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αφορμή για την αναβολή ήταν η κατάθεση αργά χθες το βράδυ πολυσέλιδου εγγράφου από τον Ραούφ Ντενκτάς, για το οποίο παρέστη η ανάγκη μελέτης εκ μέρους της ε/κ πλευράς.

    [09] (Κ) Ερντογάν - Συνομιλίες

    O Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι πριν από το τέλος του Μάρτη, που Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να μπουν στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι δυο πλευρές θα έχουν καταφέρει να λύσουν από μόνες τους το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα, που μετέδωσε ζωντανά η NTV, ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης πως ελπίζει για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη εποχή.

    Επανέλαβε τη θέση πως δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

    [10] (Κ) Ιακώβου - Γερμανός Υπουργός - Συνομιλίες

    Αμηχανία και νευρικότητα δείχνει η συμπεριφορά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [11] (Κ) ΓΤΠ - Νέα ιστοσελίδα

    [12] (Κ) Ντενκτάς - Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες

    [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες (1)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών αναβλήθηκε λόγω των θέσεων που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Είπε ακόμα πως οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν αύριο.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει στις θέσεις του κ. Ντενκτάς, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ''βεβαιότατα θα απαντήσει.''

    [14] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Ραούφ Ντενκτάς - Συνάντηση

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7019            1,7121
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1529            2,1658
    Λίρα Αγγλίας                     1,1379            1,1447
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     233,5405        235,4088
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7618          2,7838
    Δολάριο Καναδά                     2,8574          2,8802
    Κορώνα Δανίας                     12,6650         12,7663
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,9727         15,0924
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6812         15,8066
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6768          2,6982
    
    

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,03  ( 0,77)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.194.921
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    806.364    380,46  ( 1,77)
    FTSE Med 100 **                             6.293,06  (-1,90)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    680.913    109,57  ( 1,63)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    129.606     76,77  ( 0,58)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.561     16,19  (-1,34)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     34.801     57,76  ( 0,38)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.444     64,09  (-0,12)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     46.963     23,65  ( 0,90)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     16.397     70,69  (-0,39)
    Ετ. Πληροφορικής              £     11.831      3,32  ( 1,22)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     26.731     10,88  ( 0,37)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         15     11,62  (-4,91)
    Ξενοδοχεία                    £      6.181     36,08  (-0,88)
    Αλλες Εταιρείες               £     82.205     72,31  (-0,30)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με κέρδη σε ποσοστό 0,77% έκλεισε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, η οποία διαπραγματευόταν εν αναμονή της απογευματινής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2003. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος από τους τραπεζικούς τίτλους, ανήλθε στις 88,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,1 εκ. λίρες.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνομιλίες - Ηνωμένα Εθνη

    Αναμένουμε παρέμβαση από τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, έτσι ώστε να γίνουν συνομιλίες και όχι απλά ο καθένας να αναλύει το ήδη γνωστό όραμά του.

    [19] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ντενκτάς - Οπλικά συστήματα

    ''Σχήμα οξύμωρο'' χαρακτήρισε την αναφορά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι αυτή που διαθέτει 45.000 ετοιμοπόλεμο στρατό, ενώ πρόσφατα έχει μετατρέψει σε μηχανοκίνητα τα πεζά τμήματα της κατοχικής δύναμης.

    [20] (Κ) Ρωσικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δήλωση

    Η Ρωσική Ομοσπονδία αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα, η μη διευθέτηση του οποίου προκαλεί ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνει σε δήλωσή του ο Επίσημος Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο.

    [21] (Κ) Κεραυνός Στροβόλου - Σμύρνη - Φάιναλ φορ

    Στη Σμύρνη μεταβαίνει αύριο η ομάδα καλαθόσφαιρας ανδρών του Κεραυνού Στροβόλου, για το φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού κυπέλλου νότιας περιφέρειας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας ΦΙΜΠΑ.

    [22] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Σάββατο

    Το Σάββατο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει, αφού ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, υπό το φως της στάσης που επιδεικνύει στις συνομιλίες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    [23] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακό - Παρεκκλίσεις

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ότι έχει τη βούληση να ενσωματώσει τους όρους μιας συμφωνίας στο Κυπριακό στο κοινοτικό κεκτημένο, κατά τρόπο που να συνάδει με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και σημείωσε ότι στην πρόθεση αυτή συμπεριλαμβάνεται ''η αρχή της διζωνικότητας''.

    [24] (Κ) Βρετανία - ΕΕ - Κύπρος - Περιορισμοί

    H Κύπρος και η Μάλτα θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν προχθές Δευτέρα από το Βρετανό Υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ για τους προερχομένους από χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Υπουργικό Συμβούλιο

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει στο έγγραφο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [26] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Κυπριακό

    Στις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό, αναφέρθηκε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης με δήλωσή του κατηγορώντας την τουρκοκυπριακή πλευρά για προσπάθεια εκτροπής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης από το σχέδιο Ανάν.

    «Στις πρόσφατες συνομιλίες της Νέας Υόρκης, έπειτα από διακοπή πολλών μηνών, επιτεύχθηκε συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης και με στόχο την εξεύρεση λύσης μέχρι την 1η Μαΐου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης.

    [27] (Κ) Ελλάδα - Πολιτικοί αρχηγοί - Αναμέτρηση

    Αύριο το βράδυ στις 21:00 θα γίνει η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών.

    Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωκοινοβούλιο, στη μαραθώνια σύσκεψή τους που διήρκεσε 4 ώρες και 20 λεπτά συμφώνησαν για τους νέους όρους της αναμέτρησης.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, στη συζήτηση θα λάβουν μέρος έξι συνολικά δημοσιογράφοι, ένας εκ των οποίων θα είναι συντονιστής της συζήτησης.

    Για τη θέση του συντονιστή του Debate προτείνεται ο Νίκος Χατζηνικολάου, κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του Alpha. Επίσης προτείνονται η Ελλη Στάη από ΑΝΤ1, η Ολγα Τρέμη από το Mega, ο Νίκος Ευαγγελάτος από το Alter και ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Star.

    Τα ερωτήματα των δημοσιογράφων θα αφορούν σε πέντε θεματικές ενότητες: οικονομία, εξωτερική πολιτική, παιδεία, υγεία και Δημόσια Διοίκηση, ενώ στον έκτο γύρο ερωτήσεων θα διατυπωθούν γενικά πολιτικά ερωτήματα.

    Ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του ενάμιση λεπτό για να απαντήσει, και άλλα δύο λεπτά στο τέλος. Υπολογίζεται ότι το debate θα διαρκέσει περίπου δυόμισι ώρες. Ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει δικαίωμα να σχολιάζει την τοποθέτηση του άλλου, ωστόσο δεν θα υπάρχει διάλογος μεταξύ τους.

    Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας μετά το πέρας της συνάντησης, έκανε λόγο για «υπαναχώρηση» του κ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή όλων των αρχηγών στο debate και πρόσθεσε πως εξακολουθεί να ισχύει η πρόταση του Κώστα Καραμανλή για μια πρόσθετη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υπεύθυνος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαϊλης δήλωσε: «Διεκδικήσαμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα να πραγματοποιηθεί η συζήτηση όλων των αρχηγών των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση από την αρχική της θέση.''

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Στέργιος Πιτσιόρλας είπε ότι «μετά την υποχώρηση του κ. Παπανδρέου αυτή η συζήτηση έγινε δυνατή, έτσι τώρα στη συνάντηση συμφωνήσαμε να γίνει αύριο το βράδυ».

    «Εμείς θεωρούμε ότι τελικώς το αποτέλεσμα είναι θετικό, ό,τι κι αν έχει μεσολαβήσει και νομίζουμε ότι από αυτή τη συζήτηση θα βγει ωφελημένη και η δημοκρατία και ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε ο κ. Πιτσιόρλας.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Μανόλης Μπακόπουλος σημείωσε ότι «για μας είναι μία επιτυχία αυτού που λέγαμε και διεκδικούσαμε από πάρα πολύ καιρό. Πιστεύουμε ότι θα διαφωτίσει σε σημαντικά ζητήματα τον ελληνικό λαό». (ΚΥΠΕ/ΧρΝ/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 25 February 2004 - 18:49:24 UTC