Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνομιλίες - Επιτροπή για τα οικονομικά
  • [02] (Κ) Συνομιλίες - Τέταρτη συνάντηση
  • [03] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2003
  • [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εκθεση για Ανθρώπινα Δικαιώματα - Κύπρος
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (2)
  • [10] (Κ) Γάλλος Πρεσβευτής - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αυστραλός απεσταλμένος
  • [12] (Κ) Κύπρος - Λεσόθο - Διπλωματικές σχέσεις
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)
  • [17] (Κ) Αριστος Αριστοτέλους - ΕΦ - Κατοχικός στρατός
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [19] (Κ) Παπαρήγα - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών
  • [21] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)
  • [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ερευνητικό και Τεχνολογικό Ινστιτούτο
  • [23] (Κ) Διεύρυνση - Ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τζιμ Σιορτ
  • [25] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Διάσκεψη δωρητών
  • [26] (Κ) Πατ Κοξ - Τουρκία - Επίσκεψη - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Συνομιλίες - Επιτροπή για τα οικονομικά

    Εγγραφα που αφορούν την οικονομία, το ενταξιακό πρόγραμμα της Κύπρου καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία στην τεχνική επιτροπή για οικονομικά θέματα, που συνήλθε χθες για πρώτη φορά στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη χθεσινή συνάντηση καθορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την επιτροπή αυτή καθώς επίσης και οι θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχολείται.

    [02] (Κ) Συνομιλίες - Τέταρτη συνάντηση

    Μετά τη χθεσινή αναβολή της συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλός και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιήσουν στις 9.30 σήμερα το πρωί την τέταρτη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Ο λόγος της αναβολής της χθεσινής συνάντησης ήταν η κατάθεση αργά το βράδυ της Τρίτης πολυσέλιδου εγγράφου από τον Ραούφ Ντενκτάς, για το οποίο παρέστη η ανάγκη μελέτης εκ μέρους της ε/κ πλευράς.

    [03] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2003

    Τα οργανικά κέρδη (πριν τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και πριν τη φορολογία) του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2003 ανήλθαν σε 100,6 εκ. λίρες (171,5 εκ. ευρώ) έναντι του 2002 (89,7 εκ. λίρες) καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 12%.

    [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εκθεση για Ανθρώπινα Δικαιώματα - Κύπρος

    Στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κύπρου σέβεται σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, καταλήγει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, η οποία δόθηκε αργά χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα και καλύπτει το έτος 2003.

    Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξαν προβλήματα σε ορισμένους τομείς όπως αστυνομική βία εναντίον κρατουμένων, περιορισμοί για άτομα που ταξιδεύουν στα κατεχόμενα, βία εναντίον γυναικών και παράνομη διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία.

    Για τα κατεχόμενα η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει σε γενικές γραμμές σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Στις εξελίξεις στο Κυπριακό όπως διαμορφώνονται μετά το έγγραφο με τις εκτός της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν απαιτήσεις που κατέθεσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες και η απάντηση που θα δώσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην επιστολή του Τ/Κ ηγέτη δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης η ενδεχόμενη άφιξη την Κυριακή στην Κύπρο του Αμερικανού ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, η δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με την οποία καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν για να επανέλθει σε τάξη ο Τ/Κ ηγέτης και η απάντηση του εκπρόσωπου του Επίτροπου για τη διεύρυνση Ζαν Κριστόφ Φιλορί στις απαιτήσεις του κ. Ντενκτάς για αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Προς εκφυλισμό οι διαπραγματεύσεις'' γράφει ότι προς εκφυλισμό οδηγείται η διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/Κ ηγέτη, αφού αφενός δεν σημειώνει κανένα βήμα προς τα μπρος και αφετέρου δίνει έδαφος σε χειρισμούς του Κυπριακού σε άλλα επίπεδα εκτός της τράπεζας των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι πάνω σε δύο άξονες θα κινηθεί η σημερινή απάντηση της ε/κ πλευράς στην επιστολή του Τ/Κ ηγέτη. Ο πρώτος άξονας αφορά το γεγονός ότι η επιστολή Ντενκτάς βρίσκεται εκτός των όσων συμφωνήθηκαν στη Νέα Υόρκη και ο δεύτερος να δοθούν απαντήσεις ένα προς ένα στα σημεία του Τ/Κ ηγέτη.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Στην πλάστιγγα η τύχη του διαλόγου'' γράφει ότι στον ''αναπνευστήρα'' βρίσκονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό εξαιτίας των ακραίων θέσεων και απαιτήσεων του Ντενκτάς, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή της προγραμματισμένης για χθες συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη. Αλλού γράφει ότι "ξύλο πέφτει τελευταία" στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας γεγονός που οφείλεται σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας Λουκή Κωνσταντινίδη στο ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να στελεχώσει το ίδρυμα.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ξεκαθάρισμα ζητά ο Τάσσος'' γράφει ότι ξεκαθάρισμα από τα Ηνωμένα Εθνη και τους υπόλοιπους μεσολαβητές στο Κυπριακό ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις εξωφρενικές θέσεις που διατύπωσε στο νέο του έγγραφο ο Τ/Κ ηγέτης. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε χθες βράδυ μακρά συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προς τον οποίο επισήμανε ότι η τακτική Ντενκτάς δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης. Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης κατηγορήθηκε χθες από την Αστυνομία για παρεμπόδιση του έργου των ανακριτών.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Θέλει αναστολή ένταξης'' γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης με έγγραφο του ζητά μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο αλλά ταυτόχρονα αξιώνει συνιδρυτική πράξη, αναγνώριση, την αναστολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, χρονοδιαγράμματα για μείωση στρατευμάτων σε 45 μήνες, μόνιμη παραμονή Αττίλα και εποίκων και επιστροφή προσφύγων σε έξι χρόνια και ποσοστό 6%. Αλλού γράφει ότι σε πολεμική μηχανή μετατρέπει απροκάλυπτα η Τουρκία τον κατοχικό στρατό, τον οποίο εκσυγχρονίζει και αναδιοργανώνει επί καθημερινής βάσης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σωσίβιο από ΗΠΑ και ΕΕ'' ότι η στάση του Τ/Κ ηγέτη στις συνομιλίες ανησυχεί τους μεσολαβητές που προχωρούν σε κινήσεις στήριξης της διαδικασίας και απομάκρυνσης του ενδεχόμενου κατάρρευσης. Ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον έρχεται την Κυριακή στην Κύπρο για 24ωρη επίσκεψη, ενώ επίκειται τηλεφωνική παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ προς όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως προς την Αγκυρα. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν "τράβηξε το αυτί του Ντενκτάς" για να αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις μετά από τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Εφιάλτης Ντενκτάς'' γράφει ότι δυναμιτίζει τα θεμέλια των συνομιλιών και την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα ο Τ/Κ ηγέτης με την όλη συμπεριφορά του ενώ η ομάδα του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο μέχρι στιγμής ανέχεται την εκτροπή του κατοχικού ηγέτη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν και να επαναφέρουν σε τάξη τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητήματα που βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν, προκαλώντας εμπλοκή στις συνομιλίες.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνομιλίες - Τέταρτη συνάντηση ------------------------------ Μετά τη χθεσινή αναβολή της συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιήσουν σήμερα το πρωί την τέταρτη συνάντησή τους στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Ο λόγος της αναβολής της χθεσινής συνάντησης ήταν η κατάθεση αργά το βράδυ της Τρίτης πολυσέλιδου εγγράφου από τον Ραούφ Ντενκτάς, για το οποίο παρέστη η ανάγκη μελέτης εκ μέρους της ε/κ πλευράς.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος χθες είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Ντενκτάς.

    Συνομιλίες - Επιτροπή για τα οικονομικά --------------------------------------- Εγγραφα που αφορούν την οικονομία, το ενταξιακό πρόγραμμα της Κύπρου καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε η ε/κ αντιπροσωπεία στην τεχνική επιτροπή για οικονομικά θέματα, που συνήλθε χθες για πρώτη φορά στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη χθεσινή συνάντηση καθορίστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την επιτροπή αυτή καθώς επίσης και οι θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχολείται.

    Η επόμενη συνεδρία της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή και αναμένεται να συζητήσει θέματα που αφορούν την Κεντρική Τράπεζα.

    Εθνικό Συμβούλιο - Σάββατο -------------------------- Το Σάββατο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει, αφού ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, υπό το φως της στάσης που επιδεικνύει στις συνομιλίες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Η ώρα έναρξης της συνεδρίας δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 9.30 το πρωί αν δεν προγραμματιστεί συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών, ή στις 5.00 το απόγευμα αν υπάρξει συνάντηση.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Υπουργικό Συμβούλιο ------------------------------------------ Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα απαντήσει στο έγγραφο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις, δήλωσε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με την αναβολή της μίας ημέρας που ζήτησε σήμερα η ε/κ πλευρά και ότι αναμένεται ότι σήμερα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

    Ενωρίτερα και ύστερα από μακρά σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''οι συνομιλίες αναβλήθηκαν λόγω των θέσεων που υπέβαλε ο κ. Ντενκτάς''.

    Ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά θα απαντήσει στις θέσεις Ντενκτάς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''βεβαιότατα θα απαντήσει κατάλληλα στις θέσεις Ντενκτάς που έχουν υποβληθεί και παραληφθεί σήμερα το πρωί''.

    Σε ερώτηση εάν η απάντηση θα δοθεί στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών ή με επιστολή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''αυτό θα αποφασιστεί εν καιρώ''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά θα απαντήσει σημείο προς σημείο στις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη ή θα απαντήσει ότι αυτές οι θέσεις είναι εκτός πλαισίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''και τα δυο νομίζω. Εάν θεωρηθεί ότι είναι εκτός πλαισίου αυτό θα υποδειχθεί και αν υπάρξουν άλλα θέματα σε εκείνα θα τεθούν οι δικές μας θέσεις με λεπτομέρεια''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντε Σότο - Συνάντηση -------------------------------------------- Συνάντηση μίας ώρας είχε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν διαβίβασε στον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο έγγραφο που υπέβαλε αργά ψες το βράδυ ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στις συνομιλίες μετά την υποβολή του εγγράφου Ντενκτάς, στο οποίο επαναλαμβάνονται οι πάγιες θέσεις του Τ/Κ ηγέτη αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.

    Ιακώβου - Γερμανός Υπουργός - Συνομιλίες ---------------------------------------- Αμηχανία και νευρικότητα δείχνει η συμπεριφορά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με το Γερμανό Υφυπουργό για την Ευρώπη Χανς Μάρτιν Μπούρι ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στο ουσιαστικό έργο που έχουν να επιτελέσουν οι τεχνικές επιτροπές, σημειώνοντας πως σε ό,τι αφορά τα οικονομικά θέματα η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι υπάρχει αρκετά σοβαρό πρόβλημα.

    Πρόεδρος Βουλής - Συνομιλίες - Ηνωμένα Εθνη ------------------------------------------ Αναμένουμε παρέμβαση από τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, έτσι ώστε να γίνουν συνομιλίες και όχι απλά ο καθένας να αναλύει το ήδη γνωστό όραμά του.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο της Αυστραλίας για την Κύπρο Τζιμ Σορτ και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστο Παναγόπουλο, είπε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά ''είναι φυσικό να θέλει να μελετήσει αυτό το έγγραφο του κ. Ντενκτάς και να υποδείξει μέσα από τις δικές της απόψεις και θέσεις τους κινδύνους'' που υπάρχουν, κάτι που όπως πρόσθεσε ''δεν σημαίνει διακοπή των συνομιλιών''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη σημερινή αναβολή των συνομιλιών, είπε πως ''είναι εμφανές ότι ο κ. Ντενκτάς παίζει το γνωστό δικό του παιγνίδι'', επισημαίνοντας ότι οι θέσεις που ο Τ/Κ ηγέτης έχει καταθέσει για αλλαγές είναι εκτός των πλαισίων του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ''κάνει και ανάλυση αυτών των θέσεων με έγγραφο που έχει δώσει και είναι φυσικό να δημιουργεί πρόβλημα και προβληματισμούς''.

    Υπουργός Αμυνας - Ντενκτάς - Οπλικά συστήματα --------------------------------------------- ''Σχήμα οξύμωρο'' χαρακτήρισε την αναφορά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς, ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι αυτή που διαθέτει 45.000 ετοιμοπόλεμο στρατό, ενώ πρόσφατα έχει μετατρέψει σε μηχανοκίνητα τα πεζά τμήματα της κατοχικής δύναμης.

    Απαντώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στον ισχυρισμό του κ. Ντενκτάς, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η ε/κ πλευρά συμβάλλοντας στη δημιουργία καλού κλίματος έχει παγοποιήσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα, προέβη στην αποναρκοθέτηση και τα μόνα προγράμματα που ακολουθεί είναι προγράμματα συντήρησης των οπλικών της συστημάτων.

    Ρωσικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δήλωση ------------------------------- Η Ρωσική Ομοσπονδία αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα, η μη διευθέτηση του οποίου προκαλεί ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνει σε δήλωσή του ο Επίσημος Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Γιακοβένκο.

    Προσθέτει ότι μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του προβλήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί αποδεκτή βάση για συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης του Κυπριακού, που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακό - Παρεκκλίσεις -------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ότι έχει τη βούληση να ενσωματώσει τους όρους μιας συμφωνίας στο Κυπριακό στο κοινοτικό κεκτημένο, κατά τρόπο που να συνάδει με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και σημείωσε ότι στην πρόθεση αυτή συμπεριλαμβάνεται ''η αρχή της διζωνικότητας''.

    Αυτό αναφέρει ''ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων'' που εξέδωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρεται στο σημείωμα, γίνεται τελευταία πολλή συζήτηση για μεταβατικές περιόδους και παρεκκλίσεις στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    ''Το έτος 2000, η Επιτροπή έλαβε τη θέση ότι μεταβατικές περίοδοι, αλλά όχι παρεκκλίσεις, μπορεί να συμφωνηθούν σε δικαιολογημένες αρκούντως περιπτώσεις και ότι πρέπει να διασφαλίζουν την προοδευτική ενσωμάτωση των νέων μελών στην ΕΕ μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα'', αναφέρεται στο σημείωμα.

    Οπως προστίθεται, η Επιτροπή θεωρεί γενικά ότι ''οι μεταβατικές περίοδοι πρέπει να είναι λίγες και βραχείες'' και εξηγεί ότι αυτές αφορούν προσωρινά εκείνους τους τομείς του κεκτημένου στους οποίους είναι αναγκαίες σημαντικές προσαρμογές που απαιτούν ουσιαστική προσπάθεια, όπως στους τομείς του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της υποδομής.

    Στο σημείωμα αναφέρεται περαιτέρω ότι η Κύπρος έχει εξασφαλίσει ορισμένες μεταβατικές διευθετήσεις, όπως στον τομέα του περιβάλλοντος.

    Επεξηγώντας τον όρο παρεκκλίσεις, το σημείωμα λέγει ότι αυτός σημαίνει πως μία υπό προσχώρηση χώρα θέλει να εξαιρεθεί από το κεκτημένο για απεριόριστο χρόνο.

    ''Η Επιτροπή διστάζει να δεχτεί τέτοια αιτήματα διότι θα ήταν επιβλαβή για τη συνεκτική εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε όλη την Ενωση. Θα επηρεάσει τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας σε όλα τα κράτη μέλη'', αναφέρεται στο σημείωμα, στο οποίο προστίθεται ότι η ΕΕ έχει αποδεχτεί μόνο σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων παρεκκλίσεις στις πρόσφατες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα δέκα νέα μέλη.

    ''Στην περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος, η ΕΕ έχει τονίσει σε διάφορες συνόδους κορυφής ότι υπάρχει η βούληση εκ μέρους της να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης στο κεκτημένο κατά τρόπο συνάδοντα προς τις ιδρυτικές αρχές της. Αυτό έχει συγκεκριμένη εφαρμογή και στη συμπερίληψη της αρχής της διζωνικότητας στο κεκτημένο'', καταλήγει το σημείωμα της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στη Λευκωσία.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συνομιλίες - Αναβολή ---------------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανησυχούν για τη χθεσινή αναβολή των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού την οποία χαρακτήρισαν συνήθη εξέλιξη σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.

    Αυτό προκύπτει από χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ καλούν τις δυο πλευρές να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις έντονα έτσι ώστε να υπάρξει λύση πριν την 1η Μαϊου

    Τάσος Γιαννίτσης - Κυπριακό --------------------------- Στις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό, αναφέρθηκε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης με δήλωσή του κατηγορώντας την τουρκοκυπριακή πλευρά για προσπάθεια εκτροπής της διαδικασίας διαπραγμάτευσης από το σχέδιο Ανάν.

    ''Στις πρόσφατες συνομιλίες της Νέας Υόρκης, έπειτα από διακοπή πολλών μηνών, επιτεύχθηκε συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης και με στόχο την εξεύρεση λύσης μέχρι την 1η Μαΐου'', τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης.

    Επεσήμανε παράλληλα πως ''η συστηματική προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς, αφ ενός, για επαναφορά θεμάτων που εκτρέπουν τη διαπραγμάτευση από το σχέδιο Ανάν, που αποτελεί τη βάση και, αφ ετέρου, έμμεσα συνεπάγονται πολύμηνες καθυστερήσεις, σηματοδοτεί μια τακτική έμπρακτης υπαναχώρησης από τα συμφωνηθέντα και υπονόμευση των διαδικασιών''.

    Ντενκτάς - Δηλώσεις ------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως ο λόγος ματαίωσης της συνάντησης, που θα γινόταν στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, είναι πως η ε/κ πλευρά ζήτησε χρόνο για να μελετήσει έγγραφο που παρέδωσε χθες η τ/κ πλευρά.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε πως ξεκίνησε με το αυτοκίνητό του για να μεταβεί στο χώρο των συνομιλιών και καθ' οδόν του τηλεφώνησε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για να του πει ότι αναβάλλεται η σημερινή συνάντηση.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο λεγόμενο ''προεδρικό'' στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε πως ο ''λαός'' δεν ξέρει ακριβως τι είναι το σχέδιο Ανάν και για αυτό πρέπει να γίνονται δηλώσεις και να δίνονται εξηγήσεις για αυτό.

    Είπε πως αν δεν υπάρξει λύση πρέπει να ξέρει ο ''λαός'' ότι δεν πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

    Σε δηλώσεις ενωρίτερα ο κ. Ντενκτάς είπε πως η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι αντιτίθεται στην ύπαρξη εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στην αντιπροσωπεία των ΗΕ που συμμετέχει στις συνομιλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν, ότι αυτός ήθελε να φύγει από τις διαπραγματεύσεις, αφού ήταν κατά της παρουσίας των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, ο κ. Ντενκτάς είπε: ''Ναι, αυτό έγινε. Η ΕΕ δεν έχει θέση στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Κανένας δεν αντιτίθεται στη βοήθεια της ΕΕ, αλλά υπάρχουν τα ΗΕ και οι δυο πλευρές στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Το να φέρουν την ΕΕ στο διαπραγματευτικό τραπέζι δεν είναι σωστό. Ετσι, προβάλαμε αυτή την αντίθεση, είναι αλήθεια''.

    Ερντογάν - Συνομιλίες --------------------- O Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι πριν από το τέλος του Μάρτη, που Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να μπουν στις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι δυο πλευρές θα έχουν καταφέρει να λύσουν από μόνες τους το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα, που μετέδωσε ζωντανά η NTV, ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης πως ελπίζει για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου, σημειώνοντας πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη εποχή.

    Επανέλαβε τη θέση πως δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Ραούφ Ντενκτάς, είπε πως ''δεν μπορούμε με τον κ. Ντενκτάς να είμαστε αντίπαλοι γιατί εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό''.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εκθεση για Ανθρώπινα Δικαιώματα - Κύπρος ------------------------------------------------------------ Στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Κύπρου σέβεται σε γενικές γραμμές τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, καταλήγει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, η οποία δόθηκε αργά χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα και καλύπτει το έτος 2003.

    Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξαν προβλήματα σε ορισμένους τομείς όπως αστυνομική βία εναντίον κρατουμένων, περιορισμοί για άτομα που ταξιδεύουν στα κατεχόμενα, βία εναντίον γυναικών και παράνομη διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία.

    Για τα κατεχόμενα η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχει σε γενικές γραμμές σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Παρόλα αυτά, όπως σημειώνεται, υπήρξαν προβλήματα σε τομείς όπως η κακομεταχείριση από την ''αστυνομία'' υπόπτων και κρατουμένων, η εκδίκαση πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια, η παρακολούθηση μελών της ε/κ κοινότητας που ζουν στα κατεχόμενα, η δίωξη δημοσιογράφων, και η παρέμβαση της ''αστυνομίας'' σε ορισμένες διαδηλώσεις.

    Βρετανία - ΕΕ - Κύπρος - Περιορισμοί ------------------------------------ H Κύπρος και η Μάλτα θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από το Βρετανό Υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ για τους προερχομένους από χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ έδωσε σήμερα την ακόλουθη διευκρίνιση: ''Αυτό σημαίνει ότι για τους μετανάστες από την Κύπρο και τη Μάλτα θα ισχύει το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου.''

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Σλοβακία ------------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου αναχώρησε χθες για την Μπρατισλάβα, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών της Σλοβακίας, όπου θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας Κύπρου και Σλοβακίας σε θέματα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Θεοδώρου θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Σλοβακίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψή του στη Σλοβακία, ο κ. Θεοδώρου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με ομολόγους του και θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας και οι δύο χώρες καθίστανται πλήρη μέλη την 1η Μαΐου 2004.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Μπρατισλάβα, ο κ. Θεοδώρου θα παραστεί και θα προσφωνήσει εκδήλωση που οργανώνεται από το Σύνδεσμο Φιλίας με τη Σλοβακία.

    ΓΤΠ - Νέα ιστοσελίδα -------------------- Ανακοινώνεται ότι έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η ηλεκτρονική διεύθυνση της οποίας είναι http://www.moi.gov.cy/pio .

    Κεραυνός Στροβόλου - Σμύρνη - Φάιναλ φορ ---------------------------------------- Στη Σμύρνη μεταβαίνει σήμερα η ομάδα καλαθόσφαιρας ανδρών του Κεραυνού Στροβόλου, για το φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού κυπέλλου νότιας περιφέρειας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας ΦΙΜΠΑ.

    Ο Κεραυνός θα αντιμετωπίσει το Σάββατο (6.00 μ.μ.) στον πρώτο ημιτελικό τη Ραμποτνίτσκι Σκοπίων.

    Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2003 --------------------------------------------------------- Τα οργανικά κέρδη (πριν τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και πριν τη φορολογία) του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2003 ανήλθαν σε 100,6 εκ. λίρες (171,5 εκ. ευρώ) έναντι του 2002 (89,7 εκ. λίρες) καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 12%.

    Οπως ανακοινώθηκε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, οι ζημιές μετά τη φορολογία για το 2003 ανήλθαν στα 28,8 εκ. λίρες (49,1 εκ. ευρώ) σε σχέση με ζημιές 21,4 εκ. λιρών (36,5 εκ. ευρώ) για το 2002.

    Η ζημιά πριν από τη φορολογία ανήλθε στα 17,4 εκ. λίρες σε σχέση με 14,0 εκ. λίρες το 2002.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη --------------------- Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με κέρδη σε ποσοστό 0,77% έκλεισε η αγορά στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, η οποία διαπραγματευόταν εν αναμονή της απογευματινής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2003. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος από τους τραπεζικούς τίτλους, ανήλθε στις 88,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,1 εκ. λίρες.

    [08] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως τα θέματα που εγείρει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι εκτός των πλαισίων του τύπου των διαπραγματεύσεων που έχουν καθοριστεί στη Νέα Υόρκη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, γύρω στις 9.45, για τη σημερινή συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η προσπάθεια του κ. Ντενκτάς πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι προσπάθεια για τη διάβρωση και υποβάθμιση της διαδικασίας των συνομιλιών σε μια διαδικασία ανταλλαγής ακραίων θέσεων που δεν επιτρέπει να επιτευχθούν οι αλλαγές που επιθυμούμε στο σχέδιο Ανάν''.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ ε/κ πλευράς και Ηνωμένων Εθνών.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως προσπάθεια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι η διάβρωση και υποβάθμιση της διαδικασίας των συνομιλιών ''σε μια διαδικασία ανταλλαγής ακραίων θέσεων που δεν επιτρέπει να επιτευχθούν οι αλλαγές που επιθυμούμε στο σχέδιο Ανάν''.

    Ερωτηθείς, κατά την αναχώρησή του σήμερα το πρωί από το Προεδρικό Μέγαρο, εάν υπάρχει διελκυστίνδα μεταξύ της ε/κ πλευράς από τη μια και του ΓΓ και του Αλβαρο ντε Σότο από την άλλη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''καμία'', επισημαίνοντας πως ''εμείς έχουμε τις θέσεις μας, αναφέρουμε τις αλλαγές που θέλουμε να γίνουν για να μπορέσει να κριθεί τελικά εάν είναι δυνατό να προχωρήσουμε στην τελευταία φάση των διαδικασιών που είναι το δημοψήφισμα''.

    Κληθείς να πει αν με όλα τα θέματα που εγείρει ο κ. Ντενκτάς νομιμοποιείται και η ε/κ πλευρά να εγείρει βασικά θέματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''τα θέματα που εγείρει ο κ. Ντενκτάς είναι εκτός των πλαισίων αυτού του τύπου των διαπραγματεύσεων, όπως έχουν καθοριστεί στη Νέα Υόρκη''.

    ''Η προσπάθεια του κ. Ντενκτάς πρέπει να θεωρηθεί ότι είναι προσπάθεια για τη διάβρωση και υποβάθμιση της διαδικασίας των συνομιλιών σε μια διαδικασία ανταλλαγής ακραίων θέσεων που δεν επιτρέπει να επιτευχθούν οι αλλαγές που επιθυμούμε στο σχέδιο Ανάν'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Είπε ακόμη ότι επιπλέον ο κ. Ντενκτάς υποσκάπτει τα άλλα δυο στάδια αυτού του κύκλου των συνομιλιών, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στο πώς τελικά θα χειριστεί το θέμα ο ΓΓ.

    [10] (Κ) Γάλλος Πρεσβευτής - Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

    Η ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Χαντελέν Ντε Λα Τουρ Ντου Πεν, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα γραφεία του ΚΥΠΕ.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο κ. Ντε Λα Τουρ Ντου Πεν είπε πως εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η Ενωση θα κληρονομήσει μια κατάσταση πολύ δύσκολη και παρακινδυνευμένη.

    ''Το να έχεις ένα διαιρεμένο μέλος σε ένα κλαμπ δεν είναι ποτέ μια καλή κατάσταση για το κλαμπ. Δεν είναι μια καλή κατάσταση για το κλαμπ ούτε είναι μια καλή κατάσταση για το μέλος και για αυτό δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο αυτό (της μη λύσης)'', είπε ο Γάλλος Πρεσβευτής.

    Ερωτηθείς για τη θέση της χώρας του για το Κυπριακό, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλεπέν με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, σημειώνοντας πως ο Γάλλος ΥΠΕΞ εξέφρασε την καλή θέληση της Γαλλίας να παράσχει βοήθεια, εάν χρειαστεί, στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Ετσι θα δούμε για παράδειγμα πώς μπορούμε μέσα στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών των ΗΕ να βοηθήσουμε'', πρόσθεσε.

    Είπε πως η Γαλλία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και ως μέλος της ΕΕ, έχει ''διπλό συμφέρον να υπάρξει μια λύση'' του Κυπριακού.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αυστραλός απεσταλμένος

    [12] (Κ) Κύπρος - Λεσόθο - Διπλωματικές σχέσεις

    Η Κύπρος και το Βασίλειο του Λεσόθο συνήψαν διπλωματικές σχέσεις.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά απάντησε γραπτώς στα σημεία τα οποία ήγειρε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο πολυσέλιδο έγγραφο που υπέβαλε στο τραπέζι των συνομιλιών προχθές το βράδυ.

    Αυτό αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την πέρας των δύο και πλέον ωρών συνάντησής του με τον Ραούφ Ντενκτάς σήμερα, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη σημερινή τέταρτη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα στην ημερήσια διάταξη και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος απέφυγε να απαντήσει όταν κλήθηκε να πει ποια ήταν η αντίδραση του κ. Ντενκτάς στις απαντήσεις που έδωσε η ε/κ πλευρά.

    Οταν κλήθηκε να πει τι είπε ο Αλβαρο ντε Σότο για τα σημεία που ήγειρε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε με ερωτήσεις: "Ο κ. ντε Σότο τι να πει; Ο κ. ντε Σότο είναι δικαστής;" και συμπλήρωσε: "Ο κ. ντε Σότο προεδρεύει των συνεδριών".

    Ερωτηθείς αν κ. ντε Σότο θεωρεί ότι ο Τ/Κ ηγέτης είναι εκτός διαδικασίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέτρεψε τους δημοσιογράφους να ερωτήσουν τον κ. ντε Σότο.

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7018            1,7120
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1167            2,1294
    Λίρα Αγγλίας                     1,1366            1,1434
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,9619        233,8175
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7439          2,7658
    Δολάριο Καναδά                     2,8303          2,8529
    Κορώνα Δανίας                     12,6661         12,7674
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,9752         15,0950
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6665         15,7918
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6758          2,6972
    
    

    [16] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)

    Την εμμονή του ότι οι Τ/Κ δεν θα κάνουν πίσω από τις γνωστές θέσεις τους, διατύπωσε σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από το χώρο των συνομιλιών στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον ανέμεναν στο γραφείο του, ο κ. Ντενκτάς έκαμε αναφορά στον Φασίλ Κουτσιούκ, λέγοντας ότι η μόνη φορά που χρησιμοποίησε το βέτο το έκαμε χωρίς να ενοχλήσει τη Δημοκρατία.

    Ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι εκτός του σχεδίου Ανάν» και ότι αυτό το υποστηρίζει, λέγοντας ότι σε μια νέα συνεργασία πρέπει να υπάρχει ισότητα.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι συζήτησε με τους συμβούλους του ότι δεν πρέπει να χαθεί η κυριαρχία των "δύο λαών", όπως είπε, και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα της Γερουσίας, λέγοντας ότι δεν είναι δίκαιο να αρχίσει με το ποσοστό 24-24 και να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός των Τ/Κ από 24 σε 18 Τ/Κ και έξι Ε/Κ (οι οποίοι θα διαμένουν στην τ/κ περιοχή). Ο Τ/Κ ηγέτης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προστατευθεί η ύπαρξη των Τ/Κ.

    [17] (Κ) Αριστος Αριστοτέλους - ΕΦ - Κατοχικός στρατός

    Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σε ''υπερβολικά υψηλά επίπεδα ικανοτήτων" τις κατοχικές της δυνάμεις στην Κύπρο, δήλωσε ο επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης Intercollege Δρ Αριστος Αριστοτέλους, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών ανέρχεται στις 36.000 σε σύγκριση με 30.000 το 2000, ''υπερτερώντας αισθητά έναντι της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ)''.

    Οπως είπε, για κάθε εθνοφρουρό της ΕΦ αναλογούν σήμερα 3,6 Τούρκοι στρατιώτες σε σύγκριση με τρεις το 2000.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Οριακή πτώση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), περιορίζοντας στο ελάχιστο τις σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,16% που παρουσίαζε στα αρχικά στάδια της χρηματιστηριακής συνάντησης. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 87,88 μονάδες. Σημαντική συρρίκνωση υπέστη το αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να υποχωρήσει στις 762 χιλιάδες λίρες.

    [19] (Κ) Παπαρήγα - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται εκτός πλαισίου του ΟΗΕ εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο Μέγαρο.

    [20] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών

    Η σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας για την αύξηση της απασχόλησης, καθώς επίσης η καθιέρωση ενός πιστοποιητικού για τα επαγγελματικά προσόντα, ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών με τίτλο "Παιδεία, Νεολαία και Πολιτισμός". Στη συνεδρίαση, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σημασία της εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας για να καταστεί η ΕΕ η πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης στον κόσμο μέχρι το 2010, οι Υπουργοί Παιδείας επιβεβαίωσαν την ανάγκη επικέντρωσης των προσπαθειών της ΕΕ σε τρεις βασικούς τομείς, δηλαδή την ανάπτυξη των επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό, την πραγμάτωση της διά βίου μάθησης και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

    [21] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε μια νέα συνεργασία και σημείωσε ότι η τ/κ πλευρά κάνει οτιδήποτε για να προστατεύσει την ''εθνική της ύπαρξη''.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα από την τέταρτη συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η τ/κ πλευρά ''γνωρίζει ότι μπορεί μια συμφωνία να σπάσει και αυτό φαίνεται και από τις συμφωνίες του 1960 που δεν ευσταθούν σήμερα''.

    [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ερευνητικό και Τεχνολογικό Ινστιτούτο

    H κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία στην Κύπρο των προϋποθέσεων για να καταστεί η χώρα Περιφερειακό Κέντρο Ερευνας, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας εφαρμοσμένης τεχνολογίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    [23] (Κ) Διεύρυνση - Ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων

    Ολα τα σημερινά κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να κάνουν χρήση της σχετικής ρήτρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, κλείνοντας τελικά τα σύνορά τους στην ελεύθερη πρόσβαση σε μισθωτή εργασία, στους υπηκόους των υπό ένταξη χωρών, με εξαίρεση τους προερχόμενους από την Κύπρο και τη Μάλτα. Η διάρκεια του μέτρου, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαϊου, μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις μέχρι και τα επτά χρόνια.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τζιμ Σιορτ

    Συνάντηση μίας ώρας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ.

    Μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σιορτ απέφυγε να προβεί σε οποιανδήποτε δήλωση.

    [25] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Διάσκεψη δωρητών

    Διεθνής διάσκεψη δωρητών για το Κυπριακό προγραμματίζεται για τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τον λεγόμενο πρωθυπουργό στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο κ. Ταλάτ είπε πως η διάσκεψη διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο τη συλλογή πόρων, ιδιαίτερα για να βοηθήσουν εκτοπισμένους.

    [26] (Κ) Πατ Κοξ - Τουρκία - Επίσκεψη - Κυπριακό

    Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από 1 μέχρι 3 Μαϊου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας για την ενταξιακή προοπτική της και τη συμβολή της στην επίλυση του Κυπριακού.

    [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙSM ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Ζαχαροπλαστικής και Μπισκότων ISM που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία από την 1η μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου.

    Στα δύο κυπριακά περίπτερα που κάλυπταν χώρο 104 τ.μ. συμμετείχαν έξι κυπριακές βιομηχανίες, οι οποίες παρουσίασαν προϊόντα τους, όπως μπισκότα, δημητριακά προγεύματος, καραμέλες, λουκούμια, σοκολάτες και πατατάκια (chips).

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι Κύπριοι εκθέτες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν επαφές τόσο με παραδοσιακούς πελάτες, όσο και με νέους ενδιαφερόμενους, καθώς και να ενημερωθούν για τις τάσεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς στα είδη ζαχαροπλαστικής και μπισκότων.

    Οι πιο πάνω επαφές κρίνονται σημαντικές και αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε στενότερη επιχειρηματική συνεργασία με καλές προοπτικές για εξαγωγή κυπριακών προϊόντων του τομέα της ζαχαροπλαστικής και μπισκότων.

    Ενόψει των πιο πάνω θετικών αποτελεσμάτων το Υπουργείο προγραμματίζει να συμμετάσχει στην επόμενη Έκθεση Ζαχαροπλαστικής και Μπισκότων που θα πραγματοποιηθεί στην Κολωνία από 30 Ιανουαρίου μέχρι 2 Φεβρουαρίου, 2005 και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποταθούν στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για δήλωση συμμετοχής.

    Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ CPD ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ένδυσης πήρε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Ειδών Ένδυσης CPD Woman-Man η οποία πραγματοποιήθηκε από την 1η μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, στο Ντούσσελντορφ της Γερμανίας.

    Στα Κυπριακά Περίπτερα πήραν μέρος 11 κυπριακές βιομηχανίες ένδυσης οι οποίες πρόβαλαν συναλλαγές με μεγάλη ποικιλία ετοίμων ενδυμάτων όπως γυναικεία φορέματα, παντελόνια, μπλούζες, φούστες, ανδρικά υποκάμισα, ανδρικά και γυναικεία πλεκτά, δερμάτινα είδη υψηλής μόδας καθώς και υφαντές ετικέτες και σήματα.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι Κύπριοι εκθέτες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σημαντικές επαφές με εισαγωγείς, αγοραστές και επιχειρηματίες κυρίως από τη Γερμανία, Ρωσία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ουγγαρία κ.α.

    Αποτέλεσμα των επαφών αυτών ήταν η εξασφάλιση δοκιμαστικών παραγγελιών για την εξαγωγή διαφόρων ειδών ένδυσης στις χώρες αυτές. Αναμένεται ότι οι εμπορικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα συνεχιστούν με σκοπό την εξασφάλιση επιπρόσθετων παραγγελιών στο μέλλον.

    Ενόψει των πιο πάνω θετικών αποτελεσμάτων το Υπουργείο προγραμματίζει να συμμετάσχει στην επόμενη έκθεση CPD Woman-Man που θα πραγματοποιηθεί από 1 3 Αυγούστου, 2004 στο Ντούσσελντορφ και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να αποταθούν στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για δήλωση συμμετοχής.

    TOP US OFFICIAL ON CYPRUS HEARS COMMUNITY CONCERNS ABOUT SETTLEMENT TALKS

    WASHINGTON, D.C., February 25, 2004 -- The senior American official most influential to the Cyprus issue over the years, U.S. Undersecretary of State Marc Grossman, today privately discussed the significant concerns of the Hellenic-American community about the Cyprus settlement talks with the leaders of the Coordinated Effort of Hellenes (CEH).

    These leaders said, It is important that our government understand that while we appreciate the skillful role America and Undersecretary Grossman played in bringing Cyprus to early accession to the European Union with or without a settlement, we are concerned about the position America is taking in the negotiations.

    Our communitys opinion about the settlement talks is similar to that of the Greek-Cypriots, as expressed in recent public opinion polls, or, we believe, that of any other people presented with such a government for their country. There was support for the `Annan Plan as a place to start the negotiations, but very little support for the Plan as the end product.

    Following the over 30 minute discussion with Undersecretary Grossman, the third-highest ranking official at the State Department, these leaders said, To its credit, in recent years America and Undersecretary Grossman have communicated to Turkey that it must adhere to the principles of democracy and the rights of others, if it is to succeed in the modern world. It is essential that America make those principles manifest in the kind of Cyprus settlement we are advocating.

    As Americans we feel strongly about these general principals for which our country should stand. It is up to the duly-elected government of Cyprus to decide specifically which combination of provisions of a settlement are in the best interests of their people.''


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 26 February 2004 - 18:49:23 UTC