Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (2)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (2)

    Η ε/κ πλευρά παραμένει σταθερή στην επιδίωξή της για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου, μέσω ουσιαστικών συνομιλιών, που να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και τη βιωσιμότητά του, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στην ε/κ πλευρά στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραμένει σταθερός στην αδιαλλαξία του και στη ρητή, σαφή, δημόσια αντίθεσή του προς το σχέδιο Ανάν, και πρόσθεσε ότι είναι ενδιαφέρον που κανένας δεν επικρίνει αυτή τη στάση της τ/κ πλευράς, ενώ οι δηλώσεις της ε/κ πλευράς εξετάζονται με το μικροσκόπιο για να βρεθεί κάποια παραλλαγή και να εξαχθούν αυθαίρετα συμπεράσματα.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του από την Αθήνα, όπου είχε σήμερα συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως επιστρέφει ικανοποιημένος από τις συνομιλίες.

    "Οπως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της προς την πολιτική μας και προς τον κυπριακό λαό και διαδηλώνει για μια ακόμα φορά ότι θα βρίσκεται στο πλευρό μας στις δύσκολες μέρες που αναμένεται να περάσουμε", είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως στην Αθήνα "έγινε ανασκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, ενημέρωσα πλήρως τον Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση και τους συνεργάτες που ήταν εκεί, και έχουν αποφασιστεί από κοινού οι περαιτέρω χειρισμοί".

    Ερωτηθείς εάν νοιώθει ενισχυμένος από το ταξίδι του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως "οι θέσεις παραμένουν οι ίδιες, η υποστήριξη της Ελλάδας είναι όπως πάντα πλήρης και ανεπιφύλακτη, και επιβεβαιώθηκε η θέληση της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας, όπως και της πολιτικής ηγεσίας, να συμπαρασταθούν στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες".

    Σε ερώτηση εάν αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για μια σύσκεψη με το Συμβούλιο Αρχηγών στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι άκουσε μια σχετική αναφορά από δημοσιογράφο και πρόσθεσε: "Το θέμα ούτε αναφέρθηκε ούτε λήφθηκε καμμιά απόφαση ούτε συζητήθηκε. Είναι μια από τις συνηθισμένες φαντασιώσεις".

    Ερωτηθείς εάν ο κ. Καραμανλής θα παραστεί στην τετραμερή για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει τι θα πράξει ο Ελληνας Πρωθυπουργός. "Είναι ένα θέμα που συζητείται. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η παρουσία του θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις, εάν υπάρχουν προοπτικές για μια θετική εξέλιξη", επεσήμανε.

    Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά αναμένει κάποια κίνηση της Τουρκίας στο εδαφικό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα "όλοι να κατανοούν ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει την προσπάθειά της για να βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς".

    "Αυτή η προσπάθεια άρχισε εδώ και αρκετό καιρό, βρίσκει πολύ πρόθυμους αποδέκτες αυτής της νέας πολιτικής και δεν είναι δύσκολο να βρεις αποδέκτες όταν είναι εκ προοιμίου έτοιμοι να πεισθούν ή όταν η όλη εκδήλωση είναι ορχηστρωμένη από κοινού", πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει από την τετραμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως στις συνομιλίες "δεν έχει πει τίποτε σχετικό ο κ. Ντενκτάς".

    "Εγώ πιστεύω ότι τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και ο ίδιος θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να πετύχουν αυτά που επιδιώκουν στο στάδιο των συνομιλιών. Θα ήταν αντιφατικό προτού ολοκληρωθούν οι τρεις φάσεις των συνομιλιών να αποχωρήσει, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντενκτάς αποδείχθηκε ότι δεν είναι πάντοτε προβλεπτός είτε στις κινήσεις είτε στις δηλώσεις του", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης "παραμένει σταθερός στην αδιαλλαξία του και στη ρητή, σαφή, δημόσια αντίθεσή του προς το σχέδιο Ανάν".

    "Το μόνο ενδιαφέρον σημείο είναι γιατί κανένας δεν επικρίνει αυτή τη στάση της τ/κ πλευράς και του κ. Ντενκτάς, ενώ οι δικές μας δηλώσεις εξετάζονται με το μικροσκόπιο για να ανακαλύψουν εάν υπάρχει μια παραλλαγή στη φράση για να συναγάγουν τα δικά τους αυθαίρετα συμπεράσματα", είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι "εμείς παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξή μας, θέλουμε ουσιαστικές συνομιλίες, παραμένει ο στόχος σταθερός, δηλαδή λύση εάν είναι δυνατό μέχρι την 1η Μαϊου, αλλά λύση η οποία να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και τη βιωσιμότητά του".

    Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η Βρετανία προσπαθεί να περάσει τη θέση ότι δεν χρειάζεται να επικυρωθεί η συμφωνία στο Κυπριακό από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση προτού πάει στα δημοψηφίσματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως "αυτό το θέμα μπορεί να λυθεί με νομικές διευθετήσεις".

    "Ας μην το αναγάγουμε τώρα αυτό που οφείλει η Τουρκία, και ήταν υποχρέωσή της από τη Χάγη και παραμένει η ίδια θέση όλων, ως επιτυχία δική μας εάν τελικά η τουρκική πλευρά συμμορφωθεί με αυτά που όφειλε να πράξει", πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι ακούγονται και άλλες παρασκηνιακές κινήσεις των Βρετανών ότι σπεύδουν να στηρίξουν την τουρκική πρόταση για νέο πρωτόκολλο στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: "Υπάρχουν κινήσεις. Εγώ δεν θα πω από ποιους υποκινούνται. Ομως, όλοι παραγνωρίζουν δύο προϋποθέσεις για να επιτευχθεί οποιαδήποτε αξιοποίηση αυτής της απαίτησης. Πρώτον, συμφωνία μεταξύ εμάς και της τ/κ πλευράς. Εγώ κατέστησα σαφές σε όλους, και το τονίζω, αποκλείεται να συμφωνήσουμε σε τέτοια διαδικασία. Δεύτερον, απαιτείται πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των 15 σημερινών μελών της ΕΕ και, από ό,τι εγώ γνωρίζω, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ομόφωνη απόφαση".

    "Επομένως, δεν μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, πολύ λιγότερο να υλοποιηθεί", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ενημερώθηκε σήμερα στην Αθήνα από τον κ. Παπανδρέου για τη συνομιλία.

    "Είναι η συνηθισμένη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών ότι προσβλέπουν όλοι ότι θα επιδειχθεί η αναγκαία καλή θέληση από όλες τις πλευρές, ώστε αυτή η προσπάθεια, που είναι εντατική προσπάθεια, να καταλήξει σε λύση πριν από την 1η Μαϊου. Αυτό επιδιώκουμε και εμείς, αυτό δηλώνει όλη η πολιτική ηγεσία της ε/κ πλευράς και αυτή είναι η σταθερή μας επιδίωξη και ο στόχος", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 March 2004 - 20:49:05 UTC