Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τρίλεπτη σιγή - Ισπανία - Θύματα
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (K) Περιοδεία Βαληνάκη - Κυπριακό
  • [09] (Κ) ΕΕ- Τρομοκρατία
  • [10] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αλβαρο ντε Σότο
  • [11] (Κ) Αθήνα - Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για ασφάλεια
  • [12] (Κ) ΚΥΠΕ - Τρίλεπτη σιγή - Ισπανία
  • [13] (Κ) Κύπρος - Τρίλεπτη σιγή - Μνήμη θυμάτων - Μαδρίτη
  • [14] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο (1)
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο (2)
  • [16] (K) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ - Ισπανική Πρεσβεία - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [20] (Κ) ΥΠΕΞ - Σημαία - ΗΕ - Χωριστές συναντήσεις
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Ισραήλ - Επιθέσεις - Καταδίκη
  • [23] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2004''
  • [24] (Κ) ΜΚΕ - Κύπρος - ΕΕ - Τελευταία σύνοδος
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισπανία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων
  • [26] (Κ) Νικολοδήμος - Βιβλίο Συλλυπητηρίων - Ισπανική Πρεσβεία
  • [27] (Κ) Αλβαρο Ντε Σότο - Τ/Κ ηγέτης
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοβουλευτικά κόμματα - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Τρίλεπτη σιγή - Ισπανία - Θύματα

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Την πρώτη θέση της βαθμολογίας εξακολουθεί να διατηρεί η Ομόνοια, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες για την 22η αγωνιστική του Πρωταθλήματος η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΠ τον Ονήσιλο με 3 – 1, ενώ η Δόξα ηττήθηκε στο Μακάρειο από την Αναγέννηση με 4 – 0.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο ΓΣΠ τον Ολυμπιακό με 3 - 1, η ΑΕΚ νίκησε στο ΓΣΖ την Ανόρθωση με 4 - 3, ΑΕΛ υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1 - 1 στο Τσίρειο από τον Εθνικό Αχνας, η Αθλητική Ενωση Πάφος κέρδισε στο Παφιακό τον Απόλλωνα με 3-1, ενώ Ενωση Νέων Παραλιμνίου και Διγενής Μόρφου εξήλθαν ισόπαλοι με 1-1 στο στάδιο Παραλιμνίου.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    1.Ομόνοια        57
    2.ΑΠΟΕΛ          56
    3.Απόλλωνας      42
    4.ΑΕΚ            41
    5.Ανόρθωση       38
    6.Παραλίμνι      32
    7.Ολυμπιακός     29
    8.Εθνικός Αχνας  29
    9.Πάφος          28
    10.ΑΕΚ           26
    11.Διγενής       25
    12.Αναγέννηση    16
    13.Ονήσιλος      11
    

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα δεχθεί στις 11.30 σήμερα το πρωί τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, η τουρκική παρελκυστική στάση στις συνομιλίες και οι επαφές που είχε χθες στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με την ελλαδική πολιτική ηγεσία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Το νέο κύμα εποικισμού στα κατεχόμενα, η σκλήρυνση της στάσης των εποίκων και της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους έναντι των εγκλωβισμένων της Καρπασίας, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που αναδεικνύουν τον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ως το δημοφιλέστερο μεταξύ των Κυπρίων πολιτικών, η κατάρρευση διατηρητέου κτιρίου που χρησιμοποιείτο ως εστιατόριο στη Λεμεσό και η τρίλεπτη σιωπή σήμερα στην Κύπρο στη μνήμη των θυμάτων των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Δεν θέλει την επιδιαιτησία ο Ανάν'' ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στην τρίτη φάση, προτιμώντας να αποφύγει τον επιδιαιτητικό ρόλο που του αναγνώρισαν οι δυο πλευρές στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Ανάν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, θα επιδιώξει να ολοκληρωθεί το σχέδιο στις διευρυμένες συνομιλίες με συμμετοχή του ιδίου και ίσως και των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει πως θα τηρηθεί σήμερα και στην Κύπρο τρίλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη και ως ένδειξη συμπαράστασης στον ισπανικό λαό και καταδίκης της τρομοκρατίας.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Οι ελπίδες στην 'τετραμερή' '' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής σε συνάντησή τους χθες στην Αθήνα συμφώνησαν τους περαιτέρω χειρισμούς στο Κυπριακό και εξέφρασαν την ελπίδα όπως η εποικοδομητική και μετριοπαθής στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό βρει ανταπόκριση έστω και σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών. Αλλη είδηση είναι η σκλήρυνση της στάσης των εποίκων και της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους έναντι των εγκλωβισμένων της κατεχόμενης Καρπασίας και των συγγενών τους που τους επισκέπτονται και ότι γυναίκες που ζητούν να δουν τις οικίες τους, όπου βρίσκονται παράνομα εγκατεστημένοι έποικοι, οδηγούνται στον ''αστυνομικό σταθμό'' Ριζοκαρπάσου για ανάκριση.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ανοιξε τα χαρτιά στον Καραμανλή'' γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος άνοιξε χθες τα χαρτιά του ενώπιον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για το Κυπριακό, ενημερώνοντάς τον πως το δημοψήφισμα μεταξύ των Ε/Κ για αποδοχή ή απόρριψη του σχεδίου Ανάν θα γίνει, όμως ο ίδιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει το ''Οχι''. Αλλού γράφει ότι παρατηρείται νέο κύμα εποικισμού στα κατεχόμενα, με τη μαζική άφιξη οικογενειών από την Τουρκία και την παράνομη κατάληψη εγκαταλειμμένων ε/κ οικιών.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Παιχνίδια Ερντογάν με χάρτες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ''στήνει παιχνίδια με χάρτες'' ενόψει της τετραμερούς η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 29 Μαρτίου και στην οποία τα Ηνωμένα Εθνη θα επιδιώξουν γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, προκειμένου να καταλήξουν οι συνομιλίες σε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση προειδοποιεί τη διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών για τον κίνδυνο κατάρρευσης της εταιρείας εάν επαναληφθούν τα περσινά οικονομικά αποτελέσματα και ζητεί την τάχιστη υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης και την ολοκλήρωση των ερευνών που εκκρεμούν για την απόδοση ευθυνών σε διευθυντικά και άλλα στελέχη της εταιρείας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Πρώτη δοκιμή με ασφάλεια'' γράφει στο κύριο θέμα ότι με αυστηρά κριτήρια αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά το θέμα της ασφάλειας και, όπως συμφώνησαν στην Αθήνα χθες ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, οι προθέσεις της Αγκυρας θα δοκιμαστούν στην πρώτη συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας την Τετάρτη. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία RAI για λογαριασμό της ΓΝΩΡΑ, o Δημήτρης Χριστόφιας παραμένει πρώτος μεταξύ των πολιτικών ηγετών με διαφορά στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης, με δεύτερο τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ενώ υψηλά ποσοστά συγκεντρώνει από το χώρο του ΔΗΚΟ ο Μάρκος Κυπριανού.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα

    
    
    Το πλεονέκτημα έδρας της ΑΕΛ ''έσπασε'' ο ΑΠΟΕΛ, ύστερα από τη νίκη με 65 – 64 που πέτυχε το Σάββατο στη Λεμεσό, στον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα για την ημιτελική φάση των αγώνων κατάταξης (πλέι οφ) του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.
    
    Στο άλλο ζευγάρι της ημιτελική φάσης, ο Κεραυνός είχε νικήσει το βράδυ της Παρασκευής στο Στρόβολο τον Απόλλωνα με 92-70.
    
    Στους αγώνες για τις θέσεις 5 μέχρι 8 η ΕΝΑΔ κέρδισε το Σάββατο τον Αχιλλέα με 66 – 46 και η ΕΘΑ την Ομόνοια με 81 – 78.
    
    Βαθμολογία
    ----------
    
    Ν – Η   Β
    5.ΕΘΑ      12 - 8   32
    6.ΕΝΑΔ     11 – 9   31
    7.Ομόνοια  6 - 14   26
    

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Παπαδόπουλος - Ντε Σότο
    -----------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται σήμερα το πρωί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.
    
    Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στη νέα διευθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αντί των απευθείας συνομιλιών. Παρόμοια συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και μεταξύ του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Αλβαρο ντε Σότο
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις
    --------------------------------------------
    Η ε/κ πλευρά παραμένει σταθερή στην επιδίωξή της για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου, μέσω ουσιαστικών συνομιλιών, που να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και τη βιωσιμότητά του, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στην ε/κ πλευρά στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραμένει σταθερός στην αδιαλλαξία του και στη ρητή, σαφή, δημόσια αντίθεσή του προς το σχέδιο Ανάν, και πρόσθεσε ότι είναι ενδιαφέρον που κανένας δεν επικρίνει αυτή τη στάση της τ/κ πλευράς, ενώ οι δηλώσεις της ε/κ πλευράς εξετάζονται με το μικροσκόπιο για να βρεθεί κάποια παραλλαγή και να εξαχθούν αυθαίρετα συμπεράσματα.
    
    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου είχε χθες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως επιστρέφει ικανοποιημένος από τις συνομιλίες.
    
    ''Οπως αναμενόταν, η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της προς την πολιτική μας και προς τον κυπριακό λαό και διαδηλώνει για μια ακόμα φορά ότι θα βρίσκεται στο πλευρό μας στις δύσκολες μέρες που αναμένεται να περάσουμε'', είπε.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως στην Αθήνα ''έγινε ανασκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, ενημέρωσα πλήρως τον Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση και τους συνεργάτες που ήταν εκεί, και έχουν αποφασιστεί από κοινού οι περαιτέρω χειρισμοί''.
    
    Ερωτηθείς εάν νοιώθει ενισχυμένος από το ταξίδι του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''οι θέσεις παραμένουν οι ίδιες, η υποστήριξη της Ελλάδας είναι όπως πάντα πλήρης και ανεπιφύλακτη, και επιβεβαιώθηκε η θέληση της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας, όπως και της πολιτικής ηγεσίας, να συμπαρασταθούν στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε σίγουρα στις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες''.
    
    Σε ερώτηση εάν αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για μια σύσκεψη με το Συμβούλιο Αρχηγών στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι άκουσε μια σχετική αναφορά από δημοσιογράφο και πρόσθεσε: ''Το θέμα ούτε αναφέρθηκε ούτε λήφθηκε καμμιά απόφαση ούτε συζητήθηκε. Είναι μια από τις συνηθισμένες φαντασιώσεις''.
    
    Ερωτηθείς εάν ο κ. Καραμανλής θα παραστεί στην τετραμερή για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει τι θα πράξει ο Ελληνας Πρωθυπουργός. ''Είναι ένα θέμα που συζητείται. Ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η παρουσία του θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις, εάν υπάρχουν προοπτικές για μια θετική εξέλιξη'', επεσήμανε.
    
    Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά αναμένει κάποια κίνηση της Τουρκίας στο εδαφικό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ''όλοι να κατανοούν ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει την προσπάθειά της για να βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς''.
    
    ''Αυτή η προσπάθεια άρχισε εδώ και αρκετό καιρό, βρίσκει πολύ πρόθυμους αποδέκτες αυτής της νέας πολιτικής και δεν είναι δύσκολο να βρεις αποδέκτες όταν είναι εκ προοιμίου έτοιμοι να πεισθούν ή όταν η όλη εκδήλωση είναι ορχηστρωμένη από κοινού'', πρόσθεσε.
    
    Σε παρατήρηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσει από την τετραμερή συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως στις συνομιλίες ''δεν έχει πει τίποτε σχετικό ο κ. Ντενκτάς''.
    
    ''Εγώ πιστεύω ότι τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και ο ίδιος θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να πετύχουν αυτά που επιδιώκουν στο στάδιο των συνομιλιών. Θα ήταν αντιφατικό προτού ολοκληρωθούν οι τρεις φάσεις των συνομιλιών να αποχωρήσει, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντενκτάς αποδείχθηκε ότι δεν είναι πάντοτε προβλεπτός είτε στις κινήσεις είτε στις δηλώσεις του'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    
    Πρόσθεσε ότι ο Τ/Κ ηγέτης ''παραμένει σταθερός στην αδιαλλαξία του και στη ρητή, σαφή, δημόσια αντίθεσή του προς το σχέδιο Ανάν''.
    
    ''Το μόνο ενδιαφέρον σημείο είναι γιατί κανένας δεν επικρίνει αυτή τη στάση της τ/κ πλευράς και του κ. Ντενκτάς, ενώ οι δικές μας δηλώσεις εξετάζονται με το μικροσκόπιο για να ανακαλύψουν εάν υπάρχει μια παραλλαγή στη φράση για να συναγάγουν τα δικά τους αυθαίρετα συμπεράσματα'', είπε.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι ''εμείς παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξή μας, θέλουμε ουσιαστικές συνομιλίες, παραμένει ο στόχος σταθερός, δηλαδή λύση εάν είναι δυνατό μέχρι την 1η Μαϊου, αλλά λύση η οποία να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και τη βιωσιμότητά του''.
    
    Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η Βρετανία προσπαθεί να περάσει τη θέση ότι δεν χρειάζεται να επικυρωθεί η συμφωνία στο Κυπριακό από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση προτού πάει στα δημοψηφίσματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτό το θέμα μπορεί να λυθεί με νομικές διευθετήσεις''.
    
    ''Ας μην το αναγάγουμε τώρα αυτό που οφείλει η Τουρκία, και ήταν υποχρέωσή της από τη Χάγη και παραμένει η ίδια θέση όλων, ως επιτυχία δική μας εάν τελικά η τουρκική πλευρά συμμορφωθεί με αυτά που όφειλε να πράξει'', πρόσθεσε.
    
    Σε παρατήρηση ότι ακούγονται και άλλες παρασκηνιακές κινήσεις των Βρετανών ότι σπεύδουν να στηρίξουν την τουρκική πρόταση για νέο πρωτόκολλο στη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Υπάρχουν κινήσεις. Εγώ δεν θα πω από ποιους υποκινούνται. Ομως, όλοι παραγνωρίζουν δύο προϋποθέσεις για να επιτευχθεί οποιαδήποτε αξιοποίηση αυτής της απαίτησης. Πρώτον, συμφωνία μεταξύ εμάς και της τ/κ πλευράς. Εγώ κατέστησα σαφές σε όλους, και το τονίζω, αποκλείεται να συμφωνήσουμε σε τέτοια διαδικασία. Δεύτερον, απαιτείται πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των 15 σημερινών μελών της ΕΕ και, από ό,τι εγώ γνωρίζω, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ομόφωνη απόφαση''.
    
    ''Επομένως, δεν μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, πολύ λιγότερο να υλοποιηθεί'', πρόσθεσε.
    
    Ερωτηθείς σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ενημερώθηκε σήμερα στην Αθήνα από τον κ. Παπανδρέου για τη συνομιλία.
    
    ''Είναι η συνηθισμένη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών ότι προσβλέπουν όλοι ότι θα επιδειχθεί η αναγκαία καλή θέληση από όλες τις πλευρές, ώστε αυτή η προσπάθεια, που είναι εντατική προσπάθεια, να καταλήξει σε λύση πριν από την 1η Μαϊου. Αυτό επιδιώκουμε και εμείς, αυτό δηλώνει όλη η πολιτική ηγεσία της ε/κ πλευράς και αυτή είναι η σταθερή μας επιδίωξη και ο στόχος'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    
    Αναφερόμενος στην εαρινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς εάν θα παραστεί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι υποχρέωσή μου να παραστώ'', σημειώνοντας ότι ''όλες οι χώρες μέλη έχουν υποχρέωση να παρίστανται με τον αρχηγό κυβερνήσεων ή κρατών στα Συμβούλια της ΕΕ''.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνομιλίες
    -------------------------------------------------
    Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για λύση του Κυπριακού επανέλαβε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
    
    Επίσης, συμφωνήθηκαν οι περαιτέρω χειρισμοί που θα ακολουθήσουν οι δύο κυβερνήσεις στην τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
    
    Σε κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους, οι Καραμανλής και Παπαδόπουλος εκτίμησαν ότι οι συνομιλίες, παρά τις όποιες διαπραγματευτικές δυσκολίες, θα συνεχιστούν.
    
    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επεσήμανε πως η συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο έγινε σε φιλικό κλίμα.
    
    ''Ηταν πολύ ουσιαστική συζήτηση στην οποία επιβεβαιώσαμε τη σύμπτωση των απόψεών μας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου κ. Παπαδόπουλου για μια λύση ευρωπαϊκή, λειτουργική και βιώσιμη, λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και με το κοινοτικό κεκτημένο και συμφωνήσαμε επίσης για τους περαιτέρω χειρισμούς'', είπε.
    
    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως ''σταθερός και αταλάντευτος στόχος μας είναι η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, έτσι ώστε Ε/Κ και Τ/Κ να απολαύσουν με ασφάλεια και ειρήνη τα αγαθά της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας που ξεκινά και τυπικά την 1η Μαΐου''.
    
    ''Οι συνομιλίες, παρά τις όποιες διαπραγματευτικές δυσκολίες, συνεχίζονται και θα ακολουθήσει το επόμενο διαδικαστικό στάδιο όπως καθορίζεται στη συμφωνία της Νέας Υόρκης της 13ης Φεβρουαρίου που είναι δεσμευτική'', είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: ''Ελπίζουμε ότι η εποικοδομητική στάση και η μετριοπάθεια που έχει επιδείξει η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρει έστω και σε αυτό το στάδιο των προσπαθειών ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Πιστεύω ότι, παρά τις γνωστές δυσχέρειες που υπάρχουν, οι συνομιλίες αυτή τη φορά πρέπει να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα προς όφελος όλων των Κυπρίων''.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''για τον κυπριακό ελληνισμό και για μένα προσωπικά είναι πάντοτε πολύ ενισχυτικό να ξέρουμε ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό μας και μας ενισχύει στον δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε''.
    
    Επίσης, χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συνομιλία που είχε με τον κ. Καραμανλή και πρόσθεσε πως ''είναι με ιδιαίτερη χαρά που θέλω να αναφέρω την ολόψυχη και θερμή υποστήριξη του κ. Πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης για τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός ελληνισμός, παραμένοντες σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο μας να επιτύχουμε μια συμφωνημένη λύση, μια βιώσιμη και λειτουργική λύση μέχρι την 1η Μαϊου, όπως ήταν και ο αρχικό μας στόχος''.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αλλά ελπίζουμε, έστω και τη δωδέκατη, να εκτιμηθεί η δική μας μετριοπαθής και διαλλακτική στάση και να βρούμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά''.
    
    Σε ερώτηση κατά πόσον εξακολουθεί να ισχύει το δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται και, εάν ναι, στην περίπτωση που η Κύπρος αποφασίσει όχι, η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός απάντησε: ''Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου κ. Παπαδόπουλου, της κυπριακής ηγεσίας και θα είμαστε πλάι μέχρι τέλους. Είναι σαφές, είναι πάγια θέση μας, δεν πρόκειται να αλλάξει, να αμφισβητηθεί''.
    
    Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η ελληνική κυβέρνηση στις τετραμερείς συνομιλίες, ο κ. Καραμανλής είπε πως ''ακόμα είναι υπό συζήτηση και δεν υπάρχει οριστική απόφαση''.
    
    Σε ερώτηση αν γίνεται αποδεκτή η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων χωρίς την επικύρωση από την τουρκική εθνοσυνέλευση της λύσης, ο κ. Καραμανλής απάντησε: ''Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι η ώρα να μπούμε σε λεπτομερειακή ανάλυση όλων των σημείων''.
    
    ''Γνωρίζετε ότι υπάρχει μία διαπραγμάτευση. Εμείς επιμένουμε ότι η όποια λύση και η εφαρμογή αυτής της λύσης πρέπει να συνάδει απόλυτα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτή είναι η γενική μας κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε'', πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.
    
    Σε ερώτηση αν θεωρεί βαρόμετρο για τις εξελίξεις τις αναμενόμενες συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής είπε πως δεν γνωρίζει αν είναι βαρόμετρο. ''Σίγουρα όμως είναι μια πολύ σοβαρή διάσταση του θέματος και του αποδίδω τη σημασία που του πρέπει. Εχουν πάρα πολύ μεγάλη αξία, αυτό είναι δεδομένο'', είπε.
    
    Ερωτηθείς αν ο ΟΗΕ και η ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι η αδιαλλαξία βαρύνει την τ/κ πλευρά, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε πως ''η μετριοπάθεια και η καλή προαίρεση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι προφανής''.
    
    ''Από κει και πέρα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε αυτή η εικόνα να ενισχύεται και να μην διασαλευτεί ποτέ'', πρόσθεσε.
    
    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''οι διαβεβαιώσεις που έχω εγώ είναι ότι γίνεται κατανοητή η δική μας στάση''.
    
    ''Τα Ηνωμένα Εθνη, εφόσον συνεχίζουν τον ρόλο του μεσολαβητή, αν θέλετε διαιτητή, θα είναι δύσκολο να αρχίσουν να αποδίδουν ευθύνες ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία. Και γι' αυτό δεν αναφέρονται επί του παρόντος ούτε ασχολούνται με την απόδοση ευθυνών'', πρόσθεσε.
    
    Σε ερώτηση γιατί υπάρχει από την ε/κ πλευρά ''αδιαφάνεια'', από την στιγμή που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα γνωρίζουν τις θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''την ώρα που πρέπει θα ενημερωθεί πλήρως ο κυπριακός λαός''.
    
    ''Ο κ. Ντενκτάς έχει ίσως άλλες επιδιώξεις, αποκαλύπτοντας το τι διαμείβεται. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση μέσω του Τύπου'', είπε και πρόσθεσε: ''Εγώ αποδίδω σοβαρότητα σε αυτή τη διαδικασία και την θεωρώ ως την πιο κρίσιμη από τις τρεις φάσεις που έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας. Ο κ. Ντενκτάς πιθανώς έχει άλλες εκτιμήσεις''.
    
    Οι κ. Καραμανλής και Παπαδόπουλος συναντήθηκαν για μία ώρα μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Πέτρο Μολυβιάτη και Γιώργο Ιακώβου, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
    ------------------------------------------
    Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε κάθε πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού επανέλαβε ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αντιλαμβάνεται την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο σχέδιό του.
    
    ''Με συνέπεια συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για βιώσιμη λειτουργική λύση. Είμαστε παρόντες σε κάθε πρωτοβουλία να στηρίξουμε την εθνική υπόθεση'', είπε ο κ. Παπανδρέου.
    
    Διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται ''κοντά στον κυπριακό λαό στις προσπάθειες να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη μεγάλη πληγή''.
    
    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι προχθές είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ανάν και ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει σε καθετί που θα του ζητηθεί.
    
    ''Η αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Ντενκτάς παραμένει στις γνωστές του θέσεις'', είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: ''Από την άλλη, η ε/κ πλευρά πάντα δείχνει τη διάθεσή της για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση μπροστά''.
    
    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ''μπαίνουμε σε μια πολύ κρίσιμη φάση και εμείς είμαστε στο πλευρό του κυπριακού λαού''.
    
    Σε ερώτηση ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη μη λύση του Κυπριακού, είπε ότι δεν είναι η στιγμή για αρνητικά υποθετικά σενάρια, αλλά θα αξιολογηθεί η διαδικασία. Πρόσθεσε ότι οι ηγεσίες και οι υπεύθυνοι πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με το συμφέρον της Κύπρου και της Ελλάδας.
    
    Ερωτηθείς εάν ο κ. Ανάν αντιλαμβάνεται την ανάγκη για αλλαγές στο σχέδιό του, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: ''Βεβαίως''.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΚΚΕ
    ---------------------------------
    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έγινε χθες βράδυ δεκτή στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, επανέλαβε τη θέση του κόμματός της ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.
    
    ''Θα ήθελα να ευχηθώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Κυπριακό και θα έχει κλείσει, όπως λέγεται, το Κυπριακό, τότε το ΚΚΕ να έχει την ευτυχία να δηλώσει ότι το Κυπριακό έκλεισε και εμείς πέσαμε έξω στις προβλέψεις μας'', είπε και σημείωσε ωστόσο πως μια λύση όπως-όπως, μη βιώσιμη και μη λειτουργική, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
    
    Σε ερώτηση εάν το ΚΚΕ βλέπει λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου, η κ. Παπαρήγα απάντησε: ''Τα όρια είναι συγκεκριμένα και δεσμευτικά. Δεν μπορώ να προβλέψω''.
    
    Ερωτηθείσα εάν πρέπει να γίνουν αλλαγές σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν, απάντησε: ''Ούτε συζήτηση. Εμείς είχαμε εκτιμήσει ότι το σχέδιο Ανάν δεν προνοεί ενιαίο ομόσπονδο κράτος στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτό που προβλέπει είναι ένα μόρφωμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία''.
    
    Στη συνάντηση παρευρέθηκε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ορέστης Κολοζώφ.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΣΥΝ
    ---------------------------------------
    Την αλληλεγγύη του Συνασπισμού στους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην Αθήνα.
    
    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτίμησε ότι το Κυπριακό είναι στο πιο κρίσιμο και οριακό του σημείο. ''Σε αυτό το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται το Κυπριακό, καμμία πίεση από τρίτους δεν πρέπει να αλλοιώσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ'', είπε.
    
    Επεσήμανε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΝ υποστηρίζει την ανάγκη για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο των βελτιώσεων που πρέπει να επιδιωχθούν στο σχέδιο Ανάν.
    
    ''Μας ενδιαφέρει η λειτουργική λύση, ώστε Ε/Κ και Τ/Κ από κοινού να αποφασίσουν για το μέλλον τους στο πλαίσιο ενός ενιαίου, με οντότητα, κράτους με τη μορφή διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας'', είπε.
    
    Ο κ. Κωνσταντόπουλος ευχήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται να προωθεί λύση προς τη λειτουργικότερη βιωσιμότητα του κυπριακού κράτους με δεδομένο ότι ο κυπριακός λαός θα κληθεί να αποφασίσει.
    
    Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΝ εκτιμά ότι θα υπάρξει λύση μέχρι την 1η Μαϊου, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε πως μέχρι σήμερα η πορεία δείχνει ότι η αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας συνεχίζονται και είναι φανερό ότι επιδιώκουν να εξαντλήσουν όλα τα διαπραγματευτικά πλαίσια.
    
    ''Μας απασχολεί όχι η λύση όπως-όπως, αλλά μια λειτουργική λύση που θα βελτιώνει αποφασιστικά το σχέδιο Ανάν'', κατέληξε.
    
    Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο Παλληκαρίδη - Κυπριακό
    -----------------------------------------------
    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επεσήμανε χθες πως οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ένα πράγμα αποδεικνύουν μέχρι σήμερα, ότι οι προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν οδηγούν παρά μόνο σε αδιέξοδα και δεν επιτρέπουν διαπραγμάτευση.
    
    Σε ομιλία του στο θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο κ. Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε πως στόχος της ε/κ πλευράς είναι η επίτευξη λειτουργικών βελτιώσεων που να ενισχύουν τη βιωσιμότητα και τη διάρκεια της λύσης, και κάλεσε τον λαό σε ενότητα.
    
    Αφού αναφέρθηκε στη ζωή και τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο ήρωας ''είναι εδώ μαζί μας, υπερίπταται η ψυχή του, σε τούτες τις δύσκολες ώρες, των πιέσεων, των προβληματισμών και των αποφάσεων, τούτη την ώρα που κρίνεται το μέλλον μας, που καλούμαστε να πάρουμε την πιο δύσκολη απόφαση για μας, τα παιδιά μας, για τον τόπο μας''.
    
    ''Ο περήφανος, ο αγονάτιστος λαός της μικρής μας πατρίδας, δεν ξεχνά, δεν απεμπολεί τα δίκαια του, δεν αποπροσανατολίζεται, δεν συμβιβάζεται με το δίκαιο της βίας. Ακούραστα, με συνέπεια, με αγωνιστικότητα, συνεχίζει να αντιστέκεται, συνεχίζει να διαλαλεί το δίκαιο του, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα τον ατέλειωτο αγώνα. Τον αγώνα που συνεχίζεται, με άλλα μέσα, ειρηνικά, αλλά με την ίδια ένταση και με τον ίδιο στόχο, την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, ένα καλύτερο μέλλον για κάθε νόμιμο κάτοικο του νησιού'', πρόσθεσε.
    
    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ''οι μέρες που περνούμε είναι καθοριστικές'' και σημείωσε πως ''αυτή τη χρονική στιγμή, κρίνεται το μέλλον της Κύπρου, κρίνεται το αν θα συνεχίσει να υπάρχει ως ένα λειτουργικό, ευνομούμενο κράτος μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, διασφαλίζοντας συνθήκες ευημερίας και προόδου για το σύνολο του λαού της, ή αν θα υποδουλωθεί στη διαίρεση, την οπισθοδρόμηση, την καταστροφή της οικονομίας και την κοινωνική μιζέρια που μοιραία θα μπορούσε να φέρει τις συγκρούσεις και την κατάρρευση''.
    
    ''Ολοι ζούμε την αγωνία της παρούσας φάσης των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Καρτερικός και ψύχραιμος ο λαός μας περιχαρακώνει την ηγεσία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και περιμένει την έκβαση των προσπαθειών. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης για όλους'', είπε.
    
    Πρόσθεσε ότι ''είναι όμως πικραμένος ο λαός μας, γιατί εκείνοι που τάχθηκαν να υπηρετούν τη διεθνή τάξη και τη διεθνή νομιμότητα, η διεθνής κοινότητα, εκείνοι που έχουν την δύναμη να επιβάλλουν, όταν θέλουν, δικαιοσύνη, στη δική μας περίπτωση εξισώνουν τον θύτη με το θύμα''.
    
    Σημείωσε ότι ''η τήρηση των ίσων αποστάσεων δεν εξυπηρετεί τις αξίες που όλοι κόπτονται ότι υπηρετούν'', προσθέτοντας πως ''απογοητεύει η στάση της διεθνούς κοινότητας που μανιωδώς επιδιώκει τις ισορροπίες, με μαθηματικό αλλά όχι δίκαιο τρόπο''.
    
    ΥΠΕΣ - Κόστος λύσης
    ----------------------
    Εάν εξευρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό που να είναι αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, τότε τα άλλα ζητήματα, όπως το οικονομικό κόστος, μπορούν να επιλυθούν, ανέφερε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε παλαιότερη δήλωσή του ότι πρέπει να αναλογιστεί κανείς και το κόστος της μη λύσης, ο κ. Χρίστου είπε ότι τα όποια σχόλια έγιναν είναι καλοδεχούμενα, σημειώνοντας ότι η τοποθέτησή του δεν διαφέρει από τη γενική αντίληψη που υπάρχει μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο και τον λαό.
    
    ''Υπήρξαν σχόλια, αλλά πάμε μπροστά, γιατί να πηγαίνουμε πίσω; Εχουμε μπροστά μας ακόμη ημέρες των διαπραγματεύσεων και μια πολύ σημαντική διαδικασία. Από εδώ θα εξαρτηθούν όλα τα επόμενα και τα συνδεδεμένα με τον παράγοντα λύση'', είπε.
    
    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που υπάρχει στα κατεχόμενα από πλευράς υποδομής και αναγκών, ο κ. Χρίστου είπε ότι η κυβέρνηση έχει μιαν πολύ ικανοποιητική εικόνα και υπενθύμισε ότι συχνά Ε/Κ τεχνικοί καλούνται να βοηθήσουν στη συντήρηση και αποκατάσταση παλαιών δικτύων που είχαν εγκατασταθεί πριν το 1974.
    
    Πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τις δαπάνες ποικίλουν ανάλογα με την πρόβλεψη που κάνει κάποιος και τις διάφορες προϋποθέσεις που θέτει.
    
    ''Εάν εξευρεθεί πολιτική λύση που να είναι αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, τα άλλα ζητήματα, παρότι είναι σοβαρά και θα επηρεάσουν τον βηματισμό της λύσης, στη συνείδηση του κυπριακού λαού πιστεύω ότι πάντα κυριαρχεί η πολιτική διάσταση του ζητήματος'', σημείωσε.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελεύθεροι Πολίτες - Χαιρετισμός
    ------------------------------------------------------------
    Αμετάκλητη επιδίωξη και μόνιμη έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου κατά τις συνομιλίες στο Κυπριακό είναι η δημιουργία ενός σταθερού, ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος που να προάγει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου και να διευρύνει το κοινωνικό κράτος για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, χωρίς προκαταλήψεις και διακρίσεις.
    
    Αυτό σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του που διάβασε ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του, Μάριος Καρογιάν, στην Παγκύπρια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Κινήματος ''Ελεύθεροι Πολίτες''.
    
    Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών και του εθνικού του χρέους και πρόσθεσε ότι, ''παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση του Σχεδίου Ανάν''.
    
    Επανέλαβε ότι η λύση πρέπει ''να διασφαλίζει τα δικαιώματα τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων και να τους επιτρέπει να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που αναμένουμε να αποκτήσουμε με την ένταξή μας στην ΕΕ, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου που θα μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλους τους Κύπριους νόμιμους πολίτες και να μην προκαλεί προβλήματα στους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ''.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που του προσφέρει το Κίνημα στην παρούσα ιδιαίτερα λεπτή και καθοριστική φάση που διέρχεται το Κυπριακό και στις προσπάθειες που καταβάλλει στο πλαίσιο των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που να εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
    
    Ελεύθεροι Πολίτες - Παγκύπρια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη
    -----------------------------------------------------
    Στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριου Καρογιάν, Υπουργών και πλήθους πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία η Παγκύπρια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Κινήματος ''Ελεύθεροι Πολίτες''.
    
    Ο ιδρυτής του Κινήματος Τίμης Ευθυμίου, στην εξαγγελία της ίδρυσης των Ελευθέρων Πολιτών, είπε ότι η ιδρυτική συνδιάσκεψη των Ελευθέρων Πολιτών συνέπεσε με σειρά ραγδαίων εξελίξεων στην πολιτική ζωή του τόπου και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί πολυσήμαντο σταθμό ''στην πορεία μας προς το αύριο''.
    
    Αφού ανέφερε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, επεσήμανε ότι η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προσκρούει στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και πρόσθεσε ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και πρέπει ''με περίσκεψη, αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα να κινηθούμε για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου''.
    
    Ο κ. Ευθυμίου επεσήμανε ότι η λύση που αναζητείται μέσω των συνομιλιών ''δεν πρόκειται να ανταποκρίνεται στις ιστορικές και πολιτιστικές προσδοκίες και στους αγώνες του λαού''.
    
    ''Φτάσαμε να μιλούμε για λύση, νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής'', είπε και σημείωσε ότι ''δεν ωφελεί να επιχειρούμε εξωραϊσμούς και να χρησιμοποιούμε όρους που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα''.
    
    Είπε ότι η λύση που συζητείται δεν θα είναι δίκαιη και σημείωσε: ''Ας είναι τουλάχιστον λειτουργική''.
    
    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι η εισδοχή της Κύπρου ως Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ ενισχύει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να πέσουν και τα τελευταία τείχη που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
    
    ''Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να προσεγγίσει την Ευρώπη, επιμένοντας στην κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους'', είπε.
    
    ΥΠΕΣ - Δημοψηφίσματα - Ευρωεκλογές
    -------------------------------------
    Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει όλες τις πρακτικές διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να είναι έτοιμο για το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί για αποδοχή ή όχι της λύσης του Κυπριακού.
    
    Εξάλλου, όσον αφορά στις ευρωεκλογές, ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια αυξητική τάση από πλευράς Ε/Κ για συμπερίληψη στον κατάλογο, ενώ για τους Τ/Κ που δικαιούνται να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, είπε ότι είναι κυρίως πολιτικοί οι λόγοι που τους αποτρέπουν ή τους οδηγούν στην εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.
    
    ''Το Υπουργείο Εσωτερικών ασχολείται και εξετάζει όλες τις πρακτικές διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν με στόχο, εάν και εφόσον αποφασιστεί, να είναι έτοιμο έγκαιρα και ορθά'' για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, διαβεβαίωσε χθες ο κ. Χρίστου.
    
    Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες όσον αφορά την προετοιμασία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει τη ρύθμιση ορισμένων θεμάτων μέσα από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όπως τον καθορισμό των ατόμων που θα δικαιούνται να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα εκ μέρους της τ/κ πλευράς.
    
    ''Από πλευράς ε/κ κοινότητας, είναι σαφής η πρόνοια ότι στο δημοψήφισμα θα συμμετέχουν όσοι είναι εγγραμμένοι στον τελευταίο εν ισχύ εκλογικό κατάλογο'', είπε ο κ. Χρίστου.
    
    Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλοι οι Κύπριοι, Ε/Κ και Τ/Κ, επηρεάζονται από την πορεία των διαπραγματεύσεων και από το κλίμα προσδοκίας και αναμονής που υπάρχει και ως εκ τούτου η προσοχή της κοινής γνώμης έχει μετακινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση παρά προς τις ευρωεκλογές.
    
    Σημείωσε ωστόσο ότι έχει παρατηρηθεί μια αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες από πλευράς Ε/Κ για συμπερίληψή τους στον εκλογικό κατάλογο, και εκτίμησε ότι ο αριθμός τους θα αυξάνεται όσο πλησιάζει η τελική ημερομηνία για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο που είναι η 2α Απριλίου 2004.
    
    Οσον αφορά στους Τ/Κ, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι κυρίως πολιτικοί οι λόγοι που θα οδηγήσουν στην εγγραφή ή θα αποτρέψουν την εγγραφή των Τ/Κ στους εκλογικούς καταλόγους.
    
    ΥΠΕΣ - Μαδρίτη - Θύματα - ΕΕ - Τρίλεπτη σιγή
    ------------------------------------------------
    Ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον ισπανικό λαό και έκφραση καταδίκης της τρομοκρατίας, η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει στον κυπριακό λαό να τηρήσει σήμερα τρίλεπτη σιγή εις μνήμη των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.
    
    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου είπε χθες ότι, ύστερα από εισήγηση της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ και των δέκα νέων κρατών έχουν αποφασίσει όπως σήμερα στις 12:00 ώρα Μαδρίτης (13:00 ώρα Κύπρου), τηρηθεί τρίλεπτη σιγή εις μνήμην των νεκρών και εκφραστεί η καταδίκη παρόμοιων ενεργειών, καθώς και η αλληλεγγύη προς τους τραυματίες και ολόκληρο τον ισπανικό λαό.
    
    Η κυβέρνηση προτείνει συγκεκριμένα όπως σήμερα στις 13:00 όλοι οι εργαζόμενοι σταματήσουν την εργασία τους και μαζευτούν σε κατάλληλα σημεία του χώρου εργασίας τους για να αποτίσουν σιωπηλά φόρο τιμής.
    
    Ταυτόχρονα προτείνει σε όσους διακινούνται με οχήματα εκείνη την ώρα, και μπορούν, να σταματήσουν και να τηρήσουν τρίλεπτη σιγή.
    
    Οσον αφορά το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας και του ημικρατικού τομέα, η κυβέρνηση εισηγείται όπως οι εργαζόμενοι εξέλθουν του γραφείου τους και μαζευτούν σε κατάλληλο σημείο, όπως το σημείο όπου βρίσκονται οι ιστοί των σημαιών της Κύπρου και της ΕΕ, και αποτίσουν φόρο τιμής.
    
    Ποδόσφαιρο
    ----------
    Την πρώτη θέση της βαθμολογίας εξακολουθεί να διατηρεί η Ομόνοια, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες για την 22η αγωνιστική του Πρωταθλήματος η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΠ τον Ονήσιλο με 3 – 1, ενώ η Δόξα ηττήθηκε στο Μακάρειο από την Αναγέννηση με 4 – 0.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο ΓΣΠ τον Ολυμπιακό με 3 - 1, η ΑΕΚ νίκησε στο ΓΣΖ την Ανόρθωση με 4 - 3, ΑΕΛ υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1 - 1 στο Τσίρειο από τον Εθνικό Αχνας, η Αθλητική Ενωση Πάφος κέρδισε στο Παφιακό τον Απόλλωνα με 3-1, ενώ Ενωση Νέων Παραλιμνίου και Διγενής Μόρφου εξήλθαν ισόπαλοι με 1-1 στο στάδιο Παραλιμνίου.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    1.Ομόνοια        57
    2.ΑΠΟΕΛ          56
    3.Απόλλωνας      42
    4.ΑΕΚ            41
    5.Ανόρθωση       38
    6.Παραλίμνι      32
    7.Ολυμπιακός     29
    8.Εθνικός Αχνας  29
    9.Πάφος          28
    10.ΑΕΚ           26
    11.Διγενής       25
    12.Αναγέννηση    16
    13.Ονήσιλος      11
    

    [08] (K) Περιοδεία Βαληνάκη - Κυπριακό

    Διήμερη περιοδεία σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο, αρχίζει σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης, κατά την οποία θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και τις χθεσινές συνομιλίες στην Αθήνα του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Βαληνάκης θα αναχωρήσει σήμερα στη 1.00 μμ για τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί μετά την άφιξή του με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Παρίσι όπου αύριο θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νοέλ Λενουάρ.

    Ακολούθως θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κλάους Αργκόφ.

    [09] (Κ) ΕΕ- Τρομοκρατία

    Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να εξετάσουν τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και ενδεχομένως τη λήψη κοινών μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας εξετάζει η Ιρλανδική Προεδρία.

    [10] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Αλβαρο ντε Σότο

    [11] (Κ) Αθήνα - Συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για ασφάλεια

    Μεθαύριο Τετάρτη, 17 Μαρτίου, αρχίζουν στην Αθήνα οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό.

    [12] (Κ) ΚΥΠΕ - Τρίλεπτη σιγή - Ισπανία

    Το προσωπικό του ΚΥΠΕ συμμετείχε σήμερα στις εκδηλώσεις καταδίκης των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη την περασμένη εβδομάδα.

    Στη 1.00 μ.μ. οι εργαζόμενοι στο ΚΥΠΕ διέκοψαν την εργασία τους και συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα σύνταξης, όπου τήρησαν τρίλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

    Ο Διευθυντής του Πρακτορείου Θέμης Θεμιστοκλέους απέστειλε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού, μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του Ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων EFE Μιγκέλ Ανχελ Γκοθάλο.

    [13] (Κ) Κύπρος - Τρίλεπτη σιγή - Μνήμη θυμάτων - Μαδρίτη

    [14] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο (1)

    Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο (2)

    Αναπόφευκτη η πραγματοποίηση των διευρυμένων συνομιλιών του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν ήταν χρήσιμες, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα ενδεχομένως να επιτευχθεί περισσότερη πρόοδος.

    Οπως ανέφερε, αύριο φθάνει στην Κύπρο ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, σημειώνοντας ωστόσο ότι λόγω του φόρτου εργασίας δεν συζήτησαν ακόμη το πρόγραμμα της επίσκεψής του.

    [16] (K) Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ - Ισπανική Πρεσβεία - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7017            1,7119
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0895            2,1020
    Λίρα Αγγλίας                     1,1561            1,1630
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,1292        232,9782
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8445          2,8672
    Δολάριο Καναδά                     2,7801          2,8023
    Κορώνα Δανίας                     12,6646         12,7659
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,4051         14,5203
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7423         15,8682
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6598          2,6810
    
    

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,54  ( 0,19)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    482.953
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    396.095    376,18  (-0,25)
    FTSE Med 100 **                             6.321,08  ( 0,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    377.425    109,59  ( 0,18)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     13.197     75,42  ( 0,21)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.315     18,38  ( 1,83)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.868     56,84  ( 0,71)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.672     58,18  ( 1,25)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      1.558     23,88  ( 0,04)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     27.594     72,16  (-0,40)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.086      3,08  ( 0,33)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.904     10,42  ( 0,19)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,78  ( 1,70)
    Ξενοδοχεία                    £     10.290     35,45  ( 0,25)
    Αλλες Εταιρείες               £     13.231     70,87  (-0,08)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Εντός του επιπέδου των 87 μονάδων διαπραγματεύτηκε και σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών, δίνοντας συνέχεια στην πορεία σταθεροποίησης που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τις τελευταίες συναντήσεις. Η αγορά σημείωσε τελικά οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 87,54 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 482 χιλιάδων λιρών.

    [20] (Κ) ΥΠΕΞ - Σημαία - ΗΕ - Χωριστές συναντήσεις

    Η ε/κ πλευρά απάντησε θετικά στην πρόταση της τεχνικής επιτροπής για τη σημαία του ομόσπονδου κράτους, επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε δηλώσεις του στην πρεσβεία της Ισπανίας, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Η νέα διαδικασία των χωριστών συναντήσεων για το Κυπριακό που εγκαινίασαν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη έχει άμεση σχέση με την αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δεν επέτρεψε την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα που μπορούν να μειώσουν την διαφορά και να καταλήξουν στο πάρε - δώσε.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Ισραήλ - Επιθέσεις - Καταδίκη

    [23] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2004''

    Φως στο έργο Κυπρίων δημιουργών επιχειρεί να ρίξει φέτος το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' και όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης θα δοθεί προτεραιότητα σε παραγωγές οι οποίες προωθούν την κυπριακή δημιουργία σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών καθώς και τη συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    [24] (Κ) ΜΚΕ - Κύπρος - ΕΕ - Τελευταία σύνοδος

    Συνέρχεται αύριο στη Λευκωσία για τελευταία φορά, η Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου (ΜΚΕ), στην οποία θα συζητηθούν η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και οι σχέσεις Κύπρου - ΕΕ.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ισπανία - Βιβλίο Συλλυπητηρίων

    Ως ένα αποτρόπαιο έγκλημα διεθνούς τρομοκρατίας χαρακτήρισε την βομβιστική επίθεση την περασμένη εβδομάδα στην Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [26] (Κ) Νικολοδήμος - Βιβλίο Συλλυπητηρίων - Ισπανική Πρεσβεία

    Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος υπέγραψε το απόγευμα στην Ισπανική Πρεσβεία το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.

    [27] (Κ) Αλβαρο Ντε Σότο - Τ/Κ ηγέτης

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοβουλευτικά κόμματα - Κυπριακό

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τη συμμετοχή των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 March 2004 - 18:49:23 UTC