Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - ΓΓ - Κυπριακό - Προσκλήσεις
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα
  • [04] (Κ) Βρετανός Ευρωβουλευτής - Φερχόιγκεν - Αγνοούμενοι
  • [05] (Κ) Συνάντηση Πρέντεργκαστ - Ταλάτ
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος- Μητροπολίτης Πάφου
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο
  • [10] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Ντόρα Μπακογιάννη - Κύπρος - Συνομιλίες (1)
  • [12] (Κ) Πρέντεργκαστ - Ντε Σότο - Ταλάτ
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Απόφαση Ντενκτάς (1)
  • [14] (Κ) Γκιουλ - Ντενκτάς - Τηλεόραση
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώσος ΥΠΕΞ
  • [16] (Κ) ΑΔΗΚ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) Μολυβιάτης - Μητροπολίτης Πάφου - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Καραμανλής - Αποδοχή πρόσκλησης - Ελβετία
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμετάβλητο
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Διάσκεψη - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)
  • [23] (Κ) Καραμανλής - Μπους - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [24] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Αναχώρηση - Δηλώσεις (2)
  • [25] (Κ) Ερντογάν - Αποδοχή πρόσκλησης - Ελβετία
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Αφιξη - Επίσημη επίσκεψη
  • [27] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Κυπριακό
  • [28] (Κ) Εκπρόσωπος βρετανικού ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Ελβετία
  • [29] (Κ) Μολυβιάτης - Αναστασιάδης - Κυπριακό
  • [30] (Κ) ΕΕ - Τρομοκρατία - Συμβούλιο Υπουργών
  • [31] (Κ) ΥΠΕΞ - Κοσσυφοπέδιο - Βία - Ανακοίνωση
  • [32] (Κ) Καραμανλής - Αναστασιάδης - Κυπριακό
  • [33] (Κ) Ολομέλεια - Αδειες οδήγησης - Εναρμόνιση
  • [34] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - ΓΓ - Κυπριακό - Προσκλήσεις

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε χθες στους εκπροσώπους της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς επιστολές με τις οποίες τους προσκαλεί σε διευρυμένη συνάντηση στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, αποκάλυψε άριστα ενημερωμένη πηγή του ΟΗΕ.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα

    Για την ημιτελική φάση των αγώνων κατάταξης του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας α' κατηγορίας ανδρών, ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό τον Απόλλωνα με 91-82 και προηγείται με 2-0 στα μεταξύ τους παιγνίδια.

    [04] (Κ) Βρετανός Ευρωβουλευτής - Φερχόιγκεν - Αγνοούμενοι

    Στην περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν θα επιλυθεί και το θέμα των αγνοουμένων στη βάση των σχετικών προνοιών του σχεδίου, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος απαντούσε εκ μέρους της Κομισιόν σε ερώτηση του Βρετανού Ευρωβουλευτή Claude Moraes για το θέμα των αγνοουμένων επεσήμανε ακόμη ότι ''η Κομισιόν έχει επανειλημμένα υποδείξει στην Τουρκία την ανάγκη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης''.

    [05] (Κ) Συνάντηση Πρέντεργκαστ - Ταλάτ

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ανακοίνωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην μεταβεί στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία, καθώς και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση αυτή στο Κυπριακό, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες, προβάλλουν επίσης τις επισημάνσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου κατά τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, την αρνητική απάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων στο τουρκικό αίτημα για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και την πρώτη συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα θέματα ασφάλειας στο Κυπριακό.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φεύγει ο Ντενκτάς, απορεί η Λευκωσία'' γράφει ότι νέα δεδομένα δημιουργούνται στο Κυπριακό, μετά την απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και να μην παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα στην Ελβετία. Προσθέτει ότι ''εκπρόσωποι ε/κ κομμάτων φτάνουν στο σημείο να διερωτούνται αν πρέπει να μετάσχουμε και εμείς στις διευρυμένες συνομιλίες''. Αλλού γράφει ότι η σημαία της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας εγκρίθηκε χθες από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκβιαστικός ελιγμός Ντενκτάς'' και γράφει ότι ''σαν βόμβα αν και αναμενόμενη'' έσκασε η απόφαση του κ. Ντενκτάς να μην μετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες. Προσθέτει πως Τ/Κ ηγέτης είπε πως δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει τίποτα στις διευρυμένες συνομιλίες λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς. Αλλού γράφει ότι στις 3 το πρωί της 28ης Μαρτίου, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα μπροστά, αφού εισερχόμαστε στη θερινή ώρα.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Προβοκάτσια στο παρά πέντε'' αναφέρεται στην απόφαση του κ. Ντενκτάς να μην μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες και προσθέτει ότι η κίνηση του Τ/Κ ηγέτη αποσκοπεί στο να ασκήσει πίεση πρώτα και κυρίως στην Αγκυρα για υιοθέτηση σκληρής γραμμής στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι μια πρώτη συναντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ορισμένα θέματα, τα οποία ωστόσο δεν προσδιορίζονται, επιτεύχθηκε χθες στην Αθήνα στη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Σκοτσέζικο ντους από Ντενκτάς'' γράφει πως ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν θα μεταβεί στην τετραμερή διότι, όπως δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση, τίποτε κατά την εκτίμησή του δεν μπορεί να αλλάξει και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να δίδει λανθασμένες εντυπώσεις ούτε και να εξαπατήσει το λαό του. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως αξεπέραστοι σκόπελοι παρουσιάζονται στην αποπεράτωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με αποτέλεσμα η ημερομηνία παράδοσης του να μετατίθεται συνεχώς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τρικλοποδιά από Ντενκτάς'' γράφει πως ένα νέο τέχνασμα από τον Ραούφ Ντενκτάς που ψηνόταν εδώ και αρκετό καιρό δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαδικασία. Ο Τ/Κ ηγέτης δηλώνοντας ότι δεν παραιτείται από διαπραγματευτής, ανακοίνωση χθες ότι δεν θα μεταβεί στη Λουκέρνη για την τετραμερή διάσκεψη. Αλλού γράφει πως παράπονα για τη στάση των ΗΕ και της ΕΕ στο θέμα των παρεκκλίσεων από το κεκτημένο διατυπώνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βοηθήστε να πούμε ναι'' ότι ξεκάθαρο μήνυμα πως τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να βοηθήσουν την ε/κ πλευρά να τοποθετηθεί θετικά επί του σχεδίου Ανάν, έλαβε χθες ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι το μέλος της ομάδας του Αλβαρο ντε Σότο, Ελβετός Συνταγματολόγος Ντιτιέ Φίρτερ καθησύχασε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ότι το έγγραφο που επέδωσαν τα ΗΕ στις δύο πλευρές δεν είναι ούτε δεσμευτικό, ούτε αποτελεί εκδήλωση των προθέσεων το ΟΗΕ σε σχέση με την επιδιαιτησία.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΟΗΕ - ΓΓ - Κυπριακό - Προσκλήσεις --------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε χθες στους εκπροσώπους της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς επιστολές με τις οποίες τους προσκαλεί σε διευρυμένη συνάντηση στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, αποκάλυψε άριστα ενημερωμένη πηγή του ΟΗΕ.

    Στις δισέλιδες επιστολές, ο Κόφι Ανάν καλεί στο Μπούργκενστοκ για τις 23 Μαρτίου, στη βάση των συμφωνηθέντων στη Νέα Υόρκη, τους εκπροσώπους των τεσσάρων πλευρών, σε επίπεδο που επιτρέπει να ληφθούν αποφάσεις (authoritative), και τους ενημερώνει ότι ο ίδιος θα προσέλθει στη συνάντηση στα τέλη Μαρτίου.

    Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Διευρυμένες συνομιλίες ---------------------------------------------- Η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό αποτελεί εξέλιξη που χρήζει σοβαρής μελέτης, δήλωσε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι εντός των ημερών θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''είναι μια εξέλιξη που χρήζει σοβαρής και σε βάθος μελέτης'', προσθέτοντας ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί, το Εθνικό Συμβούλιο θα μελετήσουν και την ουσία, αλλά και τα τυπικά ερωτήματα που εγείρονται από τη δήλωση αυτή του Ραούφ Ντενκτάς''.

    Σε ερώτηση εάν η δήλωση του κ. Ντενκτάς πιθανό να είναι πολιτικό παιγνίδι, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''πάντοτε η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα''.

    Σε ερώτηση εάν θα αντιδράσουν τα Ηνωμένα Εθνη σε αυτή τη φάση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''αυτό θα διαφανεί στην πορεία και θα δούμε πώς ακριβώς, μετά τη μελέτη που θα γίνει από τον Πρόεδρο και το Εθνικό Συμβούλιο, ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις''.

    Τ/Κ ηγέτης - Διευρυμένες Συνομιλίες - Δηλώσεις ---------------------------------------------- Επικρίνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δήθεν θέλει να κυριαρχήσει σε ολόκληρη την Κύπρο και επικαλούμενος το ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποδέχεται μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε πως παρακολουθώντας τις συνομιλίες στην Κύπρο, δεν θεωρεί ότι υπάρχει συμφωνία σε βασικά θέματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί κάτι τέτοιο τις προσεχείς ημέρες.

    ''Δεν θα ήταν σωστό για μένα να μεταβώ στην Ελβετία κάτω από αυτές τις συνθήκες'', είπε ο κ. Ντενκτάς, προσθέτοντας πως ενδεχόμενη συμμετοχή του στις διευρυμένες συνομιλίες θα έδινε λανθασμένη εντύπωση στους Τ/Κ.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις εν μέσω συναντήσεων που είχε μετά την ανακοίνωσή του ότι δεν θα παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Ντενκτάς ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτήθηκε από τη θέση του διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας και εξήγησε πως δεν μεταβαίνει στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες, διότι γνωρίζει το τι συνέβη μέχρι τώρα στις συνομιλίες, γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν και γνωρίζει ακόμα ποιες υποχωρήσεις θα κάνει η ε/κ πλευρά.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι αξιολόγησε τις αναφορές των τεχνικών επιτροπών σήμερα και διαπίστωσε πως γίνεται προσπάθεια να εξωθηθούν σε αδιέξοδο, ενώ παραπονέθηκε και στα Ηνωμένα Εθνη, από τα οποία ζήτησε όπως η αποστολή των καλών υπηρεσιών τους γίνεται με δίκαιο τρόπο.

    Οπως υποστήριξε ο Τ/Κ ηγέτης, στην αρχή η ΕΕ έδωσε θετικά σημάδια για τις παρεκκλίσεις, αλλά τώρα λένε ότι η διαδικασία της ένταξης της Κύπρου έχει ολοκληρωθεί.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι Τ/Κ δεν θα πρέπει να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα για το δημοψήφισμα και επανέλαβε ότι θα πρέπει να γνωρίζουν τις πραγματικότητες.

    Πρόσθεσε ότι ''η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν οι αναγκαίες απαιτήσεις της τ/κ πλευράς δεν ικανοποιηθούν, τότε τίποτα δεν θα γίνει''.

    Επανέλαβε πως η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης της κυριαρχίας της σε ολόκληρη την Κύπρο μέσω της ΕΕ και πρόσθεσε ''εμείς χάνουμε το χρόνο μας προσπαθώντας να αλλάξουμε αυτό και το άλλο έτσι ώστε να βρούμε μια λύση με αυτές (τις αλλαγές), λες και αυτό είναι δυνατό''.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι θέλει να προστατέψει ''το λαό'' του από μια πιθανή τραγωδία, η οποία θα συμβεί στο μέλλον.

    Ο κ. Ντενκτάς ανακοίνωσε νωρίτερα την απόφαση του να μην μεταβεί στις συνομιλίες σε δηλώσεις του στο τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT 2.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εγγραφο ντε Σότο ---------------------------------------- Το έγγραφο που επέδωσε προχθές ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αποτελεί μια ημερήσια διάταξη και η ε/κ πλευρά μπορεί να προσθέσει θέματα που εγείρει και τα οποία δεν καταγράφονται στο έγγραφο, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Δεν είναι έγγραφο, δεν είναι πρόταση, είναι ημερήσια διάταξη και από την αρχή έτσι γίνεται με τον κ. ντε Σότο και ο ίδιος το κατανοεί'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αναχωρώντας από τη δεξίωση που παρέθεσε χθες η ιρλανδική πρεσβεία για την επέτειο της εθνικής της εορτής, ενώ χαρακτήρισε τα όσα λέγονται για το έγγραφο αυτό στον Τύπο ως ''αχρείαστα και αβάσιμα''.

    ''Εαν θέλουμε να προσθέσουμε άλλα (θέματα), προσθέτουμε, τότε τί είναι το πρόβλημα'', διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι έγγραφο αυτό παρουσιάστηκε ως πρόβλημα μόνο στον Τύπο.

    Σε παρατήρηση ότι απουσιάζουν από το έγγραφο θέσεις της ε/κ πλευράς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''θα τα προσθέσουμε''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κίραν Πρέντεργκαστ ----------------------------------------- Λίγο πέραν της μιας ώρας διήρκησε η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. Πρέντεργκαστ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημειώνοντας πως ό,τι έχει να πει θα το πει αύριο στο αεροδρόμιο και δεν θα κάνει οποιαδήποτε δήλωση τώρα.

    Εξάλλου εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά έχει απαντήσει στο έγγραφο που επέδωσε ο Αλβαρο ντε Σότο στις δυο πλευρές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''καμία απάντηση. Θα συζητήσουμε το έγγραφο''.

    Ερωτηθείς αν άρχισε το πάρε - δώσε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''συνεχίζονται οι συνομιλίες''.

    Εξάλλου, ο Σερ Κίραν συνοδευόμενος από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, είχε χθες βράδυ κοινή συνάντηση και με τον κ. Ντενκτάς.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρέντεργκαστ ------------------------------ Τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων είχε στόχο να διαπιστώσει ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ στη σημερινή τους συνάντηση.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι από πλευράς του μετέφερε τα μηνύματα της ε/κ πλευράς στον αξιωματούχο των ΗΕ για να τα μεταφέρει με τη σειρά του στο Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, επεσήμανε στον κ. Πρέντεργκαστ και ''ποια σημεία η δική μας πλευρά θεωρεί πολύ - πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε τελικά εάν και εφόσον εισακουστούμε να πούμε το 'ναι' που θέλουμε να πούμε στο δημοψήφισμα''.

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ανέφερε ότι εξέφρασε δυσφορία γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες, επισημαίνοντας στους συνομιλητές του ότι ''κατά τη δική μας πεποίθηση οφείλεται στο γεγονός ότι η τ/κ πλευρά έθεσε στο τραπέζι ζητήματα τα οποία είναι εκτός πλαισίου και της φιλοσοφίας του σχεδίου του ΓΓ και ότι επιμένει σε αυτά και δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος μέχρι τώρα''.

    ''Ενώ η ε/κ πλευρά κατά κοινή ομολογία των πάντων έχει θέσει ζητήματα τα οποία ούτε ξεφεύγουν από του πλαισίου ούτε και είναι παράλογα με την έννοια ότι στοχεύουν στη λειτουργικότητα του σχεδίου που θα εξυπηρετήσει και τις δύο κοινότητες'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ελλάδα - Τουρκία - ΟΗΕ - Ασφάλεια - Συνάντηση - Δήλωση ------------------------------------------------------ Σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν οι χθεσινές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο Κυπριακό και επιτεύχθηκε μια πρώτη συναντίληψη σε ορισμένα θέματα.

    Οπως ανακοινώθηκε μετά τη σύσκεψη, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος είπε πως οι συνομιλίες διήρκεσαν από τις 10:00 μέχρι τις 16:30 και ότι οι τρεις αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε κείμενο κατευθυντηρίων γραμμών για ενημέρωση των ΜΜΕ.

    Στο κείμενο αναφέρεται ότι, κατόπιν προσκλήσεως του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία συζητήθηκε η πτυχή ασφάλειας και εγγυήσεων, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν. Επίσης, συζητήθηκε ο μελλοντικός ρόλος του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετική, εποικοδομητική ατμόσφαιρα και επιτεύχθηκε μια πρώτη συναντίληψη σε ορισμένα θέματα και όλες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Πρόσθεσε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Burgenstock της Ελβετίας, κοντά στη Λουκέρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί και η τετραμερής.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές, η σημερινή συζήτηση περιστράφηκε γύρω από όλο το κείμενο, διαπιστώθηκε συναντίληψη σε ορισμένα τεχνικά θέματα αλλά και αποκλίσεις σε πολλά άλλα σημεία.

    Απομένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά για να καταλήξουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Υπουργός Εξωτερικών - Συνομιλίες - Εγγραφο ντε Σότο --------------------------------------------------- Θέματα τα οποία η ε/κ πλευρά δεν θεωρεί καν συζητήσιμα περιέχονται στο έγγραφο που επέδωσε στις δύο πλευρές ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος είπε πως η ε/κ πλευρά θα προβεί σε μια γενική ανάλυση του εγγράφου, προκειμένου να δει τι απαιτεί να προστεθεί και τι απαιτεί να αφαιρεθεί από το έγγραφο.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της δεξίωσης της ιρλανδικής πρεσβείας στην Κύπρο για την εθνική επέτειο της χώρας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι στο έγγραφο του κ. ντε Σότο περιέχονται τα ομιλώντα σημεία (talking points), τα οποία χωρίζονται σε δύο ομάδες.

    Πρεσβευτής Ιρλανδίας - Τουρκία - Κύπρος - Συνθήκη Προσχώρησης -------------------------------------------------------- Ούτε η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά ούτε και η Επιτροπή υποστηρίζουν την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, υπογράμμισε ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Λευκωσία, Τζον Σουίφτ, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ (ΜΚΕ), η οποία συνήλθε χθες για την τελευταία της συνεδρία.

    ''Δεν υποστηρίζουμε, ούτε μια νέα Συνθήκη Προσχώρησης, ούτε ένα νέο πρωτόκολλο. Εάν ωστόσο έχουμε νέο πρωτόκολλο, είναι αδιανόητο για μας να το έχουμε έτοιμο μέχρι την πρώτη Μαϊου'' είπε.

    Ο κ. Σουίφτ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το εξάμηνο, είπε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν επιθυμεί τη συμπερίληψη στη λύση του Κυπριακού μόνιμων παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ωστόσο πως ασήμαντες παρεκκλίσεις που δεν ξεφεύγουν των αρχών της ΕΕ μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

    Σχετικά με τη συμμόρφωση της λύσης του Κυπριακού με το κοινοτικό κεκτημένο, είπε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προσαρμόσει την όποια διευθέτηση επιτευχθεί ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη με τις αρχές της ΕΕ, οι οποίες είναι η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

    ''Θέλουμε οτιδήποτε συμφωνηθεί να προσαρμοστεί με τις μικρότερες δυνατές μεταβατικές περιόδους. Ο τρόπος που η ΕΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες είναι μεταβατικές περίοδοι, αλλά η προεδρία και η Επιτροπή δεν επιθυμούν μόνιμες παρεκκλίσεις'', είπε.

    ΜΚΕ - Τελευταία συνεδρία - Δημοσιογραφική διάσκεψη -------------------------------------------------- Οποιαδήποτε και αν είναι η λύση του Κυπριακού, πρέπει να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους, να μην περικλείει απαράδεκτες και μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και να μπορεί να μιλά με μια φωνή στην ΕΕ, υπογράμμισαν οι δύο συμπρόεδροι της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, η οποία ολοκλήρωσε χθες στη Λευκωσία την τελευταία συνεδρία της.

    ''Αναμένουμε ότι η Κύπρος, μετά τη λύση του Κυπριακού, θα είναι αποτελεσματική ομοσπονδία, χωρίς απαράδεκτες μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο'', δήλωσε η κ. Ρότε.

    Τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται λόγος καν για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Προσχώρησης, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εφόσον παραμένει κατοχική δύναμη ενός κράτους μέλους της Ενωσης.

    ''Για μένα, η κατοχή της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα εμπίπτει στο στοιχείο των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για τα ανθρώπινα δικαιώματα'', συνέχισε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής.

    Ο κ. Κλεάνθους σημείωσε ότι ορισμένα από τα απαράδεκτα αιτήματα που θέτει η τ/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως η διεθνικότητα και το θρήσκευμα, έγιναν στο παρελθόν και είναι ακόμη μισητά από την Ευρώπη, η οποία τα άφησε στο μακρινό παρελθόν.

    Τόνισε την ανάγκη όπως τόσο η ΕΕ όσο και η διεθνής κοινότητα, που μπορεί να επηρεάσει καταστάσεις, οφείλουν να κάνουν κατανοητό στην Τουρκία ότι τέτοιες απαράδεκτες αξιώσεις δεν έχουν θέση στην ΕΕ.

    Εξάλλου, στο κείμενο συστάσεών της, η ΜΚΕ σημειώνει ότι προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ενόσω αυτή δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ενόσω διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις που κατέχουν μέρος του κράτους αυτού και παραβιάζει τις βασικές αρχές της ΕΕ είναι αδιανόητη.

    Η ΜΚΕ καλωσορίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η αποτυχία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού ''θα αποτελέσει ένα σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και ελπίδες της Τουρκίας''.

    Υποδεικνύοντας την ανάγκη για λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου, έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, η ΜΚΕ καλεί τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ''να εμπλακεί πλήρως στις διαπραγματεύσεις επί της συμφωνημένης βάσης του σχεδίου Ανάν, κατανοώντας ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προνοεί για ένα ομόσπονδο κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα και την ικανότητα να λειτουργεί με μια φωνή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ''.

    ''Η λύση πρέπει να στοχεύει στην ένωση του λαού της Κύπρου και να μην περιέχει τα όποια διχαστικά στοιχεία που βασίζονται στην εθνικότητα και τη θρησκεία'', σημειώνει η ΜΚΕ.

    Εκπρόσωπος - Συμβούλιο - Ανοικοδόμηση κατεχομένων ------------------------------------------------ Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση υπουργικής επιτροπής για διορισμό Συντονιστικού Συμβουλίου για τη στρατηγική ανοικοδόμησης και επανεγκατάστασης των κατεχόμενων περιοχών.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το Συντονιστικό Συμβούλιο θα αποτελείται από υψηλόβαθμους εκπροσώπους υπουργείων και φορέων και θα είναι εκτελεστικό όργανο της υπουργικής επιτροπής, που αποτελείται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Παιδείας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο ρόλος του Συμβουλίου θα είναι η εκπόνηση σχεδίων και οικονομικών μελετών για την ανοικοδόμηση και επανεγκατάσταση των κατεχόμενων περιοχών.

    ''Θα καλυφθούν όλες οι περιοχές'', είπε, προσθέτοντας ότι ''θα αρχίσουμε από εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται υπό αναπροσαρμογή, που θα τεθούν υπό ε/κ διοίκηση''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Οζκέρ Οζκιούρ ----------------------------- Την πεποίθηση ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί από τους ίδιους τους Κύπριους μέχρι την 1η Μαϊου, εξέφρασε ο Γραμματέας Εξωτερικών Σχέσεων του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Οζκέρ Οζκιούρ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν αφήσουμε άλλους να μας λύσουν το Κυπριακό θα το επιλύσουν προς όφελος των δικών τους συμφερόντων.

    Ο κ. Οζκιούρ που μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΥ Νίκο Αναστασιάδη στα γραφεία του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ.

    ''Πρέπει να συνεργαστούμε τώρα, πρέπει να συνεργαστούμε μετά τη λύση. Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να επιτευχθεί λύση καθώς και μετά τη λύση για την εφαρμογή της ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα του 1960 με τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι διερχόμαστε μια κρίσιμη περίοδο, ιστορικές στιγμές και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό ολόκληρης της Κύπρου.

    Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Οζκιούρ ως ''πάρα πολύ χρήσιμη'' που έδωσε την ευκαιρία για ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών όσον αφορά το μέλλον του λαού της Κύπρου.

    Δόθηκε η ευκαιρία, είπε, να μοιραστούμε την κοινή επιθυμία ώστε μέσα από τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη βρεθεί μια λύση πριν την 1η Μαϊου ώστε επανενωμένη η πατρίδα μας να ενταχθεί στην Ευρώπη.

    ''Πιστεύω, αν όλοι οι Τ/Κ ηγέτες σκέφτονται κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχει η ελπίδα για ένα λαμπρό μέλλον για τον τόπο μας'', σημείωσε.

    Βασιλείου - Σόγιερ - Συνάντηση ------------------------------ Ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ δήλωσε χθες πως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπρίοι πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία ώστε να βρεθεί λύση μέχρι την 1η Μαϊου του 2004 και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους με τα δημοψηφίσματα στις 20 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Σόγιερ είπε πως ''τίποτε δεν είναι πιο όμορφο από την πορεία μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρώπη'', προσθέτοντας πως ''οι εξελίξεις που συμβαίνουν σήμερα δεν πρέπει να θανατώσουν την ελπίδα''.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία του πάρε δώσε, ο κ. Σόγιερ είπε πως είναι ''σκληρή'' για να προσθέσει πως αυτά που θα δώσουν οι Τ/Κ και αυτά που θα πάρουν οι Ε/Κ θα διασφαλίσουν την εξέλιξη της κοινής πατρίδας για ένα κοινό μέλλον.

    ''Αυτή η εξέλιξη'', είπε, ''θα συμβάλει στην ειρηνική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και θα προσφέρει την ευκαιρία για καλύτερη συνεργασία για το μέλλον''.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε πως ''η χρησιμότητα της συνάντησης έγκειται στο γεγονός ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε και η μια και η άλλη πλευρά τις ανησυχίες μας για τα διάφορα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, ξεκινώντας πάντα από τη βασική θέση ότι είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπριών η λύση του κυπριακού και η εξεύρεση μιας ομοσπονδιακής λύσης''.

    Ανέφερε πως ο κ. Σόγιερ εξέφρασε την ειλικρινή του επιθυμία όχι μόνο για λύση αλλά για τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας, που να λειτουργεί προς όφελος όλης της Κύπρου.

    Πασχαλίδης - Ακιντζί - Ιζτζάν - Συνάντηση ----------------------------------------- Στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν συμφωνούν το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας και το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, που συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στα γραφεία του ΚΕΑ στη Λευκωσία.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης υπέδειξε στον ηγέτη του Κινήματος Μουσταφά Ακιντζί πως πρέπει να επέλθουν στο σχέδιο Ανάν αλλαγές σε θέματα όπως την ασφάλεια, τις παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οικονομικό και την επιστροφή προσφύγων, που να ικανοποιούν τους Ε/Κ έτσι ώστε να τοποθετηθούν θετικά στο δημοψήφισμα.

    ''Τού διαβιβάσαμε ότι εάν δεν γίνουν τέτοιες αλλαγές, σίγουρα δεν μπορεί ευελπιστεί ότι το σχέδιο Ανάν θα τύχει θετικής ψήφου από τους Ε/Κ'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, το ΚΕΑ βλέπει ότι υπάρχει μια πολύ καλή ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, αλλά ''το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να κυριαρχήσει και αναμένουμε από την Τουρκία να δείξει την πολιτική βούληση και να μην επιτρέπει στον Ραούφ Ντενκτάς να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται''.

    ''Σε λίγες μέρες θα φανεί αν η Τουρκία έχει τη απαιτούμενη πολιτική βούληση'', κατέληξε.

    Ο κ. Ακιντζί δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πιστεύει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να δώσουν την ευκαιρία στις μελλοντικές γενιές.

    ''Είμαι πεπεισμένος ότι, στο τέλος της ημέρας, οι δύο κοινότητες θα αποφασίσουν να πουν ναι (στα δημοψηφίσματα) και αυτό δεν θα είναι λανθασμένη απόφαση'', είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ωστόσο ότι ''αν μια πλευρά ή και οι δύο πλευρές πουν όχι, πιστεύω ότι θα το μετανιώσουν αργότερα''.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση ------------------------------ Οι σταθεροποιητικές τάσεις και η υποχώρηση του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στα χαμηλότερα επίπεδα για το 2004 ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αποφεύγοντας τις μεγάλες αυξομειώσεις, σημείωσε αμελητέα αύξηση της τάξης του 0,01%, κλείνοντας στις 86,83 μονάδες. Η περαιτέρω μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος καθήλωσε την αξία των συναλλαγών στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 360 χιλιάδων λιρών.

    Αντίθετα, οριακή πτώση της τάξης του 0,55% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 374,39 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο -------------------- Η ΑΕΛ νίκησε χθες την Ανόρθωση με 2-0 στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των Ομίλων του Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες, η Ομόνοια κέρδισε τον Εθνικό Αχνας με 1-0, ο Ολυμπιακός τον Ονήσιλλο με 3-1, η Αναγέννηση τη Σαλαμίνα με 2-1 και η ΑΕΚ τον Ερμή με 2-0.

    Η τελευταία αγωνιστική της Φάσης των Ομίλων του Κυπέλλου ολοκληρώνεται σήμερα με τρεις συναντήσεις: ΑΠΟΕΛ-Απόλλων, Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Αθλητική Ενωση Πάφος και Αλκή - ΑΣΙΛ.

    Καλαθόσφαιρα ------------ Για την ημιτελική φάση των αγώνων κατάταξης του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας α' κατηγορίας ανδρών, ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό τον Απόλλωνα με 91-82 και προηγείται με 2-0 στα μεταξύ τους παιγνίδια.

    [08] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος- Μητροπολίτης Πάφου

    Το Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα και δεν έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο

    [10] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Στη χθεσινή πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

    [11] (Κ) Ντόρα Μπακογιάννη - Κύπρος - Συνομιλίες (1)

    Η Ελλάδα συμπαρίσταται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου στην ευαίσθητη περίοδο των διαπραγματεύσεων, δήλωσε η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    [12] (Κ) Πρέντεργκαστ - Ντε Σότο - Ταλάτ

    O Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ συνοδευόμενος από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο συναντώνται στα κατεχόμενα με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Πριν τη συνάντηση, που άρχισε γύρω στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο της λεγόμενης πρωθυπουργίας, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι σε δηλώσεις θα προβεί κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα δώσει στις 2.30 το απόγευμα.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Απόφαση Ντενκτάς (1)

    Δημιουργούνται προβλήματα όσον αφορά το χαρακτήρα των συνομιλιών μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα μεταβεί στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία, αλλά δεν παραιτείται από συνομιλητής.

    [14] (Κ) Γκιουλ - Ντενκτάς - Τηλεόραση

    Τηλεοπτικώς ενημερώθηκε η Αγκυρα για την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες του Κυπριακού στην Ελβετία, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώσος ΥΠΕΞ

    [16] (Κ) ΑΔΗΚ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Δηλώσεις

    Ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακκιντζί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να παραστεί τελικά στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία για τη λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, του τουρκικού κατεστημένου και των στρατιωτικών.

    [17] (Κ) Μολυβιάτης - Μητροπολίτης Πάφου - Κυπριακό

    Τις ανησυχίες και τους φόβους της Εκκλησίας της Κύπρου για τη δύσκολη καμπή που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα εξέφρασε στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα, διάρκειας περίπου μισής ώρας.

    [18] (Κ) Καραμανλής - Αποδοχή πρόσκλησης - Ελβετία

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμετάβλητο

    Αμετάβλητο παρέμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία των τελευταίων ημερών, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ''γκρεμίζεται'' σε νέα χαμηλότερα επίπεδα για το 2004. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε, εν μέσω μικρών αυξομειώσεων, στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, στις 86,83 μονάδες. Η πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα διατήρησε την αξία των συναλλαγών στις 292 χιλιάδες λίρες.

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,83  ( 0,00)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    292.070
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    202.047    375,76  ( 0,37)
    FTSE Med 100 **                             6.337,55  ( 0,99)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    150.863    108,90  ( 0,37)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.986     74,29  (-0,43)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.959     17,07  (-7,48)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.834     55,54  ( 0,74)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.427     57,30  ( 0,07)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     22.794     23,90  (-0,21)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.655     72,53  (-0,89)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.011      3,07  ( 1,66)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.616     10,38  ( 1,57)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      6.857     10,65  (-1,48)
    Ξενοδοχεία                    £     20.771     34,88  (-1,77)
    Αλλες Εταιρείες               £     39.575     70,63  ( 0,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Διάσκεψη - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης χαρακτήρισε σήμερα την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Τ/Κ ηγέτη και της Αγκυρας, προσθέτοντας ότι η μη συμμετοχή του κ. Ντενκτάς στις διευρυμένες ''δεν λύνει το πρόβλημα Ντενκτάς για την ε/κ πλευρά''.

    [22] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)

    Εκείνος που δεν θα είναι παρών στο Μπούργκενστοκ την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα αποτελεί μέρος της διαδικασίας των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο, είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν διευκρινίσεις από την τ/κ πλευρά αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί μη μετάβασής του στις διευρυμένες συνομιλίες, προσθέτοντας πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απέστειλε χθες προσκλήσεις στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    [23] (Κ) Καραμανλής - Μπους - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν ώστε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό επανέλαβε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά τη σημερινή 15λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία τους.

    Ο κ. Μπους αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν ώστε να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    [24] (Κ) Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ - Αναχώρηση - Δηλώσεις (2)

    Η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό μετατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία και όποιος δεν είναι στο Μπούργκενστοκ δεν θα αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας, η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως αναμένονται διευκρινίσεις αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί μη μετάβασής του στην Ελβετία και σημείωσε πως αυτό που ζητούν τα Ηνωμένα Εθνη είναι εκπροσώπους της τ/κ πλευράς που να είναι σε θέση να πάρουν τελικές αποφάσεις στο Μπούργκενστοκ.

    [25] (Κ) Ερντογάν - Αποδοχή πρόσκλησης - Ελβετία

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Αφιξη - Επίσημη επίσκεψη

    Σημαντικότατη θεωρεί η Ουγγαρία την προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για την επανένωση του νησιού, με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρενς Μαντλ, προσθέτοντας πως η χώρα του θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.

    Ο κ. Μαντλ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στο νησί, ανέφερε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πως σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι η ενδυνάμωση και η προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αφού, όπως εξήγησε, είναι έντονο το ενδιαφέρον της Ουγγαρίας για την Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος υποδέχθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ούγγρο Πρόεδρο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, δήλωσε πως ''η Ουγγαρία και η Κύπρος είναι πια εταίροι στην ΕΕ και έχουν αναπτύξει πολύ υψηλού επιπέδου σχέσεις εντός της Ενωσης, αλλά και διμερώς''.

    [27] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Κυπριακό

    Την άποψη ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες του Κυπριακού, ''δεν είναι η τελική εικόνα αλλά μια ενδιάμεση εικόνα'', εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος ζήτησε αναμονή μέχρι να διαφανεί "η εξέλιξη των πραγμάτων''.

    [28] (Κ) Εκπρόσωπος βρετανικού ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Ελβετία

    Την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα μεταβούν στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό που θα διεξαχθούν στην Ελβετία, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην συμμετάσχει.

    [29] (Κ) Μολυβιάτης - Αναστασιάδης - Κυπριακό

    Την ικανοποίησή του για τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση μιας ώρας που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    "Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που διαπιστώνω άλλη μια φορά πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να συμπαρασταθεί και να συνδράμει στις προσπάθειες του κυπριακού Ελληνισμού, ώστε την 1η Μαΐου η Κύπρος επανενωμένη να ενταχθεί στην ΕΕ", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    [30] (Κ) ΕΕ - Τρομοκρατία - Συμβούλιο Υπουργών

    Η στενότερη συνεργασία σε κοινοτικό επίπεδο, αλλά και η προώθηση νέων μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι το θέμα της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ρήτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, η επιτάχυνση της υλοποίησης αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και ο καλύτερος συντονισμός των ενεργειών, είναι οι προτάσεις που θα βρεθούν στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών.

    [31] (Κ) ΥΠΕΞ - Κοσσυφοπέδιο - Βία - Ανακοίνωση

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη και την αγωνία του για την έκρηξη βίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο χθες στην πόλη Mitrovica, η οποία εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τα Ηνωμένα Eθνη.

    [32] (Κ) Καραμανλής - Αναστασιάδης - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μίας ώρας που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    [33] (Κ) Ολομέλεια - Αδειες οδήγησης - Εναρμόνιση

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα νόμο και ενέκρινε κανονισμούς για τον καθορισμό της μορφής και του περιεχομένου των αδειών οδήγησης και άλλων συναφών εντύπων, έτσι ώστε από την 1η Μαΐου 2004 να εκδίδονται και στην Κύπρο ευρωπαϊκού τύπου άδειες οδήγησης που θα ισχύουν σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    [34] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένει από την κάθε πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις 13 Φεβρουαρίου, είπε ο εκπρόσωπός του, Φρεντ Εκχαρντ, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα λάβει μέρος στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 March 2004 - 18:49:32 UTC