Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - ΣΑ - Μαυρογιάννης - Ικανοποίηση
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - ΣΑ - Βρετανία - ΗΠΑ - Ομιλίες
  • [03] (Κ) Ελληνας ΥΠΑΜ - Κουμουτσάκος - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΗΠΑ - Ιριλάι - Κατεχόμενα - Απευθείας πτήσεις
  • [07] (Κ) ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - ΜΟΕ - Ομιλία
  • [08] (Κ) Ελληνας ΥΦΕΞ - Καραμανλής - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) Αλεξάνδρεια - Ενθρόνιση νέου Πατριάρχη
  • [10] (Κ) Ελληνας ΥΦΕΞ - Τουρκικές Παραβιάσεις

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - ΣΑ - Μαυρογιάννης - Ικανοποίηση

    [02] (Κ) ΟΗΕ - ΣΑ - Βρετανία - ΗΠΑ - Ομιλίες

    Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία τοποθετήθηκαν χθες στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκφράζοντας λύπη για τη μη υιοθέτηση μέχρι σήμερα από το Σώμα των μέτρων που εισηγείτο ο ΓΓ για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων στην έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες.

    [03] (Κ) Ελληνας ΥΠΑΜ - Κουμουτσάκος - Τουρκικές παραβιάσεις

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δήλωσε πως συμπεριφορές όπως οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, της προώθησης καλών σχέσεων και της προσπάθειας να διασφαλιστεί στην περιοχή, όσο γίνεται περισσότερο η σταθερότητα, η καλή συνεργασία και η σωστή γειτονική συνύπαρξη.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής για το ΧΑΚ και η δημοσιοποίηση στοιχείων για το ύψος των συναλλαγών που είχαν πολιτικά πρόσωπα, η επίσκεψη στην Κύπρο του Βρετανού ΥΦΕΞ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, η ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 1568 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15 Ιουνίου 2005, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα του σημερινού ο κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''ΟΧΙ ΣΤΟ ΒΕΤΟ υποσχέθηκε στον Μακσέιν ο Τάσσος'' γράφει πως η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τον Βρετανό Υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν ότι δεν προτίθεται να ασκήσει βέτο στον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ που επιβεβαίωσε πως οι Αμερικανοί προωθούν την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Στο σχέδιο Ανάν εμμένει το Λονδίνο'' αναφέρεται σε δηλώσεις του Βρετανού Υφυπουργού Ντένις Μακσέιν πως στο σχέδιο Ανάν επιμένει η χώρα του ενώ αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί και να δικαιολογηθεί η παρουσία δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ένας ακόμη νεαρός 21 χρόνων, έπεσε θύμα της μάστιγας των ναρκωτικών. Πρόκειται για τον Μάνο Μαρδάκα από την Θεσσαλονίκη ο οποίος βρέθηκε χθες το πρωί νεκρός σε ξενοδοχείο της παλαιάς Λευκωσίας. Ο Μαρδάκας συμμετείχε σε πρόγραμμα απεξάρτησης στην θεραπευτική κοινότητα Αγία Σκέπη.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ανοίγει η λίστα των 'παικτών''' παραθέτει στοιχεία για το ύψος των συναλλαγών και τους τίτλους μετοχών που απέκτησαν ή κατείχαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου και Αριστοφάνης Γεωργίου, οι τότε βουλευτές του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης και Αντώνης Καράς και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος επέρριψε χθες ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες για αμέλεια στην ενημέρωση τόσο της Βουλής όσο και των κυνηγών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση φυσιγγίων μεγάλου βεληνεκούς.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αμμόχωστος έναντι βέτο'' γράφει πως σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ετοιμάζεται να προβεί η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου που προβλέπει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιστροφή της Αμμοχώστου και συνδιαχείριση λιμανιών και αεροδρομίων. Αλλού γράφει ότι άλλους 350 περίπου εργαζομένους προσανατολίζεται να κηρύξει ως πλεονάζον προσωπικό η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών, πέραν των 135 που ήδη ανακοινώθηκε ότι θα φύγουν, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Χρυσώθηκαν ξεφορτώνοντας'' γράφει πως ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία περιλαμβάνει το πόρισμα για το Χρηματιστήριο σε ότι αφορά στις πράξεις από συνδεδεμένα πρόσωπα σε κλειστές περιόδους, δηλαδή τον χρόνο που προηγείται της λήξης οικονομικής περιόδου π.χ. εξάμηνο καθώς και σημαντικών ανακοινώσεων όπως είναι η εξαγορά εταιρείας ή η έκδοση νέων μετοχών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος πέρασε με άριστα τα τέστ Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα που λαμβάνει κατά της τρομοκρατίας γι αυτό και από το 2005 θα λαμβάνει μέρος στις Επιτροπές αξιολόγησης άλλων χωρών.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σκληρό Παζάρι'' γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έθεσε στους εταίρους της στην ΕΕ τα αιτήματα της σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία έναντι της Κύπρου και τα τεκμηρίωσε στην βάση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 1568 για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) με το οποίο επιδοκιμάζει τις εισηγήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για την τροποποίηση της έννοιας των επιχειρήσεων και του επιπέδου δυναμικότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ανανεώνει την θητεία της μέχρι τις 15 Ιουνίου 2005.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Ο ΤΑΣΣΟΣ είναι ο μεγαλύτερος πατριώτης του τόπου'' προβάλλει σχετική δήλωση του Προεδρικού Επιτρόπου Πολάκη Σαρρή σε συνέντευξη του, κατά την οποία εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι ''ήταν θέλημα Θεού να εκλεγεί στο παρά ένα, ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να σώσει τον τόπο από το τι θα γινόταν με το σχέδιο Ανάν''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Παγκύπρια Ενωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής εκφράζει την ικανοποίηση της για την έστω και καθυστερημένα προώθηση απόφασης της κυβέρνησης για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εγκριση ψηφίσματος ---------------------------------------------------- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 1568 για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με το οποίο επιδοκιμάζει τις εισηγήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τροποποίηση της έννοιας των επιχειρήσεων και του επιπέδου δυναμικότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15 Ιουνίου 2005.

    Επίσης επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ειδικά το ψήφισμα 1251 του 1999 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα και να προτρέπει την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να ακυρώσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να τις καλεί να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό καθεστώς που υπήρχε στα Στροβίλια προ της 30ης Ιουνίου 2000.

    Το ψήφισμα, που τέθηκε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες το απόγευμα, επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τα μέρη να εκτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων επειγόντως και με τη δέουσα σοβαρότητα, καλωσορίζοντας την επανέναρξη των δραστηριοτήτων της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, από τον περασμένο Αύγουστο.

    Το Συμβούλιο καλωσορίζει επίσης την αξιολόγηση της λειτουργίας της ειρηνευτικής δύναμης από το ΓΓ, με βάση το ψήφισμα 1548, και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε πως ενόψει των επικρατουσών συνθηκών στο νησί είναι αναγκαία η διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2004.

    Λαμβάνει επίσης υπόψη την εκτίμηση του ΓΓ ότι η κατάσταση ασφαλείας στο νησί έχει γίνει κατά αυξανόμενο βαθμό ήπια τα τελευταία λίγα χρόνια και πως η πιθανότητα επανάληψης των συγκρούσεων στην Κύπρο είναι ''πολύ απίθανη''.

    Το Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόθεση του ΓΓ να διεξάγει περαιτέρω αξιολόγηση της εντολής για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των επιπέδων δυναμικότητας και της έννοιας της επιχείρησης, προ της επόμενης ανανέωσης της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών.

    Επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο και ειδικά το ψήφισμα 1251 του 1999 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα, επιδοκιμάζει τις εισηγήσεις του ΓΓ για τροποποίηση του νοήματος των επιχειρήσεων και του επιπέδου δυναμικότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως παρατίθενται στην έκθεσή του της 24ης Σεπτεμβρίου 2004.

    Το Συμβούλιο αποφασίζει, με βάση το ψήφισμα, την επέκταση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για περαιτέρω περίοδο που να τερματίζεται στις 15 Ιουνίου 2005.

    Προτρέπει επίσης την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να ακυρώσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να τις καλεί να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό καθεστώς που υπήρχε στα Στροβίλια προ της 30ης Ιουνίου 2000.

    Το Συμβούλιο ζητά από το ΓΓ να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος και θα παρακολουθεί ενεργά το θέμα.

    Εκπρόσωπος - Προσχέδιο ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ ------------------------------------------ Ικανοποιητικό για τη δική μας πλευρά χαρακτηρίζει η κυβέρνηση το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που υιοθετήθηκε χθες, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί αρνητική τη μείωση κατά 1/3 του αριθμού των μελών της δύναμης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως η δική μας θέση ήταν πάντοτε ότι πρέπει να συνεχιστεί η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης διότι συνεχίζεται η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    ΟΗΕ - ΣΑ - Μαυρογιάννης - Ικανοποίηση ------------------------------------- Την ικανοποίηση της Κύπρου για την ομόφωνη υιοθέτηση από το ΣΑ του ψηφίσματος για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο, εξέφρασε με δηλώσεις του, μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Ο Κύπριος Πρέσβης επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν υπάρχει αλλαγή των όρων εντολής της δύναμης και ότι αναγνωρίζεται πως η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένει αναγκαία λόγω των επικρατουσών συνθηκών.

    ΟΗΕ - ΣΑ - Βρετανία - ΗΠΑ - Ομιλίες ----------------------------------- Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία τοποθετήθηκαν χθες στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκφράζοντας λύπη για τη μη υιοθέτηση μέχρι σήμερα από το Σώμα των μέτρων που εισηγείτο ο ΓΓ για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων στην έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες.

    Στην τοποθέτησή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο Πακιστανός Αντιπρόσωπος παραπονέθηκε που δεν υιοθετήθηκαν από το ΣΑ οι θέσεις που εισηγήθηκε η χώρα του.

    Εκπρόσωπος - Βρετανία - Μακσέιν ------------------------------ Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν έδειξε να αντιλαμβάνεται όλες τις θέσεις της δικής μας πλευράς και να τις θεωρεί λογικές, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση των θέσεων της Βρετανίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μακσέιν, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''αυτό δεν σημαίνει ότι έχει διαφοροποιηθεί η πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας

    Ντένις Μακσέιν - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου πρέπει να καθορίσει χωρίς καθυστέρηση ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να τεθούν νέοι όροι ή προϋποθέσεις, δήλωσε χθες ο Βρετανός Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, προσθέτοντας πως είναι ''νομικά αδύνατο'' η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις του σε Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Μακσέιν καλωσόρισε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι κανένας δεν πρέπει να αναζητά να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας τον προσεχή Δεκέμβριο αναφορικά με την Τουρκία. Ο Βρετανός επίσημος τάχθηκε ένθερμα υπέρ του απευθείας εμπορίου μεταξύ ΕΕ και κατεχομένων.

    Ο κ. Μακσέιν δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για προώθηση νέου γύρου διαπραγματεύσεων πρέπει να προέλθει από την Κύπρο, αναφέροντας ότι ''η Κύπρος χρειάζεται να βρει τη λύση για την Κύπρο στην Κύπρο''.

    Χαρακτηρίζοντας τις εδώ επαφές του ''πολύ χρήσιμες και φιλικές'', είπε πως ''θα πρέπει να πούμε στην Τουρκία το Δεκέμβριο ότι όλες οι 25 κυβερνήσεις της ΕΕ αποδέχονται την έκθεση της Κομισιόν για την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση για την ένταξη της Τουρκίας''.

    Ο κ. Μακσέιν τάχθηκε υπέρ της ομαλοποίησης των σχέσεων Αγκυρας-Λευκωσίας, λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους για κανένα κράτος μέλος της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το απευθείας εμπόριο, είπε πως η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ της 26ης Απριλίου θα πρέπει να υλοποιηθεί και εξέφρασε την άποψη ότι το εμπόριο ''πρέπει να ξεφύγει από την πολιτική σφαίρα και να ενταχθεί στην εμπορική'' για να σημειώσει ότι πολλά θέματα που απασχολούν την ΕΕ ''περιπλέκονται με νομικές ερμηνείες''.

    Κατεχόμενα - Μακσέιν - Ριζοκάρπασο - Γυμνάσιο --------------------------------------------- Το καλύτερο πράγμα για το μέλλον της Κύπρου είναι η επανένωση των δύο κοινοτήτων, δήλωσε χθες ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα του παρελθόντος δεν πρέπει να μεταφερθούν στο νέο αιώνα.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο κ. Μασκέιν ύστερα από επίσκεψή του στο Γυμνάσιο του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

    Βρετανία - Στρο - Μακσέιν - Ερωτήσεις βουλευτών - Κύπρος - Τ/Κ -------------------------------------------------------------- Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που συζητά με την τουρκική κυβέρνηση ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του τελευταίου.

    Ο κ. Μακσέιν απαντούσε σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Τομ Κοξ για τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η βρετανική κυβέρνηση για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Κοξ, ο κ. Μακσέιν ανέφερε πως ''το κύριο θέμα που αφορά ολόκληρη την Κύπρο, για το οποίο απαιτείται και η συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης, είναι οι προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού''.

    ΔΕΑ - Θέμα αγνοουμένων - Εκταφές -------------------------------- Μια μη κυβερνητική οργάνωση από τη Βρετανία, η ''Inforce'', θα προχωρήσει στην εκταφή λειψάνων στην Κύπρο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, εάν και εφόσον οι διαβουλεύσεις που γίνονται καταλήξουν σε σχετική συμφωνία.

    Η ε/κ και η τ/κ πλευρά, μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), κατέληξαν στην οργάνωση που θα διενεργήσει τις εκταφές, μέλη της οποίας βρίσκονταν στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα για διαβουλεύσεις επί του θέματος, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.

    Τη συμφωνία των δύο πλευρών σε οργάνωση που θα διενεργήσει τις εκταφές εκατέρωθεν της γραμμής κατάπαυσης του πυρός ανακοίνωσε η ΔΕΑ το Σεπτέμβριο. Το όλο θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνεδρία της ΔΕΑ την προσεχή εβδομάδα, με στόχο την περαιτέρω διαβούλευση για τον προγραμματισμό για διενέργεια εκταφών και για την αναγκαία προεργασία που πρέπει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Καραμανλή ------------------------------- Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο στις 12 και 13 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως κατά την επίσκεψη θα γίνει γενική ανταλλαγή απόψεων και θα τονιστεί η στενή συνεργασία, η οποία υπάρχει μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

    ''Είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας υπό την ιδιότητά του ως Πρωθυπουργού στην Κύπρο και είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός'', σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Αθήνα - Αντώναρος - Επίσκεψη Καραμανλή στην Κύπρο ------------------------------------------------- Ολα τα θέματα που έχουν σχέση με τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου θα συζητηθούν στην επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει ο Πρωθυπουργός στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ερωτηθείς αν η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού από το Παρίσι ότι δεν θα αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο θα ληφθεί υπόψη από την Ελλάδα για να συναινέσει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Αντώναρος επανέλαβε πως '' η κυβέρνηση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας'' και υπενθύμισε ότι ''η στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθεί οριστικά στις 17 Δεκεμβρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Κορυφής''.

    ''Οι 25 χώρες της Ευρώπης θα αποφασίσουν στις 17 Δεκεμβρίου εάν και κατά πόσον θα δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία'' είπε ο κ. Αντώναρος και σημείωσε ότι ''η Τουρκία διανύει ένα δρόμο μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και αυτός ο δρόμος έχει διάφορα στάδια''.

    Εκπρόσωπος - Αμερικανοί - Αεροδρόμιο Τύμπου - ''Απομόνωση'' Τ/Κ -------------------------------------------------------------- Εντός των προσεχών ημερών ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών θα προβεί σε επίσημο διάβημα προς τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Κύπρο για την επίσκεψη Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως δεν βλέπει να είναι ρεαλιστικό το να γίνουν απευθείας πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και κατεχομένων και επανέλαβε πως η λεγόμενη απομόνωση είναι ''απότοκο της κατοχής και μια αυτοαπομόνωση με στόχο να κερδηθούν περαιτέρω πολιτικά πλεονεκτήματα''.

    Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου - Ευρωκοινοβούλιο --------------------------------------------- Ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο την προώθηση του αιτήματος 733/2004.

    Το αίτημα που κατατέθηκε από την Κίνηση στο θεσμικό αυτό όργανο της ΕΕ προνοεί την απόδοση της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σε συνάρτηση με τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Συμβουλίο Υπουργών ECOFIN - Κύπρος -Κεραυνός -------------------------------------------- Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην Ολλανδία, η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων στην Ελλάδα, και η μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων, καθώς και οι δημοσιονομικές προοπτικές της Κοινότητας την περίοδο 2007-2013, ήταν τα βασικά θέματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Ευρωπαϊκής Ενωσης για Οικονομικά και Δημοσιονομικά θέματα (ECOFIN).

    Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ.

    Λευκωσία - Διάσκεψη Ενωσης Πρωτευουσών Κεντρικής - ΝΑ Ευρώπης ------------------------------------------------------------- Η συνύπαρξη διαφορετικών εθνικών ομάδων σε μια πόλη καθώς και η διατήρηση και αναζωογόνηση των ιστορικών κέντρων, ήταν τα δύο κύρια θέματα που απασχόλησαν την 8η Διάσκεψη της Ενωσης Πρωτευουσών Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που συνήλθε χθες στη Λευκωσία.

    Στη Διάσκεψη έλαβαν μέρος Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών της Λευκωσίας, της Αθήνας, του Βελιγραδίου, της Βιέννης, της Βουδαπέστης, του Κιέβου, της Λουμπλιάνα, της Ποντκόριτσα, του Σεράγεβου, της Σόφιας, των Τιράνων και του Ζάγκρεμπ.

    Ως νέο μέλος της Ενωσης έγινε εξάλλου σήμερα αποδεκτός ο Δήμος Ζάγκρεμπ, πρωτεύουσα της Κροατίας. Τη σχετική συμφωνία εισδοχής υπέγραψε η Δήμαρχος Ζάγκρεμπ Βλάστα Πάβιτς.

    Σε χαιρετισμό του στη Διάσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου υπογράμμισε την ανάγκη όπως γίνει συστηματική και συντονισμένη εργασία ούτως ώστε να αξιοποιηθεί ο πλούτος του παρελθόντος και της ιστορίας, αλλά και ο δυναμισμός της συνύπαρξης με τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα.

    Σε ομιλία του στη Διάσκεψη, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας είπε ότι τα δύο κύρια θέματα της Διάσκεψης είναι αλληλοσυνδεόμενα και οι σωστοί χειρισμοί τους αποτελούν πρόκληση για τις πόλεις.

    Η Αντιδήμαρχος Αθηνών Καλλιόπη Μπουρδάρα αφού μετέφερε το χαιρετισμό της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη ευχήθηκε όπως τα συμπεράσματα της Διάσκεψης μεταφερθούν και στις κυβερνήσεις των χωρών, ούτως ώστε με τη συνεργασία τοπικής και κεντρικής κυβέρνησης να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Οι δήμοι που μετέχουν στην Ενωση αποφάσισαν να υποστηρίξουν μια πιο δραστήρια συμμετοχή των τοπικών αρχών και να ενθαρρύνουν τη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ πόλεων και κυβερνήσεων, ούτως ώστε να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο που να τους δίνει εξουσία για διευκόλυνση της συνύπαρξης των διάφορων εθνοτήτων σε μια πόλη.

    Κυπριακή Αστυνομία - Εμπειρογνώμονες ΕΕ - Τρομοκρατία ----------------------------------------------------- Η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ σε ζητήματα πάταξης της τρομοκρατίας και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επταμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο για να αξιολογήσει κυβερνητικά τμήματα που εμπλέκονται στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

    Σε διάσκεψη Τύπου στο Αρχηγείο Αστυνομίας ο επικεφαλής της ομάδας Niels Bracke δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας της Δημοκρατίας και ειδκά της Λιμενικής Αστυνομίας στη Λεμεσό, του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της ΜΜΑΔ και της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Αστυνομίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αξιολογήθηκε η κατάσταση μόνο στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλος της ΕΕ, και όχι στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Bracke είπε ότι σκοπός των επισκέψεων της ομάδας σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν είναι για άσκηση κριτικής αλλά για αξιολόγηση της κατάστασης και υποβολή εισηγήσεων για βελτιώσεις εκεί όπου εντοπίζεται τέτοια ανάγκη.

    ΕΕ - Λουξεμβούργο - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Εσωτερικών ------------------------------------------------------------ Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει μεθαύριο ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, 25 και 26 Οκτωβρίου.

    Υπουργός Αμυνας - Θεσσαλονίκη ----------------------------- Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη θα πραγματοποιήσει μεθαύριο ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προκειμένου να παραστεί στους τριήμερους εορτασμούς της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, της εορτής του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και του αλβανικού έπους του '40.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μαυρονικόλας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιοτόπουλο και τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Νίκο Τσιαρτσώνη.

    Υπουργός Παιδείας - Αλεξάνδρεια - Ενθρόνιση νέου Πατριάρχη ---------------------------------------------------------- O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης αναχώρησε χθες για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τελετή ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεοδώρου Β.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός κατά τη παραμονή του στην Αίγυπτο θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης του Ελ-Αλαμέιν και θα καταθέσει στεφάνι στο Ελληνικό Κοιμητήριο.

    Ελληνας ΥΠΑΜ - Κουμουτσάκος - Τουρκικές παραβιάσεις --------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δήλωσε πως συμπεριφορές όπως οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, της προώθησης καλών σχέσεων και της προσπάθειας να διασφαλιστεί στην περιοχή, όσο γίνεται περισσότερο η σταθερότητα, η καλή συνεργασία και η σωστή γειτονική συνύπαρξη.

    Πρόσθεσε ότι ''η πάγια θέση της ελληνικής πολιτικής είναι ότι παρόμοιες συμπεριφορές - και εν' όψει της προσπάθειας που γίνεται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση - είναι απορριπτέες''

    Υπουργός Αμυνας - ΑΤΗΚ - ΕΦ - Σεμινάρια - Οδική Ασφάλεια -------------------------------------------------------- Μέγα θέμα αποτελεί για την κυβέρνηση το θέμα της οδικής ασφάλειας, επεσήμανε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι στο επίπεδο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) ''έγιναν, γίνονται και θα γίνουν ακόμη περισσότερα'' στον τομέα αυτό με στόχο ''να μηδενίσουμε τα οδικά δυστυχήματα και να σταματήσουμε να έχουν νεκρούς, ιδιαίτερα νέους''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας μιλούσε κατά την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας με την ευκαιρία της έναρξης τριετούς σειράς (2004 2007) ειδικών σεμιναρίων για την οδική ασφάλεια σε 20.000 εθνοφρουρούς, τα οποία χορηγεί η ΑΤΗΚ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    Ο κ. Μαυρονικόλας επισήμανε ότι η οδική ασφάλεια και τα ναρκωτικά αποτελούν ''δύο από τα κύρια θέματα'' με τα οποία ασχολείται σήμερα η ΕΦ, υπό την επιτήρηση του Αρχηγού της ΕΦ.

    Εξέφρασε την άποψη ότι τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται σε σχέση με την πρόληψη, '' είναι ικανοποιητικά σε αρκετά μεγάλο βαθμό'' και σημείωσε ότι το θέμα της οδικής ασφάλειας ''μας απασχολεί καθημερινά και θα μας απασχολεί'' μέχρι να μειώσουμε τον αριθμό των θυμάτων κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Θράσος, αφού συνεχάρη την ΑΤΗΚ που θα στηρίξει και φέτος το τηλεπαιχνίδι για θέματα οδικής ασφάλειας ''Stop Stop'', είπε ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, την οποία θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων θέματα οδικής ασφάλειας.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Ανδρέας Παφίτης είπε ότι την τελευταία πενταετία, λόγω των ''σημαντικών προσπαθειών'' που έχουν γίνει από την Αστυνομία στο θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων, έχουν προκύψει ''θετικά αποτελέσματα και υπάρχει μια μικρή και σταθερή μείωση'' τόσο στα τροχαία όσο και στα θανατηφόρα δυστύχημα.

    Ο Σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα οδικής ασφάλειας και πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας Ανδρέας Παπάς αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των σεμιναρίων που πραγματοποιούνται στην ΕΦ, λέγοντας ότι εξηγείται στους εθνοφρουρούς ''για ποιο λόγο θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες οδικής ασφάλειας''.

    Κεντρική Επιτροπή ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Αποφάσεις ------------------------------------------------ Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΣ ΕΔΕΚ σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το σημερινό διχαστικό κλίμα προτείνει την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμμόρφωση όλων προς τη δημοκρατικά εκφρασθείσα ετυμηγορία του λαού στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΚΣ ΕΔΕΚ προτείνει το τερματισμό κάθε δημόσιας συζήτησης γύρω από τη στάση στο δημοψήφισμα, καθώς και καθολική προβολή της αυτονόητης πραγματικότητας ότι ολόκληρος ο λαός και οι πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα από το πώς τοποθετήθηκαν στο Δημοψήφισμα επιθυμούν λύση το συντομότερο δυνατό.

    Προτείνει επίσης τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειες για κινητικότητα και ανάληψη νέας πρωτοβουλίας με ευθύνη του ΟΗΕ και επικουρική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

    Προτείνει, τέλος, την ανάληψη κοινής εντατικής εκστρατείας κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων για ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες/διαδικασίες για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - 1ο Διεθνές Επιστημονικό Ναυτιλιακό Συνέδριο

    Προσπάθεια του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων είναι η προσέλκυση περισσότερων νέων στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, ανέφερε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου, κηρύσσοντας την έναρξη του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Ναυτιλιακού Συνεδρίου του Frederick Institute of Technology στη Λεμεσό.

    Στην ομιλία του, ο κ. Θράσου διαβεβαίωσε τους ξένους εκπροσώπους ότι «το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο, επικεντρώνει όλες τις προσπάθειες του στην περαιτέρω ασφάλεια της ναυτιλίας και στην προστασία του ναυτιλιακού περιβάλλοντος με βάση τα διεθνή και κοινοτικά δεδομένα».

    «Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργούνται μεγάλες προοπτικές για την περαιτέρω επέκταση της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας και την ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια του Κυπριακού Νηολογίου, κάτω από μια νέα εικόνα ενός ποιοτικού και ανταγωνιστικού ναυτιλιακού κέντρου» κατέληξε ο κ. Θράσου.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ ----------------------------------------- Το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Ομόνοιας δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων για την 5η Αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Οι υπόλοιποι αγώνες που θα διεξαχθούν σήμερα είναι:Ανόρθωση - ΑΕΛ στο Γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος, Εθνικός Αχνας - ΑΕΚ στο Δασάκι της Αχνας ΑΕΠ - Διγενής Μόρφου στο Παφιακό Στάδιο, Απόλλων - Αρης στο Τσίρειο Στάδιο.

    Παγκύπριο Καλαθοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Νίκη Απόλλωνα --------------------------------------------------- Η ομόδα Καλαθόσφαιρας του Απόλλωνα νίκησε χθες βράδυ εκτός έδρας με 93-85 την αντίστοιχη ομάδα του Κεραυνού, στο πλαίσιο του Παγκυπρίου Καλαθοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Χρηματιστήριο - Πέμπτη κατά σειρά πτώση --------------------------------------- Αρνητικά για πέμπτη κατά σειρά συνάντηση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) δεχόμενο πιέσεις κυρίως από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στην Παράλληλη Αγορά. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,51%, κλείνοντας στις 953 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες της τάξης του 0,96%, υποχωρώντας στις 70,98 μονάδες, τιμή που αποτελεί τη χαμηλότερη από την επίσημη λειτουργία του ΧΑΚ το 1996. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 240 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) ΗΠΑ - Ιριλάι - Κατεχόμενα - Απευθείας πτήσεις

    Πρακτικές λεπτομέρειες πιθανής απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με την κατεχόμενη Κύπρο διερευνούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    [07] (Κ) ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - ΜΟΕ - Ομιλία

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε ομιλία του χθες στην Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε στο πλαίσιο αυτό η κυπριακή κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο.

    [08] (Κ) Ελληνας ΥΦΕΞ - Καραμανλής - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο συμβολισμός της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου.

    [09] (Κ) Αλεξάνδρεια - Ενθρόνιση νέου Πατριάρχη

    Η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου θα γίνει αύριο στην Αλεξάνδρεια, στις 11 το πρωί.

    Διαδέχεται τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρο, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους 16 κληρικούς και λαϊκούς κατά τη συντριβή ελικοπτέρου Τύπου Σινούκ στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει στην ενθρόνιση ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    [10] (Κ) Ελληνας ΥΦΕΞ - Τουρκικές Παραβιάσεις

    Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο προέρχονται από συγκεκριμένα κέντρα της τουρκικής πολιτικής, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης σε χθεσινή συνέντευξη του στο κρατικό ραδιόφωνο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 23 October 2004 - 17:49:11 UTC