Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Λευκωσία - Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΜΑΝ - Σεμινάριο - Δημοσιογράφοι
  • [05] (Κ) Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου - Ημερήσια διάταξη
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διαμαντοπούλου - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [09] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - INFORCE
  • [10] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τουρκία

  • [01] (Κ) Ποδόφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    
    
    Πέντε νίκες στις πέντε πρώτες αγωνιστικές και ο ΑΠΟΕΛ φιγουράρει με το απόλυτο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α' Κατηγορίας με 15 βαθμούς, μετά τη νίκη του με 3-1 επί της αιωνίου αντιπάλου της Ομόνοιας, στο τοπικό ντέρμπι του Σαββάτου.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες για την 5η αγωνιστική ο Ολυμπιακός εξήλθε ισόπαλος 0 - 0 με το Παραλίμνι στο στάδιο ΓΣΠ.
    
    Η Αλκή νίκησε με 3 - 0 τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΖ και η Πάφος με 3 - 1 το Διγενή στο Παφιακό Στάδιο.
    
    Το Σάββατο η Ανόρθωση επιβλήθηκε της ΑΕΛ με 2-0, ενώ ο Εθνικός Αχνας κέρδισε την ΑΕΚ με 3-2. Ο Απόλλωνας νίκησε επίσης τον Αρη με 4-1.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. ΑΠΟΕΛ         15
    2. Νέα Σαλαμίνα  11
    3. Ανόρθωση      10
    4. ΑΕΛ            9
    5. Αλκή           9
    6. Απόλλων        8
    7. Ομόνοια        7
    8. Αχνα           7
    9. Παραλίμνι      5
    10. Πάφος         5
    11. Διγενής       4
    12. Ολυμπιακός    3
    13. ΑΕΚ           3
    

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συναλλαγές στο ΧΑΚ όπως καταγράφονται στην έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής συνεχίζουν να αποτελούν και σήμερα το κύριο θέμα στις πλείστες κυπριακές εφημερίδες. Προβάλλονται επίσης οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι τοποθετήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για το ίδιο θέμα και η ενθρόνιση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Φύλλο και φτερό τα προσωπικά στοιχεία πέντε πολιτικών'' αναφέρεται σε ''επιχείρηση πλήρους πολιτικής εξόντωσης όλων των πολιτικών τους αντιπάλων έχουν θέσει σε εφαρμογή οι κυβερνώντες'', και γράφει ότι για αυτό το σκοπό ''χρησιμοποιούνται κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές''. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο ''Βήμα'' των Αθηνών ότι η τουρκική πλευρά επιτέλεσε το καθήκον της για διαρκή και δίκαιη λύση του Κυπριακού αλλά αποφεύγει να αναφερθεί στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το ''Θάρρος'' κάτω από τον τίτλο ''Αιφνιδιάζουν την Αγκυρα'' αναφέρεται σε γνωμάτευση διεθνούς φήμης Ευρωπαίων νομικών που σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ''εκεί που τεκμηριώνονται οι απόψεις της κυβέρνησης, αναφορικά με την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, τα νομικά χαρτιά της Λευκωσίας είναι πολύ πολύ γερά''. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι η στάση της Κύπρου για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας πως η απόφαση για την ένταξη ή όχι λαμβάνεται από τις κυβερνήσεις και όχι σε δημοψηφίσματα.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Νυν και πρώην στο 'πάτωμα''' δημοσιεύει στοιχεία για τις πράξεις πολιτικών και άλλων παραγόντων στο ΧΑΚ και γράφει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου απολογήθηκε δημοσίως γιατί ''δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους πολίτες από τη μεγάλη απάτη'' ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επαναλαμβάνει ότι όσοι ενέχονται σε ποινικά αδικήματα σχετικά με το ΧΑΚ θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πως χρειάζεται αλληλοκατανόηση στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και ότι οι Τ/Κ έκαναν μια πραγματική επανάσταση με το ''ναι'' ενώ το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε ''απαράδεκτη'' την αναφορά στην κυβέρνηση της Κύπρου στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Η ''Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Στα χέρια Νικήτα και το αδιέξοδο του Χρηματιστηρίου'' προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα ενεργήσει ''ανεξαρτήτως ονόματος, θέσεως, αξιώματος'' αναφορικά με τις συναλλαγές στο ΧΑΚ ενώ αναφέρεται και σε νέες πληροφορίες για συναλλαγές του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι το Γιούρο Κοντρόλ απέρριψε αίτημα των Τούρκων να επιθεωρήσει το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου και προσθέτει ότι σήμερα θα γίνει εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ξεφόρτωσαν και οι άγιοι'' γράφει ότι ''Αρχιεπισκοπή και Κύκκος πώλησαν μετοχές αξίας 16,2 εκατ. όταν το ΧΑΚ ήταν στα ύψη'' με βάση στοιχεία του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε σειρά διαρθρωτικών τομών στο δημόσιο τομέα, με το Υπουργείο Οικονομικών να επικεντρώνει την προσοχή του στην ανάγκη της αναθεώρησης του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος στη δημόσια και εκπαιδευτική υπηρεσία.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Βέτο
    -------------------------------------
    Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας το Δεκέμβριο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην Πάφο.
    
    Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει το θέμα του βέτο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή είπε: ''με τον κ. Καραμανλή έχουμε συζητήσει επανειλημμένα το θέμα από τον περασμένο Ιούλιο ενώ στο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία''.
    
    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως ''η απόφαση για την ένταξη ή όχι λαμβάνεται από τις κυβερνήσεις κι όχι σε δημοψηφίσματα''.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε: ''Απαντείστε εσείς. Εγώ δεν βρίσκω μέρες να είμαι στην Κύπρο''.
    
    Υπουργός Αμυνας - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό
    -----------------------------------------
    Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα πρέπει να περνά μέσα από το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση τι πρόκειται να γίνει αναφορικά με την άσκηση ή όχι βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε πως ''η πορεία της Τουρκίας θα πρέπει να περνά μέσα από το Κυπριακό πρόβλημα και αναμφίβολα η έναρξη αυτών των διαδικασιών θα πρέπει να αναγκάσει την Τουρκία να πάρει συγκεκριμένη στάσεις και ενέργειες''.
    
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε ο κ. Μαυρονικόλας, ''πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σεβαστεί την Κύπρο ως μόνιμο μέλος πλέον της ΕΕ και παράλληλα θα πρέπει να επιδείξει την αναγκαία καλή θέληση για λύση του Κυπριακού προβλήματος''.
    
    Πρόσθεσε ότι ήδη υπήρξαν ανάλογες προτάσεις από την πολιτική ηγεσία και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι η άσκηση βέτο από την πλευρά μας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''το βέτο σίγουρα είναι το τελευταίο μέτρο αλλά θα το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία, όταν πρέπει''.
    
    Σημείωσε ωστόσο ότι ''ρισμένα μέτρα τα οποία λαμβάνονται αυτή τη στιγμή από την Τουρκία, κάθε άλλο παρά συνάδουν στην ανάγκη δημιουργίας καλού κλίματος''.
    
    Αναφερόμενος στις τελευταίες τουρκικές παραβιάσεις στην Ελλάδα, είπε πως εάν η Τουρκία συνεχίσει μια τέτοια πολιτική, κάθε άλλο παρά μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
    
    Σημείωσε πως τέτοιες ενέργειες κάθε άλλο παρά συνάδουν και στην ανάγκη δημιουργίας καλού κλίματος.
    
    Ερωτηθείς εάν ισχύουν οι πληροφορίες ότι οι παραβιάσεις Τουρκικών μαχητικών στην Ελλάδα έγιναν προκειμένου να φωτογραφηθούν οι S-300 στην ανατολική Κρήτη, ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι ''δίνεται ένα διαφορετικό μήνυμα από τους Τούρκους στρατηγούς, αφού δεν είναι απλώς θέμα φωτογράφησης, αλλά είναι ένα στρατιωτικό μήνυμα της στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας, που δεν συνάδει με τους γενικότερους πολιτικούς της στόχους και την προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ''.
    
    Ο ΥΠΑΜ εκτιμά εξάλλου πως ''εάν η Τουρκία συνεχίσει μια τέτοια πολιτική, κάθε άλλο παρά μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια''.
    
    Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Εσθονία
    ---------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου και Ανδρέας Αγγελίδης αναχώρησαν χθες για το Ταλίν της Εσθονίας για τριήμερη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση της αντίστοιχης Επιτροπής του Εσθονικού Κοινοβουλίου.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο του Εσθονικού Κοινοβουλίου και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών, τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην παρουσία μελών της Επιτροπής και τον Γενικό Διευθυντή Σχεδιασμού Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.
    
    Εξάλλου, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, την Κρατική Καγκελλαρία της Εσθονίας, όπου θα ενημερωθεί για τη χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων στη διακυβέρνηση της χώρας.
    
    Υπουργός Συγκοινωνιών - Ιταλία - Αναχώρηση
    ------------------------------------------
    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου αναχώρησε χθες για τη Βερόνα της Ιταλίας για να συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Οδική Ασφάλεια, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Οκτωβρίου.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Σύνοδος αυτή αποτελεί συνέχεια της πρώτης Συνόδου για το θέμα που έγινε στη Βερόνα τον Οκτώβριο του 2003 και καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός.
    
    Στη νέα Σύνοδο θα γίνει απολογισμός του βαθμού υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Μεταφορών με τη Διακήρυξη της Βερόνα για την Οδική Ασφάλεια, που υιοθετήθηκε στην πρώτη Σύνοδο.
    
    Θα επιδιωχθεί, επίσης, η υιοθέτηση από όλους τους Υπουργούς κειμένου συμπερασμάτων για τα θέματα στα οποία πρέπει να αποδοθεί προτεραιότητα για την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα κατά 50% μέχρι το 2010.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σχέδιο Ανάν - Τουρκία
    ----------------------------------------
    Εάν σήμερα ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν θεωρεί ότι το σχέδιό του για λύση του Κυπριακού είναι νεκρό, τότε η μόνη διέξοδος για την ε/κ πλευρά είναι η επιδίωξη μιας νέας πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού σε μια άλλη βάση, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
    
    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου μίλησε σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΣ ΕΔΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου, προς τιμή του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο κ. Ομήρου διευκρίνισε παράλληλα, πως αυτή η νέα βάση θα είναι, είτε ένα νέο σχέδιο που θα συντάξει η Κυπριακή Δημοκρατία, είτε ένα σχέδιο που θα επιδιώξουμε να συνταχθεί και να κατατεθεί στα πλαίσια της αρμοδιότητας και της δικαιοδοσίας του ΟΗΕ, με την επικουρική συνδρομή της ΕΕ.
    
    Πρόσθεσε πως ''το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, στα πλαίσια της αρμοδιότητας και της δικαιοδοσίας του ΟΗΕ, με την επικουρική συνδρομή της ΕΕ, αφού το Κυπριακό πια είναι και ένα κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα''.
    
    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε πως η πλευρά μας επιθυμεί η Τουρκία να καταστεί κάποια στιγμή χώρα μέλος της ΕΕ, αφού όμως πρώτα συμμορφωθεί με τους κανόνες δικαίου που ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε πως αν ασκηθεί τελικά ή όχι βέτο από την πλευρά μας για το θέμα αυτό, είναι κάτι που θα συνεκτιμηθεί την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στις 17 Δεκεμβρίου, με βάση τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
    
    Στη Βρετανία ο κ. Ομήρου είχε επαφές με Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του Εργατικού Κόμματος, με την Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Μεγάλης Βρετανίας, με την Ορθόδοξη Εκκλησία Μεγάλης Βρετανίας και άλλους παράγοντες της ομογένειας.
    
    Αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη 17η Δεκεμβρίου σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ''είναι σοφή η τοποθέτηση της κυβέρνησης να μην αποκαλύπτει τα χαρτιά της, υπό την έννοια ότι το βέτο αν θα ασκηθεί ή όχι, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στις 17 Δεκεμβρίου, με βάση τη συμπεριφορά της Τουρκίας''.
    
    Η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου,''«έχει να εκπληρώσει ορισμένους όρους και προϋποθέσεις έναντι της ΕΕ και καλείται να περάσει εξετάσεις κανόνων ευρωπαϊκού δικαίου, δηλαδή εάν θα αναγνωρίσει ή όχι την Κυπριακή Δημοκρατία και εάν δεν την αναγνωρίσει από πού και ως πού ζητά από μια ανύπαρκτη χώρα, όπως είναι η μη αναγνωριζόμενη από την Τουρκία, Κύπρος, μια πράσινη κάρτα για να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων''.
    
    ''Θέλουμε την Τουρκία να καταστεί χώρα μέλος της ΕΕ, αλλά αφού πρώτα συμμορφωθεί προς κανόνες δικαίου που ισχύουν για όλες τις χώρες μέλη μέσα στην ΕΕ'', συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΧΑΚ
    ---------------------------
    ''Αποπροσανατολίζονται αυτοί που θέλουν να αποπροσανατολίσουν και να αποπροσανατολιστούν'', δήλωσε χθες από την Πάφο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το Χρηματιστήριο.
    
    ''Το θέμα είναι σαφές'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι για όλες τις εκθέσεις των ερευνητικών επιτροπών παρεπέμφθη το πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ''θα εξετάσει μια-μια τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως ονόματος, θέσεως, αξιώματος και θα ενεργήσει όπως προβλέπει ο νόμος''.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση εάν με τις τελευταίες εξελίξεις στο ΧΑΚ θα ζητήσει από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης του να καταθέσουν εκ νέου τα περιουσιακά τους στοιχεία, είπε πως έχουν δημοσιευτεί όταν αυτοί διορίστηκαν.
    
    Πρόσθεσε επίσης ότι και οι νέοι Υπουργοί έχουν δημοσιεύσει τα περιουσιακά τους στοιχεία καθώς και όσοι αποχώρησαν από το υπουργικό αξίωμα ώστε να ''κρίνει ο λαός αν στο μεταξύ έχει αυξηθεί ή διαφοροποιηθεί η περιουσιακή τους κατάσταση''.
    
    ΥΠΕΣ- ΧΑΚ
    --------
    Εάν Υπουργοί έχουν παρανομήσει και έχουν εμπλακεί στο σκάνδαλο του ΧΑΚ, θα υποστούν τις συνέπειες της παρανομίας, αλλά είναι εντελώς λανθασμένο και έξω από την πραγματικότητα να λέμε απριόρι ότι Υπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΧΑΚ", δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.
    
    Αναφερόμενος στο θέμα της τιτλοποίησης προσφυγικών κατοικιών, ο ΥΠΕΣ διευκρίνισε πως αυτό είναι ένα άκρως πολιτικό ζήτημα, σημειώνοντας πως η Βουλή έχει ψηφίσει τρεις νόμους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες και γι' αυτό εάν τα κόμματα έχουν νέες σκέψεις πάνω στο θέμα, υπάρχει εισήγηση από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως προηγηθεί μια συζήτηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο, αφού υπάρχουν αρκετές παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν γίνει οτιδήποτε.
    
    Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών έγιναν χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.
    
    Ερωτηθείς πώς σχολιάζει πληροφορίες περί εμπλοκής Υπουργών στο σκάνδαλο του ΧΑΚ, ο κ. Χρίστου διερωτήθηκε «τι σημαίνει εμπλέκονται Υπουργοί».
    
    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί αγοράς μετοχών από Υπουργούς, ο κ. Χρίστου δήλωσε πως αυτό ίσως να έγινε «όταν δεν ήταν Υπουργοί», επομένως «εάν παρανόμησαν θα υποστούν τις συνέπειες της παρανομίας, αλλά όχι απριόρι να λέμε ότι οι Υπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο του ΧΑΚ, γιατί αυτό είναι εντελώς λανθασμένο και εντελώς έξω από την πραγματικότητα».
    
    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κάλεσε όσα μέλη δεν πειθάρχησαν στην απόφαση του κόμματος να μην αγοράσουν μετοχές και έχουν εμπλακεί στο θέμα του ΧΑΚ, να λογοδοτήσουν στην ΚΕ, ο κ. Χρίστου είπε πως «ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφερόταν σε μέλη της ΚΕ στους οποίους αναφέρεται η απόφαση και ως εκ τούτου αν υπάρχουν μέλη της ΚΕ οι οποίοι έχουν αποκλίνει από την απόφαση, το κόμμα θα το εξετάσει και θα κρίνει όπως νομίζει».
    
    Σε ερώτηση εάν το Υπουργείο Εσωτερικών εμπλέκεται στην παραχώρηση γης σε επιχειρηματίες για δημιουργία γηπέδων γκολφ, ο ΥΠΕΣ διευκρίνισε ότι «το Υπουργείο δεν έχει γη για να παραχωρήσει σε επιχειρηματίες».
    
    Ωστόσο, πρόσθεσε, «το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα από τα Υπουργεία που ετοιμάζουν την πρόταση για το Υπουργικό Συμβούλιο, σε σχέση με τη δημιουργία γηπέδων γκολφ, δεδομένου ότι αναδεικνύεται μέσα από μελέτες η δυνατότητα και η αναγκαιότητα επιπρόσθετου τουριστικού προϊόντος, πέραν από όσων προσφέρουμε αυτή τη στιγμή και φαίνεται ότι τα γήπεδα γκολφ αποτελούν ένα συστατικό του μέρους».
    
    Υπουργός Δικαιοσύνης - ΧΑΚ
    ---------------------------
    Η έκθεση της διερευνητικής επιτροπής για το χρηματιστήριο βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα και συνεπώς αναμένουμε από εκείνον να απαντήσει, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δώρος Θεοδώρου.
    
    O Υπουργός Δικαιοσύνης προέβη στις δηλώσεις αυτές στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης.
    
    Ερωτηθείς εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είναι διατεθειμένο να φθάσει μέχρι τέλους προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στο θέμα του σκανδάλου του ΧΑΚ, ο κ. Θεοδώρου είπε πως ''σε ότι αφορά τον Υπουργό έχει παρελθόν με αυτή την ιστορία και σε ότι εξαρτάται από τον Υπουργό, εάν εξαρτάται οτιδήποτε, ο Υπουργός είναι κάθετος''.
    
    Ωστόσο, όπως είπε, ''το θέμα δεν είναι στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο παρέπεμψε, όπως και πρέπει, την έκθεση της διερευνητικής επιτροπής προς τον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένουμε από τον Γενικό Εισαγγελέα να απαντήσει''.
    
    Ερωτηθείς εάν βάσει της έκθεσης, είναι αναμεμειγμένοι και Υπουργοί στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε δήλωση γι' αυτό, αφού δεν έχει ακόμα μελετήσει ''αυτόν τον ογκωδέστατο φάκελο'' και δεύτερον δεν είναι η αρμοδιότητά του να αποφανθεί εάν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν, αφού ''είναι καθαρή αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα'', ο οποίος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες και ''οι οδηγίες του θα εκτελεστούν αυθωρεί και παραχρήμα''.
    
    Σε ερώτηση για διαφωνία του Γενικού Εισαγγελέα με το Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων, Σωτήρη Χαραλάμπους, σε σχέση με την ποινική δίωξη της Υπουργού Υγείας, ο κ. Θεοδώρου είπε πως το Υπουργείο εκτελεί τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα και πως ''ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, πάνω σε θέματα της ειδικότητάς του''.
    
    ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Χρηματιστήριο
    -------------------------------
    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ''η περίοδος του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου δεν τιμά κανέναν, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τα κόμματα, ούτε το κράτος'', προσθέτοντας ότι ο ίδιος αισθάνεται την ανάγκη ως πολιτικός να ζητήσει ''συγγνώμη από τους πολίτες''.
    
    ''Θα ήταν το λιγότερο που μπορούμε όλοι να πράξουμε προς όλες εκείνες τις εκατοντάδες χιλιάδες των συμπατριωτών μας που έχασαν τις οικονομίες τους και μας βλέπουν να ερίζουμε μεταξύ μας, χωρίς να δίνουμε λύση στα πραγματικά τους προβλήματα'', πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.
    
    Σε δηλώσεις χθες στο συνέδριο του ΔΗΣΥ Λάρνακας-Αμμοχώστου στην Λάρνακα για την οικονομία, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση ή αντιπολίτευση, να εξεύρουν λύσεις για τους επενδυτικούς λογαριασμούς, για όσους ζήμιωσαν ή έχασαν τις περιουσίες τους ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, χωρίς με αυτό να παραγράφεται η ανάγκη να ολοκληρωθούν οι έρευνες προς πάσα κατεύθυνση και όποιοι ενέχονται να πληρώσουν.
    
    Ερωτηθείς πώς χαρακτηρίζει την οικονομία του τόπου σήμερα, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι ''δυστυχώς η κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα τα δημόσια οικονομικά δεν είναι στην καλύτερή τους εποχή και γι΄αυτό χρειάζεται μια σοβαρή προσέγγιση και να θέσουμε όλοι τον μεγάλο εθνικό στόχο, που είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ''.
    
    Πρόσθεσε ότι για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ''να αφήσουμε νοοτροπίες του παρελθόντος, να κάνουμε τομές για να εξιχρονίσουμε το κράτος μας αλλά παράλληλα να κάνουμε και εκείνες τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται, ούτως ώστε να δοθεί η έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας κα μέσα από την ανάπτυξη, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα παρά τις συντηρητικές και αναχρονιστικές προσεγγίσεις της επιβολής νέων φόρων''.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΧΑΚ
    ----------------------
    ''Επέστη ο χρόνος για μια συνολική κάθαρση και εξυγίανση για να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών, του κυπριακού λαού, προς τους πολιτικούς και την πολιτική διαδικασία'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα του ΧΑΚ, προσθέτοντας πως ''είναι επείγον το καθήκον αφού οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και το δημόσιο βίο είναι τεράστιοι''.
    
    Κληθείς, κατά την επιστροφή του χθες από το Λονδίνο, να σχολιάσει δημοσιεύματα για τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, σε σχέση με το ΧΑΚ, ο κ. Ομήρου είπε πως το ΚΣ ΕΔΕΚ δεν μπορεί να διαδραματίζει το ''ρόλο του αστυνομικού ανακριτή ή του Γενικού Εισαγγελέα''.
    
    Ωστόσο, πρόσθεσε, ''υπάρχει ένα απόστημα το οποίο έχει εντοπιστεί στο δημόσιο βίο της χώρας και γι' αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το πύον για να υπάρξει θεραπεία''.
    
    ''Επέστη ο χρόνος για μια συνολική κάθαρση και εξυγίανση για να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών, του κυπριακού λαού, προς τους πολιτικούς και την πολιτική διαδικασία. Είναι επείγον το καθήκον αφού οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και το δημόσιο βίο είναι τεράστιοι'', κατέληξε ο κ. Ομήρου.
    
    Ποδόφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
    -------------------------------------
    Πέντε νίκες στις πέντε πρώτες αγωνιστικές και ο ΑΠΟΕΛ φιγουράρει με το απόλυτο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Α' Κατηγορίας με 15 βαθμούς, μετά τη νίκη του με 3-1 επί της αιωνίου αντιπάλου της Ομόνοιας, στο τοπικό ντέρμπι του Σαββάτου.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες για την 5η αγωνιστική ο Ολυμπιακός εξήλθε ισόπαλος 0 - 0 με το Παραλίμνι στο στάδιο ΓΣΠ.
    
    Η Αλκή νίκησε με 3 - 0 τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΖ και η Πάφος με 3 - 1 το Διγενή στο Παφιακό Στάδιο.
    
    Το Σάββατο η Ανόρθωση επιβλήθηκε της ΑΕΛ με 2-0, ενώ ο Εθνικός Αχνας κέρδισε την ΑΕΚ με 3-2. Ο Απόλλωνας νίκησε επίσης τον Αρη με 4-1.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ         15
    2. Νέα Σαλαμίνα  11
    3. Ανόρθωση      10
    4. ΑΕΛ            9
    5. Αλκή           9
    6. Απόλλων        8
    7. Ομόνοια        7
    8. Αχνα           7
    9. Παραλίμνι      5
    10. Πάφος         5
    11. Διγενής       4
    12. Ολυμπιακός    3
    13. ΑΕΚ           3
    

    [04] (Κ) Λευκωσία - Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΜΑΝ - Σεμινάριο - Δημοσιογράφοι

    Δημοσιογράφοι και Λειτουργοί Πληροφορικής από 14 εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της περιοχής της Μεσογείου θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: ''Υπηρεσίες πολυμέσων των πρακτορείων ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου'' το οποίο διοργανώνεται στη Λευκωσία στις 11-12 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton Park.

    Το σεμινάριο οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη Συμμαχία Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, (ΑΜΑΝ), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Συμμαχίας για την τριετία 2003-2006.

    Τα 20 μέλη της Συμμαχίας έχουν εισαγάγει ή προετοιμάζονται να εισαγάγουν ειδησεογραφικές υπηρεσίες πολυμέσων για τους συνδρομητές τους και προσβλέπουν στην άντληση πληροφοριών και εμπειριών που θα προσφερθούν από το σεμινάριο.

    [05] (Κ) Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου - Ημερήσια διάταξη

    Με θέματα ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ως σύνολο, αρχίζει σήμερα στο Στρασβούργο, στις 5:00 το απόγευμα (6:00 ώρα Κύπρου), η συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το μήνα Οκτώβριο.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, είναι η σύνθεση και το πρόγραμμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την προεδρία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η οποία αναλαμβάνει κανονικά καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου 2004, αφού όμως πρώτα λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου. Σημαντικό επίσης θέμα το οποίο αφορά το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ είναι ο προϋπολογισμός της Ενωσης για το 2005.

    Από κυπριακής σκοπιάς, η προσοχή εστιάζεται στις συζητήσεις και ψηφοφορίες που θα γίνουν για το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων και για την ψηφοφορία προς έγκριση ή απόρριψη του διορισμού του Κίκη Καζαμία στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Σε επίπεδο Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να συζητηθεί αύριο το απόγευμα, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, η έκθεση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε για την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 25/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5745               0,5779
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4481               0,4507
    Λίρα Αγγλίας              0,8261               0,8310
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 25/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 25/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4209            0,4242
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3353            0,3379
    Δολάριο Καναδά                  0,3672            0,3701
    Κορώνα Δανίας                   0,0772            0,0778
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0698            0,0703
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3745            0,3774
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διαμαντοπούλου - Κυπριακό

    Η Συντονίστρια Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε σήμερα πως ''η οποιαδήποτε λύση (του Κυπριακού) θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη ασφάλειας και ευημερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως το ΠΑΣΟΚ είναι στη διάθεση του κυπριακού πολιτικού κόσμου, ώστε να εργαστεί μαζί του για την επίτευξη του τελικού στόχου της λύσης του Κυπριακού.

    Αναφορικά με το ορόσημο της 17ης Δεκεμβρίου, η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως ''είναι μια πρώτη σημαντική διαδικασία στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολύ σαφή ρόλο ως μέλος της ΕΕ'', προσθέτοντας πως ''εκεί η ό,ποια στάση απαιτεί καθορισμό προτεραιοτήτων, σύνεση και αποφασιστικότητα''.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ''έχουμε μπροστά μας τις εξελίξεις που σχετίζονται σίγουρα με την έκθεση, που θα συζητηθεί στις 17 του Δεκέμβρη από το Συμβούλιο Κορυφής και που σχετίζεται με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ''.

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Την πτωτική πορεία των τελευταίων πέντε ημερών συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών απωλειών που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,55%, κλείνοντας στις 938,24 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,18%, υποχωρώντας στις 70,14 μονάδες, τιμή που αποτελεί νέα χαμηλότερη κατά την τελευταία οκταετία. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 390 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 των συναλλαγών.

    [09] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - INFORCE

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) έχει προχωρήσει σε μια κατ΄αρχήν συμφωνία με το μη κυβερνητικό επιστημονικό οργανισμό INFORCE για να αναλάβει αυτός τις εκταφές στην Κύπρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΑ που συνήλθε εκ νέου σήμερα στις 10 το πρωί για τρεις ώρες.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η ΔΕΑ θα αποστείλει στην INFORCE τις σχετικές πληροφορίες ώστε αυτή να μπορέσει να προγραμματίσει λεπτομερώς τις εκταφές που θα γίνουν.

    [10] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τουρκία

    Την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τη διατήρηση tης "εποικοδομητικής στάσης" της για την επίλυση του Κυπριακού, αναμένεται να ζητήσει από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει στη συνεδρία της ολομέλειας των Βρυξελλών στις 1 και 2 Δεκεμβρίου.

    Η Ευρωβουλή αν και δεν υποχρεούται από τη Συνθήκη, αποφάσισε να υποβάλει άτυπη εισήγηση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς τους 25 Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι στις 17 Δεκεμβρίου θα λάβουν και την οριστική απόφαση σχετικά με το αν θα ξεκινήσουν και πότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

    Το σχέδιο ψηφίσματος του Ολλανδού εισηγητή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής Κάμιελ Ερλινγκς (Camiel Eurlings), που θα αποτελέσει και τη βάση του τελικού ψηφίσματος «καλεί τις τουρκικές αρχές να διατηρήσουν την εποικοδο΅ητική τους στάση για την επίλυση του κυπριακού ζητή΅ατος ΅ε βάση ΅ια δίκαιη λύση παρό΅οια ΅ε το σχέδιο Ανάν, και να προβούν σε ταχεία απόσυρση των δυνά΅εων κατοχής τους, σύ΅φωνα ΅ε τα σχετικά ψηφίσ΅ατα των Ηνω΅ένων Εθνών, εφαρ΅όζοντας ειδικό χρονοδιάγραμμα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 October 2004 - 17:49:13 UTC