Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [02] (Κ) Βρετανία - Μακσέιν - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
  • [05] (Κ) Χριστόφιας - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση - Εναρξη διαλόγου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΣΥ - Πρωτοβουλία
  • [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Ερντογάν
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Ερντογάν - ΕΕ - Πρωτόκολλο -------------------------------------------- Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας για να καλύπτει όλα τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου, αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας έναντι της ΕΕ, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος δεσμεύτηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης ''χωρίς καθυστέρηση''.

    ''Ο κ. Ερντογάν δεν μας λέει τίποτα καινούργιο'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης και πρόσθεσε: ''Η υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της συνθήκης της Αγκυρας είναι υποχρέωση έναντι της ΕΕ από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ο κ. Ερντογάν''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό να επιθυμεί να επισκεφτεί τα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν έχει υπόψη τέτοιες πληροφορίες, σημειώνοντας όμως ότι μια τέτοια επίσκεψη ''θα εξακολουθεί πάντοτε να είναι παράνομη γιατί είναι παράνομη η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου''.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - ''Απομόνωση'' -------------------------------- Η ''απομόνωση'' των Τ/Κ οφείλεται στη συνεχιζόμενη κατοχή και στην άρνηση του καθεστώτος να δεχθεί τη λειτουργία των κανονισμών της ΕΕ και να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για εφαρμογή των μέτρων στήριξης προς τους Τ/Κ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποκλείσει την κυβέρνηση Παπαδόπουλου λόγω της συμπεριφοράς της όπως έκανε και με την κυβέρνηση του Αυστριακού Γέργκ Χάιντερ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''ο κ. Ταλάτ επαναλαμβάνει το τροπάρι της απομόνωσης''.

    ''Επαμε πάρα πολλές φορές ότι αυτή η 'απομόνωση' οφείλεται στην άρνηση του κ. Ταλάτ να συνεργαστεί στη βάση των μέτρων της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των Τ/Κ για δημιουργία κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης και στην άρνησή του να δεχθεί τη λειτουργία των κανονισμών της ΕΕ, όπως έχουν ήδη υιοθετηθεί, όπως για παράδειγμα του κανονισμού της πράσινης γραμμής'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ταλάτ αρνείται επίσης να δεχθεί τον κανονισμό για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο έναντι των Τ/Κ ''διότι επιμένει στο απευθείας εμπόριο επιθυμώντας, είναι φανερό, να αποσπάσει πολιτικά οφέλη από αυτή τη διαδικασία''.

    Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο - Αγνοούμενοι ------------------------------------ Η αξίωση της κυβέρνησης και των συγγενών για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου που εκκρεμεί από το 1974, τονίστηκε για ακόμη μια φορά στο χθεσινό Μνημόσυνο του Οικονόμου Χριστοφόρου, εκ των ιδρυτών της Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, της οποίας και ηγήθηκε για πολλά χρόνια.

    Σε ομιλίες τους στο μνημόσυνο που τελέστηκε στα Πυργά τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης όσο και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου τόνισαν πως θα συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησε ο Οικονόμος, καλώντας ταυτόχρονα την τουρκική πλευρά να δώσει επιτέλους πειστικές πληροφορίες, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια εξεύρεσης χώρου ταφής αγνοουμένων στο κατεχόμενο Τράχωνα.

    Σε μια αίθουσα διακοσμημένη με τοιχογραφίες από τις εκδηλώσεις για τους αγνοούμενους, φωτογραφίες των μαυροφορεμένων μητέρων τους αλλά και φωτογραφίες - ντοκουμέντα ανθρώπων που αγνοούνται από το 1974, η οικογένεια του εκλιπόντος, συγγενείς αγνοουμένων και πολιτειακοί αξιωματούχοι μνημόνευσαν και εξήραν το έργο του Οικονόμου Χριστόφορου.

    ''Η παρουσία όλων σε αυτό το φιλολογικό και θρησκευτικό μνημόσυνο είναι έκφραση της ομόθυμης και αδιαπραγμάτευτης θέσης της πλευράς μας για διακρίβωση κατά πειστικό τρόπο της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βρισκόμαστε εδώ για να επαναλάβουμε μαζί με τον Οικονόμο την απαίτηση για να μάθουμε την τύχη των αγνοουμένων μας από 1974, η οποία παραμένει ανεξακρίβωτη, δήλωσε στην ομιλία ο κ. Χρυσοστομίδης και τόνισε: ''Θα συνεχίσουμε ακλόνητοι το έργο του Οικονόμου Χριστόφορου''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες διερευνητικές εκσκαφές που έκανε το ίδρυμα INFORCE στον κατεχόμενο Τράχωνα, τοποθεσία που υπέδειξε η τ/κ πλευρά ως χώρο ταφής Ε/Κ αγνοουμένων, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, κάτι που, όπως είπε, προκάλεσε αναστάτωση και απογοήτευση στους συγγενείς των αγνοουμένων.

    ''Η καλή θέληση της δικής μας πλευράς είναι δεδομένη και αυτή που καλείται να επιδείξει καλή θέληση είναι η τουρκική πλευρά'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να δώσει πειστικές πληροφορίες για τους χώρους ταφής αγνοουμένων.

    ''Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της άλλης πλευράς'', τόνισε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δράση του Οικονόμου Χριστόφορου, η οποία ξεκίνησε μετά την αιχμαλώτιση του γιου του Αλέξανδρου στις 22 Ιουλίου 1974, όταν το φυλάκιο στο οποίο υπηρετούσε στον κατεχόμενο τώρα Τράχωνα καταλήφθηκε από τους Τούρκους εισβολείς.

    Εκπρόσωπος - Λόρα Κένεντι - Κύπρος --------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν κατέχει οποιεσδήποτε πληροφορίες για επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο της Λόρα Κένεντι, Αναπληρώτριας Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιας για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως η κ. Κένεντι ''είναι ευπρόσδεκτη'' και αν έρθει στην Κύπρο θα τις εκτεθούν οι θέσεις της δικής μας πλευράς''.

    Εκπρόσωπος - Συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας ---------------------------------------------- Η συνεργασία και η συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερή και συνεχής, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας χθεσινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν αποκάλυψε, κατά τις επαφές του στην Αθήνα, τις αλλαγές που επιδιώκει η πλευρά μας στο σχέδιο Ανάν επειδή αυτές δεν έχουν συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Δεν έχω σχόλια πάνω σε δημοσιογραφικές πληροφορίες'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος προσθέτοντας πως η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό περιστράφηκε γύρω από όλες τις πτυχές του Κυπριακού, των διαγραφόμενων εξελίξεων ''και ότι η συνεργασία και συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερή και συνεχής'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Αθήνα - ΔΗΣΥ -------------------------- Ατυχές χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης το γεγονός ότι η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Αθήνα συνέπεσε με τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για επαφές σχετικά με το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στα Πυργά, όπου παρέστη και μίλησε στο μνημόσυνο του Οικονόμου Χριστόφορου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως το γεγονός της σύμπτωσης των δύο επισκέψεων δεν δικαιολογείται πολιτικά και σημείωσε πως οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη περί ''απομόνωσης, αρνητισμού και αναβλητικότητας δεν προάγουν το κλίμα ενότητας το οποίο ο ίδιος ευαγγελίζεται ότι θέλει να εγκαθιδρύσει στην Κύπρο''.

    ''Που είναι η ενότητα την οποία προάγει και θέλει να στηρίξει ο κ. Αναστασιάδης'', διερωτήθηκε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''η χρησιμοποίηση εξωτερικών ταξιδίων για άσκηση εσωτερικής πολιτικής και εσωτερικής αντιπολίτευσης δεν δικαιολογείται''.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι η κυβέρνηση και η συμπολίτευση δεν πρέπει να ενοχλούνται από αυτές τις επισκέψεις και πως το ταξίδι αυτό ήταν η απαρχή μιας εκστρατείας από τον ΔΗΣΥ για να μην φθάσουμε στη διχοτόμηση, ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε πως το θέμα της προώθησης των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού και αποκλεισμού της διχοτόμησης είναι το κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Αθήνα - Αντιδράσεις ----------------------------------------- Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι «εάν η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την στηρίζουν έχουν συμβιβαστεί με μια λογική αδράνειας, απάθειας και στασιμότητας, εμείς πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή Κύπρος έχει ανάγκη από έντονες διεθνείς πρωτοβουλίες παρουσία και δράση'' γιατί μόνο έτσι θα αποτραπεί η προοπτική της διχοτόμησης.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε έκπληξη για την αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και τους Προέδρους του ΚΣ ΕΔΕΚ και των Νέων Οριζόντων αναφορικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας της παράταξης με επικεφαλής τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην Αθήνα και τις επαφές που είχε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

    «Θέλω να εκφράσω την έκπληξή μου για τις συγκεκριμένες δηλώσεις, οι οποίες κατά την άποψη τη δική μας εκφράζουν μια ηγεμονική και αυταρχική λογική που θέλει την αντιπολίτευση ανενεργή και φιμωμένη», είπε ο κ. Μητσόπουλος.

    Μιλώντας στη Λάρνακα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε «γιατί όλη αυτή η έκφραση αμηχανίας και εκνευρισμού από πλευράς της κυβέρνησης''.

    Πάφος - Μαυρονικόλας - Αποναρκοθέτηση ------------------------------------- Οι στρατηγοί της Αγκυρας παραμένουν αδιάλλακτοι σε οποιεσδήποτε αποφάσεις που οδηγούν σε μείωση της έντασης στην γραμμή αντιπαράταξης και οι οποίες δυνητικά να οδηγήσουν μείωση της κατοχικής παρουσίας στα κυπριακά εδάφη, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στην Πάφο ανέφερε ότι η αποναρκοθέτηση στις ελεύθερες περιοχές προχωρά κανονικά και πως αυτή την περίοδο γίνεται αποναρκοθέτηση στην περιοχή Καϊμακλίου.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποναρκοθέτηση θα συμπληρωθεί ''μέσα στα χρονικά όρια τα οποία είχαμε υπολογίσει''.

    Καταλήγοντας ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως η πλευρά μας αναμένει την αντίδραση του κατοχικού στρατού σχετικά με την αποναρκοθέτηση, αλλά, όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή οι αποφάσεις τους είναι εντελώς αρνητικές σε σχέση με την ανάγκη αποναρκοθέτησης της γραμμής αντιπαράταξης.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Επιστροφή - ΕΕ -------------------------------------- Η Λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προωθεί την δημιουργία κοινού ποινικού μητρώου για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την από κοινού ανάληψη του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος της προεδρίας.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λουξεμβουργο όπου είχε πάρει μέρος στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Αναφερόμενος στις δύο προτάσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πρόκειται για την αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων επί ποινικών θεμάτων, κάτι που όπως ανέφερε «σημαίνει ότι οι αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων θα είναι εφαρμόσιμες σε όλη την επικράτεια της ΕΕ».

    Η πρόταση αυτή θεωρείται ως συμπληρωματική του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και οδηγεί στην «δημιουργία κοινού ποινικού μητρώου για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο κ. Θεοδώρου προσθέτοντας ότι για την Κύπρο η σημασία αυτής της πρότασης και της διευθέτησης που θα ακολουθήσει «είναι εξόφθαλμη και δεν χρεάζεται οποιαδήποτε ανάλυση».

    Κατεχόμενα - Γιαλούσα - Ισραηλίτες ------------------------------ Αναβλήθηκε η συζήτηση στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο στα κατεχόμενα θέματος που αφορούσε τη μεταβίβαση γης στην κατεχόμενη Καρπασία σε Ισραηλίτες.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο στην ημερησία διάταξη του ''υπουργικού'' βρισκόταν προς συζήτηση το θέμα της μεταβίβασης 450 στρεμμάτων γης στην Γιαλούσα σε Ισραηλίτες.

    Παραλίμνι - Βόμβα - Οικία Βλίττη ------------------------------------ Βόμβα εξερράγη λίγο μετά τις τέσσερις χθες το πρωί έξω από την οικία του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη.

    Η βόμβα εξερράγη μπροστά στο γκαράζ της οικίας με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στην εξώπορτα και σε τζάμια, ενώ έσπασαν επίσης και τζάμια γειτονικών σπιτιών.

    Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου δήλωσε ότι άκουσε ένα θόρυβο αλλά δεν υπολόγισε ότι πρόκειται για βόμβα.

    Είναι η τρίτη φορά που ο Δήμαρχος Παραλιμνίου γίνεται στόχος βομβιστών.

    Τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη καταδίκασε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική --------------------------- Ολοκληρώνεται σήμερα η 16η αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Στους σημερινούς αγώνες η Ομόνοια αγωνίζεται εναντίον του Εθνικού Αχνας στο ΓΣΠ, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στη Λάρνακα την Αλκή και η ΑΕΛ φιλοξενεί την ΑΕΚ στο Τσίρειο.

    [02] (Κ) Βρετανία - Μακσέιν - Κυπριακό

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

    Στις προσπάθειες για την προώθηση και την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει τη δική της εποικοδομητική και παραγωγική συμβολή, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας, στο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση για την έναρξη του διαλόγου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξήγγειλε σήμερα την έναρξη του διαλόγου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και κάλεσε σήμερα όλους όσοι ενδιαφέρονται για την Παιδεία να εμπλακούν ενεργώς στην προσπάθεια για να διασφαλιστεί η επιτυχία.

    [05] (Κ) Χριστόφιας - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Κυπριακό

    [06] (Κ) Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση - Εναρξη διαλόγου

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΣΥ - Πρωτοβουλία

    [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Ερντογάν

    Θα ήταν σφάλμα να διασυνδεθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 30 January 2005 - 18:49:10 UTC