Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [05] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Κύπρος
  • [06] (Κ) Ευρωμεσογειακή - Κασουλίδης - Ρώμη
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Κανονισμοί
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τατάρ - Αγνοούμενοι
  • [09] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Συναντήσεις
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος
  • [13] (Κ) ΑΤΗΚ - Νέες μειώσεις - Διεθνείς κλήσεις
  • [14] (Κ) ΕΕ - Εμπόριο - Πράσινη Γραμμή - Ιακώβου

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Στο ρετιρέ της βαθμολογίας του πρωταθλήματος βρέθηκε η Ανόρθωση μετά το πέρας της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας ποδοσφαίρου. Η βαρωσιώτικη ομάδα κέρδισε το Διγενή Μόρφου στο Μακάρειο με 3-1 και εκμεταλλεύτηκε την απώλεια του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 3 - 3 στο Παραλίμνι από την τοπική Ενωση.
    
    Ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΓΣΖ την Αλκή με 3-2 και σταθεροποιήθηκε στη τρίτη θέση, ενώ τρεις βαθμούς πιο πίσω βρίσκεται η Ομόνοια, η οποία έφερε νέα ισοπαλία 1-1 με τον Εθνικό Αχνας στο ΓΣΠ.
    
    Τους ίδιους βαθμούς με την Ομόνοια έχει και η Νέα Σαλαμίνα, που εξήλθε ισόπαλη με τον Απόλλωνα 1-1 στο Αντώνης Παπαδόπουλος.
    
    Με ισοπαλία 1-1 έληξε και ο αγώνας στο Τσίρειο μεταξύ της ΑΕΛ και της ΑΕΚ.
    
    Η Πάφος πήρε βαθμολογική ανάσα, κερδίζοντας τον ουραγό Αρη με 3-0 στο Τσίρειο.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. Ανόρθωση     40
    2. ΑΠΟΕΛ        40
    3. Ολυμπιακός   29
    4. Ομόνοια      26
    5. Σαλαμίνα     26
    6. ΑΕΛ          22
    7. Παραλίμνι    20
    8. Αλκή         20
    9. Πάφος        20
    10. Αχνα        18
    11. Διγενής     18
    12. Απόλλων     15
    13. ΑΕΚ         14
    

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια είναι από τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες παρουσιάζουν επίσης τις εξαγγελίες του Προέδρου Παπαδόπουλου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, το άνοιγμα νέας διόδου από και προς τα κατεχόμενα και τα τρία νέα σοβαρά δυστυχήματα.

    ''Το Θάρρος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Βομβιστική επίθεση με παρελθόν'' γράφει ότι στις γνωστές διαφορές, που εκδηλώθηκαν στο παρελθόν σε σχέση με τα υποστατικά της κτηνοτροφικής περιοχής Πάνω Πολεμιδιών, αναζητά η αστυνομίας τους δράστες και τα κίνητρα της βομβιστικής επίθεσης που διεπράχθησαν στο αυτοκίνητο του Γιαννάκη Σερδάρη 24 χρόνων κτηνοτρόφου και μηχανουργού. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε χθες χρήσιμες τις επαφές μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων και είπε ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες για τέτοιες επαφές, οι οποίες όπως επισήμανε, μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ.

    Ο ''Πολίτης'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκανε αρχή με την παιδεία'' γράφει ότι με βαρυσήμαντες εξαγγελίες για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβαλε μπρος την υλοποίηση της απόφασης να αναδείξει το 2005 ως έτος εσωτερικής διακυβέρνησης. Οπως προσθέτει η εφημερίδα αναμένεται να ακολουθήσουν μέτρα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την ευρύτερη ανασυγκρότηση της δημόσιας υπηρεσίας. Αλλού αναφέρει πως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε στην τ/κ εφημερίδα ''Χαλκίν Σεσί'' ότι η λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι προς όφελος της Τουρκίας και η μη επίλυσή του εγκυμονεί κινδύνους.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Εβγαλαν νοκ άουτ αγοραστές της Hellas Jet'' γράφει ότι σωρεία ερωτηματικών δημιουργούν έγγραφα που αποκαλύπτει η ''Σ'' και σύμφωνα με τα οποία πρόταση για εξαγορά του 100% των μετοχών της Hellas jet, θυγατρικής εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών, οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι παρασκηνιακές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για το άνοιγμα νέας διόδου, από και προς τα κατεχόμενα, σε σημείο μεταξύ των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου, κοντά στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης βρίσκονται σε εξέλιξη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πόλεμος νομικών και γνωματεύσεων'' γράφει ότι έντονο παρασκήνιο που συνοδεύεται από παρεμβάσεις τόσο στο πολιτικοδιπλωματικό όσο και στο νομικό επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενόψει της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τραγικός είναι ο απολογισμός τριών νέων σοβαρών δυστυχημάτων, που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, αφού χθες βράδυ έχασε τη ζωή του ο 65χρονος Μενέλαος Χριστοφή από το Τραχώνι, το Σάββατο το βράδυ υπέκυψε στο μοιραίο η Ιουλία Χριστοδούλου 60 ετών, ενώ μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 16χρονος μαθητής, ο Θεόδωρος Κακουλλής από τη Γερμασόγεια.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ''Τέρμα στο τροπάρι'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε χθες αυστηρό μήνυμα για τερματισμό των δηλώσεων περί μη ανάληψης πρωτοβουλίας από μέρους της ε/κ πλευράς, υποδεικνύοντας πως αυτό συνιστά στο τέλος της ημέρας αυτοπίεση και αυτοκαταπίεση. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να θολώσει τα νερά ενόψει της υπογραφής πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ, είπε πως θα ήταν σφάλμα να διασυνδεθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Κυπριακό.

    (ΣΣ: Η εφημερίδα "Αλήθεια" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Ερντογάν
    --------------------------------------------
    Θα ήταν σφάλμα να διασυνδεθούν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορούν να γίνουν κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έχουν γίνει πολλές και ''εντελώς αντιφατικές'' δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό.
    
    Ερωτηθείς αν ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να ''θολώσει τα νερά'' ενόψει της υπογραφής του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ για να περιλαμβάνει και τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''θα ήταν σφάλμα να διασυνδέσουμε τις υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει έναντι της Ευρώπης με τη λύση του Κυπριακού''.
    
    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του νέου Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις σε ελληνική εφημερίδα ότι θα πρέπει να επεξηγήσει τα σημεία του σχεδίου Ανάν με τα οποία διαφωνεί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτή είναι η μόνιμη θέση των ΗΠΑ και της Βρετανίας μόνο'', προσθέτοντας ότι αυτή η επιμονή ''δημιουργεί εντύπωση σε κάποιους''.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έφερε παράδειγμα τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Ντένις Μακσέιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο, στην οποία, κατόπιν αίτησης του κ. Μακσέιν του απαρίθμησε ''εκείνα που έκρινα σωστά να απαριθμήσω''.
    
    ''Την άλλη ημέρα σε επερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων (ο κ. Μασκέιν) είπε αναμένουμε να πάρουμε τον κατάλογο των αλλαγών που θέλει η κυβέρνηση'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ''πώς εδώ μερικοί αναπαράγουν αυτό το σύνθημα είναι άξιον απορίας''.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
    ----------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέκρινε χθες τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι υποστήριξε το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου, όχι γιατί πίστευε ότι το σχέδιο εξυπηρετούσε την τ/κ κοινότητα, αλλά διότι πήρε υποσχέσεις.
    
    Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Ταλάτ ότι οι Τ/Κ ψήφισαν ''ναι'' στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''ο κ. Ταλάτ όπως και η Τουρκία δεν έχουν καμιά δυσκολία και ούτε ήταν κατόρθωμα να ψηφίσουν 'ναι' αφού πήραν όλα ανεξαίρετα όσα ζήτησαν στη διαιτησία του Μπούργκενστοκ, πλην της διπλωματικής αναγνώρισης, την οποία ούτε την επιδιώκουν, ούτε είναι εφικτή''.
    
    Επεσήμανε ότι αυτό που του κάνει εντύπωση και που περνά απαρατήρητο είναι ο κ. Ταλάτ δηλώνει ότι οι Τ/Κ πήραν υποσχέσεις, οι οποίες δεν τηρήθηκαν για να ψηφίσουν ''ναι'' στο δημοψήφισμα.
    
    ''Εγώ γνώριζα ως τώρα ότι ήταν ειλικρινείς, καθαρή επιλογή γιατί το σχέδιο Ανάν τους εξυπηρετούσε, δεν ήξερα ότι υπήρχε και πίσω από τη ψηφοφορία θέμα εξαγορασμού με υποσχέσεις'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    
    Ερωτηθείς αν υποστηρίζει τις συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''πάρα πολύ''.
    
    ''Ολες οι επαφές, όλες οι συναντήσεις είναι χρήσιμες'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι ''βέβαια σημασία έχει το τι λες στις επαφές και πως το λες'', κατέληξε.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΣΥ - Πρωτοβουλία
    --------------------------------------------
    Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ''νοουμένου ότι αυτή την ώρα κανένας από τους άμεσα ενδιαφερομένους δεν δείχνει διάθεση ή προθυμία για έναρξη τέτοιου διαλόγου'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος κλήθηκε χθες να σχολιάσει τη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας στο Κυπριακό από την ε/κ πλευρά, είπε πως αν ο κ. Αναστασιάδης εννοεί ότι πρέπει απλώς να ζητηθεί η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν με διακοσμητικές αλλαγές, αυτό δεν αποτελεί πρωτοβουλία.
    
    Σε ερώτηση στο Συνεδριακό Κέντρο - όπου εγκαινίασε χθες τον διάλογο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση - αν ήταν ευχάριστη εμπειρία να βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές ταυτόχρονα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η δική του επίσκεψη ήταν ορισμένη εδώ και αρκετό χρόνο στα πλαίσια των περιοδικών συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση.
    
    ''Οι θέσεις που εγώ είχα πει είναι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Απ' εκεί και πέρα δημοκρατία έχουμε ο καθένας μπορεί να κάνει τις ενέργειες που κρίνει σωστές'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    
    Χριστόφιας - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Κυπριακό
    ------------------------------------------
    Ετοιμος να συναντηθεί με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προκειμένου τα δύο κόμματα να λύσουν τις όποιες ''παρεξηγήσεις'' που υπάρχουν μεταξύ τους, αλλά και οι Τ/Κ να κατανοήσουν τις ανησυχίες των Ε/Κ, δηλώνει ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων είναι η πρωτοβουλία που πρέπει να αναληφθεί και όχι ''το τροπάρι'' περί μη ανάληψης πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.
    
    ''Πρέπει να τα δύο κόμματα σε ηγετικό επίπεδο να κάτσουν να ανασκοπήσουν την όλη πορεία μέχρι σήμερα, αν θέλετε τις κοινές θέσεις και απόψεις και πού και ποιος έχει αποστασιοποιηθεί'', ανέφερε ο κ. Χριστόφιας απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης για την εξαγγελία του διαλόγου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
    
    Οπως τόνισε ο κ. Χριστόφιας, η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στον ''να γίνουν αντιληπτές οι ανησυχίες και της ε/κ κοινότητας και της τ/κ κοινότητας και αν είναι δυνατό να βρεθεί κοινή συνισταμένη''.
    
    Βρετανία - Μακσέιν - Κυπριακό
    --------------------------------
    Στην ετοιμότητα της Βρετανίας να βοηθήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ σε μια νέα διαδικασία προς διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντένις Μακσέιν σε απάντησή του σε Εργατικό βουλευτή, ενώ κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.
    
    Στην πρώτη ερώτηση του βουλευτή Τζον Λίονς για το αν ο Υπουργός Εξωτερικών θα διευθετήσει συναντήσεις με αντιπροσώπους των άλλων εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Ανεξαρτησίας για να συζητήσουν το μέλλον της Κύπρου, ο Ντένις Μακσέιν απάντησε ότι ο ΥΠΕΞ Τζακ Στρο συνάντησε τους δυο ομολόγους του, τον Ελληνα Υπουργό στις 2 Δεκεμβρίου και τον Τούρκο στις 9 του ιδίου μήνα.
    
    Η κυβέρνηση, συνέχισε, θα εξακολουθήσει να εργάζεται με όλα τα μέρη για μια δίκαιη, λειτουργική και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού και παροτρύνει τις δυο κοινότητες, ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση προς αυτή την κατεύθυνση.
    
    ''Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ σε μια νέα διαδικασία διευθέτησης και να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σαν εγγυήτρια δύναμη. Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ της 28ης Μαϊου 2004''.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
    --------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξήγγειλε χθες την έναρξη του διαλόγου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και κάλεσε  όλους όσοι ενδιαφέρονται για την Παιδεία να εμπλακούν ενεργώς στην προσπάθεια για να διασφαλιστεί η επιτυχία.
    
    Στην ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως στο θέμα της παιδείας ''δεν χωρούν ούτε πολιτικές σκοπιμότητες ούτε κομματικές αντιπαραθέσεις'' και πως αναμένει τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου και την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων και προτάσεων, των οποίων η έμπρακτη εφαρμογή θα αποδώσει άμεσα και αισθητά αποτελέσματα.
    
    ''Αν σε όλα τα άλλα θέματα του δημόσιου βίου, η διαφωνία και η αντίθεση είναι αναπόφευκτες, στο θέμα της παιδείας, η συναίνεση και η συμφωνία είναι ο επιδιωκόμενος κοινός στόχος'' ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    
    Σημείωσε ότι ''ο διάλογος για την παιδεία πρέπει οπωσδήποτε να πετύχει'', προσθέτοντας ότι ''η επιτυχία επαφίεται στη συλλογική προσπάθεια και υποχρέωσή μας να υπερβούμε τις οποιεσδήποτε προκαταλήψεις ή συμφέροντα, και να συνθέσουμε, μέσα από τη διαφορετικότητα των θέσεων και απόψεων, μια κοινή γραμμή, μια κοινή στρατηγική και πορεία για το παρόν και το μέλλον της παιδείας μας''.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση συλλογικά ''δεν πρόκειται να καταστήσουμε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης, αντιδικίας και αντιπαράθεσης''.
    
    ''Δεν θα οικειοποιηθούμε την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση διότι άλλωστε, εμείς πρώτοι, θέλουμε να την καταστήσουμε κοινό επίτευγμα και προϊόν της συλλογικής προσπάθειας της Κυβέρνησης, όλων των πολιτικών κομμάτων, των οργανωμένων συνόλων, της νεολαίας, των μαθητών και φοιτητών και πάνω απ’ όλα, της κοινωνίας των πολιτών'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αναμένει ότι στις προτεραιότητες του διαλόγου και στα ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σύντομα αποφάσεις, θα περιληφθούν, η αναδιοργάνωση του Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου και η επέκταση του θεσμού τόσο στην προδημοτική όσο και στο Γυμνασιακό κύκλο.
    
    Αναμένει επίσης ότι θα περιληφθούν, η δημιουργία Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας και Αξιολόγησης, η ετοιμασία ενιαίων προγραμμάτων για τη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, η βελτίωση του θεσμού του Ενιαίου Λυκείου και η ενοποίηση ενιαίων και εισαγωγικών εξετάσεων, ως ένα πρώτο βήμα που συνάδει με τη συζήτηση για την καθιέρωση του ''εθνικού απολυτηρίου''.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως αναμένει τη λήψη αποφάσεων σύντομα που θα αφορούν τη δημιουργία Ιδρυμάτων Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Κατάρτισης, την αναμόρφωση του προγράμματος προϋπηρεσιακής κατάρτισης των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για ένα νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.
    
    Σημαντικό θέμα για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αποτελεί και η αναδόμηση του Υπουργείου Παιδείας, ''με διοικητικές δομές που θα διασφαλίζουν τη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων για το συνολικό φάσμα της παιδείας, οριζόντιας και κάθετης εφαρμογής, και κατάργηση της στεγανοποίησης που επικρατεί στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, Δημοτική Μέση και Ανώτερη''.
    
    Σε αναφορά του στη μάστιγα, όπως τη χαρακτήρισε, της παράνομης παραπαιδείας, σημείωσε ότι τη θέση της κυβέρνησης ότι οι διώξεις από μόνες τους, δε λύνουν το πρόβλημα και πως χρειάζονται μέτρα πολλά και πολυσύνθετα, ''πολλά από τα οποία περιέχονται στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που, σε βάθος χρόνου, θα καταστήσουν περιττή ή, τουλάχιστον, θα μειώσουν στο ελάχιστο τη χρησιμότητα πρόσθετης διδαχής ή αυτό που, κατ’ ευφημισμό λέγεται, 'λύση αποριών'''.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα καταθέσει, σύντομα, πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε στη νέα σχολική χρονιά, από τον προσεχή Σεπτέμβρη, νοουμένου ότι οι κτηριακές ανάγκες και η υλικοτεχνική υποδομή το επιτρέπουν, κανένα τμήμα στην Γ΄ Λυκείου να μην έχει πάνω από 25 μαθητές (αντί για 30, που είναι σήμερα το ανώτατο όριο).
    
    Ταυτόχρονα, κανένα Τμήμα των Δημοτικών Σχολείων να μην έχει πάνω από 30 μαθητές, δηλαδή να επεκταθεί η ρύθμιση που σήμερα ισχύει στις τέσσερις πρώτες τάξεις, για να καλύψει από τον προσεχή Σεπτέμβρη την Ε΄ και την Στ΄ τάξη του Δημοτικού.
    
    Αναφερόμενος, εξάλλου, στους στόχους που έχουν θέσει οι ''25'' της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εργαστούν μεθοδικά για μια νέα Ευρώπη της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής, της δικαιοσύνης, της συλλογικής προσπάθειας, της αλληλεγγύης και της συνεχούς ανάπτυξης''.
    
    Στη μεγαλεπήβολη αυτή προσπάθεια, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''πολύ ορθά θεωρήθηκε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας είναι η εκπαίδευση, έτσι λοιπόν, όλες οι χώρες της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου, έχουν θέσεις τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα επικεντρωθούν οι μελλοντικοί στόχοι των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων''.
    
    Ο πρώτος αφορά τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο δεύτερος τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση και ο τρίτος το άνοιγμα των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στον ευρύτερο κόσμο, υπό το φως της ανάγκης για σύνδεση με την εργασία και την κοινωνία και για αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η κυπριακή κοινωνία βιώνει σήμερα μια ιδιαίτερα σημαντική μεταβατική περίοδο με τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια να επηρεάζει τον κοινωνικό ιστό, την οικονομία, την ποιότητα ζωής, ασφαλώς και τα θέματα που αφορούν το μέλλον της εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους νέους μας.
    
    Πρόσθεσε ότι ''οι ιστορικές πρώτες αυτές στιγμές της ευρωπαϊκής Κύπρου, οριοθετούν και καθορίζουν το μέγεθος της ευθύνης όλων μας την οποία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε''.
    
    ''Είμαστε αποφασισμένοι να διευρύνουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές των νέων ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι η πορεία της Κύπρου στα χρόνια που έρχονται, πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σ΄ ένα διαφορετικό, ποιοτικά αναβαθμισμένο, εκπαιδευτικό σύστημα'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    
    Διαβεβαίωσε ότι ''η Κυβέρνηση, με τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και των εκπαιδευτικών φορέων, έχει και την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να υλοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα'' καλώντας όλους να είναι ''συμμέτοχοι και συνεργάτες'' στην προσπάθεια αυτή.
    
    ''Σας καλώ, να διαμορφώσουμε μαζί το πλαίσιο και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης που αξίζουν τα παιδιά μας. Σας καλώ, να στηρίξουμε την αναβάθμιση της παιδείας στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Σας καλώ, να οικοδομήσουμε μαζί το μέλλον. Ολοι μαζί μπορούμε. Ολοι μαζί θα πετύχουμε'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
    ---------------------------------------------
    Στις προσπάθειες για την προώθηση και την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει τη δική της εποικοδομητική και παραγωγική συμβολή, είπε ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας, στο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση για την έναρξη του διαλόγου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
    
    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η έκθεση που συνέταξαν οι εφτά πανεπιστημιακοί ''ανταποκρίνεται στις βασικές συντεταγμένες και προδιαγραφές του οράματος για μια παιδεία δημόσια, δημοκρατική, ανθρωποκεντρική με πολυπολιτισμικό περιεχόμενο, που να παρέχει ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και να εξισώνει τις δυνατότητες επιτυχίας σε όλους''.
    
    Εμβαθύνει και επεξεργάζεται επιστημονικά όλες τις θέσεις και προτάσεις που περιέχονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των οποίων κινήθηκε η Επιτροπή και προτείνει ριζικές αλλαγές στη δομή και στο περιεχόμενο που καλύπτουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και καταθέτει εισηγήσεις για μια πιο ευέλικτη και δημοκρατική διοίκηση, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
    
    Ανέφερε ότι μέσα από την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση θα προκύψει ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο ''θα στηρίξει τις προσπάθειες για να ανοίξουμε νέα σελίδα στην ανάπτυξη και στην ευημερία της κοινωνίας μας και μια παιδεία η οποία θα συναντά και θα υπηρετεί την προοπτική του αύριο και θα προσανατολίζει ορθά τους νέους μας στο σύνθετο, απαιτητικό και άκρως αντιφατικό κόσμο που ζούμε''.
    
    Υπουργός Παιδείας - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
    -----------------------------------------------
    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, κατά την έναρξη του διαλόγου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ''να πραγματώσουμε χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή το όραμά μάς για μια σύγχρονη παιδεία, ανοιχτή προς όλους χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις''.
    
    Μια παιδεία, που όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, θα σέβεται την πολιτιστική μας παράδοση, θα προάγει την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών, θα καλλιεργεί τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και θα διαμορφώνει τον αυριανό ελεύθερο, υπεύθυνο και δημοκρατικό Ευρωπαίο και Κύπριο πολίτη''.
    
    Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι σε αυτή τη διαδικασία ''η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο και σημαντικό να εμπλέκονται και να εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτικοί και εκπαιδευτικοί φορείς στα πλαίσια θεσμοθετημένων μηχανισμών''.
    
    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εισηγείται όπως ο αναλυτικός διάλογος και η επεξεργασία προτάσεων εξελιχθεί στη βάση ενός πλαισίου, το οποίο προσδιορίζει τους άξονες βάσει των οποίων θα γίνει ο διάλογος και θα ληφθούν οι αποφάσεις.
    
    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η βάση του διαλόγου είναι μεν οι εισηγήσεις της Εκθεσης της Επιτροπής Ειδικών, ωστόσο δεν τίθεται κανένα εμπόδιο στους φορείς που θα συμμετέχουν να διατυπώσουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
    
    Ανέφερε ότι η ευθύνη παρακολούθησης και συντονισμού του διαλόγου προτείνεται να ανατεθεί σε ένα νέο θεσμικό όργανο, το Συμβούλιο Παιδείας, το οποίο έχει αρμοδιότητα να παρακολουθεί την πορεία του διαλόγου στις επιμέρους επιτροπές και να συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
    
    Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση - Εναρξη διαλόγου
    ---------------------------------------------
    Ανήμερα της εορτής των Ελληνικών Γραμμάτων και με σύνθημα ''Συμμετέχουμε στο μέλλον'' ξεκίνησε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία ο διάλογος για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, του Προέδρου της Βουλής, Υπουργών, εκπροσώπων κομμάτων, εκπαιδευτικών οργανώσεων, πανεπιστημιακών, κοινωνικών φορέων, γονέων και μαθητών.
    
    Ο διάλογος που άρχισε χθες βασίζεται στο μανιφέστο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση το οποίο συνέταξε η ''Επιτροπή των Εφτά Σοφών'' που αποτελείται από τους Ανδρέα Καζαμία, καθηγητή, Πρόεδρο, και τους πανεπιστημιακούς Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού, Γιώργο Τσιάκαλο, Σήφη Μπουζάκη, Γιώργο Φιλίππου, Αθανάσιο Γαγάτση και Κρίστη Χρυσοστόμου, οι οποίοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς για την ετοιμασία της πρότασης.
    
    Σε χαιρετισμό του, ο κ. Καζαμίας είπε ότι οι τομές που προτάθηκαν στην παιδεία αφορούν ''τρεις βασικές κρίσιμες ζώνες'' που είναι το θεσμικό πλαίσιο διακυβέρνησης και διοίκησης, το θεσμικό πλαίσιο διάρθρωσης των βαθμίδων του συστήματος από το νηπιαγωγείο στο πανεπιστήμιο, που συναποτελούν την εξωτερική μεταρρύθμιση του συστήματος και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, που συναποτελεί την εσωτερική μεταρρύθμιση το ύφος, το πνεύμα, την ανθρώπινη ψυχή της παιδείας μας.
    
    Ο κ. Καζαμίας κάλεσε κυβέρνηση και βουλή ''να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα για να κτίσετε μέσω μιας δημοκρατικής και ανθρώπινης παιδείας μεγάλες κυπριακές ψυχές''.
    
    Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων Σάββας Λαζάρου είπε ότι για την ΠΟΦΕΝ, στο πλαίσιο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, ''θέμα αρχής αποτελεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο πρέπει να γίνει με την αφαίρεση του εξεταστικο - κεντρικού χαρακτήρα του σχολείου''.
    
    Εκ μέρους των οργανωμένων γονέων ο Ηλίας Δημητρίου είπε ότι οι οργανωμένοι γονείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν παρόντες και έτοιμοι να στηρίξουν την προσπάθεια μιας συνολικής μεταρρύθμισης αλλά την ίδια στιγμή δηλώνουν ότι θα σταθούν αντιμέτωποι σε οποιαδήποτε κακόπιστη προσπάθεια να εκφυλίσει τη δουλειά της επιτροπής των ''Εφτά Σοφών''.
    
    Εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Σοφοκλής Χαραλαμπίδης είπε ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων των εκπαιδευτικών πως ''τα εκπαιδευτικά μας πράγματα χρήζουν μεταρρύθμισης και ποιοτικής αναβάθμισης κάτι που επιβάλλουν οι καιροί μα και η συμπόρευση της χώρας μας με τα δεδομένα της ενωμένης Ευρώπης''.
    
    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης είπε ότι η σημερινή μέρα, Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων, θα αναδείξει και θα υπογραμμίσει το γεγονός ότι η μόνη αποτελεσματική οδός για τις όποιες αλλαγές στο χώρο της παιδείας είναι ο δημοκρατικός διάλογος και η αναζήτηση συναινέσεων.
    
    Υπουργός Οικονομικών - Οικονομικά
    --------------------------------
    Στόχος είναι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, σημειώνοντας πως χαίρεται που η οικονομία μας παρουσιάζει θετικές ενδείξεις ότι προχωρούμε προς την ορθή κατεύθυνση.
    
    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι διαφαίνονται κάποια αισιόδοξα μηνύματα που αφορούν διάφορους δείκτες της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''δεν ξενίζει καθόλου το ότι έχουμε βελτιωμένα αποτελέσματα''.
    
    ''Αποτελεί πάγιο στόχο της προσπάθειας της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών να έχουμε όσο το δυνατό πιο βελτιωμένα αποτελέσματα. Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν παραχωρεί απεριόριστο χρόνο για να εξυγιάνουμε τα δημοσιονομικά και το χρονοδιάγραμμα λήγει το τέλος του 2005 όσον αφορά τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Απ΄ εκεί και πέρα, έχουμε υποχρέωση, σταδιακά, εντός των επόμενων δύο – τριών χρόνων, να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα'', ανέφερε ο κ. Κεραυνός.
    
    Εξέφρασε την ελπίδα ''ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι γύρω στο 4,6%, πετυχαίνοντας ένα καλύτερο στόχο από το 5,2% που ήταν χθες».
    
    Ερωτηθείς αναφορικά με την φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους και αν αυτή έχει βελτιωθεί φέτος σε σχέση με το 2003, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''μέσα από τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας που έγινε με απλούς τρόπους, προγραμματισμένες προσεγγίσεις και χρονοδιαγράμματα, αυτό απέφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα''.
    
    ''Επίσης, η φορολογική ευρωστία είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2004 και συνεχίζεται. Αναλόγως με το πώς αξιολογούνταν οι αιτήσεις και τι έσοδα είχαμε, ίσως κάποια από αυτά τα έσοδα έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό για το 2004'', είπε.
    
    Πρόσθεσε πως η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και τα πιο σημαντικά αποτελέσματα των μέτρων ήταν η μείωση των δαπανών, η γενική τακτοποίηση της κυπριακής οικονομίας και του δημόσιου τομέα και η βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.
    
    Κληθείς να σχολιάσει κάποια παράπονα ότι με την αύξηση του ύψους των προστίμων για τροχαίες παραβάσεις η Κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα ήταν γελοίο για οποιονδήποτε να ισχυριστεί ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας των καθημερινών θανάτων από τροχαία δυστυχήματα, έχει στόχο, με τα πρόστιμα και άλλα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση, να αποφέρει έσοδα.
    
    ''Αυτό είναι γελοίο και δεν σχετίζεται καθόλου με τα έσοδα του κράτους αυτή η προσπάθεια'', είπε.
    
    ''Αντιθέτως, είναι γνωστό ότι τα δυστυχήματα και οι θάνατοι στοιχίζουν πολύ και σε ανθρώπους, που είναι η ουσία, και έχουν και χρηματικό κόστος. Πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην καταπολέμηση αυτή της μάστιγας και να θέσουμε τέρμα στον καθημερινό πόνο, όταν χάνουμε νέους ανθρώπους σε μια κοινωνία», ανέφερε.
    
    Σε παρατήρηση ότι εντός του 2005 θα εισπραχθούν πέραν των 100 εκατομμυρίων λιρών από διάφορες φορολογίες που δεν είχαν εισπραχθεί στο παρελθόν, ο κ. Κεραυνός είπε πως χαιρετίζει αυτό το γεγονός σαν μια επιτυχία ενός μέτρου που εισήξε η Κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σύγκλισης.
    
    Υπενθύμισε πως ο στόχος για το 2005 είναι 2,9% δημοσιονομικό έλλειμμα και είπε πως αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος και το 2005 είναι μια πολύ κρίσιμη χρονιά για την οικονομία μας και για τα δημοσιονομικά.
    
    ''Απ΄ εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετά μέτρα διαρθρωτικής φύσης και αυτά θα συνεχιστούν και το 2006 και το 2007. Επίσης, αναθεωρείται το Πρόγραμμα Σύγκλισης κάθε χρόνο και τίποτα δεν μας εμποδίζει να αναθεωρούμε και τα μέτρα, να προσθέτουμε νέα και να διαφοροποιούμε υφιστάμενα. Στόχος είναι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και χαίρομαι που η οικονομία μας παρουσιάζει θετικές ενδείξεις ότι προχωρούμε προς την ορθή κατεύθυνση», ανέφερε.
    
    Σε ερώτηση πότε αναμένεται η απάντηση της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου στον προθάλαμο της Ευρωζώνης, δηλαδή στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ''είμαστε σε συνεχή διάλογο για το θέμα αυτό με την ΕΕ. Ο διάλογος αυτός τώρα βρίσκεται σε ένα πολύ καλό στάδιο».
    
    Σε σχέση με το διάλογο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''αυτός ο διάλογος αποτελεί μια πολύ σημαντική τομή για το κοινωνικό και οικονομικό μέλλον του τόπου και για τις νέες γενιές''.
    
    Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική - Βαθμολογία
    ------------------------------------------
    Στο ρετιρέ της βαθμολογίας του πρωταθλήματος βρέθηκε η Ανόρθωση μετά το πέρας της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας ποδοσφαίρου. Η βαρωσιώτικη ομάδα κέρδισε το Διγενή Μόρφου στο Μακάρειο με 3-1 και εκμεταλλεύτηκε την απώλεια του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 3 - 3 στο Παραλίμνι από την τοπική Ενωση.
    
    Ο Ολυμπιακός κέρδισε στο ΓΣΖ την Αλκή με 3-2 και σταθεροποιήθηκε στη τρίτη θέση, ενώ τρεις βαθμούς πιο πίσω βρίσκεται η Ομόνοια, η οποία έφερε νέα ισοπαλία 1-1 με τον Εθνικό Αχνας στο ΓΣΠ.
    
    Τους ίδιους βαθμούς με την Ομόνοια έχει και η Νέα Σαλαμίνα, που εξήλθε ισόπαλη με τον Απόλλωνα 1-1 στο Αντώνης Παπαδόπουλος.
    
    Με ισοπαλία 1-1 έληξε και ο αγώνας στο Τσίρειο μεταξύ της ΑΕΛ και της ΑΕΚ.
    
    Η Πάφος πήρε βαθμολογική ανάσα, κερδίζοντας τον ουραγό Αρη με 3-0 στο Τσίρειο.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    1. Ανόρθωση     40
    2. ΑΠΟΕΛ        40
    3. Ολυμπιακός   29
    4. Ομόνοια      26
    5. Σαλαμίνα     26
    6. ΑΕΛ          22
    7. Παραλίμνι    20
    8. Αλκή         20
    9. Πάφος        20
    10. Αχνα        18
    11. Διγενής     18
    12. Απόλλων     15
    13. ΑΕΚ         14
    

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μετέβη από τη Γεωργία στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο διήμερο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα.

    [05] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Κύπρος

    Αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται στην Κύπρο την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, για διήμερη επίσκεψη, ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει.

    [06] (Κ) Ευρωμεσογειακή - Κασουλίδης - Ρώμη

    Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο της 3ης Επιτροπής της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης, η οποία ασχολείται με θέματα μετανάστευσης και διαλόγου πολιτισμών.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Κανονισμοί

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως δεν βλέπει επί του παρόντος κανένα λόγο οποιασδήποτε συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''και μάλιστα ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Ταλάτ επιδιώκοντας την αποκόμιση πολιτικών πλεονεκτημάτων είναι συνεχώς αρνητικός έναντι εφαρμογής των μέτρων τα οποία θα βοηθούσαν τη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των δυο κοινοτήτων''.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τατάρ - Αγνοούμενοι

    [09] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Συναντήσεις

    Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), μετά την αποτυχία της διερευνητικής ανασκαφής στον κατεχόμενο Τράχωνα.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 31/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5815               0,5849
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4477               0,4503
    Λίρα Αγγλίας              0,8414               0,8464
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 31/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 31/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4314            0,4348
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3455            0,3482
    Δολάριο Καναδά                  0,3593            0,3621
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0704            0,0709
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3753            0,3783
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.987.923,95
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     83,74     3,38  1.807.826,48
    FTSE/CySE 20                           388,62     4,48  1.522.193,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.161,89     4,54  1.521.532,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.108,35     2,39     40.370,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.108,53     4,68    128.879,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.159,59     4,47  1.561.903,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.178,50     4,91  1.236.796,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.155,77     1,55      7.877,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.033,52     2,94    204.794,78
    FTSE Med (28/01/2005)                7.148,49     0,25
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    Κλίμα ευφορίας επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να πλησιάζει τα δύο εκατομμύρια λίρες και την αγορά να σημειώνει μεγάλη άνοδο της τάξης του 4,47%, διευρύνοντας έτσι τα κέρδη της από την αρχή του έτους στο 14,55%. Με κινητήριο μοχλό ανόδου τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, που κέρδισε 10 σεντ, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς ανήλθε στις 1.159,59 μονάδες. Μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,38% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στο 1,9 εκατομμύριο λίρες, ποσό που αποτελεί το υψηλότερο του Χρηματιστηρίου από τις 20 Φεβρουαρίου 2004.

    [13] (Κ) ΑΤΗΚ - Νέες μειώσεις - Διεθνείς κλήσεις

    [14] (Κ) ΕΕ - Εμπόριο - Πράσινη Γραμμή - Ιακώβου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι είναι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και ότι πιστεύει ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις.

    Σημείωσε ότι ο Υπεύθυνος της Ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λεοπόλντ Μάουρερ θα επισκεφθεί την Λευκωσία αυτή την εβδομάδα για διαπραγματεύσεις και ότι εκτιμά ότι οι διαφορές της Κομισιόν με την κυβέρνηση της Κύπρου θα γεφυρωθούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 31 January 2005 - 18:49:14 UTC