Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δημητρακόπουλος - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Λίβανος
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών -Σύμφωνο Σταθερότητας - Κεραυνός
  • [03] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης
  • [04] (Κ) Κατεχόμενα - Χριστόφιας - Ταλάτ - Συνάντηση (2)
  • [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Νέα ''κυβέρνηση'' (2)
  • [06] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Γραπτή δήλωση - Σιτοπαραγωγοί
  • [07] (Κ) Καραμανλής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ημέρα της Γυναίκας

  • [01] (Κ) Δημητρακόπουλος - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Λίβανος

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαιτήσει με την ίδια επιμονή όπως κάνει και για τα συριακά στρατεύματα στο Λίβανο, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος μιλούσε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια συζήτησης για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ αλ-Χαρίρι, την οποία χαρακτήρισε «αποτρόπαια πράξη που πρέπει πάντα να καταδικάζεται».

    Ευχήθηκε να επιτύχουν οι έρευνες που διεξάγονται και με διεθνή υποστήριξη για την εξεύρεση των ενόχων. Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές τονίζοντας την σημασία τους. ''Για να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στο Λίβανο'' συνέχισε ο κ. Δημητρακόπουλος, ''οι βασικές προϋποθέσεις είναι:

    Πρώτο, ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που συνθέτουν την σημερινή πραγματικότητα στο Λίβανο και η ενίσχυση των θεσμών και των διαδικασιών που εγγυώνται την ειρηνική συνύπαρξή τους.

    Δεύτερο, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της Χιζμπολάχ, που ενώ έχουν ως επίκεντρο το Λίβανο, τελευταία εκτείνονται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο για την ειρήνη και τη συνεργασία.

    Τρίτο, η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο οφείλει να ανακοινώσει η Συρία, ιδιαίτερα μετά την δήλωση του προέδρου Ασάντ προς αυτή την κατεύθυνση''.

    ''Ως Έλληνας'' υπογράμμισε ο κ. Δημητρακόπουλος ''είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα της αποχώρησης ξένων στρατευμάτων, διότι αντίστοιχο αίτημα έχουμε διατυπώσει και εμείς για τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στην βόρεια Κύπρο. Θα πρέπει, λοιπόν, η διεθνής κοινότητα να απαιτήσει με την ίδια επιμονή και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την βόρεια Κύπρο''.

    (ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΑΧΡ)

    [02] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών -Σύμφωνο Σταθερότητας - Κεραυνός

    Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών δεν επέτρεψαν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες την προσέγγιση των απόψεων για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με αποτέλεσμα η λουξεμβουργιανή προεδρία να συγκαλεσει για τις 20 Μαρτίου έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών ECO-FIN.

    [03] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN έδωσε σήμερα εύσημα στην Κύπρο για το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης της κυπριακής κυβέρνησης το οποίο χαρακτηρίζεται ως «φιλόδοξο αλλά εφικτό» ως προς τους στόχους του και κυρίως αυτόν της επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Στη σημερινή συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - Χριστόφιας - Ταλάτ - Συνάντηση (2)

    ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) συμφώνησαν να συνεχίσουν το μεταξύ τους διάλογο με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), επικεφαλής κομματικών αντιπροσωπειών, είχαν σήμερα στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία την πρώτη τους συνάντηση μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου.

    ''Είμαστε έτοιμοι και νομίζω ότι τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα αποφασιστικό ρόλο για τη δημιουργία των συνθηκών για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων'', τόνισε ο κ. Χριστόφιας στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που διήρκησε μιάμιση ώρα.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η αντιπροσωπεία του κόμματός του έφερε ''κλάδο ελαίας στο ΡΤΚ'', γιατί όπως είπε ''αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ζεστάνουμε το ψυχρό κλίμα''.

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Νέα ''κυβέρνηση'' (2)

    Μέχρι τις ''προεδρικές εκλογές'' της 17ης Απριλίου θα διαρκέσει η λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), η σύνθεση της οποίας έγινε σήμερα αποδεκτή από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μετά τις λεγόμενες εκλογές της 17ης Απριλίου θα ανακοινωθεί η σύνθεση νέας ''κυβέρνησης'' με αναλογία 7 προς 3 (7 ''υπουργοί'' από το ΡΤΚ και 3 από το ΔΚ).

    [06] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Γραπτή δήλωση - Σιτοπαραγωγοί

    Οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι Κύπριοι σιτηροκαλλιεργητές και που ανέρχονται γύρω στο 20% «δεν δικαιολογούν την προσφυγή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζει σε σημερινή γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, σχολιάζοντας πληροφορίες ότι μεταβαίνει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες για εξεύρεση κοινοτικής λύσης στο θέμα.

    [07] (Κ) Καραμανλής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 17ης Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως η ΕΕ δεν έχει διάθεση να μεταβάλει ''μια στάση που πανηγυρικά ανέλαβε''.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ημέρα της Γυναίκας

    Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για συνέχιση ''με έργα, και όχι με συνθήματα'' πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν τη γυναίκα να αντεπεξέρχεται στους πολλαπλούς της ρόλους.

    ''Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε συγκροτημένες πολιτικές που θα στοχεύουν στην έμπρακτη επίτευξη της ισότητας ως μιας θεμελιώδους αρχής της δημοκρατίας, του κοινοτικού δικαίου αλλά και του πολιτικού πολιτισμού μας'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε στη Λευκωσία ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 March 2005 - 20:49:14 UTC