Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Αμερικανός Πρεσβευτής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [02] (K) Μπάουτσερ - Ψευδοκράτος -Σύμβουλος Ταλάτ - ΗΠΑ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΕΔΟΝ - Τουρκία - 4η Σύνοδος Κομμουνιστικών Νεολαίων
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ
  • [07] (K) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Σιτοπαραγωγοί - Λύση κινητοποιήσεων
  • [10] (Κ) Ε/κ και Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Κοινό ανακοινωθέν
  • [11] (Κ) Ευρωβουλή - Κασουλίδης - Συντονιστής ΕΛΚ
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [14] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο-Ολι Ρεν - Τουρκία-Τελωνειακή ένωση με Κυπριακή Δημοκρατία
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκπρόσωπος αμερικανικού ΥΠΕΞ
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Λιμάνι Αμμοχώστου - Εμπόριο
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επίσκεψη
  • [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κόφι Ανάν - Ταγίπ Ερντογάν - Μαδρίτη
  • [20] (K) ΕΕ - Τουρκία - Λουξεμβουργιανή Προεδρία
  • [21] (Κ) ΕΕ - Προεδρία Λουξεμβούργου - Στρατηγική της Λισσαβόνας
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Πρωτοβουλία

  • [01] (Κ) Αθήνα - Αμερικανός Πρεσβευτής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν κοινές απόψεις για την ενοποίηση της Κύπρου και τη στήριξη των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Τουρκίας, διετύπωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαρλς Ρις μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρωτοβουλία του ΕΛΙΑΜΕΠ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Ρις είπε ''πιστέψαμε ότι το σχέδιο Ανάν είναι η καλύτερη ευκαιρία για λύση, αλλά αποδεχθήκαμε την ψήφο των Κυπρίων. Παραμένει ισχυρή πεποίθησή μας ότι μια βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση της συναίνεσης και της συμμετοχής των δύο κοινοτήτων. Περιμένουμε τώρα από τη Λευκωσία να απαντήσει στο αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ και να καταγράψει τους ειδικούς προβληματισμούς της''.

    [02] (K) Μπάουτσερ - Ψευδοκράτος -Σύμβουλος Ταλάτ - ΗΠΑ

    Η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές κινητοποιήσεις των σιτοπαραγωγών, η συνάντηση που είχαν χθες στα κατεχόμενα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι αποφάσεις του ECOFIN για την οικονομία της Κύπρου και η προειδοποίηση που απεύθυνε στην Τουρκία ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν να υπογράψει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης για να καλύψει και τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ερχεται δήμιος στις ΚΑ'' γράφει ότι "ολοκληρωτική ανατροπή του σκηνικού προετοιμάζει με μεθοδικό τρόπο το Προεδρικό, με τη σφραγίδα του Προέδρου Παπαδόπουλου, συνεπεία των συνεχόμενων κακών χειρισμών από μέρους των Κυπριακών Αερογραμμών". Πληροφορίες της ''Α'' αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ετοιμάζεται να δημιουργήσει θέση Εκτελεστικού Προέδρου και να διορίσει τον δρα Αλεξ Χριστοφίδη, ενώ παράλληλα βλέπει παύση του νυν Προέδρου του ΔΣ Κωνσταντίνου Λοϊζίδη. Αλλού γράφει ότι το ΚΕΒΕ και το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο προωθούν άνοιγμα της οδού Λήδρας για αναζωογόνηση της εμπορικής δραστηριότητας των δύο πλευρών.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Υπνώττει η ηγεσία μας για το προξενείο'' αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσου Μητσόπουλου και γράφει ότι απογοήτευση, δυσαρέσκεια και δυσφορία εκφράζει ο ΔΗΣΥ για το επικείμενο άνοιγμα ''γενικού επίτιμου προξενείου'' του ψευδοκράτους στο Λος Αντζελες. Αλλού γράφει ότι "πρωτοφανής είναι η αδιαφορία" της κυβέρνησης για το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο αφού εδώ και τέσσερα χρόνια διαιωνίζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων η νομοθεσία περί της πανεπιστημιοποίησης των κολεγίων.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ξεκινούν τα τρακτέρ'' γράφει ότι το τελεσίγραφο που έδωσαν στην κυβέρνηση οι σιτοπαραγωγοί έληξε τα μεσάνυκτα, οπόταν και στο Πέρα Χωριό Νήσου συνεδρίασε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σιτοπαραγωγών για να συγκεκριμενοποιήσει τις ενέργειες των μελών της στο πλαίσιο των δυναμικών μέτρων που είχαν προαναγγελθεί. Αλλού γράφει ότι εντατικά κινούνται η Κομισιόν και ισχυρές χώρες μέλη της Κοινότητας για να πείσουν την κυβέρνηση να εμπλακεί σε μια ουσιαστική συζήτηση για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου Ευρώπης και κατεχομένων, ενώ δέχονται να συζητηθεί η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου.

    ''Η Σημερινή'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Επιφυλακή από τα μεσάνυκτα'' γράφει ότι έληξε χωρίς αποτέλεσμα το τελεσίγραφο των αγροτών και σήμερα ξεκινούν δυναμικές κινητοποιήσεις αφού αισθάνονται ότι αδικούνται. Οι προσπάθειες που έγιναν χθες έπεσαν στο κενό και η Αστυνομία τέθηκε σε επιφυλακή ώστε να μην κλείσει κανένας δρόμος από τα τρακτέρ. Αλλού γράφει ότι ο αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Ιάκωβος Παπακώστας θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο διάδοχος του αφυπηρετήσαντα Βοηθού Αρχηγού Διοίκησης Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Με αναμμένες τις μηχανές'' γράφει ότι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και έντονες διεργασίες μέχρι και μετά τα μεσάνυκτα, διεξάγονταν μεταξύ των σιτοπαραγωγών και της κυβέρνησης με στόχο να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και να εξευρεθούν τρόποι συμβατοί, πέραν από εκείνους τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει για την στήριξη του εισοδήματός τους. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) χαιρέτισε τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,2% αλλά επεσήμανε ότι το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και πρέπει να μειωθεί σημαντικά.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Κλάδος ελαίας'' αναφέρεται στη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν χθες στα κατεχόμενα αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με επικεφαλής τους ηγέτες τους Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΡΤΚ συμφώνησαν στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του στην εξεύρεση λύσης. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν προειδοποίησε χθες την Τουρκία ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συνδέσει το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ο Χριστόφιας συναντά τον Ταλάτ στο βορρά'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας για πρώτη φορά πήγε στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα γραφεία του κόμματός του. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη συνάντηση ιστορική και γράφει ότι συμφώνησαν στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των κομμάτων τους. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυπριακή κυβέρνηση για ενδυνάμωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με τους αιτητές ασύλου και τους πρόσφυγες εξέφρασε ο Βοηθός Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ολούσεϊ Μπατζούλαϊ.

    [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κατεχόμενα - Χριστόφιας - Ταλάτ - Συνάντηση -------------------------------------------- ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) συμφώνησαν να συνεχίσουν το μεταξύ τους διάλογο με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), επικεφαλής κομματικών αντιπροσωπειών, είχαν χθες στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία την πρώτη τους συνάντηση μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου.

    ''Είμαστε έτοιμοι και νομίζω ότι τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ένα αποφασιστικό ρόλο για τη δημιουργία των συνθηκών για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων'', τόνισε ο κ. Χριστόφιας στις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που διάρκεσε μιάμιση ώρα.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η αντιπροσωπεία του κόμματός του έφερε ''κλάδο ελαίας στο ΡΤΚ'', γιατί όπως είπε ''αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να ζεστάνουμε το ψυχρό κλίμα''.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ταλάτ είπε ότι το κόμμα του επιθυμεί μια συνολική λύση στο Κυπριακό και μαζί με το ΑΚΕΛ συμφώνησαν να ενισχύσουν το διάλογο ώστε να βρεθούν λύσεις στα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας.

    ''Είναι ώρα για συμφιλίωση μεταξύ των δύο κομμάτων και για έναρξη ένας διάλογος με ανοικτό μυαλό σε ψηλό επίπεδο ώστε να βοηθήσουμε στη δημιουργία συνθηκών για ένα καρποφόρο διάλογο, κάτω από την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με στόχο τη διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν'', τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

    Αφού υπενθύμισε ότι οι Τ/Κ ενέκριναν το σχέδιο Ανάν, ενώ οι Ε/Κ το απέρριψαν, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ κοινότητα ζητά κάποιες αλλαγές έτσι ώστε το σχέδιο να γίνει αποδεκτό και από την ε/κ κοινότητα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η ε/κ πλευρά μπορεί να αναμένει κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την τ/κ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ''αν υπάρξει ανάγκη για τέτοια μέτρα, τότε σίγουρα. Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε μέτρα που θα προωθούσαν την εμπιστοσύνη''.

    Κατά τον κ. Ταλάτ, τα μέτρα αυτά αφορούν την ''έναρξη της επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων μεταξύ των δύο πλευρών''.

    ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ταλάτ - Συνάντηση με Χριστόφια ----------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κάλεσε το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εάν πράγματι ενδιαφέρεται για το μέλλον, να αντικατοπτρίζει την ελληνοκυπριακή διάθεση για προσέγγιση και να αποφεύγει δηλώσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ταλάτ εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Χριστόφια, είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Ταλάτ στο πρόσφατο παρελθόν δεν είναι υποβοηθητικές και πρόσθεσε ότι ''δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ταλάτ κάνει τέτοιες ανοίκειες επιθέσεις, ενώ οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες ποτέ δεν σχολίασαν αρνητικά τον κ. Ταλάτ ή άλλο Τουρκοκύπριο ηγέτη''.

    ''Θα ήταν ευχής έργο αν ο κ. Ταλάτ, αν πράγματι ενδιαφέρεται για το μέλλον, να αντικατοπτρίζει την ελληνοκυπριακή διάθεση για προσέγγιση και να αποφεύγει αυτές τις δηλώσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Οσον αφορά τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, είπε ότι τα ελληνοκυπριακά κόμματα συναντώνται συχνά με τα τουρκοκυπριακά κόμματα και πρόσθεσε πως εάν υπάρχει μια καινοτομία είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τυγχάνει να είναι και Πρόεδρος της Βουλής.

    ΥΠΕΞ - Δηλώσεις - Τουρκία - ΕΕ ----------------------------- Εντελώς ανέφικτο θεωρεί όχι μόνο η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Είναι εντελώς ανέφικτο να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν το λεει μόνο ο Βρετανός Υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν'', είπε ο κ. Ιακώβου, σχολιάζοντας προχθεσινή δήλωση του Βρετανού αξιωματούχου ότι ''εάν η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, τότε δεν είναι ομαλό να μην έχει σχέσεις με μία χώρα μέλος της Ενωσης (εννοώντας την Κύπρο)''.

    ''Ο κ. Μακσέιν κάνει ένα βήμα πιο μπροστά και μιλά για την περίοδο πριν από την ένταξη και μάλιστα τώρα, και όπως ξέρετε η Τουρκία είναι υπόχρεη να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής στη συμφωνία της Αγκυρας. Πιστεύω ότι δέχεται σοβαρές παροτρύνσεις, αν όχι και πιέσεις, να το μονογράψει πάραυτα και να το μονογράψει σύντομα. Ο κ. Μακσέιν μιλούσε σε αυτό το πνεύμα'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    ΕΕ - Ολι Ρεν - Κυπριακό - Τελωνειακή ------------------------------- Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε χθες την Τουρκία να υπογράψει ''αρκετά έγκαιρα'' το πρωτόκολλο που επεκτείνει την τελωνειακή ένωσή της και στα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συνδέσει το θέμα αυτό με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Σε ομιλία του ενώπιον Τούρκων επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ρεν είπε ακόμα πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε πως θα πρέπει στους επόμενους μήνες να δημιουργηθεί μια νέα κινητικότητα για νέες πρωτοβουλίες με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ρεν, αναφερόμενος στην ανάγκη να προετοιμαστεί η Τουρκία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση στις 3 Οκτωβρίου, είπε ότι είναι βέβαιος πως η Αγκυρα ''θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της υπογράφοντας αρκετά έγκαιρα το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας προς την ένταξη των νέων κρατών μελών''.

    ''Αυτό είναι σημαντικό, αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το συνέδεσε με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων'', τόνισε ο κ. Ρεν στην ομιλία του με τίτλο ''Κοινό μέλλον ΕΕ-Τουρκίας: Οδικός χάρτης για μεταρρυθμίσεις και διαπραγματεύσεις''.

    Ο Επίτροπος της ΕΕ είπε περαιτέρω πως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ''προσφέρει νέες ευκαιρίες για βελτιωμένες σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Είμαι πεπεισμένος ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να συμβάλουν πολύ θετικά με πιο στενές επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί και με την Τουρκία'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στους Τ/Κ, είπε πως ''υπάρχει μια ξεκάθαρη επιθυμία εκ μέρους της τ/κ κοινότητας για επανένωση και πλήρη ενσωμάτωση στην ΕΕ''.

    ''Είμαι ενήμερος για το αδιέξοδο που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη μέλη μας που εμποδίζει την υιοθέτηση των εισηγήσεων της Κομισιόν για το εμπόριο και τη βοήθεια, αλλά παραμένω πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε τέτοιου είδους διαφωνίες'', σημείωσε.

    Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, είπε πως ''τους επόμενους λίγους μήνες θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα κινητικότητα που πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες για συνολική λύση του Κυπριακού''.

    Καραμανλής - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά ---------------------------------------- Η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 17ης Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως η ΕΕ δεν έχει διάθεση να μεταβάλει ''μια στάση που πανηγυρικά ανέλαβε''.

    Ο κ. Καραμανλής προέβη στη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, στο πλαίσιο γεύματος που του προσφέρθηκε από την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου για τον απολογισμό ενός έτους διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς ποια πρέπει να είναι η θέση της ΕΕ, της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς απέναντι στις αντιρρήσεις που προβάλλει η Τουρκία για να υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης ώστε να καλύπτει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, ο κ. Καραμανλής απάντησε ''η Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου ανέλαβε σειρά υποχρεώσεων που ήταν αρκετά σκληρές για υποψήφια χώρα, μία από αυτές είναι να υπογράψει το πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης''.

    ''Τα μηνύματα που εκπέμπει η ΕΕ είναι σταθερά, συνεπή και διαρκή. Είμαστε βέβαιοι ότι τα συμπεφωνημένα τηρούνται'', είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν έχει διάθεση να μεταβάλει μια στάση την οποία πανηγυρικά με το πιο επίσημο τρόπο ανέλαβε. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Ερωτηθείς για την πορεία των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως επιδίωξη της Ελλάδας ως βασική της στρατηγική είναι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεών της με την Τουρκία

    Μπάουτσερ - Πολιτική ΗΠΑ ------------------------ Η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, πως η σύμβουλος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Γόνκα Σενιγίτ, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Διευκρίνισε πως η κ. Σενιγίτ ''επισκέφθηκε τις ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσκεψης ομάδας Ευρωπαίων ηγετών, για σκοπούς ενημέρωσης για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που οργανώθηκε από το International Visitor Leadership Program''.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπάουτσερ, η ομάδα αυτή συναντήθηκε με το Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Γκλιν Ντέιβις στις 2 Μαρτίου. Επίσης η κ. Σενιγίτ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με το Διευθυντή του Γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Νότια Ευρώπη στις 4 Μαρτίου.

    Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, αναθεωρημένου ή μη αναθεωρημένου, o κ. Μπάουτσερ ανέφερε πως δεν υπάρχει αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν αλλά ένα σχέδιο Ανάν.

    Κληθείς να πει εάν δηλαδή το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε: ''Oχι, απλώς λέω ότι τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα και δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο''.

    Ερωτηθείς γιατί στην Εκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο δεν αναφέρεται πως το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε πως δεν υπάρχει αλλαγή σε ότι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της αναγνώρισης.

    Κληθείς να πει γιατί μετά από τριάντα χρόνια οι ΗΠΑ δεν συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (ως χώρα που δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος), ο κ. Μπάουτσερ είπε πως οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος και ''η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει σε αυτό'', προσθέτοντας πως δεν υπάρχει οτιδήποτε καινούργιο σε αυτό το θέμα.

    ''Γνωρίζετε την πολιτική μας σε σχέση με την αναγνώριση. Πάντα ήταν έτσι και δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο'', ανέφερε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία Βουλής Ελλήνων ------------------------------------------------ Η αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, υπό τον Πρόεδρό της, Βουλευτή της ΝΔ Βασίλειο Μαγγίνα, έγινε χθες δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαγγίνας είπε ότι η αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι τόσο στο κυβερνητικό όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο η συνεργασία και η συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κύπρου για δικαίωση είναι αμέριστη.

    ''Είναι αμέριστη η συμπαράστασή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου'', είπε ο κ. Μαγγίνας, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και φιλική.

    ΥΠΕΞ - Επ. Αμυνας και Εξωτερικών Βουλής Ελλήνων ------------------------------------------------ Την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στους αγώνες της Κύπρου για επίλυση του εθνικού της ζητήματος εξέφρασε χθες στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου η αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, υπό τον Πρόεδρό της, Βουλευτή της ΝΔ Βασίλειο Μαγγίνα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Μαγγίνας είπε ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστική και χρήσιμη και ανέφερε ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι αμέριστη και διαρκής.

    Επιτροπές Αμυνας Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου --------------------------------------------------- Διαβεβαιώσεις για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Βασίλης Μαγγίνας (Νέα Δημοκρατία) και τα υπόλοιπα μέλη αντιπροσωπείας της Επιτροπής στη διάρκεια συνάντησής τους με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου ενημέρωσε τον κ. Μαγγίνα και τους βουλευτές - μέλη της ελλαδικής αντιπροσωπείας Νικόλαο Κορτσάρη και Ιορδάνη Τσαμτζή από τη ΝΔ, καθώς και τους Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Παπαχρήστο από το ΠΑΣΟΚ -τους οποίους συνόδευε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παπαναγόπουλος- και για τα σημαντικά γεγονότα του 2004 που επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν και ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ.

    Ο κ. Ομήρου και οι βουλευτές Στέλλα Μισιαούλη - Δημητρίου από το ΑΚΕΛ, Σωτήρης Σαμψών και Κώστας Κωνσταντίνου από τον ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Κουλίας και Φύτος Κωνσταντίνου από το ΔΗΚΟ ευχαρίστησαν, μέσω των Ελλαδιτών βουλευτών, τη Βουλή των Ελλήνων, την κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας για τη συνεχιζόμενη συμπαράστασή της στους αγώνες της Κύπρου για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και επανένωση του νησιού.

    Τόσο εκ μέρους της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και εκ μέρους της ελλαδικής αντιπροσωπείας εκφράστηκε η επιθυμία για συνέχιση των επαφών και της συνεργασίας τόσο μεταξύ των δύο Επιτροπών όσο και μεταξύ των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου και για την από κοινού προώθηση των ελληνοκυπριακών θέσεων για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού και για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Συμβούλιο Υπουργών -Σύμφωνο Σταθερότητας - Κεραυνός ---------------------------------------------- Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών δεν επέτρεψαν προχθές και χθες στις Βρυξέλλες την προσέγγιση των απόψεων για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με αποτέλεσμα η λουξεμβουργιανή προεδρία να συγκαλεσει για τις 20 Μαρτίου έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών ECO-FIN.

    Σε παρέμβαση του Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές η Κύπρος συμφωνεί με το κείμενο των προτάσεων που έχει παρουσιάσει η Προεδρία. Χαρακτήρισε το κείμενο ως ισοζυγισμένο και τόνισε ότι επιδέχεται κάποιων αλλαγών για την περαιτέρω βελτίωση του.

    Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε σε αριθμό τεχνικών σημείων του κειμένου και απέρριψε κάποιες εισηγήσεις για δημιουργία πολλαπλών δομών ενόψει και των συνεπαγόμενων δαπανών που προβλέπονται κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μικρά κράτη μέλη όπως την Κύπρο.

    Συμβούλιο Υπουργών - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης ------------------------------------- Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN έδωσε σήμερα εύσημα στην Κύπρο για το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης της κυπριακής κυβέρνησης το οποίο χαρακτηρίζεται ως «φιλόδοξο αλλά εφικτό» ως προς τους στόχους του και κυρίως αυτόν της επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Στη σημερινή συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Το κλίμα στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερα ευνοϊκό μετά τη γνωστοποίηση της εξέλιξης του δημόσιου ελλείμματος στην Κύπρο το 2004, το οποίο μειώθηκε στο 4,2% έναντι αρχικού στόχου 4,8%.

    Ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια σε αναφορά του για τη Κύπρο σχολίασε θετικά τη μείωση του ελλείμματος στο 4,2% του ΑΕΠ αντί του προβλεπόμενου 4,8% και σημείωσε ότι υπό τις περιστάσεις αυτές κρίνεται ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα της σύγκλισης της Κύπρου, φαίνεται να είναι, πλέον, ολοένα και πιο εφικτό.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η Κύπρος έχει το πέμπτο ψηλότερο δημόσιο χρέος απ όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης που ανέρχεται στο 72% και συνέστησε στην Κυπριακή κυβέρνηση να επιδιώξει σθεναρά την υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων ιδιαίτερα στους τομείς των συντάξεων και της υγείας προς περαιτέρω βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης, μείωση του δημόσιου χρέους αλλά και της επίτευξης μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

    Ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής C. Weiser επανέλαβε στο ίδιο μήκος κύματος τα περί του εφικτού του φιλόδοξου προγράμματος σύγκλισης της Κύπρου και τόνισε ότι το στοίχημα είναι η μείωση του δημόσιου χρέους. Τόνισε επίσης την ανάγκη επικέντρωσης της κυπριακής κυβέρνησης στην υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων στους τομείς των συντάξεων και της υγείας προς εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας μιας καλής δημοσιονομικής κατάστασης.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι τα επτά προγράμματα που βρίσκονται υπό μελέτη σήμερα στερούνται φιλοδοξίας, πλην ενός, εννοώντας προφανώς το πρόγραμμα σύγκλισης της Κύπρου.

    Ευρωβουλή - Eκθεση - Αδάμου -------------------------- Η έκθεση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμου Αδάμου για τους περιορισμούς στη διάθεση στην αγορά των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται στα έλαια αραίωσης και στα ελαστικά επίσωτρα, συζητήθηκε προχθές για πρώτη φορά στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κ. Αδάμου, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ασφάλειας των Τροφίμων, ενώ και ο εκπρόσωπος που έλαβε μέρος στη συζήτηση χαιρέτισε τις εισηγήσεις του Κύπριου Ευρωβουλευτή επισημαίνοντας ότι για κάποιες τροποποιήσεις που προτείνονται μπορούν να υιοθετηθούν.

    Παναγιώτης Δημητρίου - Στρασβούργο - Ομιλία -------------------------------------------- Πανηγυρίζουμε για τη σημερινή (χθεσινή) ημέρα της γυναίκας ωστόσο η βία εναντίον των γυναικών και η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχει εκλείψει, δήλωσε χθες ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων για την Κοινωνική Κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος ''ΔΑΦΝΗ Ι'' (για τη βία εναντίον των γυναικών) και διερωτήθηκε ''πώς μεριμνούμε πράγματι για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών και της οικογένειας όταν τα αποτελέσματα της έρευνας του προγράμματος παραμένουν ακόμα αναξιοποίητα και όταν υπάρχουν τόσα κοινωνικά ελλείμματα δεν μπορούμε να μιλούμε για κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη''.

    Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - Τροπολογίες ---------------------------------------- Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης κατέθεσε προχθές δυο τροπολογίες αναφορικά με την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αρχής για την Εργασιακή Ασφάλεια και Υγεία οι οποίες έχουν υπερψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

    Στην πρώτη του τροπολογία αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή ''πρέπει όχι μόνο να συγκεντρώνει και να διαδίδει πληροφορίες αλλά και να τις αναλύει, να εντοπίζει τους κινδύνους και τις βέλτιστες πρακτικές και να προάγει την προληπτική δράση''.

    Στην δεύτερη του τροπολογία ο κ. Ματσάκης επισημαίνει την ανάγκη για ''συλλογή και ανάλυση τεχνικών, επιστημονικών και οικονομικών πληροφοριών για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία καθώς και σχετικά με άλλες ερευνητικές δραστηριότητες που συνδέονται με την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και τη διάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας και των ερευνητικών διαδικασιών''.

    Δημητρακόπουλος - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Λίβανος ---------------------------------------------- Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος δήλωσε χθες ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαιτήσει με την ίδια επιμονή όπως κάνει και για τα συριακά στρατεύματα στο Λίβανο, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος μιλούσε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια συζήτησης για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ αλ-Χαρίρι, την οποία χαρακτήρισε «αποτρόπαια πράξη που πρέπει πάντα να καταδικάζεται».

    Λονδίνο - Βαρώνη Κρόλι - Κατεχόμενα - Πτήσεις ------------------------------------- Δεν υπάρχει περίπτωση χρήσης του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου από επίσημη βρετανική εμπορική αποστολή, δήλωσε η Βαρώνη Κρόλι, στη Βουλή των Λόρδων, σε γραπτή απάντησή της σε ερώτηση του Λόρδου Κιλκλούνι.

    Ο Λόρδος Κιλκλούνι ζητούσε να πληροφορηθεί κατά πόσο εμπορικές αποστολές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο αεροδρόμιο και εάν η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων ενδεχομένως να περιορισθεί μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα.

    Λονδίνο - Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών - Δήμος Μόρφου ---------------------------------------------------------- Με πολλή προσοχή και κάποια κατανόηση άκουσε ο υπεύθυνος για τις Μεσογειακές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο αρμόδιο τμήμα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ντομικίκ Τσίλκοτ όσα είχε να πει αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα, σε χθεσινή συνάντηση στο Φόρεϊν Οφις.

    ''Η συνάντηση ήταν σε καλύτερο κλίμα σε σύγκριση με προηγούμενες συναντήσεις και ο Βρετανός επίσημος άκουσε με περισσότερη κατανόηση'', είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Πίττας, ο οποίος μαζί με τα άλλα μέλη της αποστολής ενημέρωσαν το συνομιλητή τους για τα απαράδεκτα σημεία του σχεδίου Ανάν και για το ότι η αρνητική ψήφος των Ε/Κ δεν ισοδυναμούσε με απόρριψη της λύσης του Κυπριακού.

    Η αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου σημείωσε πως ορισμένα στοιχεία της βρετανικής πολιτικής δίδουν την εντύπωση τιμωρητικής στάσης απέναντι στους Ε/Κ και είπαν ότι η Βρετανία ως εγγυήτρια χώρα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για διάλογο και σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επίσκεψη ----------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυναν οι Πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας της χώρας, Ντέιβιντ Χόκερ και Πολ Κάλβερτ αντίστοιχα.

    Κατά την παραμονή του στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, τους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Υπουργό Μετανάστευσης, τον Υπουργό Ιθαγένειας, καθώς και άλλους αξιωματούχους σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής θα συναντηθεί επίσης με αξιωματούχους της αντιπολίτευσης και τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας - Κύπρου στο Κοινοβούλιο της χώρας.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του στην Αυστραλία, ο Πρόεδρος της Βουλής θα περιοδεύσει στις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας και θα έχει επαφές με παράγοντες της κυπριακής παροικίας.

    Κύπρος - Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη - ΜΜΕ ------------------------------ Η Κύπρος θα συμμετάσχει στην 7η Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο, στην Ουκρανία, στις 10 και 11 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Διάσκεψη θα ασχοληθεί με τρεις θεματικές ενότητες, δηλαδή τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μέσων επικοινωνίας σε περιόδους κρίσης, την προστασία της ποικιλομορφίας στα ΜΜΕ υπό το φως της παγκοσμιοποίησης, και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας.

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - Νέα ''κυβέρνηση'' -------------------------------------- Μέχρι τις ''προεδρικές εκλογές'' της 17ης Απριλίου θα διαρκέσει η λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), η σύνθεση της οποίας έγινε χθες αποδεκτή από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μετά τις λεγόμενες εκλογές της 17ης Απριλίου θα ανακοινωθεί η σύνθεση νέας ''κυβέρνησης'' με αναλογία 7 προς 3 (7 ''υπουργοί'' από το ΡΤΚ και 3 από το ΔΚ).

    Εξάλλου, ο αρχηγός του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Αγκυρα μαζί με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ενδεχομένως την Παρασκευή, μετά από πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης.

    Οι ηγέτες των δύο κομμάτων και εταίροι στην λεγόμενη κυβέρνηση, κ. Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς παρέδωσαν χθες το απόγευμα τον κατάλογο με τα μέλη του ''υπουργικού συμβουλίου'' στον κ. Ντενκτάς, ο οποίος ευχήθηκε επιτυχία στην λεγόμενη κυβέρνηση.

    UNHCR - Βοηθός Διευθυντής Ευρώπης - Κύπρος - Αιτητές Ασύλου ----------------------------------------------- Ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυπριακή κυβέρνηση για ενδυνάμωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με τους αιτητές ασύλου και τους πρόσφυγες εξέφρασε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Βοηθός Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της UNHCR Ολούσεϊ Μπατζούλαϊ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για σειρά επαφών, τόνισε ακόμη πως η Κύπρος, όντας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχει στους ώμους της περισσότερες υποχρεώσεις από άλλα κράτη μέλη στα θέματα προσφύγων και αιτητών ασύλου.

    Επισημαίνοντας την πολύ καλή συνεργασία της UNHCR με την κυπριακή κυβέρνηση, ο κ. Μπατζούλαϊ απηύθυνε έκκληση προς το κοινό αλλά και σε κάποια τμήματα της κυβέρνησης να μπορούν να κάνουν το διαχωρισμό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους αιτητές ασύλου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR για την Κύπρο ο αριθμός των προσφύγων μέχρι το τέλος του 2004 ήταν 531 ενώ ο αριθμός των αιτητών ασύλου 10.028, ενώ η πλειοψηφία των αναγνωρισμένων προσφύγων προέρχονται από το Ιράν.

    Οσον αφορά την αύξηση που σημειώνουν οι αριθμοί, ο κ. Μπατζούλαϊ, είπε ότι αποδίδεται στη γεωγραφική θέση της Κύπρου, ενώ επισήμανε ότι ένας σημαντικός αριθμός αιτητών ασύλου περνά στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου από τη ''βόρεια περιοχή''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε πως η Κύπρος χρειάζεται βελτίωση στην ποιότητα της κατάρτισης των λειτουργών που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα, αύξηση του αριθμού τους, καθώς και εκσυγχρονισμό στον τομέα των εγκαταστάσεων υποδοχής των ανθρώπων αυτών, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ημέρα της Γυναίκας ------------------------------------ Χθες, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για συνέχιση ''με έργα, και όχι με συνθήματα'' πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν τη γυναίκα να αντεπεξέρχεται στους πολλαπλούς της ρόλους.

    ''Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε συγκροτημένες πολιτικές που θα στοχεύουν στην έμπρακτη επίτευξη της ισότητας ως μιας θεμελιώδους αρχής της δημοκρατίας, του κοινοτικού δικαίου αλλά και του πολιτικού πολιτισμού μας'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε στη Λευκωσία ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ''σήμερα στον Εθνικό Μηχανισμό, εκτός από ελληνοκυπριακές οργανώσεις, μετέχουν και δύο τουρκοκυπριακές, οι οποίες ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα της κυβέρνησης για συμμετοχή''.

    Σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη ''εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των Κυπρίων γυναικών και ενισχύει τις προσπάθειες πραγματικής επαναπροσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ και την πραγματική, και όχι σχηματική, επανένωση της πατρίδας μας, στο γεωγραφικό χώρο, στην κοινωνία και στους θεσμούς''.

    Μεγάλο μέρος του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας αναλώθηκε στο σημαντικό ρόλο που ανέλαβαν οι γυναίκες της Κύπρου την περίοδο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Είπε ότι ''οι Κύπριες γυναίκες, Ε/Κ και Τ/Κ, πλήρωσαν το τίμημα της πολιτικής σύγκρουσης στον τόπο μας που σε εκείνη την ιστορική στιγμή ήταν, κατά, κύριο λόγο, το απότοκο των πολιτικών επιλογών των ανδρών''.

    ''Οι γυναίκες της Κύπρου έκλαψαν τους νεκρούς, έθαψαν τέκνα ή αγαπημένα πρόσωπα, κατέβαλαν το τίμημα του ξεριζωμού από τα σπίτια τους, υποφέρουν το δράμα της αβεβαιότητας για την τύχη των αγνοούμενων, αλλά δεν λύγισαν, δεν τις έκαμψε η θλίψη και το δράμα και πρόσφεραν τη μέγιστη υπηρεσία στην κοινωνία μας:

    Κράτησαν αταλάντευτα τον κοινωνικό ιστό και συντήρησαν τον πιο πολύτιμο κρίκο της μικρής μας κοινωνίας, που είναι η 'οικογένεια' και έτσι διατήρησαν αυτό το πολύτιμο και αταλάντευτο θεμέλιο της κοινωνίας μας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Ευρωβουλής - Τουρκία - Γυναίκες -------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουζέπ Μπορέλ δηλώνει ''αγανακτισμένος'' με τις βιαιότητες της τουρκικής αστυνομίας εναντίον γυναικών και καλεί τις τουρκικές αρχές να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους των ''αχαρακτήριστων'' αυτών ενεργειών.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε προχθές το βράδυ για τη διαδήλωση της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής ''καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο'' τη βία με θύματα γυναίκες που διαδήλωναν εκ των προτέρων ενόψει του εορτασμού της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

    Οπως αναφέρεται στη δήλωση, οι εικόνες της βίας που χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και οι συλλήψεις που έκανε, τον υποχρεώνουν να υπενθυμίσει με τον πιο αυστηρό τρόπο στις τουρκικές αρχές τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (17 Δεκεμβρίου) για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, οι διαδηλωτές ζητούσαν ένα δικαίωμα που τους ανήκει, δηλαδή την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Θεοδώρου - Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα των Γυναικών --------------------------------------- Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση και οργανώσεις, Τουρκοκύπριες και Ελληνοκύπριες, άνδρες και γυναίκες συμπορεύονται για την ισότητα, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, μια κοινωνία με κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και δημοκρατική εκπροσώπηση και συμμετοχή, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Δώρος Θεοδώρου.

    Σε χαιρετισμό του σε πανηγυρική εκδήλωση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είπε ότι ''αυτό είναι το μήνυμα που υιοθετήσαμε για τους φετινούς μας εορτασμούς, θέλοντας να καταδείξουμε ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών είναι υπόθεση όλων μας, αλλά και ότι όλοι και όλες έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για να την κάνουμε πραγματικότητα''.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ''επιθυμία και στόχος της κυβέρνησης είναι να χαίρονται και να απολαμβάνουν όλες οι γυναίκες της Κύπρου, Ελληνοκύπριες, Τουρκοκύπριες και αλλοδαπές όλη την πρόοδο που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια και που οδήγησε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση, μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ''στηρίζει και ενισχύει οικονομικά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προσφοράς υπηρεσιών και προγραμμάτων για τις γυναίκες, αναγνωρίζοντάς τις ως στενούς και πολύτιμούς της συνεργάτες''.

    Χρηματιστήριο - Πτώση ----------------------- Αρνητική εικόνα, λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα κέρδη που σημείωσε στις προηγούμενες πέντε συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,1%, κλείνοντας στις 1.225,96 μονάδες. Πτώση της τάξης του 0,91% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 424 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) ΕΔΟΝ - Τουρκία - 4η Σύνοδος Κομμουνιστικών Νεολαίων

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει την πραγματοποίηση συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για δικοινοτικά θέματα στα πλαίσια έναρξης διεργασιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημερώθηκε από τον Προέδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τη χθεσινή συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [07] (K) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο στις 10 και 11 Μαρτίου ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 9/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5806               0,5840
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4342               0,4368
    Λίρα Αγγλίας              0,8363               0,8413
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 9/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 9/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4171            0,4204
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3456            0,3483
    Δολάριο Καναδά                  0,3595            0,3623
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3737            0,3766
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Σιτοπαραγωγοί - Λύση κινητοποιήσεων

    Διάλογος και λύση των κινητοποιήσεων των σιτοπαραγωγών συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου με αντιπροσωπεία των σιτοπαραγωγών και του Προέδρου και βουλευτών-μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

    Ολες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης.

    [10] (Κ) Ε/κ και Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Κοινό ανακοινωθέν

    Τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συναντήθηκαν σήμερα στο Λήδρα Πάλας τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι επαφές μεταξύ τους με στόχο να επανενωθεί η Κύπρος και να εξευρεθεί λύση το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [11] (Κ) Ευρωβουλή - Κασουλίδης - Συντονιστής ΕΛΚ

    Στη θέση του Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Τρίτη Επιτροπή της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, εξελέγη χθες ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης. Η Επιτροπή αυτή ασχολείται με θέματα μετανάστευσης, διαλόγου πολιτισμών και ποιότητας ζωής.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  604.408,23
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     88,12     0,89    589.287,08
    FTSE/CySE 20                           415,90     1,05    376.640,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.245,00     1,08    396.454,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.105,00     2,12     64.977,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.085,63    -0,21     10.979,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.239,56     1,11    461.431,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.274,03     1,03    213.805,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.050,59    -2,95     16.517,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.073,11     0,79    129.375,06
    FTSE Med (8/3/2005)                  7.550,98    -0,27
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Το σύνολο των ζημιών, που σημείωσε στη χθεσινή συνάντηση, κάλυψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά την αρνητική εικόνα που παρουσίασε στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,11%, κλείνοντας στις 1.239,56 μονάδες. Κέρδη της τάξης του 0,89% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,12 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 604 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο-Ολι Ρεν - Τουρκία-Τελωνειακή ένωση με Κυπριακή Δημοκρατία

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποδοχής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της άτυπης εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς την προηγούμενη έγκρισή της από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως είχε προσφάτως διαρρεύσει στον ελληνικό Τύπο.

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Εκπρόσωπος αμερικανικού ΥΠΕΞ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει «πολύ καλά την πολιτική των ΗΠΑ» στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού «υπάρχουν σαφείς διαβεβαιώσεις και σε πολύ υψηλό επίπεδο» ότι δεν πρόκειται η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει το κατοχικό καθεστώς.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

    Την ικανοποίησή του για τη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, αφού, όπως εξήγησε, φαίνεται να έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Λιμάνι Αμμοχώστου - Εμπόριο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει τελικά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου και το λιμάνι της Λάρνακας «σαν μέρος του πακέτου» για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχώρησε σήμερα για επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυναν οι Πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας της χώρας David Hawker και Paul Calvert αντίστοιχα.

    [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κόφι Ανάν - Ταγίπ Ερντογάν - Μαδρίτη

    [20] (K) ΕΕ - Τουρκία - Λουξεμβουργιανή Προεδρία

    Ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν τόνισε σήμερα στο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutchlandfunk» ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει περισότερα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι οι βιαιότητες της περασμένης Κυριακής στην Κωσνταντινούπολη εναντίον γυναικών δεν δίνουν την εικόνα μιας Τουρκίας του 21ου αιώνα.

    [21] (Κ) ΕΕ - Προεδρία Λουξεμβούργου - Στρατηγική της Λισσαβόνας

    Η λεπτομερέστερη εξέταση των κατευθυντήριων γραμμών, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορατότητα στην Στρατηγική της Λισσαβόνας, είναι ο στόχος της προεδρίας του Λουξεμβούργου στην ΕΕ.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι το μήνυμα που έλαβε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι παρουσιάζονται έτοιμοι να συζητήσουν αλλαγές στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ωστόσο πως το να συζητά κάποιος αλλαγές στο σχέδιο Ανάν είναι ένα και να δέχεται τις αλλαγές είναι άλλο.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Πρωτοβουλία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θεωρεί ότι θα πρέπει να αναληφθεί το συντομότερο δυνατό μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι ''άρχισαν να κινούνται κάποια νήματα δια της διπλωματικής οδού».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα πρέπει να επιμείνει στην πρόσφατη δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καταθέσει γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 9 March 2005 - 18:49:21 UTC