Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ειδικός Εκπρόσωπος Ρωσίας για Κυπριακό - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [02] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Αναπληρωτής Πρόεδρος - Αντιπρόεδρος
  • [03] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Εκτελεστικό Γραφείο - Αποτελέσματα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριάκού Τύπου
  • [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [06] (Κ) Χριστόφιας - Μελβούρνη - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

  • [01] (Κ) Ειδικός Εκπρόσωπος Ρωσίας για Κυπριακό - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοβ.

    [02] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Αναπληρωτής Πρόεδρος - Αντιπρόεδρος

    Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης επανεξελέγησαν στις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ αντίστοιχα κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος.

    Σε σύνολο 7.301 έγκυρων ψήφων για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, ο κ. Κλεάνθους έλαβε 4.306 ψήφους ή ποσοστό 58,98%. Ο ανθυποψήφιος του Ανδρέας Αγγελίδης έλαβε 2.995 ψήφους ή ποσοστό 41,02%.

    [03] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Εκτελεστικό Γραφείο - Αποτελέσματα

    Ανακοινώθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα τα ονόματα των υποψηφίων που κατέλαβαν τις 15 θέσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στο Εκτελεστικό Γραφείο εξελέγησαν οι Καρογιάν Μάριος με 4.203 ψήφους, Παπαδόπουλος Νικόλας με 3.867 ψήφους, Κενεβέζος Κυριάκος 2.912, Κολοκασίδης Γεώργιος 2.454, Θεμιστοκλέους Θέμης 2.162, Μαυρέλλης Χρίστος 1.971, Μουσιούττας Μαρίνος 1.863, Βέργας Σάββας 1.782, Κωνσταντίνου Ανδρέας 1.697, Φωτίου Φώτης 1.693, Κλεάνθους Ακης 1.684, Ιερωνυμίδης Στέλιος 1.636 και Κυριακίδου Αθηνά με 1.512 ψήφους.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριάκού Τύπου

    Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν σε σχέση με την υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας ''Suphire'' για την οποία διεξάγεται έρευνα, οι εσωκομματικές εκλογές στο Δημοκρατικό Κόμμα, η αυριανή συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οποία θα συζητηθεί ανάμεσα σε άλλα και το Κυπριακό, καθώς και η εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Λευκωσία για καταδίκη της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η ΑΗΚ δάνειζε τη Suphire μετοχές τραπεζών'' γράφει ότι δανεισμό μετοχών διελάμβανε, μεταξύ άλλων, η συμφωνία που η ΑΗΚ υπέγραψε με τη Suphire για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της και όπως δήλωσαν παράγοντες της Κεφαλαιαγοράς το δεδομένο αυτό την οδηγεί σε προβληματισμό. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος δήλωσε χθες ότι ο τηλεβόας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) κραύγαζε και βοούσε για πολλά χρόνια και κανένας δεν ήθελε να ακούσει, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν προς την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

    "Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δημιουργείται μείζον πολιτικό θέμα ως προς την αξιοπιστία και φερεγγυότητα της κυβέρνησης εξ' αφορμής της διάψευσης από τα ΗΕ και από τον ίδιο τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο της δήλωσης του Προέδρου της Πολωνίας ότι η κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση στα ΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι η Συντηρητική Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς καταδίκασε τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε σχέση με το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, που αυτός είχε κάνει μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Διπλό κτύπημα κατά Suphire'' γράφει ότι σε καταχώρηση αγωγών κατά των εταιριών Suphire Asset Management και Suphire Securities and Financial Services Ltd προχωρεί το ΔΣ της ΑΗΚ, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του προς το προσωπικό ότι θα δώσει σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα για ανάκτηση των 9,2 εκατομμυρίων που λείπουν από το Ταμείο Συντάξεων. Αλλού γράφει ότι μετά τη συνάντηση της Μαδρίτης ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μετά από προφορική πρόσκληση του Κόφι Ανάν στην Ισπανία.

    "Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εδιωξαν μεγιστάνα που ζήτησε την κυπριακή υπηκοότητα'' γράφει ότι Σκανδιναβός εφοπλιστής, ο οποίος διαμένει μόνιμα από το 1981 στην Κύπρο, έχει εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον για να εγγράψει το στόλο του, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, στο κυπριακό νηολόγιο εξέφρασε, ωστόσο δυσφορία για το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε αίτησή του για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας. Αλλού γράφει ότι η υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005 το πρωτόκολλο της τελωνειακής σύνδεσης και με την Κύπρο, θα αποτελέσει αύριο αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Επαιζαν εκτός πατώματος'' γράφει ότι χρηματιστηριακές πράξεις - μαμούθ που έγιναν εκτός πατώματος τις τελευταίες ημέρες του 2004, με πωλήσεις τραπεζικών μετοχών και χρεογράφων προς το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ, είναι ένα από τα πρώτα σημεία στα οποία στρέφουν ιδιαίτερα την προσοχή τους οι ανακριτικές Αρχές. Αλλού αναφέρεται στις εκλογές στο ΔΗΚΟ και γράφει ότι ο Πρόεδρος του κόμματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα των εσωκομματικών εκλογών ως ιστορική και μεγάλη νίκη γιατί για πρώτη φορά μετά από την αλλαγή του καταστατικού ψήφισαν όλα τα μέλη του κόμματος.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οι λαοί καταδικάζουν'' γράφει ότι εκατοντάδες Ε/Κ και Τ/Κ διαδήλωσαν χθες ενάντια στην επιδρομική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, καταδικάζοντας την εισβολή στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια πορείας η οποία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι θα πρέπει τα ΗΕ μέσα από διερευνητικές επαφές με τις δυο κοινότητες να εξετάσουν κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

    [05] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα

    Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 22η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο Αρης αντιμετωπίζει στις 15.30 στο Τσίρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου και η Ανόρθωση υποδέχεται στις 18.00 τον Απόλλωνα στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος''.

    [06] (Κ) Χριστόφιας - Μελβούρνη - Κυπριακό

    ''To όχι του κυπριακού λαού στο πρόσφατο δημοψήφισμα δεν κλείνει τις

    [07] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Καραμανλής - Πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας ---------------------------------------------------- Είναι αυτονόητο πως αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό την ανταπόκριση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που ανέλαβε σε σχέση με το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής είπε πως ''οι Έλληνες επιθυμούμε περισσότερο από κάθε άλλον την επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα'' και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει σταθερά τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προσβλέποντας σε αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα για δημιουργική συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα δειπνήσει την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλες.

    ''Στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας με την πεποίθηση ότι στο δρόμο αυτό η γειτονική χώρα μπορεί να λειτουργεί προς όφελος και του λαού της και των γειτόνων της'', υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και επεσήμανε ότι ''ο δρόμος όμως αυτός εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την ίδια''.

    ''Εξαρτάται από την ανταπόκριση της στα θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια και τις προυποθέσεις που τίθενται κάθε φορά για κάθε επόμενο βήμα της'', ανέφερε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι ''αυτό με την υπεύθυνη πολιτική μας έγινε απόλυτα σαφές στα συμπεράσματα της 17ης Δεκεμβρίου''.

    Τερέζα Βίλιερς - Δηλώσεις Στρο - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας ----------------------------------------------------------------- Η Συντηρητική Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς καταδίκασε τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε σχέση με το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, που αυτός είχε κάνει μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ανακοίνωση του γραφείου της κ. Βίλιερς αναφέρει πως η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολή στον κ. Στρο, με την οποία απαιτεί όπως αυτός ανακαλέσει τις δηλώσεις του.

    ''Εχω γράψει στον κ. Στρο, απαιτώντας να ανακαλέσει τα σχόλιά του'', αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κ. Βίλιερς, προσθέτοντας πως ''είναι αδιανόητο για μια χώρα να αρχίσει ενταξιακές διπραγματεύσεις χωρίς να αναγνωρίζει όλα τα υφιστάμενα μέλη της ΕΕ.

    Η κ. Βίλιερς προσθέτει πως στην επιστολή σημειώνει πως οι Εργατικοί στη Βρετανία ενώ υπόσχονται συχνά δράση για το Κυπριακό ''αθετούν τις υποσχέσεις τους ξανά και ξανά''.

    Χριστόφιας - Μελβούρνη - Κυπριακό --------------------------------- ''To όχι του κυπριακού λαού στο πρόσφατο δημοψήφισμα δεν κλείνει τις διαπραγματεύσεις για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδιακή δημοκρατία. Το σχέδιο Ανάν είναι στο τραπέζι για συζητήσεις, και τροποποιήσεις ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα εκατέρωθεν'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στη Μελβούρνη.

    Η ομιλία έγινε σε ανοικτή συγκέντρωση που οργάνωσε η κυπριακή κοινότητα, με τη συνεργασία των άλλων κυπριακών οργανισμών και της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ), στο ιδιόκτητο οίκημά της.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε μια ανασκόπηση των εξελίξεων με αναφορές στον επαναστατικό αγώνα του 1955 και πιο νωρίς, όταν η ''Αγγλία ενέπλεξε στο Κυπριακό την Τουρκία, καθιστώντας την έτσι ενδιαφερόμενο μέλος στην υπόθεση της Κύπρου''.

    Μίλησε επίσης για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών μετά την εισβολή του 1974 και πρόσθεσε ότι ''σίγουρα φέρουμε κι εμείς αρκετή ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε''.

    ''Ωστόσο δεν συγχωρούμε την Τουρκία για την επέμβαση με πρόσχημα την προστασία, ενώ φάνηκε, ότι υλοποιούσε τα επεκτατικά της σχέδια, που είχε θέσει από το 1953'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Για το σχέδιο Ανάν ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ενδεχομένως ορισμένοι περίμεναν να γίνει αποδεκτό, γιατί ήθελαν να κλείσει το θέμα.

    ''Μη νομίζετε ότι ήταν εύκολη απόφαση. Αγωνιζόμαστε τριάντα χρόνια για τη λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, θα κινηθούμε πάνω στις παραμέτρους του σχεδίου, για κοινό αγώνα και κοινές θέσεις, που θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα εκατέρωθεν'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Επίσης επαίνεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προσπάθεια να οδηγήσει την Τουρκία στην οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών και υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου στην πορεία αυτή.

    Ειδικός Εκπρόσωπος Ρωσίας για Κυπριακό - Κύπρος - Επίσκεψη ---------------------------------------------------------- Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοβ.

    Ο κ. Αμπράμοβ θα έχει αύριο επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση με επίκεντρο το Κυπριακό, ενώ αναμένεται να έχει επαφές και με την τ/κ κοινότητα.

    Θα αναχωρήσει από το νησί την Τρίτη.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Αμπράμοβ στην Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αναπληρωτή Διευθυντή της Τρίτης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ρωσικού ΥΠΕΞ και Ειδικού Εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου για το Κυπριακό, σε διαδοχή του Βλαντιμίρ Πρίγκιν.

    Μετά την επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Αμπράμοβ προγραμματίζει σε μεταγενέστερο στάδιο να πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αθήνα και την Αγκυρα.

    Αντρος Κυπριανού - Κυπριακό - ΔΗΣΥ ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιθυμεί να στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα πως τα ΗΕ θα πρέπει να διερευνήσουν κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα ανάληψης νέας πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    ''Η πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι πως τα ΗΕ θα πρέπει μέσα από διερευνητικές επαφές τις οποίες θα έχουν με τις δυο πλευρές να δουν κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα για ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας, και αυτό κατά την άποψή μας είναι το μήνυμα το οποίο στέλλει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς όλες τις κατευθύνσεις'', είπε ο κ. Κυπριανού.

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ως προς τις ενέργειες της κυβέρνησης στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο ΔΗΣΥ στέλλει λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό ''που δίνουν το δικαίωμα σε κάποιες χώρες, αντί να στρέφουν την προσοχή και την επιρροή τους προς την Τουρκία για να κατανοήσει τις βασικές μας ανησυχίες, με στόχο να ξεκινήσει ένας διάλογος, να ασκούν πιέσεις σε εμάς για να αποδεχθούμε δεδομένα που κατά την άποψή μας δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Κυπρίων''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό ----------------------- Για παραπλάνηση του κυπριακού ελληνισμού και της ελληνικής κυβέρνησης έκανε χθες λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση υποχρεώθηκε ''να αποκαλύψει ότι δυστυχώς παραπληροφορούσε και παραπλανούσε τον κυπριακό λαό αλλά και ηγέτες που φιλοξενούσε'', με το να λεει πως ''κινείται για νέα πρωτοβουλία'' στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως ''το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες, αναξιοπιστίας της πολιτικής και ιδιαίτερα δυστυχώς λυπούμαι που το λεω του Προέδρου (της Δημοκρατίας), είναι το γεγονός ότι δεν είναι μόνο φαίνεται ο Πολωνός Πρόεδρος που επαρεπλανήθη είναι και η ελληνική κυβέρνηση».

    Πρόσθεσε πως «παρεπλανήθη και ο κυπριακός ελληνισμός και αυτό το καταγράφω μέσα από τη δήλωση του Πολωνού Προέδρου, μέσα από τη δήλωση του κ. Ρουσόπουλου, ότι είναι εν γνώσει τους η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Λευκωσία με διάβημα στο Γενικό Γραμματέα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια ώρα και μέσα που στηρίζουν τον Πρόεδρο (της Δημοκρατίας) ολοσέλιδα μας έλεγαν ότι παρά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση κινείται για νέα πρωτοβουλία''.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως στη συνέχεια ήλθε ''η διάψευση των ΗΕ και να υποχρεωθεί να αποκαλύψει (η κυβέρνηση) ότι δυστυχώς παραπληροφορούσε και παραπλανούσε τον κυπριακό λαό αλλά και ηγέτες που φιλοξενούσε».

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό --------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση διαπραγματεύσεων κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, δήλωσε χθες στην Πάφο ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Αυτή ήταν πάγια θέση μας, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως ''κακόπιστοι τρίτοι στο εξωτερικό και δυστυχώς κάποιοι στο εσωτερικό αναμασούν ένα συκοφαντικό ισχυρισμό, ότι δήθεν η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί λύση του κυπριακού προβλήματος, δεν επιθυμεί διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι θέση του κόμματός του είναι πως ''για να υπάρξουν διαπραγματεύσεις πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις του Γενικού Γραμματέα ή του ειδικού του αντιπροσώπου με τις δύο πλευρές».

    Είπε ότι η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα ΗΕ ''διαβίβασε επισήμως προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος σε νέες διαπραγματεύσεις».

    Λευκωσία - Αντιπολεμική διαδήλωση - Ιράκ ----------------------------------------- Με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, δεκάδες Ε/Κ και Τ/Κ πορεύτηκαν χθες από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, καταδικάζοντας ''τις επεμβάσεις σε ξένες χώρες με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ή της αποκατάστασης, τάχα, της δημοκρατίας''.

    Κατά τη διάρκεια της πορείας, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και μέλη ε/κ και τ/κ οργανώσεων, οι δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως ''Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι'', ''Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός'', ''Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με την αριστερά αντίσταση και πάλη''.

    Η Αστυνομία έλαβε μέτρα ασφάλειας τόσο κατά τη διάρκεια της πορείας όσο και πέριξ του οικήματος της αμερικανικής πρεσβείας. Ο δρόμος μπροστά από το κτίριο έκλεισε με συρματοπλέγματα και οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ανοικτό χώρο απέναντι από την πρεσβεία, όπου και παρέμειναν για μια περίπου ώρα.

    Σε ομιλία του έξω από την αμερικανική πρεσβεία, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης Αρης Γεωργίου τόνισε ότι πρέπει να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος και η αμερικανική κατοχή στο Ιράκ και ''να δοθεί στον ιρακινό λαό το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του, χωρίς ξένες επεμβάσεις και λεηλασία του πλούτου της χώρας''.

    Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο κυπριακός λαός, ''θύμα και ο ίδιος εισβολής και κατοχής ενώνει τη φωνή του με εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη για ειρήνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για καταδίκη της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, για τερματισμό της επιδρομής κατά του ιρακινού λαού''.

    ''Ενωμένοι οι λαοί, με σημαία την ειρήνη, τη διεθνή αλληλεγγύη και την κοινωνική πρόοδο μπορούν να κάμουν εφικτό έναν άλλο πιο ανθρώπινο κόσμο. Η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο είναι οι λαοί'', σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκλογές ΔΗΚΟ ------------------------------------- Ιστορική και μεγάλη μέρα για το ΔΗΚΟ, χαρακτήρισε τις χθεσινές εκλογές στο κόμμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι από τις εκλογές το ΔΗΚΟ θα βγει δυνατό.

    Σε δηλώσεις μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο επαρχιακό εκλογικό κέντρο της Λευκωσίας, που λειτούργησε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ημέρα είναι ιστορική γιατί για πρώτη φορά μετά την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος ψηφίζουν όλα τα μέλη του κόμματος.

    ''Χαίρομαι γιατί εργάστηκα ιδιαίτερα σκληρά για να πετύχω αυτή την αλλαγή του καταστατικού, που είναι η έκφραση της δημοκρατίας στην πληρέστερή της μορφή'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Φωτεινή, είπε ότι από τις εκλογές ''δυνατό θα βγει μόνο το ΔΗΚΟ''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έχει τη βεβαιότητα και έχει και πολλές διαβεβαιώσεις από υποψήφιους ότι ''ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, τα στελέχη του ΔΗΚΟ, η ηγεσία του και τα μέλη του ενωμένοι και πιο ισχυροί θα διαδραματίσουν το ρόλο τους για την υλοποίηση της πολιτικής και των αρχών του ΔΗΚΟ''.

    Σε ερώτηση αν πρώτη του προτεραιότητα θα είναι η ενοποίηση του κεντρώου χώρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή είναι μια σωστή και σοβαρή επιδίωξη, προσθέτοντας ότι τις απόψεις του για το θέμα τις έχει διατυπώσει δημόσια στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος και αυτές παραμένουν οι ίδιες.

    ΔΗΚΟ - Εκλογές - Αναπληρωτής Πρόεδρος - Αντιπρόεδρος ----------------------------------------------------- Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης επανεξελέγησαν στις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ αντίστοιχα κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος.

    Σε σύνολο 7.301 έγκυρων ψήφων για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, ο κ. Κλεάνθους έλαβε 4.306 ψήφους ή ποσοστό 58,98%. Ο ανθυποψήφιος του Ανδρέας Αγγελίδης έλαβε 2.995 ψήφους ή ποσοστό 41,02%.

    Οσον αφορά στη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος, σε σύνολο 7.314 έγκυρων ψήφων ο κ. Πιττοκοπίτης έλαβε 4.131 ψήφους ή ποσοστό 56,48%. Η ανθυποψήφια του Αντιγόνη Παπαδοπούλου έλαβε 3.183 ψήφους ή ποσοστό 43,52%.

    ΔΗΚΟ - Εκλογές - Εκτελεστικό Γραφείο - Αποτελέσματα ---------------------------------------------------- Ανακοινώθηκαν τις πρωινές ώρες σήμερα τα ονόματα των υποψηφίων που κατέλαβαν τις 15 θέσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στο Εκτελεστικό Γραφείο εξελέγησαν οι Καρογιάν Μάριος με 4.203 ψήφους, Παπαδόπουλος Νικόλας με 3.867 ψήφους, Κενεβέζος Κυριάκος 2.912, Κολοκασίδης Γεώργιος 2.454, Θεμιστοκλέους Θέμης 2.162, Μαυρέλλης Χρίστος 1.971, Μουσιούττας Μαρίνος 1.863, Βέργας Σάββας 1.782, Κωνσταντίνου Ανδρέας 1.697, Φωτίου Φώτης 1.693, Κλεάνθους Ακης 1.684, Ιερωνυμίδης Στέλιος 1.636 και Κυριακίδου Αθηνά με 1.512 ψήφους.

    Εξελέγησαν επίσης, ύστερα από ποσόστωση, η Ερωτοκρίτου Χριστιάνα με 1.145 ψήφους και η Κολιού Κύρκου Ελένη με 1.094 ψήφους.

    Πρώτοι επιλαχόντες για θέση στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ είναι οι Βότσης Αγγελος με 1.471 ψήφους, Μέσης Χρίστος με 1.370 και Τρυφωνίδης Αλέκος με 1.334 ψήφους.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα ------------------------------------------------ Με δύο αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 22η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο Αρης αντιμετωπίζει στις 15.30 στο Τσίρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου και η Ανόρθωση υποδέχεται στις 18.00 τον Απόλλωνα στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 20 March 2005 - 18:49:10 UTC