Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προκριματικά Μουντιάλ 2006 - Κύπρος - Ελλάδα
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Ιριλάι - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ''Ορτάμ'' - Κατεχόμενα - Εγκλήματα
  • [06] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - ΑΝΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [07] (K) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κύπρος
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία αμερικανικού Κογκρέσου
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) ΜΟΚΑΣ - FinCEN - Μνημόνιο συνεργασίας
  • [12] (Κ) Κύπρος - Ονδούρες - Διπλωματικές Σχέσεις
  • [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Πρωτόκολλο - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος - Μηνιαία κέρδη
  • [15] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Κουτλού Ανταλί - Απόφαση
  • [16] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Επέτειος 1ης Απριλίου
  • [17] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο ΕΕ - Ανακοίνωση
  • [18] (Κ) ΟΗΕ - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΕΕ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Επίσημη επίσκεψη

  • [01] (Κ) Προκριματικά Μουντιάλ 2006 - Κύπρος - Ελλάδα

    Η Εθνική Ομάδα Κύπρου στο ποδόσφαιρο ηττήθηκε χθες βράδυ με 1 - 0 στη Ζυρίχη από την αντίστοιχη ομάδα της Ελβετίας σε αγώνα για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Το τέρμα της Ελβετίας σημειώθηκε στο 88ο λεπτό.

    Η Εθνική Ελλάδας επιβλήθηκε με 2 - 0 της Αλβανίας σε αγώνα για την ίδια διοργάνωση στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Ιριλάι - Κυπριακό

    Τη θέση των ΗΠΑ υπέρ της επανένωσης της Κύπρου με βάση το σχέδιο Ανάν διατύπωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, όταν κλήθηκε να πει εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι έρευνες γύρω από την υπόθεση της εταιρείας Suphire, το θέμα της υπογραφής και εφαρμογής του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ και στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ενωσης, η απεργία των εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσίου, η ένταση που προκλήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η χρήση ναρκωτικών σε σχολεία, η βράβευση Κύπριου καθηγητή χημείας στις ΗΠΑ και το πρόβλημα που δημιουργείται στο Ογκολογικό Κέντρο με την αποχώρηση νοσηλευτών για εργοδότηση στο δημόσιο είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κάνουν νόμο για ρουσφέτι'' γράφει ότι "σημεία και τέρατα" περιέχουν οι νέοι κανονισμοί για τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, "αφού αρκετές πρόνοιες έχουν περιληφθεί για να βολευτούν ημέτεροι, οι οποίοι υπό κανονικές προϋποθέσεις δεν μπορούν να προαχθούν στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας". Γράφει, επίσης, ότι εκρηκτική κατάσταση εξελίχθηκε χθες στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, κατά τη συζήτηση του θέματος των τιτλοποιήσεων των προσφυγικών κατοικιών, με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να αποχωρούν από τη συνεδρία, καταγγέλλοντας τα συγκυβερνώντα κόμματα ότι "φίμωσαν" τον Λευτέρη Χριστοφόρου, εισηγητή του θέματος.

    Η ''Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Διάλειμμα με... κάνναβη'' γράφει ότι σε μαθητικό κύκλωμα υποχείριο μεγαλεμπόρων το οποίο διοχετεύει ναρκωτικά σε σχολεία της Λεμεσού οδηγούν όλες οι ενδείξεις για τους μαθητές οι οποίοι είναι αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις κατοχής και διακίνησης των παράνομων ουσιών. Προσθέτει ότι προχθές καθηγητής συνέλαβε μαθητή σε σχολείο της Λεμεσού να καπνίζει τσιγάρο με κάνναβη. Γράφει, επίσης, ότι σε Κύπριο καθηγητή χημείας που διαπρέπει στις ΗΠΑ, τον Κυριάκο Νικολάου, 58 χρόνων από τον κατεχόμενο Καραβά, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Arthur C. Cope για το 2005, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση ''Chemical and Engineering News'' στην έκδοση του Φεβρουαρίου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πληθαίνουν οι διαπλεκόμενοι'' γράφει ότι οι ανακριτές έχουν εντοπίσει ''διαπλεκόμενους'' λογαριασμούς στελεχών της ΑΗΚ στη Suphire, αν και οι λογαριασμοί αυτοί δεν εμπίπτουν στην ποινική έρευνα που διεξάγεται, και σημειώνει ότι τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι φαίνεται να ξεχρέωσαν λογαριασμούς τους σε εμπορικές τράπεζες και ταυτόχρονα να βρέθηκαν στην ατζέντα της Suphire. Γράφει, επίσης, ότι πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή πραγματοποιούν σήμερα 2.000 έκτακτοι υπάλληλοι του δημοσίου, διαμαρτυρόμενοι για τους νέους κατάλογους πρόσληψης, ενώ ο Υπουργός απορρίπτει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να απολύσει έκτακτους.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Δάνειο - Γρίφος'' γράφει πως έγγραφο που ανοίγει και άλλες πόρτες στις αστυνομικές έρευνες κατέχουν οι ανακριτές της υπόθεσης Suphire και της εξαφάνισης άνω των 9 εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ, και προσθέτει ότι εσωτερικός ελεγκτής της ΑΗΚ φέρεται να δανείστηκε από τον Γιάννο Ανδρονίκου ποσό 165.000 λιρών, και η Αστυνομία ερευνά τώρα τις προσωπικές συναλλαγές ανθρώπων της ΑΗΚ με τη Suphire. Γράφει, επίσης, ότι η ''Λευκόνοικο Χρηματιστηριακή'' θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά το ξεκαθάρισμα της Suphire, αφού τα στοιχεία που έφτασαν ενώπιόν της είναι συντριπτικά, ενώ η Αστυνομία έχει σοβαρές καταγγελίες.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Βραχυκύκλωμα εντός της ΑΗΚ'' γράφει ότι ως ''βοηθός'' απασχολήθηκε χθες στο Αρχηγείο Αστυνομίας ο Γιάννος Ανδρονίκου, υποδεικνύοντας ποιο από τα έγγραφα που του έδειχναν οι ανακριτές σχετιζόταν με συγκεκριμένες λεπτομέρειες των ερευνών. Γράφει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει οποιανδήποτε ''επισύναψη'' της τουρκικής δήλωσης είτε στο πρωτόκολλο, είτε σε παράρτημά του, σύμφωνα με την ποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ παράλληλα οι Βρυξέλλες συνεχίζουν την πολιτική των υποδείξεων προς την κυβέρνηση Ερντογάν για άρση των περιορισμών που επιβάλλει η Τουρκία σε πλοία υπό κυπριακή σημαία ή σε πλοία τρίτων χωρών με αφετηρία κυπριακά λιμάνια.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Η Τουρκία να τιμήσει τις υποχρεώσεις της'' προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι η Τουρκία υποχρεούται να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ και ότι αυτή πρέπει να είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων και του τελευταίου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων, εκτίμησε ότι είναι δυνατό να αρχίσουν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για καθορισμό της διαδικασίας και του περιεχομένου μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, ακόμη και τον Απρίλιο.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Τουρκία - Πρωτόκολλο ------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί σκληρά ώστε να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία έγκρισης του προτεινόμενου για έγκριση πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την υπογραφή του από την Αγκυρα, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διάφορα στάδια σε αυτή τη διαδικασία.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ακόμα πως το κείμενο στο οποίο κατέληξαν Κομισιόν και Αγκυρα είναι δυνατό να τροποποιηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Τουρκία.

    Ο αξιωματούχος της Κομισιόν χαρακτήρισε ''παραβίαση της συμφωνίας του 1995 για τελωνειακή ένωση με την Τουρκία'' τη θέση της Αγκυρας ότι θα απαγορεύει τον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία ή τη διέλευση κυπριακής ιδιοκτησίας αεροσκαφών μέσω του εναέριου της χώρου.

    Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο - Τουρκία - Υποχρεώσεις ----------------------------------------------- Υπάρχουν μέθοδοι διά των οποίων η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία το σεβασμό των υποχρεώσεων της, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το Πρωτόκολλο δεν αφορά ελεύθερη ναυσιπλοΐα και ελεύθερη αεροπλοΐα, όσον αφορά πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία ή ιδιοκτησία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα αναμείνει τις εξελίξεις και ανάλογα θα ενεργήσει στα πλαίσια της ΕΕ.

    ΗΠΑ - Ιριλάι - Κυπριακό ----------------------- Τη θέση των ΗΠΑ υπέρ της επανένωσης της Κύπρου με βάση το σχέδιο Ανάν διατύπωσε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, όταν κλήθηκε να πει εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ και πολύ καιρό ενάντια στη στρατικοποίηση της Κύπρου, ο κ. Ιριλάι είπε πως δεν έχει υπόψη του τις αναφορές αυτές, προσθέτοντας πως ''δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κύπρου, έναντι της λύσης στη διαίρεση του νησιού''.

    ''Είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αυτή είναι η πολιτική μας'', είπε ο κ. Ιριλάι.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ιορδανός ΥΠΕΞ ------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Αμμάν, είχε χθες εκτενείς διαβουλεύσεις με τον Ιορδανό ομόλογό του Dr Hani Fawzi Mulki στο ιορδανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τον Ιορδανό ομόλογό του για την παρούσα φάση του Κυπριακού και σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Ισλαμική Διάσκεψη. Ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Ιορδανία σέβεται και στηρίζει όλα ανεξαιρέτως τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δεν πρόκειται σε καμμιά περίπτωση να παραβεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σε σχέση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο ------------------------------------------- Η θέση των πολιτικών δυνάμεων όπως και του τελευταίου πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι ότι η Τουρκία υποχρεούται να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι εκτροπών από αυτή την υποχρέωση της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το σύνδεσμο πρώην βουλευτών, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι πολλοί εταίροι της Κύπρου θεωρούν ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει το πρωτόκολλο και σημείωσε ότι ''εάν η Τουρκία προσπαθήσει να αποφύγει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, θα πρέπει ομόψυχα η πολιτική ηγεσία να αγωνισθεί ώστε η Τουρκία να το υλοποιήσει''.

    Αναστασιάδης - Πρωτόκολλο - Επικρίσεις -------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει βέτο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου όταν θα διδόταν στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην ΕΕ, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος ''έκρινε ότι δεν έπρεπε να το ασκήσει''.

    Αναφορικά με το θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου για την τελωνειακή σύνδεση της χώρας και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η αξίωση όλων είναι η υπογραφή να συνεπάγεται και την εφαρμογή, διευκρινίζοντας πως ''άλλο το ένα και άλλο το άλλο''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μανίλα των Φιλιππίνων επικεφαλής αντιπροσωπείας της κυπριακής Βουλής για να συμμετάσχει στη Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης (IPU).

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Τουρκία - Υπογραφή Πρωτοκόλλου ----------------------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι η υπογραφή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας «είναι ένα σωστό και θετικό βήμα» το οποίο, όπως είπε, «θα υποχρεώσει την Τουρκία να ομαλοποιήσει και τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία με ό,τι αυτό σημαίνει η ομαλοποίηση σε κάποιο στάδιο».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα δυσκολευόταν να βρει δικηγόρους για να υπερασπιστούν τις θέσεις της σχετικά με την υπογραφή και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ περιλαμβανομένης και της Κύπρου, και πρόσθεσε πως η Τουρκία θα υποχρεωθεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο και να αντιληφθεί ότι στην πορεία της προς την Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να υλοποιεί στο ακέραιο τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο -------------------------------------------- Το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ για να καλύπτει όλα τα κράτη-μέλη της Ενωσης δεν είναι μέγιστο ζήτημα για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά ένα θέμα μέσω του οποίου η Τουρκία θα υποχρεωθεί κάνει το ''πρώτο δειλό βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτιμά ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σχολιάζοντας, σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της ΠΟΕΔ, το ότι η Τουρκία απέστειλε χθες επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία αποδέχεται το κείμενο του Πρωτοκόλλου, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στο θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου, σημειώνοντας ότι ''η Τουρκία παραπέμπει αυτό το θέμα στο δεύτερο εξάμηνο του 2005''.

    Κίνημα Οικολόγων - Τουρκία - Πρωτόκολλο --------------------------------------- Θετικό οιωνό χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τις πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η Τουρκία προτίθεται να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.

    Σε χθεσινή τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι η Κύπρος πρέπει να απαιτήσει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία στα πλαίσια της πολιτικής άσκησης πιέσεων για περαιτέρω θετικές ενέργειες εκ μέρους της, όπως είναι μεταξύ άλλων η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και η επιστροφή της Αμμοχώστου.

    Προσθέτουν ότι έχει αποτύχει η προσπάθεια της Τουρκίας να συνδέσει την υπογραφή του πρωτοκόλλου με την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με το ψευδοκράτος.

    Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - CFA Society of Cyprus ---------------------------------------------------- Μετά την κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και δεδομένης της μονομερούς σύνδεσης της κυπριακής λίρας με το ecu πρώτα και με το ευρώ στη συνέχεια εδώ και δώδεκα χρόνια, η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να θεωρείται και να αξιολογείται μεμονωμένα και στεγανά, αφού εξαρτάται και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές περιβάλλον, στις εξελίξεις και επενέργειες του οποίου επιδεικνύει αξιοσημείωτη και εν πολλοίς αναπόδραστη ευαισθησία, ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ''CFA Society of Cyprus'', είπε πως σε ένα ταχέως και ριζικώς μεταβαλλόμενο κόσμο, με τις οικονομίες των χωρών να τελούν σε μέγιστο βαθμό αλληλεξάρτησης, η ρεαλιστική και επαρκής πρόβλεψη των οικονομικών εξελίξεων γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία αλλά και πιο δύσκολη.

    Κύπριος καθηγητής χημείας - ΗΠΑ - Βραβείο ----------------------------------------- Σε Κύπριο καθηγητή χημείας που διαπρέπει στις ΗΠΑ, τον Κυριάκο Νικολάου, απενεμήθη το φετινό βραβείο Arthur C. Cope για το 2005, όπως γράφει η επιστημονική επιθεώρηση ''Chemical and Engineering News'' στην έκδοση του Φεβρουαρίου.

    ''Σήμερα ο κ. Νικολάου βρίσκεται στην πιο ψηλή βαθμίδα της συνθετικής οργανικής χημείας'', δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ στη χημεία καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ε. J. Corey, προσθέτοντας πως ο Κύπριος καθηγητής έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια σύνθεση κυκλωμάτων που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα φυσικών προϊόντων, από φάρμακα που καταπολεμούν τον καρκίνο μέχρι και αντιβιοτικά.

    Χρηματιστήριο - Νέες πιέσεις ----------------------------- Νέες πιέσεις, λόγω του μικρού και σήμερα αγοραστικού ενδιαφέροντος, δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με αποτέλεσμα να κλείσει αρνητικά για τρίτη στη σειρά συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,66%, υποχωρώντας στις 1.174,59 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,69% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,46 μονάδες. Σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδα υποχώρησε το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 290.000 λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,72% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 394,01 μονάδες.

    Προκριματικά Μουντιάλ 2006 - Κύπρος - Ελλάδα -------------------------------------------- Η Εθνική Ομάδα Κύπρου στο ποδόσφαιρο ηττήθηκε χθες βράδυ με 1 - 0 στη Ζυρίχη από την αντίστοιχη ομάδα της Ελβετίας σε αγώνα για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006. Το τέρμα της Ελβετίας σημειώθηκε στο 88ο λεπτό.

    Η Εθνική Ελλάδας επιβλήθηκε με 2 - 0 της Αλβανίας σε αγώνα για την ίδια διοργάνωση στο γήπεδο ''Γεώργιος Καραϊσκάκης''.

    Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας πέτυχαν ο Αγγελος Χαριστέας στο 34' και ο Γιώργος Καραγκούνης στο 85'.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ''Ορτάμ'' - Κατεχόμενα - Εγκλήματα

    Η τ/κ εφημερίδα ''Ορτάμ'' αφιερώνει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας της στα εγκλήματα και τις αξιόποινες πράξεις που σημειώνονται επί καθημερινής βάσεως στα κατεχόμενα και στεγάζει το δημοσίευμα υπό τον τίτλο ''Παράδεισος εγκλημάτων''.

    [06] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - ΑΝΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κυπριακό

    Πρώτο βήμα χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης την αποδοχή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής της ένωσης και για τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας.

    [07] (K) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κύπρος

    Παράληψη εκ μέρους της Τουρκίας να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέχει διπλή παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας, και έναντι της ΕΕ και έναντι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου (ΠΟΕ), δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα σημείωσε πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, ότι ο ελλιμενισμός κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια και η χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας είναι υπηρεσίες και ως εκ τούτου δεν καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση, ''είναι ένα διάτρητο επιχείρημα, έναν αβάσιμο επιχείρημα, το οποίο καταρρίπτεται και από το περιεχόμενο της τελωνειακής ένωσης και από τις ευρύτερες διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΠΟΕ''.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 31/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5828               0,5862
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4499               0,4525
    Λίρα Αγγλίας              0,8467               0,8517
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 31/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 31/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4206            0,4239
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3477            0,3504
    Δολάριο Καναδά                  0,3708            0,3737
    Κορώνα Δανίας                   0,0782            0,0788
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0637            0,0642
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3759            0,3789
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία αμερικανικού Κογκρέσου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία συνοδευόταν από τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  193.435,73
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,93     0,56    163.305,15
    FTSE/CySE 20                           397,14     0,79     89.988,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.189,32     0,87    117.090,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.061,55    -0,35      5.777,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.025,68     1,60     35.746,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.184,34     0,83    122.867,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.206,51     0,77     53.037,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.085,89     3,37        994,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.040,25     0,13     33.911,14
    FTSE Med (30/3/2005)                 7.188,53    -1,94
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) ΜΟΚΑΣ - FinCEN - Μνημόνιο συνεργασίας

    Η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ομάδα Συνεργασίας για τη Δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN) του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

    Ανακοίνωση της ΜΟΚΑΣ αναφέρει πως η υπογραφή του μνημονίου έγινε στα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας σε θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με σκοπό την επισημοποίηση της ήδη υφιστάμενης στενής συνεργασίας μεταξύ των δυο υπηρεσιών.

    [12] (Κ) Κύπρος - Ονδούρες - Διπλωματικές Σχέσεις

    [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Πρωτόκολλο - Κυπριακό

    ''Η Αθήνα τονίζει ότι υπογραφή σημαίνει και εφαρμογή'', υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος - Μηνιαία κέρδη

    Κέρδη κατέγραψε στην τελευταία συνάντηση του μήνα Μάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας έτσι τέρμα στην πτωτική πορεία που παρουσίασε στις τρεις τελευταίες συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,83% και έκλεισε στις 1.184,34 μονάδες, παρουσιάζοντας παράλληλα μηνιαία κέρδη 1,87%. Ανοδο σε ποσοστό 0,56% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 84,46 μονάδες, καταγράφοντας μηνιαία κέρδη 2,02%. Το χαμηλότερο του επίπεδο εντός του μήνα σημείωσε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε μόλις στις 193.000 λίρες.

    [15] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Κουτλού Ανταλί - Απόφαση

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά στο δικαίωμα ζωής, στην υπόθεση ''Ανταλί εναντίον Τουρκίας'', για τη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 1996 στα κατεχόμενα.

    [16] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Επέτειος 1ης Απριλίου

    Τιμώντας σήμερα τη μνήμη των πεσόντων κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959, καθώς και όλους όσους θυσίασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι και υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου, η ολομέλεια της Βουλής εξουσιοδότησε σήμερα τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Χριστόφια όπως αναλάβει πρωτοβουλία για συζήτηση και διαλεύκανση του ζητήματος των εκτελεσθέντων ανθρώπων της Αριστεράς κατά την περίοδο του απελευθερωτικού και αντι-αποικιακού αγώνα.

    [17] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο ΕΕ - Ανακοίνωση

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τη γραπτή δέσμευση της Τουρκίας για αποδοχή του κειμένου του πρωτοκόλλου για επέκταση της εφαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι δεν υφίσταται πλέον λόγος για καθυστέρηση στην υπογραφή και επικύρωση του πρωτοκόλλου από πλευράς Τουρκίας, περιλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών σε βάρος της κυπριακής ναυτιλίας και αεροπλοΐας.

    Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ «καλωσορίζει τη γραπτή δέσμευση της Τουρκίας για αποδοχή του κειμένου του Πρωτοκόλλου για επέκταση της εφαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράξη που εξομοιούται με μονογραφή».

    Σημειώνει ότι «με τη συμφωνία του κειμένου του Πρωτοκόλλου δεν υφίσταται πλέον λόγος για καθυστέρηση στην υπογραφή και επικύρωση του Πρωτοκόλλου από πλευράς Τουρκίας, περιλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών σε βάρος της κυπριακής ναυτιλίας και αεροπλοΐας''.

    [18] (Κ) ΟΗΕ - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΕΕ - Κυπριακό

    Την υποστήριξη της στη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και στις αρχές στις οποίες ιδρύθηκε η Ενωση, εξέφρασε η λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    [19] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Επίσημη επίσκεψη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 31 March 2005 - 18:49:21 UTC