Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επέτειος - 1η Απριλίου - Εκδηλώσεις
  • [02] (K) Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου ΟΗΕ - Ανάν - Τουρκία - Παραβιάσεις
  • [03] (Κ) Δικαστική Επιτροπή - Μηδενισμός Ανόρθωσης και Απόλλωνα
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Δοξολογία - 1η Απριλίου
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Οδόφραγμα Ζώδιας
  • [07] (Κ) ΑΗΚ - Πρόεδρος Δ.Σ. - Ομιλος Suphire (2)
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κουτλού Ανταλί
  • [09] (Κ) 1η Απριλίου - Φυλακισμένα Μνήματα - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

  • [01] (Κ) Επέτειος - 1η Απριλίου - Εκδηλώσεις

    Με πανηγυρικές δοξολογίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλες τις ελεύθερες πόλεις, ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά σήμερα με κάθε λαμπρότητα την 50ή επέτειο της έναρξης του αντι-αποικιακού, απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959.

    [02] (K) Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου ΟΗΕ - Ανάν - Τουρκία - Παραβιάσεις

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατάγγειλε με επιστολή του ημερομηνίας 24 Μαρτίου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν καθόλη την διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2005.

    [03] (Κ) Δικαστική Επιτροπή - Μηδενισμός Ανόρθωσης και Απόλλωνα

    Με μηδενισμό και αποκλεισμό της έδρας τους από μία αγωνιστική τιμωρήθηκαν η Ανόρθωση και ο Απόλλων για το μεταξύ τους διακοπέντα αγώνα στις 20 Μαρτίου.

    Η απόφαση για μηδενσιμό των δύο ομάδων λήφθηκε με πλειοψηφία 4-1 των μελών της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ που συνήλθε χθες βράδυ σε εξάωρη συνεδρία για εκδίκαση του αγώνα.

    Το παιγνίδι διακόπηκε από το διατητή Λεόντιο Τράττο στος 38ο λεπτό και ενώ η Ανόρθωση προηγείτο με 2-0, στο στάδιο "Αντώνης Παπαδόπουλος" όταν φίλαθλοι έριξαν κροτίδα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα τραυματίζοντας τους δύο τερματοφύλακες.

    Η τιμωρία αποκλεισμού της έδρας για μία αγωνιστική για κάθε ομάδα λήφθηκε ομόφωνα από τη Δικαστική Επιτροπή. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του κυπριακού ποδοσφαίρου που τιμωρούνται με αποκλεισμό και οι δύο ομάδες λόγω διακοπής αγώνα.

    Ανόρθωση και Απόλλων εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στην ΑΔΕΑ.

    Με το μηδενισμό της πρωτοπόρου στο βαθμολογικό πίνακα Ανόρθωσης οι βαθμοί διαφοράς από το δεύτερο ΑΠΟΕΛ μειώθηκαν στους δύο βαθμούς.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Δοξολογία - 1η Απριλίου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όλα τα εις τη διάθεσή μας μέσα για να πετύχουμε επανένωση της πατρίδας μας και ευημερία τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις του μετά την καθιερωμένη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία με την ευκαιρία της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η εμμονή στο δίκαιο είναι μια ασπίδα που μπορεί να διασφαλίσει τη δικαίωση της Κύπρου και την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας στον τόπο μας.

    Για τον εντοπισμό στις Κεντρικές Φυλακές προσωπικών φακέλων ηρωομαρτύρων της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι συγκλονιστικά τεκμήρια του ψυχικού σθένους, φιλοπατρείας, του ήθους αυτών των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η υπόθεση «Suphire και ΑΗΚ συνεχίζει να απασχολεί τα σημερινή πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Επίσης, ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται στην παράδοση στην Εφορο Κρατικού Αρχείου των προσωπικών φακέλων επτά ηρώων της ΕΟΚΑ, σε νέες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της δολοφονίας του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πισινή ο Υπουργός Αμυνας'' γράφει ότι καθολική ήταν η αντίδραση της Επιτροπής Αμυνας στις προσπάθειες του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα να προωθήσει κανονισμούς για προαγωγές στην Εθνική Φρουρά, μερικές πρόνοιες των οποίων φωτογράφιζαν συγκεκριμένους αξιωματούχους. Αλλού γράφει ότι ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η χθεσινή αποκάλυψη ότι πενήντα χρόνια μετά εντοπίσθηκαν προσωπικοί φάκελοι επτά ηρώων της ΕΟΚΑ οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τους Αγγλους και οι οποίοι θα παραδοθούν σήμερα στην Εφορο Κρατικού Αρχείου κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο σκιτσογράφος Μιχαλάκης Καραολής'' γράφει ότι σύμφωνα με τον Θάσο Σοφοκλέους, Πρόεδρο του Συνδέσμου ΕΟΚΑ, στα σκίτσα του ήρωα τα οποία ζωγράφισε πριν από την εκτέλεσή του, και βρέθηκαν στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, απεικονίζεται ένας άντρας σκυθρωπός με κλειστό το στόμα με μια λωρίδα και έμοιαζε καταπιεσμένος. Αλλού γράφει ότι απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την πολιτική του κράτους στο θέμα του φόρου κατανάλωσης των αυτοκινήτων οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων οι οποίοι κάνουν λόγο για διπλή και αχρείαστη καταβολή φόρων στην κυβέρνηση.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ταμεία Προνοίας'' γράφει ότι μάστιγα χαρακτηρίζουν οι συντεχνίες την άρνηση πολλών εργοδοτών να καταβάλουν τις εισφορές που τους αναλογούν στα ταμεία προνοίας των υπαλλήλων τους ενώ το φαινόμενο αγγίζει τα όρια του σκανδάλου αφού εργοδότες κατακρατούν στα ταμεία τους και τις αποκοπές από τις απολαβές των υπαλλήλων τους οι οποίες προορίζονται για το Ταμείο Προνοίας. Αλλού γράφει ότι σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΤΗΚ στην κινητή τηλεφωνία με τα τέλη στο κανονικό πακέτο της συνδρομητικής να πέφτουν από 8 έως 50% και στην προπληρωμένη τηλεφωνία έως και 35%.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Βαθιά διαπλοκή στο παζλ της ΑΗΚ'' γράφει ότι δύσκολο έργο για τους ανακριτές αποδεικνύεται η σύνθεση του παζλ στην υπόθεση Suphire και ΑΗΚ αφού καθημερινά προστίθενται νέα και δύσκολα κομμάτια και τώρα το μικροσκόπιο των ανακριτών εστιάζεται σε λογαριασμούς που διατηρούσαν υπάλληλοι της Αρχής στην εν λόγω χρηματιστηριακή εταιρεία. Αλλού γράφει ότι διορία μιας εβδομάδας έδωσαν οι έκτακτοι εργαζόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία σε κυβέρνηση και Βουλή για να επανεξετάσουν το θέμα της κατοχύρωσής τους, διαφορετικά, προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν στη λήψη δυναμικότερων μέτρων.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καρφώνουν αλλήλους'' γράφει ότι ''ο ένας καίει τον άλλο για να απαλλάξει τον εαυτό του από τυχόν ευθύνες στις καταθέσεις που δίνουν στους ανακριτές υπηρεσιακοί της ΑΗΚ που είχαν σχέση με το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ το οποίο διαχειριζόταν η Suphire. Αλλού γράφει ότι η Αγκυρα επιχειρεί να υποβαθμίσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να υπογράψει το πρωτόκολλο σε ''υπηρεσιακό'' επίπεδο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα ''Ηγγικεν η ώρα'' γράφει ότι πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για κατ' αρχήν συζήτηση του θέματος της αποκατάστασης της μνήμης των ανθρώπων της Αριστεράς, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άδικα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Αλλού γράφει ότι με επιστολή του προς την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο διαβεβαιώνει τους συγγενείς των αγνοουμένων ότι μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη της κυβέρνησής του η οποία είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κορυφώνεται ο θυμός για τις περικοπές στους καρκινοπαθείς'' γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης δήλωσε χθες ότι ούτε οι αυξήσεις στους μισθούς των νοσηλευτών του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου δεν θα τους εμποδίσει από το να φύγουν από την εργασία τους. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κάλεσε τον ΔΗΣΥ να δηλώσει γιατί διαφωνεί με τις θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την υπογραφή και εφαρμογή από την Τουρκία της επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα νέα δέκα κράτη - μέλη της ΕΕ και την Κύπρο.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Οδόφραγμα Ζώδιας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η ε/κ πλευρά αναμένει το συντομότερο δυνατό από τα Ηνωμένα Έθνη απάντηση στο θέμα της διάνοιξης της διόδου της Ζώδιας, αφού όπως εξήγησε υπάρχουν τεχνικά προβλήματα τα οποία εξετάζει η Ειρηνευτική Δύναμη.

    [07] (Κ) ΑΗΚ - Πρόεδρος Δ.Σ. - Ομιλος Suphire (2)

    Σταθερή και αμετάκλητη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) ήταν, είναι και παραμένει ότι η πολύ σοβαρή υπόθεση του ελλείμματος στο χαρτοφυλάκιο της Αρχής που διαχειριζόταν ο Ομιλος Suphire, πρέπει να εξιχνιαστεί το συντομότερο δυνατό, κάτω από συνθήκες πλήρους διαφάνειας και με απόλυτη εφαρμογή όλων των αρχών της χρηστής διοίκησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Γιώργος Γεωργιάδης.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κουτλού Ανταλί

    [09] (Κ) 1η Απριλίου - Φυλακισμένα Μνήματα - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Δεκάδες λουλούδια και δάφνινα στεφάνια κάλυψαν σήμερα τους τάφους των ηρώων της ΕΟΚΑ στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία μισό αιώνα μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων ενάντια στην βρετανική κατοχή την 1η Απριλίου 1955.

    Πρώτος κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Της κατάθεσης στεφάνων προηγήθηκε τρισάγιο το οποίο τέλεσε ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας.

    Έπειτα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, παρέλαβε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρο Θεοδώρου τους επτά προσωπικούς φακέλους ισάριθμων ηρώων οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955 - 59 εκεί στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Η παράδοση των φακέλων έγινε έξω από τα κελιά όπου κρατούνταν οι ήρωες στην παρουσία συγγενών τους καθώς και επισήμων μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Οι φάκελοι που πρόσφατα ανεβρέθηκαν στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών ανήκουν στους ήρωες Μιχαλάκη Σάββα Καραολή, Ανδρέα Χαριλάου Ζάκο, Χαρίλαο Μιχαήλ, Στέλιο Χριστοφόρου Μαυρομάτη, Ανδρέα Γρηγόρη Παναγίδη, Μιχαήλ Κυριάκου Κουτσόφτα και Ιάκωβο Ανδρέα Πατάτσο.

    Η σημερινή σεμνή εκδήλωση στα Φυλακισμένα Μνήματα άρχισε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από την Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου.

    Εκεί στα Φυλακισμένα Μνήματα κατέληξε και πορεία λαμπαδηδρόμων για να ακολουθήσει το άναμμα βωμού δίπλα από το μνημείο των ηρώων και τις σημαίες της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η φιλαρμονική παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια.

    Τα Φυλακισμένα Μνήματα κατέκλυσαν σήμερα και δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας.

    [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Δοξολογία - 1η Απριλίου -------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όλα τα εις τη διάθεσή μας μέσα για να πετύχουμε επανένωση της πατρίδας μας και ευημερία τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις του μετά την καθιερωμένη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία με την ευκαιρία της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η εμμονή στο δίκαιο είναι μια ασπίδα που μπορεί να διασφαλίσει τη δικαίωση της Κύπρου και την επίτευξη ειρήνης και ευημερίας στον τόπο μας.

    Για τον εντοπισμό στις Κεντρικές Φυλακές προσωπικών φακέλων ηρωομαρτύρων της ΕΟΚΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι συγκλονιστικά τεκμήρια του ψυχικού σθένους, φιλοπατρείας, του ήθους αυτών των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

    «Πιστεύω δεν υπάρχει μεγαλύτερος ηρωισμός από το να ξέρεις ότι σε λίγα βήματα σε περιμένει ο θάνατος και να προχωρείς προς την αγχόνη με τον εθνικό ύμνο στα χείλη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Νωρίτερα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσώπων της πολιτικής, πολιτειακής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου και των συνδέσμων αγωνιστών, τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία.

    Της δοξολογίας προέστη ο Χωροεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας.

    Κατά την άφιξή του Προέδρου της Δημοκρατίας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές υπό το άκουσμα του εθνικού ύμνου.

    1η Απριλίου - Φυλακισμένα Μνήματα - Πρόεδρος Δημοκρατίας ----------------------------------------------------- Δεκάδες λουλούδια και δάφνινα στεφάνια κάλυψαν σήμερα τους τάφους των ηρώων της ΕΟΚΑ στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία μισό αιώνα μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων ενάντια στην βρετανική κατοχή την 1η Απριλίου 1955.

    Πρώτος κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Της κατάθεσης στεφάνων προηγήθηκε τρισάγιο το οποίο τέλεσε ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας.

    Έπειτα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, παρέλαβε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρο Θεοδώρου τους επτά προσωπικούς φακέλους ισάριθμων ηρώων οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τους Άγγλους κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955 - 59 εκεί στα Φυλακισμένα Μνήματα.

    Η παράδοση των φακέλων έγινε έξω από τα κελιά όπου κρατούνταν οι ήρωες στην παρουσία συγγενών τους καθώς και επισήμων μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Οι φάκελοι που πρόσφατα ανεβρέθηκαν στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών ανήκουν στους ήρωες Μιχαλάκη Σάββα Καραολή, Ανδρέα Χαριλάου Ζάκο, Χαρίλαο Μιχαήλ, Στέλιο Χριστοφόρου Μαυρομάτη, Ανδρέα Γρηγόρη Παναγίδη, Μιχαήλ Κυριάκου Κουτσόφτα και Ιάκωβο Ανδρέα Πατάτσο.

    Η σημερινή σεμνή εκδήλωση στα Φυλακισμένα Μνήματα άρχισε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από την Φιλαρμονική της Αστυνομίας Κύπρου.

    Εκεί στα Φυλακισμένα Μνήματα κατέληξε και πορεία λαμπαδηδρόμων για να ακολουθήσει το άναμμα βωμού δίπλα από το μνημείο των ηρώων και τις σημαίες της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Λεμεσός - 1η Απριλίου - Εκδηλώσεις ----------------------------------

    Mε πανηγυρικές δοξολογίες και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις, η Λεμεσός τίμησε σήμερα την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

    Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Λυκείου Αγίου Αντωνίου Χαράλαμπος Λουγκρίδης.

    Της δοξολογίας, ακολούθησε πορεία προς το κρησφύγετο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα, όπου τελέστηκε τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο πεσόντων.

    Λάρνακα - 1η Απριλίου - Εκδηλώσεις ------------------------------------- Με λαμπρότητα τίμησε σήμερα η Λάρνακα την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα 1955 - 59.

    Στις 6.30 το πρωί έγινε γενική κωδωνοκρουσία των εκκλησιών της πόλης της Λάρνακας και εωθινό από τα Σώματα Προσκόπων, Οδηγών, Οδοιπόρων Αγάπης και Αγωνιστών. Έγινε επίσης κατάθεση στεφάνων στους ανδριάντες των ηρώων της ΕΟΚΑ.

    Στις 7 το πρωί πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Κίμωνος από το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Μωϋσέως και τον Έπαρχο Κύπρο Ματθαίου στην παρουσία των αρχών της πόλης και αντιπροσώπων Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Οδοιπόρων Αγάπης, Σωματείων και Οργανώσεων με τα λάβαρα και τις σημαίες τους. Διμοιρία της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

    Στις 10 τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πέτρος Στυλιανού πρώην βουλευτής και τομεάρχης της ΕΟΚΑ.

    Γύρω στις 11.30 τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα της Ελευθερίας. Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

    Πάφος - 1η Απριλίου - Εκδηλώσεις ------------------------------------- Οι γιορτασμοί για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου κορυφώθηκαν σήμερα στην Πάφο με πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου και στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Τίμη Ευθυμίου.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Ευδοκία Έλληνα Χρυσάνθου.

    Μετά την δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 55-59 στον χώρο του ανδριάντα του ήρωα μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ενώ απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στο μήνυμα της ημέρας τονίζοντας ότι ο αγώνας του 55-59 αποτελεί ένα φωτεινό ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και από αυτό μπορούμε να αντλήσουμε πάρα πολλά διδάγματα όπως η αποφασιστικότητα για αγώνα «αλλά κυρίως και πάνω από όλα η ενότητα που υπήρχε τότε, μία ενότητα που χρειάζεται και σήμερα γιατί ο αγώνας που ξεκίνησε τότε ακόμη δεν έχει τελειώσει».

    Βουλή - Ολομέλεια - Επέτειος 1ης Απριλίου ------------------------------------------ Τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959, καθώς και όλους όσους θυσίασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι και υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου, η ολομέλεια της Βουλής εξουσιοδότησε χθες τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Χριστόφια όπως αναλάβει πρωτοβουλία για συζήτηση και διαλεύκανση του ζητήματος των εκτελεσθέντων ανθρώπων της Αριστεράς κατά την περίοδο του απελευθερωτικού και αντι-αποικιακού αγώνα.

    Αφού άκουσε τις απόψεις των βουλευτών από διάφορα κόμματα, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει κάποτε να διαλευκανθεί και αναλαμβάνοντας ο ίδιος την πρωτοβουλία, θα ξεκινήσει την όλη διαδικασία με μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής στο γραφείο του.

    Πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε όπως τηρηθεί μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυσιασθέντων κατά την περίοδο του αγώνα 1955 - 1959 ''και όλων των αντι-αποικιακών αγώνων''.

    Υπουργός Παιδείας - 1η Απριλίου - Μήνυμα ---------------------------------------- Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, σε μήνυμά του προς τη μαθητιώσα νεολαία για την 1η Απριλίου, αναφέρει πως έχοντας πάντα στη σκέψη μας το αγωνιστικό πνεύμα και το όραμα της ελευθερίας για το οποίο αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες του 1955-59, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι ενωμένοι για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Μιας λύσης, προσθέτει, που θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα τερματίζει την τουρκική κατοχή των πατρογονικών μας εδαφών και θα αποκαθιστά τα καταπατημένα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ''Τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα τα πενηντάχρονα του απελευθερωτικού αγώνα, της ΕΟΚΑ 1955-59 και φέρνουμε στη μνήμη μας τα ηρωικά παλικάρια μας, που αγωνίστηκαν με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν και με τη δύναμη της ψυχής τους, για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση της πατρίδας'', προσθέτει ο Υπουργός Παιδείας.

    ΕΔΑΔ - Υπόθεση Κουτλού Ανταλί - Απόφαση ---------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αφορά στο δικαίωμα ζωής, στην υπόθεση ''Ανταλί εναντίον Τουρκίας'', για τη δολοφονία του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 1996 στα κατεχόμενα.

    Ανακοινώνοντας χθες την απόφασή του στην προσφυγή της Ιλκάι Ανταλί, συζύγου του Τ/Κ δημοσιογράφου, το επταμελές Τμήμα του Δικαστηρίου που άκουσε την υπόθεση, με προεδρεύοντα τον Ελληνα δικαστή Χρίστο Ροζάκη, αποφάσισε με έξι ψήφους υπέρ και ένα εναντίον ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 σε ό,τι αφορά την απουσία αποτελεσματικής διερεύνησης του θανάτου του Ανταλί.

    Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε επίσης, με έξι ψήφους υπέρ και μια εναντίον, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 13 της Σύμβασης που αφορά στο δικαίωμα αποτελεσματικής θεραπείας και με ομόφωνη απόφαση το ΕΔΑΔ είπε πως υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 που αφορά στην ελευθερία συνάθροισης.

    Αποφάσισε επίσης ομόφωνα ότι δεν υπήρξε παραβίαση των άρθρων 3 (απαγόρευση ταπεινωτικής μεταχείρισης), καμία παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού οικογενειακής ζωής) και καμία παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διάκρισης).

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κουτλού Ανταλί ------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της δολοφονίας του Τ/Κ δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί το 1996 στα κατεχόμενα «αποτελεί επιβεβαίωση μιας ακόμα παράβασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «είναι σαφές ότι το ΕΔΑΔ έχει βρει ότι η Τουρκία παραβίασε διάφορα άρθρα της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση του Κουτλού Ανταλί, και την έχει καταδικάσει σε αποζημίωση και σε έξοδα».

    Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κυπριακό ------------------------------------------ Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση ότι θα αρχίσουν τον Απρίλιο εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου στο Μαρόκο και σχολιάζοντας δήλωση, κατά το CNNTurk, του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν από τον επόμενο μήνα εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ''δεν έχει φθάσει κοντά μας οποιαδήποτε επίσημη δήλωση''.

    Οπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός CNNTurk, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Αγκυρα έχει εκφράσει τη θέση της ξεκάθαρα στο θέμα αυτό και επεσήμανε ότι διεξάγονται στις 17 Απριλίου ''προεδρικές εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Εκπρόσωπος - Οδόφραγμα Ζώδιας -------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η ε/κ πλευρά αναμένει το συντομότερο δυνατό από τα Ηνωμένα Έθνη απάντηση στο θέμα της διάνοιξης της διόδου της Ζώδιας, αφού όπως εξήγησε υπάρχουν τεχνικά προβλήματα τα οποία εξετάζει η Ειρηνευτική Δύναμη.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την δοξολογία που τελέστηκε στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι για την επέτειο της 1ης Απριλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η ε/κ πλευρά «είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να συνεργαστεί για τη διάνοιξη της διόδου της Ζώδιας».

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε υποβάλει «προτάσεις για περισσότερες διόδους από την Πράσινη Γραμμή για διευκόλυνση της επικοινωνίας, της συγκοινωνίας και του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων» και σημείωσε πως φαίνεται «ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες όσον αφορά τεχνικά θέματα τα οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή η Ειρηνευτική Δύναμη».

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κύπρος -------------------------------------------------- Παράληψη εκ μέρους της Τουρκίας να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέχει διπλή παραβίαση διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας, και έναντι της ΕΕ και έναντι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου (ΠΟΕ), δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα σημείωσε πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, ότι ο ελλιμενισμός κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια και η χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας είναι υπηρεσίες και ως εκ τούτου δεν καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση, ''είναι ένα διάτρητο επιχείρημα, έναν αβάσιμο επιχείρημα, το οποίο καταρρίπτεται και από το περιεχόμενο της τελωνειακής ένωσης και από τις ευρύτερες διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΠΟΕ''.

    ''Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η Τουρκία έχει χρόνο και να υπογράψει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, και στα πλαίσια του χρόνου που τίθεται στη διάθεσή της πριν τις 3 Οκτωβρίου πιστεύεται ότι η Τουρκία θα πρέπει και να υπογράψει και να εφαρμόσει, ιδίως τις πτυχές εκείνες που καλύπτονται και από άλλες διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικά'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ''γίνονται όλα όσα επιβάλλονται σε διπλωματικό επίπεδο για την προώθηση των θέσεών μας''.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Τουρκία - Πρωτόκολλο ΕΕ - Ανακοίνωση ----------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τη γραπτή δέσμευση της Τουρκίας για αποδοχή του κειμένου του πρωτοκόλλου για επέκταση της εφαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι δεν υφίσταται πλέον λόγος για καθυστέρηση στην υπογραφή και επικύρωση του πρωτοκόλλου από πλευράς Τουρκίας, περιλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών σε βάρος της κυπριακής ναυτιλίας και αεροπλοΐας.

    Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ «καλωσορίζει τη γραπτή δέσμευση της Τουρκίας για αποδοχή του κειμένου του Πρωτοκόλλου για επέκταση της εφαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράξη που εξομοιούται με μονογραφή».

    Σημειώνει ότι «με τη συμφωνία του κειμένου του Πρωτοκόλλου δεν υφίσταται πλέον λόγος για καθυστέρηση στην υπογραφή και επικύρωση του Πρωτοκόλλου από πλευράς Τουρκίας, περιλαμβανομένης της άρσης των περιορισμών σε βάρος της κυπριακής ναυτιλίας και αεροπλοΐας''.

    ''Αυτό άλλωστε αποτελεί νομική υποχρέωση της Τουρκίας με βάση τη Συμφωνία Σύνδεσης με την Ε.Κ., τη Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με την Ε.Κ., τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, καθώς και τη Συμφωνία της GATT», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Αθήνα - ΥΠΕΞ - Αν. ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κυπριακό ----------------------------------------------- Πρώτο βήμα χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης την αποδοχή από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής της ένωσης και για τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ, ο κ. Μολυβιάτης είπε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αποτυχία σε μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από την αποδοχή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης, Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε πως ''αυτό που έγινε είναι μια ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτή η ανταλλαγή επιστολών επέχει θέση μονογραφής του πρωτοκόλλου''.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Πρωτόκολλο - Κυπριακό -------------------------------------------------- ''Η Αθήνα τονίζει ότι υπογραφή σημαίνει και εφαρμογή'', υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε πως υπάρχει ''συνεχής, πολύ καλή και άριστη επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας σε όλα τα στάδια αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Η Αθήνα τονίζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτό που τονίζει και η Λευκωσία ότι υπογραφή σημαίνει και εφαρμογή''.

    ''Η θέση της Ελλάδας είναι ότι η ανταπόκριση της Τουρκίας σε μια υποχρέωση που προήλθε ως απόφαση της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου του 2004 είναι δεδομένη. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας και πρέπει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου να ανταποκριθεί. Αυτό προέβλεπαν τα συμπεράσματα της 17ης Δεκεμβρίου'' επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου ΟΗΕ - Ανάν - Τουρκία - Παραβιάσεις ------------------------------------------------- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατάγγειλε με επιστολή του ημερομηνίας 24 Μαρτίου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που σημειώθηκαν καθ' όλη την διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 2005.

    Ο κ. Μαυρογιάννης αφού τονίζει ότι οι παραβιάσεις αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την διεθνή πολιτική αεροπλοϊα καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους ενώ υπογραμμίζει ότι συντείνουν στην διατήρηση του κλίματος έντασης και αντιπαράθεσης και εμποδίζουν τις προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης σε όλους τους τομείς.

    Εκφράζει λύπη για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την επιμονή της να προωθεί την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στην Κύπρο υποσκάπτοντας με αυτό το τρόπο τις όποιες προσπάθειες για συμφιλίωση και επανένωση του νησιού.

    Οργάνωση Αγνοουμένων - Πρωθυπουργός Ισπανίας - Επιστολή -------------------------------------------------------------- Το προσωπικό του ενδιαφέρον, αλλά και την υποστήριξή της κυβέρνησής του προς την επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, εξέφρασε με επιστολή προς την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.

    Στην επιστολή του, ο Ισπανός Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την Οργάνωση ότι το θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές του.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία αμερικανικού Κογκρέσου ----------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία συνοδευόταν από τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην πέραν της μιας ώρας συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εξάπλωση πυρηνικών όπλων.

    Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή και πρόεδρο της Επιτροπής Κανονισμών της Αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Ντράιερ, μετέβη το πρωί στα κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Επίσημη επίσκεψη ------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, αναχωρεί σήμερα για την Αίγυπτο όπου θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Αιγύπτιου ομολόγου του Γιούσεφ Μπούτρος Γκαλι.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι σκοπός της επίσκεψης του κ. Κεραυνού είναι η αναθεώρηση και τοποθέτηση νέων βάσεων στις σχέσεις των δυο χωρών σε όλους τους τομείς, στα πλαίσια των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ανάδειξη της Αιγύπτου ως μιας μεγάλης και αναπτυσσόμενης χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

    Κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, ο κ. Κεραυνός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής της Αιγύπτου, ενώ θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας, τον Υπουργό Τουρισμού, τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Βιομηχανίας, τον Υπουργό Επενδύσεων και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου.

    Κύπρος - Ονδούρες - Διπλωματικές Σχέσεις -------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε προχθές την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ονδούρων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ονδουρών αποσκοπεί στην προαγωγή και σύσφιγξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Η εγκαθίδρυση έγινε σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με την περί Διπλωματικών Σχέσεων Σύμβαση της Βιέννης του 1961.

    ΑΗΚ - Πρόεδρος Δ.Σ. - Ομιλος Suphire ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Γιώργος Γεωργιάδης ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου όπως συμπληρωθεί η ποινική διερεύνηση της σοβαρής υπόθεσης του ελλείμματος στο χαρτοφυλάκιο της ΑΗΚ που διαχειριζόταν ο Ομιλος Suphire προτού γίνει οποιαδήποτε άλλη έρευνα.

    Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη τόσο ο Γενικός όσο και ο Βοηθός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας εξέφρασαν την άποψη ότι οποιαδήποτε άλλη παράλληλη διερεύνηση δεν θα πρέπει να επηρεάσει το έργο της διεξαγόμενης ποινικής διερεύνησης.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος - Μηνιαία κέρδη ---------------------------------- Κέρδη κατέγραψε στην τελευταία συνάντηση του μήνα Μάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας έτσι τέρμα στην πτωτική πορεία που παρουσίασε στις τρεις τελευταίες συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,83% και έκλεισε στις 1.184,34 μονάδες, παρουσιάζοντας παράλληλα μηνιαία κέρδη 1,87%. Ανοδο σε ποσοστό 0,56% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 84,46 μονάδες, καταγράφοντας μηνιαία κέρδη 2,02%. Το χαμηλότερο του επίπεδο εντός του μήνα σημείωσε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε μόλις στις 193.000 λίρες.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,79% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 397,14 μονάδες.

    Δικαστική - Μηδενισμός --------------------- Με μηδενισμό και αποκλεισμό της έδρας τους από μία αγωνιστική τιμωρήθηκαν η Ανόρθωση και ο Απόλλων για το μεταξύ τους διακοπέντα αγώνα στις 20 Μαρτίου.

    Η απόφαση για μηδενσιμό των δύο ομάδων λήφθηκε με πλειοψηφία 4-1 των μελών της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ που συνήλθε χθες βράδυ σε εξάωρη συνεδρία για εκδίκαση του αγώνα.

    Το παιγνίδι διακόπηκε από το διατητή Λεόντιο Τράττο στος 38ο λεπτό και ενώ η Ανόρθωση προηγείτο με 2-0, στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' όταν φίλαθλοι έριξαν κροτίδα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα τραυματίζοντας τους δύο τερματοφύλακες.

    Η τιμωρία αποκλεισμού της έδρας για μία αγωνιστική για κάθε ομάδα λήφθηκε ομόφωνα από τη Δικαστική Επιτροπή. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του κυπριακού ποδοσφαίρου που τιμωρούνται με αποκλεισμό και οι δύο ομάδες λόγω διακοπής αγώνα.

    Ανόρθωση και Απόλλων εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στην ΑΔΕΑ.

    [11] (Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 1 April 2005 - 18:49:12 UTC