Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πανεπιστήμιο Αθηνών -1η Απριλίου - Εκδήλωση
  • [02] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Αγώνες
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα
  • [04] (Κ) Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας
  • [05] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία - Φεβρουάριος
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Κύπρος - Στρατεύματα
  • [08] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - ΗΠΑ - Μνημόνιο συνεργασίας
  • [09] (Κ) Πάφος - Χριστόφιας - Πρωτόκολλο
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - Τουρκία
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Προεδρικό - Τελετή - Ηρωες

  • [01] (Κ) Πανεπιστήμιο Αθηνών -1η Απριλίου - Εκδήλωση

    Σε μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε χθες βράδυ στην Αθήνα, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίμησε την 50ή επέτειο της έναρξης του αντι-αποικιακού, απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959.

    [02] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Αγώνες

    Η αναμέτρηση Ολυμπιακού Ανόρθωσης που θα διεξαχθεί στις 7 το βράδυ στο στάδιο ΓΣΠ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συναντήσεων της 23ης Αγωνιστικής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα

    [04] (Κ) Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας

    [05] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία - Φεβρουάριος

    Στο 5,6% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Φεβρουάριο παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας. Την ίδια περίοδο το μέσο ποσοστό ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,9% του ενεργού πληθυσμού.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της 1ης Απριλίου, η υπόθεση ελλείμματος στο χαρτοφυλάκιο της ΑΗΚ που διαχειριζόταν ο Ομιλος Suphire, το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μερικά από τα κύρια θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μίλησε χθες ο Κουμέρας για τη Suphire'' γράφει ότι μετά από δήλωση του ίδιου του εσωτερικού ελεγκτή της ΑΗΚ Ιωάννη Κουμέρα στον νομικό σύμβουλο της Αρχής Ανδρέα Δημητρίου, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, εκτιμάται όμως ότι έχει σχέση με το δάνειο που είχε συνάψει ο ίδιος από την Suphire, αποφασίστηκε η διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας και η παραμονή του ελεγκτή σε διαθεσιμότητα μέχρι και τρεις μήνες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού που ότι όλες οι ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος του πρωτοκόλλου, αποσκοπούν σε προώθηση των συμφερόντων του ψευδοκράτους.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Παραμέρισαν τις αντιπαραθέσεις'' γράφει ότι κατάπαυση του πυρός μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ήταν η χθεσινή γιορτινή ημέρα του Κυπριακού Ελληνισμού αφού οι δύο πλευρές όχι μόνο δεν διασταύρωσαν τα ξίφη τους αλλά έστειλαν μηνύματα για συμφιλίωση με στόχο την δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μέσω του αθλητισμού προσπαθεί να προωθήσει το ψευδοκράτος ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς όπου μετέβη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για σειρά επαφών με αθλητικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν σε αγώνες ισλαμικών χωρών.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Συλλήψεις στην ΑΗΚ'' γράφει ότι σε δύο πρόσωπα εντός της ΑΗΚ και σε ένα που κινείται...στα πέριξ επικεντρώνονται οι έρευνες της Αστυνομίας στην υπόθεση Suphire και προβάλλει πλέον πιθανό το ενδεχόμενο εντός της ερχόμενης εβδομάδας να γίνουν συλλήψεις, αν τα πρόσθετα στοιχεία που συγκεντρώνονται συνεχώς, επιβεβαιώσουν βάσιμες υποψίες για επιλήψιμες οικονομικές δοσοληψίες με τον Ομιλο Suphire. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι απρόβλεπτες συνέπειες στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και κατ΄ επέκταση στις εξελίξεις του Κυπριακού αναμένεται να έχει τυχόν αρνητική ψήφος της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Χιονοστιβάδα, μελετούνται νέες συλλήψεις'' γράφει πως νέα τροπή πήραν οι έρευνες για την υπόθεση Suphire μετά τις αποκαλύψεις για πιθανή διαπλοκή στελεχών της ΑΗΚ με προσωπικά συμφέροντα στην εταιρεία του Γ. Ανδρονίκου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε μετωπική σύγκρουση οδηγείται το ΑΚΕΛ με τον Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, τον οποίον κατηγορεί ότι αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του για τις άδικες, όπως υποστηρίζει το κόμμα ''δολοφονικές ενέργειες που έγιναν σε βάρος ακελικών στελεχών που εκτελέστηκαν από την ΕΟΚΑ ως προδότες''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Αγνοούνται εκατομμύρια'' γράφει ότι ενώ όλες οι προσπάθειες από πλευράς ΑΗΚ και όχι μόνο, προ και μετά την δημοσιοποίηση του σκανδάλου με το έλλειμμα των 9.200.000 λιρών του Ταμείου Συντάξεων ΑΗΚ, στρέφονται στην ανάκτηση του ποσού, μέχρι στιγμής ούτε ένα σεντ δεν έχει εξασφαλιστεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αισθήματα συγκίνησης αναβίωσαν και πάλι χθες στα φυλακισμένα μνήματα όπου ζωντάνεψαν οι μνήμες αγώνα και ηρωισμού του Κυπριακού Ελληνισμού με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου του 1955.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Προληπτική διπλωματία'' γράφει ότι προληπτική διπλωματία άσκησε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να μην προκύψουν εκπλήξεις και ''ουρές'' στην δέσμευση της Τουρκίας αναφορικά με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η ε/κ πλευρά αναμένει το συντομότερο δυνατό από τα Ηνωμένα Εθνη απάντηση στο θέμα της διάνοιξης της διόδου της Ζώδιας αφού όπως εξήγησε υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, τα οποία εξετάζει η Ειρηνευτική Δύναμη.

    [07] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Κύπρος - Στρατεύματα

    Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μελλοντικής απόσυρσης των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, ο κ. Μπάουτσερ υπενθύμισε ότι «το σχέδιο Ανάν προέβλεπε την άμεση μείωση των τουρκικών δυνάμεων, την μείωσή τους σε 6 χιλιάδες έως το 2011, και την περαιτέρω μείωσή τους σε 3 χιλιάδες έως τον Ιανουάριο του 2018 ή όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, όποιο έρθει νωρίτερα''.

    [08] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - ΗΠΑ - Μνημόνιο συνεργασίας

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, την οικονομική επιχορήγηση της τρομοκρατίας και συναφή εγκλήματα.

    [09] (Κ) Πάφος - Χριστόφιας - Πρωτόκολλο

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - Τουρκία

    Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλαγής του κειμένου προσαρμογής που έχει γίνει ήδη αποδεκτό από την Τουρκία, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποστείλει γραπτώς τις θέσεις της στην ΕΕ όσον αφορά το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης που θα υπογράψει η Τουρκία με τα δέκα νέα κράτη μέλη.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Προεδρικό - Τελετή - Ηρωες

    Tην διαβεβαίωση ότι καμιά πίεση και απειλή δεν τον εξαναγκάσει ποτέ να υπογράψει μια διευθέτηση που θα ισοδυναμεί με υπονόμευση του παρόντος και του μέλλοντος της πατρίδας μας και την υπόσχεση ότι δεν θα ''ξεστρατίσει'', έδωσε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις οικογένειες των 108 ηρωομαρτύρων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 April 2005 - 18:49:12 UTC