Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα-Χριστόφιας-Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ελσίνκι - Τρομοκρατία
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΗΠΑ - Οπλα μαζικής καταστροφής
  • [05] (Κ) Αθήνα - Ελληνας ΥΠΕΞ - Αγκυρα - Επίσκεψη εργασίας
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Διακοινοβουλευτική Ενωση
  • [07] (Κ) ΕΔΑΔ - "Επιτροπή" - Προσφυγές Ε/Κ
  • [08] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Βρυξέλες - Σύνοδος
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Ξενίδη Αρέστη - Απόφαση
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Λεμεσός - Τ/κ σχολείο
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ελλάδα - Οικονομία
  • [14] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κηδεία Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ
  • [15] (Κ) ΕΔΟΝ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Συνάντηση
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κηδεία Πάπα
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές
  • [18] (Κ) Ριζοκάρπασο - Καθηγητές - Νηπιαγωγός - Ιερέας - Μετάβαση
  • [19] (Κ) Ακαδημία Αθηνών - Κύπριος Επιστήμονας
  • [20] (κ) Δήμαρχος Λύσης - Εκκλησία Παναγίας - Θυσαυροί
  • [21] (Κ) ΕΕ - Αδάμου - Συνέδριο για την Ασφάλεια ασθενών
  • [22] (Κ) ΕΕ - Κοινοτικοί πόροι - Επιτροπή
  • [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [24] (Κ) ΠΕΟ - DEV - IS - Συνέδριο - Ε/Κ και Τ/Κ εργαζόμενες
  • [25] (Κ) Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων - ΕΣΚ - Ψήφισμα
  • [26] (Κ) Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Συνεδρία - Συμβουλευτικό σώμα
  • [27] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Εκθεση για Κυπριακό - Παρατηρήσεις

  • [01] (Κ) Αθήνα-Χριστόφιας-Κυπριακό

    Την ευχή και την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει δυνατότητα ώστε να αναληφθεί πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε χθες από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η φοιτητική κίνηση ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ στο πλαίσιο των 80χρονων του ΑΚΕΛ και των 31 χρόνων από την ίδρυσή της, επανέλαβε πως οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι συνομιλίες ουσίας, χωρίς επιδιαιτησία, που θα οδηγήσουν σε συμφωνημένη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, το ζήτημα που προκλήθηκε με δηλώσεις στα κατεχόμενα που αποδίδονται στον Ιρλανδό Πρεσβευτή Τζον Σουίφτ και οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τη μείωση της κρατικής χορηγίας στα αθλητικά σωματεία και τις αντιδράσεις των ομάδων ποδοσφαίρου ενώ αναφέρονται και στην άνιση μεταχείριση των γυναικών έναντι των ανδρών στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Κυπριακή εταιρεία στο μάτι του κυκλώνα'', ότι κυπριακή εταιρεία φέρεται να συμμετέχει στην ιδιοκτησία άλλης εταιρείας των Σκοπίων και να εμπλέκεται στην εμφάνιση σοβαρού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην οικονομική ζωή της Σερβίας και που προκαλεί αναταραχή στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα αυτή. Σε άλλο θέμα γράφει πως σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού στην Αίγυπτο, δεν γίνεται τίποτε στο θέμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν εντοπισθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Πήραν 'φωτιά' τα καύσιμα'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι έχει σημειωθεί ρεκόρ εικοσαετίας στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και στην Κύπρο είναι τεράστια η ανησυχία των πολιτών για τις τελευταίες αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα από τις πετρελαϊκές εταιρείες. Αλλού γράφει ότι συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το θέμα της ισότητας ανδρών και γυναικών και, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, υπάρχει ανισότητα και μεγάλο χάσμα εις βάρος των γυναικών στην αμοιβή που παρέχεται σε άτομα και των δύο φύλων για την ίδια εργασία. Το χάσμα αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, θα χρειασθεί άλλα 40 χρόνια για να γεφυρωθεί, εάν ακολουθηθούν οι ίδιοι ρυθμοί εξάλειψης της ανισότητας αυτής.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Γκρίζα σύννεφα στο Κυπριακό'', γράφει πως αποφασισμένος να τηρήσει αποστάσεις από το Κυπριακό εμφανίζεται ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος ''δεν δείχνει καθόλου να ενδιαφέρεται για επανεμπλοκή του σε σύντομη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος". Επικαλούμενη τις δηλώσεις του Ιρλανδού Πρεσβευτή στα κατεχόμενα, η εφημερίδα κάνει λόγο για ''άκρως ανησυχητικό κλίμα στο χώρο της Ευρώπης''. Αλλού γράφει ότι η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Βαρόνη Σίμονς δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας της θα συνεχίσει να εργάζεται για την έγκριση των δύο κοινοτικών κανονισμών για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και την οικονομική βοήθεια ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ για τους Τουρκοκύπριους.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Κόκκινη Κάρτα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''κραυγή απελπισίας'' εκφράζουν τα ποδοσφαιρικά σωματεία αφού ''γονατίζουν από συσσωρευμένα χρέη 18 εκατ. λιρών''. Προσθέτει ότι τα σωματεία ζητούν από την κυβέρνηση να προσέλθει σε διάλογο για την υλοποίηση του σχεδίου σωτηρίας, ενώ ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ''απάθεια και αδιαφορία''. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Σουίφτ στο ΚΥΠΕ ότι τα όσα είπε στα κατεχόμενα στο λεγόμενο πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου για το Κυπριακό και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο έχουν παρερμηνευθεί.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κουκούλωσαν τρύπα εκατομμυρίων'' γράφει ότι δεν είναι μόνο τα 9.200.000 που χαρακτηρίζουν την τρύπα από τις χρηματιστηριακές υποθέσεις του Ταμείου Συντάξεων του ΑΗΚ αλλά και τουλάχιστον ακόμα ένα σημαντικό ποσό που ήδη με ενέργειες της ίδιας της διαχειριστικής επιτροπής του Ταμείου ή μελών της πέρασε στα ελλείμματα από το Μάρτιο του 2003. Αλλού γράφει ότι παράταση χρόνου μέσα στην οποία θα εξαργυρωθούν οι δωροβαθμοί των πιστωτικών καρτών στην τιμή εξαργύρωσης αναγκάστηκαν να δώσουν Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Νέες Φωτιές στα καύσιμα'' γράφει ότι με πρωτοφανή σπουδή οι εταιρείες πετρελαιοειδών ευθυγραμμίζονται με την αύξηση της διεθνούς τιμής πετρελαίου, ενώ τρέχει η ειδική επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτή η αύξηση είναι δικαιολογημένη ή όχι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ενωσης από την Τουρκία σημαίνει και εφαρμογή του και αυτό, όπως είπε, το έχει επιβεβαιώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο πρόβλημα των χρεών των ποδοσφαιρικών σωματείων και γράφει ότι φίλαθλοι δεν θα απολαύσουν το Σαββατοκύριακο ποδοσφαιρικούς αγώνες λόγω της απόφασης της άτυπης Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ για αναβολή της Β' φάσης των προημιτελικών αγώνων του Κυπέλλου Κύπρου και της 24ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με αφορμή τη μείωση κατά 200.000 λίρες της χορηγίας που λαμβάνουν τα σωματεία, αναφέρει. Αλλού γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων και η Europa Donna Kύπρου θα επιδώσουν 1310 υπογραφές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου για ''την απόπειρα κάποιων κύκλων να κλείσουν κάθε κρατική υπηρεσία που ασχολείται με τις ογκολογικές υπηρεσίες''.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' υπό τον τίτλο ''Στον αέρα τα νέα τέλη της ΑΤΗΚ'' γράφει ότι η ΑΤΗΚ αγνόησε το διάταγμα που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού που την υποχρέωνε να ανατρέψει τις μειώσεις των τελών για τα διεθνή τέλη, επικαλούμενη το γεγονός ότι μέχρι αργά την Τρίτη η Επιτροπή δεν της είχε παραδώσει το διάταγμα παρά το ότι η απόφαση λήφθηκε από την περασμένη Πέμπτη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ανεργία στην Κύπρο το Φεβρουάριο κυμάνθηκε στο 5,6% του ενεργού πληθυσμού ενώ το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 8,9%.

    [03] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ελσίνκι - Τρομοκρατία

    Για το Ελσίνκι της Φινλανδίας αναχώρησε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου για να λάβει μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα τρομοκρατίας, ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος.

    Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι μετά το Ελσίνκι θα μεταβεί στη Ρήγα της Λετονίας όπου θα υπογράψει διμερή σύμβαση με την κυβέρνηση της χώρας για θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΗΠΑ - Οπλα μαζικής καταστροφής

    Καθοριστικής σημασίας είναι η συμμετοχή της Κύπρου στις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας και τα όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Ο κ. Ζακχαίος μιλούσε κατά την έναρξη του 2ου γύρου συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών της κυπριακής και της αμερικανικής κυβέρνησης, για συνομολόγηση Διμερούς Συμφωνίας στα πλαίσια της ''Πρωτοβουλίας εναντίον της Διάδοσης Οπλων Μαζικής Καταστροφής''.

    Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία Νεντ Νόλαν.

    [05] (Κ) Αθήνα - Ελληνας ΥΠΕΞ - Αγκυρα - Επίσκεψη εργασίας

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε σήμερα ότι ''μετά από πρόσκληση του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία από 12 έως 13 Απριλίου 2005''.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ''κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο Υπουργοί θα έχουν συνομιλίες για θέματα διμερούς συνεργασίας προς περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις επί περιφερειακών και διεθνών θεμάτων''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Διακοινοβουλευτική Ενωση

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη σε λύση λειτουργικής, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων, τόνισε σήμερα ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της 112ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης που πραγματοποιείται στη Μανίλα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ''να διαπραγματευτεί στη βάση αυτή'' προσθέτοντας ότι ''αναμένουμε πως η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα επιδείξουν εποικοδομητική στάση''.

    [07] (Κ) ΕΔΑΔ - "Επιτροπή" - Προσφυγές Ε/Κ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε σήμερα ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα δεν θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία σε ό,τι αφορά προσφυγές Ε/Κ για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου οι Ε/Κ δεν είναι αναγκασμένοι να εξαντλήσουν εσωτερικά ένδικα μέσα και μπορούν να απευθυνθούν στο Δικαστήριο απευθείας.

    Με την απόφασή του το Δικαστήριο επιβεβαιώνει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν αυτό το θέμα.

    Η απόφαση που ελήφθη από το 3ο τμήμα του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και την ψήφισε επίσης ο Τούρκος δικαστής.

    Η υπόθεση Μύρα Ξενίδη Αρέστη εναντίον της Τουρκίας είναι παραδεκτή από το Δικαστήριο και θα εκδικαστεί εν ευθέτω χρόνω.

    [08] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Βρυξέλες - Σύνοδος

    Στις Βρυξέλες μεταβαίνει την Κυριακή, 10 Απριλίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος προκειμένου να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Ξενίδη Αρέστη - Απόφαση

    Η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Μύρας Ξενίδη - Αρέστη εναντίον της Τουρκίας.

    Η τρίτη επιτροπή του ΕΔΑΔ απεφάνθη επίσης σήμερα ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα δεν θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία σε ό,τι αφορά προσφυγές Ε/Κ για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Σχολιάζοντας την απόφαση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης τη χαρακτήρισε "αναμενόμενη" καθώς το ΕΔΑΔ λειτουργεί με βάση τη Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη νομολογία του. ''Ηταν καθαρό ότι θα κατέληγε σε αυτήν την απόφαση'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 06/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 06/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5824               0,5858
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4515               0,4542
    Λίρα Αγγλίας              0,8494               0,8544
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 06/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 06/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4163            0,4196
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3461            0,3488
    Δολάριο Καναδά                  0,3703            0,3732
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0713            0,0718
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3752            0,3782
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    
    
    Ελλάδα - ΕΚΕ
    ------------
    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας, που εξελέγη στις εκλογές της 20ης Μαρτίου 2005, συγκροτήθηκε σε σώμα με την ακόλουθη σύνθεση:
    
    Πρόεδρος:                    Λοϊζος Λοϊζος
    Αντιπρόεδρος:                Ανδρέας Τζιωνής
    Γεν. Γραμματέας:             Λεωνίδα Μασσοστασής
    Αναπλ. Γραμματέας:           Γιαννάκης Ιωάννου
    Ταμίας:                      Γιώργος Συλλούρης
    Μέλη:                        Δημήτρης Χατζηδημητρίου
    Ανδρέας Προκοπίου
    Πιερής Μιχαήλ
    Γιώργος Μιχαηλίδης
    Συμεών Χαραλάμπους
    Ιάκωβος Ιωάννου
    
    Ο κ. Λοϊζος ανακοίνωσε ότι υπάρχει δέσμευση της πλειοψηφίας του ΔΣ για την αμοιβαία εναλλαγή των θέσεων του Προέδρου και Γενικού Γραμματέα μετά την συμπλήρωση ενός έτους θητείας.
    
    Ανακοίνωση του ΕΚΕ αναφέρει ότι το ΔΣ αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλα τα μέλη του Σωματείου για τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 20ης Μαρτίου, τις πιο μαζικές από την ίδρυσή του και να δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ρυθμ
    ίσεις για την άνετη και απρόσκοπτη διεξαγωγή των επόμενων αρχαιρεσιών.
    
    Το ΔΣ δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στην πολιτική του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύσης του κυπριακού προβλήματος, και ότι θέτει στη διάθεσή του όλε
    ς τις δυνάμεις της Παροικίας για την ευόδωση του σκοπού αυτού.
    
    Αυστραλία - 1η Απριλίου
    -----------------------
    Mε επιμνημόσυνες δεήσεις, ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η κυπριακή παροικία μαζί με αδελφικούς ελληνικούς φορείς τίμησαν την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων κατά της Αγγλίας το 1955 - 1959.
    
    Στο μνημόσυνο, που τελέστηκε από την Κυπριακή Κοινότητα Αποστόλου Ανδρέα Σανσάιν, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ), παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο Υπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Καμπέρα Αχιλλέας Αντωνιάδης μετά
    της συζύγου του, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑ Κωνσταντίνος Προκοπίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανισμών Πανίκος Μηνάς, ο Πρόεδρος της διοργανώτριας κοινότητας Κώστας Σωκράτους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Νίκος Σάββα.
    
    Εγινε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο που βρίσκεται στον περίβολο του ναού και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές του ελληνικού σχολείου και του Λαογραφικού Ομίλου της Κοινότητας Σανσάιν, καθώς επίσης και μνημόσυνο για τους πεσόντες στην εκκλησία του Αγίου Ανδ
    ρέα στο Ναναγουάντινγκ, όπου αναρτήθηκαν και φωτογραφίες των εθνομαρτύρων.
    
    Τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Σπύρος Κοροσίδης, την Ομοσπονδία Κυπριακών Κοινοτήτων και Οργανισμών ο Κώστας Ελισαίος, την Κυπριακή Κοινότητα η Καίτη Γεωργίου και -εκ μέρους των αγωνιστών- ο Δημήτρης Κωμοδρόμος. Παραδο
    σιακούς χορούς παρουσίασε η Ακαδημία Χορού ''Πήγασος'', ενώ η σεμνή τελετή έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.
    
    Παράλληλα, έγινε ''Φιλολογικό μνημόσυνο'' στην Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης, το οποίο διοργάνωσε σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και όπου κυρίως ομιλητής ήταν ο κ. Αντωνιάδης, που αναφέρθηκε και στις παρούσες εξελίξεις του Κυπρι
    ακού.
    
    Μεξικό - 1η Απριλίου
    -------------------
    Δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μεξικού, Κεντρικής Αμερικής, Παναμά, Κολομβίας, Βενεζουέλας και Καραϊβικής κ.κ. Αθηναγόρα τελέσθηκε προχθές στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στο Μεξικό, έδρας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής των προαναφερόμενων χωρών,
     με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου.
    
    Ταυτόχρονα τελέσθηκε δοξολογία και ακολούθησε εορτασμός για την 25η Μαρτίου από την Ελληνική Κοινότητα.
    
    Σε ομιλία του για την επέτειο ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Αντώνης Μανδρίτης αναφέρθηκε στο ιστορικό του αγώνα και στις διάφορες φάσεις που ακολούθησε το κυπριακό πρόβλημα μετά την ανεξαρτησία.
    
    Ο κ. Μανδρίτης κατέληξε με τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κυπριακός λαός για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Κάλεσε προς τούτο την εντατικοποίηση τ
    ης προσπάθειας της ομογένειας για διαφώτιση του μεξικανικού λαού.
    
    Μνεία στην έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων έκαναν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηναγόρας όσο και ο Επιτετραμμένος της ελληνικής Πρεσβείας Περικλής Γκίκας.
    
    Βρυξέλλες - Χορωδία ''Η Φωνή της Κερύνειας''
    ------------------------------------------
    Την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου πρόβαλε σε αποστολή της στις Βρυξέλλες η Χορωδία ''Η Φωνή της Κερύνειας''.
    
    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χορωδίας, η αποστολή στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της Δημοτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Δήμου Woluwe St Pierre. Την αποστολή συνόδευσαν οι Αντιδήμαρχοι Λαπήθου και Καραβά, Νεοπτόλεμος Κότσαπας και
     Ανδρέας Πατέρας.
    
    Κατά τη διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου, η οποία περιελάμβανε και τη προβολή διαφανειών για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.
    
    Η αποστολή ξεναγήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στην παρουσία του ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυριάκου Τριανταφυλλίδη. Κατά την ξενάγηση δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη της χορωδίας να μοιράσουν διαφωτιστικό υλικό να ενημερωθούν και υποβάλουν ερωτήσεις.
    
    Η χορωδία έψαλε τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό των Βρυξελλών και παρέστη σε δεξίωση που έδωσε προς τιμή της στην πρεσβευτική κατοικία η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Βέλγιο Πόπη Αβραάμ.
    
    Δεξίωση παραχωρήθηκε και στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Woluwe St Pierre με κυπριακά εδέσματα και ποτά, στην οποία παρευρέθηκαν 600 περίπου άτομα μεταξύ των ο οποίων η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Βέλγιο, ξένοι και Κύπριοι διπλωμάτες, ευρωβουλευτές, δήμαρχο
    ι και άλλοι.
    
    Βερολίνο - Λογοτεχνικό Φόρουμ
    -----------------------------
    Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λειψίας (17-20 Μαρτίου 2005) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 4ο λογοτεχνικό Φόρουμ «Μικρές γλώσσες – μεγάλες λογοτεχνίες», στο οποίο συμμετείχαν Πρεσβείες και Πολιτιστικά Ιδρύματα από τη Φινλανδία, την Ελλάδ
    α, την Κροατία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Κύπρο.
    
    Σημειώνεται ότι η Κύπρος ανήκει στα ιδρυτικά στελέχη του λογοτεχνικού φόρουμ, που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2003, με στόχο την κοινή παρουσίαση λογοτεχνίας από χώρες των «non-mainstream-languages» της Κεντρικής Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.
    
    Την Κύπρο εκπροσώπησαν φέτος δυο ελπιδοφόρα νέα ταλέντα της κυπριακής λογοτεχνίας, ο πεζογράφος Κυριάκος Μαργαρίτης και η ποιήτρια Μαρία Θωμά, οι οποίοι, τόσο με το έργο τους όσο και με τη συμμετοχή τους στις λογοτεχνικές συζητήσεις, κατενθουσίασαν το κοι
    νό. Ιδιαίτερη εντύπωση άφησε το ευρύ συγγραφικό έργο του Μαργαρίτη ο οποίος είναι μόλις 23 ετών.
    
    Το έργο των δυο Κυπρίων λογοτεχνών παρουσιάσθηκε στα γερμανικά και ελληνικά σε δυο κοινές αναγνώσεις με τη Λιθουανία (Μαρία Θωμά / Κύπρος και Laura Sintija Gerniauskaite/Λιθουανία) και την Κροατία (Κυριάκος Μαργαρίτης/Κύπρος και Delimir Resicki/Κροατία),
    εντός του εκθεσιακού χώρου στη Λειψία, στις 19 Μαρτίου. Ο Κυριάκος Μαργαρίτης διάβασε από τη συλλογή διηγημάτων του «Μικροί ερωτικοί θρήνοι» και η Μαρία Θωμά διάβασε ποιήματα από τη συλλογή ποιημάτων της «Μια ιστορία για τον ουρανό».
    
    Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων στη Λειψία, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο διοργάνωσε στις 18 Μαρτίου εκδήλωση για τη Νεότερη Κυπριακή Λογοτεχνία στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στο Βερολίνο, όπου συμμετείχαν οι δυο λογοτέχνες και η εκδότρια κ
    α Νίκη Eideneier του εκδοτικού οίκου Romiosini στην Κολωνία. Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Δρ Michaela Prinziger, ακαδημαϊκός και πολυβραβευμένη μεταφράστρια ελληνικής λογοτεχνίας στα γερμανικά. Αποσπάσματα από το έργο των δυο λογοτεχνών ανέγνωσε
    σε γερμανική μετάφραση η κυπριακής καταγωγής ηθοποιός Άρτεμις Χαλκίδου.
    
    Επίσης, στις 22 Μαρτίου το έργο του Κυριάκου Μαργαρίτη παρουσιάσθηκε σε κοινή εκδήλωση με άλλους λογοτέχνες από χώρες που συμμετέχουν στο λογοτεχνικό Φόρουμ στο κρατικό Λογοτεχνικό Εργαστήρι Βερολίνου.
    
    Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, Διευθυντές λογοτεχνικών ιδρυμάτων στη Γερμανία, εκπρόσωποι των Πρεσβειών των άλλων χωρών που συμμετείχαν στο λογοτεχνικό Φόρουμ, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και πολλοί Γερμανοί.
    
    Οι Κύπριοι λογοτέχνες έδωσαν συνεντεύξεις στο ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, καθώς επίσης και σε τοπικά γερμανικά ραδιοφωνικά κανάλια.
    
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Λεμεσός - Τ/κ σχολείο

    Η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να εξασφαλιστεί το δικαίωμα εκπαίδευσης και της τουρκικής γλώσσας των Τ/Κ που διαμένουν τη Λεμεσό, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της λειτουργίας σχολείου για τους Τ/Κ μαθητές που διαμένουν στη Λεμεσό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το όλο θέμα.

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ελλάδα - Οικονομία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το ελληνικό επικαιροποποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, θεωρώντας ότι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια απονέμει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε για τη συμμόρφωση της Ελλάδας.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από 3% το 2006, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου του περασμένου Φεβρουαρίου.

    [14] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κηδεία Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ

    Η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι την Εκκλησία της Κύπρου στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ θα εκπροσωπήσουν ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    [15] (Κ) ΕΔΟΝ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Συνάντηση

    Οι οργανώσεις νεολαίας της ΕΔΟΝ και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακκιντζί συναντήθηκαν σήμερα στα κατεχόμενα και συμφώνησαν στη συνέχιση του διαλόγου τους ούτως ώστε να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές τους και να συμβάλουν στην επανένωση του τόπου.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κηδεία Πάπα

    Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει αύριο Πέμπτη, στις 8.10 το βράδυ, για την Αθήνα, από όπου θα μεταβεί στη συνέχεια στη Ρώμη, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου, η οποία θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στο Βατικανό.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές

    Αρνητικά, ύστερα από τη χθεσινή ανοδική πορεία, έκλεισε η χρηματαγορά, ως αποτέλεσμα του πενιχρού και σήμερα αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,04%, κλείνοντας στις 1.178,48 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,18% και έκλεισε στις 84,41 μονάδες. Το περιορισμένο και σήμερα αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 234 χιλιάδων λιρών.

    Αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,02% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 395,34 μονάδες.

    [18] (Κ) Ριζοκάρπασο - Καθηγητές - Νηπιαγωγός - Ιερέας - Μετάβαση

    Το κατοχικό καθεστώς ενέκρινε τη μετάβαση καθηγητών των Θρησκευτικών και της Φυσικής στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, καθώς και Νηπιαγωγού στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου, όπως επίσης και την εγκατάσταση δεύτερου ιερέα στην Καρπασία.

    [19] (Κ) Ακαδημία Αθηνών - Κύπριος Επιστήμονας

    Τον διακεκριμένο Κύπριο επιστήμονα Ελευθέριο Διαμαντή, καθηγητή της Κλινικής Βιοχημείας, υποδέχθηκε ως αντεπιστέλλον μέλος η Ακαδημία Αθηνών.

    Σε δημόσια συνεδρία που πραγματοποιήθηκε χθες και στην παρουσία μελών της Ακαδημίας, Πανεπιστημιακών, φοιτητών και πλήθος κόσμου, έγινε η επίσημη υποδοχή του καθηγητή Ελευθέριο Διαμαντή ως αντεπιστέλλοντος μέλους.

    [20] (κ) Δήμαρχος Λύσης - Εκκλησία Παναγίας - Θυσαυροί

    O Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Τοφιάς σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ζητά από την κυβέρνηση αλλά και την Εκκλησία της Κύπρου όπως εξετάσει ενδελεχώς το θέμα της κλοπής ανεκτίμητων θησαυρών, τους οποίους οι Τούρκοι αποκόμισαν από την εκκλησία της Παναγίας στην κατεχόμενη κωμόπολη της Μεσαορίας.

    Η κλοπή έγινε πριν από δύο χρόνια όταν Τούρκοι αφού έσκαψαν το πηγάδι, που παλιά ανέβλυζε αγίασμα και βρίσκεται κάτω από το κέντρο της εκκλησίας, προχώρησαν βαθιά μέσα στη γη βρίσκοντας μεγάλο αριθμό χρυσαφικών και αρχαίων ανεκτίμητης αξίας.

    [21] (Κ) ΕΕ - Αδάμου - Συνέδριο για την Ασφάλεια ασθενών

    Σε συνέδριο για την Ασφάλεια των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη λουξεμβουργιανή προεδρία, έλαβε μέρος και ήταν εκ των ομιλητών, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

    Στην ομιλία του, η οποία είχε ως θέμα: ''Ασφάλεια των Ασθενών από την οπτική γωνία ενός Ευρωβουλευτή'', ο Δρ Αδάμου σημείωσε ότι πολλές φορές η περίθαλψη προσφέρεται στους ασθενείς κάτω από αντίξοες συνθήκες και μέσα σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Σε γενικές γραμμές, οποιοδήποτε είδος περίθαλψης απαιτεί τόσο τη χρησιμοποίηση μεγάλης γκάμας τεχνολογιών όσο και τη λήψη μεγάλων και δύσκολων αποφάσεων και συνεπώς η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί πολύ επίκαιρο και καυτό θέμα.

    [22] (Κ) ΕΕ - Κοινοτικοί πόροι - Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να προτείνει τον διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων που θα διατεθούν την περίοδο 2007-2013 στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας και τον τριπλασιασμό των πόρων για τον τομέα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.

    Η πρόταση που υιοθέτησε η Επιτροπή μετά από εισήγηση της αρμόδιας για θέματα προϋπολογισμού Λιθουανής Επιτρόπου Ντάλια Γκριμποσκάιτε, προβλέπει τη διάθεση 67,8 δις ευρώ στον τομές της έρευνας και τεχνολογίας για την επταετία 2007-2013. Σε σχέση με το προηγούμενο δημοσιονομικό «πακέτο» της περιόδου 2000-2006 πρόκειται για διπλασιασμό των πόρων.

    [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης. Τον κ. Αλογοσκούφη θα συνοδεύει 9-μελής αντιπροσωπεία.

    [24] (Κ) ΠΕΟ - DEV - IS - Συνέδριο - Ε/Κ και Τ/Κ εργαζόμενες

    Οι εργαζόμενες γυναίκες από τις δύο κοινότητες της Κύπρου θεωρούν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει θετικά στην πορεία των γυναικών για ισότητα και ευημερία και συμφωνούν ότι η μη επίλυση του προβλήματος θα έχει αρνητικές επιδράσεις για τις γυναίκες της Κύπρου.

    Σε κοινή διακήρυξη στο πλαίσιο του πρώτου δικοινοτικού τους συνεδρίου, οι γυναίκες της ΠΕΟ και της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV-IS αναφέρουν επίσης ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από την κατάσταση των εργαζομένων γυναικών στις δύο κοινότητες και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν το διάλογο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Το δικοινοτικό συνέδριο με τίτλο ''''Η θέση της Ελληνοκύπριας και της Τουρκοκύπριας εργαζόμενης γυναίκας-προοπτικές για μια επανενωμένη πατρίδα'' πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή και άλλων ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικών και γυναικείων οργανώσεων.

    [25] (Κ) Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων - ΕΣΚ - Ψήφισμα

    Η Ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας στις 3-4 Απριλίου ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την Κύπρο, που υπέβαλε η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τα εμπόδια που εξακολουθούν να επιβάλλουν η λεγόμενη τ/κ διοίκηση και ο τουρκικός στρατός στην ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων σε όλες τις πηγές πληροφοριών στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, στο ψήφισμα καταδικάζεται ως απαράδεκτη η απαίτηση να ζητείται από τους δημοσιογράφους η επίδειξη διαβατηρίου ή ταυτότητας και να παίρνουν ''θεώρηση'' για να περάσουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και ακόμη να παίρνουν άδεια αφού υποβάλλουν εκ των προτέρων κατάλογο των ατόμων με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν ενώ πάντοτε συνοδεύονται από λειτουργό της τ/κ διοίκησης.

    Το ψήφισμα αξιώνει επίσης να τερματιστούν όλες οι διώξεις εναντίον των δημοσιογράφων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των δημοσιογράφων σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Καλεί παράλληλα την λεγόμενη τ/κ διοίκηση και την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και τα δικαιώματα των δημοσιογράφων καθώς και την υποχρέωση τους να άρουν όλα τα εμπόδια στην επιτέλεση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    Παράλληλα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε, η ετήσια συνέλευση ενέκρινε πρωτοβουλία της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΟΔ να οργανώσει στην Κύπρο συνάντηση με την Ενωση Συντακτών και το τ/κ συνδικάτο εργαζομένων στον Τύπο, Basin Sen, στην παρουσία και της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Συνδικάτου Τούρκων Δημοσιογράφων, με ημερήσια διάταξη που θα συμφωνηθεί και θα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τίθενται στο ψήφισμα καθώς και κοινών επαγγελματικών προβλημάτων.

    Η Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα και δεύτερο επείγον ψήφισμα που υποβλήθηκε επίσημα από την Διοικούσα Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων κατόπιν πρωτοβουλίας της ΕΣΚ και το οποίο αναφέρεται στην καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προσφυγή της χήρας του δολοφονηθέντος από τους ''γκρίζους λύκους'' Κουτλού Ανταλί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)

    [26] (Κ) Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Συνεδρία - Συμβουλευτικό σώμα

    Οι ανησυχίες των συγγενών των αγνοουμένων για τις μη εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων εκφράστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλευτικού Σώματος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στην παρουσία του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή και του Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνη Γεωργίου.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλευτικού Σώματος της Οργάνωσης.

    Ανέφερε επίσης ότι κατά την συνεδρία ακούστηκαν τόσο τα προβλήματα της απουσίας της ουσιαστικής διερεύνησης στο θέμα των αγνοουμένων όσο και στο θέμα της επίλυσης των σοβαρών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων.

    [27] (Κ) Βρετανός ΥΠΕΞ - Εκθεση για Κυπριακό - Παρατηρήσεις

    Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε τη θέση ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει τη μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση του Κυπριακού, αναγνωρίζει ότι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν κατ ανάγκην μερικές αλλαγές και ότι το αποτέλεσμα τέτοιων διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της σαφούς πλειοψηφίας της κάθε μιας από τις δυο κοινότητες.

    Αυτό τονίζει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στις απαντητικές παρατηρήσεις του στην Εκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό που είχε δημοσιοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 7 April 2005 - 22:18:29 UTC