Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κηδεία Πάπα
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - ΕΔΑΔ - Τουρκία - Ανακοίνωση
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΕΣΚ - Επιστολή προς Πρεσβευτή ΗΠΑ
  • [06] (Κ) Κηδεία Πάπα - Μεσίστιες οι σημαίες
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΜΚΕ Τουρκίας - ΕΕ - Οικολόγοι - Επίσκεψη
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη - ΕΔΑΔ (1)
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Απόφαση ΕΔΑΔ (2)
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Οδόφραγμα Ζώδιας
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Γερμανική φόρμουλα
  • [15] (Κ) Καλαθόσφαιρα - All Star Day 2005 - Κύπρος
  • [16] (K) Υπουργός Οικονομικών Ελλάδας - Αφιξη
  • [17] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Έκθεση East Med Marine
  • [18] (Κ) Επαρχία Λεμεσού - Σεισμός
  • [19] (K) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ελλάδας
  • [20] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κηδεία Πάπα - Αναχώρηση
  • [21] (Κ) Αθήνα - Θάνατος Γρηγόρη Μπιθικώτση - Βιογραφικό
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εφεδροι Καταδρομείς - 20ο Συνέδριο
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρενιέ Γ' - Συλλυπητήρια
  • [24] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [25] (Κ) Βρετανία - Σκιώδης ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος
  • [26] (Κ) Θέατρο Λέξη - Δέσποινα Γκάτζιου - Παράσταση

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κηδεία Πάπα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί απόψε, στις 8.10, για τη Ρώμη μέσω Αθηνών για να παραστεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, που θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στο Βατικανό.

    Την Εκκλησία της Κύπρου θα εκπροσωπήσουν ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που συστάθηκε στα κατεχόμενα δεν αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο για τις προσφυγές Ε/Κ για τις κατεχόμενες περιουσίες τους, οι θέσεις του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το Κυπριακό, καθώς και η φόρμουλα που επεξεργάστηκαν οι ''τ/κ αερογραμμές'' για απευθείας πτήσεις από το Λονδίνο, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η υπόθεση του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ, οι καταγγελίες ότι χρησιμοποιημένα μηχανέλαια διοχετεύονται σε χώρους διατροφής, καθώς και καταγγελίες σχετικά με τις διαδικασίες προμήθειας των φαρμάκων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Το γραφείο του Τάσου πίσω από τη Demeno Trading Ltd'' γράφει ότι "το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και Σία βρίσκεται πίσω από την κυπριακή εταιρεία Demeno Trading Ltd, η οποία όπως αποκάλυψε χθες η 'Α', βρίσκεται εδώ και 15 μήνες στο μάτι του κυκλώνα στη Σερβία, λόγω της συμμετοχής της στην ιδιοκτησία της εταιρείας JAKA 80 των Σκοπίων, που αγόρασε σε δημοπρασία σερβική φαρμακοβιομηχανία και έκτοτε έγινε αιτία πρόκλησης μεγάλου οικονομικού προβλήματος στη Σερβία". Αλλού γράφει ότι σε αντίθεση με την Κύπρο, η Ελλάδα παρουσιάζεται έτοιμη να δεχθεί τη γερμανική φόρμουλα η οποία θα επιτρέπει στην Αγκυρα να παρατείνει την κύρωση και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης για ακόμη ένα χρόνο.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ευρω-Σφαλιάρα στην Τουρκία'' αναφέρει πως πολύ σημαντική ακόμη και για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού χαρακτηρίζεται η χθεσινή απόφαση του Τρίτου Τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, ως έχει τώρα, δεν αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο και πως η υπόθεση Μύρα Ξενίδη-Αρέστη εναντίον της Τουρκίας έχει κηρυχθεί παραδεκτή. Αλλού αναφέρεται στις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που ανακοίνωσαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, λόγω της αυξανόμενης τιμής του πετρελαίου.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Αλλα κόλπα για πτήσεις'' γράφει στο κύριο θέμα ότι φόρμουλα απευθείας πτήσεων από το Λονδίνο στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου επεξεργάστηκαν οι ''τ/κ αερογραμμές'' και πραγματοποίησαν ήδη δύο δοκιμαστικές πτήσεις, παρόλο που αυτή η διευθέτηση δεν αφήνει ικανοποιημένη την τουρκική πλευρά. Προσθέτει ότι ο τρόπος που πραγματοποιήθηκαν και οι δύο αυτές πτήσεις "είναι νόμιμος, καθώς δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες του ICAO". Αλλού γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι επί σειρά ετών υπήρξαν "παρατυπίες και παρανομίες" στις διαδικασίες προμήθειας των φαρμάκων, οι οποίες οδήγησαν στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και έθεσαν σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Μηχανέλαια στα στομάχια μας'' γράφει ότι τρεις χιλιάδες τόνοι χρησιμοποιημένων μηχανέλαιων από πρατήρια καυσίμων και γκαράζ διοχετεύονται παράνομα ως καύσιμη ύλη και προσθέτει ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πού καταλήγουν. Πιστεύεται, γράφει η ''Σ'', ότι χρησιμοποιούνται σε χώρους που αφορούν τη διατροφή για την παραγωγή τροφίμων. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι τη θεώρησή τους για το Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα έδωσαν στη δημοσιότητα οι Βρετανοί και με ένα σημείωμά του το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εισηγείται αφενός τη διερεύνηση των πιθανοτήτων για άμεση έναρξη απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα, αφετέρου τη μείωση του κατοχικού στρατού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Προς αναδόμηση του ΔΣ της ΑΗΚ'' αναφέρει πως συζητήσεις σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο γίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αντικείμενο την τύχη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, η θητεία του οποίου λήγει σε λιγότερο από τρεις μήνες. Οι μέχρι χθες σκέψεις προέβλεπαν παραμονή 2 - 3 μελών του υφιστάμενου ΔΣ που θα κληθούν να αναλάβουν και τα ηνία. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος αρχίζει σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως η υπογραφή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία σημαίνει και εφαρμογή του το ταχύτερο δυνατό.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ευρω - χαστούκι στην κατοχή'' γράφει ότι κόλαφος για την Τουρκία και τις κατοχικές αρχές αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του ΕΔΑΔ, σύμφωνα με την οποία η ''επιτροπή αποζημιώσεων'' που έχουν συστήσει οι κατοχικές αρχές δεν θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία σε ό,τι αφορά προσφυγές Ε/Κ για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου οι Ε/Κ δεν είναι αναγκασμένοι να εξαντλήσουν εσωτερικά ένδικα μέσα και μπορούν να απευθυνθούν στο Δικαστήριο απευθείας. Αλλού η ''Χ'' γράφει ότι ο ΔΗΣΥ δεν αποκλείει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο να έχουν δολοφονηθεί την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ αθώοι πολίτες εξαιτίας των πολιτικών τους φρονημάτων.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κόλαφος από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία'' πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε πως η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που συστάθηκε από το ψευδοκράτος δεν μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εσωτερική θεραπεία στις απαιτήσεις των Ε/Κ προσφύγων, ανοίγοντας τις πόρτες σε σωρεία δικαστικών υποθέσεων κατά της Τουρκίας. Αλλού αναφέρει πως αρμόδιος των Υπηρεσιών Υγείας ανέφερε πως το μέλι με υπολείμματα αντιβιοτικών έχει αποσυρθεί από την αγορά και έχει καταστραφεί.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κηδεία Πάπα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί απόψε για τη Ρώμη μέσω Αθηνών για να παραστεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, που θα γίνει την Παρασκευή το πρωί στο Βατικανό.

    Την Εκκλησία της Κύπρου θα εκπροσωπήσουν ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Ξενίδη Αρέστη - Απόφαση

    Η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη εξέφρασε χθες την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Μύρας Ξενίδη - Αρέστη εναντίον της Τουρκίας.

    Η τρίτη επιτροπή του ΕΔΑΔ απεφάνθη επίσης χθες ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα δεν θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία σε ό,τι αφορά προσφυγές Ε/Κ για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Σχολιάζοντας την απόφαση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης τη χαρακτήρισε ''αναμενόμενη'' καθώς το ΕΔΑΔ λειτουργεί με βάση τη Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη νομολογία του. ''Ηταν καθαρό ότι θα κατέληγε σε αυτήν την απόφαση'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, η κυβέρνηση είχε πράξει παν το δυνατόν για να ενημερώσει το ΕΔΑΔ ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που συστήθηκε στα κατεχόμενα ήταν ''καθαρά πολιτική πράξη'' και όχι εσωτερικό ένδικο μέσον υπό την έννοια των σχετικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    ''Και το Δικαστήριο όχι μόνο έχει θεωρήσει ότι (η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων) δεν είναι ένδικο μέσο, αλλά επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι εκείνο που αποτελεί αντικείμενο παραβίασης και όχι η όποια εισήγηση για αποζημιώσεις'', εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''ενώπιον του ΕΔΑΔ υπάρχουν αρκετές εκτατοντάδες προσφυγών Ε/Κ που εκκρεμούν''.

    ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη εναντίον Τουρκίας

    Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης την χθεσινή απόφαση του τρίτου Τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα, ως έχει τώρα, δεν αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο, προσθέτοντας πως η απόφαση που αφορά την υπόθεση Μύρα Ξενίδη-Αρέστη εναντίον της Τουρκίας έχει κηρυχθεί παραδεκτή και θα πάρει την πορεία της ενώπιον του Δικαστηρίου.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης, στην απόφαση το ΕΔΑΔ επαναβεβαιώνει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις αναφορικά με προσφυγές εναντίον της Τουρκίας και εξήγησε ότι τόσο η αιτήτρια όσο και η τουρκική κυβέρνηση έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεξέταση της σημερινής απόφασης σχετικά με την προδικαστική ένταση που πρόβαλε η Τουρκία για τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.

    ''Η ουσία της απόφασης είναι ότι η επιτροπή αποζημιώσεων που έχει γίνει στην υποτελή τοπική διοίκηση δεν θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία την οποίαν οι Ε/Κ, που έχουν προσφύγει στο ΕΔΑΔ ή που θα προσφύγουν, δεν είναι αναγκασμένοι να εξαντλήσουν'', είπε ο κ. Δημητριάδης σε συνέντευξη Τύπου.

    Χαρακτήρισε την απόφαση ''μεγάλης σημασίας γιατί ο δρόμος συνεχίζει να είναι ανοικτός για προσφυγές εναντίον της Τουρκίας'', τονίζοντας πως ''η επιβεβαίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιουσίας είναι το πιο σημαντικό'', ιδιαίτερα εάν λάβει κάποιος υπόψη ότι η υπόθεση αυτή αφορά περιουσία στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

    Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η θεραπεία που προσφέρεται από την ''επιτροπή'' δηλαδή οι αποζημιώσεις που δίδονται δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία διότι δεν δίδεται αποκατάσταση στην περιουσία του συγκεκριμένου ατόμου, ενώ δεν καλύπτεται το θέμα της παραβίασης του ανθρώπινου δικαιώματος της κατοικίας ούτε και το θέμα της δυσμενούς διάκρισης που έχουν υποστεί οι Ε/Κ από την τουρκική εισβολή, αφού οι Ε/Κ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περιουσίες τους επειδή είναι Ελληνες Κύπριοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

    Η απόφαση του ΕΔΑΔ, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, είναι σημαντική γιατί επιβεβαιώνει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Δικαστηρίου, δηλαδή στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, στην τέταρτη Διακρατική Προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας, στην υπόθεση Δημάδη και άλλες.

    Το ΕΔΑΔ, με την απόφαση του, απαντά και στα επιχειρήματα της Τουρκίας αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι οι δύο κοινότητες, ίσες σε ό,τι αφορά τις δικοινοτικές συνομιλίες, δεν εξυπακούεται αναγνώριση του ψευδοκράτους και διαπιστώνοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει να εξασκεί έλεγχο στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου συνεχίζει να έχει ευθύνη για το τι γίνεται στα κατεχόμενα.

    Το Δικαστήριο σημειώνει επίσης ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν δεν έχει νομικές επιπτώσεις που να φέρνουν σε τέλος την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε πως το ΕΔΑΔ επιτρέπει επανεξέταση μιας απόφασης εφόσον εγείρονται θέματα γενικού ενδιαφέροντος και υπάρχει η δυνατότητα μιας τρίμηνης προθεσμίας για τους διαδίκους να ζητήσουν την επανεξέταση της υπόθεσης για το συγκεκριμένο αυτό.

    Το Δικαστήριο δεν εξέτασε τη νομιμότητα της λεγόμενης επιτροπής, διευκρίνισε, προσθέτοντας πως η απόφαση αποτελεί νομικό προηγούμενο και επισημαίνοντας πως εάν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν στα κατεχόμενα δεν υπάρχει λόγος το ΕΔΑΔ να επανεξετάσει αυτό το θέμα.

    ''Η απόφαση αυτή δεν είναι καταδικαστική, είναι απόφαση για το παραδεκτό της υπόθεσης, το ζητούμενο αφορούσε τη νέα προδικαστική ένταση που προέβαλε η Τουρκία ότι η επιτροπή αποζημιώσεων και η μερική άρση στην ελεύθερη διακίνηση δημιούργησαν ένα νέο εσωτερικό ένδικο μέσο που έπρεπε οι Ε/Κ να εξαντλήσουν'', εξήγησε. Το Δικαστήριο απάντησε αρνητικά, συμπλήρωσε.

    Αναφορικά με τα μελλοντικά βήματα, είπε πως η υπόθεση Αρέστη εναντίον Τουρκίας θα εξεταστεί στην ουσία της σε μεταγενέστερο στάδιο, και συνήθως το ΕΔΑΔ ζητά καταχώρηση νέων παρατηρήσεων επί της ουσίας της υπόθεσης (δικαίωμα περιουσίας, κατοικίας και τη δυσμενή διάκριση που έχει υποστεί η αιτήτρια λόγω της εθνικής καταγωγής της και του θρησκεύματός της).

    Σε άλλη ερώτηση, είπε πως το Δικαστήριο δέχεται ξανά ότι οι περιουσίες στα κατεχόμενα εξακολουθούν να ανήκουν στους κατόχους των τίτλων ιδιοκτησίας που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία πριν το 1974.

    Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο κίνδυνο αναγνώρισης των λεγόμενων δικαστηρίων στα κατεχόμενα, ο κ. Δημητριάδης είπε πως ο κίνδυνος υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει, όπως καταγράφηκε στην παράγραφο 102 στην απόφαση του ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας που αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχουν εσωτερικά ένδικα μέσα στα κατεχόμενα η αποτελεσματικότητα των οποίων θα εξετάζεται σε κάθε περίπτωση.

    Στο παρόν στάδιο το ΕΔΑΔ έχει κηρύξει 33 υποθέσεις Ε/Κ παραδεκτές ενώ εκκρεμούν εκατοντάδες άλλες εναντίον της Τουρκίας.

    ΔΗΣΥ - Υπόθεση Αρέστη

    Ο ΔΗΣΥ με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί της προσφυγής της Μύρας Ξενίδη-Αρέστη από την Αμμόχωστο.

    Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι ''η σημαντική αυτή απόφαση, για μια ακόμη φορά εγκαλεί την Τουρκία ως αποκλειστικά υπεύθυνη για ότι συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών των Ε/Κ και την στέρηση της δυνατότητας ελεύθερης νομής και διάθεσης τους''.

    Νέοι Ορίζοντες - Υπόθεση Αρέστη

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Αρέστη, με την οποία κρίθηκε ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων δεν παρέχει αποτελεσματική θεραπεία για τους Ε/Κ που έχουν περιουσίες στα κατεχόμενα, αποτελεί ακόμη μια νίκη της νομιμότητας του κράτους και συνιστά άλλη μια καταδίκη της κατοχής, αναφέρουν οι Νέοι Ορίζοντες.

    Σε ανακοίνωση τους, οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι είναι επίσης σημαντικό ότι το Δικαστήριο αποφάνθηκε ουσιαστικά ότι η απόρριψη εκ μέρους των Ε/Κ του σχεδίου Ανάν δεν μειώνει τα δικαιώματα που αυτοί έχουν πάνω στις περιουσίες τους.

    Εκπρόσωπος - Λεμεσός - Τ/κ σχολείο

    Η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να εξασφαλιστεί το δικαίωμα εκπαίδευσης και της τουρκικής γλώσσας των Τ/Κ που διαμένουν τη Λεμεσό, διαβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα της λειτουργίας σχολείου για τους Τ/Κ μαθητές που διαμένουν στη Λεμεσό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις επαφές με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το όλο θέμα

    Αβέρωφ Νεοφύτου - Τ/κ σχολείο - Ιρλανδός Πρεσβευτής

    Θετικό βήμα το οποίο στέλνει προς την τ/κ κοινότητα το μήνυμα πως η Κυπριακή Δημοκρατία νοιάζεται και μεριμνά για την εκπαίδευση των Τ/Κ χαρακτήρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να στελεχώσει και να λειτουργήσει τ/κ σχολείο στη Λεμεσό, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με αντιπροσωπεία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, ο κ. Νεοφύτου απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο που φέρουν τον Ιρλανδό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Τζον Σουίφτ να έχει δηλώσει στα κατεχόμενα ότι για τη στασιμότητα στο Κυπριακό ευθύνονται οι Ε/Κ και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποτελεί ''εμπόδιο'' για τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι ''τέτοια θέματα χρειάζονται λεπτότατους χειρισμούς''.

    ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΗΠΑ - Οπλα μαζικής καταστροφής

    Καθοριστικής σημασίας είναι η συμμετοχή της Κύπρου στις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας και τα όπλα μαζικής καταστροφής, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Ο κ. Ζακχαίος μιλούσε κατά την έναρξη του 2ου γύρου συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών της κυπριακής και της αμερικανικής κυβέρνησης, για συνομολόγηση Διμερούς Συμφωνίας στα πλαίσια της ''Πρωτοβουλίας εναντίον της Διάδοσης Οπλων Μαζικής Καταστροφής''.

    Βρετανός ΥΠΕΞ - Εκθεση για Κυπριακό - Παρατηρήσεις

    Η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε τη θέση ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει τη μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση του Κυπριακού, αναγνωρίζει ότι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν κατ ανάγκην μερικές αλλαγές και ότι το αποτέλεσμα τέτοιων διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της σαφούς πλειοψηφίας της κάθε μιας από τις δυο κοινότητες.

    Αυτό τονίζει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στις απαντητικές παρατηρήσεις του στην Εκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό που είχε δημοσιοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Στρο προσθέτει ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της εξεύρεσης λύσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να θεωρήσει ως προτεραιότητα την εφαρμογή των γνωστών κανονισμών.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ελσίνκι - Τρομοκρατία

    Για το Ελσίνκι της Φινλανδίας αναχώρησε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου για να λάβει μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα τρομοκρατίας, ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος.

    Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι μετά το Ελσίνκι θα μεταβεί στη Ρήγα της Λετονίας όπου θα υπογράψει διμερή σύμβαση με την κυβέρνηση της χώρας για θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Λαθρομετανάστες

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βλέπουν θετικά τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, που είναι ο τερματισμός της χορήγησης ''θεωρήσεων εισόδου'' στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από την Τουρκία και ο έλεγχος των θαλασσών βορείως της Κύπρου από μικτές περιπολίες πλοίων των χωρών της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες πλοίων χωρών της ΕΕ στη θάλασσα, βόρεια της Κύπρου.

    Υπουργός Οικονομικών Ελλάδας - Κύπρο - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα συνοδεύεται από 9μελή αντιπροσωπεία.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμών της Βουλής και τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

    Αρχηγός ΕΦ - Βρυξέλες - Σύνοδος

    Στις Βρυξέλες μεταβαίνει την Κυριακή, 10 Απριλίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος προκειμένου να συμμετάσχει στην εξαμηνιαία Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, η Σύνοδος διεξάγεται σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Στρατού των χωρών της ΕΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Απριλίου στη βελγική πρωτεύουσα.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Διακοινοβουλευτική Ενωση

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη σε λύση λειτουργικής, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων, τόνισε χθες ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της 112ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης που πραγματοποιείται στη Μανίλα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ''να διαπραγματευτεί στη βάση αυτή'' προσθέτοντας ότι ''αναμένουμε πως η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα επιδείξουν εποικοδομητική στάση''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Απευθείας εμπόριο - Βρετανία

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι πολίτες της έχουν δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του Λουξεμβούργου σε περίπτωση που οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να διεξαγάγει απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα χωρίς να τηρούν τις αρχές της νομιμότητας και χωρίς να επιδεικνύεται σεβασμός στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι «ουδέποτε η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετήθηκε εναντίον των εμπορικών σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με τις χώρες μέλη της ΕΕ» και επανέλαβε ότι «αυτό που λέμε και είμαστε αντίθετοι είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει συσχετισμός μεταξύ του εμπορίου και του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου».

    Για αυτό, συνέχισε, «είπαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, να πάρουν τα χρήματα οι Τ/Κ και το εμπόριο να γίνει και να διεξάγεται τηρουμένων των αρχών της νομιμότητας και με σεβασμό της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    ΕΕ - Αδάμου - Συνέδριο για την Ασφάλεια ασθενών

    Σε συνέδριο για την Ασφάλεια των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη λουξεμβουργιανή προεδρία, έλαβε μέρος και ήταν εκ των ομιλητών, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

    Στην ομιλία του, η οποία είχε ως θέμα: ''Ασφάλεια των Ασθενών από την οπτική γωνία ενός Ευρωβουλευτή'', ο Δρ Αδάμου σημείωσε ότι πολλές φορές η περίθαλψη προσφέρεται στους ασθενείς κάτω από αντίξοες συνθήκες και μέσα σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια. Σε γενικές γραμμές, οποιοδήποτε είδος περίθαλψης απαιτεί τόσο τη χρησιμοποίηση μεγάλης γκάμας τεχνολογιών όσο και τη λήψη μεγάλων και δύσκολων αποφάσεων και συνεπώς η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί πολύ επίκαιρο και καυτό θέμα.

    Οπως υπογράμμισε, τα ιατρικά λάθη έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στο σχετικό ιατρικό προσωπικό καθώς και σε ολόκληρη την κοινή γνώμη, ενώ παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης πάνω στο θέμα, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά πιο σημαντικά και πιο ανησυχητικά στο Πανευρωπαϊκό.

    Ο κ. Αδάμου πληροφόρησε το κοινό ότι η ασφάλεια των ασθενών πρέπει να περιλαμβάνει τον έλεγχο των λοιμώξεων, ασφαλή χρησιμοποίηση φαρμάκων, ασφάλεια των ιατρικών μηχανημάτων, καθώς επίσης και έναν κώδικα καλής κλινικής συμπεριφοράς και την δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος περίθαλψης.

    Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων - Συνεδρία - Συμβουλευτικό σώμα

    Οι ανησυχίες των συγγενών των αγνοουμένων για τις μη εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων εκφράστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλευτικού Σώματος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στην παρουσία του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή και του Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνη Γεωργίου.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Συμβουλευτικού Σώματος της Οργάνωσης.

    Ανέφερε επίσης ότι κατά την συνεδρία ακούστηκαν τόσο τα προβλήματα της απουσίας της ουσιαστικής διερεύνησης στο θέμα των αγνοουμένων όσο και στο θέμα της επίλυσης των σοβαρών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων.

    Ερωτηθείς τι εννοεί με τις μη-εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως υπάρχει μια νέα φάση στην οποία πέρασε το θέμα των αγνοουμένων από τις 2 Ιουνίου μετά από τις πιέσεις της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

    ''Σε αυτή την νέα φάση οι Τούρκοι διαφοροποιήθηκαν φραστικά για πρώτη φορά και περιμένουμε εδώ και εννέα μήνες η φραστική διαφοροποίηση των Τούρκων να μετατραπεί σε έμπρακτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς δεν έχει γίνει έμπρακτο θετικό βήμα ακόμα από πλευράς της Τουρκίας, όμως υπάρχει κάτι διαφορετικό από προηγουμένως. Εμείς θα δώσουμε την ευκαιρία στην πρωτοβουλία αυτή να εξελιχθεί'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πιέζει για εφαρμογή της καταδικαστικής απόφασης του ίδιου του Δικαστηρίου εναντίον της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι αξιοποιώντας τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «τα νέα όπλα που έχουμε ενώπιον μας», ότι θα δημιουργηθούν εκείνες οι επιρροές και οι πιέσεις προς την Τουρκία να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων.

    ΠΕΟ - DEV - IS - Συνέδριο - Ε/Κ και Τ/Κ εργαζόμενες

    Οι εργαζόμενες γυναίκες από τις δύο κοινότητες της Κύπρου θεωρούν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει θετικά στην πορεία των γυναικών για ισότητα και ευημερία και συμφωνούν ότι η μη επίλυση του προβλήματος θα έχει αρνητικές επιδράσεις για τις γυναίκες της Κύπρου.

    Σε κοινή διακήρυξη στο πλαίσιο του πρώτου δικοινοτικού τους συνεδρίου, οι γυναίκες της ΠΕΟ και της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV-IS αναφέρουν επίσης ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων γύρω από την κατάσταση των εργαζομένων γυναικών στις δύο κοινότητες και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν το διάλογο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Το δικοινοτικό συνέδριο με τίτλο ''''Η θέση της Ελληνοκύπριας και της Τουρκοκύπριας εργαζόμενης γυναίκας-προοπτικές για μια επανενωμένη πατρίδα'' πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή και άλλων ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικών και γυναικείων οργανώσεων.

    Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων - ΕΣΚ - Ψήφισμα

    Η Ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας στις 3-4 Απριλίου ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για την Κύπρο, που υπέβαλε η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τα εμπόδια που εξακολουθούν να επιβάλλουν η λεγόμενη τ/κ διοίκηση και ο τουρκικός στρατός στην ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων σε όλες τις πηγές πληροφοριών στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, στο ψήφισμα καταδικάζεται ως απαράδεκτη η απαίτηση να ζητείται από τους δημοσιογράφους η επίδειξη διαβατηρίου ή ταυτότητας και να παίρνουν ''θεώρηση'' για να περάσουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και ακόμη να παίρνουν άδεια αφού υποβάλλουν εκ των προτέρων κατάλογο των ατόμων με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν ενώ πάντοτε συνοδεύονται από λειτουργό της τ/κ διοίκησης.

    Το ψήφισμα αξιώνει επίσης να τερματιστούν όλες οι διώξεις εναντίον των δημοσιογράφων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των δημοσιογράφων σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Ριζοκάρπασο - Καθηγητές - Νηπιαγωγός - Ιερέας - Μετάβαση

    Το κατοχικό καθεστώς ενέκρινε τη μετάβαση καθηγητών των Θρησκευτικών και της Φυσικής στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, καθώς και Νηπιαγωγού στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου, όπως επίσης και την εγκατάσταση δεύτερου ιερέα στην Καρπασία.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας οι τρεις εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα από αύριο είναι η Φυσικός Ανδρούλα Σιακκαλή, ο Θεολόγος Γεώργιος Μιχαήλ και η Νηπιαγωγός Μάρω Ιωάννου.

    ΕΔΟΝ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Συνάντηση

    Οι οργανώσεις νεολαίας της ΕΔΟΝ και του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακκιντζί συναντήθηκαν χθες στα κατεχόμενα και συμφώνησαν στη συνέχιση του διαλόγου τους ούτως ώστε να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές τους και να συμβάλουν στην επανένωση του τόπου.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Γιώργος Λουκαϊδης επεσήμανε μετά τη συνάντηση ότι ο αγώνας των δύο νεολαιών είναι κοινός και υπενθύμισε ότι σε συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο αποφάσισαν όπως βάση του διαλόγου τους είναι η ενδυνάμωση των κοινών ενεργειών τους ούτως ώστε να επιτευχθεί η επανένωση του τόπου και των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της νεολαίας του ΚΕΔ Μεχμέτ Χαρματζί είπε ότι η σχέση των δύο οργανώσεων είναι μακρά και βασίζεται στο σεβασμό και πρόσθεσε ότι οι προοδευτικές ομάδες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να βελτιώσουν τη σχέση και τη συνεργασία τους.

    Ακαδημία Αθηνών - Κύπριος Επιστήμονας

    Τον διακεκριμένο Κύπριο επιστήμονα Ελευθέριο Διαμαντή, καθηγητή της Κλινικής Βιοχημείας, υποδέχθηκε ως αντεπιστέλλον μέλος η Ακαδημία Αθηνών.

    Σε δημόσια συνεδρία που πραγματοποιήθηκε προχθές και στην παρουσία μελών της Ακαδημίας, Πανεπιστημιακών, φοιτητών και πλήθος κόσμου, έγινε η επίσημη υποδοχή του καθηγητή Ελευθέριου Διαμαντή ως αντεπιστέλλοντος μέλους.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής επιστημονικής πορείας και των επιτευγμάτων του στον τομέα της εργαστηριακής ιατρικής.

    Ποδόσφαιρο -Πρωτάθλημα Κύπρου και Ασπίδα ΚΟΠ- Αγώνες

    Η έναρξη του κυπριακού ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών 2005-2006 ορίσθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) για το Σαββατοκύριακο 27 - 28 Αυγούστου 2005.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ο αγώνας μεταξύ της πρωταθλήτριας και κυπελλούχου για την κατάκτηση της Ασπίδας ΚΟΠ ορίσθηκε όπως διεξαχθεί στο στάδιο ΓΣΠ Λευκωσίας, την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 8:00 το βράδυ.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές

    Αρνητικά, ύστερα από τη προχθεσινή ανοδική πορεία, έκλεισε η χρηματαγορά, ως αποτέλεσμα του πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,04%, κλείνοντας στις 1.178,48 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,18% και έκλεισε στις 84,41 μονάδες. Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 234 χιλιάδων λιρών.

    Αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,02% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 395,34 μονάδες.

    [04] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - ΕΔΑΔ - Τουρκία - Ανακοίνωση

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, χαιρετίζοντας τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας, τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι η απόφαση θωρακίζει την κρατική οντότητα και τη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Νικήτα επισημαίνει τρία σημεία της απόφασης που αφορούν τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους, τη συνεχιζόμενη ευθύνη της Τουρκίας στα κατεχόμενα αφού ασκεί στρατιωτικό έλεγχο και το γεγονός ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους δεν τερματίζει την παραβίαση από την Αγκυρα των δικαιωμάτων των προσφύγων, προσθέτοντας πως ακόμα και εάν το σχέδιο Ανάν υιοθετείτο δεν θα παρείχε άμεση θεραπεία, σε θέματα αποκατάστασης των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας τονίζει παράλληλα ως σημαντικό στοιχείο της απόφασης το γεγονός πως οι Ε/Κ δεν οφείλουν να απευθύνονται στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του κατοχικού καθεστώτος πριν απευθυνθούν στο ΕΔΑΔ για θέματα που αφορούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα αφού η εν λόγω επιτροπή θεωρείται από το Δικαστήριο ως μη αποτελεσματικό τοπικό ένδικο μέσο.

    Το ΕΔΑΔ απέρριψε χθες προδικαστική ένταση της Τουρκίας, στην υπόθεση της Ε/Κ πρόσφυγα Μύρας Ξενίδη-Αρέστη, ότι η ''επιτροπή αποζημιώσεων'' αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο και ως εκ τούτου οι Ε/Κ θα πρέπει να διευθετούν τις αξιώσεις τους για θέματα περιουσίας μέσω αυτής της επιτροπής.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΕΣΚ - Επιστολή προς Πρεσβευτή ΗΠΑ

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) Ανδρέας Καννάουρος με χθεσινή επιστολή του προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον εκφράζει εκ μέρους της ΕΣΚ ανησυχία για το ρόλο των ΗΠΑ στο θέμα της ατιμωρησίας σε ό,τι αφορά τις δολοφονίες δημοσιογράφων και άλλων υπαλλήλων στα μέσα ενημέρωσης στο Ιράκ.

    Με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της αμερικανικής επίθεσης στο ξενοδοχείο ''Παλαιστίνη'' της Βαγδάτης στις 8 Απριλίου 2003 κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι και άλλοι τραυματίστηκαν, ο κ. Καννάουρος αναφέρει πως ''ζητούμε από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη δέσμευσή τους για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και δικαιοσύνη για όλους, αποκαλύπτοντας ολόκληρη την αλήθεια για όλες τις υποθέσεις των υπαλλήλων στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν υπό ανεξήγητες ακόμη συνθήκες''.

    [06] (Κ) Κηδεία Πάπα - Μεσίστιες οι σημαίες

    Ανακοινώθηκε επίσημα ότι αύριο Παρασκευή, ημέρα της κηδείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, οι σημαίες στα κυβερνητικά κτίρια στην Κύπρο θα κυματίζουν μεσίστιες.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει στην κηδεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναχωρεί απόψε για την Αθήνα, από όπου θα μεταβεί αύριο το πρωί στη Ρώμη μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με το προεδρικό αεροσκάφος.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΜΚΕ Τουρκίας - ΕΕ - Οικολόγοι - Επίσκεψη

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο Πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ -Τουρκίας, Ολλανδός Ευρωβουλευτής Γιοστ Λάγκεντικ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Αύριο το μεσημέρι η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και ενδέχεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Το Σάββατο προγραμματίστηκαν συναντήσεις στα κατεχόμενα με τους Τ/Κ πολιτικούς Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Σερντάρ Ντενκτάς, Ντερβίς Ερογλου και τον πρόεδρο του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη - ΕΔΑΔ (1)

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη, που έγινε παραδεκτή από το Δικαστήριο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως με την απόφαση επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία θεωρείται υπεύθυνη για όσες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισυμβαίνουν στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Ανέφερε ακόμη πως ''η περαιτέρω σημαντική διαπίστωση είναι ότι επαναβεβαιώνεται και πάλι από το ΕΔΑΔ ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας, το δικαίωμα των Ε/Κ ιδιοκτητών επί των περιουσιών τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, δεν έχει επηρεαστεί κατ' ουδένα τρόπο ούτε από τη συνεχιζόμενη κατοχή ούτε από οποιαδήποτε μέτρα της τοπικής διοίκησης που είναι υποτελής στην κατοχική δύναμη''.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 07/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5816               0,5850
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4507               0,4534
    Λίρα Αγγλίας              0,8464               0,8514
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 07/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 07/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4156            0,4189
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3460            0,3487
    Δολάριο Καναδά                  0,3689            0,3718
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0635            0,0640
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3748            0,3777
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Απόφαση ΕΔΑΔ (2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε σήμερα πως έστω και εάν η Τουρκία προβεί σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις αναφορικά με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, αυτές θα κριθούν εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων για τη χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ να κρίνει αναποτελεσματικό τοπικό ένδικο μέσο την ''επιτροπή'' που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα για υποθέσεις που αφορούν περιουσίες Ε/Κ, ο κ. Χρυσοστομίδης εξήγησε πως το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει πως έστω και εάν υιοθετείτο το σχέδιο Ανάν, αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την παροχή άμεσης θεραπείας σε αυτές τις υποθέσεις.

    ''Η οποιαδήποτε διόρθωση εκ μέρους της κατοχικής δύναμης θα υποστεί και πάλι τον έλεγχο και πιστεύω ότι το Δικαστήριο θα διαπιστώσει και πάλι ότι πρόκειται για παρελκυστική τακτική εκ μέρους της Τουρκίας'', τόνισε, προσθέτοντας πως τώρα τίποτε δεν εμποδίζει αυτή τη στιγμή την περαιτέρω προώθηση και εξέταση των προσφυγών εκατοντάδων Ε/Κ, ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα, που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Οδόφραγμα Ζώδιας

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμούς του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί το άνοιγμα της διόδου προς τα κατεχόμενα στη Ζώδια.

    ''Διαψεύδω κατηγορηματικά τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι εργασίες έχουν συμπληρωθεί από τη δική μας πλευρά και γίνεται ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανοίξει το συντομότερο το οδόφραγμα της Ζώδιας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης προκάλεσε τον κ. Ταλάτ να δεχτεί και τη διάνοιξη του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας για να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  234.857,06
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,94     0,63    216.513,31
    FTSE/CySE 20                           398,90     0,90    135.597,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.194,55     0,87    132.595,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.057,15     2,09     31.498,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.017,57     0,53     12.787,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.189,22     0,91    164.093,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.213,04     0,99     87.820,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.022,89     0,00        565,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.024,99     0,58     56.488,02
    FTSE Med (06/04/2005)                7.446,28     0,40
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Τις μικρές αυξομειώσεις, που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο έκλεισε με θετικό πρόσημο, ύστερα από τις οριακές απώλειες που σημείωσε χθες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,91%, κλείνοντας στις 1.189,22 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,63% και έκλεισε στις 84,94 μονάδες. Στα ίδια με τα χθεσινά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 234 χιλιάδες λίρες.

    Αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,9% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 398,9 μονάδες.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Γερμανική φόρμουλα

    Η κυβέρνηση καταγράφει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν τη Γερμανία να έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φόρμουλα που θα επιτρέπει στην Αγκυρα να παρατείνει την κύρωση και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης για ακόμη ένα χρόνο.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες στον Τύπο περί γερμανικής φόρμουλας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε σήμερα ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες καταγράφονται.

    [15] (Κ) Καλαθόσφαιρα - All Star Day 2005 - Κύπρος

    Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και ένα «μεγάλο στοίχημα» για την Κύπρο να αποδείξει ότι έχει τις δυνατότητες να φιλοξενήσει στο μέλλον μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτελεί η διοργάνωση στις 14 Απριλίου 2005 στη Λευκωσία του All Star Day 2005 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας FIBA Ευρώπης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης και Πρόεδρο της καλαθοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΛ Μιχάλη Λοϊζίδη.

    [16] (K) Υπουργός Οικονομικών Ελλάδας - Αφιξη

    Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να κάνουν πολλά για ανάπτυξη της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την άφιξή του το απόγευμα στην Κύπρο όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «με την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτύξουμε» την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ελλάδα και Κύπρος έχουν «πολλά κοινά και κοινά οικονομικά συμφέροντα» ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν «άψογη συνεργασία και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [17] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Έκθεση East Med Marine

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και γενικότερα η κυβέρνηση, υποστηρίζει εκδηλώσεις οι οποίες όχι μόνο αναβαθμίζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες στον τόπο αλλά αναδεικνύουν και την Κύπρο σαν ένα κέντρο συγκέντρωσης εκθετών από πολλές χώρες του κόσμου, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, στο περιθώριο της εναρκτήριας τελετής της διήμερης ναυτιλιακής έκθεσης «East Med Marine Exhibition, που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό.

    «Ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας είναι από τους πιο βασικούς τομείς της οικονομίας του τόπου», είπε ο κ. Θράσου τονίζοντας τον μεγάλο αριθμό εκθετών που συμμετέχουν στην διήμερη έκθεση (75).

    [18] (Κ) Επαρχία Λεμεσού - Σεισμός

    Σεισμική δόνηση επιφανειακού μεγέθους 4,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του χωριού Ασγάτας της Λεμεσού, σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα.

    Ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι ο σεισμός καταγράφηκε στις 17:27 από τους σεισμογράφους του και το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ.

    [19] (K) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ελλάδας

    Την εκτίμηση ότι υπάρχει σημαντική δυνατότητα για μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι στις επαφές που θα έχει με τον Κύπριο ομόλογο του Μάκη Κεραυνό καθώς και με άλλους παράγοντες ''θα εξετάσουμε πώς θα κάνουμε ακόμη βαθύτερη την συνεργασία όχι μόνο στον πολιτικό-πολιτιστικό τομέα που ήδη είναι βαθιά η συνεργασία αλλά και στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πλαίσια συνεργασίας προς όφελος και των δύο λαών''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ενημερώνοντας τον Ελληνα Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό του εξέφρασε την ευχή και προσδοκία ότι σύντομα θα αναληφθούν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

    [20] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κηδεία Πάπα - Αναχώρηση

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε πριν από λίγο για την Αθήνα, από όπου αύριο θα μεταβεί στο Βατικανό για να παραστεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    [21] (Κ) Αθήνα - Θάνατος Γρηγόρη Μπιθικώτση - Βιογραφικό

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, που με τη φωνή του μάγεψε όλη την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορα της, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο ''Υγεία'', όπου νοσηλευόταν από τον Ιανουάριο.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εφεδροι Καταδρομείς - 20ο Συνέδριο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά και αθόρυβα, για να δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις, που θα παρέχουν τα εχέγγυα για ουσιαστικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, μέσα στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρενιέ Γ' - Συλλυπητήρια

    Συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β' για το θάνατο του Πρίγκιπα Ρενιέ Γ', απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [24] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Πρόωρη θεωρεί ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την έλευση απεσταλμένου του στην περιοχή της Κύπρου, προκειμένου να μελετήσει το ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

    [25] (Κ) Βρετανία - Σκιώδης ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος

    Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάικλ Ανκράμ θεωρεί αδιανόητο να μη αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία δεδομένου ότι θαρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις 25 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Η Τουρκία έχει υποχρέωση πολιτική και νομική να την αναγνωρίσει πριν την 3η Οκτωβρίου, είπε.

    [26] (Κ) Θέατρο Λέξη - Δέσποινα Γκάτζιου - Παράσταση

    Πάνω από τους αρχαϊκούς τάφους ενός παλιού φούρνου των Αγίων Ομολογητών, τέσσερις γυναίκες ετοιμάζουν ένα μνημόσυνο με βάση τα ''Χορικά'' της Αντιγόνης και εξαιτίας της Κύπρου. Πρόκειται για την αλλιώτικη παράσταση του Θεάτρου Λέξη με τίτλο ''Μνήμη Αντιγόνης Μνήμα'' και σκηνοθέτη τη Δέσποινα Γκάτζιου, η πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί το Σάββατο στο πολιτιστικό ίδρυμα ARTos και ώρα 2100.

    Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η σκηνοθέτης εξήγησε πως η παράσταση αυτή αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριπτύχου σπουδής μελέτης πάνω στην αρχαία τραγωδία με αφορμή το έργο του Σοφοκλή ''Αντιγόνη''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 7 April 2005 - 22:19:27 UTC