Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Μπιλιράκης - Απευθείας πτήσεις - Επιστολή
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Βουλή - Σύσκεψη Αρχηγών - Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη
  • [05] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - International Association of Maritime Economists
  • [06] (Κ) ΕΕ - Αποναρκοθέτηση - Νεκρή ζώνη
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Αμυνας - Παραβίαση χωρικών υδάτων Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [12] (Κ) Ευρωβουλή - Βρετανική Προεδρία - Μπλερ
  • [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΣΑ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Ευρωβουλή - ΕΕΑ - Τριανταφυλλίδης
  • [15] (Κ) ΔΕΑ - Ιατροδικαστικός αρχαιολόγος - Ενημέρωση
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Φόρεϊν Οφις - Κατεχόμενα - Περιουσίες - Τροποποίηση οδηγίας
  • [17] (Κ) Ευρωβουλή - Απολογισμός προεδρίας - Κασουλίδης
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ Σλοβακίας - Ιακώβου - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Μπιλιράκης - Απευθείας πτήσεις - Επιστολή

    Το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου Μάικ Μπιλιράκης απέστειλε επιστολή προς Αμερικανούς βουλευτές, στην οποία προειδοποιεί σε σχέση με τους νόμους που διέπουν τις απευθείας πτήσεις με την κατεχόμενη Κύπρο.

    Στην επιστολή του, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής υπογραμμίζει ότι πρόθεσή του δεν είναι να αποθαρρύνει τα ταξίδια προς την Κύπρο αλλά να τονίσει πως ''η κυριαρχία της Κύπρου πρέπει να είναι σεβαστή''.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η διήμερη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Εντουαρντ Κουκάν, η ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η υπογραφή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο των ενταλμάτων αναστολής εκτέλεσης ενταλμάτων για αστικά χρέη, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, η αύξηση στα καύσιμα, η αναβολή της επίσκεψης του ΔΗΚΟ στο ΡΤΚ και το θέμα της άρσης της ασυλίας του Μάριου Ματσάκη.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αφηνίασαν οι τιμές'' γράφει ότι κοντά στα 3,5 δολάρια το βαρέλι ακριβότερη θα πληρώσουν τη βενζίνη και 4 δολάρια ακριβότερο το πετρέλαιο, οι εταιρείες πετρελαιοειδών σήμερα και αύριο όταν θα παραλάβουν νέα φορτία για τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας και λαμβάνει τη δέουσα θεραπευτική αγωγή.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Το δις εξ αμαρτείν...ουκ ανδρός σοφού'' γράφει ότι φωτιές άναψε στους κόλπους της συγκυβέρνησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του εναντίον του ΑΚΕΛ προκειμένου να στηρίξει την απόφαση του ΔΗΚΟ να αναβάλει τη χθεσινή του επίσκεψη στα κατεχόμενα, αφού στο χώρο της συνάντησης ήταν αναρτημένες οι σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας στα γραφεία του κόμματος του ΡΤΚ. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας διαβεβαίωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξει τις θέσεις της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου ύστερα από συνάντηση με πολυμελή κινέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ της χώρας Zhang Yesui.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εφαγαν το ψάρι και ανέβλεψαν'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι οι αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ στα κατεχόμενα, σε συνδυασμό με τις εικόνες που μεταδόθηκαν στις ελεύθερες περιοχές από την προχθεσινή συνάντηση του ΔΗΣΥ με το ΡΤΚ, ανέβαλαν την προγραμματισμένη για χθες δεύτερη επίσκεψη του κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού αναφέρει ότι την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη προτείνει οριστικά ο Γερμανός εισηγητής της υπόθεσης, Κλάους Χάινερ Λένε, στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Φόρος - Φόνος στα καύσιμα του λαού'' ότι με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, που επιβάλλεται στα καύσιμα, τα δημόσια ταμεία εισπράτουν καθημερινά ένα εκατομμύριο λίρες από τις εταιρείες, οι οποίες μετακυλίουν το κόστος τους αυτό στον καταναλωτή. Σε άλλη είδηση γράφει ότι την παρέμβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου ζήτησε γραπτώς γνωστός επιχειρηματίας για να μεταφερθεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε ιατρικό Κέντρο των ΗΠΑ, ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ενδέχεται με χειρουργική επέμβαση να αφαιρεθούν τα υγρά που βρίσκονται στον εγκέφαλο του Αρχιεπισκόπου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Δεν ρισκάρει εκ νέου ο Ανάν'' γράφει ότι περιορισμένες είναι οι κινήσεις που μπορεί να γίνουν στο Κυπριακό σε αυτή τη φάση, καθώς το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών είναι μεγάλο, όπως διαπιστώνουν τα Ηνωμένα Εθνη. Αλλού γράφει ότι με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις τελευταίες κινήσεις του Αττίλα, τονίζοντας ότι τα ''τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο αναβαθμίζονται συστηματικά''.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ουσιαστικός ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της περιοδείας του στην περιοχή, ο Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ δήλωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εισηγείται προσεκτικά βήματα στο Κυπριακό, αποφεύγοντας, υπό τις παρούσες συνθήκες, να προχωρήσει σε μια εντατική πρωτοβουλία. Τόσο η Ρωσία, όσο η Γαλλία και η Κίνα, τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των γνωστών τους απόψεων για την πρωτοβουλία, αξιώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεση εμπλοκή και ουσιαστικό ρόλο του ΣΑ. Αλλού γράφει ότι διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο ΥΠΕΞ της Σλοβακίας Εντουαρντ Κουκάν.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Μπαρόζο: Χρειαζόμαστε να επανεξατάσουμε την Τουρκία'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διεξαγάγει μία σοβαρή συζήτηση για τις μελλοντικές της σχέσεις με την Τουρκία μετά την απόρριψη του ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέγραψε χθες ένταλμα αναστολής, για περίοδο έξι μηνών από σήμερα, της εκτέλεσης ενταλμάτων για αστικά χρέη.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Ενημέρωση - Διαβουλεύσεις

    Σε ήπιο και εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθησαν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την ενημέρωση των μελών του από τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σύμφωνα με διπλωμάτη χώρας μέλους του Συμβουλίου, όλα τα μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης των διερευνητικών επαφών και της προσέγγισης του ζητήματος με προσεκτικά βήματα.

    Οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Μπενίν αναφέρθηκαν στην ανάγκη ιεράρχησης από μέρους της ε/κ πλευράς των ανησυχιών της.

    Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος ήγειρε θέμα ''βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης των Τ/Κ'', θέτοντάς την έμμεσα ως ανταμοιβή για τη στάση που τήρησαν στο δημοψήφισμα. Οπως είπε, η τ/κ πλευρά έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον δεν θέτει θέμα αναγνώρισης χωριστής οντότητας.

    Τόσο η Ρωσία, όσο η Γαλλία και η Κίνα τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των γνωστών τους απόψεων για την πρωτοβουλία.

    Ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να μελετήσει τις απόψεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν κάνει την επόμενη κίνησή του.

    Σύμφωνα με πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης της περσινής έκθεσης του Κόφι Ανάν.

    Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, είναι πιθανότερο οι πρώτες επαφές των πλευρών με τον Γενικό Γραμματέα να λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επισκεφθεί την έδρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενική Συνέλευση. Επίσκεψη στις ΗΠΑ προγραμματίζει στο ίδιο διάστημα και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ δήλωσε χθες ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του νέου Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ''υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα δύο μέρη στην Κύπρο''.

    Σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις επαφές που είχε στην Κύπρο, ο Σερ Κίραν είπε ότι ''υπάρχει ένα ουσιαστικό χάσμα ανάμεσα στα δύο μέρη στην Κύπρο, ενώ παράλληλα η εμπιστοσύνη των δύο πλευρών μεταξύ τους δεν είναι σε ψηλά επίπεδα'', προσθέτοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα ελιχθεί κάπου ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο βήμα, απάντησε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα σκεφθεί πολύ προσεκτικά το πώς θα κάνει χρήση των καλών του υπηρεσιών.

    Είπε επίσης ότι δεν θα ήταν καλό για κανέναν να υπάρξει μια αποτυχία στο Κυπριακό, λέγοντας ότι μετά από αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να επαναρχίσει η διαδικασία.

    Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Συμπεράσματα

    Η έναρξη μιας ''νέας εντατικής διαδικασίας για το Κυπριακό πρόωρα δεν συνιστάται'', δήλωσε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο για τα συμπεράσματά του από την περιοδεία του σε Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα στις αρχές του μήνα και τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

    Οπως είπε στα συμπεράσματά του, ''ευελπιστώ ότι το Συμβούλιο συμφωνεί ότι δεν θα εξυπηρετήσει τίποτα το θετικό μια νέα προσπάθεια η οποία θα λήξει, όπως και οι δύο προηγούμενες προσπάθειες, με μιαν τεράστια δημόσια αποτυχία ή με ένα απογοητευτικό αδιέξοδο''.

    Οπως είναι τα πράγματα, ο Γενικός Γραμματέας ''πιστεύει ότι είναι σοφό να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά'', είπε και πρόσθεσε: ''Προτίθεται να αναλογιστεί και προχωρώντας θα λάβει υπόψη του την αντίδραση του Συμβουλίου σε αυτήν την έκθεση. Επίσης θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του εδάφους και ειδικότερα, οποιαδήποτε εξέλιξη στις θέσεις των μέρων, υπό το φως της εκτίμησης και των παρατηρήσεων που έχουν γίνει'' στην έκθεσή του.

    ''Αναλόγως με την εξέλιξη των καταστάσεων και της διάθεσης στο νησί, μπορεί να καταστεί πρέπων ο διορισμός Ειδικού Συμβούλου'', ο οποίος θα βολιδοσκοπήσει τα μέρη και θα ερευνήσει εάν υπάρχει το απαιτούμενο κοινό έδαφος ή εάν αυτό μπορεί να οικοδομηθεί ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε πλήρη κλίμακα, γιατί τελικά μόνο μέσω συνομιλιών μεταξύ των μερών στη βάση του σχεδίου μπορεί να επιτευχθεί μια λύση'', είπε.

    Στην ομιλία του, ο Σερ Κίραν ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει επίγνωση των δικών του ευθυνών και παραμένει δεσμευμένος να βοηθήσει τα μέρη στην επίτευξη μιας λύσης.

    Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ε/κ πλευρά

    Προσεκτικά βήματα στο Κυπριακό εισηγείται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αποφεύγοντας υπό τις παρούσες συνθήκες να προχωρήσει σε μία εντατική πρωτοβουλία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της περιοδείας του στην περιοχή.

    Ο Σερ Κίραν προέβη σε μία αντικειμενική ενημέρωση, παραθέτοντας τις απόψεις που του εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας, και αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες.

    Αναφορικά με τα σημεία που του ανέπτυξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Σερ Κίραν είπε ότι του δήλωσε ''πρόθυμος για έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα και είπε ότι ο λαός του υποφέρει από την κατοχή και την αβεβαιότητα και επιθυμεί λύση και επιβεβαίωσε τόσο τα διαδικαστικά, όσο και τα ουσιαστικά σημεία που ο απεσταλμένος του ανέπτυξε στη Νέα Υόρκη''.

    Σύμφωνα με τον Σερ Κίραν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποστήριξε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν προσεκτικά, να μην υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, όχι διαμεσολάβηση ουσιαστικών πτυχών από τον ΟΗΕ ή τρίτα μέρη, και μόνο ένα σχέδιο στο οποίο θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές να τεθεί προς έγκριση στο δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή αποδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι ''ατέρμονες''.

    Επί της ουσίας, όπως είπε ο Σερ Κίραν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το σχέδιο το οποίο ολοκληρώθηκε πέρσι από τον Γενικό Γραμματέα ''έδωσε στην τ/κ πλευρά και την Τουρκία σχεδόν τα πάντα που επιθυμούσαν, περισσότερα από όσα χρειαζόντουσαν και περισσότερα από όσα θα ήταν δίκαιο'' και αυτός ήταν ο λόγος που το σχέδιο απερρίφθη από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ε/Κ και έγινε δεκτός από τη μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ.

    Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Τ/Κ πλευρά

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ δήλωσε χθες πως ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του δήλωσε ότι επιθυμεί να δει διευθέτηση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, στη βάση του σχεδίου Ανάν, και θα ήθελε να δει εντατικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα να επιτυγχάνουν τη διευθέτηση σε λογικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του σε Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα, ο Σερ Κίραν είπε πως ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την ''επιθυμία του λαού του για επείγουσα διευθέτηση''.

    Επί της διαδικασίας, ο κ. Ταλάτ έδειξε να ευνοεί μία διαδικασία με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και καθαρά χρονικά πλαίσια για διαπραγματεύσεις, αφού ανησυχεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να παραταθούν επ' αόριστο, παραπονέθηκε για τη μη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της περσινής έκθεσης του Κόφι Ανάν και ζήτησε αυτό να αποκατασταθεί, είπε ο Σερ Κίραν.

    ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Δήλωση

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε χθες ότι ''ακούσαμε με ενδιαφέρον'' την ενημέρωση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πέντεργκαστ, σημειώνοντας ότι ''η θέση μας είναι ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια προσέγγιση που θα βλέπει μπροστά για το Κυπριακό''.

    ''Η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαια διευθέτηση και είναι έτοιμη να εργαστεί σε μιαν κατεύθυνση καλής πίστης και αποφασιστικότητας. Θέλουμε να εκφράσουμε την ετοιμότητα μας να εργαστούμε ώστε να βάλουμε στη θέση τους όλα τα κομμάτια και να αναπτύξουμε ένα κοινό έδαφος που θα συνεισφέρει σε μιαν πιθανή επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων'', είπε.

    ΟΗΕ - Βασιλάκης - Δήλωση

    Την άποψη ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια από τεχνικής απόψεως από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην τελευταία έκθεση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.

    Σημείωσε ωστόσο ότι η Γραμματεία, στο πρόσωπο του Σερ Κίραν, έλαβε υπόψη όλες τις απόψεις που εκφράστηκαν και θα τον ενθαρρύνει να συνεχίσει τις προσπάθειες στη βάση του πώς αισθάνεται ότι είναι κατάλληλα, ''είτε στέλλοντας κάποιον απεσταλμένο, όπως στην περίπτωση του κ. Πρέντεργκαστ, είτε με κάποιο άλλο τρόπο ώστε ο Γενικός Γραμματέας να επιληφθεί όλων των μέχρι τώρα εξελίξεων''.

    Εκπρόσωπος - Σύνταγμα - Ζυρίχη - Πρόταση

    Το κυπριακό Σύνταγμα, το οποίο προήλθε από τη Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου, εξακολουθεί να ισχύει πλήρως στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε πρόταση της ε/κ πλευράς προς την τ/κ και τα Ηνωμένα Εθνη για επιστροφή στη Ζυρίχη για μία τριετία.

    ''Εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε τέτοια πρόταση, όχι. Ομως το Σύνταγμα, το οποίο προήλθε από τη Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου, εξακολουθεί να ισχύει πλήρως στην Κυπριακή Δημοκρατία με τους όρους που επιβάλλει το δίκαιο της ανάγκης λόγω της ανώμαλης κατάστασης'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ΕΕ - Μπαρόζο - Τουρκία - Επιτροπή

    Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν προβληματίζει μόνο την κοινή γνώμη των χωρών που απέρριψαν το ευρωπαϊκό σύνταγμα (Γαλλία, Ολλανδία), αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον προβληματισμό αυτό αναφέρθηκε χθες και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ΕΕ μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κοινότητας της περιόδου 2007-2013. Ενα από τα θέματα προβληματισμού που αναπτύχθηκε από πολλούς επιτρόπου, ήταν και οι μελλοντικές σχέσεις με την Τουρκία.

    Οπως είπε ο κ. Μπαρόζο, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διεξαγάγει μία σοβαρή συζήτηση για τις μελλοντικές της σχέσεις με την Τουρκία μετά την απόρριψη του ευρωσυντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς.

    ΕΕ - Ευρωβουλή - Δημοσιονομικά - Ευρωσύνταγμα

    Στους λόγους που οδήγησαν σε αποτυχία τις προσπάθειες για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της Κοινότητας, αναφέρθηκε χθες ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρουσίασε ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής τον απολογισμό της προεδρίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, σε πολιτικούς και όχι σε οικονομικούς λόγους οφείλεται η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής στον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2007-2013, και με σαφέστατο τρόπο επέρριψε την ευθύνη στον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τουρκία - Συνθήκη - Προϋπολογισμός

    Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όσο και για τη Συνταγματική Συνθήκη και τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2007-2013, ανέφερε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σχολιάζοντας δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για το θέμα ένταξης της Τουρκίας μετά τα δύο αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία για τη Συνταγματική Συνθήκη.

    ''Υπάρχει προβληματισμός και αυτό ήταν σαφές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, αφού στα συμπεράσματα πολλές χώρες κατέστησαν σαφές ότι δεν ήθελαν να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά όχι μόνο στη διεύρυνση προς την Τουρκία αλλά και προς το όνομα Τουρκία'', είπε ο Υπουργός.

    ΥΠΕΞ Σλοβακίας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κουκάν.

    Ο κ. Κουκάν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΦΕΞ Κίνας - Συνάντηση

    Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας διαβεβαίωσε χθες την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξει τις θέσεις της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ύστερα από συνάντηση με πολυμελή κινέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Zhang Yesui.

    ''Η Κίνα είναι μια πολύ φιλική χώρα, έχει διαχρονικά υποστηρίξει τις θέσεις της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη και αλλού και σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας με διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξουν όλες τις κυπριακές θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ'', είπε ο κ. Ιακώβου μετά τη συνάντηση.

    Λονδίνο - ΥΦΕΞ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντάγκλας Αλεξάντερ χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και συνεχάρη τη Δύναμη για την ταχεία και επιτυχή υλοποίηση των αλλαγών στη δύναμη και τη δομή της που προνοούνταν από το ψήφισμα 1568 του 2004.

    Σε γραπτή απάντηση του σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Μάρτιν Τζόουνς, ο κ. Αλεξάντερ χαρακτηρίζει ενθαρρυντικό το ότι η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός εξακολουθεί να είναι ήρεμη και ότι είναι συχνή η διακίνηση από τα σημεία διέλευσης.

    ΗΠΑ - Μπιλιράκης - Απευθείας πτήσεις - Επιστολή

    Το μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου Μάικ Μπιλιράκης απέστειλε επιστολή προς Αμερικανούς βουλευτές, στην οποία προειδοποιεί σε σχέση με τους νόμους που διέπουν τις απευθείας πτήσεις με την κατεχόμενη Κύπρο.

    Στην επιστολή του, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής υπογραμμίζει ότι πρόθεσή του δεν είναι να αποθαρρύνει τα ταξίδια προς την Κύπρο αλλά να τονίσει πως ''η κυριαρχία της Κύπρου πρέπει να είναι σεβαστή''.

    ΥΠΕΞ - Πρεσβεία Βουλγαρίας - Εκλογές - Τούρκοι έποικοι

    Οι Τούρκοι από τη Βουλγαρία που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα και επικαλούνται τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή για να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές δεν είναι επισκέπτες αλλά έποικοι, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου σχολίαζε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο 550 Τούρκοι από τη Βουλγαρία, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα από τη δεκαετία του 1980, αποτάθηκαν στην Πρεσβεία τους στη Λευκωσία προκειμένου να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν ενόψει των εκλογών στη Βουλγαρία που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, επικαλούμενοι τον κοινοτικό Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.

    Εκπρόσωπος - Πρεσβεία Βουλγαρίας - Εκλογές - Εποικοι

    Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των Τούρκων εξ Βουλγαρίας που διαμένουν στα κατεχόμενα να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές και να ψηφίσουν στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα τους, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - ΡΤΚ - Ακύρωση συνάντησης

    Το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα να αναθεωρήσει την αρχική αρνητική του απάντηση, σε παράκληση του ΔΗΚΟ να μην υπάρχουν στο χώρο της συνάντησης των δύο κομμάτων τα σύμβολα του κατοχικού καθεστώτος, δηλώνοντας ότι το κόμμα είναι έτοιμο να μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση.

    Αυτό τόνισε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους σε γραπτή δήλωσή του, που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους, στην οποία διευκρινίζει ότι ''δυστυχώς, για λόγους πέραν της δικής μας θέλησης, δεν πραγματοποιήθηκε η μετάβαση αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ στα κατεχόμενα για την προγραμματισθείσα συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΡΤΚ''.

    Ανέφερε ότι μετά τη δημοσίευση στον Τύπο φωτογραφιών από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με αντιπροσωπεία του ΡΤΚ, στα γραφεία του τ/κ κόμματος στα κατεχόμενα, το ΔΗΚΟ σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΡΤΚ παρακάλεσε ''να μην υπάρχουν στο χώρο της συνάντησής μας τα σύμβολα του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος''.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε πως η παράκληση διαβιβάστηκε ''στη βάση της θέσης ότι σε αυτές τις συναντήσεις πρέπει να επιδεικνύεται αλληλοκατανόηση στις εκατέρωθεν ευαισθησίες''.

    ''Δυστυχώς, η παράκλησή μας δεν συνάντησε τη δέουσα κατανόηση,'' πρόσθεσε.

    Το ΔΗΚΟ, είπε ο κ. Κλεάνθους, επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες αλληλοκατανόησης που, κατά την άποψη του κόμματος, μπορεί να συμβάλουν σε ένα πιο ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο των ε/κ και τ/κ κομμάτων προς όφελος της Κύπρου και του συνόλου του λαού της.

    Εκπρόσωπος - ΔΗΚΟ - Ακύρωση συνάντησης με ΡΤΚ

    Εύλογα τέθηκε το θέμα της αφαίρεσης συμβόλων του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος από τον χώρο των γραφείων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) στα κατεχόμενα όπου θα πραγματοποιείτο η χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, εκτιμά η κυβέρνηση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ευαισθησίες του ΔΗΚΟ, πως ''είναι εύλογο όπως ετέθη το θέμα'', προσθέτοντας πως ''άλλοι δεν είχαν τις ίδιες ευαισθησίες''.

    ΓΓ ΡΤΚ - Ακύρωση συνάντησης με ΔΗΚΟ - Δήλωση

    Οι σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας που βρίσκονται στην αίθουσα όπου το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) υποδέχεται τους καλεσμένους του ενόχλησαν το ΔΗΚΟ, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η χθεσινή συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, δήλωσε ο ΓΓ του τ/κ κόμματος Ομέρ Καλίοντζου.

    Λονδίνο - Εκδήλωση - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες

    Ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα είναι θέμα στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε προχθές ο πρόεδρος του οργανισμού ''Φίλοι της Κύπρου'' Λόρδος Κόρμπετ.

    ''Το θέμα δεν είναι τόσο οικονομικό, είναι θέμα συναισθηματικό και περισσότερο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λόρδος Κόρμπετ, προσθέτοντας ότι ''πρέπει να αναγνωρισθεί το δικαίωμα εκείνων που έχουν περιουσία στα κατεχόμενα και να τύχει σεβασμού''.

    ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Ρωσία

    Αναφορά στο θέμα της τήρησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της Ρωσίας ως χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, έκανε χθες εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης στη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Ρωσία από την ένταξή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανέλαβε να εκπληρώσει υποχρεώσεις ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών, υποχρεώσεις που, όπως δήλωσε, δεν απαιτήθηκαν από καμιά άλλη χώρα μέλος της ΚΣΣΕ.

    Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Αδάμου - Μπορέλ

    Ο Πρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ- Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Ευρωβουλευτής Αδάμος Αδάμου, θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη την ερχόμενη εβδομάδα (26-30 Ιουίου).

    Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρόσκλησης της ισραηλινής κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής Αρχής προς τον κ. Μπορέλ, ο οποίος θα μιλήσει σε επίσημες συνεδρίες της Κνεσέτ και του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

    Ματσάκης - Συνταγματική Συνθήκη - Αναθεώρηση

    Είναι πλέον γενικώς παραδεκτό στις Βρυξέλλες ότι η Συνταγματική Συνθήκη στην παρούσα της μορφή είναι νεκρή και αναμένεται σύντομα να παρθεί η απόφαση για να αρχίσει η διαδικασία για τη συναρμολόγηση μιας βελτιωμένης Συνθήκης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης.

    Ο κ. Ματσάκης εκφράζει τη θέση ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Προεδρία και το Ευρωκοινοβούλιο, τηρούν μια ''πυθιακή στάση'' σχετικά με το ερώτημα κατά πόσον ενδείκνυται η συνέχιση της επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος δεδομένου ότι αυτό είναι ήδη παρελθόν.

    Βουλευτές - Γενεύη - ΔΣΟ

    Οι βουλευτές Αντώνης Καράς και Σοφοκλής Φυττής αναχωρούν σήμερα για τη Γενεύη για να συμμετάσχουν στις εργασίες της 13ης Ετήσιας Συνόδου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κεντρικό θέμα της Συνόδου είναι ο Χριστιανισμός μπροστά στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

    Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν

    Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και λαμβάνει τη δέουσα θεραπευτική αγωγή.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο εκδόθηκε χθες το μεσημέρι, ''επί του παρόντος δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε επιπλοκές'' στη μετεγχειρητική πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο οποίος χθες υπεβλήθη σε εγχείρηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υποκεφαλικό κάταγμα που υπέστη στο ισχίο του αριστερού του ποδιού.

    Υπουργικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - Διορισμοί ΑΗΚ - ΡΙΚ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε χθες τον Χαρίλαο Σταυράκη, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, ως νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και τον Χάρη Χαραλάμπους, ήδη μέλος του ΔΣ της ΑΗΚ, ως Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Αρχής, σε αντικατάσταση του Γιώργου Γεωργιάδη και Ανδρέα Λουρουτζίατη, που έχουν παραιτηθεί από τις αντίστοιχες θέσεις.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως το Σώμα διόρισε επίσης τον Μιχαήλ Μηλτιάδους ως μέλος του ΔΣ της ΑΗΚ.

    Αποφάσισε παράλληλα το διορισμό του Πέτρου Παπαπολυβίου, καθηγητή πανεπιστημίου, ως μέλους του ΔΣ του ΡΙΚ σε αντικατάσταση του Γιώργου Γιωργή, που διορίστηκε Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα.

    ΔΕΜΑ - Κυριακού - Λαζαρίδης

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνωας Κυριακού εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) αφού εξασφάλισε 39 ψήφους έναντι 35 του Ισπανού Χοσέ Μαρια Ετσεβερία, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης παραμένει στη θέση του Ταμία, αφού δεν είχε ανθυποψήφιο.

    Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές

    Οι πιέσεις που δέχθηκε χθες το σύνολο των τραπεζικών τίτλων διατήρησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε πτωτική πορεία. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε νέες ζημιές σε ποσοστό 0,92%, κλείνοντας στις 1.202,42 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,53% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 410.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 36,4% του ημερήσιου τζίρου.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,92% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 403,43 μονάδες.

    [04] (Κ) Βουλή - Σύσκεψη Αρχηγών - Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

    Στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων επαναβεβαιώθηκε η προηγούμενη απόφαση του σώματος για έναρξη της συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής που θα αρχίσει την προσεχή Τετάρτη στις 4.00 το απόγευμα.

    Η συζήτηση θα συνεχισθεί την επόμενη ημέρα σε ολοήμερη συνεδρία της Ολομέλειας και ακολούθως θα τεθεί σε ψηφοφορία προς έγκριση.

    [05] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - International Association of Maritime Economists

    Ολες οι προσπάθειες και τα μέτρα που καταβλήθηκαν από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας έχουν αποδώσει καρπούς και η κυπριακή σημαία δεν βρίσκεται σήμερα στη μαύρη λίστα του πρωτοκόλλου σύμβασης του Παρισιού (MOU), δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, σε χαιρετισμό του στο Ετήσιο Συνέδριο του International Association of Maritime Economists (IAME), που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θράσου, «η ναυτιλία είναι αναμφισβήτητα μια παγκόσμια βιομηχανία, με πολλές παραμέτρους να επηρεάζουν την απόδοση, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της», προσθέτοντας πως «ενώ η παγκοσμιοποίηση έχει αυξήσει τη σημασία και το πεδίο της ναυτιλίας, αυτό οδήγησε στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και προσεγγίσεων, απαραίτητων για την επιτυχή λειτουργία μιας ναυτιλιακής εταιρείας».

    [06] (Κ) ΕΕ - Αποναρκοθέτηση - Νεκρή ζώνη

    Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου το πρόγραμμα αποναρκοθέτησης στις περιοχές Κάτω Πύργου, Καϊμακλίου και Δένειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για αναπτυξιακά προγράμματα (UNDP).

    ''Η ομάδα Mine Action εργάζεται στη νεκρή ζώνη από το Νοέμβριο 2004. Σε στενή συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, το πρόγραμμα λειτούργησε σε πέντε περιοχές, έχουν απομακρύνει νάρκες σε περιοχές πέραν των 270.000 τετραγωνικών μέτρων σε σύνολο και έχουν καταστρέψει 1.821 νάρκες'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  372.984,73
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,50    -0,27    360.888,78
    FTSE/CySE 20                           401,58    -0,46    311.411,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.204,36    -0,46    309.811,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.011,80    -0,37     12.414,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          954,17     0,08      2.002,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.196,95    -0,45    322.226,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.231,11    -0,57    250.146,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    941,54    -0,74     24.631,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            933,87    -0,36     40.824,00
    FTSE Med (22/6/2005)                 7.668,17    -0,98
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/6/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/6/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5719               0,5753
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4731               0,4759
    Λίρα Αγγλίας              0,8612               0,8663
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/6/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/6/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4346            0,4380
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3656            0,3685
    Δολάριο Καναδά                  0,3825            0,3855
    Κορώνα Δανίας                   0,0767            0,0773
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0721            0,0726
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3709            0,3738
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Οριακές ζημιές, για τέταρτη κατά σειρά συνάντηση, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 1.196,95 μονάδες. Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,27% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,5 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 372.000 λιρών.

    Πτώση σε ποσοστό 0,46% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 401,58 μονάδες.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Ικανοποιητική θεωρεί η κυβέρνηση τη χθεσινή ενημέρωση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η οποία, όπως σημειώνει, αντανακλά με αντικειμενικότητα τις θέσεις που έχουν τεθεί από την ε/κ πλευρά στον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού.

    Σχολιάζοντας την έκθεση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι είναι φανερό πως ο ΓΓ διατηρεί ανοικτές τις δυνατότητες επανέναρξης διαπραγματεύσεων και διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ''για να κτιστεί το κοινό έδαφος'' που να επιτρέψει την έναρξη πλήρους έκτασης διαπραγματεύσεων.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Αμυνας - Παραβίαση χωρικών υδάτων Κυπριακής Δημοκρατίας

    Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων καταγγέλλει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτή την περίοδο της ΕΕ, την κατάφωρη παραβίαση κανόνων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και αποφάσεων των ευρωπαϊκών συλλογικών οργάνων της ΚΕΠΠΑ για την άσκηση έρευνας και διάσωσης που διενήργησαν οι κατοχικές δυνάμεις και η Τουρκία μεταξύ 21 και 23 Ιουνίου στη βόρεια πλευρά της Κύπρου.

    Η παραβίαση θα καταγγελθεί και στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από την κεκλεισμένη των θυρών συνεδρία της Επιτροπής, η οποία όπως ανέφερε ενημερώθηκε σήμερα από εκπροσώπους του Υπουργείου Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ότι στη θαλάσσια περιοχή στην βόρεια πλευρά της Κύπρου, δηλαδή των κατεχομένων περιοχών της Κυπρου, από τις 21 μέχρι τις 23 Ιουνίου διεξήχθη άσκηση έρευνας και διάσωσης δυνάμεων του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

    [12] (Κ) Ευρωβουλή - Βρετανική Προεδρία - Μπλερ

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα πως το μοντέλο που οραματίζεται για την ΕΕ είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού οικονομικού συστήματος στενά συνδεδεμένου με το κοινωνικό, που να βρίσκεται κοντά στον πολίτη.

    Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, από τη Βρετανία, ο κ. Μπλερ δήλωσε σε σχέση με το αδιέξοδο που υπάρχει σήμερα σε σχέση με τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2007-2013 είπε ότι η βρετανική προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ο κ. Μπλερ είπε εξάλλου σε ότι αφορά τη διεύρυνση ότι η βρετανική προεδρία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την κοινότητα απέναντι στην Τουρκία και την Κροατία. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να θεωρήσει τη διεύρυνσή της ως απειλή, αλλά ως μια εξαιρετική και ιστορική ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής και δυναμικής Ένωσης.

    [13] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΣΑ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Την υποστήριξη της Ελλάδας στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την πεποίθηση ότι με προσεκτικό σχεδιασμό μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην χθεσινή ενημέρωση που έκανε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα, είπε ότι «από τη συζήτηση έγινε φανερό ότι όλες οι πλευρές έχουν ενδιαφέρον και γνήσια θέληση να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, αν και η απόσταση των θέσεων των Ε/Κ και των Τ/Κ από άποψη ουσίας φαίνεται να έχει διευρυνθεί».

    [14] (Κ) Ευρωβουλή - ΕΕΑ - Τριανταφυλλίδης

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης θα συμμετέχει στις 27 - 28 Ιουνίου σε αποστολή της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παλέρμο και την Λαμπεδούσα της Ιταλίας.

    Η αποστολή θα συμμετάσχει στην Ιταλία σε σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας της πολιτικής ομάδας, με στόχο τη μελέτη και συζήτηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

    [15] (Κ) ΔΕΑ - Ιατροδικαστικός αρχαιολόγος - Ενημέρωση

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) πραγματοποίησε σήμερα την 402η συνάντησή της, κατά την οποία ενημέρωσε τον ιατροδικαστικό αρχαιολόγο της ''Inforce'' για τη φύση της εργασίας που θα αναλάβει σχετικά με τις επείγουσες εκταφές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ, διεξήχθη εις βάθος συζήτηση που επέτρεψε στα μέλη της Επιτροπής να αναπτύξουν περαιτέρω την πρόταση για το DNA, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δώσουν την τελική τους εκτίμηση για το θέμα με σκοπό να φθάσουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

    Ο ιατροδικαστικός αρχαιολόγος θα εργαστεί με τη ΔΕΑ κατά τους επόμενους δύο μήνες και στις δύο πλευρές.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Φόρεϊν Οφις - Κατεχόμενα - Περιουσίες - Τροποποίηση οδηγίας

    Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη ''θετική ανταπόκριση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών να προχωρήσει στην βελτίωση της ταξιδιωτικής οδηγίας που περιλαμβάνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφορικά με την αγορά περιουσίας στα κατεχόμενα''.

    Σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της την Υπάτης Αρμοστείας της Δημοκρατίας και των παροικιακών οργανώσεων στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με ενέργειες φιλικά διακείμενων πολιτικών παραγόντων της Βρετανίας, τροποποίησε το κείμενο για την αγορά ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, το οποίο περιλαμβάνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του για την Κύπρο.

    [17] (Κ) Ευρωβουλή - Απολογισμός προεδρίας - Κασουλίδης

    Το εγκώμιο της λουξεμβουργιανής προεδρίας έπλεξε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε αλλά και τα αποτελέσματα αυτών, στη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της.

    Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χθες αργά το απόγευμα, ο κ. Κασουλίδης συνεχάρη την λουξεμβουργιανή προεδρία.

    Πρόσθεσε πως αισθάνεται διπλά υπερήφανος γιατί μια χώρα με το ίδιο περίπου μέγεθος με την Κύπρο «ανέδειξε ένα ηγέτη που δεν μασά τα λόγια του και του οποίου η ηγεσία ξεπερνά τα σύνορα της μικρής του χώρας».

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ Σλοβακίας - Ιακώβου - Δηλώσεις

    Η Σλοβακία πάντα υποστήριζε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια σωστή, δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Εντουαρντ Κουκάν.

    Ο κ. Κουκάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, είχε σήμερα το απόγευμα συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, τόσο ο κ. Κουκάν όσο και ο κ. Ιακώβου εξήραν τις άριστες σχέσεις των δυο χωρών, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας Κύπρος και Σλοβακία είναι μέλη από τον περασμένο Μάιο, στα Ηνωμένα Εθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 23 June 2005 - 17:49:19 UTC