Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Ελσίνκι - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Κύπρος
  • [05] (Κ) Ισραηλινά κρουαζερόπλοια - Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας - Εκτακτα μέτρα
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δήμος Αμμοχώστου - Προσωπικότητες
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Αμερικανοί - Απευθείας πτήση
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραηλινά κρουαζιερόπλοια
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Αγκυρα

  • [01] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση

    Με σύνθημα ''Λύση - Επανένωση - Ειρήνη'' πραγματοποιείται απόψε στη Δερύνεια από το Δήμο Αμμοχώστου αντικατοχική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων παράνομης τουρκικής κατοχής.

    Την εκδήλωση θα προσφωνήσει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αλλαγή της πορείας ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων που είχαν προορισμό λιμάνι της Τουρκίας αλλά αγκυροβόλησαν τελικά χθες στην Κύπρο, λόγω πληροφοριών για τρομοκρατικές απειλές, οι πληροφορίες για νέα απευθείας πτήση αμερικανικών συμφερόντων προς το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, το θέμα της παύσης του Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Χριστόδουλου Τσέλεπου, το ύψος των απολαβών των βουλευτών, και οι χθεσινές συναντήσεις ΔΗΣΥ - τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος και ΕΔΗ - ΡΤΚ είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εκατομμύρια τα συμφέροντα από την παύση Τσέλεπου'', αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι "πολλά εκατομμύρια όφελος σημαίνει για διάφορους οργανισμούς και μερικούς ιδιώτες η παύση του Χριστόδουλου Τσέλεπου, αφού χάνονται πολλές υποθέσεις που ήταν έτοιμες για διεκπεραίωση". Αλλού γράφει πως ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν είπε ότι έγινε σκέψη για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι μια συνάντηση πρέπει να είναι επί της ουσίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Καταγγέλλουν προσπάθεια εξαπάτησής τους'' και γράφει ότι σχέδιο εξαπάτησής τους από το Υπουργείο Εσωτερικών καταγγέλλουν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι του Κορμακίτη. Υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να τους επιβληθεί ο διορισθείς από τον Υπουργό Εσωτερικών κοινοτάρχης του Κορμακίτη Ιωάννης Τσουτσούκης. Αλλού γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε χθες πως αποκλείεται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία με τη μορφή που έχει τώρα, αλλά θα αναγνωρίσει το νέο κράτος σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Βουλευτής και ...εκατομμύριο'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι συνολικές απολαβές και οι συντάξεις των βουλευτών της παρούσας περιόδου ξεπερνούν τις 750.000 λίρες, ενώ για τα μέλη της επόμενης Βουλής, με βάση τις τελευταίες αυξήσεις που έχουν εγκριθεί, οι απολαβές θα πλησιάσουν το εκατομμύριο. Αλλού γράφει ότι το οδόφραγμα της Ζώδιας - Αστρομερίτη θα ανοίξει δοκιμαστικά με στόχο τη διευκόλυνση της διέλευσης των Τ/Κ προς τα Κόκκινα ενόψει των εορτασμών που θα γίνουν στις 8 Αυγούστου και για να διευκολύνει τη μετάβαση Ε/Κ μέσω της Ζώδιας στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος της κατεχόμενης Μόρφου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Νέα πρόκληση made in USA'' και γράφει ότι οι Αμερικανοί προχωρούν με κάθε μυστικότητα σε νέα απευθείας πτήση προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, θέτοντας σε νέα δοκιμασία τις σχέσεις με τη Λευκωσία. Σημειώνει ότι η πτήση αυτή θα μεταφέρει στην κατεχόμενη Κύπρο πολυάριθμη ομάδα επαγγελματικών στελεχών του Κογκρέσου αλλά και αριθμό Γερουσιαστών και βουλευτών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζον Ρέιτ πραγματοποίησε χθες αστραπιαία επίσκεψη στη Βάση Ακρωτηρίου και είχε συναντήσεις με αξιωματικούς και άντρες των μονάδων που με βάση τους την Κύπρο συμμετέχουν στα μέτωπα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τρόμος από Ισραήλ αγκυροβολεί στην Κύπρο'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι τέσσερα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια τα οποία ταξίδευαν για την Τουρκία πήραν οδηγίες να καταπλεύσουν στην Κύπρο, όπου έφτασαν χτες. Τα πλοία, τα οποία μετέφεραν 3.500 επιβάτες από τη Χάιφα με προορισμό την Τουρκία, αντιμετώπιζαν τρομοκρατικό κίνδυνο, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Αλλού αναφέρεται στη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κατοχικών αρχών και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αποναρκοθέτηση της περιοχής από τη Μια Μηλιά μέχρι το Γερόλακκο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Τρομοφόβος άλλαξε τη ρότα τους'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι χιλιάδες Ισραηλινοί επιβάτες βρέθηκαν χθες αντί στην Αλάνια της Τουρκίας στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, αφού η Μοσάντ μετά από πληροφορίες για τρομοκρατικό κτύπημα, ανάγκασε τα τρία κρουαζιερόπλοια που πήγαιναν προς την Αλάνια, να αλλάξουν ρότα και να προσεγγίσουν τα κυπριακά λιμάνια, τα οποία λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ειδικά σε περιπτώσεις άφιξης ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων. Αλλού γράφει ότι ΡΤΚ και ΕΔΗ, αντιπροσωπείες των οποίων συναντήθηκαν χθες, κάλεσαν το ΓΓ του ΟΗΕ να ανανεώσει τις προσπάθειές του για επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του σχεδίου του.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απειλή για την ασφάλεια άλλαξε την πορεία ισραηλινών πλοίων που κατευθύνθηκαν προς το νησί'', αναφέρεται στην αλλαγή πορείας τριών ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων, που κατευθύνοντο στην Αλάνια της Τουρκίας, προς την Κύπρο, λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους. Μετά τη μετάδοση από το ισραηλινό ραδιόφωνο για "τρομοκρατικό συναγερμό" ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μέιρ Σιτρίτ διέταξε τα πλοία να μην προσεγγίσουν το τουρκικό λιμάνι. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν χθες ως χρήσιμη και εποικοδομητική παρά τις διαφωνίες τους.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Καρογιάν - Κατεχόμενα - ΟΗΕ - Αποναρκοθέτηση - Συμφωνία

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε χθες ικανοποίηση για τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του τουρκικού κατοχικού στρατού και των Ηνωμένων Εθνών για την άρση περιορισμένου αριθμού ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη και κάλεσε ταυτόχρονα τον τουρκικό κατοχικό στρατό να προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση όχι μόνο στη νεκρή ζώνη αλλά σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο.

    ''Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί υπήρξε αυτή συμφωνία μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών για άρση ενός περιορισμένου αριθμού ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    ''Προσδοκούμε ταυτόχρονα να υπάρξει αποναρκοθέτηση εκ μέρους του κατοχικού στρατού όχι μόνο γύρω από τη νεκρή ζώνη, αλλά και σε ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο'', πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Αναστασιάδης

    Για προσπάθεια συνεχούς υπονόμευσης του καλού κλίματος μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατηγόρησε χθες τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης προέβη στη δήλωση όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Μιλώντας στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών στον ΚΕΝ Πάφου στην Αναρίτα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «με τις δηλώσεις του και με την εν γένει συμπεριφορά του, ο ίδιος υπονομεύει συνεχώς τη λειτουργία του καλού κλίματος μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, που θα ήταν καλό για να ενισχυθεί η συνεργασία και η συνεννόηση για να προχωρήσουμε σωστά προς λύση του Κυπριακού».

    Πρόσθεσε πως η τακτική του κ. Ταλάτ πρόσφατα «είναι μια τακτική συνεχούς υπονόμευσης με τη συνεχή πολεμική του κλίματος που θέλουμε να δημιουργηθεί''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα μιας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να έχει καλύτερα αποτελέσματα από αυτή του Προέδρου Παπαδόπουλο με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν ξέρει το τι γνωρίζει ο κ. Αναστασιάδης.

    Υπενθύμισε την προχθεσινή δήλωση του κ. Αναστασιάδη ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ''Νομίζω ότι με τις σημερινές (χθεσινές) του δηλώσεις απλώς δηλητηριάζει το κλίμα αυτής της συναντίληψης που επικράτησε χθες (προχθές)'', κατέληξε.

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό

    Είναι σαφές πως αποκλείεται να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία με τη μορφή που έχει τώρα, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διευκρινίζοντας ότι η Αγκυρα το έχει ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το νέο κράτος.

    Σε δηλώσεις του χθες στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως δεν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, όμως υπάρχουν εξελίξεις σε άλλα θέματα που συνδέονται με το Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στις εκταφές λειψάνων αγνοουμένων προσώπων, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα και ανέφερε ότι θα συνεχισθούν οι εκταφές μετά τον Αύγουστο και θα αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης των λειψάνων. Σε αυτή την περίοδο, πρόσθεσε, ελπίζει ότι θα λάβει τέλος ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων.

    Η συμφωνία αποναρκοθέτησης, συνέχισε, περιλαμβάνει την περιοχή της ευρύτερης Λευκωσίας, από τη Μια Μηλιά μέχρι το Γερόλακκο, καθώς επίσης το πέρασμα της οδού Λήδρας. Ειδικά για την περίπτωση της οδού Λήδρας, ο κ. Ταλάτ διευκρίνισε πως αυτή η διαδικασία σχετίζεται και με το άνοιγμα του εμπορικού αυτού δρόμου της Λευκωσίας από την τουρκοκρατούμενη πλευρά.

    Το άνοιγμα της οδού Λήδρας, όπως ανέφερε, δεν έχει να κάνει μόνον με την αποναρκοθέτηση, αλλά και με βόμβες - παγίδες που βρίσκονται στην περιοχή.

    Ως προς το άνοιγμα πύλης στο οδόφραγμα της Ζώδιας, ο κ. Ταλάτ είπε πως τα προβλήματα οφείλονται στους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει -όπως ανέφερε- κάποιες προετοιμασίες.

    Ο κ. Ταλάτ συνεχάρη επίσης την Ανόρθωση για τη νίκη της επί της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τραπεζούντας και ζήτησε την άρση των λεγόμενων εμπάργκο εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να συμμετέχουν και εκείνοι σε τέτοιους αγώνες.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για ενδεχόμενη κοινωνική συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το θέμα αυτό ακόμα.

    ''Εχουν διατυπωθεί από το ΑΚΕΛ κάποιες προθέσεις, όχι όμως καθαρά, για μια κοινωνική συνάντηση, για την οποία δεν υπάρχει απόφαση ακόμη'', είπε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι, από την πλευρά του Προέδρου Παπαδοπούλου ή του αντιπροσώπου του υπήρξε άρνηση αυτής της πιθανότητας.

    ΔΗΣΥ - Τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα - Συνάντηση

    Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΔΗΣΥ και τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού καθώς και στον τρόπο επίλυσης του προβλήματος, δεν θα σταματήσουν την πραγματοποίηση συναντήσεων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν χθες τόσο από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη όσο και από τον αρχηγό του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, ως χρήσιμες και εποικοδομητικές.

    Σε δίωρη συνάντηση που είχαν χθες αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων αποφασίστηκε η σύσταση Επιτροπής από εκπροσώπους των δύο κομμάτων με στόχο την εξέταση των διαφορών μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε διάφορα θέματα για μεγαλύτερη κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς.

    Αναστασιάδης και Ντενκτάς ρωτήθηκαν και για τη συνάντηση που ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλατ.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε την αναγκαιότητα πραγματοποίησης τέτοιων επαφών και ευχήθηκε, στην περίπτωση που γίνει αυτή η συνάντηση, ''να μην έχει την τύχη των συναντήσεων και του δείπνου μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Σερντάρ Ντενκτάς αλλά να είναι πιο παραγωγική και να αποδώσει''.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να συναντώνται και να συνομιλούν κατά διαστήματα, προσθέτοντας πως οι επαφές αυτές είναι χρήσιμες, ακόμη και εάν πρόκειται για κοινωνικές επαφές.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι κύριος στόχος παραμένει η επανάληψη του διαλόγου για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό της λύσης στο Κυπριακό, που θα επανενώνει τις δύο κοινότητες.

    Οσον αφορά στις εκταφές που γίνονται στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι αυτές συνεχίζονται, ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη ως προς το χώρο που θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις DNA.

    ''Είναι ένα θέμα ανθρωπιστικό και θα πρέπει να γίνουν όλες οι προσπάθειες να καταλήξουμε κάπου χωρίς να είναι θέμα προπαγάνδας. Από πλευράς μας οι προσπάθειες προχωρούν εντατικά'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λήψη απόφασης για άνοιγμα τριών νέων διόδων από και προς τα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει καμία ένσταση να ανοίξουν νέοι δίοδοι μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι ''δεν πρέπει να αποφασίζουν οι ξένοι για μας, αλλά εμείς οι ίδιοι οι Κύπριοι''.

    Ο Τ/Κ πολιτικός ανέφερε ωστόσο ότι η τ/κ πλευρά εδώ και έξι μήνες προσπαθεί να ανοίξει το οδόφραγμα της Ζώδιας, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στην ε/κ πλευρά.

    Εξάλλου, ο κ. Ντενκτάς συνεχάρη την Ανόρθωση για την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    ''Η Τράπζονσπορ είχε τα κακά της χάλια, η Ανόρθωση έδειξε ανωτερότητα και την συγχαίρω για αυτό'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο ότι το ψευδοκράτος έστειλε 20.000 σημαίες του στον αγώνα της Ανόρθωσης με την τουρκική Τράμπζονσπορ, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν ευσταθεί.

    ΕΔΗ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κυπριακό

    Ανησυχία για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα στο κυπριακό πρόβλημα και τους ορατούς κινδύνους που αυτά συνεπάγονται, εκφράζουν οι Ενωμένοι Δημοκρατίες και το τ/κ Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

    Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων που συναντήθηκαν χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία με επικεφαλής τους Προέδρους τους Γιώργο Βασιλείου και Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ καλούν το ΓΓ του ΟΗΕ να ανανεώσει τις προσπάθειες του για επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του σχεδίου του με στόχο την σύντομη επίτευξη λύσης.

    Οι Πρόεδροι των Ενωμένων Δημοκρατών και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα απευθύνουν σχετική κοινή επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Τα δύο κόμματα, σύμφωνα με δηλώσεις των Προέδρων τους σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ανέφεραν ότι θεωρούν ως επείγουσα ανάγκη την ανάπτυξη της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Κρουαζιερόπλοια - Ισραηλινοί - Λιμάνια Λεμεσού & Λάρνακας

    Δύο κρουαζιερόπλοια αγκυροβόλησαν στις 6.30 χθες το απόγευμα στο Λιμάνι Λεμεσού και τρίτο κατέφθασε χθες βράδυ στο Λιμάνι Λάρνακας ύστερα από διαταγή των ισραηλινών αρχών σε κρουαζιερόπλοια τα οποία έπλεαν με κατεύθυνση την Τουρκία να κατευθυνθούν σε άλλα λιμάνια, λόγω της ύπαρξης κινδύνων για την ασφάλειά τους.

    Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο ισραηλινός ραδιοσταθμός έκανε λόγο για τρομοκρατική απειλή, η οποία όπως ανέφερε ώθησε τις ισραηλινές αρχές να διατάξουν τα πλοία στα οποία επιβαίνουν Ισραηλινοί πολίτες να αποφύγουν την Τουρκία, όπου επρόκειτο να καταπλεύσουν χθες.

    Ο Διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ''τρία κρουαζιερόπλοια τα οποία είχαν προορισμό τουρκικά λιμάνια γύρω στο μεσημέρι μας πληροφόρησαν ότι θα έρθουν να ελλιμενιστούν στα δικά μας λιμάνια και να φέρουν τουρισμό μονοήμερης επίσκεψης''.

    Ταλάτ - Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΕΕ - Επιστολή

    Επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητεί το διορισμό Τουρκοκύπριου στα κατεχόμενα για χειρισμό των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το ψευδοκράτος, απέστειλε ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Κίμπρις'' του διευθυντή του ΚΥΠΕ Θέμη Θεμιστοκλέους, ο οποίος έχει επιλεγεί ως ο νέος Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Κύπρο, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι η ΕΕ έπρεπε να λάβει υπόψη την κατάσταση στο νησί και να κάμει ''ειδική διευθέτηση''.

    ''Εχω στείλει επιστολή στον (Πρόεδρο της Επιτροπής) Μπαρόζο για το θέμα αυτό'', συνέχισε ο Τ/Κ ηγέτης, ''και έχω προτείνει πως, αν η απόφαση (για διορισμό του Θεμιστοκλέους) δεν μπορεί να αλλάξει, θα πρέπει να διοριστεί Τουρκοκύπριος στο βορρά για να χειρίζεται τις σχέσεις του βορρά με την ΕΕ''.

    ΑΚΕΛ - Δήλωση για πιθανή συνάντηση Παπαδόπουλου με Ταλάτ

    Το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί ότι διαδραματίζουν θετικό ρόλο οι δημόσιες τοποθετήσεις, αναφορικά με πιθανή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για κοινωνική συνάντηση, στην οποία θα προσκληθούν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έτσι ώστε να επιτύχει μια ''τέτοια πιθανή πρωτοβουλία''.

    Οπως αναφέρεται σε δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού, ''πολύ περισσότερο, δηλώσεις περί δήθεν αρνητικής στάσης του Προέδρου Παπαδόπουλου, πέραν του ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σίγουρα δεν βοηθούν στην υλοποίηση της όποιας προσπάθειας''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κινήματος Πώλ Ρασμούσεν, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και τους ηγέτες των 25 Σοσιαλιστικών Κομμάτων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλει το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ζητά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να δώσουν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας ΕΕ εκτός αν η Τουρκία αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κίνημα Οικολόγων - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Νέα σημεία διέλευσης

    Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στην περιοχή Τυλληρίας, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση να αξιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής.

    «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί επιτυχία για την κυπριακή κυβέρνηση και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών», το οποίο, σημειώνει η ανακοίνωση, έθεσε επανειλημμένα το θέμα αυτό προς τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Εθνικό Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τριανταφυλλίδης - Δήμαρχος Λονδίνου - Επιστολή

    Ο Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεχάρη με επιστολή του το Δήμαρχο του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον για το θάρρος του να αναφερθεί, λίγες μόνο ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, στα γενεσιουργικά αίτια της τρομοκρατίας.

    ''Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί την Κύπρο, και της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες, αισθάνθηκα την ανάγκη να σας συγχαρώ για το θάρρος σας, λίγο μετά τις επιθέσεις στο Λονδίνο, να αγγίξετε τις αιτίες που προκαλούν την τρομοκρατία και που στρέφουν τους ανθρώπους που υποφέρουν προς την τρομοκρατία'', αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Τριανταφυλλίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδίου.

    ''Βέβαια όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία αλλά εμείς, όπως και εσείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν δεν αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες που την εκτρέφουν, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην εξάλειψή της'', καταλήγει.

    Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση

    Με σύνθημα ''Λύση - Επανένωση - Ειρήνη'' πραγματοποιείται απόψε στη Δερύνεια από το Δήμο Αμμοχώστου αντικατοχική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων παράνομης τουρκικής κατοχής.

    Την εκδήλωση θα προσφωνήσει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8 το βράδυ με συγκέντρωση στην εκκλησία του Αγίου Μοδέστου στη Δερύνεια και πορεία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου 31 λευκά περιστέρια θα αφεθούν ελεύθερα σε μια πράξη συμβολική της επιθυμίας για λύση, επανένωση, ειρήνη.

    Θα ακολουθήσει εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου κατεχόμενης Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Νέα μικρή άνοδο κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στα κέρδη που κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι, οι οποίοι παρουσίασαν θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,87%, κλείνοντας στις 1.228,96 μονάδες. Κέρδη της τάξης του 0,83% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,83 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 432.000 λίρες, λόγω του αυξημένου σήμερα ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,89% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 413,64 μονάδες.

    [04] (Κ) Ελσίνκι - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Κύπρος

    Αρχίζει σήμερα στο Ελσίνκι της Φιλανδίας το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, στο οποίο συμμετέχουν 209 χώρες με 1.900 αθλητές.

    Με τα χρώματα της Κύπρου θα αγωνιστούν δύο αθλητές, ο Κυριάκος Ιωάννου στο άλμα εις ύψος και η Αννα Φοιτίδου στο άλμα επί κοντώ.

    [05] (Κ) Ισραηλινά κρουαζερόπλοια - Λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας - Εκτακτα μέτρα

    Εκτακτα μέτρα ασφάλειας στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, τόσο στη θάλασσα όσο και στη ξηρά, έλαβαν οι αρχές της δημοκρατίας μετά την άφιξη χθες δύο ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων που κατευθύνονταν στην Τουρκία και τελικά κατέπλευσαν στο λιμάνι Λεμεσού και δυο άλλων ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων που πραγματοποιούν προγραμματισμένη κρουαζιέρα και αγκυροβόλησαν στο λιμάνι Λάρνακας.

    Τα δυο κρουαζιερόπλοια που κατευθύνονταν στην Τουρκία άλλαξαν πορεία και κατέπλευσαν χθες στο λιμάνι της Λεμεσού ύστερα από διαταγή των ισραηλινών αρχών, μετά από πληροφορίες για κινδύνους για την ασφάλειά τους.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής και τα τέσσερα κρουαζιερόπλοια θα αναχωρήσουν το απόγευμα επιστρέφοντας στο Ισραήλ.

    Ο κ. Σιακαλλής αφού ανέφερε ότι δεν έχουν δοθεί ακριβείς λεπτομέρειες για τη φύση των κινδύνων εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω της κατάστασης στην Τουρκία ''φαίνεται ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι Ισραηλινοί τουρίστες αποτελούν στόχο, και για αυτό (οι Ισραηλινοί) επέλεξαν την Κύπρο''.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δήμος Αμμοχώστου - Προσωπικότητες

    Την ανάγκη επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στην ομάδα ξένων προσωπικοτήτων, που βρίσκονται στην Κύπρο για να παρευρεθούν στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας προέβη σε ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση και με την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Αμερικανοί - Απευθείας πτήση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε σήμερα πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος'' σύμφωνα με τις οποίες στελέχη ή και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου θα επισκεφθούν με παράνομη απευθείας πτήση τα κατεχόμενα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι η πρόθεση για πραγματοποίηση παράνομης επίσκεψης ήταν γνωστή στην κυβέρνηση εδώ και καιρό, σημειώνοντας πως έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για αποτροπή της επίσκεψης, τόσο μέσω των επισήμων καναλιών του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και μέσω της ομογένειας στις ΗΠΑ.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισραηλινά κρουαζιερόπλοια

    Η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους ξένους τουρίστες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στο χθεσινό κατάπλου δύο ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Λεμεσού, τα οποία είχαν αρχικό προορισμό την Τουρκία.

    ''Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι ασφαλής προορισμός για όλους'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως οι κυπριακές αρχές νοιάζονται για την ασφάλεια των επιβατών.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Αγκυρα

    Η στάση και οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στοχεύουν στην υπονόμευση της δημιουργίας καλού κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Εδώ και καιρό η στάση του κ. Ταλάτ φαίνεται να στοχεύει στην υπονόμευση της δημιουργίας καλού κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δεν είναι μυστικό ότι η Αγκυρα κατευθύνει την πολιτική του κ. Ταλάτ και πρόσφατες δηλώσεις του το αποδεικνύουν πλήρως'', επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Τόνισε ότι όπως έχει και στο παρελθόν αποδειχθεί η Τουρκία ασκεί έλεγχο πάνω στην τ/κ ηγεσία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 6 August 2005 - 17:49:10 UTC