Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [02] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Φοιτίδου
  • [03] (Κ) Απέπλευσαν τα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριο μήνυμα - Θάνατος Κουκ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί - Πτήση στα κατεχόμενα - Δωροδοκίες
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα - Αμερικανοί - Πτήση
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΑΚΕΛ - Γεύμα με Ταλάτ
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ενδεχόμενη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα - Αμερικανοί

  • [01] (K) Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση

    Την αποφασιστικότητά τους για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες διατράνωσαν για ακόμη μια φορά οι Αμμοχωστιανοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες βράδυ αντικατοχική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

    Η αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο «Λύση, επανένωση, ειρήνη» πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή βουλευτών της επαρχίας Αμμοχώστου όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πλήθους κόσμου.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Β' Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, διακομματική αποστολή της Βουλής των Ελλήνων, ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και επίτιμος δημότης Αμμοχώστου Εντι Ο Χάρα και ο Βρετανός τέως βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και επίτιμος δημότης Αμμοχώστου Τομ Κοξ.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και στην άρνησή της να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σε πλοία και αεροπλάνα που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτό «αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα αδιαλλαξίας. Είναι μια δήλωση καταδικαστέα και απορριπτέα, που κονταροκτυπιέται με ψηφίσματα του ΟΗΕ, με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου».

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, επιδιώκει λύση λειτουργική και βιώσιμη που μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτίωση του Σχεδίου Ανάν.

    [02] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Φοιτίδου

    Η Κύπρια αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ Αννα Φοιτίδου αγωνίζεται σήμερα στα προκριματικά του αθλήματος στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου που διεξάγεται στο Ελσίνκι.

    Οι προκριματικοί αγώνες στο άλμα επί κοντώ θα αρχίσουν στις 13.30. Η Αννα Φοιτίδου θα αγωνιστεί στο δεύτερο γκρουπ με στόχο να πετύχει άλμα 4,45 μέτρων και άνω που είναι το όριο της πρόκρισης.

    [03] (Κ) Απέπλευσαν τα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια

    Τα τέσσερα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια που είχαν καταπλεύσει στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας αναχώρησαν χθες από τα κυπριακά λιμάνια.

    Τα δύο κρουαζιερόπλοια που αγκυροβόλησαν στο λιμάνι Λεμεσού κατευθύνονταν στην Τουρκία. Ωστόσο προχθές κατέπλευσαν στο κυπριακό λιμάνι ύστερα από διαταγή των ισραηλινών αρχών, μετά από πληροφορίες ότι υπήρχαν κίνδυνοι για την ασφάλειά τους.

    Τα δυο άλλα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη κρουαζιέρα και είχαν αγκυροβολήσει στο λιμάνι Λάρνακας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναμενόμενη επίσκεψη Αμερικανών στελεχών του Κογκρέσου στα κατεχόμενα με απευθείας πτήση και η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης σε αυτήν, οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, οι αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για δωροδοκία Αμερικανών βουλευτών από Τούρκους και Τουρκοαμερικανούς προκειμένου να υποστηρίξουν τουρκικά συμφέροντα, και η χθεσινοβραδινή αντικατοχική εκδήλωση των Αμμοχωστιανών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τρία βέτο Τάσου προς Δημήτρη'', γράφει ότι τρεις διαφωνίες καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Αυτές αφορούν το γεύμα που θέλει να διοργανώσει ο Δημήτρης Χριστόφιας για να πετύχει κοινωνική συνάντηση μεταξύ Προέδρου Παπαδόπουλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τη στάση της Κύπρου έναντι της Τουρκίας στο θέμα του πρωτοκόλλου και το θέμα των μισθών των κρατικών αξιωματούχων και των βουλευτών. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κατηγόρησε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για δηλώσεις που στοχεύουν την υπονόμευση το καλού κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Νέο σεξουαλικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή Κύπριο Πρέσβη'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι Κύπριος Πρεσβευτής ''φυγαδεύτηκε από πρωτεύουσα ισλαμικής χώρας στην οποία ήταν διαπιστευμένος γιατί κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε σεξουαλικά νεαρή μουσουλμάνα υπάλληλο της Πρεσβείας''. Αλλού γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως οι πληροφορίες ότι στελέχη ή και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα με απευθείας πτήση ήταν γνωστές από καιρό και ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για αποτροπή της επίσκεψης την οποία απεκάλεσε ''παράνομη και αυθαίρετη''.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Εχεις κότσια Πρόεδρε;'' και γράφει ότι η διακήρυξη της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κύπρο έβαλε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην ''ευχάριστη θέση να δέχεται ασφυκτικό κόρτε από δύο χώρες με διαφορετικές φιλοσοφίες για το μέλλον της Ευρώπης''. Από τη μία η Γαλλία τον ''ψήνει'' να συνταυτιστεί μαζί της με αντάλλαγμα ''μάξιμουμ κέρδη πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων'', ενώ από την άλλη η Βρετανία του υποδεικνύει να μη θέσει σκληρούς όρους στην Τουρκία τώρα και να επιδιώξει μέσα από τις ενταξιακές κέρδη έναντι της Αγκυρας. Αλλού γράφει ότι σε εκτελεσθέντες Ε/Κ κατά το 1974 και όχι σε πεσόντες ανήκει η πλειοψηφία των εκταφέντων λειψάνων από τις επείγουσες εκταφές που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Γρίπη - Εφιάλτης'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τρεις μήνες είναι αρκετοί για να εξαπλωθεί παγκοσμίως η μολυσματική θανατηφόρος γρίπη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον άνθρωπο. Προσθέτει ο παγκόσμιος συναγερμός αγγίζει και την Κύπρο, όπου οι ιατρικές υπηρεσίες ετοιμάζουν σχέδιο δράσης για αναχαίτιση της νόσου. Αλλού γράφει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας αποδέχτηκε πρόσκληση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κοινωνική συνάντηση στην οικία του Τ/Κ ηγέτη στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σημειώνει πως όταν η συνάντηση πραγματοποιηθεί ο κ. Χριστόφιας θα καλέσει τον κ. Ταλάτ για δείπνο στις ελεύθερες περιοχές, όπου θα προσκληθεί και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Δωροδοκούν βουλευτές'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι σχέσεις Λευκωσίας - Ουάσιγκτον επιβαρύνονται τα μέγιστα με την πτήση προς το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου που θα μεταφέρει ομάδα επαγγελματικών στελεχών του Κογκρέσου για ολιγοήμερες διακοπές στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο. Η πτήση προγραμματίζεται στη σκιά αποκαλύψεων στις ΗΠΑ για δωροδοκίες Γερουσιαστών και βουλευτών από Τούρκους και Τουρκοαμερικανούς προκειμένου να υπερασπιστούν τουρκικά συμφέροντα σε βασικά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την Αρμενία. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ανεπαρκή την ποινή των οκτώ χρόνων φυλάκισης που επέβαλε το Κακουργιοδικείο στη Μάγδα Ελευθερίου η οποία κρίθηκε για ανθρωποκτονία του συζύγου της και καταχώρησε στο Ανώτατο έφεση, ζητώντας όπως η Μάγδα κριθεί ένοχη για φόνο εκ προμελέτης.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Να επικρατήσει η γαλλική θέση'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε στην αντικατοχική εκδήλωση των Αμμοχωστιανών στη Δερύνεια ότι θα παλέψουμε ώστε η ορθή θέση που διατύπωσε η Γαλλία για την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ και στα δέκα νέα κράτη - μέλη να επικρατήσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού γράφει ότι για το Ισραήλ αναχώρησαν χθες το απόγευμα τα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια τα οποία ενώ κατευθύνονταν προς την Τουρκία αναγκάστηκαν να καταπλεύσουν προχθές στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, ύστερα από πληροφορία της Μοσάντ ότι υπήρχε πιθανότητα τρομοκρατικού κτυπήματος στην Τουρκία.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Μεταχειρίστηκαν το σκύλο μου ως αποσκευή'' ότι ο πρώην Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ κατηγόρησε τις Κυπριακές Αερογραμμές ως υπεύθυνες για το θάνατο του σκύλου του επειδή τον άφησαν έξω στον ήλιο για πενήντα λεπτά με αποτέλεσμα να πεθάνει από θερμοπληξία. Αλλού αναφέρεται σε δημοσκόπηση της εταιρεία Pulse Market Research, η οποία κατέδειξε ότι η πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου τυγχάνει της έγκρισης της πλειοψηφίας των Κύπριων ψηφοφόρων.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Αμερικανοί - Απευθείας πτήση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε χθες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στελέχη ή και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου θα επισκεφθούν με παράνομη απευθείας πτήση τα κατεχόμενα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι η πρόθεση για πραγματοποίηση παράνομης επίσκεψης ήταν γνωστή στην κυβέρνηση εδώ και καιρό, σημειώνοντας πως έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για αποτροπή της επίσκεψης, τόσο μέσω των επισήμων καναλιών του Υπουργείου Εξωτερικών όσο και μέσω της ομογένειας στις ΗΠΑ.

    ''Φαίνεται ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για μια παράνομη και αυθαίρετη επίσκεψη και η κυβέρνηση θα καταθέσει τη διαμαρτυρία της εκεί που πρέπει'', υπογράμμισε.

    Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κυρίαρχο κράτος σε όλη την επικράτεια της νήσου και η κυριαρχία της είναι αναγνωρισμένη διεθνώς.

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ατόμων που θα απαρτίζουν την αντιπροσωπεία, ενώ ερωτηθείς κατά πόσον θα τους υποδεχθεί στο παράνομο αεροδρόμιο ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, είπε ότι αυτό θα ήταν καθαρά εναντίον των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

    Για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στις ΗΠΑ και τις επαφές του με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις, είπε ότι η κυβέρνηση με την επίσκεψη αυτή ''είχε όλη την καλή διάθεση για διευθέτηση των θεμάτων που εκκρεμούν, για τη δημιουργία μιας φιλικής σχέσης και σχέσης κατανόησης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και η πρόθεση αυτή εξακολουθεί να υπάρχει''.

    Οπως είπε, στη συνάντηση με την κ. Ράις ηγέρθησαν πολλά θέματα όπως η προώθηση ενός κλίματος ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων.

    ''Ολα, ακόμη και εάν δεν είχαν συζητηθεί, υπονοούνται στο πλαίσιο αυτό των ευρύτερων φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς που αποδίδει η κυβέρνηση την εμμονή των ΗΠΑ στο θέμα των απευθείας πτήσεων, είπε ''ίσως στην επιρροή που έχει η Τουρκία σε κάποιους οργανισμούς στις ΗΠΑ που ενισχύουν αυτήν την αυθαιρεσία''.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Αγκυρα

    Η στάση και οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στοχεύουν στην υπονόμευση της δημιουργίας καλού κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπογράμμισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Εδώ και καιρό η στάση του κ. Ταλάτ φαίνεται να στοχεύει στην υπονόμευση της δημιουργίας καλού κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Δεν είναι μυστικό ότι η Αγκυρα κατευθύνει την πολιτική του κ. Ταλάτ και πρόσφατες δηλώσεις του το αποδεικνύουν πλήρως'', επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Τόνισε ότι όπως έχει και στο παρελθόν αποδειχθεί η Τουρκία ασκεί έλεγχο πάνω στην τ/κ ηγεσία.

    Ερωτηθείς για πιθανή συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ, ο κ. Χρυσοστομίδης παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε προηγούμενες δηλώσεις του για το θέμα αυτό.

    Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχική εκδήλωση

    Την αποφασιστικότητά τους για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες διατράνωσαν για ακόμη μια φορά οι Αμμοχωστιανοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες βράδυ αντικατοχική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

    Η αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο «Λύση, επανένωση, ειρήνη» πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή βουλευτών της επαρχίας Αμμοχώστου όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πλήθους κόσμου.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος ήταν και ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Β' Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, διακομματική αποστολή της Βουλής των Ελλήνων, ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και επίτιμος δημότης Αμμοχώστου Εντι Ο Χάρα και ο Βρετανός τέως βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και επίτιμος δημότης Αμμοχώστου Τομ Κοξ.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και στην άρνησή της να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σε πλοία και αεροπλάνα που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτό «αποτελεί το πιο πρόσφατο δείγμα αδιαλλαξίας. Είναι μια δήλωση καταδικαστέα και απορριπτέα, που κονταροκτυπιέται με ψηφίσματα του ΟΗΕ, με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου».

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, επιδιώκει λύση λειτουργική και βιώσιμη που μπορεί να επιτευχθεί με τη βελτίωση του Σχεδίου Ανάν.

    Οι Αμμοχωστιανοί συγκεντρώθηκαν καταρχάς στον Ιερό Ναό του Αγίου Μοδέστου στη Δερύνεια, απ' όπου πραγματοποίησαν πορεία προς το οδόφραγμα της Δερύνειας όπου και άφησαν ελεύθερα 31 λευκά περιστέρια, σε μια συμβολική ενέργεια της επιθυμίας τους για λύση, επανένωση και ειρήνη της Κύπρου.

    Στη συνέχεια ο κόσμος πορεύθηκε προς το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, η οποία άρχισε με δέηση από τον Χωρεπίσκοπο Τρυμιθούντος Βασίλειου.

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε την ομιλία του πως «εμείς δεν θα σταματήσουμε να πορευόμαστε προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο μέχρι αυτή να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της και δεν θα σταματήσουμε να εκδηλώνουμε την καταδίκη μας για την κατοχή και το ντε φάκτο διαχωρισμό, που επέβαλε η Τουρκία με την εισβολή του 1974».

    Σημείωσε ακόμα ότι το αίτημα της επιστροφής της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της «και γενικότερα, η εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά στοχεύουν στην καλλιέργεια ενός τέτοιου κλίματος που θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Η λύση και η επανένωση το συντομότερο δυνατόν είναι ο τελικός στόχος του αγώνα μας και για την εκπλήρωσή του θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σημείωσε πως «προσβλέπουμε σε μια τέτοια λύση που θα καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του και θα διασφαλίζει ένα ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον σε όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Μια λύση που θα δικαιώνει τόσο τους Βαρωσιώτες και τους Μορφίτες όσο και τους Κερυνιώτες και τους Καρπασίτες», ανέφερε.

    Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 31 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή «οι πληγές εξακολουθούν να είναι εκεί ματωμένες, μαζί με τα ερημωμένα χωριά, τις εκκλησίες και τα συλημένα κοιμητήρια των γονιών και των παππούδων, μαζί με τον πληγωμένο Πενταδάκτυλο και μαζί με τις παραλίες και τις πεδιάδες μας που είναι σαν να τις καρφώνουν με λόγχες στρατιωτών παραταγμένων σειρές με οικοδομές παράνομες».

    Πρόσθεσε πως όλοι μαζί απαιτούμε να πάψει επιτέλους το άδικο σε βάρος του κυπριακού λαού, να δοθεί ξανά ζωή στην Αμμόχωστο που 31 χρόνια μένει βουβή και σημείωσε πως «δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από την επιστροφή στη γη μας και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, κάτι που προνοούν και όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ».

    Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου είπε ακόμα ότι ο μεγαλύτερος «αναχρονισμός που θα μπορούσε να υπάρξει και καθόλου δεν περιποιεί τιμή στη σύγχρονη Ευρώπη» είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της πόλης μας έχει μείνει για 31 χρόνια «κυριολεκτικά ζωσμένο με συρματόπλεγμα».

    Διαβεβαίωσε «πως θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε αγωνιζόμενοι μέχρι που να μπορέσουμε, ελεύθεροι πια και σε συνεργασία με τους σύνοικους Τ/Κ, να γιορτάσουμε την επανένωση της μικρής μας πικρής πατρίδας και την επιστροφή της πόλης μας».

    Εκ μέρους της διακομματικής αποστολής της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Παναγιώτης Ρήγας εξέφρασε τη συγκίνηση της αποστολής που βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους «που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου και τη σκληρότητα της προσφυγιάς αλλά και κοντά σε νέους Κύπριους που γεννήθηκαν στην προσφυγιά. Όνειρο και πόθος των νέων αυτών ανθρώπων», συνέχισε ο κ. Ρήγας, «είναι να ξαναδούν την Κύπρο ενιαία, κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, χωρίς ξένους στρατούς, που να αποφασίζει ο λαός του για το μέλλον του».

    Πρόσθεσε ότι «σήμερα ζούμε σε μια νέα βαρβαρότητα, απότοκο μιας νέας τάξης πραγμάτων που επέβαλε η παντοδυναμία της υπερδύναμης στον κόσμο» και σημείωσε πως σήμερα «τα σύρματα του αίσχους, το τείχος της Λευκωσίας και η έρημη πόλη της Αμμοχώστου είναι το αίσχος, το όνειδος» και το πλήγμα στο υπαρξιακό σύστημα στο οποίο εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και επίτιμος δημότης Αμμοχώστου Εντι Ο Χάρα, μιλώντας στα ελληνικά, ανέφερε ότι έχει να στείλει δύο μηνύματα.

    Το ένα προς την Τουρκία, ανέφερε, είναι «δυνατό και σύντομο: δεν πρέπει καν να νομίζει ότι θα γίνει πλήρες μέλος της ενωμένης Ευρώπης εάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου».

    Το δεύτερο μήνυμα, είπε ο κ. Ο Χάρα, είναι προς τα Ηνωμένα Έθνη για την Αμμόχωστο, ''να σπάσουν τα συρματοπλέγματα, να τα τυλίξουν, να τα απορρίψουν και να ξαναχτιστεί η Αμμόχωστος'' έτσι ώστε οι Ε/Κ και οι Τ/Κ Αμμοχωστιανοί να ζουν μαζί ειρηνικά, να δουλεύουν, να παίζουν, να γελούν και να κλαινε μαζί, όπως κάνουν οι γείτονες σε όλο τον κόσμο.

    Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε ο Βρετανός βουλευτής «η Αμμόχωστος θα μπορούσε να γίνει πρόδρομος μια πλήρους λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Η Αμμόχωστος» συνέχισε «θα μπορούσε να γίνει χρυσαφένιο κόσμημα της Μεσογείου, όχι όπως είπε ο Σαίξπηρ σε μια ασημένια αλλά σε μια ζαφειρένια θάλασσα του κόλπου της Σαλαμίνας».

    Εξάλλου ο Βρετανός τέως βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και επίσης επίτιμος δημότης της Αμμοχώστου Τομ Κοξ είπε πως με τον φίλο και συναγωνιστή του Εντι Ο Χάρα βρέθηκαν στην Κύπρο για να δείξουν για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη και πλήρη υποστήριξή τους προς τον κυπριακό λαό, για την αδικία που αντιμετωπίζει από τότε που έγινε η τουρκική εισβολή.

    Πρόσθεσε ότι με τον Εντι Ο Χάρα και το Δήμαρχο Αμμοχώστου μετέβησαν τον περασμένο Μάρτιο στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας τα αρνητικά συναισθήματα που βίωσε όταν είδε την εγκατάλειψη και την καταστροφή στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ανέφερε πως εάν υπήρχε κάτι που ο κ. Ο Χάρα και ο ίδιος χρειάζονταν για να αναθερμάνουν τη συμπαράστασή τους προς την Κύπρο ήταν αυτό που είδαν όταν πήγαν στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Κοξ εξέφρασε επίσης τη λύπη και την απαρέσκειά του για τη στάση της Βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έναντι της Κύπρου.

    Σημείωσε ακόμα πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Εντι Ο Χάρα καθώς και πολλοί άλλοι βουλευτές στο Βρετανικό Κοινοβούλιο θα αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια του Τόνι Μπλερ να επιταχύνει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''μέχρις ότου η Αγκυρα χρησιμοποιήσει την τεράστια επιρροή που έχει στα κατεχόμενα και μέχρις ότου δούμε μια ξεκάθαρη απόδειξη από την Τουρκία ότι επιτέλους ανταποκρίνεται σ'αυτά που όλοι μας ζητούμε, δικαιωματικά, όλα αυτά τα χρόνια''.

    Η εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

    Πρόεδρος Βουλής - Δήμος Αμμοχώστου - Προσωπικότητες

    Την ανάγκη επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στην ομάδα ξένων προσωπικοτήτων, που παρέστησαν στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη συνάντηση με τους ξένους προσκεκλημένους του Δήμου Αμμοχώστου, ο κ. Χριστόφιας προέβη σε ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση και με την πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, συνόδευσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Εκπρόσωπος - Ισραηλινά κρουαζιερόπλοια

    Η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός για τους ξένους τουρίστες, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στον κατάπλου δύο ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Λεμεσού, τα οποία είχαν αρχικό προορισμό την Τουρκία.

    ''Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος είναι ασφαλής προορισμός για όλους'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως οι κυπριακές αρχές νοιάζονται για την ασφάλεια των επιβατών.

    Οσον αφορά τους λόγους για τους οποίους τα δύο πλοία κλήθηκαν να αλλάξουν κατεύθυνση, είπε ότι αυτό είναι θέμα που αφορά την ισραηλινή κυβέρνηση.

    Απέπλευσαν τα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια

    Τα τέσσερα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια που είχαν καταπλεύσει στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας αναχώρησαν χθες από τα κυπριακά λιμάνια.

    Τα δύο κρουαζιερόπλοια που αγκυροβόλησαν στο λιμάνι Λεμεσού κατευθύνονταν στην Τουρκία. Ωστόσο προχθές κατέπλευσαν στο κυπριακό λιμάνι ύστερα από διαταγή των ισραηλινών αρχών, μετά από πληροφορίες ότι υπήρχαν κίνδυνοι για την ασφάλειά τους.

    Τα δυο άλλα ισραηλινά κρουαζιερόπλοια πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη κρουαζιέρα και είχαν αγκυροβολήσει στο λιμάνι Λάρνακας.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής και τα τέσσερα κρουαζιερόπλοια έχουν αναχωρήσει από την Κύπρο. Πρόσθεσε ότι το τελευταίο απέπλευσε γύρω στις 9.00 χθες βράδυ.

    Ανέφερε ότι μετά την αναχώρηση των ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων τα έκτακτα μέτρα ασφάλειας που είχαν ληφθεί τερματίστηκαν.

    Κίνημα Οικολόγων - Τουρκία - Πυρηνικά εργοστάσια

    Εκστρατεία συλλογής υπογραφών από πολίτες ενάντια στη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία ξεκίνησε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την πυρηνική καταστροφή της Χιροσίμα.

    Όπως ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου στη Λεμεσό το μέλος του Κινήματος Μαρίνα Μάρτιν «η πυρηνική απειλή βρίσκεται πλέον πολύ κοντά μας, αφού η γείτονας Τουρκία επαναφέρει το θέμα της κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας».

    «Πέραν από την επικινδυνότητα της λειτουργίας τριών πυρηνικών εργοστασίων σε μια σεισμογενή περιοχή, η Τουρκία με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα με τη χρησιμοποίηση του πλουτωνίου που παράγεται ως υποπροϊόν στον πυρηνικό αντιδραστήρα κάθε εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας», είπε η κ. Μάρτιν.

    Αναφερόμενη στην εκστρατεία του Κινήματος, είπε πως αυτή γίνεται υπό την αιγίδα του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου με έδρα τη Ρόδο και κάλεσε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή να επικοινωνήσουν με τα γραφεία των Οικολόγων.

    Το Κίνημα εκφράζει επίσης τη λύπη του γιατί, όπως είπε η κ. Μάρτιν, «παρατηρούμε ότι οι προσπάθειες μας για ενεργοποίηση της κυπριακής ηγεσίας από τον περασμένο Απρίλιο, αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία».

    Σύμφωνα με το μέλος των Οικολόγων, επιστολές του ΓΓ του Κινήματος Γιώργου Περδίκη προς τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής, για συζήτηση του θέματος, δεν έτυχαν καμίας ανταπόκρισης.

    Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Φοιτίδου

    Η Κύπρια αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ Αννα Φοιτίδου αγωνίζεται σήμερα στα προκριματικά του αθλήματος στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου που ξεκίνησε χθες στο Ελσίνκι.

    Η Αννα Φοιτίδου θα αγωνιστεί στο δεύτερο γκρουπ με στόχο να πετύχει άλμα 4,45 μέτρων και άνω που είναι το όριο της πρόκρισης.

    Η Κύπρια πρωταθλήτρια που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, φέτος έκανε άλμα 4,40 μέτρων.

    Εξάλλου, στις 12 Αυγούστου αγωνίζεται και ο Κυριάκος Ιωάννου στο άλμα εις ύψος. Ο νεαρός Κύπριος άλτης πήρε χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες με άλμα 2,24 μέτρα.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριο μήνυμα - Θάνατος Κουκ

    Τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας Michael Martin.

    Εκ μέρους της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας εκφράζει την έντονη αίσθηση της απώλειας για το θάνατο του Ρόμπιν Κουκ.

    ''Είναι με βαθιά λύπη που έχω πληροφορηθεί το θάνατο του Ρόμπιν Κουκ, του οποίου η συνεισφορά στην πολιτική ζωή της Βρετανίας υπήρξε τεράστια. Ο Ρόμπιν Κουκ ήταν μια διακεκριμένη προσωπικότητα με όραμα και αρχές, για τις οποίες αγωνίστηκε με ακλόνητη προσήλωση. Αυτές οι αρχές καθόρισαν και την προσέγγιση του σε διεθνή προβλήματα και τον κατέστησαν αγαπητό φίλο της Κύπρου'', αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Χριστόφιας.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανοί - Πτήση στα κατεχόμενα - Δωροδοκίες

    Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να έχει φιλικές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πείσει τους πολίτες της που επηρεάζονται από άλλα κέντρα αποφάσεων να σταματήσουν την αυθαίρετη πρακτική της διενέργειας παράνομων πτήσεων ή επισκέψεων στα κατεχόμενα.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να δωροδοκούνται από Τούρκους και Τουρκοαμερικανούς για να υπερασπίσουν τουρκικά συμφέροντα, κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''πιθανόν να γίνονται αυτού του είδους επιχορηγήσεις, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα δικαίου όπου ο νόμος γίνεται σεβαστός και ως εκ τούτου σίγουρα δεν γίνεται παράνομη επιχορήγηση υπό τη μορφή εισφορών''.

    Σημείωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα για δωροδοκίες Αμερικανών αξιωματούχων και πρόσθεσε ότι ''αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζει η κυπριακή κυβέρνηση για να διαπιστώσει που ακριβώς οφείλονται αυτές οι διαδικασίες''.

    Σε σχέση με την αναμενόμενη διενέργεια πτήσης προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου που θα μεταφέρει επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου στα κατεχόμενα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''οι προσπάθειες για αποτροπή τέτοιων παράνομων επισκέψεων συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα''.

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Αμερικανοί - Πτήση

    Στις 10:00 αύριο το βράδυ αναμένεται να φτάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, μέσω Κωνσταντινούπολης, η πτήση που θα μεταφέρει στα κατεχόμενα τα στελέχη του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϊράκ, η αποστολή, η οποία θα αποτελείται από πέντε άτομα από το Κογκρέσο και δύο από τη Γερουσία, επισκέπτεται τα κατεχόμενα μετά από πρόκληση του τ/κ Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 14 Αυγούστου.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΑΚΕΛ - Γεύμα με Ταλάτ

    Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με την ηγεσία των Τ/Κ πρέπει να έχουν περιεχόμενο, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει ''να μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση και ανταλλαγή απόψεων, κυρίως στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια να έχει αποδεχθεί πρόσκληση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για γεύμα στην κατεχόμενη Κερύνεια και ότι ανταποδίδοντας ο κ. Χριστόφιας θα παραθέσει γεύμα για τον Τ/Κ ηγέτη στο εξοχικό του στο οποίο θα προσκληθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''το όλο θέμα επαναλαμβάνεται ''.

    Πρόσθεσε ότι τα ε/κ πολιτικά κόμματα έχουν κάθε ευχέρεια να προβαίνουν σε επαφές και ανταλλαγές απόψεων με τα τ/κ, προσθέτοντας ότι ''αυτή η τακτική είναι χρήσιμη επειδή συμβάλλει στη δημιουργία καλύτερου κλίματος συνεννόησης και συνεργασίας για τη λύση του προβλήματος''.

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Μνημόσυνο Ισαάκ και Σολωμού

    Τριάντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και εννέα χρόνια μετά τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στα κράσπεδα της Αμμοχώστου, η Κύπρος διεκδικεί δικαίωση των θυσιών των παιδιών της, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των δύο ηρωομαρτύρων στην Εκκλησία Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, ο κ. Ιακώβου προειδοποίησε παράλληλα την Αγκυρα ότι οι προσπάθειες ''φαλκίδευσης των κοινοτικών θεσμών και αποφάσεων'' που προτίθεται να ακολουθήσει δεν θα γίνουν αποδεκτές.

    ''Διεκδικούμε λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ασφάλεια όλων των πολιτών της, την ειρηνική συμβίωση και την πρόοδο όλων των κατοίκων της ανεξάρτητα από τη φυλή, τη γλώσσα και τη θρησκεία'', ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε: ''Διεκδικούμε την οικοδόμηση μιας πολυπολιτισμικής πατρίδας, όπου οι εθνικές ταυτότητες δεν θα διαχωρίζουν, αλλά με τον αμοιβαίο σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αρμονική συνύπαρξη θα αποτελούν πηγή ισχύος εν τη ενώσει''.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ενδεχόμενη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ νοουμένου, όπως είπε, ότι τέτοιου συναντήσεις «γίνονται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια και έχουν συγκεκριμένους στόχους».

    Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα «οι συναντήσεις γίνονταν υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ ή εκπροσώπων τους» και σημείωσε πως «για να αλλάξουμε αυτή την πεπατημένη θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ειδικός και συγκεκριμένος στόχος».

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα - Αμερικανοί

    Αποστάσεις κρατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την αναμενόμενη επίσκεψη στα κατεχόμενα επαγγελματικών στελεχών του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από το ένατο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε την επίσκεψη ως ''παλιά είδηση'', προσθέτοντας πως η κυβέρνηση γνωρίζει από καιρό το θέμα αυτό ''και έχουμε αντιδράσει σε διάφορα επίπεδα''.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, ''το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρατά απόλυτες αποστάσεις διότι δεν γνωρίζει τίποτε περί αυτού, διότι δεν είναι καν υπόθεση του Κογκρέσου, δεν χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο και απ' ότι εμείς γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν συμμετέχουν βουλευτές σε αυτή την επίσκεψη''.

    ''Κατά τη δική μας πληροφόρηση'', ανέφερε, ''δεν πρόκειται περί απευθείας πτήσης αλλά για πτήση από την Τουρκία''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 7 August 2005 - 17:49:15 UTC