Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ανόρθωση - Ρέιντζερς - Τσάμπιονς Λιγκ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Kυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Γερμανία - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Συνέντευξη
  • [06] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Μολυβιάτης - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Ολι Ρεν
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ταλάτ - Συνέντευξη
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Πέμπτη κατά σειρά άνοδο
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Ιακώβου - Γαλλία - Τουρκία - ΕΕ
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΑΠΟΕΛ - Κωνσταντίνου - Μακάμπι
  • [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρεν - Τουρκία - ΕΕ
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί - Κατεχόμενα
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΑΠΟΕΛ - Κωνσταντίνου - Μακάμπι (Ορθή επανάληψη)
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σεβάν - Αίτημα έκδοσης

  • [01] (Κ) Ανόρθωση - Ρέιντζερς - Τσάμπιονς Λιγκ

    Η πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωσις Αμμοχώστου ηττήθηκε με 2-1 από τη Ρέιντζερς Γλασκόβης, στον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει στις 24 Αυγούστου, στο Χάιντροξ Παρκ στη Γλασκόβη.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Kυπριακού Τύπου

    Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως σχετικά με τα επεισόδια στο Τσιμεντοποιείο Μονής στις 18 Ιουλίου, οι δηλώσεις των κομμάτων για τη χρησιμότητα ή όχι μιας ενδεχόμενης συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη, η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάντμεντ ότι η επίσκεψη επαγγελματικών στελεχών της αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας στα κατεχόμενα είναι νόμιμη, η δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση για έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ, τα προβλήματα των καρδιοπαθών, καθώς και η χθεσινή ήττα της Ανόρθωσης από τη Ρέιντζερς Σκοτίας στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Στο σκαμνί οι κατήγοροι'' γράφει ότι "κόλαφο" για την Αστυνομία αποτελεί η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Τσιμεντοποιείο Μονής στις 18 Ιουλίου μεταξύ αστυνομικών της ΜΜΑΔ και δημοσιογράφων, τα οποία, όπως αναφέρεται, πρέπει να οδηγήσουν σε προβληματισμό. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η βρετανική προεδρία της ΕΕ παραμένουν αμετακίνητες στις αρχικές τους τοποθετήσεις για την Τουρκία και οι οποίες στην ουσία απορρίπτουν την εκ των προτέρων αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν αρχίσουν οι ενταξιακές στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τριγμοί στη συγκυβέρνηση'' γράφει ότι σε δύο στρατόπεδα φαίνεται ότι μοίρασαν τη συγκυβέρνηση οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι δεν ενίσταται σε μια κοινωνικού τύπου συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αλλού γράφει ότι το Στέιτ Ντιπάρντμεντ χαρακτήρισε τη μετάβαση επαγγελματικών στελεχών της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ στα κατεχόμενα ως ιδιωτική, ανεπίσημη, αλλά νόμιμη. Η αποστολή συναντήθηκε χθες με τον Τ/Κ ηγέτη και τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών ενώ θα έχει και επαφές με την ''πρόεδρο'' της ''βουλής'' και τον ''πρωθυπουργό''. Η αποστολή αναμένεται να συντάξει σχετική έκθεση προς το Κογκρέσο.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Επιχείρηση άρπα - κόλλα'' γράφει ότι ''μπάτσο για την Αστυνομία και μάλιστα ηχηρό συνιστά η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για τα βίαια γεγονότα και την κακοποίηση απεργών και δημοσιογράφων στο Τσιμεντοποιείο Μονής''. Η έκθεση αναφέρει ότι η στάση της Αστυνομίας δείχνει ''αρνητική διάθεση'' έναντι των λειτουργών των ΜΜΕ και τονίζει ότι η επίδειξη βίας απέναντί τους ήταν ''άσκοπη και αδικαιολόγητη και αποσκοπούσε στην παρακώλυση της κινηματογράφησης των γεγονότων, με στόχο τη συσκότιση''. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ζήτησε την επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ παράλληλα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ψήνονται στο ΔΗΚΟ'' γράφει ότι άναψε φωτιές στο κόμμα του η τοποθέτηση του Προέδρου Παπαδόπουλου για τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ να οργανώσει κοινωνική συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Προσθέτει ότι η δήλωση του Προέδρου άφησε εκτεθειμένους όλους σχεδόν τους συνεργάτες του που τις προηγούμενες μέρες αντιδρούσαν έντονα σε τέτοια πιθανότητα. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωση δεν άξιζε τη χθεσινή της ήττα με 2 - 1 στο ΓΣΠ από τη σκοτσέζικη Ρέιντζερς στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Προσθέτει ότι στην Ανόρθωση επικρατεί κατακραυγή για τη διαιτησία του Βέλγου διαιτητή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Λίστα θανάτου καρδιοπαθών'' γράφει ότι η εκρηκτική κατάσταση που εδώ και αρκετούς μήνες επικρατεί στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λεμεσού εξαιτίας των χρόνιων σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε σχέση με τον αγγειογράφο που βρίσκεται σε παρατεταμένη αχρησία, πυροδοτήθηκε χθες ακόμη περισσότερο και με αντιπαράθεση Υπουργείου Υγείας και του Προϊσταμένου του Καρδιολογικού που, σύμφωνα με τον ''Φ'', έκανε λόγο για ''σκοπημότητες και ξεπούλημα των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας'' στον ιδιωτικό τομέα. Αλλού γράφει ότι το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Λευκωσίας και των Βρυξελλών, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα αυξάνονται.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Αντιακελικά παραμυθιάσματα'' γράφει ότι με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις απάντησε χθες το ΑΚΕΛ στα όσα ''ειρωνικά και προσβλητικά'', όπως αναφέρει, για το επίπεδο της πολιτικής ζωής του τόπου εκστόμισαν οι Νίκος Κουτσού και Ρίκκος Ερωτοκρίτου, οι οποίοι με δηλώσεις τους χλεύασαν ακόμη και αυτήν την πολιτική της επαναπροσέγγισης. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι μια κοινωνική συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν είναι αδύνατο να γίνει σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα και να σπάσει ο πάγος. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Συρίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Βρετανός έφηβος παραδέχεται ότι προκάλεσε το θάνατο της φίλης του'' γράφει ότι ο 16χρονος Τζέιμς Ντάτλεϊ παραδέχθηκε χθες ενοχή για την πρόκληση θανάτου της 16χρονης φίλης του σε δυστύχημα με τζετ σκι, που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα στο Πισσούρι. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι οδηγοί φορτηγών απειλούν να κατέλθουν σε νέα απεργία, ένα μόνο μήνα μετά τη λήξη της προηγούμενης απεργίας τους. Προσθέτει ότι οι φορτηγατζήδες κατηγορούν το Υπουργείο Συγκοινωνιών ότι κάνει πίσω και δεν τηρεί τα όσα τους υποσχέθηκε για επίλυση των προβλημάτων τους.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Υψος ρεκόρ η BOC στην Ελλάδα'' γράφει ότι οι μετοχές του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έκλεισαν σε νέο ύψος ρεκόρ στα 3.42 ευρώ ή 1.96 σεντ την Τρίτη σε αντίθεση με την πτωτική τάση που επικράτησε στη Σοφοκλέους, ενώ τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η εφημερίδα, δείχνουν ότι πέραν του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, βρίσκεται τώρα στα χέρια ξένων θεσμικών. Αλλού γράφει ότι άλλο ένα ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε χθες η τιμή του μαύρου χρυσού εν μέσω ανησυχιών για το ενδεχόμενο προβλημάτων στην παραγωγή στη Μέση Ανατολή.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ολι Ρεν - Τουρκία - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    O Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα αρχίσουν, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 3 Οκτωβρίου.

    Σε ομιλία του χθες στο Αμβούργο, ο κ. Ρεν ανέφερε πως το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου έχει συζητηθεί ''εκτενώς, εντατικά και αρκετά συναισθηματικά'' στη σύνοδο του περασμένου Δεκεμβρίου και πως και οι 25 αρχηγοί των κρατών μελών συμφώνησαν ότι η αναγνώριση δεν ήταν προϋπόθεση για έναρξη των διαπραγματέυσεων.

    ''Εάν εμμείνουμε σε αυτό που εμείς έχουμε αποφασίσει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως πρέπει να κάνουμε, είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου'', είπε ο κ. Ρεν.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρότρυνε τους ΥΠΕΞ των 25, που θα συνέλθουν την 1η και 2α Σεπτεμβρίου στη Βρετανία, να σεβαστούν την υπόσχεση που δόθηκε στην Τουρκία για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    ''Αυτό θα είναι το κατάλληλο μέρος και η κατάλληλη στιγμή για όλα τα κράτη μέλη να εκφράσουν τις απόψεις τους, να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους, και να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους'', αναφέρεται στην ομιλία του κ. Ρεν.

    Πρόσθεσε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή, δημοκρατική και αυξανόμενα ευημερούσα Τουρκία.

    ''Αυτό είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον, και οι διαπραγματεύσεις είναι το ζωτικό όχημα για ενίσχυση αυτού του στόχου. Το ταξίδι είναι εξίσου σημαντικό όσο και ο προορισμός'', είπε.

    Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση παρότρυνε τα ΗΕ να καταστούν ενεργά στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείων Ειδήσεων (ΓΠΕ), σε ομιλία του στο Αμβούργο, ο κ. Ρεν είπε πως ''τονίζουμε την αναγνώριση της Κύπρου και αναμένουμε μια παράλληλη διαδικασία συνομιλιών για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που να διεξαχθεί από τα ΗΕ''.

    Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Τουρκία - ΕΕ

    Η βάση για συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το κατά πόσον η Τουρκία θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις 3 Οκτωβρίου είναι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ, προσθέτοντας ότι το θέμα της Τουρκίας αποτελεί ένα ''σημαντικό'' θέμα για την βρετανική Προεδρία.

    Ερωτηθείς, ύστερα από συνάντησή του με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, πώς η βρετανική Προεδρία θα διαχειρισθεί τις δύο τάσεις που διαμορφώνονται για το θέμα στην ΕΕ, ο κ. Μίλετ είπε ότι ''αυτό είναι σημαντικό θέμα της Προεδρίας'' και υπενθύμισε πως θα υπάρξει η Συνάντηση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) και το Συμβούλιο Υπουργών το Σεπτέμβριο.

    ''Αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα που πρέπει να συζητήσουμε στις Βρυξέλλες'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κουκ - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ για το θάνατο του Ρόμπιν Κουκ, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

    Εκφράζοντας θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο του Βρετανού πολιτικού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνει στο μήνυμά του πως ο Ρόμπιν Κουκ ''έχαιρε ιδιαίτερου σεβασμού στην Κύπρο ως ειλικρινής υποστηρικτής μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος''.

    «Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον ξαφνικό θάνατο του Ρόμπιν Κουκ, ενός ανθρώπου που συνέβαλε πολύ στην πολιτική και κοινωνική ζωή, όχι μόνο της χώρας του αλλά και της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο μήνυμά του.

    Οπως προσθέτει ο Ρόμπιν Κουκ θα μείνει αξέχαστος ως εξαίρετος πολιτικός, του οποίου η προσωπικότητα, η πνευματική δεξιότητα και η ξακουστή επικοινωνιακή ικανότητα προσέδιδαν επιπρόσθετο κύρος και εκτίμηση στη χώρα του διεθνώς.

    ''Εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω ειλικρινή συλλυπητήρια και να σας παρακαλέσω να διαβιβάσετε τη βαθύτατη συμπάθειά μου προς την οικογένειά του», καταλήγει.

    Σύρος Πρόεδρος - Νέος Πρεσβευτής της Κύπρου στη Δαμασκό

    Η Συρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Ασάντ, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δαμασκό, Ευστάθιου Ορφανίδη.

    Ο Σύρος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κ. Ορφανίδη ότι η στενή και φιλική συνεργασία μεταξύ Συρίας και Κύπρου θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής πρέπει να συνεχιστεί η ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Συρίας ζήτησε από τον Κύπριο Πρέσβη να διαβιβάσει τους θερμούς χαιρετισμούς του στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο καθώς και πρόσκληση να επισκεφθεί τη Συρία, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ορφανίδης ενημέρωσε τον Σύρο Πρόεδρο για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη και θα ανταποκριθεί θετικά σε μια νέα και πολύ καλά προετοιμασμένη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για τελική διευθέτηση του προβλήματος.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Τουρκία - ΕΕ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι θα ήταν άσοφο να αρχίσει μια συζήτηση, παρόμοια με αυτή που έγινε πριν την 17η Δεκεμβρίου 2004 για την άσκηση βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ''η δική μας πλευρά δεν θα πρέπει να αποκλείσει τίποτε'' και όταν έρθει η συγκεκριμένη στιγμή «θα πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις''.

    Τόνισε ότι ''αυτή ήταν η θέση μας'' πριν τη 17η Δεκεμβρίου, ''αυτή είναι και σήμερα''.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε ''αχρείαστη και αντιπαραγωγική'' τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται για πραγματοποίηση κοινωνικής τύπου συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην οποία το ΑΚΕΛ υποχρεώθηκε να εμπλακεί απαντώντας σε δηλώσεις που γίνονται για το θέμα, όπως είπε.

    Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είναι απολύτως ικανοποιημένο από τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι η συζήτηση ''έχει κουράσει, δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με ζητήματα τα οποία δεν πρέπει να συζητούνται δημόσια'' και είπε ότι πρόκειται για μια ανεπίσημη κοινωνική συνάντηση ''για να σπάσει ο πάγος'' μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη.

    Σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση συνάντησης, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο ώστε να ανακοινωθεί.

    Ξεκαθάρισε ότι η διακηρυγμένη θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι ''όταν θα συζητείται ή ουσία του Κυπριακού θα πρέπει η συζήτηση να γίνεται πάντοτε υπό την αιγίδα και τη παρουσία του ΟΗΕ αλλά δεν θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να γίνει μια κοινωνική συνάντηση εντελώς ανεπίσημα μεταξύ του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε μια προσπάθεια να σπάσει ο πάγος, ο οποίος υπάρχει μεταξύ των δύο ηγετών''.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού και Ερωτοκρίτου - Κυπριακό

    Την επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζητεί το Ευρωπαϊκό Κόμμα, προκειμένου να αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του τόπου εάν θα ταχθεί στο πλευρό των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιθυμούν την πλήρη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και για να εξετασθεί το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος της αρνησικυρίας ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας αυτής.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Αναπληρωτή Προέδρου του Ευρωκόμματος Νίκου Κουτσού, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου και ο κ. Κουτσού δήλωσαν πως η αλλαγή της στάσης μεγάλων και δυνατών κρατών απέναντι στην προοπτική της Τουρκίας καθιστά αναγκαία τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οπως ανέφεραν οι κύριοι Κουτσού και Ερωτοκρίτου, αυτό πρέπει να γίνει τώρα αμέσως και όχι να ασχολούμαστε με ''τη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση'' για το κατά πόσον πρέπει να συναντηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να συμφάγουν ως φιλοξενούμενοι του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Ερωτοκρίτου διευκρίνισε πως το κόμμα του δεν είναι εναντίον των επαφών της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας με τους Τουρκοκυπρίους, ''νοουμένου όμως ότι υπάρχει το υπόβαθρο'', πρόσθεσε, για μια σοβαρή συζήτηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν το κόμμα τους υποστηρίζει την άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας ως προς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εφ' όσον δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κουτσού δήλωσε ότι ''είναι ώρα συλλογικά να ληφθούν αποφάσεις, που αφορούν τη στρατηγική διαχείριση του Κυπριακού στην Ευρώπη''.

    Τα θέματα αυτά, πρόσθεσε, θα πρέπει ''να συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση και να αξιοποιηθούν οι νέες συμμαχίες, που για άλλους λόγους, έστω συγκυριακούς, δημιουργούνται''.

    ''Ναι'', δήλωσε ο κ. Κουτσού, ''δεν πρέπει αν αποκλεισθεί το ενδεχόμενο του βέτο, αλλά μέσα από προγραμματισμό, μελέτη και επαφή για δημιουργία συμμαχιών''.

    Κουτσού - Αμερικανοί στα κατεχόμενα

    Ως μια αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού την άφιξη στα κατεχόμενα των Αμερικανών Συμβούλων Μελών της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, μέσω του παρανόμως λειτουργούντος αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο πλαίσιο χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Κουτσού, ''είναι και αυτό ένα δεύτερο θέμα, (όπως αυτό του Πρωτοκόλλου και της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία) που αντί να μας απασχολεί, έχει καλυφθεί και αυτό με το θέμα των συναντήσεων''.

    Οικολόγοι - Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει ''τη λύπη του για την τροπή που πήρε το θέμα της 'κοινωνικού τύπου' συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ''.

    ''Εμείς πιστεύουμε ότι τίποτε δεν έχει να προσφέρει μια τέτοια συνάντηση. Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι ένα ζήτημα αντιπαράθεσης ή διαφορετικής προσέγγισης μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Ταλάτ. Το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα πολιτικό μείζον θέμα μεταξύ Τουρκίας και κυπριακού λαού γιαυτό και δεν μπορεί να συζητηθεί σε κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το Κίνημα Οικολόγων επισημαίνει πως διαφωνεί με τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία θεωρεί ''απότοκο της στάσης των κομμάτων τα οποία άρχισαν να συμπεριφέρονται με απόλυτα κομματικά κριτήρια και εκλογικές προτεραιότητες (ορίστε ποιοι συμπεριφέρονται με λαικισμό)''.

    ΕΔΗ - Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας - Τ/Κ ηγέτη

    Η μακρά συζήτηση μεταξύ των συγκυβερνώντων για τη σκοπιμότητα ή μη μιας κοινωνικής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει αποκαλύψει τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της πολιτικής που ακολουθείται, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ΕΔΗ.

    Σημειώνουν ότι ''σε μια χώρα ντε φάκτο διαιρεμένη, ο διάλογος και η επικοινωνία θα έπρεπε να ήταν πάγια στρατηγική μας και επίκεντρο διαρκών πρωτοβουλιών'' και προσθέτουν ότι ''αντί αυτού έχουμε υιοθετήσει μια αμυντική στάση έναντι των εξελίξεων που αδυνατεί να οδηγήσει σε διέξοδο και προοπτική''.

    Ανόρθωση - Ρέιντζερς - Τσάμπιονς Λιγκ

    Η πρωταθλήτρια Κύπρου Ανόρθωσις Αμμοχώστου ηττήθηκε με 2-1 από τη Ρέιντζερς Γλασκόβης, στον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει στις 24 Αυγούστου, στο Χάιντροξ Παρκ στη Γλασκόβη.

    Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

    Νέα άνοδο για τέταρτη κατά σειρά συνάντηση κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,65%, κλείνοντας στις 1.242,57 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 86,49 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 0,34%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 711 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 51,7% του τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,73% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 418,45 μονάδες.

    [04] (Κ) Γερμανία - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση

    Στη Γερμανία πληθαίνουν οι δηλώσεις υπέρ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, κυρίως από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα που στις εκλογές στις 18 Σεπτεμβρίου αισιοδοξούν ότι θα αναλάβουν την εξουσία από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

    Ο πρωθυπουργός του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βαυαρίας και πρόεδρος του δεξιού κόμματος CSU (αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών)Εντμουντ Στόιμπερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ''Passauer Neue Presse'', είπε ότι ''δεν είναι αποδεκτή η επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ χωρίς προηγουμένως να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Συνέντευξη

    Το δήθεν επιχείρημα της άρσης της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων, που προβάλλει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η Αγκυρα, στοχεύει στη δημιουργία ενός κλίματος που θα αποτελέσει τη βάση για την προσπάθεια της διπλωματικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους, εκτιμά η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη.

    Σχολιάζοντας συνέντευξη του κ. Ταλάτ στην ηλεκτρονική τουρκική εφημερίδα ''New Anatolian'', ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι ο Τ/Κ πολιτικός έριξε το προσωπείο του και απέδειξε ότι η επιδίωξή του είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και όχι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού.

    Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τις δηλώσεις Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα γίνει μια μεγάλη εκστρατεία διεθνώς για να παρουσιαστεί και να επεξηγηθεί η πολιτική του Τ/Κ ηγέτη σε όλα τα κέντρα αποφάσεων.

    [06] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Μολυβιάτης - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα που απασχολούν Αθήνα και Λευκωσία καθώς και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε συνάρτηση με την αναγνώριση από την Αγκυρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συντονισμό ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Ολι Ρεν

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, για υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία, δεν έδινε στη χώρα αυτή το δικαίωμα να εκδώσει τη συνοδευτική δήλωση ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η επίσημη και ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης στο θέμα του πρωτοκόλλου και της συνοδευτικής δήλωσης της Τουρκίας θα εκφραστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Σεπτέμβρη, υπό το φως και των συνεχών δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 10/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5718               0,5752
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4613               0,4640
    Λίρα Αγγλίας              0,8281               0,8330
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 10/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 10/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4157            0,4190
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3524            0,3552
    Δολάριο Καναδά                  0,3798            0,3828
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0724            0,0729
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0615
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3670            0,3699
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ταλάτ - Συνέντευξη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι προσπαθεί να εκμαιεύσει την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, σε σχέση με τους δύο κοινοτικούς κανονισμούς που αφορούν το απευθείας εμπόριο και την οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους.

    Σε δηλώσεις σε Κύπριους και ξένους δημοσιογράφους, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε σε συνέντευξη του κ. Ταλάτ στην ηλεκτρονική τουρκική εφημερίδα ''New Anatolian'', στην οποία δήλωσε ότι κατά τις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών πρότεινε το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα και την άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων με αντάλλαγμα την επιστροφή των Βαρωσίων.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Πέμπτη κατά σειρά άνοδο

    Θετική πορεία, για πέμπτη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν αρχικά στους τραπεζικούς τίτλους και στη συνέχεια στις υπόλοιπες μετοχικές αξίες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 2,11%, κλείνοντας στις 1.268,84 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 1,93% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 997.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 55,5% του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,24% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 427,82 μονάδες.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  997.992,41
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     88,16     1,93    946.199,57
    FTSE/CySE 20                           427,82     2,24    857.104,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.278,79     2,12    816.227,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.014,53     1,85      7.770,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          986,43     2,20     32.195,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.268,84     2,11    823.998,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.319,61     2,43    730.018,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.136,15     0,51     11.056,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            973,67     2,17    106.139,87
    FTSE Med (9/8/2005)                  8.129,11    -0,54
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Ιακώβου - Γαλλία - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει μεταφέρει στη Λευκωσία τη θέση ότι η τουρκική κυβέρνηση μέσω της υποβολής της δήλωσης μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ουσία δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Κύπριων και ξένων δημοσιογράφων, ο κ. Ιακώβου είπε πως η γαλλική θέση μεταφέρθηκε στη κυπριακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρεσβευτή της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΑΠΟΕΛ - Κωνσταντίνου - Μακάμπι

    Την ανάγκη ο ΑΠΟΕΛ να επιδείξει περισσότερη σοβαρότητα και πειθαρχία στον αυριανό αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να ελπίζει σε μια νίκη που θα του δώσει τις βάσεις πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, τόνισε σήμερα ο προπονητής της γαλαζοκιτρίνων Μάριος Κωνσταντίνου.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει αύριο βράδυ στο ΓΣΠ την Μακάμπι Τελ Αβίβ στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για το δεύτερο προκριματικό γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ρεν - Τουρκία - ΕΕ

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τα 25 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημαίνουν αναγνώριση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κληθείς, στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία συμμετείχαν και ανταποκριτές του ξένου Τύπου, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη πως ''ο κ. Ρεν φαίνεται να υιοθετεί τη θέση ότι η υπογραφή (εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη) είναι - με πρακτικούς όρους - αναγνώριση''.

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί - Κατεχόμενα

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί παράνομη την επίσκεψη μελών του προσωπικού της αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας στα κατεχόμενα, μέσω του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει κάνει γνωστή τη διαφωνία της με την αμερικανική διοίκηση στο θέμα αυτό και έχει εγείρει το ζήτημα ''στο ύψιστο επίπεδο''.

    Σε δηλώσεις του σήμερα προς Κυπρίους και ξένους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της επίσκεψης αυτής την οποία οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν θεωρούν παράνομη, είπε ότι η επίσκεψη αυτή έγινε κατόπιν μεγάλων προσπαθειών της τουρκικής ομάδας πίεσης στις ΗΠΑ.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΑΠΟΕΛ - Κωνσταντίνου - Μακάμπι (Ορθή επανάληψη)

    Την ανάγκη ο ΑΠΟΕΛ να επιδείξει περισσότερη σοβαρότητα και πειθαρχία στον αυριανό αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να ελπίζει σε μια νίκη που θα του δώσει τις βάσεις πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, τόνισε σήμερα ο προπονητής της γαλαζοκιτρίνων Μάριος Κωνσταντίνου.

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει αύριο βράδυ στο ΓΣΠ την Μακάμπι Τελ Αβίβ στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για το δεύτερο προκριματικό γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Δεν θεωρεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου πιθανή την έναρξη σε σύντομο χρονικό διάστημα των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξαιτίας της ενασχόλησής του αυτό τον καιρό με πολλά άλλα σημαντικά ζητήματα, αναμένει ωστόσο ότι μετά τον Σεπτέμβριο θα βρει το χρόνο που χρειάζεται ο κ. Ανάν, για να ασχοληθεί και με το Κυπριακό.

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σεβάν - Αίτημα έκδοσης

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχεία για το πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Κύπριος -αρμενικής καταγωγής- Μπενόν Σεβάν, πρώην επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ ''Πετρέλαιο έναντι τροφίμων'', ο οποίος κατηγορείται από ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για είσπραξη 150.000 δολαρίων ως προμήθεια για διάθεση ποσοτήτων πετρελαίου κατά τα έτη 1997 - 2003.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 August 2005 - 17:49:17 UTC