Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 2η Αγωνιστική - Αγώνες
  • [02] (Κ) Χριστόφιας - ΗΠΑ - Επαφές
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Πτώση αεροσκάφους - Κολόσσι
  • [06] (K) Αστυνομία - Στρατιωτικό αεροπλάνο - Πτώση
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση ομογενών στην Αστόρια
  • [08] (Κ) Πτώση στρατιωτικού αεροπλάνου - Νεκροί
  • [09] (Κ) Σινούκ - Ετήσια μνημόσυνα - Κύπρος
  • [10] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πτώση αεροπλάνου
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας - Πτώση αεροπλάνου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος Υπουργείου Αμυνας - Πασιαρδής - Πτώση αεροπλάνου
  • [13] (Κ) ΥΠΑΜ - Πτώση Αεροσκάφους - Νεκροί
  • [14] (Κ) Πτώση αεροπλάνου - Καρογιάν - Σύσκεψη στο Προεδρικό
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πτώση αεροπλάνου - Συλλυπητήρια
  • [16] (Κ) ΥΠΑΜ - Πτώση Αεροσκάφους - Νεκροί (2)
  • [17] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Πτώση αεροπλάνου ΕΦ
  • [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πτώση αεροσκάφους
  • [19] (Κ) Πτώση αεροπλάνου - Υπουργείο Αμυνας - Διερεύνηση
  • [20] (Κ) Πτώση αεροπλάνου - Υπουργείο Αμυνας - Διερεύνηση(Ορθή επανάληψη)
  • [21] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - ΕΦ - Αεροπορικό δυστύχημα - Διερευνητική Επιτροπή
  • [22] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Δυστύχημα - Εθνική Φρουρά
  • [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία
  • [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - ΓΣ ΟΗΕ - Παπαδόπουλος - Ανάν

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 2η Αγωνιστική - Αγώνες

    Ο αγώνας ΑΠΟΠ Κινύρας - ΑΠΟΕΛ που θα αρχίσει στις 2000 στο Παφιακό δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων της 2ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    [02] (Κ) Χριστόφιας - ΗΠΑ - Επαφές

    Η σημερινή φάση του Κυπριακού και οι τελευταίες εξελίξεις στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τουρκίας με την ΕΕ καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Κυβέρνηση στο θέμα της αντιδήλωσης για τη συνεχιζόμενη στάση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν στο επίκεντρο επαφών που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στις ΗΠΑ με ομολόγους του, της Βουλγαρίας και Σλοβακίας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις και δηλώσεις για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η φορολόγηση των καυσίμων, η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για τα πετρελαιοειδή και η υποχρέωση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να αυξήσει τα τέλη κινητής τηλεφωνίας είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Η επεξεργασία από την Επιτροπή Νομικών του ΚΣ ΕΔΕΚ σειράς θεσμικών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς και η ετοιμότητα του κόμματος να προτείνει αλλαγές και στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας και τα προβλήματα στη λειτουργία ελληνικών σχολείων στο Ριζοκάρπασο και αντίστοιχου σχολείου για τους Τουρκοκυπρίους στη Λεμεσό είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Πήραν 1.100 λίρες'', ότι κάθε κυπριακό νοικοκυριό πλήρωσε 1.100 λίρες περισσότερα για φόρους στα καύσιμα κατά τα έτη 2003 και 2004, ενώ για το 2005 το ποσό αυτό είναι ακόμα άγνωστο, αφού η τιμή του πετρελαίου υπερδιπλασιάσθηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και της Βουλευτού του ιδίου κόμματος Μαρίας Κυριακού. Αλλού γράφει πως είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στην ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία και για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης στην οποία ενδεχομένως θα προβούν σχετικά με τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι πρέπει να τεθούν τακτά χρονοδιαγράμματα στην Τουρκία.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Φορομπήκτης η κυβέρνηση'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση εισέπραξε 268 εκατομμύρια λίρες από φόρους στα πετρελαιοειδή κατά τα έτη 2002, 2003 και 2004 και ότι ακολουθεί κατά γράμμα φορομπηκτική πολιτική στα καύσιμα, προκαλώντας καίριο πλήγμα στα νοικοκυριά και, ενώ οι τσέπες του κράτους έχουν ξεχειλίσει από τις εισπράξεις των φόρων που επιβάλλει στα καύσιμα, οι τσέπες των καταναλωτών αρχίζουν να αδειάζουν επικίνδυνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σοβαρές αμφιβολίες εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου για το κατά πόσον η ΕΕ θα υιοθετήσει μια αντιδήλωση στη μονομερή τουρκική διακήρυξη για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ σε δηλώσεις του ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ είπε ότι η αναγνώριση είναι θέμα χρόνου και όχι αρχής.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Βάζουν χέρι στη διαπλοκή'', γράφει πως το ΚΣ ΕΔΕΚ εμφανίζεται έτοιμο να κηρύξει ανοικτό πόλεμο στη διαπλοκή και ότι η Επιτροπή Νομικών του κόμματος επεξεργάζεται σειρά θεσμικών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναμένεται να προτείνει αλλαγές και στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας για θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει πως στα πλοκάμια της πολιτικής ενεπλάκη το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας τουρκοκυπριακού σχολείου στη Λεμεσό, με άμεσες, όπως φαίνεται, επιπτώσεις και στα σχολεία των Ελληνοκυπρίων εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πετρο-πόλεμος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν ανάψει φωτιές, προκαλώντας νέα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο ΔΗΣΥ, διά του κ. Αβέρωφ, δήλωσε ότι στη διετία 2003 - 2004, κάθε νοικοκυριό στην Κύπρο επιβαρύνθηκε κατά μέσο όρο με φόρους 1.100 λιρών στα καύσιμα. Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας απάντησε στον πρώην ομόλογό του Νίκο Ρολάνδη που είχε υποστηρίξει πως το κράτος θα εξοικονομούσε περίπου 30 εκ. λίρες ετησίως εάν λειτουργούσε το διυλιστήριο στη Λάρνακα. Ο κ. Λιλλήκας, δήλωσε ότι το κλείσιμο του διυλιστηρίου θα παράσχει εξοικονομήσεις 240 εκ. λιρών στο κράτος κατά την εξαετία 2004 - 2010. Αλλη είδηση είναι η έναρξη λειτουργίας από τον επόμενο μήνα δύο μουσικών Λυκείων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Νέο θρίλερ με πιέσεις'', γράφει στο κύριο θέμα πως η βρετανική Προεδρία σχεδιάζει συνόδους με ολονύκτιες διαβουλεύσεις για να ξεπερασθούν οι ενστάσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων την 3η Οκτωβρίου με την Τουρκία. Βρετανικές πιέσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ασκούνται και προς την πλευρά της Γαλλίας. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων διερευνά καταγγελίες εις βάρος υπαλλήλου του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες το άτομο αυτό εξασφάλισε, με ενέργειές του εις βάρος του Δημοσίου, δωρεάν πετρέλαιο αξίας χιλιάδων λιρών κατά τα τελευταία χρόνια.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εξυπηρετούν συμφέροντα'', ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως είναι παράλογη η άποψη εκείνων που απαιτούν από έναν οργανισμό δημόσιας ωφέλειας, όπως είναι η ΑΤΗΚ, να αυξήσει τα τέλη των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες, επιβαρύνοντάς τους οικονομικά και μάλιστα όταν ο οργανισμός αυτός έχει κέρδος, προκειμένου να επωφεληθεί ιδιωτική ανταγωνίστρια εταιρεία. Αλλη είδηση είναι η δήλωση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Χαλκιδική με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ότι η Μόσχα παραμένει σταθερή στη θέση της για λύση του Κυπριακού και ότι θα εξακολουθήσει να επιδιώκει τη λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα της πως αρχίζει η λειτουργία των κινηματογραφικών μηχανών που τοποθετούνται στα φώτα τροχαίας σε διάφορα σημεία στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, προκειμένου να καταγράφουν τις παραβάσεις οδηγών και με στόχο τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι πραγματοποιούνται διαρκείς έλεγχοι της τιμολογιακής πολιτικής των εταιρειών πετρελαιοειδών στην Κύπρο και ότι δεν θα διστάσει να εκδώσει διάταγμα μείωσης των τιμών, εάν διαπιστωθεί απο τον έλεγχο ότι οι παρούσες τιμές δεν συνάδουν με τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από τους κρατικούς ελεγκτές.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Αντιδήλωση ΕΕ

    Σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσον τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υιοθετήσει μια αντιδήλωση ως απάντηση στην τουρκική μονομερή διακήρυξη περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Εχω σοβαρές αμφιβολίες πλέον κατά πόσον θα υιοθετηθεί η αντιδήλωση. Ομως έχω διαβεβαιώσει ότι η Κύπρος, πάντοτε μέσα στο πνεύμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, είναι πρόθυμη να συνεχίσει να συνεργάζεται με σκοπό την υιοθέτηση μιας αντιδήλωσης που να προστατεύει και τα κυπριακά συμφέροντα'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου.

    ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κύπρος - Τουρκία

    Στην τακτική συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες παραπέμπεται, κατά πάσα πιθανότητα, το θέμα του καθορισμού της κοινής θέσης των ''25'' ως απάντηση στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι διαβουλεύσεις που έκανε χθες και σήμερα η βρετανική προεδρία για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου, δεν κατέληξαν σε προσέγγιση των απόψεων μεταξύ των κρατών μελών.

    Χριστόφιας - ΗΠΑ - Επαφές

    Η σημερινή φάση του Κυπριακού και οι τελευταίες εξελίξεις στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τουρκίας με την ΕΕ καθώς και οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Κυβέρνηση στο θέμα της αντιδήλωσης για τη συνεχιζόμενη στάση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν στο επίκεντρο επαφών που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στις ΗΠΑ με ομολόγους του, της Βουλγαρίας και Σλοβακίας.

    Κατά την συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογο του George Pirinski την Παρασκευή, στην έδρα του ΟΗΕ, οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων και αποφάσισαν να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Pirinski εξέφρασε την υποστήριξη της Βουλής της Βουλγαρίας στις προσπάθειες της Κύπρου να πετύχει το καλύτερο για όλα τα θέματα που απασχολούν την Κύπρο. Συμφώνησαν επίσης να ανταλλάξουν επισκέψεις.

    Κατά τη συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογο του Pavol Hrusovsky, επαναβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις των Κοινοβουλίων Κύπρου και Σλοβακίας.

    Ο κ. Hrusovsky ανέφερε ότι προσβλέπει στην επίσκεψη του κ. Χριστόφια στην χώρα του τον προσεχή μήνα, η οποία τόνισε θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

    Πρόεδρος Βουλής - Κοινοβούλια Μικρών Κρατών Ευρώπης

    Στο περιθώριο της Δεύτερης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε σε συνάντηση των Προέδρων Κοινοβουλίων των Μικρών Κρατών της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προώθηση της κοινοβουλευτικής τους συνεργασίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με την ευκαιρία της αναφοράς στο θέμα της υπηκοότητας, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Κύπρο και σημείωσε ότι σαν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής η Κύπρος αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παρουσίας 130.000 εποίκων από την Τουρκία, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

    Επιτετραμένη ΗΠΑ - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της χώρας, είναι θέμα που αφορά τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες η Επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζέιν Ζίμερμαν μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη.

    Ερωτηθείσα για τη θέση των ΗΠΑ ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η Αμερικανίδα διπλωμάτης είπε ότι η χώρα της υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Αγκυρας στην ΕΕ.

    Αναφορικά με το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η κ. Ζίμερμαν είπε ότι αφορά τα κράτη - μέλη της ΕΕ, προσθέτοντας ότι είναι μακρά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Τσέχος ΥΦΕΞ - Ζακχαίος - Πρωτόκολλο - Αναγνώριση

    Η Δημοκρατία της Τσεχίας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, υπογράμμισε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Βλαντιμίρ Μιούλερ, ύστερα από επίσημες συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο.

    Ο κ. Μιούλερ διαμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο που υπέγραψε για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου προς την κατεύθυνση αυτή.

    Καϊμακλί - Αποναρκοθέτηση - ΗΕ

    Αρχίζει την προσεχή Δευτέρα η αποναρκοθέτηση στην περιοχή Καϊμακλίου, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης της διαδικασίας αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    Η διαδικασία της αποναρκοθέτησης θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), από το γραφείο Mine Action Centre, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος

    Η Κύπρος είναι μεταξύ των τριών κρατών με τα χαμηλότερα ποσοστά θετικής άποψης για το όφελος από την ένταξη στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για την Κύπρο που εκδόθηκε την άνοιξη φέτος και παρουσιάστηκε χθες από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας για τις ελεύθερες περιοχές, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 41%, όπως και στην Αυστρία, και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 40%.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ένα χρόνο σχεδόν μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μόνο τέσσερεις στους δέκα πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας (43%) κρίνουν ότι η ένταξη της χώρας είναι θετικό γεγονός. Το 40% τηρεί ουδέτερη στάση (ούτε θετικό ούτε αρνητικό), ενώ αρνητικά αντιμετωπίζει την ένταξη το 16% των Κύπριων πολιτών.

    Παρόλο που μόνο τέσσερεις στους δέκα πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτιμούν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι θετικό στοιχείο και ότι η χώρα έχει ωφεληθεί, το 56% των πολιτών έχει θετική εικόνα για την ΕΕ.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - ΕΕ

    Την ανάγκη διασύνδεσης του Κυπριακού με την υλοποίηση σε ''μια λογική περίοδο'' από την Αγκυρα των υποχρεώσεών της, που πηγάζουν από τα συμπεράσματα της 17ης Δεκεμβρίου, επεσήμανε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προειδοποιώντας ότι ''ο περιορισμός της συζήτησης σε θέμα πρωτοκόλλων αναγνώρισης και κανονισμών δεν πιστεύουμε ότι συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, αλλά στη διαιώνιση με τις γνωστές συνέπειες''.

    Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ο οποίος, όπως είπε, τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με συζητήσεις στην ΕΕ για την αντιδήλωση των Βρυξελλών στη μονομερή δήλωση της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση φαίνεται να μην συμμερίζεται τη θέση του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για λύση του Κυπριακού λόγω φόβου διασύνδεσης της λύσης του Κυπριακού με την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η Τουρκία μετά την υπογραφή έχει και την υποχρέωση της υλοποίησης αφού, όπως είπε, ''όλοι λένε ότι είναι συμφυές και συνεπακόλουθο''.

    ''Παρά ταύτα, οδηγούμεθα δυστυχώς προς μια αόριστο αναβολή υλοποίησης, αν όχι ακόμα και αναίρεσης της υπογραφής, όπως διατυπώθηκε από την Τουρκία η δήλωση'', είπε και πρόσθεσε: ''Συνεπώς ο οδικός χάρτης που δεν πρέπει να είναι σε βάθος χρόνου, αλλά μέσα σε τακτά χρονικά διαστήματα υλοποίησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας προσφέρεται κατά την άποψή μας και για διαπραγμάτευση προς λύση του Κυπριακού''.

    ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    Σε ενότητα κάλεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νίκος Κλεάνθους τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τον κυπριακό λαό προκειμένου να προωθηθούν οι κυπριακές θέσεις, ενστάσεις και αιτήματα για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, στη βάση της ακολουθούμενης στρατηγικής που εδράζεται στην απόφαση του κυπριακού Ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

    ''Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί'' -όπως ανέφερε ο κ. Κλεάνθους- ''ότι η συστηματική, μεθοδική και επίπονη διπλωματική, πολιτική και νομική προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης σε στενή και αγαστή πάντοτε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη διαμορφώσει ένα πιο θετικό και ευνοϊκό κλίμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι των κυπριακών θέσεων, ενστάσεων και αιτημάτων''.

    Με χθεσινές δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''το ΔΗΚΟ θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική και σαφώς αντιευρωπαϊκή τη συμπεριφορά της βρετανικής Προεδρίας στο θέμα της διαμόρφωσης της λεγόμενης αντιδήλωσης της ΕΕ'' στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας.

    ''Αντί η Βρετανία, ως όφειλε υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας, να υπερασπιστεί τις αρχές της ΕΕ και την ευρωπαϊκή νομιμότητα'', συνέχισε ο κ. Κλεάνθους, ''εμφανίζεται να πασχίζει να διευκολύνει την Τουρκία στην προσπάθειά της να αποφύγει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών -μελών της, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Κλεάνθους τόνισε ότι ''η τακτική αυτή της Βρετανίας εγείρει ένα πελώριο θέμα τάξης για την βρετανική Προεδρία, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αυστηρά και αποφασιστικά από τα κράτη - μέλη''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Το θέμα της ''απαράδεκτης'' στάσης της Βρετανίας κατά τις συζητήσεις στην ΚΟΡΕΠΕΡ και στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης έτσι που να καλύψει και την Κύπρο, έθεσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Πίτερ Μίλετ, σε χθεσινή συνάντηση τους.

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός διπλωμάτης είπε πως παρουσιάζεται μια λανθασμένη εικόνα για τις προσπάθειες της χώρας του στο θέμα της αντιδήλωσης, και σημείωσε πως αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε πως υπέδειξε στον κ. Μίλετ ότι είναι απαράδεκτο αλλά και προκλητικό η Βρετανία ενώ προεδρεύει της ΕΕ να ανέχεται, αν όχι να ενθαρρύνει την Τουρκία, να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αρνείται να εφαρμόσει τις πρόνοιες του πρωτοκόλλου σε ό,τι αφορά την Κύπρο.

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ, είπε, διακηρύσσει ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ανυποχώρητη σε αυτά τα θέματα.

    Κύπρος - ΕΕ - Εθνικοί εμπειρογνώμονες - Πετρελαιοειδή

    Η ανασκόπηση των αποθεμάτων πετρελαιοειδών της Κοινότητας, η ανάλυση της αγοράς πετρελαιοειδών και τα μέτρα και σχέδια έκτακτης αντιμετώπισης της παρούσας κατάστασης στην αγορά πετρελαίου, λόγω της αύξησης των τιμών και των συνεπειών του τυφώνα Κατρίνα, απασχόλησαν τη συνάντηση της Ομάδας εθνικών εμπειρογνωμόνων ''OIL SUPPLY GROUP'', που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, τα επίπεδα αποθεμάτων πετρελαιοειδών της Κοινότητας ανέρχονται σήμερα στις 117 ημέρες, επίπεδο αρκετά μεγαλύτερο από το όριο των 90 ημερών που θεσπίστηκε με βάση σχετική νομοθεσία.

    ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Κυβέρνηση - ΔΗΣΥ

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Μιχάλης Παπαπέτρου επικρίνει την κυβέρνηση ότι ''αφού γέμισε τα αφτιά των Ε/Κ με ψεύτικες και κάλπικες υποσχέσεις ότι τάχα θα αναβάθμιζε και θα πολλαπλασίαζε τις δυνατότητες για καλύτερη λύση του Κυπριακού, παραπαίει μπροστά στην πανηγυρική διάψευση των όσων υποσχόταν''.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, η κυβέρνηση ''ούτε καν τολμά να θίξει την ουσία του Κυπριακού στην ΕΕ'', αλλά ''περιορίζεται σε ζητήματα αυτονόητα μεν περιφερειακά δε, που η τυχόν ικανοποίησή τους δεν φέρνει τη λύση, ούτε τερματίζει την κατοχή''.

    Υποστηρίζει ακόμη ότι ''ούτε αυτά τα περιφερειακά ζητήματα δεν μπορεί να προωθήσει γιατί παρά τις διακηρύξεις για δήθεν αλλαγή του κλίματος και κατανόηση των θέσεών μας, παραμένει στα μάτια των Ευρωπαίων ως ο υπαίτιος για τη μη λύση του Κυπριακού''.

    ΕΥΡΩΔΗ - Προδρόμου - ΕΕ - Τουρκία

    Για ''απελπιστικά άστοχη'' πολιτική στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με έναν εκ των πραγμάτων ακατάλληλο Υπουργό Εξωτερικών, της εποχής των Αδεσμεύτων, έκαψε το ευρωπαϊκό χαρτί της Κύπρου για άλλη μια φορά''.

    Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ''η κυπριακή κυβέρνηση έκλεισε τη μεγάλη πόρτα που μας άνοιξε η Γαλλία''. Σημείωσε ακόμη ότι ''με την ευκαιρία αυτή που χάθηκε το Κυπριακό, θα μπορούσε να γίνει ανεπιστρεπτί ευρωπαϊκό θέμα και η όποια λύση του δε θα μπορούσε πια παρά να εδράζεται στην αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία''.

    ''Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε στοιχειωδώς στη γαλλική πρωτοβουλία. Ούτε σπεύσαμε να συνεννοηθούμε ούτε που απαντήσαμε καν υπεύθυνα στη Γαλλία'', είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ''ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι με διάβημά του σε τρίτη χώρα 'άδειασε' τη γαλλική πρωτοβουλία.''

    ''Κύπρια 2005'' - Ορχήστρα Moravian - Κύπρος Μάρκου

    Με έντονη την κυπριακή παρουσία, η Φιλαρμονική Ορχήστρα ''Moravian'' Τσεχίας δίνει δύο συναυλίες στη Λευκωσία, στις 12 και 14 Σεπτεμβρίου 2005, στο πλαίσιο του διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ ''Κύπρια 2005''.

    Την ορχήστρα διευθύνει ο Κύπριος μαέστρος Κύπρος Μάρκου, ενώ στη συναυλία της 14ης Σεπτεμβρίου ο νεαρός Κύπριος σολίστ Νίκος Πίττας ερμηνεύει έργο του επίσης Κύπριου συνθέτη Φάνου Δρυμιώτη. Σολίστ στο πιάνο στη συναυλία της 12ης Σεπτεμβρίου είναι ο εξ Ελλάδος Βασίλης Βαρβαρέσος.

    ''Κύπρια 2005'' - ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - ''Ερωφίλη''

    Την ''Ερωφίλη'' του Γεωργίου Χορτάτση, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Κρητικού Θεάτρου το οποίο σηματοδοτεί την αυγή της νεοελληνικής δραματουργίας, παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου, σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα, στο πλαίσιο του διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ ''Κύπρια 2005''.

    Σκηνοθέτης της παράστασης αυτής είναι ο Βασίλης Νικολαϊδης, σκηνογράφος ο Νίκος Σαριδάκης και χορογράφος η Ερση Πήττα, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, τον οποίο βοήθησε στη χορωδιακή επεξεργασία και μουσική διδασκαλία η Χριστίνα Πλατάνια.

    ''Κύπρια 2005'' - Yann Arthus Bertrand - Αεροφωτογραφίες

    Η Κύπρος αποτελεί τον επόμενο σταθμό της μακράς πορείας ανά τον κόσμο της έκθεσης αεροφωτογραφιών του Γάλλου φωτογράφου Yann Arthus Bertrand, ο οποίος όργωσε τον πλανήτη για 14 και πλέον χρόνια, απαθανατίζοντας χιλιάδες καταπληκτικές εικόνες, 120 από τις οποίες παρουσιάζονται από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου 2005 στη Λευκωσία στα πλαίσια του διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ ''Κύπρια 2005''.

    Ο Γάλλος φωτογράφος πραγματοποίησε τρεις επισκέψεις και στην Κύπρο, φωτογραφίζοντας τις ακτές, τους αρχαιολογικούς χώρους και παλιά μεταλλεία εξόρυξης χαλκού του νησιού.

    Ποδόσφαιρο - 2η Αγωνιστική - Αγώνες

    Ο αγώνας ΑΠΟΠ Κινύρας - ΑΠΟΕΛ που θα αρχίσει στις 2000 στο Παφιακό δεσπόζει των σημερινών συναντήσεων της 2ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Στις 1900 θα διεξαχθούν οι αγώνες Ομόνοια - Εθνικός Αχνας στο ΓΣΠ και Ανόρθωση - ΑΠΕΠ στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος.

    Καλαθόσφαιρα - Εθνική Ανδρών Κύπρου - Αλβανία

    Η Εθνική Ανδρών Κύπρου στην Καλαθόσφαιρα αντιμετωπίζει το απόγευμα στο γήπεδο του Κεραυνού την αντίστοιχη ομάδα της Αλβανίας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας (β' κατηγορίας).

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 6.15 το απόγευμα.

    Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Νέα σημαντική άνοδο σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών κερδών της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε νέο υψηλότερο επίπεδο διετίας - από τις 26/8/2003 - και τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να αγγίζει νέα υψηλότερη τιμή, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο 1,01% και έκλεισε στις 93,25 μονάδες, ανεβάζοντας τα συνολικά του κέρδη από τις 2 Σεπτεμβρίου 2005 που ξεκίνησε ο νέο κύκλος ανόδου της αγοράς σε ποσοστό 5,1%.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,6% και έκλεισε στις 1.371,24 μονάδες, σημειώνοντας από τις 2 Σεπτεμβρίου συνολικά κέρδη 6,16% (79 μονάδες). Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,62% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 462,75 μονάδες.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Πτώση αεροσκάφους - Κολόσσι

    Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας επιβεβαίωσε πληροφορία για πτώση μικρού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή πλησίον των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου και συγκεκριμένα στην περιοχή του χωριού Κολόσσι Λεμεσού.

    [06] (K) Αστυνομία - Στρατιωτικό αεροπλάνο - Πτώση

    Αξιωματικός υπηρεσίας Λεμεσού δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το αεροπλάνο το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη στις 10.12 πμ στην περιοχή του χωριού Κολόσσι είναι στρατιωτικό και ανήκει στην Εθνική Φρουρά.

    Η αστυνομία δεν έδωσε επί του παρόντος περαιτέρω πληροφορίες για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αεροπλάνο, ούτε για τις συνέπειες της πτώσης.

    [07] (Κ) ΗΠΑ - Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση ομογενών στην Αστόρια

    Τον κίνδυνο της ευρωδιχοτόμησης στην Κύπρο επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι η ευρωδιχοτόμηση αποτελεί πρόκληση απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία σε κάποια στιγμή θα πρέπει να υποχρεωθεί να απαντήσει αποφασιστικά και όχι ερμαφρόδιτα, όπως σήμερα, γιατί δημιουργούνται νέα προηγούμενα, τα οποία θα βρίσκει διαρκώς μπροστά της.

    Σε ομιλία του χθες βράδυ ενώπιον των ομογενών της Αμερικής, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, επικρίνοντας έντονα της βρετανική στάση στις πρόσφατες συνόδους της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ Τετάρτη, όπου επιχείρησε να απο-ενοχοποιήσει την Τουρκία.

    [08] (Κ) Πτώση στρατιωτικού αεροπλάνου - Νεκροί

    Από την πτώση του στρατιωτικού αεροπλάνου στην περιοχή Κολοσσίου Λεμεσού υπήρξαν δύο νεκροί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, το αεροσκάφος που κατέπεσε είναι τύπου PC - 9 (Pilatus), ένα εκ των δύο εκπαιδευτικών στρατιωτικών αεροπλάνων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

    Ο κ. Καρογιάν δήλωσε, ''με κάθε επιφύλαξη'', ότι από την πτώση του αεροσκάφους ''έχουμε δύο νεκρούς''.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος έχουν σπεύσει στη σκηνή του δυστυχήματος, στην κατοικημένη περιοχή Κολοσσίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το διθέσιο αεροσκάφος έπαιρνε μέρος στην τριήμερη άσκηση της Εθνικής Φρουράς ''Δήμητρα'', η οποία βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη.

    [09] (Κ) Σινούκ - Ετήσια μνημόσυνα - Κύπρος

    Τελούνται αύριο τα πρώτα ετήσια μνημόσυνα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ', Γεωργίου Παπαπέτρου και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Αρσενίου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή του στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Σινούκ.

    [10] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πτώση αεροπλάνου

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Βάσος Λυσσαρίδης βρίσκεται στο Κολόσσι όπου το πρωί κατέπεσε μικρό αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς με αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    Ο Προεδρεύων της Βουλής Αριστος Χρυσοστόμου, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην περιοχή δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει μέτρα που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια των πτητικών μέσων της Εθνικής Φρουράς και γενικότερα, διαβεβαιώνοντας ότι τα αίτια του δυστυχήματος θα διερευνηθούν πλήρως.

    Οδύνη εξέφρασε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Μετά το δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, ήρθε ακόμη μια τραγωδία να πλήξει την Κύπρο, δήλωσε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας - Πτώση αεροπλάνου

    Η Βουλή θα συζητήσει και θα διερευνήσει τα αίτια πτώσης του στρατιωτικού αεροπλάνου PC - 9 που συνετρίβη το πρωί σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι Λεμεσού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    ''Δυστυχώς είναι νεκροί και οι δύο χειριστές του αεροσκάφους'', είπε ο κ. Ομήρου, δηλώνοντας ότι προσήλθε στη σκηνή του δυστυχήματος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας μαζί με τον Προεδρεύοντα της Βουλής Αριστο Χρυσοστόμου''.

    ''Εχουμε συμφωνήσει'', είπε ο κ. Ομήρου, ''ότι ασφαλώς η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, τάχιστα θα ασχοληθεί με αυτό το συμβάν, που δημιουργεί μια ανησυχία όπως είναι φυσικό''.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος Υπουργείου Αμυνας - Πασιαρδής - Πτώση αεροπλάνου

    Νεκροί είναι και οι δύο χειριστές του στρατιωτικού αεροπλάνου τύπου PC - 9 που κατέπεσε και συνετρίβη το πρωί σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι Λεμεσού, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Γιάννος Πατσαλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για το δυστύχημα και ότι θα γίνει πλήρης διερεύνησή του.

    Το διθέσιο αεροσκάφος έπαιρνε μέρος στην προγραμματισμένη τριήμερη άσκηση της Εθνικής Φρουράς ''Δήμητρα'', η οποία βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη, είπε ο κ. Πατσαλίδης, όταν, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, οι χειριστές απώλεσαν τον έλεγχο με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να καταπέσει σε οικία όπου δεν υπήρχαν κάτοικοι εκείνη τη στιγμή.

    [13] (Κ) ΥΠΑΜ - Πτώση Αεροσκάφους - Νεκροί

    Ο Ιπτάμενος Σμηναγός Φεραίος Κούλλουμος, κυβερνήτης του μικρού αεροπλάνου που κατέπεσε και συνετρίβη σε κατοικία το πρωί και ο Ιπτάμενος Υποσμηναγός, συγκυβερνήτης, Φώτης Κωνσταντίνου είναι οι δύο νεκροί της σημερινής τραγωδίας στο Κολόσσι της Λεμεσού.

    Τα ονόματα ανακοίνωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος έσπευσε στην περιοχή, προσθέτοντας πως το ατύχημα έχει επιληφθεί η επιτροπή διερεύνησης της Εθνικής Φρουράς και οι αστυνομικές αρχές.

    Οπως ανέφερε, για τη διερεύνηση του ατυχήματος έχει ζητηθεί η συνδρομή εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της επιτροπής διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Κύπρου.

    [14] (Κ) Πτώση αεροπλάνου - Καρογιάν - Σύσκεψη στο Προεδρικό

    Η κρατική μηχανή έχει δραστηριοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και από την πρώτη στιγμή, μετά την πληροφόρηση για την πτώση του εκπαιδευτικού αεροπλάνου PC - 9 της Εθνικής Φρουράς, το οποίο συνετρίβη σήμερα το πρωί σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι Λεμεσού, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιείται σύσκεψη από τις 13:00 για το νέο αεροπορικό δυστύχημα στο Κολόσσι, με τη συμμετοχή του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, του κ. Καρογιάν και άλλων υπηρεσιακών λειτουργών.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης τα συλλυπητήριά του στους οικείους των δύο νεκρών χειριστών του αεροσκάφους, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα τραγικό δυστύχημα που συμβαίνει κατά την τελευταία περίοδο στη Κύπρο.

    Οπως ανέφερε, έχει ενημερωθεί ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος που βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και από τον Πρόεδρο έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης.

    Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, είπε ο κ. Καρογιάν, υπήρξε επικοινωνία και με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος.

    Εκεί, είπε ο κ. Καρογιάν, βρίσκονται επίσης ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου και αρμόδιοι για τη διερεύνηση του δυστυχήματος.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πτώση αεροπλάνου - Συλλυπητήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως για την πτώση του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς εκφράζει την βαθύτατη λύπη του για το νέο τραγικό συμβάν που έπληξε τον τόπο μας και διαβιβάζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των δύο νεκρών χειριστών.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό και έδωσε οδηγίες για άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών διερεύνησης των αιτίων του δυστυχήματος, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

    [16] (Κ) ΥΠΑΜ - Πτώση Αεροσκάφους - Νεκροί (2)

    Δυο ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, ένας ιπτάμενος και ένας μηχανικός, αναμένονται να φθάσουν σήμερα στην Κύπρο για να βοηθήσουν στις έρευνες γύρω από την πτώση του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς στο Κολόσσι.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των δυο χειριστών του αεροσκάφους που κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι.

    Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως οι δυο αξιωματικοί ήταν «εμπειρότατοι».

    Εξέφρασε επίσης «την βαθιά οδύνη και τα συλλυπητήρια ολόκληρου του προσωπικού της ΕΦ προς τις οικογένειες των δυο εκλεκτών αξιωματικών μας».

    «Είναι ένα ακόμη τραγικό περιστατικό, ιδιαίτερα για την ΕΦ αλλά και τον Κυπριακό λαό γενικότερα», είπε ο κ. Μαυρονικόλας, ο οποίος ανέφερε πως το αεροπλάνο ξεκίνησε από την Πάφο με προορισμό τον ’η Γιάννη της Μαλούντας στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης "Δήμητρα".

    Ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως η άσκηση συνεχίζεται κανονικά αλλά έχουν σταματήσει οποιεσδήποτε πτητικές δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαυρονικόλα το αεροσκάφος είναι τύπου PC-9, ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην δύναμη της Ε.Φ το 1989.

    Σημείωσε επίσης πως η ΕΦ «χρησιμοποιεί τακτικότατα τα αεροσκάφη αυτά για την εκπαίδευση των πιλότων» και τόνισε πως οι δυο χειριστές του ήταν έμπειροι.

    Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δυο αξιωματικών.

    [17] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Πτώση αεροπλάνου ΕΦ

    Ο Πύργος Ελέγχου του Αεροδρομίου Πάφου δεν έλαβε οποιοδήποτε σήμα κινδύνου από το μοιραίο εκπαιδευτικό στρατιωτικό αεροσκάφος που κατέπεσε και συνετρίβη στο Κολόσσι της Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Ο κ. Θράσου που συμμετείχε στην σύσκεψη που άρχισε λίγο μετά το τραγικό δυστύχημα στο Προεδρικό, είπε ότι ''ακούσαμε κάποιες πληροφορίες για πιθανή εκπομπή τέτοιου σήματος προς τον Πύργο Ελέγχου του Ακρωτηρίου'', χρειάζεται ωστόσο διερεύνηση και επιβεβαίωση.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι η Ερευνητική Επιτροπή της Εθνικής Φρουράς συνεπικουρούμενη από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Συμβάντων που βρίσκονται στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους θα διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο.

    Ερωτηθείς πότε θα έρθουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα είπε πως δεν γνωρίζει.

    Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας έχει ήδη ζητήσει αυτή την βοήθεια και έχει γίνει αποδεκτή.

    [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Πτώση αεροσκάφους

    Την οδύνη του από τον θάνατο των δύο αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς εξέφρασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τη σκηνή του δυστυχήματος.

    Σημείωσε επίσης ότι πρόκειται και για προσωπική οδύνη καθώς ένας από τους χειριστές είναι και βαφτιστικός του.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως δεν έχει ακόμη οποιεσδήποτε λεπτομέρειες γύρω από το δυστύχημα ωστόσο αναμένει να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους για να μπορέσει να αναφέρει οτιδήποτε άλλο.

    Στην σκηνή βρέθηκαν επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου, οι οποίοι εξέφρασαν την λύπη τους για το περιστατικό και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους προς τους οικείους των δυο αξιωματικών της ΕΦ.

    [19] (Κ) Πτώση αεροπλάνου - Υπουργείο Αμυνας - Διερεύνηση

    Τη συνδρομή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ζήτησε το Υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της πτώσης και συντριβής του εκπαιδευτικού αεροπλάνου PC - 9 της Εθνικής Φρουράς, που κατέπεσε σήμερα το πρωί σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι Λεμεσού, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Γιάννος Πατσαλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη στρατιωτική Βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' στην Πάφο για συμμετάσχει στην προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση στον Αγιο Ιωάννη της Μαλούντας, περνώντας από τη Λεμεσό.

    ''Γύρω στις 1010 το πρωί'', είπε ο κ. Πατσαλίδης, ''ενώ υπερίπτατο της περιοχής Κολοσσίου παρουσίασε βλάβη, με αποτέλεσμα να καταπέσει και να συντριβεί σε κατοικία πλησίον του Φρουρίου Κολοσσίου, στην οποία -όπως διαπιστώθηκε αργότερα- δεν διέμενε κανείς''.

    Αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης ήταν να σκοτωθούν και οι δύο χειριστές του αεροσκάφους, ''στις οικογένειες και συγγενείς των οποίων το Υπουργείο Αμυνας και η Εθνική Φρουρά εκφράζουν τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά τους''.

    Η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Αμυνας, είπε ο κ. Πατσαλίδης, άρχισαν ήδη, σε συνεργασία και με την Αστυνομία, τη συλλογή στοιχείων και τη διερεύνηση του δυστυχήματος.

    [20] (Κ) Πτώση αεροπλάνου - Υπουργείο Αμυνας - Διερεύνηση(Ορθή επανάληψη)

    Τη συνδρομή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ζήτησε το Υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της πτώσης και συντριβής του εκπαιδευτικού αεροπλάνου PC - 9 της Εθνικής Φρουράς, που κατέπεσε σήμερα το πρωί σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι Λεμεσού, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Γιάννος Πατσαλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από τη στρατιωτική Βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'' στην Πάφο για συμμετάσχει στην προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση στον Αγιο Ιωάννη της Μαλούντας, περνώντας από τη Λεμεσό.

    ''Γύρω στις 1010 το πρωί'', είπε ο κ. Πατσαλίδης, ''ενώ υπερίπτατο της περιοχής Κολοσσίου κατέπεσε και συνετρίβη σε κατοικία πλησίον του Φρουρίου Κολοσσίου, στην οποία -όπως διαπιστώθηκε αργότερα- δεν διέμενε κανείς''.

    Αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης ήταν να σκοτωθούν και οι δύο χειριστές του αεροσκάφους, ''στις οικογένειες και συγγενείς των οποίων το Υπουργείο Αμυνας και η Εθνική Φρουρά εκφράζουν τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά τους''.

    Η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Αμυνας, είπε ο κ. Πατσαλίδης, άρχισαν ήδη, σε συνεργασία και με την Αστυνομία, τη συλλογή στοιχείων και τη διερεύνηση του δυστυχήματος.

    [21] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - ΕΦ - Αεροπορικό δυστύχημα - Διερευνητική Επιτροπή

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε το απόγευμα τη σύνθεση της Διερευνητικής Επιτροπής για διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του αεροσκάφους PC-9 της Εθνικής Φρουράς που συνετρίβη σήμερα το πρωί στο χωριό Κολόσσι της Λεμεσού, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο των δύο χειριστών του, του Σμηναγού Κούλουμου Φεραίου του Ανδρέα και του Υποσμηναγού Φώτου Κωνσταντίνου του Ανδρέα.

    Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Σμήναρχος Ν. Κόλιας, Αξιωματικός Διερεύνησης ο Σμηναγός Α. Παπασοζόμενος, Τεχνικός Αξιωματικός ο Επισμηναγός Κ. Λίγγης και Ιατρός ο Ταγματάρχης Γ. Στυλιανίδης.

    Συμβουλευτικά Μέλη από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας είναι ο Σμήναρχος Κ. Δημόπουλος και ο Επισμηναγός Γ. Κλικάκης.

    Τη Διερευνητική Επιτροπή θα συνδράμουν στο έργο της και οι κύριοι Κώστας Ορφανός και Γιαννάκης Λοϊζου, Πρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Κυπριακής Δημκρατίας.

    Το Υπουργείο Αμυνας και η Εθνική Φρουρά εξέφρασαν ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και οικείους των δύο νεκρών του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

    [22] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Δυστύχημα - Εθνική Φρουρά

    Τη «βαθιά του θλίψη, τα συλλυπητήρια, τη συμπάθεια και την αγάπη του στους συγγενείς των δύο αδικοχαμένων νέων» που έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί από την πτώση του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς στο Κολόσσι της Λεμεσού, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε επίσης τη βαθιά του θλίψη στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

    «Ηταν ένα πραγματικά οδυνηρό καλοκαίρι για την Κύπρο και γενικά τους Κυπρίους», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Ελπίζω να τελειώσουμε εδώ».

    [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται και κάνει μια σωστή διαπραγμάτευση με στόχο την εξεύρεση λύσης στο θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα προστατεύει τα κυπριακά συμφέροντα.

    Προέβλεψε ότι «σύντομα ίσως και αυτή την εβδομάδα να αρχίσει και κάποια συζήτηση πάνω στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα, θα συμμετάσχουν τόσο στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα θέματα των στόχων της Χιλιετίας όσο και στην κανονική Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού.

    [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - ΓΣ ΟΗΕ - Παπαδόπουλος - Ανάν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται να έχει στη Νέα Υόρκη 15λεπτη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος αναχώρησε τη περασμένη εβδομάδα, θα συμμετάσχουν τόσο στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα θέματα των στόχων της Χιλιετίας όσο και στην κανονική Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των εργασιών των δύο συνόδων τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχουν επαφές ο μεν Πρόεδρος σε επίπεδο Προέδρων και Αρχηγών Κρατών ο δε Υπουργός Εξωτερικών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 10 September 2005 - 17:49:24 UTC