Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες - Αεροσκάφος ΕΦ
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 2η Αγωνιστική
  • [03] (Κ) Λεμεσός - Αεροσκάφος ΕΦ - Διερεύνηση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Νίκη Κύπρου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πάφος - Υπουργός - Αμυνας - Αεροπορική Βάση
  • [08] (Κ) Λεμεσός - Πτώση Αεροσκάφους

  • [01] (Κ) Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες - Αεροσκάφος ΕΦ

    Δύο εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα, προκειμένου να συμβάλουν στο έργο της διερεύνησης των αιτίων του δυστυχήματος που έγινε χθες όταν μικρό αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς κατέπεσε και συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι στη Λεμεσό.

    Τα δύο στελέχη είναι ο Σμήναρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος και ο Σμηναγός Ευτύχιος Κλινάκης, Μηχανικός Αεροσκαφών οι οποίοι σήμερα θα αρχίσουν τις έρευνες στο χώρο της συντριβής του αεροσκάφους, για την εξακρίβωση των αιτίων του τελευταίου τραγικού δυστυχήματος που βύθισε την Κύπρο σε πένθος.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 2η Αγωνιστική

    Με τέσσερις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 2η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    [03] (Κ) Λεμεσός - Αεροσκάφος ΕΦ - Διερεύνηση

    Αρχισε το πρωί επιτόπια έρευνα στο χώρο της συντριβής του αεροπλάνου της Εθνικής Φρουράς στο Κολόσσι κατά την οποία σκοτώθηκαν οι δύο χειριστές του, ο Σμηναγός Φεραίος Κούλουμος 33 ετών από την Πάφο και ο Υποσμηναγός Φώτης Κωνσταντίνου 29 ετών από τη Λεμεσό.

    Στο χώρο της συντριβής μετέβησαν τα μέλη της ειδικής ερευνητικής επιτροπής της Εθνικής Φρουράς, καθώς και οι δύο εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος, που έφθασαν χθες στην Κύπρο και οι οποίοι θα ενεργούν ως συμβουλευτικά μέλη της Επιτροπής.

    Οι εμπειρογνώμονες επιθεώρησαν το χώρο της συντριβής και τα συντρίμμια του αεροπλάνου, τα οποία έχουν περισυλλεγεί από τους δρόμους και τις αυλές υποστατικών στο Κολόσσι.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η νέα αεροπορική τραγωδία από την πτώση και συντριβή μονοκινητήριου αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του ιπτάμενου σμηναγού Φεραίου Κούλουμου, 33 χρόνων και του ιπτάμενου υποσμηναγού Φώτη Κωνσταντίνου, 29 χρόνων δεσπόζει του σημερινού κυριακάτικου κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η σημερινή σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ ασκεί πιέσεις σε χώρες της ΕΕ, για να αποδεχθούν τις απόψεις της στο θέμα της αντιδήλωσης στην διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι διεργασίες στα κόμματα για τις βουλευτικές εκλογές του 2006.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Γιατί;" αναφέρεται στην νέα αεροπορική τραγωδία και αναφέρει ότι διατυπώνονται αμείλικτα ερωτήματα όπως π.χ. γιατί το αεροσκάφος έφυγε από το διατεταγμένο δρομολόγιο και βρέθηκε στο Κολόσσι και γιατί πετούσε χαμηλά και έκανε μανούβρες. Επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο υποσμηναγός Φώτης Κωνσταντίνου έστειλε μήνυμα στην κοπέλα του στο Κολόσσι, με την οποία θα αρραβωνιαζόταν σήμερα, ότι θα περνούσε από την περιοχή. Αλλού με τίτλο "Προτάσεις ΕΔΕΚ με άρωμα ΔΗΣΥ" γράφει ότι ως στρατηγικό στόχο της ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ την 1/1/8 θέτει το Κίνημα σύμφωνα με τις προγραμματικές θέσεις που τίθενται σήμερα ενώπιον της ΚΕ.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ελεος...Θεέ μου'' γράφει ότι πληροφορίες από την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κολόσσι υπό την προεδρία του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Βάσου Λυσσαρίδη, φέρουν τους δύο πιλότους να συμφώνησαν κατά την πτήση να περάσουν από το Κολόσσι όπου διαμένει η κοπέλα με την οποία ο υποσμηναγός θα αρραβωνιαζόταν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου που κατηγόρησε την Βρετανική Προεδρία της ΕΕ ότι ασκεί πιέσεις σε μικρές και μεγάλες χώρες μέλη της Ενωσης, για να αποδεχθούν τις απόψεις της στο θέμα της αντιδήλωσης στην διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Θα πετάξω πάνω από το σπίτι σου'' γράφει πως αν ο νεανικός έρωτας θεωρείται ανθρώπινο λάθος, τότε φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, αυτός ευθύνεται για το χθεσινό τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Κολόσσι. Το αεροσκάφος ενδέχεται να γύρισε ανάποδα για να μπορέσει ο υποσμηναγός να χαιρετήσει την γυναίκα του που τον παρακολουθούσε από το έδαφος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην Πινδάρου καταγράφεται έντονος προβληματισμός ως προς την σύνθεση που θα έχουν τα κομματικά ψηφοδέλτια ενώ ο ΔΗΣΥ επιχειρεί ''αλλαγή'' και ''αναδόμηση'' του κόμματος για να πετύχει την πρωτιά στις βουλευτικές εκλογές του 2006.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Βύθιση θανάτου'' γράφει ότι οι πύργοι ελέγχου των αεροδρομίων Πάφου και Λάρνακας δεν έλαβαν οποιοδήποτε σήμα κινδύνου από το μοιραίο εκπαιδευτικό στρατιωτικό αεροσκάφος σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου. Αναφερόμενος στην πιθανότητα το αεροσκάφος να κατευθυνόταν για άμεση προσγείωση στο αεροδρόμιο των Βρετανών στο Ακρωτήρι, ο κ. Θράσου είπε αυτό χρειάζεται διερεύνηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΚΕΛ δια του Νίκου Κατσουρίδη επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη του στο πρόσωπο του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου σε σχέση με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ατέλειωτη τραγωδία'' γράφει ότι αυτός ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης θα σημαδεύουν για πάντα την Κύπρο για τον πόνο και την οδύνη που έχουν σκορπίσει ύστερα και από την χθεσινή μοιραία πτήση θανάτου για δύο ιπτάμενους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος είπε ότι επρόκειτο για δύο εμπειρότατους και ικανούς χειριστές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξασφάλισε χθες ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης στο Συμβούλιο Παιδείας για την άμεση προώθηση επέκτασης του Ολοήμερου Σχολείου σε άλλες βαθμίδες, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα και αξιοποίηση των σχολικών χώρων τα απογεύματα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Νέα τραγωδία'' γράφει ότι το μεγάλο ευτύχημα μέσα στην τραγικότητα του νέου αεροπορικού δυστυχήματος είναι ότι αν και το μοιραίο αεροσκάφος κατέπεσε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, αφού προηγουμένως κτύπησε στην εκκλησία του χωριού και στην στέγη σπιτιού, δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως για την πτώση του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς εξέφρασε την βαθύτατη λύπη του για το νέο τραγικό συμβάν που έπληξε τον τόπο μας και διαβίβασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των δύο νεκρών χειριστών.

    Η αγγλόφωνη ''Sunday Mail'' υπό τον τίτλο ''Αεροσκάφος συντρίβεται στο Κολόσσσι'' αναφέρεται στην πτώση και συντριβή του εκπαιδευτικού μονοκινητήριου αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς, σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τόσο ο κυβερνήτης όσο και ο συγκεβερνήτης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το μοιραίο αεροσκάφος ήταν τύπου PC - 9 (Pilatus), Ελβετικής κατασκευής που χρησιμοποιείται από τις αεροπορικές δυνάμεις αρκετών χωρών.

    [05] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Νίκη Κύπρου

    Νέα νίκη πέτυχε χθες βράδυ η Εθνική Ανδρών Κύπρου στην Καλαθόσφαιρα νικώντας στο Στρόβολο την αντίστοιχη ομάδα της Αλβανίας με 96-75, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας (β' κατηγορίας).

    Πρόκειται για την τρίτη νίκη της Εθνικής Κύπρου στην ίδια διοργάνωση.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πτώση αεροσκάφους - Κολόσσι

    Νέα αεροπορική τραγωδία έπληξε χθες τη Κύπρο, όταν εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Εθνικής Φορυράς τύπου PC - 9 (Pilatus), κατέπεσε και συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή στην περιοχή του χωριού Κολόσσι Λεμεσού.

    Από την πτώση σκοτώθηκαν οι δύο χειριστές του αεροσκάφους, ο Ιπτάμενος Σμηναγός Φεραίος Κούλλουμος, κυβερνήτης του αεροπλάνου και ο Ιπτάμενος Υποσμηναγός, συγκυβερνήτης, Φώτης Κωνσταντίνου.

    Εχει συσταθεί Διερευνητική Επιτροπή για διερεύνηση των αιτίων της πτώσης. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Σμήναρχος Ν. Κόλιας, Αξιωματικός Διερεύνησης ο Σμηναγός Α. Παπασοζόμενος, Τεχνικός Αξιωματικός ο Επισμηναγός Κ. Λίγγης και Ιατρός ο Ταγματάρχης Γ. Στυλιανίδης.

    Συμβουλευτικά Μέλη από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας είναι ο Σμήναρχος Κ. Δημόπουλος και ο Επισμηναγός Γ. Κλικάκης.

    Στο έργο της Επιτροπής συνδράμουν και οι Κώστας Ορφανός και Γιαννάκης Λοϊζου, Πρόεδρος και Μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Κυπριακής Δημκρατίας.

    Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Αμυνας και η Εθνική Φρουρά εξέφρασαν ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και οικείους των δύο νεκρών του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πτώση αεροπλάνου - Συλλυπητήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως για την πτώση του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς εκφράζει την βαθύτατη λύπη του για το νέο τραγικό συμβάν που έπληξε τον τόπο μας και διαβιβάζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των δύο νεκρών χειριστών.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Υπουργός Εξωτερικών - Δυστύχημα - Εθνική Φρουρά

    Τη «βαθιά του θλίψη, τα συλλυπητήρια, τη συμπάθεια και την αγάπη του στους συγγενείς των δύο αδικοχαμένων νέων» που έχασαν τη ζωή τους χθες το πρωί από την πτώση του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς στο Κολόσσι της Λεμεσού, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε επίσης τη βαθιά του θλίψη στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

    «Ηταν ένα πραγματικά οδυνηρό καλοκαίρι για την Κύπρο και γενικά τους Κυπρίους», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Ελπίζω να τελειώσουμε εδώ».

    Προεδρεύων Δημοκρατίας - Προεδρεύων Βουλής - Πτώση αεροπλάνου

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Βάσος Λυσσαρίδης και ο Προεδρεύων της Βουλής Αριστος Χρυσοστόμου μετέβησαν χθες στο Κολόσσι όπου το πρωί κατέπεσε μικρό αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς με αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    Την οδύνη του από τον θάνατο των δύο αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς εξέφρασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο οποίος επισκέφθηκε τη σκηνή του δυστυχήματος.

    Σημείωσε επίσης ότι πρόκειται και για προσωπική οδύνη καθώς ένας από τους χειριστές είναι και βαφτιστικός του.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως δεν έχει ακόμη οποιεσδήποτε λεπτομέρειες γύρω από το δυστύχημα ωστόσο αναμένει να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους για να μπορέσει να αναφέρει οτιδήποτε άλλο.

    Ο Προεδρεύων της Βουλής δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει μέτρα που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια των πτητικών μέσων της Εθνικής Φρουράς και γενικότερα, διαβεβαιώνοντας ότι τα αίτια του δυστυχήματος θα διερευνηθούν πλήρως.

    Οδύνη εξέφρασε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Μετά το δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, ήρθε ακόμη μια τραγωδία να πλήξει την Κύπρο, δήλωσε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος.

    Στην σκηνή μετέβησαν χθες και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου, οι οποίοι εξέφρασαν την λύπη τους για το περιστατικό και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους προς τους οικείους των δυο αξιωματικών της ΕΦ.

    ΥΠΑΜ - Πτώση Αεροσκάφους

    «Είναι ένα ακόμη τραγικό περιστατικό, ιδιαίτερα για την ΕΦ αλλά και τον Κυπριακό λαό γενικότερα», είπε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος ανέφερε πως το αεροπλάνο ξεκίνησε από την Πάφο με προορισμό τον ’η Γιάννη της Μαλούντας στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης ''Δήμητρα''.

    Εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δυο νεκρών χειριστών του αεροσκάφους, του Ιπτάμενου Σμηναγού Φεραίου Κούλουμου και του Ιπτάμενου Υποσμηναγού, συγκυβερνήτη, Φώτη Κωνσταντίνου.

    Ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος εξέφρασε «την βαθιά οδύνη και τα συλλυπητήρια ολόκληρου του προσωπικού της ΕΦ προς τις οικογένειες των δυο εκλεκτών αξιωματικών μας».

    Εξάλλου, τη συνδρομή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ζήτησε το Υπουργείο Αμυνας, προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της πτώσης και συντριβής του εκπαιδευτικού αεροπλάνου PC - 9 της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Γιάννος Πατσαλίδης.

    Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας - Πτώση αεροπλάνου

    Η Βουλή θα συζητήσει και θα διερευνήσει τα αίτια πτώσης του στρατιωτικού αεροπλάνου PC - 9 που συνετρίβη χθες το πρωί σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι Λεμεσού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

    ''Δυστυχώς είναι νεκροί και οι δύο χειριστές του αεροσκάφους'', είπε ο κ. Ομήρου, δηλώνοντας ότι προσήλθε στη σκηνή του δυστυχήματος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας μαζί με τον Προεδρεύοντα της Βουλής Αριστο Χρυσοστόμου''.

    ''Εχουμε συμφωνήσει'', είπε ο κ. Ομήρου, ''ότι ασφαλώς η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, τάχιστα θα ασχοληθεί με αυτό το συμβάν, που δημιουργεί μια ανησυχία όπως είναι φυσικό''.

    Πτώση αεροπλάνου - Καρογιάν - Σύσκεψη στο Προεδρικό

    Η κρατική μηχανή έχει δραστηριοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και από την πρώτη στιγμή, μετά την πληροφόρηση για την πτώση του εκπαιδευτικού αεροπλάνου PC - 9 της Εθνικής Φρουράς, το οποίο συνετρίβη χθες το πρωί σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι Λεμεσού, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το νέο αεροπορικό δυστύχημα στο Κολόσσι, με τη συμμετοχή του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, του κ. Καρογιάν και άλλων υπηρεσιακών λειτουργών.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Καρογιάν εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης τα συλλυπητήριά του στους οικείους των δύο νεκρών χειριστών του αεροσκάφους, αναφέροντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα τραγικό δυστύχημα που συμβαίνει κατά την τελευταία περίοδο στη Κύπρο.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Πτώση αεροπλάνου ΕΦ

    Ο Πύργος Ελέγχου του Αεροδρομίου Πάφου δεν έλαβε οποιοδήποτε σήμα κινδύνου από το μοιραίο εκπαιδευτικό στρατιωτικό αεροσκάφος που κατέπεσε και συνετρίβη στο Κολόσσι της Λεμεσού, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Ο κ. Θράσου που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, είπε ότι ''ακούσαμε κάποιες πληροφορίες για πιθανή εκπομπή τέτοιου σήματος προς τον Πύργο Ελέγχου του Ακρωτηρίου'', χρειάζεται ωστόσο διερεύνηση και επιβεβαίωση.

    ΑΚΕΛ - Συντριβή εκπαιδευτικού αεροπλάνου ΕΦ

    θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Σμηναγού Φεραίου Κούλλουμου και του Υποσμηναγού Φώτη Κωνσταντίνου, εκφράζει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ και συμπαρίσταται στο βαρύ τους πένθος για τον άδικο και αδόκητο χαμό των αγαπημένων τους.

    Ο Σμηναγός και ο Υποσμηναγός επέβαιναν του εκπαιδευτικού αεροπλάνου PC - 9 της Εθνικής Φρουράς, το οποίο συνετρίβη χθες το πρωί σε κατοικημένη περιοχή στο Κολόσσι Λεμεσού.

    Το ΑΚΕΛ τονίζει στην ανακοίνωση του ότι αναμένει ότι οι αρμόδιες αρχές θα διερευνήσουν σε βάθος το νέο αεροπορικό δυστύχημα.

    Πάφος - Αβέρωφ Νεοφύτου - Αεροπορικό

    Την ευχή ότι το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα με μικρό αεροσκάφος της Εθνικής Φρουράς, θα είναι το τελευταίο τραγικό συμβάν που πλήττει την πατρίδα μας εξέφρασε σήμερα στη Πάφο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, καλεί ''τις αρμόδιες αρχές για μια πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης το συντομότερο δυνατόν».

    ΑΔΗΚ - ΕΦ - Αεροπορική τραγωδία

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης εξέφρασε το συγκλονισμό του για την αεροπορική τραγωδία στο Κολόσσι που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό δύο καταξιωμένων στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μιχαηλίδης εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την άμεση συμπαράσταση του ΑΔΗΚ στις οικογένειες των δύο νεκρών χειριστών.

    Ο κ. Μιχαηλίδης αναμένει από τις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα από την κυβέρνηση ότι θα διερευνήσουν άμεσα και σε βάθος τα αίτια του τραγικού συμβάντος, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο λαός το ταχύτερο δυνατό.

    Επιπρόσθετα, αναμένει ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις οικογένειες των θυμάτων, δίνοντας έμπρακτη και αμέριστη συμπαράσταση.

    Κίνημα Οικολόγων - ΕΦ - Αεροπορική τραγωδία

    Θλίψη και συγκλονισμό για τη νέα αεροπορική τραγωδία που έπληξε χθες την Κύπρο εκφράζει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Εκφράζει, ταυτόχρονα, τα θερμά συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων της νέας αεροπορικής τραγωδίας.

    Το Κίνημα απαιτεί την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του αεροπλάνου της Εθνικής Φρουράς.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται και κάνει μια σωστή διαπραγμάτευση με στόχο την εξεύρεση λύσης στο θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα προστατεύει τα κυπριακά συμφέροντα.

    Προέβλεψε ότι «σύντομα ίσως και αυτή την εβδομάδα να αρχίσει και κάποια συζήτηση πάνω στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα, θα συμμετάσχουν τόσο στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα θέματα των στόχων της Χιλιετίας όσο και στην κανονική Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού.

    Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - ΓΣ ΟΗΕ - Παπαδόπουλος - Ανάν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται να έχει στη Νέα Υόρκη 15λεπτη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος αναχώρησε τη περασμένη εβδομάδα, θα συμμετάσχουν τόσο στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα θέματα των στόχων της Χιλιετίας όσο και στην κανονική Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των εργασιών των δύο συνόδων τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχουν επαφές ο μεν Πρόεδρος σε επίπεδο Προέδρων και Αρχηγών Κρατών ο δε Υπουργός Εξωτερικών σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    ΗΠΑ - Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση ομογενών στην Αστόρια

    Τον κίνδυνο της ευρωδιχοτόμησης στην Κύπρο επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι η ευρωδιχοτόμηση αποτελεί πρόκληση απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία σε κάποια στιγμή θα πρέπει να υποχρεωθεί να απαντήσει αποφασιστικά και όχι ερμαφρόδιτα, όπως σήμερα, γιατί δημιουργούνται νέα προηγούμενα, τα οποία θα βρίσκει διαρκώς μπροστά της.

    Σε ομιλία του προχθές βράδυ ενώπιον των ομογενών της Αμερικής, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, επικρίνοντας έντονα της βρετανική στάση στις πρόσφατες συνόδους της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ Τετάρτη, όπου επιχείρησε να απο-ενοχοποιήσει την Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε φόβους πως το αδιέξοδο σε σχέση με τη συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου και της αντιμετώπισης της μονομερούς δήλωσης της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ίσως συνεχιστεί μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου, παραμονή της ενάρξεως των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία.

    Η ομιλία του κ. Χριστόφια σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, της ΠΣΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κάλυψε όλο το φάσμα του Κυπριακού, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις, μετά το περυσινό δημοψήφισμα.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - ΚΟΡΕΠΕΡ - ΔΗΣΥ

    Οταν μια χώρα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν σημαίνει ότι έχει ταυτόχρονα και το δικαίωμα να προωθεί τις δικές της πολιτικές θέσεις και αντιλήψεις για τα διάφορα ζητήματα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    ''Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε πως η ΕΕ, λειτούργησε και καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργεί στη βάση συναινετικών προσεγγίσεων. Η Βρετανία είναι προφανές ότι επιδιώκει αυτή τη συναίνεση, την οποία πάντοτε προσπαθούσαν οι χώρες μέλη της ΕΕ να επιτυγχάνουν, προσπαθεί να την υπονομεύσει, γιατί θέλει να εξυπηρετήσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα μέσα από την εξυπηρέτηση κάποιων απαιτήσεων της Τουρκίας'', σημείωσε.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, ''αυτή η στάση είναι για μας απαράδεκτη και έχουν χρέος και υποχρέωση όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ, κατά τη δική μας άποψη, να αντιταχθούν σε αυτή την προσπάθεια της Βρετανίας. Σε ότι αφορά εμάς εμείς λέμε πως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κυβέρνηση μας για να ετοιμαστεί ένα κείμενο αντιδήλωσης το οποίο θα εξυπηρετεί του στόχους τους οποίους έχουν καθοριστεί''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Κυπριακό

    Το καθήκον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας των εντολών του Διεθνούς Οργανισμού και του Καταστατικού του Χάρτη και να απορρίψει και να ματαιώσει τις μεθοδεύσεις του Ντενκτάς και της Aγκυρας να προβάλουν απαιτήσεις για συνομοσπονδία και αναγνώριση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε εισήγηση του στην συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''μόνο έτσι μπορεί να αποκατασταθεί το δίκαιο και η ομαλότητα στην Κύπρο και την περιοχή''.

    Είπε πως αν η Τουρκία θέλει να έχει ευρωπαϊκό μέλλον, οφείλει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες και τις αποφάσεις της ΕΕ.

    Τόνισε πως είναι αδιανόητο, προκλητικό και εξωφρενικό, η Τουρκία, με αφορμή την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Eνωσης να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει μία χώρα μέλος της ΕΕ όπως είναι η Κύπρος.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΚΕ - Αεροπορική τραγωδία

    Την ανάγκη διενέργειας χωριστής έρευνας όσον αφορά την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου που να έχει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας, της αντικειμενικότητας, του αδιάβλητου και της διαφάνειας, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου στη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής.

    Στην εισήγηση του, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ''μια τέτοια έρευνα μπορεί και πρέπει να διενεργηθεί από Ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή που θα διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο''.

    Εξέφρασε την ανάγκη όπως αυτή η Επιτροπή διοριστεί άμεσα για να διαλύσει κάθε αμφιβολία για δισταγμούς και αναστολές σε ότι αφορά τη δεδομένη απόφαση της πολιτείας να διερευνήσει πλήρως και σε βάθος την τραγωδία.

    Ταυτόχρονα, σημείωσε, ότι με την έρευνα αυτή θα αποκατασταθεί το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις αερομεταφορές που έχει πληγεί καίρια από την πρόσφατη αεροπορική τραγωδία.

    Ποδόσφαιρο - 2η Αγωνιστική

    Με τέσσερις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 2η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο στάδιο ''Τάσος Μάρκου'', η ΑΕΛ φιλοξενεί στο Τσίρειο Στάδιο το Διγενή Ακρίτα, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ τον Απόλλωνα και ο ΘΟΪ Λακατάμιας φιλοξενεί στο γήπεδο ''ΘΟΪ'' τη Σαλαμίνα.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 1900.

    Στους χθεσινοβραδινούς αγώνες Ανόρθωση - ΑΠΕΠ εξήλθαν ισόπαλες 1-1 στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος, η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΠ με 3-2 τον Εθνικό Αχνας και ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας ηττήθηκε στο Παφιακό από το ΑΠΟΕΛ με 0-1.

    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - Νίκη Κύπρου

    Νέα νίκη πέτυχε χθες βράδυ η Εθνική Ανδρών Κύπρου στην Καλαθόσφαιρα νικώντας στο Στρόβολο την αντίστοιχη ομάδα της Αλβανίας με 96-75, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας (β' κατηγορίας).

    Πρόκειται για την τρίτη νίκη της Εθνικής Κύπρου στην ίδια διοργάνωση.

    [07] (Κ) Πάφος - Υπουργός - Αμυνας - Αεροπορική Βάση

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας επισκέφθηκε σήμερα την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο και συναντήθηκε με τους συγγενείς των χειριστών του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς που συνετρίβη χθες στο Κολόσσι και "τους αξιωματικούς και τα στελέχη της Αεροπορίας».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι "ήδη η διερευνητική επιτροπή βρίσκεται στον τόπο του ατυχήματος με την συμμετοχή των δύο Ελλαδιτών αξιωματικών, οι οποίοι συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια».

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος βρέθηκε στο Κολόσσι για προσωπικούς λόγους ενός εκ των χειριστών, ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί σε σχέση με την έρευνα «πολύ δε περισσότερο όταν οι οικογένειες των αξιωματικών που πέθαναν στο ατύχημα αυτό έχουν ως παράκληση και τα ΜΜΕ αλλά και εμείς να είμαστε πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις μας».

    [08] (Κ) Λεμεσός - Πτώση Αεροσκάφους

    Συνεχίζονται από το πρωί οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων στο σημείο όπου χθες κατέπεσε αεροσκάφος τύπου PC-9 της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο χειριστές.

    Πριν από λίγο έφθασαν στη σκηνή ο Υπουργός ’μυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της ΕΦ Αθανάσιο Νικολοδήμο για να ενημερωθούν από τους Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες γύρω από το έργο περισυλλογής των τμημάτων του αεροσκάφους και τις έρευνες που διεξάγονται.

    Νωρίτερα ο Υπουργός Αμυνας Επισκέφθηκε την οικία του υποσμηναγού Φώτη Κωνσταντίνου στη Λεμεσό.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μαυρονικόλας κάλεσε τα ΜΜΕ να σεβαστούν τον πόνο των συγγενών και να αποφύγουν την δημοσιοποίηση διαφόρων σεναρίων γύρω από τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

    Ανέφερε επίσης ότι η οικογένεια ζήτησε την ολοκλήρωση της έρευνας σε όσο το δυνατό μικρότερο χρονικό διάστημα, ώστε να ενημερωθούν για τα αίτια του δυστυχήματος.

    Δηλώσεις έγιναν επίσης και από την Χριστίνα, την κοπέλα με την οποία ο υποσμηναγός επρόκειτο σήμερα να αραβωνιαστεί, η οποία κάλεσε να ΜΜΕ να σταματήσουν να μεταδίδουν πληροφορίες, οι οποίες όπως τόνισε δεν ευσταθούν και αμαυρώνουν το όνομα του 29χρονου.

    Το πρωί τελέστηκε στον χώρο όπου κατέπεσε το μικρό αεροσκάφος τρισάγιο.

    Εν το μεταξύ στο Νοσοκομείο Λεμεσού ολοκληρώνεται σε λίγο η νεκροψία επί των σωρών των δυο άτυχων αξιωματικών, από τον ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 11 September 2005 - 17:49:11 UTC