Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη
  • [02] Πρόεδρος Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [03] Πρόεδρος Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημη Υποδοχή
  • [04] Πρόεδρος Παπούλιας - Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ'
  • [05] Πρόεδρος Ελλάδας - Φυλακισμένα Μνήματα
  • [06] Πρόεδρος Παπούλιας - Ιερά Αρχιεπισκοπή
  • [07] Αθήνα - Υφυπουργός Αμυνας - Κυπριακό
  • [08] 3ο Παγκύπριο Συνέδριο ΕΔΗ - Νέα Ηγεσία
  • [09] Ποδόσφαιρο 6η αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

  • Εκπομπή για Ομογένεια 16/10/2005

    [01] Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη

    Με επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ξεκινά το πρόγραμμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες 4ημερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Λευκωσίας, όπου ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας θα του επιδώσει το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Ακολούθως θα επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών στο φυλάκιο της οδού Λήδρας.

    Στις 1045 ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Στο σημερινό πρόγραμμα του Ελληνα Προέδρου, περιλαμβάνεται επίσης επίσκεψη στο ΓΕΕΦ, όπου θα τύχει ενημέρωσης από τον Αρχηγό της ΕΦ Αντιστράτηγο ΑΘανάσιο Νικολοδήμο, ενώ στη συνέχεια επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, όπου θα γευματίσει.

    Στις 1830 ο κ. Παπούλιας θα έχει στο ξενοδοχείο όπου διαμένει διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Ολομέλειας και θα έχει συναντήσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

    Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Παπούλια ολοκληρώνεται με επίσημο δείπνο, το οποίο θα του παραθέσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [02] Πρόεδρος Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Οι συνέπειες της μη τήρησης από την Αγκυρα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, αποδεχόμενη το διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας, φτάνουν μέχρι την ακύρωση της οποιασδήποτε σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις συνομιλίες που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κύπριο ομόλογό του Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Ελλάδας είπε ακόμη ότι η παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο μιας χώρας που επιθυμεί την ένταξη στην Ενωση, αποτελεί ένα παράδοξο γεγονός, τονίζοντας πως η αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατρέχει την ΕΕ και είναι από τις βασικές της αρχές.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι στον επόμενο γύρο συνομιλιών του Κυπριακού, ο ρόλος της ΕΕ θα είναι ξεχωριστός και η συμμετοχή της θα είναι πιο ενεργός, ενώ οι απόψεις της όσον αφορά τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα γίνονται πιο πολύ σεβαστές.

    Οπως ανέφερε, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες, η Τουρκία ανέλαβε έναντι των 25 κάποιες υποχρεώσεις και η ΕΕ έχει ρητώς δηλώσει ότι μη συμμόρφωση της Τουρκίας θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις πάνω σε όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση πού αρχίζει η δραστηριότητα του ΟΗΕ και πού τελειώνει της ΕΕ όσον αφορά το Κυπριακό και κατά πόσον υπάρχει ο κίνδυνος τα δύο να βρεθούν όχι παράλληλα με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερέψει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος όμως υπάρχουν ορισμένες αρχές που αποδέχονται και οι δύο αυτές πλευρές.

    Το Κυπριακό, σημείωσε, παραμένει κάτω από την αιγίδα των ΗΕ και ειδικότερα στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και ''δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ορθή βάση που έχουμε, τα ψηφίσματα του ΗΕ που αφορούν το Κυπριακό και για πολλούς άλλους λόγους''.

    Ωστόσο, πρόσθεσε πως είτε το θέλει είτε όχι η ΕΕ, είναι γενικά παραδεκτό ότι υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού, δεδομένου ότι από τους τέσσερις άμεσα εμπλεκόμενους, οι τρεις είναι ήδη μέλη της Ενωσης, ενώ η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί.

    ''Γι' αυτό εδώ και αρκετό χρόνο προσπαθούμε να πείσουμε το Συμβούλιο αλλά και την Επιτροπή της ΕΕ ότι δεν μπορεί να μένει αμέτοχη σε πιθανές νέες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλωστε πολλές πτυχές λύσης του Κυπριακού άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου και κανένας δεν μπορεί καλύτερα από την ΕΕ να μας συμβουλεύσει, να μας καθοδηγήσει ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί από τη μια να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και από την άλλη να απολαμβάνει όλων των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η ΕΕ'', είπε.

    Επεσήμανε ότι στον τελευταίο γύρο συνομιλιών η ΕΕ απέστειλε εμπειρογνώμονες για συγκεκριμένα θέματα, οι οποίοι μετείχαν σε τεχνικές επιτροπές πάντα κάτω από το καπέλο των ΗΕ, σε σημείο που τουλάχιστον σε μια περίπτωση ο εκπρόσωπος της ΕΕ είχε πάρει οδηγίες να μην υποβάλει εισηγήσεις που να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά ήσαν αντίθετες με τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι την επόμενη φορά ο ρόλος της ΕΕ θα είναι ξεχωριστός και η συμμετοχή της θα είναι πιο ενεργός αλλά και οι απόψεις της όσον αφορά τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα γίνονται πιο πολύ σεβαστές.

    ''Δεν παραγνωρίζω ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η διάσταση απόψεων αλλά θεωρούμε ότι είναι πολύτιμη η ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ''κανείς δεν πρέπει να έχει την εντύπωση ότι η ΕΕ επιδιώκει ή θέλει να αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στο Κυπριακό ή όπως κάποιοι έχουν πει, να κληρονομήσει τον πονοκέφαλο που λέγεται Κυπριακό και να αναλάβει την λύση του Κυπριακού η ίδια''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΕΕ κλείνει τα μάτια στην παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο, μιας χώρας που επιθυμεί την ένταξη στην Ενωση, ο Πρόεδρος της Ελλάδας είπε πως πρόκειται για ένα παράδοξο γεγονός, προσθέτοντας πως η αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατρέχει την ΕΕ και είναι από τις βασικές της αρχές.

    ''Δεν υπάρχει πιο άμεση παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων σε μια ελεύθερη δημοκρατία και μάλιστα μέλους της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν νομίζω ότι μπορεί για πολύ χρόνο να κλείνει τα μάτια σε ένα γεγονός που αντιβαίνει, που αντιφάσκει, που προσβάλλει τις αρχές στις οποίες πιστεύουν τα μέλη της''.

    Σε ερώτηση γιατί η Τουρκία να απεμπολήσει την άκαμπτη στάση της κατά τη διάρκεια της ενταξιακής της πορείας, όταν δεν μετέβαλε τη στάση της τη στιγμή που είχε απόλυτα την ανάγκη της Αθήνας και της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είναι σωστή η άποψη ότι η Τουρκία για να πάρει ημερομηνία έναρξης εξαρτάτο από τη συγκατάθεση της Κύπρου ή της Ελλάδος μόνο.

    Επεσήμανε πως ανεξαρτήτως της στήριξης που υπήρξε από τη μεγάλη πλειοψηφία της ΕΕ για ένα θέμα, δεν υπήρξε στήριξη από καμιά χώρα: ''Ολες οι χώρες διακαώς, εμφαντικά και με σαφήνεια υποστήριζαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ανεξαρτήτως από το ποία ήταν η θέση τους για την τελική κατάληξη των ενταξιακών'', είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε η Τουρκία ανέλαβε αυτή τη φορά έναντι των 25 μερικές υποχρεώσεις συμπεριφοράς και η ΕΕ έχει ρητώς δηλώσει ότι μη συμμόρφωση της Τουρκίας θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις πάνω σε όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    ''Η ΕΕ ούτε δικαίωμα έχει, ούτε μεθοδολογία, ούτε μηχανισμούς για επιβολή κυρώσεων σε μη μέλη της όπως είναι η Τουρκία. Η μόνη θεραπεία που έχει είναι η αναστολή, αναβολή ή ακύρωση της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορώ τώρα να σας πως ότι αυτό θα γίνει ούτε είμαι από αυτούς που παραγνωρίζω τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε κυρίως από την εμμονή της Τουρκίας στις αδιάλλακτες θέσεις της. Αυτές οι δηλώσεις που κάνει η Τουρκία είναι δηλώσεις και μονομερείς, ερμηνείες που δίνει η Τουρκία για τις δικές της υποχρεώσεις. Ομως η θέση των 25 - και εγώ αποδίδω σημασία και αξία στη δήλωση των 25 που είναι μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου - είναι αντίθετη με τις ερμηνείες που δίνει η Τουρκία''.

    Υπενθύμισε ότι το 2006 το Συμβούλιο έχει αναλάβει να επανεξετάσει την πρόοδο που θα έχει σημειώσει η Τουρκία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

    Τέλος, σε ερώτηση τι θα μπορούσε η ελληνική, κυπριακή πλευρά να αναμένει ως αποτέλεσμα μέσα από τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Ελλάδας είπε ότι υπάρχει το διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο τέθηκε από τους 25 της ΕΕ.

    ''Η θέληση της ΕΕ είναι να παρακολουθήσει την πορεία της Τουρκίας και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που έχει αναλάβει αποδεχόμενη αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Ποιες θα είναι οι συνέπειες της μη τήρησης; Νομίζω ότι φτάνουν μέχρι την ακύρωση της οποιασδήποτε σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ'', είπε ο κ. Παπούλιας.

    Βεβαίως, σημείωσε, είναι μια δύσκολη περίοδος για την Τουρκία, και λόγω κοινωνικών αναταραχών, που προκαλεί η αποδοχή από την σημερινή πολιτική ηγεσία της Τουρκίας των υποχρεώσεων του διαπραγματευτικού πλαισίου. ''Θα έχουμε και εμείς οι ίδιοι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά όλες αυτές τις νέες εξελίξεις, ύστερα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Ελλάδος.

    [03] Πρόεδρος Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημη Υποδοχή

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε χθες ότι επέλεξε την Κύπρο για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδας για να καταδειχθεί αφενός η ανάγκη για διαρκή και σε βάθος συνεννόηση ενόψει των σοβαρών εξελίξεων και αφετέρου η ελληνική συμπαράσταση προς τον κυπριακό λαό.

    ''Είμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό, τον ακούμε, τον τιμάμε, τον στηρίζουμε. Δεν συμπαραστεκόμαστε απλώς αλλά μετέχουμε των προβλημάτων του και της εθνικής του αγωνίας'', τόνισε ο κ. Παπούλιας απευθύνοντας ''μήνυμα αλληλεγγύης στον κυπριακό ελληνισμό''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καλωσορίζοντας τον κ. Παπούλια είπε ότι ''στο πρόσωπό σας φίλε κ. Πρόεδρε χαιρετίζουμε την Ελλάδα προς την οποία για μια ακόμα φορά εκφράζουμε ευγνώμονες ευχαριστίες για την πολύμορφη και πολύτιμη συμπαράστασή της στον αγώνα που διεξάγουμε για επανένωση του νησιού μας και του λαού του μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στα πλαίσια των ΗΕ και στη βάση των αρχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ''.

    Ο κ. Παπούλιας, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, γνωρίζει ''πολύ καλά το Κυπριακό από τις εμπειρίες προηγούμενων θέσεων και αξιωμάτων σας. Πολύ καλά γνωρίζουμε και εμείς και πολύ εκτιμούμε το ζωηρό ενδιαφέρον σας και την ιδιαίτερη έννοια σας για την Κύπρο''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''αυτό το προσωπικό ενδιαφέρον και αυτή η ειλικρινής έγνοια σας για την Κύπρο δεν περιορίστηκαν σε ευκαιριακά λόγια και ευχολόγια. Εκφράστηκαν με συνεπείς θέσεις με ουσιαστικές αντιδράσεις και με συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση του δικαίου στην Κύπρο και για την προάσπιση των δικαίων του λαού της''.

    ''Σας υποδεχόμαστε στην Κύπρο ως εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας αλλά και ως σύμβολο και εκφραστή της δεδομένης ανεπιφύλακτης και σταθερής συμπαράστασης και συμμετοχής της Ελλάδας στον κοινό αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου και τη δικαίωση του κυπριακού ελληνισμού'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι αισθάνεται υπερηφάνεια που βρίσκεται στην Κύπρο μέλος πια της ΕΕ εκφράζοντας την ευχή και την ελπίδα όπως ''την επόμενη φορά που θα βρεθώ εδώ δεν θα υπάρχει στρατός κατοχής και θα μπορώ να μεταβώ ελεύθερα στον όμορφο βορρά γιατί η Μεγαλόνησος θα είναι ενωμένη, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό σύστημα αρχών, όπως υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο και όπως επιθυμεί ολόκληρος ο ελληνισμός''.

    Ο κ. Παπούλιας είπε ότι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την πρώτη εκτός Ελλάδας επίσημη επίσκεψή του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για ''ουσιαστικό και συμβολικό λόγο''.

    Ουσιαστικό, γιατί όπως είπε, ''βρισκόμαστε μπροστά σε σοβαρές εξελίξεις που δρομολογούνται μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και χρειάζεται διαρκής και σε βάθος συνεννόηση προκειμένου να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους''.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δήλωσε πως η επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο έχει και συμβολικό χαρακτήρα: ''γιατί ήθελα να απευθύνω μήνυμα αλληλεγγύης στον κυπριακό ελληνισμό. Ηθελα να καταδείξω ότι είμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό, τον ακούμε, τον τιμάμε, τον στηρίζουμε. Δεν συμπαραστεκόμαστε απλώς αλλά μετέχουμε των προβλημάτων του και της εθνικής του αγωνίας''.

    Πρόσθεσε ότι πλησιάζοντας στην Κύπρο συνειδητοποίησε ''για ακόμα μια φορά τη σημασία της θέσης της νήσου στην καρδιά της ανατολικής Μεσογείου θέσης η οποία μαζί με το υψηλό φρόνημα των Κυπρίων καθόρισε την ιστορία του ηρωικού και μαρτυρικού αυτού τόπου''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''με αισθήματα μεγάλης χαράς και συγκίνησης υποδέχομαι σήμερα (χθες)εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο που είναι και πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός Ελλάδας''.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε στον Κύπριο ομόλογό του ''για το θερμό καλωσόρισμα και τη συγκινητική υποδοχή''.

    Το αεροσκάφος ''Φίλιππος'' της Ολυμπιακής Αεροπορίας που μετέφερε τον κ. Παπούλια και την πολυμελή συνοδεία του από την Αθήνα προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 1130 το πρωί.

    Αμέσως στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτριος Ράλλης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών Αθηνά Μαυρονικόλα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποδέχθηκε τον Κάρολο Παπούλια στα σκαλιά του αεροσκάφους. Στο δίαυλο του αεροδρομίου στρώθηκε κόκκινο χαλί και ακολούθως έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και οι δυο Πρόεδροι επιθεώρησαν τιμητικό άγημα, το οποίο απέδωσε τιμές στον κ. Παπούλια.

    Ο Ελληνας Πρόεδρος χαιρέτισε τους επισήμους που μετέβησαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας για να τον υποδεχθούν.

    Εκεί ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι Μητροπολίτες Πάφου και Κιτίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος και ανώτεροι αξιωματικοί όλων των σωμάτων της Δύναμης.

    Μικρά κορίτσια ντυμένα με την παραδοσιακή κυπριακή ενδυμασία πρόσφεραν στον κ. Παπούλια λευκά λουλούδια.

    Για την προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αντιφώνηση από μέρος του Ελληνα Προέδρου στήθηκε στο χώρο του αεροδρομίου ειδική εξέδρα στην οποία αναγραφόταν ότι ''Η Κύπρος καλωσορίζει τον Πρόεδρο της Ελλάδος''.

    Η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Ελληνα Πρόεδρο κατευθύνθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας όπου θα καταλύσει ο κ. Παπούλιας και η συνοδεία του της οποίας ηγείται ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπούλιας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου κατέθεσε στεφάνι στον Ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ' πριν από τις επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

    [04] Πρόεδρος Παπούλιας - Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ'

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ'.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχαν πριν τη παρασημοφόρηση κατ' ιδίαν συνάντηση. Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Παπούλια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πλήθος επισήμων.

    Ο Ελληνας Πρόεδρος κατέθεσε επίσης στεφάνι στον Ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [05] Πρόεδρος Ελλάδας - Φυλακισμένα Μνήματα

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσίας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές τον Ελληνα Πρόεδρο που κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στο ηρώο των πεσόντων του απελευθερωτικού αγώνα 55-59, την ώρα που η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς παιάνιζε τον Εθνικό Υμνο.

    Υπογράφοντας το βιβλίο των επισκεπτών ο Ελληνας Πρόεδρος ανέφερε: ''τα Φυλακισμένα Μνήματα των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα είναι τόπος συγκίνησης και πόνου. Πανανθρώπινοι, άγραφοι κανόνες απαιτούν οι εκτελεστές να ζητήσουν συγγνώμη''.

    Ακολούθως ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στα κελιά των μελλοθανάτων και στην αγχόνη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος του περιέγραψε στιγμές του αγώνα και τις θυσίες των ηρώων.

    [06] Πρόεδρος Παπούλιας - Ιερά Αρχιεπισκοπή

    Τη βαθύτατη εκτίμηση της Ιεράς Συνόδου προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια καθώς και την πεποίθηση ότι με την συμπαράσταση της Ελλάδας θα δικαιωθεί ο κυπριακός Ελληνισμός, εξέφρασε χθες βράδυ ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυστόστομος, προσφωνώντας τον Ελληνα Πρόεδρο στη διάρκεια επίσημης υποδοχής στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

    ''Ως Εκκλησία της Κύπρου σας εκφράζουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και εκτίμηση γιατί ειδικότερα στο μέγα εθνικό πρόβλημα της νήσου μας, μας διδάξατε με το έμπρακτο και φωτεινό παράδειγμά σας ότι ικανός ηγέτης δεν είναι εκείνος που μπροστά στις δυσκολίες αποδέχεται την αδικία ως ρεαλισμό, αλλά εκείνος που παρά τις αντίξοες συνθήκες κατορθώνει να μεταβάλει το δίκαιο σε ρεαλισμό'', υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Πάφου.

    Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος Παπούλιας τόνισε ότι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολλές και σημείωσε ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας είναι δεδομένη και καθημερινά εκφράζεται και αποτυπώνεται σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα.

    ''Ελλάδα και Κύπρος μαζί θα επιτύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση η οποία θα εξασφαλίζει τις επιθυμητές ελευθερίες για όλους τους κατοίκους της μεγαλονήσου'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Στον Πρόεδρο Παπούλια απονεμήθηκε αργυρός δίσκος που απεικονίζει τις μορφές των ιδρυτών της Εκκλησίας της Κύπρου Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου ''ως συμβολική έκφραση των ευχαριστιών και της ευγνωμοσύνης μας αλλά και των αισθημάτων αγάπης και εκτίμησης της Εκκλησίας της νήσου μας προς την Εξοχότητά σας για τα τόσα πολλά που αυτή έπραξε και συνεχίζει να πράττει υπέρ της νήσου μας και του κυπριακού Ελληνισμού'', όπως σημείωσε ο Μητροπολίτης Πάφου.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας παρευρέθηκε και σε δοξολογία που έγινε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη.

    ''Σε καιρούς χαλεπούς, σκλαβιάς και βασάνων η Εκκλησία της Κύπρου στάθηκε κιβωτός του έθνους και διέδωσε την ελληνική παιδεία, πρωτοστάτησε σε όλους του εθνικούς αγώνες των αδελφών Κυπρίων με μορφές Ιεραρχών του ύψους του Αρχιεπισκόπων Κυπριανού και Μακαρίου Γ''', είπε στην αντιφώνησή του ο Ελληνας Πρόεδρος.

    Ευχαρίστησε επίσης την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την ''λαμπρή και συγκινητική υποδοχή'' που του επεφύλαξαν και ευχήθηκε τα βέλτιστα στην Ιερά Εκκλησία της Κύπρου και του πληρώματός της.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος αποδίδει τεράστια σημασία στην επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου λέγοντας ότι ''είναι μια έκφραση της αγάπης και του ενδιαφέροντος σας και κατ' επέκταση της αγάπης και του ενδιαφέροντος της Ελλάδας και των όπου γης Ελλήνων αδελφών προς την αγωνιώσα και αγωνιζόμενη για την ελευθερία και δικαίωση μαρτυρική νήσο μας''.

    ''Μας μεταφέρετε το μήνυμα που τόσο πολύ έχουμε σήμερα ανάγκη ότι στον αγώνα ενάντια στην κατοχική δύναμη δεν είμαστε μόνοι. στέκεται και αγωνίζεται δίπλα μας όλη η Ελλάδα, όλο το έθνος'', είπε ο Μητροπολίτης Πάφου.

    Πρόσθεσε ότι για την Εκκλησία της Κύπρου ''δίκαιοι, αμετάθετοι και ρεαλιστικοί στόχοι του αγώνας μας είναι η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής, των εποίκων, η αποκατάσταση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε όλη τη έκτασή της και η επιστροφή όλων των εκτοπισμένων Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την συμπαράσταση του Ελληνισμού ''αργά ή γρήγορα θα έρθει η μεγάλη και άγια μέρα της δικαίωσης'', και ευχήθηκε όπως στην επόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα μπορέσει να επισκεφθεί μια ελεύθερη Κύπρο.

    Της τελετής υποδοχής στο Μέγα Συνοδικό ακολούθησε ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

    Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Πάφου και μέλη της Ιεράς Συνόδου ξενάγησαν τον Ελληνα Πρόεδρο στο ιδιαίτερο διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', στο Βυζαντινό Μουσείο και σε άλλους χώρους του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου.

    [07] Αθήνα - Υφυπουργός Αμυνας - Κυπριακό

    Την αδιάκοπη συνέχιση του αγώνα για την αποχώρηση του εισβολέα από την Κύπρο ώστε να εξευρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, επεσήμανε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Βασίλης Μιχαλολιάκος, μιλώντας σε εκδήλωση στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα στο Αιγάλεω, για τα αποκαλυπτήρια μνημείου, στη μνήμη του δεκανέα καταδρομών Νόμπελη Σπυρίδωνα, που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο στις 22 Ιουλίου 1974.

    «Σήμερα ο αγώνας για την αποχώρηση των εισβολέων και για την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στην Κύπρο συνεχίζεται αδιάκοπα. Το αύριο της Κύπρου μέσα στους κόλπους της ΕΕ όπου εντάσσεται πλέον, είναι σαφώς πιο ευοίωνο και πιο ελπιδοφόρο. Η αδικία θα αρθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλολιάκος.

    [08] 3ο Παγκύπριο Συνέδριο ΕΔΗ - Νέα Ηγεσία

    Το 3ο Παγκύπριο Συνέδριο των Ενωμένων Δημοκρατών εξέλεξε τον Μιχάλη Παπαπέτρου νέο Πρόεδρο του Κινήματος.

    Ο κ. Παπαπέτρου εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο. Ο απελθών Πρόεδρος μετά από εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας των ΕΔΗ ανακηρύχθηκε από το Συνέδριο σε Επίτιμο Πρόεδρο των ΕΔΗ.

    Το Συνέδριο με τροποποίηση του καταστατικού του κατήργησε τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου καθώς και τη διάκριση μεταξύ του 1ου και του 2ου Αντιπροέδρου και έτσι οι ΕΔΗ έχουν δύο Αντιπροέδρους.

    Ο ΓΓ των ΕΔΗ Κώστας Θεμιστοκλέους δεν διεκδίκησε επανεκλογή και στη θέση του εξελέγη ο Μίκης Σιανής.

    Εξέλεξε επίσης δύο Αντιπροέδρους την Πραξούλα Αντωνιάδου - Κυριακού και τον Πέτρο Ευλογημένο. Κεντρικός Οργανωτικός εξελέγη ο Κώστας Μελανίδης.

    Εξάλλου, σε ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας δημιουργεί μια εν δυνάμει ευκαιρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, και σημείωσε ότι η Τουρκία άρχισε ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς καμία δέσμευση για επίλυση του Κυπριακού.

    Δήλωσε ακόμη ότι σύμφωνα με το καταστατικό του κινήματος δεν μπορεί να διεκδικήσει την Προεδρία του για τέταρτη θητεία και πως αποχωρεί από το αξίωμα όπως απαιτούν οι αρχές των σύγχρονων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική ζωή, ούτε και τους ΕΔΗ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Βασιλείου είπε ότι κάθε μέρα που περνά ανεκμετάλλευτη φέρνει πιο κοντά τη διχοτόμηση, υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που παρέχονται από τα νέα δεδομένα, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για στρατηγική αναβολής και πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας» αντί της λύσης του Κυπριακού.

    Ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει λύση τα επόμενα δύο - τρία χρόνια τότε θα επέλθει νομιμοποίηση της διχοτόμησης και πρόσθεσε: ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την πρόσκληση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες και δεν αλλάξουμε τακτική θα ακολουθήσουν και άλλα''.

    Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και στο νέο πλαίσιο ασφάλειας που παρέχει θα ενισχύσει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι στόχος των ΕΔΗ ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι η ενίσχυση της θέσης του Κινήματος στη Βουλή, προσθέτοντας ότι το συνέδριο θα αποτελέσει την αφετηρία νέας προσπάθειας για συνεργασία με τις δυνάμεις που ανησυχούν για το μέλλον της Κύπρου και διαβλέπουν τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη απραξία.

    Ο νέος Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε πως ''η αισιόδοξη Κύπρος είναι αδιαπραγμάτευτη'', προσθέτοντας ότι το μήνυμα αυτό περιέχει την απόφαση, την επιλογή και τη θέληση των ΕΔΗ.

    Είπε επίσης ότι στόχος των ΕΔΗ είναι «η συμπαράταξη με όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν ως μέλημα τους την επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο, με όλες εκείνες τις δυνάμεις που η καρδιά τους κτυπά στην πράσινη γραμμή και στον Αγιο Μάμα και στο μέλλον».

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι ΕΔΗ θα ανοίξουν νέο διάλογο με τους πολίτες και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ένα νέο πολιτικό αστερισμό στην πολιτική ζωή της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ στην Κύπρο, ανέφερε ότι ο κ. Μπορέλ μας είπε απλά και καθαρά ότι πρέπει να υπάρξουν απ' ευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο και να μην καθυστερούν.

    «Αναβάλλονται πρωτοβουλίες, αναβάλλονται μεταρρυθμίσεις, αναβάλλεται το μέλλον και για αυτό λέμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο φόβος», κατέληξε ο νέος Πρόεδρος των ΕΔΗ.

    [09] Ποδόσφαιρο 6η αγωνιστική - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    Ο Απόλλωνας βρίσκεται από χθες μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αφού εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την πρώτη ήττα της Ομόνοιας.

    Η λεμεσιανή ομάδα συνέχισε και χθες τις εντυπωσιακές νίκες, κερδίζοντας τη Νέα Σαλαμίνα στο Τσίρειο με 5-1. Αντίθετα η Ομόνοια υπέστη στο Αμμόχωστος την πρώτη της ήττα με 2-1 από την Ανόρθωση, η οποία ανέβηκε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας.

    Ο ΑΠΕΟΛ κατέβαλε στο ΓΣΠ την ΑΠΕΠ με 2-0 και διατηρήθηκε στην 3η θέση. Παράλληλα, η 6η αγωνιστική σηματοδότησε τις πρώτες νίκες για ΑΕΚ και Διγενή. Η πρώτη πέρασε εντυπωσιακά από τη Λακατάμεια, κερδίζοντας το ΘΟΪ με 4-1, ενώ ο Διγενής κατέβαλε στο Παφιακό τον ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑΣ με 3-1.

    Στους αγώνες του Σαββάτου, ξεχωρίζει η εντυπωσιακή νίκη της ΑΕΛ στο Τάσος Μάρκου με 5-3 επί της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου, ενώ o Ολυμπιακός εξήλθε ισόπαλος 1-1 με τον Εθνικό Αχνας στο Δασάκι.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Απόλλων           16
    2. Ομόνοια           15
    3. ΑΠΟΕΛ             14
    4. Ανόρθωση          12
    5. ΑΕΛ               11
    6. Ολυμπιακός         8
    7. Ν. Σαλαμίνα        7
    8. Εθνικός Αχανας     6
    9. Ε.Ν Παραλιμνίου    6
    10. ΑΕΚ               5
    11. Διγενής           5
    12. ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑΣ      4
    13. ΘΟΪ Λακατάμειας   3
    14. ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς    2
    

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2005 - 12:18:31 UTC