Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Ελλάδας - Επίσκεψη - Πρόγραμμα
  • [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Προσφώνηση - Επίσημο δείπνο
  • [03] Πρόεδρος Παπούλιας - Αντιφώνηση - Επίσημο δείπνο
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Βουλή - Ολομέλεια - Ομιλία
  • [05] Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Βουλή - Ολομέλεια - Ομιλία
  • [06] Πρόεδρος Παπούλιας - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ
  • [07] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [08] Πρόεδρος Παπούλιας - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ
  • [09] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ
  • [10] Πρόεδρος Παπούλιας - ΓΓ Οικολόγων
  • [11] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος ΕΔΗ
  • [12] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος
  • [13] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ
  • [14] Παπούλιας - Τύμβος Μακεδονίτισσας - Κατάθεση στεφάνου
  • [15] Παπούλιας - Λευκωσία - Γραμμή κατάπαυσης πυρός
  • [16] Πρόεδρος Ελλάδας - Δήμαρχος Λευκωσίας - Χρυσό Κλειδί
  • [17] Παπούλιας - Παγκύπριο Γυμνάσιο - Επίσκεψη
  • [18] Παπούλιας - ΓΕΕΦ - Επίσκεψη
  • [19] Πρόεδρος Παπούλιας - ΕΛΔΥΚ - Επίσκεψη
  • [20] Κομισιόν - Γρίπη των πτηνών
  • [21] Γρίπη των πτηνών - Ελλάδα - Κομισιόν
  • [22] Κομισιόν - Ψυχικές ασθένειες - Πράσινη Βίβλος
  • [23] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ''Plan D''
  • [24] Πρόεδρος ΕΛΚ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [25] Κίνα - Κυπριακό - Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Κίνας
  • [26] Εθνική Φρουρά - Ασκηση ''Νικηφόρος 05'' - Κατάταξη εφέδρων
  • [27] Τραγωδία 14ης Αυγούστου - Τσολάκης - Προεδρικό
  • [28] Χρηματιστήριο - Νέο υψηλότερο επίπεδο τριετίας

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 18/10/2005

    [01] Πρόεδρος Ελλάδας - Επίσκεψη - Πρόγραμμα

    Με επισκέψεις σε διάφορες περιοχές των ελεύθερων εδαφών της Κύπρου συνεχίζει και σήμερα την επίσημη τετραήμερη επίσκεψή του στο νησί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Το πρωί, ο κ. Παπούλιας μεταβαίνει στην Πάφο, όπου στις 10:30 θα τύχει υποδοχής στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου από το Δήμαρχο της πόλης Φειδία Σαρίκα, ο οποίος θα του παραδώσει το ''Χρυσό Κλειδί'' της Πάφου.

    Στις 10:45, ο Πρόεδρος Παπούλιας θα επισκεφθεί το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και το Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ' της πόλης και ακολούθως θα μεταβεί στην Κάτω Πάφο για να δει τα αρχαία ψηφιδωτά.

    Στις 11:45 ο κ. Παπούλιας αναχωρεί για το Θρονί Κύκκου, όπου θα επισκεφθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου, όπου θα τύχει υποδοχής από τον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο και την αδελφότητα της μονής.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ελλάδας θα επισκεφθεί την εκκλησία του μοναστηριού, όπου θα πραγματοποιηθεί δέηση. Θα ακολουθήσει γεύμα από τον Επίσκοπο Κύκκου προς τιμήν του κ. Παπούλια, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Συνοδικό και θα περιηγηθεί στο μουσείο της μονής Κύκκου.

    Στις 16:00, ο κ. Παπούλιας θα αναχωρήσει για τη Λευκωσία, όπου στις 19:00 θα έχει συνάντηση στην κατοικία του Ελληνα Πρεσβευτή με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Δήμων Κύπρου, τον Πρόεδρο της Ενωσης και τους Δημάρχους των κατεχόμενων πόλεων της Κύπρου.

    Ακολούθως, ο Ελληνας Πρεσβευτής Δημήτριος Ράλλης θα παραθέσει δεξίωση εξ ονόματος του κ. Παπούλια προς τιμήν του Προέδρου Παπαδόπουλου και της συζύγου του Φωτεινής. Ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους ελλαδικών οργανώσεων.

    [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Προσφώνηση - Επίσημο δείπνο

    Το κυπριακό πρόβλημα προσλαμβάνει τώρα και μια ευρωπαϊκή διάσταση και η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρώπη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υποδεικνύοντας ότι η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό δεν αναιρεί και δεν υποκαθιστά το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στο οποίο αναζητείται και επιδιώκεται η τελική λύση του Κυπριακού.

    Προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σε επίσημο δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του Ελληνα Προέδρου στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται οι ορατοί κίνδυνοι για παγίωση των τετελεσμένων, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτοί οι κίνδυνοι δεν αποτρέπονται με μια λύση που θα νομιμοποιεί και μονιμοποιεί τα τετελεσμένα.

    ''Μόνο με μια ορθή λύση θα αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες της εισβολής και της κατοχής'', συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η σωστή λύση θα πρέπει να επανενώνει το λαό, τη χώρα, την οικονομία, στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπου θα είναι διασφαλισμένα τα θεμελιώδη δικαιώματα και η κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών.

    Οπως σημείωσε, είναι πλέον αποδεκτό ότι μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να προνοεί επιδιαιτησία ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε δημοψηφίσματα χωρίς συμφωνημένη, εκ των προτέρων, λύση.

    ''Δεν καθηλωθήκαμε στο θάλαμο αναμονής πιθανών εξελίξεων. Ενεργούμε με συνέπεια και σταθερότητα. Χωρίς θορύβους και χωρίς διαφημίσεις. Εχουμε ήδη καταθέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ τις προτάσεις μας για τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν. Διαβιβάσαμε στον ΓΓ ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του. Τώρα, πια, είναι αποδεκτό ότι προτού αναληφθεί μια νέα προσπάθεια, θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε να δικαιολογούνται λογικές προσδοκίες και προοπτικές για επιτυχία του νέου διαλόγου'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ''συνομιλίες, χάριν των συνομιλιών, επανέναρξή τους χωρίς διακρίβωση των προθέσεων των μερών, χωρίς σωστή και προσεκτική προετοιμασία, αναπόφευκτα θα καταλήξουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε πλήρες αδιέξοδο και αυτό θα είναι το χειρότερο μήνυμα που θα δοθεί διεθνώς''.

    Επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για ουσιαστικές συνομιλίες, όποτε και όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κρίνει ότι αυτές έχουν προετοιμαστεί καλώς και ότι οι συνθήκες προσφέρονται για να τις συγκαλέσει.

    Σημείωσε ότι η καλή θέληση και η πολιτική βούληση υπάρχει εκ μέρους της ε/κ πλευράς, και τώρα επαφίεται στην τουρκική πλευρά να αποδείξει το ίδιο.

    Οπως είπε, δεν αποτελεί απόδειξη το γεγονός ότι το 2004 η Τουρκία αποδέχτηκε ένα σχέδιο λύσης, προϊόν διαιτησίας, που δεν ήταν ισορροπημένο και που ικανοποιούσε όλες τις απαιτήσεις και επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς.

    ''Μια κακή λύση τώρα, δεν έχει περιθώρια να διορθωθεί αργότερα. Μια κακή λύση σήμερα, δεν θα είναι αύριο απλώς ένα λάθος. Θα είναι ένα εθνικό έγκλημα. Με θύμα την Κύπρο και το λαό της'', τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι πρόσκαιρες λύσεις είναι εύκολες και για τους τρίτους ευπρόσδεκτες, αφού, έτσι, θα απαλλαγούν από μια ενόχληση, αλλά για τους Ε/Κ το Κυπριακό δεν είναι ενόχληση, είναι θέμα που συναρτάται με την εθνική και φυσική επιβίωσή τους, και ''καλή λύση του, έστω και αν είναι δύσκολη, είναι μονόδρομος. Είναι η μόνη επιλογή μας. Είναι ευθύνη και χρέος μας''.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ''υψηλό επίπεδο της αρμονικότατης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς'' καθώς και για ''τον προγραμματισμένο συντονισμό των δύο κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση και τον χειρισμό θεμάτων και εξελίξεων, που αφορούν το Κυπριακό''.

    Σχετικά με την 3η Οκτωβρίου, είπε ότι παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία εκείνη δεν αφορούσε άμεσα την Κύπρο και ούτε ήταν δυνατό να συναρτηθεί με συγκεκριμένες πτυχές και με ειδικές παραμέτρους του Κυπριακού ή να διασυνδεθεί η λύση του Κυπριακού περισσότερο άμεσα με την πορεία της Τουρκίας, εντούτοις η Τουρκία αναλαμβάνει, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, με τη Διακήρυξη και με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, σαφείς και ρητές υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, είναι νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη και ισότιμα συγκαταλέγεται από τώρα και στο εξής στους ρυθμιστές και ελεγκτές της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

    ''Η Τουρκία, βέβαια, μπορεί να επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ομως, η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και αναγνωρίζεται. Η ύπαρξη, η νομική οντότητα και η διεθνής αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εξαρτάται από την αναγνώρισή της από την Τουρκία. Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί αναγκαίο συστατικό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τα ειδικότερα αλλά και τα ευρύτερα συμφέροντα του Ελληνισμού εξυπηρετούνται καλύτερα με την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, παρά με την απαγόρευση της εισόδου της στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας συναρτάται, άμεσα και καθοριστικά, με την υποχρεωτική εκπλήρωση από μέρους της κριτηρίων, υποχρεώσεων και όρων, από τους οποίους δεν πρέπει να επιτραπεί να υπεκφεύγει, όπως δεν μπορεί να παρακάμψει τη δέσμευση να σέβεται και να εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

    Ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αμέριστη συμπαράσταση που προσφέρει τόσα χρόνια στην Κύπρο και ιδιαίτερα για την πολύτιμη συνδρομή της στον εθνικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ.

    ''Η αλήθεια είναι ότι ούτε τα οικονομικά μας επιτεύγματα, ούτε οι διπλωματικοί χειρισμοί μας, ούτε η στάση μας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που, διεξάγονταν τότε, ούτε η συμμόρφωσή μας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήσαν από μόνα τους αρκετά για να πετύχουμε την ένταξη μας στην ΕΕ, χωρίς τη δεδηλωμένη αποφασιστικότητα και παρέμβαση διαδοχικών Κυβερνήσεων, αλλά και της Βουλής και των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδος, ότι η διεύρυνση της Ευρώπης με δέκα νέα μέλη είχε ως αναγκαία προϋπόθεση την ένταξη και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ'', κατέληξε.

    [03] Πρόεδρος Παπούλιας - Αντιφώνηση - Επίσημο δείπνο

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας διαβεβαίωσε χθες βράδυ τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι ''στον αγώνα για τη δικαίωση των προσδοκιών του κυπριακού λαού, η Ελλάδα θα σταθεί αμετακίνητα στο πλευρό σας, θερμός αρωγός και συμπαραστάτης''.

    Σε αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο Προεδρικό, ο κ. Παπούλιας είπε ότι ''υποστηρίζουμε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού''.

    ''Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε για τη δημιουργία του αναγκαίου κοινού εδάφους, προκειμένου να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος. Οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, θα πρέπει να προετοιμασθεί προσεκτικά, κατά τρόπον ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές προοπτικές επιτυχίας, χωρίς ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και επιδιαιτησία'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''με τη διαδικασία αυτή ελπίζουμε ότι θα οδηγηθούμε σε αμοιβαία συμφωνημένη λύση, η οποία θα τεθεί εν συνεχεία σε δημοψήφισμα'' και σημείωσε ότι ''προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να κινηθούμε όλοι με πνεύμα νηφαλιότητας και ομοψυχίας''.

    ''Στόχος μας παραμένει η άρση της διεθνούς παρανομίας της κατοχής και η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της νήσου. Το όραμά μας είναι πάντα μια ελεύθερη και ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, που θα προασπίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών της, Ε/Κ και Τ/Κ'', είπε.

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''οι Ε/Κ παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, λύσης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα και σύμφωνης με τις αρχές στις οποίες εδράζεται το οικοδόμημα της ΕΕ''.

    Πρόσθεσε ότι ''η λύση θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, να σέβεται πλήρως τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Παπούλιας είπε ότι ''η Κύπρος κατέκτησε με μεγάλη προσπάθεια και συνέπεια τη θέση της στην ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική σκηνή, την οποία εδικαιούτο απολύτως'', σημειώνοντας ωστόσο ότι ''δυστυχώς η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου δεν συνοδεύτηκε από τη λύση του πολιτικού προβλήματος''.

    Οσον αφορά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Παπούλιας είπε ότι ''θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία συμμόρφωσής της σε συγκεκριμένους όρους, κανόνες και προαπαιτούμενα'', προσθέτοντας ότι ''στη διάρκεια της διαδικασίας αυτής κριτές θα είναι όλα τα μέλη της ΕΕ''.

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Βουλή - Ολομέλεια - Ομιλία

    Δίκαιη και ορθή λύση του Κυπριακού θα είναι η συμφωνημένη λύση, που θα προκύψει μέσα από την ουσιαστική διαπραγμάτευση και επίτευξη των αναγκαίων αλλαγών επί του σχεδίου Ανάν, καθιστώντας το πιο ισορροπημένο, λειτουργικό και άρα βιώσιμο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ελλάδας, ο κ. Χριστόφιας τον υποδέχθηκε ''εκ μέρους όλων των μελών του σώματος με ξεχωριστή θέρμη, γιατί, ως ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους, μεταφέρετε στο πρόσωπό σας την άρρηκτη συνέχεια μεταξύ της ιστορίας, του σήμερα και του μέλλοντος, που είχαν, έχουν και θα έχουν οι σχέσεις μεταξύ του ελληνικού και του κυπριακού λαού και των ηγεσιών τους, που εντέλλονται να μετουσιώνουν τα οράματα και τις προσδοκίες τους σε πράξη και ψηλαφητή πραγματικότητα''.

    Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων προς κοινό όφελος και όχι εξυπηρετώντας ξένα συμφέροντα, καθώς μόνο έτσι θα διασφαλιστούν οι συνθήκες για την ειρηνική συνύπαρξη και ουσιαστική συνεργασία Ε/Κ και Τ/Κ, σε μια κοινή πατρίδα με κοινή προοπτική.

    Σημείωσε ότι ''είναι γι αυτό που και η Κύπρος και η Ελλάδα επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, νοουμένου ότι θα πληροί τα κριτήρια, όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα, θα σεβαστεί τις αρχές και αξίες που διέπουν την ενωμένη Ευρώπη και θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που τη δεσμεύουν έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών μελών, χωρίς εξαίρεση''.

    ''Δυστυχώς όμως η ανταπόκριση της τουρκικής ηγεσίας όχι μόνο δεν είναι θετική, αλλά ξεπερνά και αυτά τα όρια της πρόκλησης, τόσο προς την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και προς όλους τους άλλους μελλοντικούς εταίρους της'', συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι οι Ε/Κ εξακολουθούν να διατηρούν τις επαφές τους με τους Τ/Κ σε όλα τα δυνατά επίπεδα, ευελπιστώντας ταυτόχρονα ότι η ηγεσία τους θα αναγνωρίσει τα πραγματικά τους συμφέροντα, θέτοντας τέρμα στην πρόσδεσή της σε μια λανθασμένη πορεία αποενοχοποίησης της τουρκικής παρανομίας, στην οποία οι Τ/Κ αποτελούν ίσως το έσχατο μέλημα.

    Αναφέρθηκε και στο πακέτο μέτρων για τους Τ/Κ που εφαρμόζει η κυβέρνηση, που στόχο έχει τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και την παροχή κάθε άλλης βοήθειας, στα πλαίσια πάντοτε της διεθνούς νομιμότητας.

    ''Ναι στη βοήθεια και τις ανταλλαγές, όχι όμως ενέργειες που στοχεύουν να αναβαθμίσουν ή να αναγνωρίσουν το κατοχικό καθεστώς ή καλλιεργούν αντιλήψεις για δύο χωριστά κράτη'', τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συμπαράστασή της προς την Κύπρο, λέγοντας ότι ''η σιγουριά της αλληλοβοήθειας, συμπαράστασης και συμπαράταξης είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε για να πορευόμαστε, παρά τις αντιξοότητες, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εύλογη αισιοδοξία προς το μέλλον, αντιμετωπίζοντας τις μύριες δυσκολίες με σύνεση και σύμπνοια''.

    [05] Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Βουλή - Ολομέλεια - Ομιλία

    Τη διαβεβαίωση ότι ''σύσσωμη η Ελλάδα, λαός και πολιτική ηγεσία, βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό σας, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού Ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού'', έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σημειώνοντας ότι η θέση της Ελλάδας είναι ''ιστορικά δεδομένη και η τύχη της άρρηκτα συνδεδεμένη με εκείνη της Μεγαλονήσου''.

    Σε ομιλία του σε ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής προς τιμήν του, ο κ. Παπούλιας είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ιστορικά διλήμματα, δηλαδή ή θα αναθεωρήσει βασικές πτυχές της πολιτικής της στο Κυπριακό ή θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της.

    Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία με την ψήφο της θα συμμετέχει στη διαδικασία ελέγχου της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα δεν έχουν θέση κατοχικά στρατεύματα, και αργά ή γρήγορα η Τουρκία θα αναγκαστεί να συμφιλιωθεί με αυτήν την πραγματικότητα, εφόσον επιμένει στον ευρωπαϊκό δρόμο.

    Οσον αφορά τους αγνοούμενους, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ευχή ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης επαναδραστηριοποίησης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ''η τουρκική πλευρά θα επιδείξει πνεύμα ειλικρινούς και εποικοδομητικής συνεργασίας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ενός ζητήματος εξόχως ανθρωπιστικού''.

    Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του Κυπριακού, στις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και στην πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για την Αμμόχωστο, ο κ. Παπούλιας είπε ότι ''σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αποφύγει ενέργειες που συντείνουν στην εδραίωση της διχοτόμησης του νησιού και ιδίως την υιοθέτηση μέτρων που οδηγούν, άμεσα ή έμμεσα, στην αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος της κατεχόμενης Κύπρου, όπως η χρήση λιμένων και αεροδρομίων στα κατεχόμενα, χωρίς την εξουσιοδότηση της κυπριακής κυβέρνησης''.

    [06] Πρόεδρος Παπούλιας - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ

    Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση αρχών και συμμετέχει στον αγώνα του κυπριακού λαού για επανένωση μετέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπούλια στη Λευκωσία.

    Σχολιάζοντας την πρόσκληση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι το κόμμα του δεν διαφωνεί με τις όποιες επαφές του εκάστοτε Τ/Κ ηγέτη, εκφράζοντας ταυτόχρονα δυσαρέσκεια για το χρόνο που επιλέγηκε για τη συνάντηση και για το γεγονός ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν διέψευσε τις τοποθετήσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η συνάντηση στοχεύει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    Ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε στην άριστη εντύπωση που αφήνει ο κ. Παπούλιας ως άνθρωπος και ως πολιτικός, και είπε πως τα τελευταία χρόνια μπορούμε να μιλούμε για ειλικρινή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας. Ανέφερε ότι είπε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι έχει πραγματοποιηθεί άλμα προς τη θετική κατεύθυνση στις σχέσεις των δύο χωρών τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο πολιτών.

    [07] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως διαβίβασε προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το αίτημα όπως η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση και η κυπριακή και ελληνική πολιτική ηγεσία από κοινού αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και τους κινδύνους από ενδεχόμενη συνέχιση της αδράνειας, όπως είπε.

    Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε χθες στη Λευκωσία με τον κ. Παπούλια, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι εξέφρασε τις «ευγνώμονες ευχαριστίες της παράταξης και του κυπριακού ελληνισμού για τη σταθερή συμπαράταξη και συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός ελληνισμός».

    Πρόσθεσε ότι ανέπτυξε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς που βασανίζουν το ΔΗΣΥ και τις οποίες ήθελε να μοιραστεί με τον Ελληνα Πρόεδρο.

    [08] Πρόεδρος Παπούλιας - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ

    Εγκάρδια και πολύ ουσιαστική χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους τη συνάντησή του χθες το απόγευμα στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τονίζοντας ότι η παρουσία του Προέδρου της Ελλάδας στη μεγαλόνησο δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και ιδιαίτερα ουσιαστική για το νέο αγώνα στον οποίο πρέπει να εισέλθουμε ώστε η πορεία της Τουρκίας προς τον ευρωπαϊκό της στόχο να γίνει καταλύτης για σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι κατά τη διάρκειά της μετέδωσε ο ένας στον άλλο ''τα σωστά μηνύματα για όσα προσδοκούμε, επιθυμούμε και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε από εδώ και μπρος'' και πως τονίστηκε ότι απαιτείται σωστή τακτική, σωστή στρατηγική, εντατικοποίηση των προσπαθειών για αξιοποίηση των συγκυριών.

    Σχολιάζοντας την πρόσκληση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι οι Αμερικανοί κάνουν ότι μπορούν και ότι περνά από το χέρι τους ώστε να στηρίζουν τον κ. Ταλάτ και την Αγκυρα και να κρατιούνται πίσω από το παράνομο και αποσχιστικό ψευδοκράτος τους.

    [09] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ

    Οι σημερινές προοπτικές για το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης στη Λευκωσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι με τον κ. Παπούλια κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι η εθνική στρατηγική που χαράχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ένταξη δηλαδή της Κύπρου στην ΕΕ, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, και η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ώστε η Αγκυρα να υποχρεωθεί να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αποτελεί και σήμερα μια επίκαιρη εθνική επιλογή.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι με τον κ. Παπούλια εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να αποφύγει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που της έχουν ανατεθεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και στην αντιδήλωση και ότι χρειάζεται η στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, ώστε να μην επιτραπεί στην Τουρκία να συνεχίσει τη στρεψόδικο συμπεριφορά της.

    [10] Πρόεδρος Παπούλιας - ΓΓ Οικολόγων

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τις ανησυχίες των Οικολόγων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και την πεποίθηση του Κινήματος ότι πρέπει να υποστηριχθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό.

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης σε δήλωση του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπούλια είπε ότι οι Οικολόγοι ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ''την υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια να αποφύγουμε την επαναφορά του σχεδίου Ανάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων''.

    Οι Οικολόγοι έθεσαν στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το θέμα που προέκυψε για τα παιδιά ελληνικής καταγωγής και τις εισαγώγικες εξετάσεις στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτήρια της Ελλάδας, είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι ο κ. Παπούλιας υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημα των Οικολόγων στην Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου.

    [11] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος ΕΔΗ

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου μετέφερε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την αγωνία του Κινήματος για ''τη σημερινή ζοφερή κατάσταση που παρουσιάζεται στο Κυπριακό, με την αποτελμάτωση που παρατηρείται και την έλλειψη πρωτοβουλιών''.

    Σε δήλωσή του ύστερα από συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίσθηκε ότι ''όπου υπήρξε κοινή στρατηγική Ελλάδας Κύπρου, πετύχαμε'' και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι η δυναμική που έδωσε στο Κυπριακό η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει ξεθυμάνει και χρειάζεται να την αναστήσουμε με πρωτοβουλίες και κινήσεις που να μας καθιστούν πειστικούς και αξιόπιστους στη διεθνή κοινότητα.

    [12] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως εξήγησε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τους λόγους για τους οποίους η συζήτηση για λύση στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν οδηγεί σε διχοτόμηση της Κύπρου.

    Σε δήλωσή του ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία το απόγευμα με τον Πρόεδρο Παπούλια, ο κ. Συλλούρης είπε ότι εξήγησε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ''πως εάν το διεκδικήσουμε μπορούμε να επιτύχουμε ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό περιβάλλον και αναλαμβάνοντας δικές μας πρωτοβουλίες εκτός του σχεδίου Ανάν''.

    Σχολιάζοντας την πρόσκληση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''αυτές οι επισκέψεις δεν έχουν τη σημασία που τους αποδίδουμε''.

    [13] Πρόεδρος Παπούλιας - Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως σημείωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την επιθυμία του κόμματός του για αγαστή συνεργασία και σύμπνοια, η οποία θα επιτυγχάνεται στον ψηλότερο δυνατό βαθμό και με διεκδικητική πολιτική.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ΕΥΡΩΔΗ για τη στάση της Ελλάδας και της Κύπρου στη διαπραγμάτευση της 3ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι ''η πολιτική της Ελλάδας να διευκολύνει την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία, είναι κατανοητή'', σημειώνοντας ότι ''θα μπορούσε, ωστόσο, να υπάρχει μια συμφωνημένη διαφοροποίηση της κυπριακής πλευράς''.

    Συνάντηση με τον κ. Παπούλια είχε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Εντουιν Ιωσηφίδης. Μετά τη συνάντηση ο κ. Ιωσηφίδης δεν προέβη σε δήλωση.

    [14] Παπούλιας - Τύμβος Μακεδονίτισσας - Κατάθεση στεφάνου

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε χθες στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, προς τιμή όσων έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή για την υπεράσπιση της Κύπρου.

    Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο κ. Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ενημερώθηκε από τον Αρχηγό της ΕΦ για την ιστορία του ιερού χώρου του Τύμβου της Μακεδονίτισσας.

    [15] Παπούλιας - Λευκωσία - Γραμμή κατάπαυσης πυρός

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε χθες, ύστερα από επίσκεψη στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, ότι ''η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν πολλούς αγώνες ακόμα να γράψουν''.

    Μετά την επίσκεψη στο φυλάκιο στο τέρμα της οδού Λήδρας, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο κ. Παπούλιας είπε ότι είναι ''γεμάτος από συγκίνηση γιατί δεν έχουν πέσει όλα τα τείχη στην Ευρώπη και παραμένει εδώ αυτή η ύβρις''.

    ''Είμαι βέβαιος και έχω εμπιστοσύνη στον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό'', πρόσθεσε.

    [16] Πρόεδρος Ελλάδας - Δήμαρχος Λευκωσίας - Χρυσό Κλειδί

    Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση μιας καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς προθεσμίες και στενάχωρα χρονοδιαγράμματα είναι η σταθερή επιλογή μας, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Η λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχει τις σοβαρές προοπτικές της βάσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε πως η λύση θα πρέπει να είναι ''συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες''.

    Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο, κατά την οποία ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας επέδωσε στον Ελληνα Πρόεδρο το Χρυσό Κλειδί της πόλης, ο κ. Παπούλιας είπε ότι ''η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση κατοχής αποτελεί κραυγαλέο αναχρονισμό για το σύγχρονο άνθρωπο'', προσθέτοντας ότι ''το τείχος που χωρίζει στα δύο τη Λευκωσία και μαζί με αυτό τους κατοίκους της Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο''.

    Στην προσφώνησή του κατά την τελετή στο Δημοτικό Μέγαρο, ο κ. Ζαμπέλας είπε ότι ''ο διαχωρισμός της Λευκωσίας στερεί τους δημότες από βασικά δικαιώματα και ελευθερίες και υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πράσινη γραμμή''.

    [17] Παπούλιας - Παγκύπριο Γυμνάσιο - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε χθες το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, το αρχαιότερο και ιστορικό σχολείο Μέσης Παιδείας της Κύπρου.

    Σε χαιρετισμό του σε συγκέντρωση των μαθητών του σχολείου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι ''με άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού και της λευτεριάς, πολλοί μαθητές και απόφοιτοι του Γυμνασίου έλαβαν μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, αρκετοί έχασαν ηρωικά τη ζωή τους, αφήνοντας σήμερα σε εσάς, τη βαριά κληρονομιά και ιστορική παρακαταθήκη των αγώνων και των θυσιών για την ελευθερία και την παιδεία''.

    ''Σήμερα, το σχολείο σας εξακολουθεί να είναι ένας σύγχρονος και υγιής πνευματικός οργανισμός που συμβάλλει με ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση σε ένα μέλλον δημιουργίας στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ρόλο και λόγο στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Σφυρηλατώντας τη νέα ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη, τα δικαιώματα και ιδανικά του οποίου εδράζονται στις αιώνιες αξίες της ελληνικής φιλοσοφίας και Δημοκρατίας'', υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

    Στο δικό του χαιρετισμό, ο Διευθυντής του Παγκύπριου Γυμνασίου ανέφερε ότι η επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στο σχολείο είναι συμβολική και εκφράζει την εθνική ταύτιση και αλληλεγγύη, γιατί, όπως είπε, η μοίρα του ελληνισμού είναι κοινή και τα προβλήματα τα ίδια.

    Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου Χριστόφορος Καρύδης απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να ασκήσει όλη την επιρροή του, ώστε σύντομα η Κύπρος να επανενωθεί και όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου να απολαύσουν ελεύθερα τα αγαθά που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [18] Παπούλιας - ΓΕΕΦ - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε χθες το ΓΕΕΦ, όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή κατάσταση της Εθνικής Φρουράς και για τη στρατιωτική κατοχική δύναμη που διατηρεί η Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    Ο κ. Παπούλιας οδηγήθηκε στην αίθουσα επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή κατάσταση της Εθνικής Φρουράς και για τον τουρκικό κατοχικό στρατό.

    Σε ομιλία του, ο Αρχηγός της ΕΦ τόνισε ότι «τα στελέχη και ιδιαίτερα οι στρατευμένοι της ΕΦ αισθάνονται την εδώ παρουσία σας ως επιβεβαίωση και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους προς την πατρίδα».

    Σημείωσε ότι, παρά τη βελτίωση του κλίματος ασφάλειας από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, «το στρατιωτικό περιβάλλον στο νησί δεν έχει μεταβληθεί αφού οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής διατηρούνται στα ίδια επίπεδα, βελτιώνονται συνεχώς ποιοτικά και αριθμητικά και αποτελούν μια διαρκή απειλή που επιβάλει τη δική μας επαγρύπνηση και τήρηση αξιόπιστης αποτρεπτικής δύναμης για την αντιμετώπιση της».

    [19] Πρόεδρος Παπούλιας - ΕΛΔΥΚ - Επίσκεψη

    Για την Ελλάδα η άμυνα και η ασφάλεια της Κύπρου παραμένει μια αδιαπραγμάτευτη υπόθεση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας επισκέφθηκε το μεσημέρι την ΕΛΔΥΚ, με πρώτο σταθμό την έδρα του Συντάγματος.

    Ο κ. Παπούλιας έτυχε ενημέρωσης από το Διοικητή της ΕΛΔΥΚ και αναχώρησε μαζί με τη συνοδεία του για το στρατόπεδο ''Βασίλειου Σταμπουλή'' στον Αγιο Ιώάννη Μαλούντας όπου γευμάτισε με τους στρατιώτες.

    Υποδεχόμενος τον κ. Παπούλια, ο κ. Μαρκαντώνης είπε ότι από την άφιξή της στο νησί η ΕΛΔΥΚ συνδέθηκε άριστα με την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

    Διαβεβαίωσε ότι εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν το προσωπικό της ΕΛΔΥΚ θα εκπληρώσει στο ακέραιο το καθήκον του.

    Απαντώντας ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως μεγάλο μέρος της Κύπρου είναι υπό κατοχή και πρόσθεσε: ''Οι καιροί έχουν αλλάξει, αλλά ο ρόλος σας παραμένει ο ίδιος''.

    Απευθυνόμενος προς τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ, τόνισε ότι ''η παρουσία σας εδώ στέλνει το μήνυμα ότι για μας η άμυνα και η ασφάλεια της Κύπρου, παραμένει αδιαπραγμάτευτη υπόθεση''.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπούλιας κάλεσε τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ να κρατήσουν ψηλά το φρόνημα και κατέληξε με τους στίχους ''Τιμή σε εκείνους οι οποίοι στη ζωή τους γνώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες''.

    [20] Κομισιόν - Γρίπη των πτηνών

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού κάλεσαν χθες τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε ουσιαστική αύξηση των αποθεμάτων αντι-ιικών φαρμάκων, ως πρώτη «γραμμή άμυνας» στη γρίπη των πουλερικών.

    Η Κομισιόν ανησυχεί διότι τα κράτη μέλη, παρότι τους έχει ζητηθεί, δεν έχουν δημιουργήσει το απολύτως αναγκαίο απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων. Ο Φίλιπ Τοντ, εκπρόσωπος του κ. Κυπριανού, αρνήθηκε να αποκαλύψει τα κράτη μέλη που καθυστερούν, αλλά επεσήμανε ότι όλες οι χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες.

    Σύμφωνα με τη σύσταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, θα πρέπει να δημιουργηθεί απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων που θα καλύπτει τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού κάθε χώρας.

    Οπως είπε ο εκπρόσωπος του κ. Κυπριανού, η Επιτροπή δεν επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος πανικού, αλλά θεωρεί ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να προετοιμαστούν. Αλλωστε, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεν μιλάει πλέον για το αν θα εκδηλωθεί πανδημία, αλλά για το πότε.

    Σήμερα στο Λουξεμβούργο συνεδριάζουν οι Υπουργοί της ΕΕ, αρμόδιοι για το εξωτερικό εμπόριο, ενώ στην ημερήσια διάταξη συμπεριλήφθηκε και το θέμα της γρίπης των πουλερικών.

    [21] Γρίπη των πτηνών - Ελλάδα - Κομισιόν

    Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον εντοπισμό του ιού Η5 σε γαλοπούλα στις Οινούσες της Χίου, ενώ οι υπηρεσίες του αρμόδιου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές.

    Οι περαιτέρω ενέργειες θα είναι οι ίδιες που γίνονται πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, κάτι που έγινε και με τη Ρουμανία και την Τουρκία.

    [22] Κομισιόν - Ψυχικές ασθένειες - Πράσινη Βίβλος

    Το 27% των ενήλικων Ευρωπαίων, δηλαδή ένας στους τέσσερις πολίτες, προσβάλλεται κάθε χρόνο από ψυχικές ασθένειες, οι οποίες θεωρούνται υπεύθυνες για 58.000 θανάτους από αυτοκτονία.

    Μάλιστα οι αυτοκτονίες που οφείλονται σε ψυχικές ασθένειες προκαλούν περισσότερα θύματα από τα τροχαία.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, υιοθέτησε σήμερα μια Πράσινη Βίβλο για την ψυχική υγεία, με στόχο να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων.

    Η Πράσινη Βίβλος για την ψυχική υγεία προβλέπει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης με αντικείμενο τους τρόπους για την καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας.

    [23] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ''Plan D''

    Αντιδρώντας στην καταψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος από τη Γαλλία και την Ολλανδία και στην έλλειψη εμπιστοσύνης που σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο έχουν οι πολίτες των ''25'' έναντι της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε από χθες ένα σχέδιο δράσης το οποίο ''θέτει τα θεμέλια για μια σε βάθος συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης''.

    Το ''Plan D'' (democracy, dialogue, debate) παρουσίασε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία η υπεύθυνη Τύπου της αντιπροσωπείας Κλιμεντίνη Διακομανώλη μετά την επίσημη εξαγγελία του προγράμματος που έγινε στις Βρυξέλλες από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκοτ Ουάλστρομ, που είναι αρμόδια για τις διοργανικές σχέσεις και την επικοινωνιακή στρατηγική.

    Η κ. Διακομανώλη, αναλύοντας τους στόχους - κλειδιά του προγράμματος, είπε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναλάβει την υποχρέωση να προωθήσουν ευρείες συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο για το μέλλον της Ευρώπης, οι οποίες θα οδηγούν στον πυρήνα του προγράμματος, ενώ γίνεται σαφής ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρέπει να βοηθήσει παρά να υποκαταστήσει τα κράτη - μέλη.

    Στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει ένα κοινό πλαίσιο για συζητήσεις στις 25 χώρες της Ενωσης, υιοθετώντας τις καλύτερες πρακτικές και δομές για τις εθνικές κυβερνήσεις, υποδεικνύοντας ορισμένες κοινές διαδικασίες.

    [24] Πρόεδρος ΕΛΚ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς, ύστερα από πρόσκληση του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Μαρτένς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα συναντηθεί με αρχηγούς ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, στη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    [25] Κίνα - Κυπριακό - Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Κίνας

    Η θέση της Κίνας αναφορικά με το Κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη και η χώρα τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης λύσης του προβλήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό τόνισε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρεσβευτής της Κίνας Limin Zhang σε συνάντηση που είχαν με την ευκαιρία της αναχώρησής του από την Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον Πρεσβευτή της Κίνας για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [26] Εθνική Φρουρά - Ασκηση ''Νικηφόρος 05'' - Κατάταξη εφέδρων

    Με κατάταξη των εφέδρων άρχισε σήμερα το πρωί η εξαήμερη Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) της Εθνικής Φρουράς ''Νικηφόρος -05'', η οποία λήγει την προσεχή Κυριακή, στις 4:00 το απόγευμα.

    Οπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Αμυνας, η ΤΑΜΣ ''Νικηφόρος - 05'' είναι διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας, την οποία διευθύνει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και στην οποία συμμετέχουν στρατηγεία, συγκροτήματα, μονάδες και ανεξάρτητες υπομονάδες της Εθνοφρουράς, με αριθμό εφέδρων και εθνοφυλάκων.

    ''Η άσκηση θα λάβει χώρα σε ολόκληρο το χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας'', σύμφωνα πάντα με το ανακοινωθέν του Υπουργείου Αμυνας.

    [27] Τραγωδία 14ης Αυγούστου - Τσολάκης - Προεδρικό

    ''Φως στο βάθος του τούνελ'' βλέπει η ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων σε σχέση με τη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας «Hλιος» στο Γραμματικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ακριβός Τσολάκης, που βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο των ερευνών.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Τσολάκης ανέφερε πως επέστρεψε για λήψη διευκρινιστικών καταθέσεων, ενδεχομένως και από άλλα άτομα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ακόμη ότι υπάρχει πρόθεση για συνάντηση με τον ιατρό που εξέταζε τους πιλότους αλλά όταν η Επιτροπή θα πάρει στα χέρια της την ιατροδικαστική έρευνα, ενώ αναφορικά με την αναπαράσταση της πτήσης, ο κ. Τσολάκης είπε την τοποθετεί το αργότερο στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Ερωτηθείς σε πόσο καιρό αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα, επανέλαβε ''μέσα στα όρια που επιβάλλουν και οι διεθνείς κανόνες'', σημειώνοντας πως έξι μήνες είναι το μίνιμουμ που δίνει ο νόμος σε πρώτη φάση και ακολούθως υπάρχουν επιμηκύνσεις ορισμένων μηνών εάν κριθεί αναγκαίο.

    ''Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο που προχωρούμε, νομίζω ότι θα είμαστε πολύ κοντά στα νόμιμα πλαίσια'', είπε.

    Σε ερώτηση γύρω από τους λόγους για τους οποίους επέστρεψε στην Κύπρο αυτή τη φορά, είπε πως στόχος είναι να καλυφθούν κάποια κενά και να απαντηθούν κάποιες απορίες που προέκυψαν από τα στοιχεία που συνέλεξε και μελέτησε η Επιτροπή σε πρώτη φάση.

    [28] Χρηματιστήριο - Νέο υψηλότερο επίπεδο τριετίας

    Σε νέο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών χρόνων ανήλθε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν οι μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 100,62 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,7%. Κέρδη σε ποσοστό 1,34% κατέγραψε και ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ο οποίος έκλεισε στις 1.518,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 855 χιλιάδες λίρες.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,39% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 513,93 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2005 - 12:29:22 UTC