Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Ελλάδας - Στάση ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Ελλάδας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [03] Πρόεδρος Ελλάδας - Πάφος - Επίσκεψη
  • [04] Πρόεδρος Ελλάδας - Δεξίωση - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [05] Πρόεδρος ΕΛΚ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ομιλίες
  • [06] Ολι Ρεν - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Μπεγλίτης
  • [07] Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τελωνειακή Ενωση
  • [08] Υπουργός Αμυνας - Ασκηση ''Νικηφόρος'' - Κατοχικός στρατός
  • [09] Ακριβός Τσολάκης - Αεροπορική τραγωδία - Καταθέσεις
  • [10] Υπουργός Εμπορίου - Παγκύπριο Φόρουμ για τον τουρισμό
  • [11] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΣΥΝΥΚΑ - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [12] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Ψηφοδέλτιο - Εποικοι
  • [13] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια 19/10/2005

    [01] Πρόεδρος Ελλάδας - Στάση ΗΠΑ - Κυπριακό

    «Η στάση των ΗΠΑ είναι αυτή που βλέπετε, που εγώ πιστεύω ότι είναι μια πολιτική που δεν λύνει αδιέξοδα», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σχολιάζοντας την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς των ΗΠΑ για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

    Η στάση αυτή, συνέχισε ο κ. Παπούλιας, «δεν λύνει αδιέξοδα, δημιουργεί αδιέξοδα και νομίζω ότι οι ΗΠΑ, είμαι πεπεισμένος γι' αυτό, θα πρέπει και θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων που θέτει η κυπριακή κυβέρνηση με την απόλυτη συμπαράσταση της Ελλάδας».

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κ. Παπούλιας στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πάφο.

    [02] Πρόεδρος Ελλάδας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Με επισκέψεις στους δήμους Λεμεσού, Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου ολοκληρώνεται σήμερα η τετραήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην Κύπρο, ο οποίος θα αναχωρήσει από το νησί στις 17.45.

    Ο κ. Παπούλιας στις 9.45 θα τύχει υποδοχής στο Δήμο Λεμεσού. Η τελετή υποδοχής θα γίνει στο Δημαρχείο Λεμεσού και ακολούθως θα μεταβεί στην Πλατεία Ηρώων όπου θα καταθέσει στεφάνι.

    Στις 11.50 θα μεταβεί στο Παραλίμνι, όπου σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου θα του επιδοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης.

    Στις 12.20 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Δερύνεια όπου θα του επιδοθεί το χρυσό κλειδί.

    Στις 12.30 ο Δήμαρχος Αμμοχώστου θα επιδώσει στον Πρόεδρο Παπούλια το σπασμένο κλειδί της κατεχόμενης πόλης και θα ξεναγηθεί στο παρατηρητήριο που βρίσκεται στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια και στις 13.10 θα έχει συνάντηση με τους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων και των Δήμων της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.

    Στις 14.00 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν προς τιμή του οι Δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων και οι Δήμαρχοι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, στο Κάβο Γκρέκο.

    Στις 1700 ο Πρόεδρος Παπούλιας θα βρίσκεται στη Λάρνακα, όπου ο Δήμαρχος της πόλης θα του επιδώσει το χρυσό κλειδί της πόλης του Ζήνωνα, στην πλατεία Κίμωνος.

    Η τελετή αναχώρησης του Προέδρου Παπούλια θα πραγματοποιηθεί στις 17.45 στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα γίνουν δηλώσεις από τον Πρόεδρο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [03] Πρόεδρος Ελλάδας - Πάφος - Επίσκεψη

    Σε επίτιμο Δημότη της Πάφου ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάφο.

    Ο Δήμαρχος Πάφου επέδωσε στον Ελληνα Πρόεδρο το Χρυσό Κλειδί της Πόλης του Αγαπήνωρα, τονίζοντας ότι με την ενέργεια του αυτή ο Δήμος Πάφου εκπληρώνει «ένα οφειλόμενο χρέος, προσθέτοντας ένα ακόμη ισχυρό κρίκο στους δεσμούς της πόλης με τον ελλαδικό Μητροπολιτικό χώρο».

    Παραλαμβάνοντας το Χρυσό Κλειδί, ο Κάρολος Παπούλιας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον κόσμο της Πάφου για τη συγκινητική υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και τόνισε ότι με την υποδοχή του αποδεικνύονται οι «άρρηκτοι δεσμοί φιλίας και αδελφικής αγάπης που μας συνδέουν Κυπρίους και Ελλαδίτες».

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπούλιας επισκέφθηκε το Ελληνικό Γυμνάσιο και το Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ', το οποίο γιορτάζει φέτος τα 100χρονα του.

    Ακολούθως μετέβη στο Θρονί και την Ιερά Μονή Κύκκου, όπου τον υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    Στον Ελληνα Πρόεδρο αποδόθηκαν τιμές και στη συνέχεια μετέβη στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ, όπου κατέθεσε στεφάνι.

    ''Δεν μπορώ αυτή την ώρα να μην στρέψω το νου μου στο μεγάλο τέκνο της Κύπρου, τον Εθνάρχη, τον ακατάβλητο αγωνιστή που σήμερα θα αγάλνεται η ψυχή του, γιατί είμαστε εδώ για να διαλαλήσουμε και να πούμε ότι την επόμενη φορά που θα είμαστε εδώ, η Κύπρος θα είναι ελεύθερη'', είπε ο Πρόεδρος Παπούλιας.

    [04] Πρόεδρος Ελλάδας - Δεξίωση - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Δεξίωση εξ ονόματος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της συζύγου του, Φωτεινής, παρέθεσε χθες βράδυ στην κατοικία του ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτριος Ράλλης.

    Στην πρεσβευτική κατοικία τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την κ. Παπαδοπούλου υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Παπούλιας και ο κ. Ράλλης.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωσης Δήμων Κύπρου, τον Πρόεδρο της Ενωσης Κοινοτήτων Κύπρου και τους Δημάρχους των κατεχόμενων πόλεων Κύπρου. Είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους ελλαδικών οργανώσεων.

    Συνομίλησε και με γυναίκες - συγγενείς των αγνοουμένων, που προσήλθαν στην πρεσβευτική κατοικία κρατώντας φωτογραφίες των προσφιλών τους προσώπων που αγνοούνται, και τους ευχήθηκε κουράγιο.

    Μια εκ των συγγενών ανέφερε στον κ. Παπούλια: ''Kύριε Πρόεδρε κάνετε ότι μπορείτε από τη θέση σας για να μάθετε για την τύχη των αγνοουμένων μας».

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας της απάντησε: ''Δεν είστε μόνες σας. Μας έχετε όλους μαζί σας''.

    [05] Πρόεδρος ΕΛΚ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ομιλίες

    Η αποτυχία του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει πάρει άφεση για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή κυπριακού εδάφους, που από το Μάιο του 2004 αποτελεί και έδαφος της ΕΕ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Βίλφριντ Μαρτένς σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο ΔΗΣΥ, με πρόσκληση του οποίου ο κ. Μαρτένς επισκέπτεται την Κύπρο.

    Ο κ. Μαρτένς θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης και με αρχηγούς ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων, στη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    Ο κ. Μαρτένς εξήρε τη στάση του ΔΗΣΥ κατά το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2004, σημειώνοντας πως ''ενάντια σε όλες τις δυσκολίες, πήρατε τη θαρραλέα απόφαση να υπερασπίσετε το σχέδιο των ΗΕ που υποστηρίχτηκε από τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένης της ΕΕ''.

    Είπε πως οι Κύπριοι μπορούν να είναι βέβαιοι πως ο ΔΗΣΥ, ''ένας επιφανής και αξιόπιστος εταίρος της πολιτικής οικογένειας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, έχει την αμέριστη υποστήριξή μας στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμής και ευρωπαϊκής διευθέτησης του Κυπριακού''.

    Εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του που μετά από εννέα χρόνια βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο, σημειώνοντας πως την τελευταία δεκαετία ο ΔΗΣΥ έχει γίνει ένα από τα πιο ενεργά κόμματα μέλη του ΕΛΚ και ένα λαμπρό παράδειγμα ενός πραγματικά ευρωπαϊκού κόμματος.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε πως το κόμμα, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία της ε/κ κοινότητας, ''παραμένει δεσμευμένο στις προσπάθειες για επίτευξη μιας συνολικής λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα των ΗΕ, σύμφωνη με τις αξίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του ευρωπαϊκού συστήματος''.

    Πρόσθεσε πως ''προς αυτό το σκοπό νιώθουμε την ανάγκη να επιδιώξουμε ένα ουσιαστικό διάλογο μεταξύ του λαού και των ηγετών της Κύπρου. Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι χωρίς διάλογο, που αποτελεί πρακτική των λαών της Ευρώπης, δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε τη δική μας μοίρα. Δεν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς το μέλλον και να φέρουμε μόνιμη ειρήνη στο νησί μας''.

    Εξέφρασε ευγνωμοσύνη τόσο προς τον κ. Μαρτένς όσο και προς το ΕΛΚ ''για τη συνεχή και συνεπή υποστήριξη που προσφέρουν τόσο στο κόμμα μας όσο και στην Κύπρο''.

    Αναφερόμενος στο επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου.

    ''Πιστεύουμε πως η ένταξή μας στην Ενωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την καθυστερημένη λύση του πολιτικού μας προβλήματος'', ανέφερε.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε εκτίμηση για τη θέση του ΕΛΚ στο Κυπριακό ''που ήταν αποτέλεσμα των στενών μας διαβουλεύσεων για πολλά χρόνια σε όλα τα φόρα του ΕΛΚ''.

    [06] Ολι Ρεν - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Μπεγλίτης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσής της με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ και να άρει όλους τους περιορισμούς που συνδέονται με την Κύπρο, δηλώνει ο Επίτροπος της ΕΕ Ολι Ρεν, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Μπεγλίτη.

    Ο κ. Ρεν αναφέρει ότι όταν υπέγραψε το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία της Αγκυρας, στις 29 Ιουλίου 2005, η Τουρκία είχε επισυνάψει μία δήλωση που αφορά τη σχέση της με την Κύπρο και πως η Ένωση εξέδωσε, στις 21 Σεπτεμβρίου, μία δήλωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι η δήλωση της Τουρκίας είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου.''

    Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η Επιτροπή αναμένει ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει πλήρως το πρόσθετο πρωτόκολλο και ότι θα άρει όλους τους περιορισμούς όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών που συνδέονται με την Κύπρο και αφορούν την πρόσβαση σε τουρκικούς λιμένες και αερολιμένες, οι οποίοι επηρεάζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων, όπως υπογραμμίζεται στο σημείο 3 της δήλωσης της ΕΕ.

    Οπως επισημαίνει ο κ. Ρεν, η Επιτροπή θα ελέγχει την εφαρμογή του πρωτοκόλλου με τα μέσα που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένης της μεικτής επιτροπής τελωνειακής ένωσης.

    Σε περίπτωση που το πρωτόκολλο δεν εφαρμοστεί ορθά, η ΕΕ δύναται να προσφύγει στους εφαρμοστέους μηχανισμούς διευθέτησης των διαφορών. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη δήλωση της ΕΕ, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα σχετικά κεφάλαια εξαρτάται από την εκπλήρωση, εκ μέρους της Τουρκίας, των συμβατικών της υποχρεώσεων προς όλα τα κράτη μέλη. Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο ακέραιο θα επηρεάσει τη γενική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αναφέρει ο κ. Ρεν.

    Τονίζει ακόμη ότι οι όροι υπό τους οποίους θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία καθορίστηκαν από τα κράτη μέλη στο διαπραγματευτικό πλαίσιο: οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο μιας διακυβερνητικής διάσκεψης, κατά την οποία απαιτείται ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων και στην οποία συμμετέχουν πλήρως και τα 25 κράτη μέλη.

    Στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων πρέπει να μετράται, μεταξύ άλλων, με την ''πρόοδο που σημειώνεται στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών της Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Κύπρου'', καταλήγει ο Επίτροπος.

    Αναφερόμενος στην απάντηση του Επιτρόπου Ρεν, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε ότι: «Ενώ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί το Πρωτόκολλο έναντι της Κύπρου, εάν δεν αρθεί η οικονομική απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Επίτροπος κ. Ρεν περιορίζεται, αμήχανα, στην επίκληση της ακολουθούμενης κοινοτικής γραφειοκρατικής διαδικασίας''.

    ''Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδυνατεί να αντιληφθεί τον πολιτικό χαρακτήρα των προβλημάτων στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στέλνει λάθος μηνύματα στην Τουρκία για την ανάγκη σεβασμού της ευρωπαϊκής νομιμότητας'', καταλήγει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    [07] Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τελωνειακή Ενωση

    Την άρση όλων των περιορισμών στην Κύπρο, πρότεινε και πάλι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Σε δηλώσεις στην Αγκυρα κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στην Φινλανδία, ο κ. Γκιουλ κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιασάρ Γιακίς, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσαρμογής στην ΕΕ της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τελωνειακή Ενωση λειτουργεί με τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία.

    «Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ορισμένους τομείς. Εμείς προτείνουμε να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην Κύπρο», είπε.

    Σχολιάζοντας την έναρξη της άσκησης Νικηφόρος, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η στρατιωτική άσκηση είναι υπόθεση της «ε/κ διοίκησης», όπως χαρακτήρισε την κυπριακή κυβέρνηση, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «όλος ο κόσμος θα δει τι μπορούμε να κάνουμε».

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Φινλανδία, ο κ. Γκιουλ είπε ότι στόχος ήταν να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις και να ενημερωθεί η Φινλανδία για τις τοποθετήσεις και τις προσδοκίες της Τουρκίας.

    Εξάλλου, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», ο κ. Γκιουλ είπε ότι η μεγαλύτερη απάντηση σε εκείνους που κατηγορούν την Τουρκία ότι πουλάει την Κύπρο είναι η πρόσκληση στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από τις ΗΠΑ.

    Ο κ. Γκιουλ υποστήριξε ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του κόμματός του υπήρξαν σημαντικά οφέλη για τους Τουρκοκυπρίους, αυξήθηκε το εισόδημά τους, ο Τ/Κ ηγέτης ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει συναντηθεί με σχεδόν όλους τους ηγέτες του κόσμου, και διερωτήθηκε ενώ σημειώνονται όλες αυτές οι εξελίξεις, «μήπως αποσύρθηκε έστω κανένας στρατιώτης; Μήπως δόθηκε σπιθαμή εδάφους;»

    Τέλος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση πότε θα επικυρωθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, αν και αφήνει να εννοηθεί ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ακολουθείται για τις διεθνείς συμφωνίες.

    [08] Υπουργός Αμυνας - Ασκηση ''Νικηφόρος'' - Κατοχικός στρατός

    Ο τουρκικός κατοχικός στρατός δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών και εξακολουθεί να συμπεριφέρεται το ίδιο επιθετικά όπως και πριν την απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι από την πλευρά του κατοχικού στρατού «παραμένει η ίδια νοοτροπία, αντίληψη και πολιτική».

    Σε δηλώσεις μετά που παρακολούθησε κατάταξη εφέδρων στην εξαήμερη άσκηση της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2005», η οποία άρχισε χθες και θα λήξει την προσεχή Κυριακή, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η συμμετοχή στην άσκηση, που ανέρχεται στο 90%, «αναδεικνύει ότι ο Κύπριος πολίτης ενδιαφέρεται να προσφέρει για την ΕΦ και για το στρατό μας και αντιλαμβάνεται τους λόγους ύπαρξης της ΕΦ».

    Πρόσθεσε ότι μέσα από τη διεξαγωγή της άσκησης θα δοθεί η ευκαιρία στο Υπουργείο Αμυνας και στο ΓΕΕΦ να εξαγάγουν «τα ανάλογα συμπεράσματα σε σχέση με την ικανότητα της ΕΦ, ως έχει σήμερα».

    «Η διεξαγωγή της άσκησης Νικηφόρος δίνει ιδιαίτερες δυνατότητες στην ΕΦ διότι είναι μία άσκηση, η οποία καλύπτει μεγάλο αριθμό κληρωτών, εφέδρων και εθνοφυλάκων, δεν έχει γίνει για μακρά σειρά ετών και οφείλαμε να διεξαγάγομε, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της ΕΦ», επισήμανε ο ΥΠΑΜ.

    Σε παρατήρηση ότι δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» αναφέρει ότι η ΕΛΔΥΚ δεν θα λάβει μέρος στη «Νικηφόρο», ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι είναι γνωστό ήδη πως θα γίνει μόνο η «Νικηφόρος» και δεν θα γίνει η ελληνική άσκηση «Τοξότης», προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν συμμετέχει η ΕΛΔΥΚ στη «Νικηφόρο».

    «Στην άσκηση Νικηφόρος ασκούνται οι δυνάμεις της ΕΦ και κατά αντιστοιχία και κατά αναλογία θα έπρεπε από την πλευρά των κατεχομένων να ασκούνταν μόνο οι Τ/Κ δυνάμεις», είπε ο κ. Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι «διαφαίνεται ότι θα ασκηθεί και ο κατοχικός στρατός», αφού η διεξαγωγή της τουρκικής άσκησης 'Ταύρος' περιλαμβάνει τον κατοχικό στρατό.

    Αυτό, συνέχισε, υποδεικνύει ότι παραμένει η ίδια νοοτροπία, αντίληψη και πολιτική από την πλευρά του κατοχικού στρατού, ο οποίος «συμπεριφέρεται το ίδιο επιθετικά όπως και προηγούμενα».

    «Ο κατοχικός στρατός δεν έχει να επιδείξει οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική του. Αναμέναμε αλλαγές τέτοιες που να συνάδουν με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ο ΥΠΑΜ, ο οποίος υπενθύμισε ότι σε όλες τις πολιτικές που εξήγγειλε η ε/κ πλευρά, από την απαγκίστρωση μέχρι την αποναρκοθέτηση, «η ανταπόκριση του κατοχικού στρατού ήταν και παραμένει μηδαμινή».

    «Από την πλευρά του τουρκικού στρατού δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση του και ούτε αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών», επισήμανε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Σε ερώτηση αν υπήρξαν εκ νέου παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου, ο κ. Μαυρονικόλας απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «υπήρξαν δύο παραβιάσεις και παραβάσεις την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή» από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Σημείωσε ότι, παρά την απόφαση της Τουρκίας για διεξαγωγή της άσκησης «Ταύρος» «δεν είχαμε οποιαδήποτε νέα περιστατικά» και «άρα δεν μπορώ να πω ότι αυτό θα ανταποκριθεί στην πραγματικότητα».

    Ερωτηθείς πόσο αποτρεπτικά θα λειτουργήσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα λόγω της μη συμμετοχής της ΕΛΔΥΚ στην «Νικηφόρο» και της μη πραγματοποίησης την ίδια περίοδο της ελληνικής άσκησης «Τοξότης», ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι με τη μη διεξαγωγή της ελληνικής άσκησης «παραμένουν ορισμένα κενά, που αναφέρονται ιδιαίτερα στη σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της ΕΦ και ιδιαίτερα τμημάτων του ναυτικού και της αεροπορίας».

    [09] Ακριβός Τσολάκης - Αεροπορική τραγωδία - Καταθέσεις

    Την εκτίμηση ότι «τα πράγματα πάνε πολύ καλά και σύμφωνα με το πρόγραμμα» σε ό,τι αφορά τη λήψη συμπληρωματικών καταθέσεων για διερεύνηση των συνθηκών της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρείας «Ηλιος» στο Γραμματικό στις 14 Αυγούστου, εξέφρασε ο Επικεφαλής της ελλαδικής Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης.

    Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα, ο κ. Τσολάκης είπε ότι οι καταθέσεις που άρχισαν να λαμβάνονται από το πρωί είναι «συμπληρωματικές» και πρόσθεσε πως ενώπιον της Επιτροπής αναμένεται να καταθέσουν γύρω στα 20 άτομα.

    Αναφερόμενος στη προχθεσινή συνάντηση που είχαν η ελλαδική και η κυπριακή Επιτροπή Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, ο κ. Τσολάκης είπε ότι αυτό που έγινε προχθες ήταν να γίνει συντονισμός των δύο Επιτροπών και να προγραμματιστεί η εργασία που θα γίνει εντός των επομένων ημερών.

    [10] Υπουργός Εμπορίου - Παγκύπριο Φόρουμ για τον τουρισμό

    Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και η προώθηση των στρατηγικών σχεδιασμών μας για ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος, αποτελούν μονόδρομο για τον κυπριακό τουρισμό, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Φόρουμ για τον Τουρισμό που άρχισε χθες στη Λεμεσό με θέμα «Η ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής τουριστικής επιχείρησης σε κρίσιμη καμπή : προβλήματα και προοπτικές», ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως «ο ανταγωνισμός αυξάνεται συνεχώς ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς και η προσπάθεια προσέλκυσης του τουρίστα, ο οποίος είναι πλέον πιο ενημερωμένος, πιο δραστήριος και πιο απαιτητικός, έχει καταστεί περισσότερο περίπλοκη».

    «Η Κύπρος, για την οποία ο τουριστικός τομέας αποτελεί τον πνεύμονα της οικονομίας της, καλείται τα τελευταία χρόνια να ακολουθήσει τις νέες διεθνείς τάσεις, να βρει και να υλοποιήσει μηχανισμούς για να αντεπεξέλθει στην όξυνση του ανταγωνισμού, να καταστεί ένας ξεχωριστός και πολυδιάστατος τουριστικός προορισμός που έχει τη δική του ταυτότητα και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις δυναμικά και αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

    Ανέφερε επίσης πως «η Στρατηγική Τουριστικής Ανάπτυξης 2003 2010 και το Σχέδιο Υλοποίησής της που εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2003, εφαρμόζονται και υλοποιούνται με συνέπεια και αποτελεί το κλειδί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και την προώθηση των στόχων μας».

    Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την πορεία υλοποίησης σημαντικών πτυχών της Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης.

    «Σύντομα πιστεύω ότι θα ανακοινωθεί το πακέτο κινήτρων για την αναβάθμιση / απόσυρση κλινών, το οποίο ευελπιστώ ότι θα αξιοποιηθεί από τους επιχειρηματίες μας», είπε ο κ. Λιλλήκας και πρόσθεσε επίσης ότι «μετά την έγκριση της πολιτικής για τα νέα γήπεδα γκολφ προχωρούμε και με αυτό το θέμα, ενώ ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ενοικίαση κρατικής γης στην Αγία Νάπα για το γήπεδο γκολφ της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου».

    [11] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΣΥΝΥΚΑ - Κυπριακές Αερογραμμές

    Το προτεινόμενο σχέδιο για ανασυγκρότηση των Κυπριακών Αερογραμμών συζήτησε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου με αντιπροσωπεία της ΣΥΝΥΚΑ, η οποία του εξέφρασε τις επιφυλάξεις της αναφορικά με το σχέδιο. Ο κ. Θράσου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο που προέκυψε με τη διαφωνία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

    Ο Υπουργός είπε ότι υπάρχει κατανόηση για αρκετά από τα σημεία που υπέδειξαν οι συντεχνίες, αλλά, όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση θα πρέπει να ακούσει και τα επιχειρήματα της Διοίκησης.

    Στο μεταξύ, ο κύκλος των επαφών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πάνω στο προτεινόμενο σχέδιο έχει αρχίσει εντατικά, νοουμένου ότι στις 3 Νοεμβρίου το σχέδιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι τα επιχειρήματα των συνδικαλιστών θα ληφθούν υπόψη όταν η κυβέρνηση θα προβεί στην αξιολόγησή της και όταν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το ΔΣ.

    ''Το ζητούμενο τώρα φαίνεται ότι είναι ο τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο που προέκυψε με την διαφωνία των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του ΔΣ. Πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι, βλέπω ότι υπάρχει αρκετή θέληση από πλευράς συντεχνιών και πιστεύω ότι ανάλογη θέληση θα υπάρξει και υπάρχει από το ΔΣ και τη Διεύθυνση της εταιρείας'', είπε ο κ. Θράσου.

    Πρόσθεσε πως με αυτά τα δεδομένα, η έξοδος από το αδιέξοδο δεν είναι ακατόρθωτη, σημειώνοντας πως στόχος είναι η εξοικονόμηση.

    [12] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Ψηφοδέλτιο - Εποικοι

    Ετοιμο στα μέσα Φεβρουαρίου θα είναι το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η τελική απόφαση ως προς τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου του κόμματος θα παρθεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ περί τα μέσα Φεβρουαρίου.

    Στη χθεσινή συνεδρία συζητήθηκε επίσης το θέμα της παραχώρησης ιθαγένειας της Δημοκρατίας σε Τ/Κ και όπως είπε ο κ. Κλεάνθους ''σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε να παραχωρείται η ιθαγένεια όταν ένας εκ των γονέων είναι έποικος''.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''υπάρχουν προσδιορισμένες ερμηνείες από διεθνείς συνθήκες για το ποιος θεωρείται έποικος ενώ υπάρχει και όλη η ευχέρεια στη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κρίνει την κάθε αίτηση για παραχώρηση ιθαγένειας''.

    [13] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    Μεγάλη άνοδο κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών της τάξης του 3,66% (9 σεντ) της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε σε νέο υψηλότερο επίπεδο τριετίας και έκλεισε στις 103,38 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 2,74%. Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,99% κατέγραψε και ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ο οποίος έκλεισε στις 1.563,86 μονάδες, παρουσιάζοντας από την αρχή του 2005 σημαντικά κέρδη της τάξης του 54,44% (551 μονάδες). Το εντυπωσιακό αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου εκτίναξε την αξία των συναλλαγών στα 2,7 εκατομμύρια λίρες, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο εντός του έτους.

    Μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,03% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 529,5 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2005 - 12:35:45 UTC