Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γεύμα εργασίας με Σιράκ - Δηλώσεις
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σιράκ - Γεύμα - Πηγές
  • [03] Παρίσι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολοκλήρωση επίσκεψης
  • [04] ΥΠΕΞ - Τουλούζη - Ατυπη Συνάντηση ΥΠΕΞ Μεσογειακών χωρών ΕΕ
  • [05] Παρίσι - Λιλλήκας - Κολονά - Συνάντηση
  • [06] Πάφος - Χριστόφιας - Κυπριακό
  • [07] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ
  • [08] ΕΕ - Επιτροπή - Τουρκία - Εκθεση
  • [09] Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό
  • [10] Υπουργός Γεωργίας - Τουρκικές ντομάτες - ΕΕ
  • [11] Παρίσι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [12] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [13] Πάφος - Ομήρου - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [14] ΓΓ Οικολόγων - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [15] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [16] Υπ. Γεωργίας - Πατατοπαραγωγοί - Συνάντηση
  • [17] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πατατοπαραγωγοί
  • [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αρχιεπισκοπικές εκλογές
  • [19] Πάφος - Ομήρου - Αρχιεπισκοπικές
  • [20] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης
  • [21] ΕΕ - Ανεργία - Σεπτέμβριος - Κύπρος
  • [22] Καλαθόσφαιρα Ανδρών Πρωτάθλημα
  • [23] Πετόσφαιρα Ανδρών Πρωτάθλημα
  • [24] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [25] Πετόσφαιρα - Κύπελλο Συνομοσπονδίας
  • [26] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια 05/11/2005

    [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γεύμα εργασίας με Σιράκ - Δηλώσεις

    Κύπρος και Γαλλία εισέρχονται από χθες σε ένα νέο στάδιο διμερών σχέσεων, αφού οι δύο χώρες αποφάσισαν τη σύσταση ενός δομημένου διαλόγου, με τον οποίο θα επεξεργάζονται θέματα της ευρωπαϊκής Ενωσης και θέματα διμερών σχέσεων.

    Στην ανακοίνωση προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά από γεύμα εργασίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Μέγαρο Ηλυσίων στο Παρίσι.

    Οπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το γεύμα έγινε σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα και ήταν πολύ εποικοδομητικό. Την ατζέντα του γεύματος απασχόλησαν τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα, το Κυπριακό, η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, προβλήματα της Μέσης Ανατολής και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του γεύματος ευχαρίστησε τον κ. Σιράκ για την υποστήριξη που έδωσε η χώρα του, και ο ίδιος προσωπικά στην Κύπρο στο πλαίσιο της ΕΕ και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ.

    Ανακοινώνοντας την κοινή απόφαση των δύο χωρών για ένα δομημένο διάλογο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ο στόχος είναι ''να ενισχύσουμε περαιτέρω το συντονισμό, καθώς οι δύο χώρες διαθέτουν συγκλίνουσες θέσεις επί αριθμού ευρωπαϊκών θεμάτων και έχουν άριστες διμερείς σχέσεις''.

    ''Αυτός ο νέος συνεταιρισμός θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ενίσχυση και διαπλάτυνση των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν η Γαλλία θα τηρήσει σταθερή στάση ενόσω η Τουρκία συνεχίζει μια αρνητική συμπεριφορά έναντι των υποχρεώσεών της προς την Κύπρο και την ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι ''η Γαλλία στηρίζει θέσεις αρχών και πιστεύω ότι θα συνεχίσει αυτή τη θέση''.

    Εξάλλου, κοινή δήλωση των δύο Προέδρων που δόθηκε στον Τύπο αναφέρει ότι στόχος του νέου συνεταιρισμού μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, ''είναι να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών και να διευκολύνει τη συναντίληψη, το συντονισμό και τη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, έχοντας σαν υπόβαθρο τους διμερείς τους δεσμούς και τα κοινά τους συμφέροντα, με την ιδιότητά τους ως μέλη της ΕΕ''.

    Σύμφωνα με τη δήλωση, ο δομημένος διάλογος θα επιλαμβάνεται θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ειδικότερα διμερή θέματα, όπως ανάπτυξη οικονομικών ανταλλαγών, πολιτιστικές σχέσεις ειδικότερα σε πανεπιστημιακό επίπεδο και συνεργασία σε επιστημονικό τομέα.

    Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα, στην κοινή δήλωση αναφέρονται ζητήματα όπως οι δημοσιονομικές προοπτικές, ναυτιλιακή ασφάλεια, ευρωμεσογειακός συνεταιρισμός και κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

    ''Για το σκοπό αυτό θα καθιερωθεί τακτικός συντονισμός και συνεργασία σε διάφορα επίπεδα και, ανάλογα με τις ανάγκες, στις δύο πρωτεύουσες κα τις αντιπροσωπείες στους διεθνείς οργανισμούς, επί των θεμάτων αυτών και οιουδήποτε άλλου θέματος το οποίο ήθελε χρήσιμο, λαμβανομένων υπόψη των διεθνών υποχρεώσεων'', καταλήγει η κοινή δήλωση.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σιράκ - Γεύμα - Πηγές

    Η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεκδικήσεών της από τη Γαλλία στη βάση αρχών διαφάνηκε στο χθεσινό γεύμα εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Σιράκ ήταν πολύ εποικοδομητικός στη συζήτηση και άριστα ενημερωμένος για το Κυπριακό και σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της Κύπρου φέρεται να δήλωσε ότι «είμαστε μια ευρωπαϊκή οικογένεια και προτεραιότητα έχουν τα μέλη της οικογένειας και όχι οι φίλοι», υπονοώντας την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει οι φίλοι να το καταλαβαίνουν.

    Ο κ. Σιράκ είπε επίσης ότι η Γαλλία στη βάση αρχών υποστηρίζει το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Η συζήτηση περιστράφηκε τόσο στο Κυπριακό, αλλά και στις διεκδικήσεις της Κύπρου, ενώ σε κάποια στιγμή ο κ. Σιράκ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, απευθυνόμενος στους δικούς του διπλωμάτες παραδέχθηκε ότι ενώ «έχουμε άριστες σχέσεις, σε μια περίοδο είχαμε παραμελήσει την Κύπρο''.

    Η κυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέφερε στον κ. Σιράκ ότι επιθυμεί ότι η εποπτεία των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου μέσα στο 2006 να είναι ουσιαστική και όχι απλά τυπική.

    Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, διαφάνηκε ότι σε πολλά θέματα οι θέσεις των δύο χωρών συνταυτίζονται.

    Πάντως η διαδικασία του δομημένου διαλόγου, η οποία θα αφορά όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στα διμερή θέματα, έχει ως αφετηρία τις πολύ καλές σχέσεις και ως τελικό στόχο την βελτίωσή τους.

    Η κυπριακή πλευρά ζήτησε όπως πρώτο ιεραρχημένο θέμα του διαλόγου είναι το θέμα της ναυτιλίας, κάτι που αφορά άμεσα τη Γαλλία, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος είπε πως το Κυπριακό θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο θέμα του διαλόγου αυτού, αφού, όπως πρόσθεσε, το Κυπριακό αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα, καθότι η Κύπρος είναι τώρα μέλος της Ενωσης.

    [03] Παρίσι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολοκλήρωση επίσκεψης

    Με δοξολογία στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, ολοκληρώνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινά στις 10:00 το πρωί με συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό Πολιτίκ Ιντερνασιονάλ. Στις 11:00 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η σύζυγός του Φωτεινή και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα παραστούν σε δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου της οποίας θα προστεί ο Μητροπολίτης Παρισίων Εμμανουήλ. Της δοξολογίας θα ακολουθήσει σύντομη δεξίωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί από το Παρίσι στις 15:00 και αναμένεται να φτάσει στην Λάρνακα στις 20:00.

    [04] ΥΠΕΞ - Τουλούζη - Ατυπη Συνάντηση ΥΠΕΞ Μεσογειακών χωρών ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μετέβη χθες βράδυ στην Τουλούζη, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου ομολόγου του Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, για να συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην άτυπη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται ενόψει της Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη, θα συζητηθεί η προοπτική προώθησης συνεργασιών στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, το θέμα της μετανάστευσης, η οικονομική και χρηματοδοτική δέσμευση της ΕΕ για τη Μεσόγειο μετά το 2007, θέματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και η διασύνδεση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες στην περιοχή.

    [05] Παρίσι - Λιλλήκας - Κολονά - Συνάντηση

    Πολύ σύντομα η Γαλλίδα Υπουργός εντεταλμένη για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κατρίν Κολονά θα επισκεφθεί την Κύπρο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του στην Γαλλία, συναντήθηκε στο Και ντ' Ορσέ με την κ. Κολονά, με την οποία συζήτησε ζητήματα που αφορούν τα θέματα του Συμβουλίου Απασχόλησης στην ΕΕ και στα οποία συμπίπτουν οι θέσεις των δύο χωρών, αλλά και θέματα στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί διμερή συνεργασία, όπως στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου.

    [06] Πάφος - Χριστόφιας - Κυπριακό

    Έχουμε συνηθίσει το κάθε μήνυμα που εκπέμπεται από το εξωτερικό, είτε θετικό είτε αρνητικό, να το κάνουμε και στοιχείο αντιπαράθεσης μεταξύ μας, ανέφερε χθες βράδυ από την Πάφο από όπου βρισκόταν για να παραστεί σε επαρχιακή συνδιάσκεψη του κόμματος ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προέβη στη δήλωση απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή της στάσης των Αμερικανών στο Κυπριακό και την διαφορετική ερμηνεία κάποιων πρωτοβουλιών από την αντιπολίτευση και την Κυβέρνηση.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για να προωθηθεί η υπόθεση του λαού μας «και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες οι οποίες και αντικειμενικά εμφανίζονται μπροστά μας αλλά ένεκα και της δράσης γνωστών φίλων της Τουρκίας στον διεθνή χώρο».

    Σχολιάζοντας επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το πώς πρέπει να κινηθούμε στο Κυπριακό ανέφερε ότι «θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε και να κινηθούμε συλλογικά εάν θέλουμε να πείσουμε και τις ΗΠΑ οι οποίες ακολουθούν την δική τους γραμμή».

    Πιστεύω συνέχισε ο κ. Χριστόφιας ότι μπορούμε να πείσουμε εάν μείνουμε συνεπείς και συλλογικοί στους χειρισμούς μας.

    [07] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ

    Η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας θα πρέπει να προκαλέσει την άμεση και αποφασιστική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ) Γιαννάκης Ομήρου.

    Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει ότι ο κ. Ομήρου, μιλώντας στην πρώτη Σύνοδο του επαρχιακού εκλογικού επιτελείου Λευκωσίας και Κερύνειας του Κινήματος, είπε ότι η επέκταση των δυνάμεων κατοχής σε περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της γραμμής καταπαύσεως του πυρός αποτελεί ενέργεια που δημιουργεί κινδύνους ανωμαλίας και ανάφλεξης και θέτει σε αμφισβήτηση την εκεχειρία.

    [08] ΕΕ - Επιτροπή - Τουρκία - Εκθεση

    Η υποχρέωση της Αγκυρας να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση, αλλά και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη, αποτυπώνεται με σαφή τρόπο και στα δύο κείμενα για την Τουρκία, που αναμένεται να υιοθετήσει την προσεχή Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα ίδια κείμενα, ο αρμόδιος Επίτροπος, Ολι Ρεν, φαίνεται ότι ικανοποιεί και τις επιδιώξεις της Αθήνας σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υιοθετήσει την προσεχή Τετάρτη δύο έγγραφα αποκλειστικά για την Τουρκία και ένα κοινό για όλες τις υποψήφιες χώρες (strategy paper).

    Αναφορικά με τα έγγραφα που αφορούν την Τουρκία, το πρώτο είναι ετήσια έκθεση προόδου προς την ένταξη, όπου καταγράφονται όλα όσα μεσολάβησαν από την προηγούμενη έκθεση (Νοέμβριος 2004) μέχρι σήμερα. Το έγγραφο αυτό θα υποβληθεί για ενημέρωση στο Συμβούλιο Υπουργών. Το δεύτερο έγγραφο αφορά την αναθεωρημένη εταιρική σχέση και είναι το πλέον σημαντικό, αφού αποτελεί και τον «οδικό χάρτη» που θα διέπει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το έγγραφο αυτό θα υποβληθεί επίσης στο Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να το εγκρίνει με ειδική πλειοψηφία.

    Αναφορικά με την Κύπρο, στο έγγραφο έχουν περιληφθεί τα σημεία της αντιδήλωσης των «25» της 21ης Σεπτεμβρίου ως απάντηση στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου 2004) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ετσι καλείται η Άγκυρα να προχωρήσει στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής σύνδεσης ανοίγοντας μεταξύ άλλων τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία. Οπως διευκρίνιζαν κοινοτικές πηγές το γεγονός ότι έχει μπει αυτή η υποχρέωση στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μπροστά της δυο χρόνια για να το κάνει, αλλά θα πρέπει να συμμορφωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει οι «25» δηλαδή μέσα στο 2006.

    Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Τουρκίας περιλαμβάνεται και η ομαλοποίηση των σχέσεων της με όλα τα κράτη μέλη. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στο θέμα στην ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα, δηλαδή όπως αναφέρονταν (χωρίς χρονοδιάγραμμα) και στο κείμενο της αντιδήλωσης των «25».

    [09] Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό

    Ολα τα μέρη πρέπει να δεσμευτούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης, αποδεκτής από την πλειοψηφία και των δύο πλευρών στην Κύπρο, δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι ΗΠΑ θα δέχονταν ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    [10] Υπουργός Γεωργίας - Τουρκικές ντομάτες - ΕΕ

    Η κυβέρνηση είχε επαφές και προέβη σε ανεπίσημες παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα της διακίνησης και διοχέτευσης στην αγορά στις ελεύθερες περιοχές τουρκικών ντομάτων, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι το θέμα των ντομάτων τυγχάνει χειρισμού από το Υπουργείο Εξωτερικών επειδή πρόκειται για κοινοτικό κανονισμό, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται είτε επίσημες, είτε ανεπίσημες.

    [11] Παρίσι - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Την ελπίδα ότι οι συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών θα αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση ή θεραπεία από την αποδοχή της ανάγκης για θυσίες για σωτηρία της εταιρείας, εξέφρασε χθες από το Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντούσε σε ερωτήσεις Γάλλων δημοσιογράφων οι οποίοι, ύστερα από πρόγευμα-συζήτηση με το Γαλλικό Σύνδεσμο Εργοδοτών και Βιομηχάνων, επέδειξαν ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στον εθνικό μας αερομεταφορέα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις και επιβάλλει βαρύ πρόστιμο σε κράτη που παραβιάζουν αυτό τον κανόνα, επέτρεψε μια κρατική χορηγία στις ΚΑ ύψους 30 εκατομμυρίων λιρών, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα υπέβαλλε μέχρι τις 3 Νοεμβρίου στην ΕΕ ένα σχέδιο αναδόμησης των ΚΑ, το οποίο θα επέτρεπε στην εταιρεία να λειτουργήσει χωρίς επιπλέον και επιπρόσθετη κυβερνητική βοήθεια.

    Είπε ακόμη ότι είναι φυσικό να μην αποδέχονται ούτε οι υπάλληλοι ούτε οι συντεχνίες απώλεια ωφελημάτων ή απώλεια της εργασίας τους.

    ''Αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και συνέχισε: ''Είτε θα υποβάλουμε στην ΕΕ ένα τέτοιο σχέδιο που απαιτεί πικρές θυσίες από τους υπαλλήλους με την ελπίδα ότι θα πάρουμε άδεια από την Κομισιόν για περαιτέρω εγγυήσεις, ή δεν θα υποβάλλουμε κανένα σχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι ούτε ένα σεντ μπορεί να δοθεί στην εταιρεία''.

    [12] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακές Αερογραμμές

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι οι καθεστωτικές αντιλήψεις δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν προβλήματα, προσθέτοντας ότι ο διάλογος είναι που θα οδηγήσει σε λύση σε ό,τι αφορά την κρίση στον εθνικό αερομεταφορέα.

    «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται δυστυχώς η έλλειψη στρατηγικής, οράματος και στόχων της συγκεκριμένης κυβέρνησης αφού τα όσα διαδραματίζονται στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, οι αυθαίρετες ενέργειες, η έλλειψη κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου, οδηγούν δυστυχώς από αδιέξοδο σε αδιέξοδο σε βαθμό που ακόμα και τα συγκυβερνώντα κόμματα διαχωρίζουν πλέον τη θέση τους από την κυβέρνηση», είπε.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Χρύση Πρέντζα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η κυβέρνηση για να αποφύγει το αδιέξοδο «πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι οι καθεστωτικές αντιλήψεις δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν προβλήματα», προσθέτοντας πως «ο διάλογος είναι που θα οδηγήσει σε λύση με τις πιθανές γενναίες θυσίες των εργαζομένων, αλλά και τις γενναίες αντιπαροχές από πλευράς της κυβέρνησης».

    [13] Πάφος - Ομήρου - Κυπριακές Αερογραμμές

    Τραγική, χαρακτήρισε χθες από την Πάφο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου την κατάσταση που υπάρχει στις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Αυτή την ώρα αυτό που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας, συνέχισε είναι να σωθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές γιατί αυτό επιβάλλεται από τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας.

    Πρώτη επιταγή, είπε ο κ. Ομήρου είναι η σωτηρία των Κυπριακών Αερογραμμών για να προσθέσει ότι «αναμφίβολα θα υπάρξουν επιπτώσεις οι οποίες θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν, το κόστος της εξυγίανσης θα είναι ψηλό και θα υπάρξει και κοινωνικό κόστος και εδώ το κυπριακό κράτος καλείται να αναλάβει να επωμισθεί αυτό το υψηλό κόστος».

    Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ να μην θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι στις Κ.Α. και θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει εκεί που θα υπάρχουν επιπτώσεις στους εργαζόμενους να στηρίξει την απασχόληση τους σε άλλους τομείς δημόσιας δραστηριότητας και να υπάρξει ένα ταμείο αποζημιώσεων το οποίο θα προικοδοτηθεί από το κράτος.

    [14] ΓΓ Οικολόγων - Κυπριακές Αερογραμμές

    Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει το κόστος των λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων στη διαχείριση των Κυπριακών Αερογραμμών ώστε να μην θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του εθνικού αερομεταφορέα αιφνιδίασε.

    Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ανησυχία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τις εξελίξεις στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Πρόσθεσε ότι «είναι εγκληματικό να θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι για τα λάθη της διοίκησης και των εκάστοτε κυβερνήσεων» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η χρυσή τομή πρέπει να εξευρεθεί στη σχέση αναζήτησης και απόδοσης ευθυνών και στην αρχή ότι πρέπει αυτός που φταίει να πληρώσει».

    [15] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακές Αερογραμμές

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές πρέπει να διασωθούν πάση θυσία, σημείωσε χθες ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος είπε ότι δεν πρέπει να καταλογίζονται ευθύνες στο προσωπικό.

    Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «εκείνο το οποίο προβληματίζει τον κάθε πολίτη είναι γιατί μείναμε την τελευταία στιγμή, το τελευταίο δευτερόλεπτο, να ασχοληθούμε τόσο πολύ βιαστικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές, έναν οργανισμό ο οποίος είναι χρήσιμος και αναγκαίος για τους εργαζόμενους, για την οικονομία και τον τόπο γενικότερα».

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ ανέφερε πως δεν θα πρέπει να επιρρίπτονται ευθύνες στους εργαζόμενους, όσο ψηλά και εάν είναι τα εισοδήματα τους.

    [16] Υπ. Γεωργίας - Πατατοπαραγωγοί - Συνάντηση

    Με βάση την υφιστάμενη δημοσιονομική κατάσταση δεν υπάρχουν περιθώρια που να επιτρέπουν την παραχώρηση κρατικής ενίσχυσης προς τους πατατοπαραγωγούς, ανέφερε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, οι πατατοπαραγωγοί ανακοίνωση την έναρξη κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Τετάρτη.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Πατατοπαραγωγών και τις Αγροτικές Οργανώσεις, ο κ. Ευθυμίου είπε πως οποιαδήποτε παρέκκλιση θα διογκώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία σύγκλισης της οικονομίας με στόχο την ένταξη μας στην ΟΝΕ.

    Ερωτηθείς αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιτρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πατατοπαραγωγών, που είναι η εθελοντική έξοδος από το επάγγελμα με την καταβολή αποζημιώσεων και η οικονομική ενίσχυση, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν απαγορεύει οποιαδήποτε ενίσχυση στους πατατοπαραγωγούς, γιατί δεν υπάρχει κοινή οργάνωση αγοράς.

    ''Ομως δεν είναι μόνο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά είναι και τα οικονομικά δεδομένα που έχει το κράτος'', συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πατατοπαραγωγών Νίκος Βάσιλας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ο κ. Ευθυμίου τους είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να βοηθήσει τους πατατοπαραγωγούς ούτε για το αίτημα τους για οικονομική κοινωνική στήριξη, αλλά ούτε και για το αίτημα της εθελοντικής εξόδου.

    ''Δεν θα σταματήσουμε με τίποτα εκτός εάν εξαγγελθεί επίσημα ότι ικανοποιούνται τα αιτήματα μας. Δεν θα μας πείσει κανένας ότι δεν πρέπει να κάνουμε αυτά που θα αποφασίσουμε ως μέτρα γιατί θα πλήξουμε είτε οικονομία είτε οτιδήποτε άλλο, διότι εμείς καταστρεφόμαστε. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται εάν καταστραφούμε, για ποιο λόγο να ενδιαφερθούμε εμείς για το τι θα πάθει το κράτος ή κυβέρνηση από τις κινητοποιήσεις μας;'', είπε.

    [17] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πατατοπαραγωγοί

    Εκκληση όπως επιδείξουν ψυχραιμία όλοι όσοι εμπλέκονται στο θέμα που αφορά τους πατατοπαραγωγούς, απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασίαδης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να εμπλακεί σε ένα διάλογο με τους πατατοπαραγωγούς και να αντιμετωπίσει πραγματικά τα προβλήματά τους.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Χρύση Πρέντζα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''η κυβέρνηση πρέπει να εμπλακεί σε ένα διάλογο με τους πατατοπαραγωγούς και να αντιμετωπίσει πραγματικά τα προβλήματά τους, όχι με σχέδια, που ουσιαστικά προκαλούν τους παραγωγούς και εξευτελίζουν την αξιοπρέπεια''.

    ''Είναι η ώρα όχι της επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά της πραγματικά φιλαγροτικής, φιλεργατικής, φιλοπρόοδης πολιτικής, που θα δίδει και στους ιδιώτες το δικαίωμα επιτέλους να δημιουργήσουν'', είπε.

    [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως τα όσα συμβαίνουν στην Εκκλησία της Κύπρου είναι λυπηρά, προσθέτοντας πως θα πρέπει σε κλίμα πραγματικής συναδέλφωσης να εργαστούν οι ιεράρχες, ώστε να αντιμετωπιστεί το ακέφαλο της Εκκλησίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου, ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου πρόταση να μην διεξαχθούν αρχιεπισκοπικές εκλογές, ζώντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Οι πολιτικοί για τους πολιτικούς και η Εκκλησία για τους εκκλησιαστικούς».

    «Οπως δεν δεχόμαστε», είπε, «την εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα των αρχιερέων, κατά τον ίδιο τρόπο ούτε εμείς θα εμπλακούμε στα όσα συμβαίνουν στην Εκκλησία».

    [19] Πάφος - Ομήρου - Αρχιεπισκοπικές

    Η ευχή, η επιθυμία και η προσδοκία του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι οι Ιεράρχες να μπορέσουν να συνεννοηθούν και να βρουν συναινετικές λύσεις γιατί με αυτό τον τρόπο υποβοηθούν και την ενότητα του λαού, δήλωσε χθες στην Πάφο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει την θέση του κόμματος του όσο αφορά τις διαφορές μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλοι θα έχουν γίνει πιο σοφοί και συνεπώς θα προχωρήσουν σε αποφάσεις» που θα αποκαταστήσουν το κλίμα γαλήνης και ηρεμίας μέσα στην Εκκλησία της Κύπρου.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει στην Κύπρο οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ κράτους και εκκλησίας «ο Κυπριακός Ελληνισμός ο οποίος θρησκεύει έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται να έχουμε μια Εκκλησία αγρυπνούσα και γρηγορούσα και για να μπορεί να προσφέρει τις ηθικές της υπηρεσίες , να διαδραματίζει τον ηθικοπλαστικό της ρόλο αλλά και για να διαδραματίζει τον εθνικό της ρόλο».

    [20] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης

    Αν η ηγεσία του ΔΗΚΟ γνώριζε την υπόθεση με τις αρχαιότητες, που εκκρεμούσε εναντίον του ευρωβουλευτή του κόμματος Μάριου Ματσάκη, «σίγουρα δεν θα ήταν στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος», ανέφερε χθες από τη Λεμεσό ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κλεάνθους είπε πως «για εμάς ως κόμμα, θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη απόφαση για την όλη συμπεριφορά του, γιατί ταυτίζεται με την χρονική στιγμή που ο κ. Ματσάκης θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Σημείωσε επίσης πως «εμείς δεν γνωρίζαμε και εάν γνωρίζαμε, δεν θα ήταν στο ψηφοδέλτιο».

    Ανέφερε επίσης ότι από τον πρώτο κιόλας καιρό, το ΔΗΚΟ τον αποστέρησε από το να έχει την οποιαδήποτε ενεργό δράση και επειδή πολλά λέγονται και για το κόμμα των Φιλελευθέρων που συμμετέχει ο κ. Ματσάκης, ουσιαστικά είναι δική του επιμονή και δική του επιλογή, γιατί γνωρίζει τις αναστολές και τις επιφυλάξεις του κόμματος μας για την οποιαδήποτε συμμετοχή στο κόμμα των Φιλελευθέρων», πρόσθεσε.

    [21] ΕΕ - Ανεργία - Σεπτέμβριος - Κύπρος

    Στο 6,4% του ενεργού πληθυσμού ανήλθε η ανεργία στην Κύπρο το Σεπτέμβριο έναντι 6,3% που ήταν τον Αύγουστο σύμφωνα με εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας. Την ίδια περίοδο η μέση ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,4%.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,3%), ενώ ακολούθησαν η Ολλανδία (4,6%), η Δανία (4,7%), και η Αυστρία (5,2%).Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (17,7%)και στη Σλοβακία (16,4%).

    Αναφορικά με την εξέλιξη της ανεργίας στην Κύπρο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, στους άνδρες κάθε ηλικίας το ποσοστό ανεργίας ήταν το Σεπτέμβριο 5,0% (4,9% τον Αύγουστο).Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ήταν 8,2% έναντι 8,0% τον Αύγουστο, σύμφωνα πάντα με τα διορθωμένα εποχικά στοιχεία.

    Στους νέους κάτω των 25 ετών η συνολική ανεργία στην Κύπρο ήταν 14,5% έναντι 14,6% τον Αύγουστο. Ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 18,2%.

    [22] Καλαθόσφαιρα Ανδρών Πρωτάθλημα

    Με το ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ συνεχίζεται απόψε η 2η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α&#900; Κατηγορίας.

    Ο αγώνας αρχίζει στις 1900. Το γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, μετά την επιθεώρηση από τις αρχές της Αστυνομίας που θα γίνει στις 1000.

    Εξάλλου, χθες βράδυ ο Κεραυνός νίκησε στο ''Ελευθερία'' με 77-62 την ΕΝΑΔ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής για το Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α&#900; Κατηγορίας.

    Στο μεταξύ, αύριο θα διεξαχθεί για την ίδια διοργάνωση ο αγώνας μεταξύ ΑΕΚ - Ομόνοια, ενώ τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί ο αγώνας ΕΘΑ - Απόλλων.

    [23] Πετόσφαιρα Ανδρών Πρωτάθλημα

    Η Νέα Σαλαμίνα ηττήθηκε στη Λεμεσό με 3-2 σετ από τον Παφιακό στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών Α&#900; Κατηγορίας.

    Χθες ήταν η πρώτη ήττα των ''ερυθρόλευκων''.

    Στους άλλους χθεσινοβραδινούς αγώνες, η Ομόνοια νίκησε με 3-0 σετ την Ανόρθωση, ο Διόνυσος νίκησε με 3-1 σετ το ΑΠΟΕΛ και ΑΕ Καραβά νίκησε με 3-1 σετ την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    [24] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Το ντέρμπι ΑΕΚ - ΑΠΟΕΛ μονοπωλεί το ενδιαφέρον των σημερινών αγώνων για την 9η αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο αγώνας Εθνικού Αχνας - Απόλλωνα στις 1800 στο Δασάκι της Αχνας. Στις 1430 η Ομόνοια υποδέχεται στο ΓΣΠ τον ΑΠΟΠ/Κινύρας.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΠΕΠ - Ενωση Νέων Παραλιμνίων (Γήπεδο ΘΟΙ - 1430), Διγενής Ακρίτας - Νέα Σαλαμίνα (Μακάρειο Στάδιο - 1700), και ΑΕΛ - Ολυμπιακός (Τσίρειο Στάδιο - 1800)

    Η 9η αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, με τον αγώνα Ανόρθωση - ΘΟΙ (Γήπεδο ''Αντώνη Παπαδόπουλου'' - 1800).

    [25] Πετόσφαιρα - Κύπελλο Συνομοσπονδίας

    Απόλλωνας και ΑΕΚ συνεχίζουν τους αγώνες τους στο Λουξεμβούργο και στην Τσεχία , στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Συνομοσπονδίας Πετόσφαιρας Γυναικών.

    Ο Απόλλωνας στο Βάλφερ του Λουξεμβούργου θα αντιμετωπίσει στις 1900 την κροατική Γκόριτσα και αύριο στις 1700 την Βάλφερ. Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στο Ολομουτς της Τσεχίας στις 1900 την Ολομουτς και στις 1630 αύριο την κροατική Ριέκα.

    [26] Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Στην υψηλότερη του τιμή από το Σεπτέμβριο του 2004 που τέθηκε σε εφαρμογή έκλεισε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, παρουσιάζοντας παράλληλα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 3,81%. Ο Δείκτης έκλεισε στις 1.646,34 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση της τάξης του 1,59%. Σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,39% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 106,24 μονάδες και με εβδομαδιαία κέρδη 2,35%. Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει συναλλαγές πλησίον του ενός εκ. λιρών.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,61% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 557,54 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 5 November 2005 - 15:23:12 UTC