Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λονδίνο - Αρχεία Φόρεϊν Οφις - Κύπρος
  • [02] Υπουργικό Συμβούλιο - Ειδική συνεδρία - Πρόγραμμα Σύγκλισης
  • [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ταλάτ
  • [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [05] Εκπρόσωπος - Λήδρας - ΗΠΑ
  • [06] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Οδός Λήδρας
  • [07] Δήμος Αμμοχώστου - Υπόθεση Αρέστη - ΕΔΑΔ
  • [08] Εκπρόσωπος - Υπουργοί - Προεκλογική εκστρατεία
  • [09] 32ο Συνέδριο ΠΟΦΕΝ - Ψηφίσματα
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - ΠΟΦΕΝ - 32ο Συνέδριο
  • [11] Υπουργικό - Ερευνες - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
  • [12] Υπουργικό Συμβούλιο - ΚΑ - Σχέδιο - Συντεχνίες - Παράταση
  • [13] Κυπριακές Αερογραμμές - ΑΣΥΣΕΚΑ - Θετική στο σχέδιο
  • [14] Κατεχόμενα - Παιδικό χωριό SOS - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [15] Εκπρόσωπος - Πατατοπαραγωγοί
  • [16] Πατατοπαραγωγοί - Βάσιλας - Απόφαση για πορεία στο Προεδρικό
  • [17] Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - Καζίνα
  • [18] ΡΙΚ - Αθλητική Υπηρεσία - Εκδήλωση
  • [19] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα Ανδρών - 10η Αγωνιστική
  • [20] Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 29/12/2005

    [01] Λονδίνο - Αρχεία Φόρεϊν Οφις - Κύπρος

    O ρόλος του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ κατά τα τραγικά γεγονότα του 1974 καταγράφεται από τον τότε Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κάλαχαν, ο οποίος σε έκθεσή του σημειώνει ότι πρώτη έγνοια του Αμερικανού ομολόγου του ήταν να ικανοποιηθεί η Τουρκία. Αυτό αποκαλύπτεται στα απόρρητα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης εκείνης της εποχής που δίδονται σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σε μακρά έκθεση για τη βρετανική πολιτική κατά την κρίση στην Κύπρο, γραμμένη περί το τέλος Σεπτεμβρίου του 1974, ο Κάλαχαν αναφέρει ότι σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρχαν αμφιβολίες για το βαθμό μέχρι του οποίου θα ήσαν πρόθυμοι οι Αμερικανοί να ασκήσουν τις πιέσεις που μπορούσαν να ασκήσουν για να αποτρέψουν τους Τούρκους από μια επιδρομική ενέργεια.

    Οι ίδιοι οι Τούρκοι, αναφέρει η έκθεση Κάλαχαν, είχαν από ενωρίς καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αμερικανική πίεση ήταν απλώς μια χάρτινη τίγρη. ''Δεν ήμουν και τόσο πρόθυμος να αμφιβάλλω για τις διαβεβαιώσεις που αυτοί μου έδιναν. Τα ίδια τα γεγονότα κατέδειξαν ότι ο Δρ Κίσιντζερ νοιαζόταν περισσότερο να έχει εξασφαλισμένη την καλή θέληση της Τουρκίας για να αποτελεί προπύργιο μεταξύ της Σοβιετικής Ενωσης και των αραβικών κρατών'', αναφέρει η έκθεση.

    Ο Κάλαχαν σημειώνει ότι θα ήταν πρόθυμος να συνεχίσει την προσπάθεια για εξομάλυνση της κατάστασης στην Κύπρο και για εξεύρεση λύσης στα πλαίσια μιας νέας διάσκεψης, νοουμένου ότι θα είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Γιαυτό, όπως γράφει, έστειλε δυο διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον αλλά ο Δρ Κίσιντζερ ΄΄ήταν απρόθυμος να δώσει την ολόψυχη υποστήριξη που ζητούσα''.

    Σε συνομιλία του με τον τότε Βρετανό πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Ρασπόθαμ, στις 9 Ιανουαρίου 1975, ο Κίσιντζερ είπε ότι ΄΄η Κύπρος ήταν μια περιφερειακή περίπτωση όταν συγκριθεί με το ρόλο της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αμερικανο - σοβιετικές σχέσεις''.

    [02] Υπουργικό Συμβούλιο - Ειδική συνεδρία - Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Κύπρου για την περίοδο 2005 - 2009, σε συνάρτηση με την προετοιμασία για τον καταρτισμό του Προϋπολογισμού του Κράτους για το έτος 2007, συζήτησε χθες το απόγευμα σε ειδική συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο αξιολόγησε και επιβεβαίωσε ως θετικές τις εξελίξεις της κυπριακής οικονομίας και την πορεία των δημόσιων οικονομικών και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα την πορεία για νοικοκύρεμα της οικονομίας του τόπου.

    Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αντάλλαξαν απόψεις για τις βασικές κατευθύνσεις των οικονομικών μεγεθών που επιβάλλεται να επιτευχθούν, με στόχο την ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και την εισαγωγή του ευρώ την 1/1/2008, διαφυλάσσοντας υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονης επέκτασης του κοινωνικού κράτους.

    Τέλος, αποφασίστηκε όπως καθοριστούν λεπτομερή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μέτρων που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης για όλη τη χρονική διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος.

    [03] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ταλάτ

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θα απολογηθεί στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την ευθύνη που φέρει στην απόρριψη του 5ου σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 και πρόσθεσε ότι ο κ. Ταλάτ ψεύδεται όταν ισχυρίζεται πως πήρε διαβεβαιώσεις από τον κ. Χριστόφια για υπερψήφιση του σχεδίου και κάλεσε τον Τ/Κ ηγέτη να λογικευθεί.

    Σε δήλωση χθες το πρωί, προσερχόμενος στο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη στον κ. Χριστόφια για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και τον ισχυρισμό του κ. Ταλάτ ότι στο Μπούργκενστοκ ο κ. Χριστόφιας τον διαβεβαίωσε πως το κόμμα του θα πει ''ναι'' στο σχέδιο, ο ΓΓ του ΑΕΚΛ είπε ότι «ασφαλώς και φέρω ευθύνη για το όχι στο δημοψήφισμα, καθώς το κόμμα απάντησε όχι».

    Πρόσθεσε ότι δεν λυπάται για την ευθύνη που φέρει και δεν θα λογοδοτήσει γι' αυτήν στον κ. Ταλάτ.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως «το να λέει ο ηγέτης μιας κοινότητας και ένας παλιός φίλος και συνεργάτης ψέματα δεν τον τιμά καθόλου», προσθέτοντας πως «τα όσα λέει δεν ανταποκρίνονται ποσώς στην αλήθεια».

    [04] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι «έχουμε ίσως το ισχυρότερο από την ανεξαρτησία μας όπλο που δεν είναι άλλο από την ιδιότητά μας ως πλήρους μέλους της ΕΕ».

    Σε δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ακριτικά φυλάκια της Λευκωσίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «από όλων τις προσπάθειες εξαρτάται εάν επιτέλους οι ευχές μας θα μετουσιωθούν σε πράξεις, έτσι ώστε επιτέλους να δούμε να επανενώνεται ο τόπος, να καταργούνται τα διαχωριστικά συρματοπλέγματα της σκλαβιάς, να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της ειρηνικής συμβίωσης Ε/Κ και Τ/Κ».

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, επιβάλλεται «όλες μαζί ενωμένες οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου να δώσουμε τη μάχη για το καλύτερο της Κύπρου».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «έχουμε μια άρτια στρατιωτική δύναμη που ενισχύει το έργο μας, αμυντικά πάντα διατεταγμένη και οργανωμένη, γιατί το ελληνικό έθνος είναι φιλειρηνικό και ποτέ δεν επέλεγε την επιθετική διάταξη».

    [05] Εκπρόσωπος - Λήδρας - ΗΠΑ

    Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την ανέγερση της γέφυρας παρά την οδό Λήδρας και το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ενήμερη η κυβέρνηση για εμπλοκή και των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι οι θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα παραμένουν οι ίδιες.

    [06] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Οδός Λήδρας

    Παράνομη ενέργεια, η οποία παραβιάζει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου την κατασκευή της γέφυρας από το κατοχικό καθεστώς στην περιοχή της οδού Λήδρας.

    Κατά την επίσκεψη μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας στην περιοχή της οδού Λήδρας, ο κ. Ομήρου είπε ότι η οικοδόμηση της γέφυρας αποτελεί «μια επιδρομική ενέργεια των δυνάμεων κατοχής την οποία ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προσπαθεί, προκαλώντας τη νοημοσύνη μας, να παρουσιάσει και ως κίνηση προς την κατεύθυνση ελεύθερης επικοινωνίας».

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου «στην πραγματικότητα πρόκειται για παράνομη ενέργεια, η οποία παραβιάζει ψηφίσματα του ΣΑ και υπονομεύει το ψήφισμα του ΣΑ του 1974 για εκεχειρία και δημιουργεί κινδύνους αποσταθεροποίησης».

    [07] Δήμος Αμμοχώστου - Υπόθεση Αρέστη - ΕΔΑΔ

    Ο Δημαρχεύων Αμμοχώστου Ανδρέας Σιοπαχάς και το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου χαιρετίζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην προσφυγή της Μύρας Ξενίδη - Αρέστη, η οποία για πρώτη φορά δικαιώνει εκτοπισθέντα και κάτοικο της πόλης της Αμμοχώστου.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Αμμοχώστου θεωρεί ότι η αναγνώριση από το Δικαστήριο της παραβίασης από την Τουρκία του δικαιώματος περιουσίας και κατοικίας της κ. Αρέστη στην Αμμόχωστο συνιστά ουσιαστικά αναγνώριση της παραβίασης των ίδιων δικαιωμάτων όλων των εκτοπισθέντων δημοτών της Αμμοχώστου.

    Θα πρέπει, τονίζει ο κ. Σιοπαχάς, τα θετικά στοιχεία της απόφασης να αξιοποιηθούν ώστε να αρχίσει να πέφτει το τείχος της άρνησης της Τουρκίας για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου.

    Ο Δήμος Αμμοχώστου καλεί την πολιτική ηγεσία, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, όπως με ομοψυχία συνεργαστούν για την περαιτέρω ευτυχή κατάληξη της υπόθεσης Αρέστη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [08] Εκπρόσωπος - Υπουργοί - Προεκλογική εκστρατεία

    Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία δεν συζήτησε το θέμα της συμμετοχής των Υπουργών στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σημείωσε ότι αυτό «είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών».

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έστειλε επιστολή στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ζητώντας από αυτά να του ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους στο θέμα, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν γνωρίζω να έχει αποσταλεί αυτού του είδους η επιστολή».

    [09] 32ο Συνέδριο ΠΟΦΕΝ - Ψηφίσματα

    Το αγωνιστικό μήνυμα ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ νέοι θέλουν και μπορούν να διαφεντεύουν τον τόπο τους και ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι αφέντες στην κοινή τους πατρίδα, στέλλει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) σε διακήρυξή της προς την τ/κ νεολαία, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του 32ου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας.

    Στη διακήρυξή της η ΠΟΦΕΝ σημειώνει πως η όποια προσπάθεια για λύση δεν πρέπει να διέπεται από διαδικασία με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς διαδικασία επιδιαιτησίας.

    ''Η διεθνής κοινότητα, μετά και το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου 2004, θα πρέπει να αναπτύξει το συντομότερο δυνατό νέες πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, μέσα από τις οποίες να αναζητηθούν τρόποι και μηχανισμοί για να διασφαλιστούν οι νόμιμες ανησυχίες της ε/κ πλευράς με όλες τις απαραίτητες ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο λύσης του ΟΗΕ, χωρίς τούτο να σημαίνει την αφαίρεση των δικαιωμάτων από την τ/κ κοινότητα ή τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν'', σημειώνει η ΠΟΦΕΝ.

    [10] Πρόεδρος Βουλής - ΠΟΦΕΝ - 32ο Συνέδριο

    Το φοιτητικό κίνημα της Κύπρου αναβάθμισε τη θέση του στην κοινωνία και πέτυχε πολλές κατακτήσεις, ανέφερε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, κηρύσσοντας την έναρξη του 32ου Συνεδρίου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ).

    «Ενας χρόνος έχει ήδη περάσει από την ιστορική απόφαση της ολοκλήρωσης της ενοποίησης του κυπριακού φοιτητικού κινήματος και νομίζω ότι η αντανάκλαση αυτής της εξέλιξης είναι θετική στη δράση, στις κατακτήσεις, αλλά και στη συνολική εικόνα που εκπέμπει σήμερα το κυπριακό φοιτητικό κίνημα», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι με τη διεκδικητικότητα, τη συνέπεια, την υπευθυνότητα και την ενότητά του, το φοιτητικό κίνημα αναβάθμισε τη θέση και το ρόλο του στην κυπριακή κοινωνία και με όραμα την ελεύθερη πρόσβαση κάθε νέου και νέας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πέτυχε πολλές κατακτήσεις.

    [11] Υπουργικό - Ερευνες - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

    Στη Νομική Υπηρεσία του κράτους θα αποσταλούν οι δύο εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής αναφορικά με την ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς οι ευθύνες που επιρρίπτονται είναι σαφείς και όχι γενικές και αφορούν δημόσιους υπαλλήλους, ιδιώτες συμβούλους και τον εργολάβο του έργου.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου ενημέρωσε το Σώμα για τις δύο εκθέσεις της επιτροπής που υποβλήθηκαν, η μια από τον Πρόεδρο Γιαννάκη Χρυσοστομή και τα μέλη Πανίκο Σταύρου και Κώστα Γεωργαλλίδη και η άλλη από το μέλος Αντη Χριστοφίδη.

    «Οι ευθύνες που κατανέμει η επιτροπή και ο κ. Χριστοφίδης αφορούν εμπλεκόμενους δημόσιους υπαλλήλους και ιδιώτες συμβούλους που συμμετείχαν στο σχεδιασμό και την επίβλεψη του έργου καθώς και στον εργολάβο. Η ευθύνη δεν είναι γενική αλλά προσωποποιείται και συγκεκριμενοποιείται κατά σαφή τρόπο και ως εκ τούτου επιβάλλεται η έναρξη πειθαρχικών ερευνών», είπε ο Εκπρόσωπος.

    [12] Υπουργικό Συμβούλιο - ΚΑ - Σχέδιο - Συντεχνίες - Παράταση

    Παράταση στις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου έδωσε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να απαντήσουν εάν αποδέχονται το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας.

    Σε γραπτή του ανακοίνωση, που ανέγνωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρει ότι ανταποκρινόμενο στην παράκληση των συντεχνιών για σύντομη παράταση προκειμένου να δοθούν οι τελικές τους απαντήσεις αναφορικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρείας, το Σώμα συμφώνησε να επεκταθεί η προθεσμία μέχρι την 30 Δεκεμβρίου.

    Ταυτόχρονα το Υπουργικό μελετά διαζευκτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της εξαγοράς της Eurocypria από την κυβέρνηση.

    Στην ανακοίνωσή του το Σώμα εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση του εθνικού αερομεταφορέα και σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην πληγεί ούτε η οικονομία, ούτε να μείνει η χώρα χωρίς επαρκείς αεροπορικές συγκοινωνίες.

    «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από την αρμόδια υπουργική επιτροπή για τις Κυπριακές Αερογραμμές και επανεξέτασε λεπτομερειακά την ανησυχητική κατάσταση των ΚΑ, η οποία ομολογουμένως έχει φθάσει σε οριακό σημείο. Το Υπουργικό διαπιστώνει ότι απαιτείται η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών ενεργειών για να μην παραμείνει η Κύπρος χωρίς επαρκείς αεροπορικές συγκοινωνίες και να μην πληγεί η κυπριακή οικονομία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [13] Κυπριακές Αερογραμμές - ΑΣΥΣΕΚΑ - Θετική στο σχέδιο

    Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Υπαλλήλων Συγκροτήματος Εταιρειών Κυπριακών Αερογραμμών (ΑΣΥΣΕΚΑ) αποφάσισε να απαντήσει θετικά στο σχέδιο της κυβέρνησης για ανασυγκρότηση της εταιρείας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της συντεχνίας Σίμος Λοϊζου είπε πως η απόφαση λήφθηκε σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και κράτησε τέσσερις ώρες.

    ''Η απόφαση λήφθηκε ύστερα από ψηφοφορία όλων των μελών της συντεχνίας'', είπε ο κ. Λοίζου προσθέτοντας πως ''το 78% αποφάσισε να υποστηρίξει το σχέδιο''.

    Ο κ. Λοίζου σημείωσε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις που θα τεθούν ενώπιον της εταιρείας, και πως θα ζητηθούν διευκρινίσεις.

    Ανέφερε ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει αυτές τις προϋποθέσεις αφού ακόμη, όπως είπε, δεν τέθηκαν ενώπιον της εταιρείας.

    ''Ανακοινώσαμε μόνο στην εταιρεία ότι αποδεχόμαστε το σχέδιο'', είπε.

    [14] Κατεχόμενα - Παιδικό χωριό SOS - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Ενώ εισερχόμαστε στο νέο έτος, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου προσβλέπουν σε επανένωση του νησιού, δήλωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρόναλντ Σλίκερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Παιδικό Χωριό SOS στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

    Ο κ. Σλίκερ και λειτουργοί της πρεσβείας, μαζί με τον Αγιο Βασίλη, πρόσφεραν στα παιδιά δώρα, τα οποία προσφέρθηκαν από τις οικογένειες των εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Σλίκερ δήλωσε ότι χαίρεται που βρέθηκε σε ένα Παιδικό Χωριό SOS για να μοιραστεί με τους άλλους το πνεύμα των εορτών.

    Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι να σκεφτόμαστε για την ευημερία των παιδιών, τις επερχόμενες γενεές.

    Ο κ. Σλίκερ ευχαρίστησε το λαό της Κύπρου για τη φιλοξενία που του προσφέρει και δήλωσε ότι προσβλέπει στο να εργασθεί κατά τα προσεχή τρία χρόνια με όλους για ένα καλύτερο μέλλον.

    [15] Εκπρόσωπος - Πατατοπαραγωγοί

    Την προθυμία της κυβέρνησης να συζητήσει με τους πατατοπαραγωγούς, στα πλαίσια του σχεδίου για την ανάπτυξη της πατατοκαλλιέργειας, επανέλαβε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών και τις συλλήψεις που έγιναν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η αστυνομία είχε προειδοποιήσει ότι θα λάμβανε μέτρα για προστασία των δικαιωμάτων των άλλων πολιτών και διασφάλιση της ομαλής οδικής κυκλοφορίας.

    «Αυτή η ανωμαλία δεν διήρκεσε πολλή ώρα. Υπήρξαν συλλήψεις, είχε δοθεί σχετική προειδοποίηση προς τους πατατοπαραγωγούς ότι θα λαμβάνονταν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και της λειτουργίας της οδικής κυκλοφορίας, έτσι ώστε να μην εμποδίζονται ή επηρεάζονται τα δικαιώματα των άλλων πολιτών», σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει με τους πατατοπαραγωγούς στα πλαίσια του σχεδίου για την ανάπτυξη της πατατοκαλλιέργειας.

    [16] Πατατοπαραγωγοί - Βάσιλας - Απόφαση για πορεία στο Προεδρικό

    Πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Παρασκευή οι πατατοπαραγωγοί.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Νίκος Βάσιλας οι πατατοπαραγωγοί θα συγκεντρωθούν στην είσοδο της Λευκωσίας με τα διπλοκάμπινα αυτοκίνητά τους. Από εκεί θα πορευθούν προς το Προεδρικό Μέγαρο με σκοπό να συναντήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ζητώντας την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός τους για οικονομική βοήθεια.

    Μέχρι την Παρασκευή, όπως ανέφερε ο κ. Βάσιλας, οι πατατοπαραγωγοί με τα τρακτέρ τους θα παραμείνουν στα σημεία όπου είναι τώρα συγκεντρωμένοι, δηλαδή στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας - Ριζοελιάς παρά την έξοδο Αβδελερού και στη γέφυρα των Λειβαδιών.

    ''Ζητούμε την άμεση οικονομική στήριξη για την κακή περυσινή χρονιά, γιατί όσες φορές δοκιμάσαμε να πάμε σε διάλογο μας κοροΐδεψαν'', είπε ο κ. Βάσιλας. Για τα υπόλοιπα ζητήματα που τους απασχολούν, πρόσθεσε, θα αναμένουν την προώθησή τους με το εθνικό σχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί αργότερα.

    ''Μεθαύριο Παρασκευή'', είπε ο κ. Βάσιλας, ''θα συγκεντρωθούμε με τα διπλοκάμπινά μας στη λωρίδα ασφαλείας εκεί όπου είναι το ΓΣΠ και από εκεί θα πορευθούμε όλοι μαζί προς το Προεδρικό Μέγαρο, για να ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο''.

    [17] Πρόεδρος Βουλής - Κατεχόμενα - Καζίνα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι στην Κύπρο ευδοκιμούν οι τζογαδόροι, οι οποίοι διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα και πηγαίνουν στα καζίνα, κάτι που πρέπει να προβληματίσει αυτούς που υποστηρίζουν το άνοιγμα καζίνων και στις ελεύθερες περιοχές, όπως ανέφερε.

    Σε δηλώσεις πριν την έναρξη του συνεδρίου της ΠΟΦΕΝ, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε παρατραβηγμένη την εκτίμηση ότι πολλοί Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα κατά τις μέρες των Χριστουγέννων, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί Ε/Κ επιλέγουν να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα και να παίζουν ψηλά ποσά στα καζίνα ενισχύοντας οικονομικά το κατοχικό καθεστώς.

    Φέτος τα Χριστούγεννα, είπε, μετέβησαν πολύ λιγότεροι Ε/Κ στα κατεχόμενα σε σχέση με πέρσι.

    «Οι τζογαδόροι και οι κουμαρτζήδες στην Κύπρο, δυστυχώς, ευδοκιμούν, είναι αυτοί βασικά που διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα μέσα στα καζίνα και αυτό είναι λυπηρό», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: ''το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει εκείνους που θέλουν να κάνουν καζίνα και στις ελεύθερες περιοχές».

    [18] ΡΙΚ - Αθλητική Υπηρεσία - Εκδήλωση

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η ετήσια εορταστική εκδήλωση της Αθλητικής Υπηρεσίας του ΡΙΚ, στη διάρκεια της οποίας βραβεύθηκαν οι άριστοι αθλητές, ομάδες και αθλητικές προσωπικότητες της χρονιάς που πέρασε.

    Η Αθλητική Υπηρεσία τίμησε τους Μάρκο Παγδατή, Κυριάκο Ιωάννου, Γιώργο Αχιλλέως, Αντώνη Νικολαίδη, Αντρέα ΚαρIόλου, Αννα Φοιτίδου, Ελένη Αρτυματά, Ευτύχιο Ελληνα, Λούκα Σόσιν και Κώστα Ταλιάνο.

    Τιμήθηκαν επίσης οι καλαθοσφαιρικές ομάδες της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ, οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Διγενή Μόρφου, της Ανόρθωσης και της ομάδας νέων της ΑΕΛ.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε ακόμα η εθνική ομάδα καλαθόσφαιρας της Ελλάδας.

    [19] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα Ανδρών - 10η Αγωνιστική

    Νικήτρια με 72 - 59 πόντους αναδείχθηκε χθες βράδυ στο κλειστό ''Ελευθερία'' της Λευκωσίας η ομάδα του ΑΠΟΕΛ επί της ΕΘΑ, επιτυγχάνοντας έτσι την 5η φετινή νίκη της στο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών α΄ κατηγορίας.

    Στο άλλο χθεσινοβραδυνό παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής του κυπριακού πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας, η ΑΕΛ νίκησε στο γήπεδο ''Ν. Σολομωνίδης'' στη Λεμεσό την ΑΕΚ με 96 - 89 πόντους.

    Η 10η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τα παιχνίδια ΕΝΑΔ - Απόλλωνα στο γήπεδο Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία και Ομόνοιας - Κεραυνού στην Αίθουσα ''Ελευθερία'', επίσης στη Λευκωσία. Αμφότεροι οι αγώνες αρχίζουν στις 7 το βράδυ.

    [20] Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Αμελητέες απώλειες σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τον αυξημένο όγκο συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στο 1,1 εκατομμύριο λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,04% και έκλεισε στις 1.681,58 μονάδες. Αντίθετα, κέρδη κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ο οποίος έκλεισε στις 108,62 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 0,42%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,1 εκατομμύριο λίρες, με την μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 37% του τζίρου.

    Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Δείκτης FTSE/CySE 20.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 December 2005 - 15:23:11 UTC