Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδία - Επαφές
  • [02] Υπουργείο Εξωτερικών Ινδίας - Επίσκεψη Προέδρου Παπαδόπουλου
  • [03] Οικονομικών
  • [04] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Αρμενίας - Κύπρος - Επίσκεψη - Μνημόνιο
  • [05] Μητροπολίτης Πάφου - Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου
  • [06] Ιεράρχες - Αρχιεπισκοπικές εκλογές - Υπόμνημα
  • [07] Υπουργός Δικαιοσύνης - Αστυνομική βία - Εκθεση Επιτρόπου
  • [08] Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου - Ξυλοδαρμός - Καταδίκη
  • [09] Υπουργός Δικαιοσύνης - Συνέδριο - Παραβατικότητα
  • [10] Κοινοδικαίου
  • [11] Υπουργός Συγκοινωνιών - Διαχείριση αεροδρομίων
  • [12] Υπουργείο Συγκοινωνιών - CTC ARI Airports - Υπάλληλοι αδασμολογήτων
  • [13] Κύπρος - Γαλλία - Νεολαία - Συμφωνία
  • [14] Ρωσία - Κυπριακά κρασιά
  • [15] Πετόσφαιρα - Κύπελλο Κύπρου - Διόνυσος και Ομόνοια στον τελικό
  • [16] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [17] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [18] Λεμεσός - ΓΓ ΑΚΕΛ - Ιδρυμα Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών
  • [19] Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [20] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τιμή ρεύματος
  • [21] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου Τιμές πετρελαίου
  • [22] ΔΗΣΥ - Παπαπολυβίου - Χριστοφόρου - Μητρογονία
  • [23] Στέλλα Κυριακίδου - Δηλώσεις - Κροτίδες
  • [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΚΟΑ - Κυπριακό
  • [25] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα
  • [26] ΑΗΚ - ΚΣ ΕΔΕΚ - Συνάντηση
  • [27] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Εκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως
  • [28] Ελεύθεροι Πολίτες - Εκστρατεία κατά των ναρκωτικών ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 12/04/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδία - Επαφές

    Ευγνωμοσύνη για τη συνεχή στήριξη που παρέχει η Ινδία στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για δικαίωση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο της Ινδίας, από τον Πρόεδρο της χώρας Δρα Αμπντούλ Καλάμ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, εξέφρασε ακόμη την υποστήριξη της Κύπρου στην αίτηση της Ινδίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ''Η παρουσία και η προσφορά της Ινδίας στον ΟΗΕ, την καθιστά δικαιολογημένα κατάλληλη για να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μόνο σε μια ερώτηση της κρατικής ινδικής τηλεόρασης.

    Χαρακτήρισε επίσης την επίσκεψή του στην Ινδία, ως μια επίσκεψη τιμής και σεβασμού και σημείωσε ότι πάντοτε οι δύο χώρες είχαν πολύ στενές διμερείς σχέσεις.

    ''Είμαστε ευγνώμονες προς την Ινδία για την στήριξή της στο δίκαιο αγώνα μας. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να βρίσκομαι εδώ'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής υποδοχής, ακούστηκαν 21 χαιρετιστήριες βολές, τιμητική φρουρά απέδωσε τιμές ενώ έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Κύπρου και Ινδίας.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η επίσημη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, θα επισκεφθούν το χώρο όπου αποτεφρώθηκε ο δολοφονηθείς το 1948 Μαχάτμα Γκάντι, εθνικός ηγέτης της Ινδίας και πρωταγωνιστής στην ανάκτηση της ανεξαρτησίας των Ινδιών από τους Βρετανούς. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Γκάντι και θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών.

    Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας Μπαϊρόν Σινχ Σεκχαβάτ, τον Πρωθυπουργό Δρα Μανμοχάν Σινχ και τον Υπουργό Εξωτερικών Αναντ Σάρμα. Αργότερα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί τη Σόνια Γκάντι, Πρόεδρο του Κόμματος του Κογκρέσου και χήρα του δολοφονηθέντος Πρωθυπουργού Ρατζίφ Γκάντι. Αλλα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και διεθνή ζητήματα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα εργασίας με αντιπροσώπους εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων της Ινδίας και της Κύπρου.

    Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ινδό Πρόεδρο και αργότερα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ιδίου και της επίσημης κυπριακής αντιπροσωπείας ο Ινδός Πρόεδρος.

    [02] Υπουργείο Εξωτερικών Ινδίας - Επίσκεψη Προέδρου Παπαδόπουλου

    Το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ινδία ''θα ενδυναμώσει και θα εντείνει τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Σε επίσημο ανακοινωθέν με την ευκαιρία της εκεί επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Παπαδόπουλου που πραγματοποιείται από χθες μέχρι τις 16 Απριλίου 2006, το ινδικό Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι ''η Ινδία σταθερά υποστήριξε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Η Ινδία'', προστίθεται στο ανακοινωθέν, ''ελπίζει πως μια δίκαιη και διαρκής λύση θα εξευρεθεί στο κυπριακό πρόβλημα, συμφώνως προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις προσδοκίες του κυπριακού λαού''.

    Υπ. Οικονομικών - ECOFIN - Συνάντηση Ευρωπαίων & Ασιατών Υπ.

    [03] Οικονομικών

    Η Κύπρος διαφωνεί με την εναρμόνιση της εταιρικής φορολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Την διαφωνία της Κύπρου διατύπωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για Οικονομικά και Δημοσιονομικά Θέματα (ECOFIN) που διοργανώθηκε από την Αυστριακή Προεδρία στη Βιέννη στις 7 - 8 Απριλίου, 2006.

    Ακολούθως έλαβε μέρος στην καθιερωμένη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών και των Ασιατών ομολόγων τους, η οποία διοργανώθηκε επίσης στη Βιέννη στις 8 - 9 Απριλίου, 2006.

    Στη συνάντηση του ECOFIN συζητήθηκαν η εναρμόνιση της φορολογικής βάσης της φορολογίας των επιχειρήσεων και η φορολόγηση των μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων, οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, η σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών και η παγκοσμιοποίηση.

    [04] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Αρμενίας - Κύπρος - Επίσκεψη - Μνημόνιο

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, από τις 12 μέχρι τις 13 Απριλίου, θα πραγματοποιήσει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Αρμενίας Tigran Sargsyan, ύστερα από πρόσκληση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, κύριος σκοπός της επίσκεψης του κ. Sargsyan είναι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, το οποίο αναμένεται ότι θα αναπτύξει και θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών στον τραπεζικό και τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.

    [05] Μητροπολίτης Πάφου - Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου

    Η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου απέστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία τον ενημερώνει για τη σημερινή της απόφαση να μεταβούν στη Διευρυμένη Σύνοδο της Γενεύης, που θα εξετάσει το θέμα της κενώσεως ή μη του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου στις 17 και στις 18 Μαϊου, όλα τα μέλη της, εκτός από τους Χωρεπισκόπους Σαλαμίνος Βαρνάβα και Αρσινόης Γεώργιο, είπε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    ''Θεωρήσαμε ότι ήταν ορθό και πρέπον δύο μέλη της Ιεράς Συνόδου να παραμείνουν στην Κύπρο, αλλά να εξουσιοδοτήσουν δύο αδελφούς να μεταφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις, και την ψήφο τους, ούτως ώστε η Σύνοδος της Κύπρου να είναι παρούσα και να ψηφίσουν και οι εννέα και όχι οι επτά'', πρόσθεσε.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ανέφερε ότι οι δύο Χωρεπίσκοποι, προτού αναχωρήσουν για τη Γενεύη τ' άλλα μέλη της Συνόδου, θα εξουσιοδοτήσουν δύο μέλη της Συνόδου για να μεταφέρουν την άποψη και την ψήφο τους.

    [06] Ιεράρχες - Αρχιεπισκοπικές εκλογές - Υπόμνημα

    Ο αποκλεισμός των Χωρεπισκόπων και Επισκόπων από τη Διευρυμένη Σύνοδο της Ελβετίας θα συνεπαγόταν αυτόματα την ανατροπή όλων των μέχρι τώρα έργων και πράξεων της Ιεράς Συνόδου «πράγμα το οποίο σημαίνει αυτοαναίρεση της ίδιας της Συνόδου και αντίφαση αυτής δι όσα λέγει ή πράττει», αναφέρουν σε υπόμνημά τους προς την Ιερά Σύνοδο ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    Οι τρεις Ιεράρχες, στο υπόμνημά τους, το οποίο υποβλήθηκε χθες στην Ιερά Σύνοδο, εισηγούνται τη σύσταση ειδικής Συνοδικής Επιτροπής για την ομαλή διεξαγωγή των αρχιεπισκοπικών εκλογών, την οποία θα απαρτίζουν ιεράρχες που δεν εκδήλωσαν πρόθεση για διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου, συνεπικουρούμενοι από λαϊκούς.

    [07] Υπουργός Δικαιοσύνης - Αστυνομική βία - Εκθεση Επιτρόπου

    Την πλήρη συμφωνία του με τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το περιστατικό άσκησης αστυνομικής βίας τον περασμένο Δεκέμβριο εις βάρος δύο νεαρών εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία της Αστυνομίας και ο ίδιος θα κάνουν ό,τι μπορούν για υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός επιβεβαίωσε τα όσα είπε χθες η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου για το ότι συζήτησαν για το περιστατικό αυτό.

    Οπως είπε, στις 28 Φεβρουαρίου 2006 είχε παραθέσει γεύμα γνωριμίας στην κ. Νικολάου και στον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας και εκεί έλαβε γνώση για την ύπαρξη της ταινίας με τον ξυλοδαρμό των δύο νεαρών, όμως δεν είδε την ταινία, γιατί αυτή αποτελούσε ανακριτικό υλικό.

    Ο κ. Θεοδώρου δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για τα όσα αναφέρει η κ. Νικολάου για όμοιες καταθέσεις αστυνομικών που εμπλέκονται στο επεισόδιο και ότι θα τους απασχολήσει πάρα πολύ σοβαρά και όχι μόνον το ενδεχόμενο συγκάλυψης μεταξύ των κατωτέρων μελών της Αστυνομίας, αλλά και το ενδεχόμενο συγκάλυψης από ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας.

    [08] Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου - Ξυλοδαρμός - Καταδίκη

    Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, με αφορμή τον ξυλοδαρμό των δύο φοιτητών από μέλη της Αστυνομίας, καθώς επίσης και τις συνεχείς καθημερινές αντιδράσεις και δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καταδικάζει τέτοιας μορφής επεισόδια καθώς και την οποιαδήποτε υπέρβαση του νόμιμου εντεταλμένου καθήκοντος και της αποστολής τους.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου αναφέρει ότι «είναι λογικό και ορθό ένα τέτοιο θλιβερό επεισόδιο να τυγχάνει της ευρείας δημοσιότητας, θα πρέπει όμως να καταλαγιάσουν οι δηλώσεις και να αφεθεί ο ποινικός ανακριτής που ορίστηκε να ολοκληρώσει το έργο του, διαφορετικά αντί να διορθώσουμε την κατάσταση, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να πλήττεται και να υπονομεύεται το κύρος, η αξιοπιστία και κυρίως η εμπιστοσύνη του κάθε πολίτη προς την Αστυνομία, με τραγικά επακόλουθα τη χαλάρωση της κυπριακής αστυνομίας».

    [09] Υπουργός Δικαιοσύνης - Συνέδριο - Παραβατικότητα

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι «είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ενώ οι επίσημες στατιστικές καταδεικνύουν μια σημαντική μείωση του εγκλήματος, ταυτόχρονα σημειώνεται μια ανησυχητική αύξηση της νεανικής παραβατικότητας, γεγονός που απασχολεί έντονα τους ειδικούς επιστήμονες, το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία».

    Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο του Δήμου Λατσιών «Κοινότητες που Νοιάζονται», ο κ. Θεοδώρου διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία της νεολαίας μας και γενικότερα της κοινωνίας, για αυτό έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητες της την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας».

    Βρετανίδα Υφ. Συνταγματικών Υποθέσεων - Υπ. Δικαιοσύνης - Χώρες

    [10] Κοινοδικαίου

    Την ιδέα σύστασης Ομίλου χωρών Κοινοδικαίου εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζήτησαν σε συνάντησή τους η Υφυπουργός Συνταγματικών Υποθέσεων της Μεγάλης Βρετανίας Βαρόνη Αστον και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία, στόχος της ομάδας αυτής θα είναι η άσκηση επιρροής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων προετοιμασίας των διαφόρων κοινοτικών νομοθεσιών, ούτως ώστε τα τελικά κείμενα να συνάδουν με τα νομικά συστήματα των χωρών που θα αποτελούν τον όμιλο.

    Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση «Κοινοδίκαιο εντός της ΕΕ εφαρμόζουν σήμερα η Βρετανία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Μάλτα».

    [11] Υπουργός Συγκοινωνιών - Διαχείριση αεροδρομίων

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου δήλωσε πως σε ένα περίπου μήνα θα ολοκληρωθούν οι εναπομείνασες διαδικασίες για την έναρξη της διαχείρισης των αεροδρομίων από τον στρατηγικό επενδυτή, προσθέτοντας πως τα έργα δεν θα είναι απλή αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, ο κ. Θράσου είπε πως ''στόχος είναι σε ένα περίπου μήνα από σήμερα να ολοκληρωθούν οι εναπομείνασες διαδικασίες και να μπορέσει μέσα στο Μάιο ο στρατηγικός επενδυτής να ξεκινήσει τη διαχείριση μέσα στα αεροδρόμια''.

    Περαιτέρω σημείωσε ότι τα έργα δεν θα είναι απλή αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων και πως θα ανεγερθούν νέα κτίρια της τάξεως των 95 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

    [12] Υπουργείο Συγκοινωνιών - CTC ARI Airports - Υπάλληλοι αδασμολογήτων

    Υπογράφτηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου, συμφωνία μεταξύ της εταιρείας CTC ARI Airports Ltd και των Συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ για την εργοδότηση από την εταιρεία των 170 από τους 212 υπαλλήλους των καταστημάτων αδασμολόγητων ειδών στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, όταν ζητήθηκαν οι προσφορές για την ανάπτυξη των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου τον Ιούλιο του 2002, δεν περιλαμβανόταν στα έγγραφα προσφορών οποιαδήποτε πρόνοια για τη διασφάλιση της εργασίας των ωρομίσθιων υπαλλήλων που εργάζονταν στα καταστήματα αδασμολόγητων ειδών.

    [13] Κύπρος - Γαλλία - Νεολαία - Συμφωνία

    Κοινή διακήρυξη συνεργασίας υπέγραψαν στη Λευκωσία Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και Υπουργείο Νεολαίας, Αθλητισμού και Κοινοτικής Ζωής της Γαλλίας.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η γαλλική αντιπροσωπεία, είχε συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, με το οποίο αντηλλάγησαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τα προγράμματα που αναπτύσσει η κάθε υπηρεσία, αλλά και για τους τρόπους ανάπτυξης συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα νεολαίας.

    Η γαλλική αντιπροσωπεία αποτελείτο από το Διευθυντή Νεολαίας Etienne Madranges, την αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις Solange Fourcoux και τον Αντιπρόσωπο Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας Ανω Νορμανδίας David Durand.

    Η κοινή διακήρυξη συνεργασίας υπογράφηκε από τον Etienne Madranges και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Κυριάκο Θεοδότου.

    [14] Ρωσία - Κυπριακά κρασιά

    Σε χρυσή ευκαιρία για την εξαγωγή κυπριακών κρασιών στη Ρωσία θα μπορούσε να εξελιχθεί το κενό που δημιουργείται στη ρωσική αγορά ύστερα από οδηγία της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας ζωικού και φυτικού ελέγχου τον περασμένο μήνα που καλεί τους εισαγωγείς οίνου από τη Γεωργία και τη Μολδαβία να αποσύρουν από την αγορά όλα τους τα αποθέματα

    Και αυτό καθότι σε 13,4 % των δειγμάτων που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις από τις προδιαγραφές, αλλά και υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, θειικό οξύ και παρασιτοκτόνα. Ειδικά στα δείγματα που λήφθηκαν στη Μόσχα τα ποσοστά ακαταλληλότητας ήταν 47,2% για τα μολδαβικά και 59,2 % για τα γεωργιανά κρασιά.

    «Υπήρχε ήδη μεγάλο περιθώριο για την προώθηση κυπριακού οίνου στη ρωσική αγορά και τώρα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο», εκτιμά με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Αντώνης Χριστοδουλίδης, έως πρόσφατα εμπορικός σύμβουλος της πρεσβείας της Δημοκρατίας στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι «και η ποιότητά μας είναι πολύ καλή και οι τιμές αρκετά ανταγωνιστικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπορούσαν αμέσως και χωρίς προετοιμασία να συμβούν θαύματα».

    [15] Πετόσφαιρα - Κύπελλο Κύπρου - Διόνυσος και Ομόνοια στον τελικό

    Στον τελικό του Κυπέλλου Πετόσφαιρας Ανδρών Κύπρου, που θα διεξαχθεί μεθαύριο Παρασκευή στο γήπεδο ''Αφροδίτη'' στην Πάφο, προκρίθηκε ο Διόνυσος Στρουμπίου που νίκησε χθες βράδυ στο δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης τον ΑΠΟΕΛ με 3- 1 σετ (26 - 24, 22 - 25, 25 - 19 και 25 - 20).

    Αντίπαλος του Διόνυσου στον τελικό, που θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ) θα είναι η Ομόνοια, η οποία κέρδισε προχθές τον Παφιακό στον άλλο ημιτελικό της διοργάνωσης με 3 - 2 σετ (15 - 25, 25 - 23, 20 - 25, 25 - 23 και 15 - 13).

    [16] Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Ανοδικά, για τέταρτη στη σειρά συνάντηση, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τις μετοχές των Τραπεζών της Λαϊκής και της Ελληνικής να αποτελούν τον κινητήριο μοχλό ανόδου της αγοράς και να καταγράφουν κέρδη τέσσερα και τρία σεντ αντίστοιχα. Με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να παραμένει αμετάβλητη στις τέσσερις λίρες, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,51% και έκλεισε σε μια από τις υψηλότερες τιμές της ημέρας, στις 2.556,5 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης συνάντησης παρουσίασε το επενδυτικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 3,9 εκατομμύρια λίρες.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,5% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 869,36 μονάδες.

    [17] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [18] Λεμεσός - ΓΓ ΑΚΕΛ - Ιδρυμα Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών

    Το Ιδρυμα του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στη Λεμεσό επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, όπου ενημερώθηκε από τους γονείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ιδρυμα και συνομίλησε με τα παιδιά.

    Ο κ. Χριστόφιας παρέδωσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ επιταγή ύψους 5.000 λιρών και υπενθύμισε ότι σημαντικό κονδύλι από τα χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος θα δοθεί σε ευαγή ιδρύματα.

    Είπε ακόμη ότι ο ίδιος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για αύξηση της οικονομικής βοήθειας της πολιτείας και πρόσθεσε πως τόσο ο ίδιος όσο και το ΑΚΕΛ δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε ανθρωπιστικά θέματα και ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.

    [19] Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Στη διαπίστωση ότι ''φαίνεται να υπάρχουν κάποιες νέες τοποθετήσεις'' εκ μέρους των ΗΠΑ στο Κυπριακό προέβη σε δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, μετά το πέρας συνάντησης που είχε στα γραφεία της εφημερίδας ''Χαραυγή'' στη Λευκωσία με τον Αμερικανό Πρεσβευτή Ρόναλντ Σλίκερ.

    ''Φαίνεται'', δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, ''να υπάρχει η συγκυρία και η δυνατότητα για να κάνουμε μια νέα αρχή στην κοινή προσπάθεια να λύσουμε τελικά το κυπριακό πρόβλημα''.

    Ο κ. Σλίκερ ανέφερε ότι προσβλέπει στο να συναντήσει και άλλους πολιτικούς ηγέτες από άλλα κόμματα επίσης και στο να εργασθεί μαζί τους, αναζητώντας τρόπο για πρόοδο στο Κυπριακό με στόχο την επανένωση του νησιού, αλλά και τρόπους προώθησης άλλων διμερών ζητημάτων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.

    ''Με χαρά έχουμε συναντηθεί με τον Πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών και με χαρά να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν κάποιες νέες τοποθετήσεις'', είπε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κατσουρίδης.

    [20] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τιμή ρεύματος

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης «να προχωρήσει επιτέλους σε μείωση της τιμής του ρεύματος για τις πολύτεκνες και δυσπραγούσες οικογένειες», σημειώνοντας πως η σθεναρή στάση και η εποικοδομητική κριτική της αντιπολίτευσης υποχρέωσαν τους κυβερνώντες σε ευαισθητοποίηση.

    «Θεωρούμε πως τα εξαγγελθέντα μέτρα είναι το πρώτο θετικό βήμα, χρειάζονται παρά ταύτα περισσότερα και πιο ουσιαστικά προκειμένου να ανακουφιστούν όλες οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σαν αποτέλεσμα της ακρίβειας και της καθήλωσης των εισοδημάτων τους», είπε.

    [21] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου Τιμές πετρελαίου

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι δυστυχώς η έκτη ακριβότερη χώρα της Ευρώπης όσον αφορά τη λιανική τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ η τιμή είναι 10% πάνω από το μέσο όρο λιανικής πώλησης στην Ευρώπη, προσθέτοντας πως εάν κάποιος υπολογίσει και την επιπρόσθετη αύξηση των 3 σεντ στις αρχές Απριλίου, η Κύπρος έχει 18% πιο ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης από ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης.

    Οσον αφορά την αμόλυβδη βενζίνη, η Κύπρος είναι η 5η ακριβότερη μεταξύ των 25 της ΕΕ χωρίς τους φόρους και 7.25% πάνω από το μέσο όρο στην Ευρώπη, είπε ο κ. Νεοφύτου, και πρόσθεσε πως όλα τα πιο πάνω πρέπει να συγκριθούν και με την αγοραστική δύναμη του Κυπρίου που είναι στο 83.8% της μέσης αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων πολιτών.

    [22] ΔΗΣΥ - Παπαπολυβίου - Χριστοφόρου - Μητρογονία

    ''Οταν ένας άνδρας Ε/Κ πρόσφυγας παντρευτεί με αλλοδαπή, τα παιδιά του είναι πρόσφυγες, όταν μια γυναίκα Ε/Κ πρόσφυγας παντρευτεί με έναν Κύπριο μη πρόσφυγα, τα παιδιά τους δεν είναι πρόσφυγες'', ανέφερε σήμερα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαπολυβίου.

    Ο κ. Παπαπολυβίου προέβη στη δήλωση αυτή για να καταδείξει το μέγεθος της αδικίας που υπάρχει, την ώρα που γίνεται λόγος για ισότητα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον συνάδελφό του Λευτέρη Χριστοφόρου για το θέμα της μητρογονίας, κατά την οποία διαβεβαίωσαν ότι το κόμμα θα επιμείνει και θα επαναφέρει το θέμα στην επόμενη Βουλή.

    [23] Στέλλα Κυριακίδου - Δηλώσεις - Κροτίδες

    Η υποψήφια βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Στέλλα Κυριακίδου απηύθυνε έκκληση στους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να πειραματίζονται με κροτίδες, να μην δίνουν εκείνοι το κακό παράδειγμα και να συνεργάζονται με τη γραμμή του πολίτη για καλύτερη συνεργασία και αποφυγή τέτοιου είδους ατυχημάτων.

    Σε δηλώσεις της στο ΔΗΣΥ, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως ήδη φέτος είχαμε τρεις τραυματισμούς εφήβων ένας εκ των οποίων υπέστη ακρωτηριασμό.

    Είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον 8 με 10 παιδιά και έφηβοι και 60 άτομα στο σύνολό τους έχουν ακρωτηριαστεί και τραυματιστεί σοβαρά εξαιτίας του επικίνδυνου παιχνιδιού των κροτίδων.

    [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΚΟΑ - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε πως η καθυστέρηση της τουρκικής πλευράς να απαντήσει σε όσα συμφωνήθηκαν στο Παρίσι, ''δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις, πόσο έτοιμη είναι για έναν ουσιαστικό διάλογο ή αν είναι καθόλου διατεθειμένη να δώσει οτιδήποτε από αυτά που της έδωσαν απλόχερα στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας''.

    ''Αυτό ας το δουν και οι ξένοι, που ελπίζω το κατανοούν, αλλά κυρίως να το δουν οι δικοί μας εδώ στην Κύπρο'', πρόσθεσε.

    Σε δηλώσεις μετά από επίσκεψη στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και σε παρατήρηση ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί όπως συζητηθούν θέματα χαμηλής πολιτικής στις τεχνικές επιτροπές, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι κατανοεί την Τουρκία γιατί το θέλει αφού ''δεν θέλει πραγματικά λύση ούτε και θέλει να ξεφύγουμε από το σχέδιο Ανάν που απέρριψε ο λαός''.

    [25] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα

    Υπέρ της αύξησης του αφορολόγητου ποσού από 10.000 λίρες στις 12.000 τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Καϊμακλί, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης νέων μέτρων στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην ανάγκη εισαγωγής μέτρων, όπως την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, όπως του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας και την εισαγωγή νέων επιδομάτων, επέκτασης επιδομάτων και ωφελημάτων πολύτεκνων και πενταμελών οικογενειών και τιμολογιακής πολιτικής ρεύματος και νερού, με βάση οικογενειακά και εισοδηματικά κριτήρια.

    [26] ΑΗΚ - ΚΣ ΕΔΕΚ - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου επεσήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα παρέχει ταχύτητα και ευελιξία στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή της.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συναντήσης που είχαν αντιπροσωπεία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, με επικεφαλής τον κ. Ομήρου και το Διοικητικό Συμβούλιο και τη διεύθυνση της ΑΗΚ, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη νέα διατίμηση της ΑΗΚ, που αφορά τους πολύτεκνους και τις δυσπραγούσες οικογένειες.

    [27] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Εκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την αγωνία του κόμματος του ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα παραπέμπει δυστυχώς τη λύση του Κυπριακού σε βάθος χρόνου με αποτέλεσμα η τουρκική πλευρά να εκμεταλλεύεται το γεγονός και να δημιουργεί νέα τετελεσμένα γεγονότα στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη, είπε πως ''στην πορεία θα είναι πολύ πιο δύσκολα, αναστρέψιμα τα γεγονότα, κάτι το οποίο θα προκαλεί σίγουρα και επιπρόσθετες δυσκολίες στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού''.

    Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης του με τον κ. Ανδρουλάκη τού διατύπωσε τη θέση ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η ε/κ πλευρά να αναλάβει επιτέλους την πρωτοβουλία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει τελειώσει εδώ και δύο χρόνια, είπε, θέτοντας ερωτήματα όπως: ''Τί κάνουμε αυτά τα δύο χρόνια; Ζήτησαν οι συγκυβερνώντες ένα βροντερό όχι από τον κυπριακό λαό. Το πήραν. Πώς το διαχειρίστηκαν; Ποια είναι η στρατηγική μας; Ποια είναι η εκτίμηση τους ως προς το πού βαδίζουν τα πράγματα;''

    ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Εκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως - Ανεργία νέων ------------------------------------------------------------------- Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ανέμενε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ''αντί να κρατεί τη στάση της αναμονής'' στο θέμα του ξυλοδαρμού των δύο πολιτών από μέλη της Αστυνομίας, ''να κατανείμει με θάρρος και παρρησία τις πολιτικές ευθύνες εκεί που υπάρχουν'', δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο για το θέμα της ανεργίας των νέων, ο κ. Περδίκης είπε ότι από την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για το θέμα ''φαίνεται καθαρά ότι προκύπτουν θεσμικά ζητήματα και κενά στην Αστυνομία που αναπαράγουν τέτοια φαινόμενα'', προσθέτοντας ότι ''αυτή η ύπαρξη των θεσμικών προβλημάτων αντανακλάται στις λεγόμενες πολιτικές ευθύνες του πολιτικού προϊστάμενου της Αστυνομίας''.

    [28] Ελεύθεροι Πολίτες - Εκστρατεία κατά των ναρκωτικών

    Το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών σε δημοσιογραφική διάσκεψη ανακοίνωσε την έναρξη το ερχόμενο Σαββάτο, 15 Απριλίου, εκστρατείας ενημέρωσης εναντίον των ναρκωτικών που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαϊου.

    Οπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Χρίστης Ενωτιάδης, της σημερινής διάσκεψης Τύπου θα ακολουθήσουν και άλλες, στις οποίες θα ανακοινωθούν οι προγραμματικές θέσεις των Ελευθέρων Πολιτών στα θέματα Υγείας, Πολιτισμού, Γυναίκας και Νεολαίας, και της Οικονομίας.

    Ο κ. Ενωτιάδης είπε ότι το Κίνημα, ιεραρχώντας τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, έκρινε πως το θέμα των ναρκωτικών είναι από τα κεφαλαιώδη προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία και η πολιτεία, προσθέτοντας πως μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΚΑΝ, γίνεται η μεγαλύτερη μεταφορά ναρκωτικών που έγινε ποτέ στις ελεύθερες περιοχές.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 April 2006 - 14:23:10 UTC