Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - CIA - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
  • [04] ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εχθρική ενέργεια, χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τα προβλήματα που προβάλλει η Τουρκία στη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία προβαίνει σε διαμαρτυρίες καλώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να εφαρμόσει τη σχετική παράγραφο του διαπραγματευτικού πλαισίου Τουρκίας - ΕΕ για τη συμμετοχή των κρατών - μελών της Ενωσης σε διεθνείς οργανισμούς.

    Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κήρυξη της έναρξης του παγκύπριου εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε για το πώς αντιμετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία αναφορικά με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς.

    ``Οπως πάντα, με τις διαμαρτυρίες μας και καλώντας την ΕΕ να εφαρμόσει τη σχετική πρόνοια του διαπραγματευτικού πλαισίου στην παράγραφο που καλεί την Τουρκία να πάψει να προβαίνει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες προς την Κυπριακή Δημοκρατία``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

    Εκπληξη προκαλεί η ενέργεια των Βρετανών να κατακρατήσουν οπλικό σύστημα της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν γίνει διάφορες παραστάσεις.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η κατακράτηση από τη Βρετανία οπλικού συστήματος που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και το οποίο δεν είναι βρετανικής προέλευσης συνιστά εχθρική ενέργεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ``είναι μια ενέργεια που εξέπληξε``.

    "Εχουν γίνει διάφορες παραστάσεις``, ανέφερε.

    ``Αρχικά είχαμε, πιστεύω, κάποια ανταπόκριση. Δεν ξέρω μετά από τα δημοσιεύματα αν θα αλλάξει στάση`` το Λονδίνο, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - CIA - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

    Σενάριο επιστημονικής φαντασίας που καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, χθεσινό δημοσίευμα το οποίο προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση εισπράττει από τη CIA εκατομμύρια δολάρια, ως αντιπαροχή για τη λειτουργία του αμερικανικού ραδιοσταθμού στη Μακεδονίτισσα, τα οποία καταλήγουν σε μυστικούς λογαριασμούς.

    «Πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας με αλχημιστικές πράξεις αλλά και αυθαίρετους συλλογισμούς και συμπεράσματα. Θα έλεγα ότι είναι προϊόν μιας δημοσιογραφίας που διατρέχεται από το σύνδρομο της συνομωσίας. Ο,τι εισπράττει η κυβέρνηση και ό,τι δαπανά η εκάστοτε κυβέρνηση φαίνεται στους προϋπολογισμούς του κράτους», τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Πολίτης» της Κυριακής, ο κ. Λιλλήκας είπε «εάν διαβάσει κάποιος το κείμενο καταλήγει σε συνωμοτικά σενάρια. Το κείμενο επινόησε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για να παίρνει λεφτά από τις ΗΠΑ, να σταματήσει να κάνει διάφορα πράγματα κτλ» και διερωτήθηκε «αυτά δεν είναι σενάρια συνωμοσίας;»

    «Ολα τα έσοδα του κράτους κατατίθενται στο πάγιο ταμείο εκτός και εάν υπάρχει ειδική νομοθεσία όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προβλέπει τη σύσταση ταμείου. Δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια σε αυτή την κυβέρνηση και ούτε δαπανάται οποιοδήποτε ποσό εάν δεν υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός από τη Βουλή. Και πιστεύω ότι ούτε σε άλλες κυβερνήσεις υπήρχαν μυστικά κονδύλια», πρόσθεσε.

    Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας πως εκείνο που διερευνάται μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους είναι οι συμφωνίες που κατά καιρούς έγιναν με αμερικανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Κύπρο.

    «Υπήρξε συμφωνία από το 1968 μέχρι το 1978 με ένα συγκεκριμένο ποσό αλλά δεν μπορεί να εξακριβωθεί σήμερα εάν έχει εισπραχθεί ή όχι από το κράτος. Υπάρχει μια δεύτερη συμφωνία από το 1978 μέχρι το 1997. Από το 1997 μέχρι το 2002 υπάρχει ένα κενό μετά από καταγγελία της συμφωνίας εκ μέρους των ΗΠΑ και φαίνεται να μην υπάρχουν δεσμεύσεις εκ μέρους των ΗΠΑ. Υπάρχει και μια άλλη συμφωνία που υπογράφηκε το 2002 μέχρι το 2010», είπε.

    Ο Εκπρόσωπος εξήγησε πως και για τις τρεις αυτές συμφωνίες, με εξαίρεση το κενό 1997 - 2002, υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά, αλλά το ερώτημα πόσα από αυτά πληρώθηκαν, θα διαπιστωθεί μέσω του Γενικού Λογιστηρίου.

    [04] ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Σε 27 κεντρικές καφετέριες σε ολόκληρη την Ευρώπη επέλεξε η Αυστριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εορτάσει φέτος την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, στοχεύοντας στην ανάδειξη της πολιτισμικής αλλά και της γαστρονομικής πολυμορφίας της Ευρώπης.

    Από το Δουβλίνο μέχρι τη Λευκωσία και από τη Λισσαβόνα μέχρι το Ελσίνκι, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για την Ευρώπη, να δημιουργήσουν, να εμπνευστούν, να ζωγραφίσουν και ταυτόχρονα να απολαύσουν γλυκές παραδοσιακές γεύσεις από τα 25 κράτη μέλη, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    Η ημερομηνία εορτασμών για την Ευρώπη δεν είναι τυχαία. Στις 9 Μαΐου 1950, ο Γάλλος πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε τη δημιουργία μιας οργανωμένης Ευρώπης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των λαών της.

    Η πρόταση αυτή, γνωστή ως ``Δήλωση Σουμάν», θεωρείται ως η απαρχή γένεσης της οντότητας που εξελίχθηκε στη σημερινή ``Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Πρέσβειρα της Αυστρίας στη Λευκωσία, Εβα Χάγκερ, είπε ότι η ιδέα του εορτασμού της ημέρας αυτής σε καφετέριες, προέρχεται από τα «βιενέζικα καφέ», τα οποία παραδοσιακά ήταν χώροι συγκέντρωσης συγγραφέων και δημοσιογράφων, συζήτησης και δημιουργίας και «σύμβολα της ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς».

    «Η ιδέα είναι να συναντηθούμε σε 27 ευρωπαϊκά καφέ, στα 25 κράτη μέλη, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Ευρώπης και να δώσουμε την ευκαιρία στο ευρύ κοινό, μεγάλους και μικρούς, να εκφράσουν τις σκέψεις τους για την Ευρώπη, να γράψουν, να ζωγραφίσουν. Διότι τα ευρωπαϊκά θέματα δεν πρέπει να συζητούνται μόνο από κύκλους διανοούμενων στις Βρυξέλλες, αλλά από όλο τον κόσμο» είπε η Πρέσβειρα.

    Πρόσθεσε ότι στις 9 του Μάη, οι Ευρωπαίοι πολίτες γιορτάζουν και ενθυμούνται την ιδέα της δημιουργίας της ενωμένης Ευρώπης μετά τους καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους, για να επικρατήσει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 8 May 2006 - 13:29:20 UTC