Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωτόκολλο - Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας
  • [03] Αθήνα - Βουλή - Μπακογιάννη - Μεϊμαράκης - Ελληνοτουρκικά
  • [04] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Ελληνοτουρκικά
  • [05] ΥΠΕΞ - Βερολίνο - Επαφές
  • [06] Ρωσία - Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία
  • [07] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρώ - Ενημερωτική εκστρατεία - Εναρξη
  • [08] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ετήσια Γενική Συνέλευση ΠΑΣΥΞΕ
  • [09] Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας - Λιλλήκας
  • [10] Τριανταφυλλίδης - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Προσωπικά δεδομένα
  • [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρεσβευτής Ελλάδος
  • [12] ΕΕ - Επιτροπή - Κυπριανού - Αντικαπνιστική εκστρατεία
  • [13] Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο - Κύπρος - Αθήνα - Επισκέψεις
  • [14] Ρολάν Γκαρός - Παγδατής - Πρόκριση
  • [15] Τράπεζα Κύπρου - Γενική Συνέλευση - Κέρδη
  • [16] Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 31/05/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωτόκολλο - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να στείλει στην Εθνοσυνέλευση το θέμα του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι ''το πρώτο θετικό βήμα για εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία προς την ΕΕ και όχι τεχνική δημιουργία άλλοθι και περαιτέρω παρακώλυσης''.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων και ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια στρατηγική Αθήνας-Λευκωσίας ,ενόψει και ενός σεναρίου που φαίνεται να διαψεύδεται όπως δημοσιεύτηκε στην ''Ελευθεροτυπία'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''σίγουρα''.

    ''Με την ευκαιρία να σας πω'', συνέχισε, ''ότι όταν δημοσιευόταν το δημοσίευμα για δήθεν πρόγραμμα του κ. Βαληνάκη, βρισκόταν στην Αθήνα εκπρόσωπος μου στα πλαίσια αυτού του εβδομαδιαίου σχεδιασμού που κάνουμε μαζί με την Ελλάδα''.

    Και αυτή, πρόσθεσε, ήταν η τρίτη επίσκεψη που ανταλλάσσεται για να σχεδιαστεί και η στρατηγική και η πολιτική.

    ''Αντιλαμβάνεστε με πόση έκπληξη ακούω εγώ για ύπαρξη σχεδίου όταν την ίδια ημέρα και την επόμενη βρισκόταν εκεί εκπρόσωπος μου, και εγώ να είμαι πλήρως ενημερωμένος για το τί διαμείφθηκε και να μην υπάρχει τέτοια αναφορά'', συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν εκείνο που υπάρχει είναι η πρόταση για την Αμμόχωστο, είπε πως ''η πρόταση μας είναι από την αρχή που κατατέθηκαν οι δύο κανονισμοί της ΕΕ''.

    ''Εχουμε προτείνει λεπτομερές και εγγράφως εδώ και καιρό αυτό το σχέδιο, άρα αυτές οι πτυχές που συζητούμε δεν είναι τίποτα το νέο'', κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδας

    Μήνυμα στην Τουρκία ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνά από Πράσινη Γραμμή, έστειλε χθες η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Φάνη Πάλλη Πετραλιά, τονίζοντας ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Πετραλιά ανέφερε ότι η Τουρκία πρέπει ''να καταλάβει ότι πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες απέναντι στα κράτη μέλη και αυτό να το αποδεικνύει έμπρακτα'', προσθέτοντας ότι ''η Τουρκία πρέπει να καταλάβει καλά ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος περνά από την πράσινη γραμμή''.

    ''Οι εντάσεις και τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την ευρωπαϊκή της προοπτική'', είπε η Ελληνίδα Υπουργός.

    Οπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι και μπορεί να είναι η ομπρέλα ασφάλειας για την περιοχή μας και για την ανάπτυξη της περιοχής. ''Και πρέπει η ΕΕ να είναι και ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού'', συμπλήρωσε.

    Η κ. Πετραλιά είπε πως η συζήτηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο επικεντρώθηκε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα στα θέματα του τουρισμού και της τουριστικής ανάπτυξης.

    ''Η Κύπρος και η Ελλάδα ως μέλη της ΕΕ'', κατέληξε, ''έχουμε πολλούς δρόμους καινούργιους να περπατήσουμε και ο τομέας του τουρισμού, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ένας τομέας τον οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε και αποφασίσαμε κατά την εδώ διήμερη επίσκεψή μου να συνεχίσουμε αυτή την πολύ στενή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού''.

    [03] Αθήνα - Βουλή - Μπακογιάννη - Μεϊμαράκης - Ελληνοτουρκικά

    Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων ενημέρωσαν για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά το πρόσφατο τραγικό επεισόδιο στο Αιγαίο, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    «Η επιλογή για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αποτελεί στρατηγική επιλογή και οι στρατηγικές επιλογές δεν γίνεται να τίθενται υπό αμφισβήτηση εσπευσμένα, και μάλιστα εν θερμώ», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη στην απώλεια του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στο Αιγαίο εκτίμησε ότι υπαίτια καταστάσεων όπως αυτή, είναι η «πέραν κάθε λογικής μαζική στρατιωτική δραστηριότητα της γείτονος».

    Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ακόμη ότι για την αλλαγή της κατάστασης αυτής «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας: ο έλεγχος αυτός, είναι έλεγχος πολλών σταδίων. Δεν είναι μηχανισμός αμέσου αποδόσεως, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον απαξιώσουμε και να τον εγκαταλείψουμε».

    Αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε πως «κρατάμε μικρό καλάθι - και δεν είναι κάτι από το οποίο περιμένουμε οποιοδήποτε μεγαλοπρεπές αποτέλεσμα».

    Σε ότι αφορά στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε πως «στοχεύσεις μας αποτελούν ο ευρωπαϊκός άξονας της Τουρκίας, η προετοιμασία διερευνητικών επαφών για να μπορέσουμε να δούμε εάν θα καταλήξουμε σε συμφωνία για Διεθνές Δικαστήριο - και τα όποια ενδιάμεσα μέτρα μπορούν να υπάρξουν, τα οποία θα μειώσουν τους κινδύνους που διατρέχουμε καθημερινά».

    Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στο τραγικό επεισόδιο στο Αιγαίο, επιβεβαίωσε ότι η πτήση των τουρκικών αεροσκαφών ήταν κατασκοπευτικής φύσεως και τόνισε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν «πάρα πολύ γρήγορα» προκειμένου να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά, όσο και για να πραγματοποιήσουν τη διάσωση του Τούρκου πιλότου, βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν για την Ελλάδα, από τις διεθνείς συνθήκες.

    Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως με δεδομένη την ευαισθησία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), για την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών (ασφάλεια που τέθηκε σε κίνδυνο από το τελευταίο τουρκικό κατασκοπευτικό εγχείρημα στο FIR Αθηνών), «οι Τούρκοι ήταν εν αδίκω - και αυτό το κατάλαβαν όλοι».

    Τόσο ο κ. Μεϊμαράκης, όσο και η κ. Μπακογιάννη, επεσήμαναν ότι δεν υπήρξε ολιγωρία στην ενημέρωση των εγχωρίων και διεθνών ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας ότι ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, είχε προβεί σε δηλώσεις, λίγα λεπτά μετά το συμβάν.

    [04] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Ελληνοτουρκικά

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος, κληθείς να σχολιάσει άρθρο του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, περί παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των ελληνοτουρκικών «διαφορών», παρέπεμψε στη σχετική δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

    Επεσήμανε τον «ενδιαφέροντα» χαρακτήρα της παρέμβασης του κ. Στεφανόπουλου προσθέτοντας ότι «είναι ενδιαφέρον το γεγονός κάθε αυτό, η συζήτηση που αναπτύσσεται επ΄ αυτού και η κυβέρνηση δεν έχει κλειστά τα αυτιά της».

    Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» για σύσταση κοινής ελληνοτουρκικής επιτροπής διερεύνησης των συνθηκών πτώσης του ελληνικού αεροσκάφους στα ανοιχτά της Καρπάθου. Απαντώντας σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά με την Τουρκία τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, επανέλαβε ότι πρόκειται για μια σταθερή πολιτική, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «για να προσφύγουμε στη Χάγη απαιτείται η πρωθύστερη υπογραφή συνυποσχετικού».

    Ο Υπουργός Επικρατείας της Ελλάδας σχολιάζοντας το συμβάν με την τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων, είπε ότι ενημερώθηκε αμέσως η κυβερνητική επιτροπή.

    [05] ΥΠΕΞ - Βερολίνο - Επαφές

    Επισκόπηση των εξαίρετων διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας και συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων που σήμερα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Συνταγματική Συνθήκη και το μέλλον της, έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Γερμανό Υφυπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Gunter Gloser, στο Βερολίνο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το πρόβλημα της εισροής λαθρομεταναστών στην Ευρώπη καθώς και η διεύρυνση της ΕΕ, για την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών επεξήγησε εκτενώς τις θέσεις μας για το θέμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Κύπρο.

    Ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε και με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Δρα Ηans-Dietrich Genscher. Η συνάντηση έγινε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα και συζητήθηκαν διάφορα διεθνή θέματα και το Κυπριακό.

    [06] Ρωσία - Επίσκεψη Λαβρόφ στην Τουρκία

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρώτης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Σεζέρ στη Ρωσία, που θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρόνο, εντάσσεται η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Άγκυρα, η οποία ξεκινά σήμερα.

    Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μιχαήλ Καμίνιν, η ρωσική πλευρά «αποδίδει μεγάλη σημασία» στη σχεδιαζόμενη επίσημη επίσκεψη Σεζέρ, καθώς «οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν σημαντική θέση στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας», πράγμα που «επιβεβαιώνει ο δραστήρια αναπτυσσόμενος τον τελευταίο καιρό πολιτικός διάλογος σε υψηλό επίπεδο».

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Σεζέρ, τον Πρωθυπουργό Ερντογάν και τον Πρόεδρο της Βουλής Άριντς, ενώ με την ιδιότητα του προεδρεύοντος στον οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) από Μάιο έως Οκτώβριο, θα επισκεφθεί την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη και θα έχει συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού πρέσβη Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο και την ηγεσία των φορέων, που εντάσσονται στο σύστημα του ΟΣΕΠ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Καμίνιν, κατά την επίσκεψη Λαβρόφ «σχεδιάζεται να συζητηθούν σημαντικά περιφερειακά προβλήματα, ειδικότερα οι προοπτικές της διευθέτησης στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, η κατάσταση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι εξελίξεις στην Υπερκαυκασία και την Κεντρική Ασία και το κυπριακό πρόβλημα".

    [07] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρώ - Ενημερωτική εκστρατεία - Εναρξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα κηρύξει σήμερα με ομιλία την έναρξη της επίσημης ενημερωτικής εκστρατείας για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραστεί και θα μιλήσει στην εναρκτήρια εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στις 11.00 στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ στη Λευκωσία.

    Χαιρετισμούς στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Klaus Regling και ο εκ των Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Antti Heinonen.

    [08] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ετήσια Γενική Συνέλευση ΠΑΣΥΞΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ''μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων μας, δεσμεύομαι προσωπικά και διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει το ρόλο και το έργο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων''.

    Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεσμεύομαι και διαβεβαιώνω ότι θα υλοποιηθεί, εμπρόθεσμα, πιστά και αποτελεσματικά, το Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης''.

    ''Επαναδηλώνω ότι στόχος μας είναι πρωτίστως η ποιότητα και όχι η ποσότητα'', πρόσθεσε σημειώνοντας πως ''οι δυσκολίες μπορεί να είναι αναπότρεπτες, όπως αναπότρεπτη είναι, μερικές φορές και η εξάρτηση του τουρισμού μας από ανεξέλεγκτους εξωγενείς παράγοντες''.

    Δεν μπορούμε όμως, συνέχισε, ούτε να υστερήσουμε ούτε να καθυστερήσουμε αναφέροντας ότι οι προκλήσεις και οι ανταγωνισμοί μας υποχρεώνουν να υπερβούμε τις οποιεσδήποτε δυσκολίες, να εκσυγχρονισθούμε και να επανατοποθετήσουμε την Κύπρο στον τουριστικό χάρτη.

    [09] Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας - Λιλλήκας

    Το Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ υιοθέτησε κατ αρχήν (πολιτική συμφωνία) την αναθεωρημένη Πρότασης Οδηγίας για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Η νέα πρόταση καταργεί την αρχή της χώρας προέλευσης, με βάση την οποία ένας παροχέας υπηρεσιών θα υπόκειτο στο δίκαιο της χώρας, όπου είναι εγκατεστημένος και όχι της χώρας, στην οποία προσφέρει υπηρεσίες. Μια άλλη σημαντική αλλαγή σε σχέση με την αρχική πρόταση είναι η εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας των θεμάτων Εργατικού Δικαίου, για τα οποία θα ισχύει το δίκαιο των Κρατών Μελών, όπως ήταν και η αρχική θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης και των κυπριακών συντεχνιών.

    Η νέα οδηγία που θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα τεθεί σε ισχύ εντός τριών, αντί δύο ετών, όπως προβλεπόταν στην αρχική πρόταση. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στις αρμόδιες εθνικές αρχές και στις αγορές των Κρατών Μελών να προετοιμαστούν καλύτερα. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, αυτή ήταν και η πάγια θέση της Κύπρου, η οποία υποστηρίχθηκε και από πολλές άλλες χώρες.

    [10] Τριανταφυλλίδης - Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Προσωπικά δεδομένα

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης καλωσόρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία ακυρώνει τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για παραχώρηση πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπορικών εταιριών.

    Χαιρετίζοντας την απόφαση, ο κ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι αναχαιτίζονται πολιτικές προώθησης ολοκληρωτικών ελέγχων και παρακολουθήσεων των πολιτών.

    [11] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρεσβευτής Ελλάδος

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Κύπρο Δημήτρης Ράλλης συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τις προοπτικές εξελίξεων στο Κυπριακό και τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κινήματος, ο κ. Ράλλης συγχάρηκε τον κ. Ομήρου για την εκλογική επιτυχία της ΕΔΕΚ και για το υψηλό πολιτικό επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας που επιδείχθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    [12] ΕΕ - Επιτροπή - Κυπριανού - Αντικαπνιστική εκστρατεία

    Ο αριθμός των καπνιστών στην ΕΕ έχει ελαττωθεί από 33% το 2002 σε 27% το φθινόπωρο του 2005 και το 80% των Ευρωπαίων θα επιθυμούσε την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Στην Κύπρο το ποσοστό των καπνιστών φτάνει το 28% του πληθυσμού και κινείται πλησίον του μέσου όρου της Κοινότητας.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, από τα αποτελέσματα της έρευνας «Ευρωβαρόμετρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κάπνισμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day-WNTD), στις 31 Μαϊου.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή, Μάρκο Κυπριανού, τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι σημειώθηκε πρόοδος στην μείωση του αριθμού των καπνιστών, ενώ αποκαλύπτουν το όλο και ισχυρότερο αίσθημα που επικρατεί κατά του καπνίσματος στην Ευρώπη. Όλο και περισσότεροι από μας δεν καπνίζουμε, ούτε θέλουμε να είμαστε κοντά σε καπνιστές, ανέφερε ο Επίτροπος, ο οποίος κάλεσε τα κράτη μέλη να προβούν σε δυναμικότερες ενέργειες κατά του καπνίσματος.

    [13] Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο - Κύπρος - Αθήνα - Επισκέψεις

    Επισκέψεις σε Κύπρο και Ελλάδα θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία του Αμερικανο-Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI) μεταξύ 5 και 16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με επιχειρηματίες.

    Της αντιπροσωπείας του ΑΗΙ θα ηγείται ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευγένιος Ρωσσίδης και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Νικ Λαριγκάκης. Στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα βρίσκεται μεταξύ 5 και 9 Ιουνίου και στην Ελλάδα μεταξύ 9 και 16 Ιουνίου.

    [14] Ρολάν Γκαρός - Παγδατής - Πρόκριση

    Ο Μάρκος Παγδατής νίκησε με 3-1 σετ τον Ισπανό Αλμπερτ Πόρτας, που βρίσκεται στην 84η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, και προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο του Ρολάν Γκαρός, που διεξάγεται στο Παρίσι από τις 28 Μαϊου μέχρι τις 11 Ιουνίου.

    Στον επόμενο γύρο, ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Γάλλο Ζιλιέν Μπενετό, νούμερο 93 στον κόσμο, ο οποίος κέρδισε με 3-1 σετ τον Σέρβο Γιάνκο Τιπσάρεβιτς, νούμερο 101 στον κόσμο με 3-1 σετ.

    [15] Τράπεζα Κύπρου - Γενική Συνέλευση - Κέρδη

    Η Τράπεζα Κύπρου αναθεώρησε χθες προς τα πάνω τον στόχο των 120 εκατομμυρίων λιρών για όλο το 2006, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε δύο χρόνια τα κέρδη του Συγκροτήματος θα τριπλασιαστούν.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος, Ανδρέας Ηλιάδης είπε πως ''με βάση τα μέχρι σήμερα οικονομικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος, τις ενδείξεις για την περαιτέρω εξέλιξή τους και τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές όπου δραστηριοποιείται το Συγκρότημα, τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για ολόκληρο το έτος 2006 αναμένεται να υπερβούν τον στόχο των £120εκατ. που είχε τεθεί για ολόκληρο το έτος''.

    [16] Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Με ρευστοποιήσεις αποκόμισης κερδών σημαδεύτηκε η χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, ύστερα από τις συνεχόμενες ανόδους που παρουσίασε η αγορά στις τελευταίες τέσσερις ημέρες κατά τις οποίες αποκόμισε συνολικά κέρδη της τάξης του 7,5%. Με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων και να καταγράφουν μεγάλες ζημιές, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,14% και έκλεισε στις 2.591,41 μονάδες. Η απουσία σημαντικού αριθμού αγοραστών είχε ως αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να υποχωρήσει στα 3,6 εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντική πτώση σε ποσοστό 2,15% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 881,23 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 31 May 2006 - 14:23:06 UTC