Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

    Ο απερχόμενος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε σημαντικό ότι γίνεται επανάληψη της αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου στην κατ` αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία, ενώ σημείωσε πως τίποτε δεν είναι ακόμη τελικό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τη Δευτέρα, όταν θα υπάρχουν τελικές αποφάσεις, θα γίνει από την κυβέρνηση και ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

    Ο κ. Λιλλήκας απαντούσε σε παρατήρηση ότι επιδίωξη της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση της κοινής θέσης των 25 ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία ήταν η συμπερίληψη και της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή να αντικατοπτρίζει και τις πιο πρόσφατες θέσεις στο Κυπριακό, ενώ φαίνεται πως τώρα απλά γίνεται επανάληψη της αντιδήλωσης.

    Ερωτηθείς εάν θα επιδιωχθεί από την κυπριακή πλευρά να γίνει μέρος της κοινής θέσης η συμφωνία του Παρισιού, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να επεκταθεί, σημειώνοντας ότι γίνονται αρκετές ζυμώσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι ορθότερο να αναμένει κανείς τη Δευτέρα.

    Σε ερώτηση ποια θα είναι τα ζητήματα που θα πρέπει επειγόντως να επιληφθεί ως νέος Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι ενημερωμένος αλλά δεν έχει αναλάβει ακόμη, για αυτό και ζήτησε κάποιο χρόνο για να θέσει τις προτεραιότητες τις οποίες και θα ανακοινώσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα την Τετάρτη.

    [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν καμμία άλλη κυβέρνηση στην Κύπρο, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι καμμία από τις πολιτικές που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση δεν στοχεύει σε συγκεκαλυμμένη αναγνώριση άλλης πολιτικής οντότητας στο νησί, έδωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας στο επίσημο δείπνο του 17ου συνέδριου της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ.

    Ο κ. Φριντ, κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διευθέτηση ``η οποία θα δημιουργεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα επανενώσει την Κύπρο και τις δύο της κοινότητες σε μία χώρα``.

    ``Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την ενεργοποίηση και καθοδήγηση της διαδικασίας του ΟΗΕ για συμβιβασμό των διαφορών και εξεύρεση κοινού εδάφους που θα οδηγήσει στην εξεύρεση της τελικής διευθέτησης``, είπε.

    Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξη ``στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί με τους Τ/Κ και τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για εμπλοκή σε τεχνικές συνομιλίες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν θέματα της καθημερινής ζωής, ενώ θα δημιουργούν έδαφος για ευρύτερες διαπραγματεύσεις, όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

    Με αίσθημα ευθύνης για τη νέα πρόκληση που βρίσκεται ενώπιον του, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ο Σοφοκλής Σοφοκλέους.

    Ο κ. Σοφοκλέους ανέλαβε τα καθήκοντά του από τον απερχόμενο Υπουργό Δώρο Θεοδώρου σε μιαν τελετή παράδοσης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώπιον των στελεχών του Υπουργείου και της ηγεσίας των Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό.

    Σε ομιλία του, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι όποιος δεν είναι προετοιμασμένος όχι μόνο να έρχεται αλλά και να φεύγει, δεν κάνει για πολιτικός. ``Εγώ ήμουν προετοιμασμένος έτσι, ας πούμε, ότι κάνω για πολιτικός``, σχολίασε.

    Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ο κ. Σοφοκλέους μπορεί να είναι νέος στην ηλικία, αλλά έχει να επιδείξει εξαιρετική δραστηριότητα και έργο τόσο ως πολιτικό πρόσωπο όσο και ως Δήμαρχος Λευκάρων. Είναι ένας νέος πολιτικός που, πέραν από τη δραστηριότητα, έχει να επιδείξει ένα άρτιο και στερεό πολιτικό λόγο, ένα ήθος, μία αξιοπρέπεια και μία αγωνιστικότητα, πρόσθεσε.

    Δήλωσε ``1000% πεπεισμένος πως από τη θέση που αναλαμβάνει ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα τιμήσει και τον εαυτό του και το κόμμα του και βεβαίως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος τον επέλεξε για να υπηρετήσει από το αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης`` και ευχήθηκε κάθε επιτυχία για την οποία, όπως είπε, είναι εκ των προτέρων βέβαιος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 June 2006 - 11:29:23 UTC