Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασχηματισμός - Ανακοίνωση
  • [02] Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ - Ανασχηματισμός - Αντίδραση
  • [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ανασχηματισμός
  • [04] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ανασχηματισμός - Αντίδραση
  • [05] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Ανασχηματισμός - Αντίδραση
  • [06] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Ανασχηματισμός - Αντίδραση
  • [07] ΓΓ Οικολόγων - Ανασχηματισμός - Αντίδραση
  • [08] Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης - Δήλωση
  • [09] Υπουργείο Δικαιοσύνης - Τελετή παράδοσης
  • [10] Λιλλήκας - Ανασχηματισμός - Υπουργείο Εξωτερικών
  • [11] Προεδρικό - Γιώργος Ιακώβου - Αποχώρηση
  • [12] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Υγείας
  • [13] Συμβούλιο Σύνδεσης - Τουρκία - Κύπρος - Κείμενο
  • [14] Μπακογιάννη - Συνέντευξη - Τουρκία
  • [15] Γκιουλ - Ενημέρωση ΜΜΕ - Επίσκεψη Μπακογιάννη
  • [16] Υπουργείο Εξωτερικών - ΚΣΣΕ - Εκθεση Μάρτι
  • [17] Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών - Νεστερούσκιν - Κύπρος
  • [18] ΑΗΙ - Ετήσια επίσκεψη στην Κύπρο - Ρωσσίδης
  • [19] Υπουργός Εμπορίου - Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο
  • [20] Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ - Ομιλία Φριντ
  • [21] Βουλή - Ολομέλεια - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές
  • [22] Μητροπολίτης Μόρφου - Χωρεπίσκοπος Αρσινόης- Ιερά Σύνοδος - Αποφάσεις
  • [23] Αθήνα - ΠΑΣΟΚ - Ανδρέας Παπανδρέου - Εκδηλώσεις μνήμης
  • [24] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανδρέας Φιλίππου - Βιβλίο - Εκθεση
  • [25] ΕΚΤ - Αύξηση επιτοκίων
  • [26] Χρηματιστήριο - Εκτη κατά σειρά πτώση
  • [27] ΚΟΕΑΣ - Κύπρος - Διεθνές Πρωτάθλημα Ρουμανίας ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 09/06/2006

  • [01] Ανασχηματισμός - Ανακοίνωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη χθες σε ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου είναι: Υπουργός Αμυνας: Φοίβος Κλόκκαρης, Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Φώτης Φωτίου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως: Σοφοκλής Σοφοκλέους, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Αντώνης Μιχαηλίδης, Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Λιλλήκας, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αντώνης Βασιλείου, Υπουργός Εσωτερικών: Ανδρέας Χρίστου, Υπουργός Οικονομικών: Μιχάλης Σαρρής, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού: Πεύκιος Γιωργιάδης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων: Χάρης Θράσου, Υπουργός Υγείας: Χάρης Χαραλάμπους

    Καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου θα ασκεί ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι η επάρκεια και το ήθος αποτελούν το βασικό κριτήριο του Προέδρου Παπαδόπουλου στην επιλογή των προσώπων του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Οι νέοι Υπουργοί θα αναλάβουν καθήκοντα την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουνίου.

    [02] Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ - Ανασχηματισμός - Αντίδραση

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι ο ανασχηματισμός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, σύμφωνα με δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη.

    Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης προσερχόμενος στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι η ανάγκη για ανασχηματισμό είχε ωριμάσει προσθέτοντας πως «ο ανασχηματισμός ανανεώνει την προσπάθεια και τη διάθεση και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αρχή».

    Ανέφερε πως «είναι ευρύς ανασχηματισμός, που προέκυψε μετά από τις καθ όλα θεμιτές και απαραίτητες διαβουλεύσεις με τα κόμματα και πιστεύουμε ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιτάχυνση της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος».

    Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ είναι ικανοποιημένο από την ανακατανομή των υπουργείων, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «δεν έγινε καμία ανακατανομή», πρόσθεσε πως συνεχίζει το αριθμητικό ισοζύγιο, με το οποίο τα συνεργαζόμενα κόμματα ξεκίνησαν τη διακυβέρνηση του τόπου, να είναι το ίδιο».

    [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ανασχηματισμός

    «Ωδινεν όρος και έτεκεν μυ», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια καθ΄ όλα συμπεριφορά συναλλαγής και διαμοιρασμού λαφύρων της εξουσίας.

    Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε, εάν ήταν τόσο δύσκολη η ενάσκηση του συνταγματικού δικαιώματος του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανασχηματισμό του Υπουργικού του Συμβουλίου, «αφού μιλούσαμε για κομματικά στελέχη».

    Προσερχόμενος στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως φαίνεται ότι οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο με την απουσία τους, σημειώνοντας πως πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της ποιοτικής αναβάθμισης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Αφού ανέφερε ότι καθένας κρίνεται και θα κριθεί από το έργο του, είπε ότι «αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο στην πολιτική μια καθ΄ όλα συμπεριφορά συναλλαγής και διαμοιρασμού λαφύρων της εξουσίας».

    [04] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ανασχηματισμός - Αντίδραση

    Το ΔΗΚΟ διευκόλυνε όσο ήταν δυνατό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη διαδικασία ανασχηματισμού του Υπουργικού του Συμβουλίου δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι με το νέο Υπουργικό Συμβούλιο διορθώνεται η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα Υπουργεία που κατείχαν στελέχη του ΔΗΚΟ.

    Σε δηλώσεις προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «ολοκληρώθηκε αυτό που θα θέλαμε εάν ήταν δυνατό να γίνει και συντομότερα». Πρόσθεσε πως εάν εξαρτάτο από τον Πρόεδρο ή το ΔΗΚΟ ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να ήταν τελειωμένος.

    Εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στο ανασχηματισμό, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «η ιδιαίτερη ευαισθησία του Προέδρου Παπαδόπουλου να κάνει εξαντλητικές διαβουλεύσεις από σεβασμό προς όλα τα συγκυβερνώντα κόμματα, ίσως να προκάλεσε την καθυστέρηση που δεν ήταν ότι καλύτερο».

    Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν το ΔΗΚΟ να διαφωνούσε στο διορισμό του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και για αυτό ο Πρόεδρος ο διορισμός παρέμεινε σε εκκρεμότητα, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως «ούτε διαφωνίες είχαμε, ούτε εκκρεμότητες», προσθέτοντας ότι κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε από πλευράς ΔΗΚΟ.

    [05] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Ανασχηματισμός - Αντίδραση

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ εξέφρασε διαφορετικές απόψεις από αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβήτησε και δεν υπονόμευσε το συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να σχηματίζει την κυβέρνηση του, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Σχολιάζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Ομήρου, προσερχόμενος στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων επανέλαβε ότι το θέμα του σχηματισμού και του ανασχηματισμού της κυβέρνησης αποτελεί συνταγματικό, τυπικό και ουσιαστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει πριν από την εκλογή ότι θα διαβουλεύεται με τα κόμματα που συνεργάζονται στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχήματος, τόσο για το σχηματισμό όσο και για τους τυχόν ανασχηματισμούς της κυβέρνησης, αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ διαβουλεύθηκε μέσα σε αυτό το πλαίσιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξέφρασε τις απόψεις της.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ΕΔΕΚ δεν απέκρυψε ότι κατέθεσε και απόψεις που ήταν δαφορετικές από τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητήσαμε και δεν υπονομεύσαμε το αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας να σχηματίσει την κυβέρνηση».

    [06] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Ανασχηματισμός - Αντίδραση

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι το κόμμα του για να βοηθήσει την Κύπρο, θα είναι ξεκάθαρο στην κριτική για τα λάθη των νέων Υπουργών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτά θα είναι λίγα.

    Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης προσερχόμενος στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα ζητήσει συνάντηση με όλους τους νέους Υπουργούς ώστε να ακούσουν τις πολιτικές προτάσεις του κόμματος για τη μεταρρύθμιση του κράτους, την αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος για να πάει η Κύπρος μπροστά.

    [07] ΓΓ Οικολόγων - Ανασχηματισμός - Αντίδραση

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ανέφερε ότι το Κίνημα δεν είναι ικανοποιημένο από τη σύσταση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου γιατί, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αγνόησε το αίτημα του Κινήματος για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα και λόγω του γεγονός ότι στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο δεν συμμετέχει γυναίκα.

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε ταυτόχρονα πως το Κίνημα δεν έθεσε εκβιαστικά διλήμματα όπως άλλοι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν υπό το φως της μη συμμετοχής του Κινήματος στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο το Κίνημα θα άρει την υποστήριξη του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ουδέποτε η υποστήριξη των Οικολόγων στον Τάσσο Παπαδόπουλο τέθηκε υπό όρους, ή υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στο Υπουργικό Συμβούλιο κάποιος από το χώρο των Οικολόγων, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται τα δύο θέματα.

    Ερωτηθείς εάν κατά την εκτίμηση του ο λόγος που οι Οικολόγοι δεν συμμετέχουν στο Υπουργικό οφείλεται στο γεγονός ότι τηρούσαν αντιπολιτευτική και συμπολιτευόμενη στάση, ο κ. Περδίκης ανέφερε : «Λέτε ο Πρόεδρος να πάσχει από το σύνδρομο του άσωτου υιού, δεν ξέρω ίσως να μας έχει σίγουρους και για αυτό δεν μας αξιοποιεί εκεί που θα έπρεπε ίσως να μας αξιοποιήσει».

    [08] Νέος Υπουργός Δικαιοσύνης - Δήλωση

    Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε ότι αποτελεί «πρόκληση και στοίχημα» για τον ίδιο να συνεχίσει το «πολύ σημαντικό έργο» που κατάφερε να επιτελέσει ο προκάτοχός του Δώρος Θεοδώρου για να επιτύχουμε όπως είπε το καλύτερο για την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι «με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που απορρέουν» από τον διορισμό του ως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ανέλαβε τα καθήκοντά του με ένα στόχο: «να επιτύχουμε το καλύτερο για τον τόπο».

    Ο νέος Υπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που του «εμπιστεύεται το πολύ σημαντικό και ευαίσθητο πολιτειακό αξίωμα του Υπουργού».

    Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο της ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου όσο και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών που τον πρότεινε για τον διορισμό αυτό και πρόσθεσε πως θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσει και να μην συγχαρεί «τον απερχόμενο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον συναγωνιστή και φίλο Δώρο Θεοδώρου που» όπως είπε «πραγματικά έχει πετύχει ένα πολύ σημαντικό έργο».

    [09] Υπουργείο Δικαιοσύνης - Τελετή παράδοσης

    Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί η τελετή παράδοσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στον νέο Υπουργό, Σοφοκλή Σοφοκλέους.

    Η τελετή παράδοσης επισπεύτηκε λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού του απερχόμενου Υπουργού Δώρου Θεοδώρου στο εξωτερικό.

    [10] Λιλλήκας - Ανασχηματισμός - Υπουργείο Εξωτερικών

    Τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί με τον ίδιο ζήλο στα νέα του καθήκοντα, έδωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος από την ερχόμενη Τρίτη αναλαμβάνει καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών.

    «Θα εργαστώ όπως εργάστηκα στο Υπουργείο Εμπορίου και παλαιότερα από τη θέση του βουλευτή ή του ΓΓ Νέας Γενιάς. Ολες τις θέσεις που κλήθηκα κατά καιρούς να υπηρετήσω τις βλέπω ως μια εργασία στην οποία πρέπει να αφιερώσεις και χρόνο και πάθος και μεγάλη προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από τα νέα του καθήκοντα, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να είναι ικανοποιημένος κάποιος που αποδέχεται να υπηρετήσει από οποιοδήποτε τιμητικό πόστο του ανατίθεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα ήθελε να γίνει Υπουργός Εξωτερικών, είπε: «μπορεί να μην γινόταν πιστευτό αλλά δεν είχα αυτό το διάστημα οποιαδήποτε συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή με οποιονδήποτε άλλο για το θέμα του ανασχηματισμού γιατί θεωρούσα και δεοντολογικά και ηθικά σωστό ότι θα έπρεπε να αφεθεί απερίσπαστος ο Πρόεδρος να πάρει τις αποφάσεις του».

    [11] Προεδρικό - Γιώργος Ιακώβου - Αποχώρηση

    Ο αποχωρών Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι σέβεται απόλυτα την πολιτική διεργασία που οδήγησε στην απόφαση για αποχώρησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Ιακώβου είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι την Τρίτη και να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, «όπου εκκρεμούν διάφορα σοβαρά θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος».

    «Είπα και το λέω δημοσίως ότι σέβομαι απόλυτα και την πολιτική διεργασία που οδήγησε σε αυτή την απόφαση όπως δέχθηκα και την πολιτική διεργασία που με όρισε Υπουργό το Μάρτιο του 2003», είπε ο Γιώργος Ιακώβου.

    Ερωτηθείς εάν αισθάνεται πίκρα που ενημερώθηκε σήμερα (χθες) και όχι προηγουμένως απάντησε ότι σε άλλη, πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, γενικά μιλήσαμε για θέματα της σημαντικής τρέχουσας επικαιρότητας και είχαμε αγγίξει λίγο το θέμα, δεν υπάρχει καμία πικρία ούτε για τον ανασχηματισμό, εγώ στο κάτω - κάτω έχω κάνει παραπάνω από 13 χρόνια Υπουργός εξωτερικών, νομίζω μπορεί να είμαι απόλυτα ικανοποιημένος».

    Ερωτηθείς εάν του έχει προταθεί κάτι άλλο, είπε πως δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση.

    [12] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Υγείας

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση εάν εξέρχεται από το Προεδρικό Μέγαρο ως απλός πολίτης, ο κ. Γαβριηλίδης απάντησε καταφατικά.

    Είπε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του και ότι μίλησε για πολλή ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπάρχουν διάφορες απόψεις.

    [13] Συμβούλιο Σύνδεσης - Τουρκία - Κύπρος - Κείμενο

    Κατ αρχήν συμφωνία επί του σχεδίου της κοινής θέσης των «25» ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο κείμενο της κοινής θέσης που αναμένεται να επικυρωθεί τη Δευτέρα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ώστε να παρουσιαστεί στη συνέχεια στον Τούρκο ΥΠΕΞ, γίνεται αναφορά στο πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης, στο Κυπριακό, ενώ υπενθυμίζεται η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005.

    Οπως επισημαίνεται στο κείμενο, με την υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου προσαρμογής της Τελωνειακής Ένωσης στην προσχώρηση των 10 νέων κρατών-μελών , η Τουρκία ανέλαβε υποχρεώσεις προς την ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες αναμένεται να υλοποιήσει πλήρως.

    Ωστόσο, μέχρι τούδε η διαδικασία επικύρωσης από το κοινοβούλιο δεν έχει αρχίσει και δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά την άρση των περιορισμών, αναφέρει το κείμενο.

    Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η Κοινότητα και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και την άρση όλων των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και την άρση όλων των περιορισμών συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς.

    Οι «25» υπογραμμίζουν στην Αγκυρα ότι θα παρακολουθούν στενά και θα αξιολογήσουν την πλήρη εφαρμογή εντός του 2006. Η Κοινότητα και τα κράτη μέλη της τονίζουν ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων στα σχετικά κεφάλαια εξαρτάται από την εκπλήρωση από την Τουρκία των συμβατικών υποχρεώσεών της. Η μη πλήρης εκπλήρωση των υποχρεώσεων θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων, αναφέρει το κείμενο.

    [14] Μπακογιάννη - Συνέντευξη - Τουρκία

    Οι διμερείς σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησής της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογο της, Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Αυτό δήλωσε η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξη προς το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή την παραμονή της άφιξής της στην Τουρκία.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι η συνάντησή της με τον κ. Γκιουλ πραγματοποιείται μετά την τραγική απώλεια του Έλληνα πιλότου Κώστα Ηλιάκη.

    ''Ο στόχος της επίσκεψής μου αυτή τη φορά στην Τουρκία είναι διπλός. Πρώτον να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις ειδικά στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε μετά την 3η Οκτωβρίου. Δεύτερον, ο κ. Γκιουλ και εγώ θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», πρόσθεσε.

    Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι θα είναι πολύ ευτυχής να ακούσει «τις απόψεις και γνώμες του κ. Γκιουλ για τυχόν περαιτέρω μεταρρύθμιση που η Τουρκία είναι διατεθειμένη να κάνει προκειμένου να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική''.

    Σε ερώτηση ποιο είναι το πιο επείγον ζήτημα στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, η κ Μπακογιάννη είπε ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να ερμηνεύονται μόνο μέσα στα όρια των δυο χωρών μας αλλά και στα ευρύτερα όρια της ΕΕ και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. ....και τέλος αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας η εξεύρεση μια βιώσιμης και μακροπρόθεσμης λύσης στο Κυπριακό».

    Σε ερώτηση για το που έχουν φθάσει οι διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στις Επιτροπές ''σοφών'' Ελλάδας και Τουρκίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής μετά από 34 γύρους συναντήσεων, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι οι επαφές συνεχίζονται.

    [15] Γκιουλ - Ενημέρωση ΜΜΕ - Επίσκεψη Μπακογιάννη

    Ένα ενιαίο σημαντικό περιφερειακό κέντρο που θα αποτελείται από την Τουρκία, την Ελλάδα και την «Ενιαία» Κύπρο, σύμφωνα με το παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών οραματίζεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, οποίος είχε χθες ιδιαίτερη συνάντηση με τους ανταποκριτές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην Άγκυρα με την ευκαιρία της επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία.

    Ο κ. Γκιουλ τόνισε ότι η χώρα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη που γίνεται για πρώτη φορά υπό την ιδιότητά της ως Υπουργού Εξωτερικών και ευχήθηκε η επίσκεψη να αποβεί ''γόνιμη''.

    ''Επιθυμώ η φιλοξενούμενή μας να είναι ευτυχής και η επίσκεψή της να είναι γόνιμη,'' είπε αναφερόμενος στην επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη για να κηρύξει μαζί με τον κ. Γκιουλ την επίσημη έναρξη του 4ου Ελληνο-Τουρκικού Δημοσιογραφικού συνεδρίου που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Γκιουλ κατά τη συνομιλία του με τους εκπροσώπους των ελληνικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης δέχτηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πολιτικές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα αλλά τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η διάθεση για την επίλυση των προβλημάτων.

    [16] Υπουργείο Εξωτερικών - ΚΣΣΕ - Εκθεση Μάρτι

    Ουδέποτε η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε την κυπριακή για τη μεταφορά ή κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, σε σχέση με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για τις μυστικές πτήσεις της CIA και τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία.

    Στην έκθεση του Εισηγητή της ΚΣΣΕ Ντικ Μάρτι αναφέρεται πως η Κύπρος μαζί με τη Γερμανία, την Τουρκία και την Ισπανία ήταν «διαμετακομιστικός σταθμός» για πτήσεις που αφορούσαν την παράνομη μεταφορά κρατουμένων.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως η κυπριακή κυβέρνηση πληροφόρησε έγκαιρα τον κ. Μάρτι ότι δεν διαμετακομίστηκαν μέσω Κύπρου ύποπτοι τρομοκρατίας και ούτε ασφαλώς υπήρξαν περιπτώσεις μυστικής κράτησης προσώπων.

    «Ουδέποτε η αμερικανική κυβέρνηση μας ενημέρωσε για τη μεταφορά ή κράτηση υπόπτων τρομοκρατίας», προστίθεται.

    [17] Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών - Νεστερούσκιν - Κύπρος

    Με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει για τις διαβουλεύσεις εργασίας που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία το διήμερο 5-6 Ιουνίου με συμμετοχή του Ρώσου Πρέσβη με ειδικά καθήκοντα Βλαντίμιρ Νεστερούσκιν.

    Αναφορά γίνεται στις επαφές στο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και συναντήσεις με πολιτικούς εμπειρογνώμονες και πολιτικούς επιστήμονες, «κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκε η προβληματική της πολιτικής διευθέτησης συγκρούσεων στην Ευρώπη και ειδικότερα έγινε αντιπαράσταση των ιδιαιτεροτήτων επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και εκείνου της Υπερδνειστερίας».

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι μετέχοντες στις συνομιλίες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα σχετικά με τη διοργάνωση των συνομιλιών, την αναζήτηση μοντέλων κατανομής αρμοδιοτήτων, τη χρήση του θεσμού του Δημοψηφίσματος για επικύρωση των πολιτικών συμφωνιών, καθώς και για τον προσδιορισμό των βέλτιστων σχημάτων εγγύησης της ειρήνης.

    [18] ΑΗΙ - Ετήσια επίσκεψη στην Κύπρο - Ρωσσίδης

    Νομοσχέδιο που θα ανοίξει το δρόμο σε αγωγές κατά της Τουρκίας για την παράνομη εκμετάλλευση περιουσιών στα κατεχόμενα που ανήκουν σε κυπριακής καταγωγής Αμερικανούς υπηκόους μέσω της αμερικανικής δικαιοσύνης, προωθεί για ψήφιση το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute AHI) στο Κογκρέσο.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το πέρας της ετήσιας επίσκεψης του AHI στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευγένιος Ρωσσίδης δήλωσε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο υπ' αριθμόν HR87 βρίσκεται ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων με 32 βουλευτές να το έχουν ήδη υπογράψει και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα και στο Γερουσία.

    Για το Κυπριακό και την στάση των ΗΠΑ έναντι της ε/κ πλευράς μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Ρωσσίδης είπε ότι η κατάσταση «έχει βελτιωθεί σε κάποιο βαθμό».

    Οπως είπε ο κ. Ρωσσίδης, από τον καιρό της ιδρύσεώς του την 1η Αυγούστου 1974, μετά την τουρκική εισβολή, το AHI είχε στόχο να «ενισχύσει τις αμερικανικές σχέσεις με την Κύπρο και να υποστηρίξει μια σωστή επανένωση της Κύπρου''.

    ''Ο στόχος μας είναι να διώξουμε τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, τους εποίκους και να επιτρέψουμε την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους'', πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρωσσίδη, το ΑΗΙ κατάφερε να επηρεάσει τα μέλη του Κογκρέσου (Βουλευτές και Γερουσιαστές), αλλά δεν κατάφερε να επηρεάσει την αμερικανική κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση αν το ΑΗΙ μπορεί να είναι αποτελεσματικό για προώθηση των θέσεων της ε/κ πλευράς, ο κ. Ρωσσίδης είπε ότι υπάρχουν τρεις εξελίξεις που δημιουργούν ''ένα άνοιγμα'' προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ειδικότερα, όπως είπε, είναι η τουρκική άρνηση να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να επιτεθούν μέσω των τουρκικών βάσεων στο βόρειο Ιράκ, η αναγνώριση από σημαντικά ΜΜΕ των ΗΠΑ του ''μεγάλου αντι-αμερικανισμού και αντι-σημιτισμού'' στην Τουρκία, καθώς και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα γεγονός που το χαρακτήρισε ως μια ''θεμελιώδη καμπή'' στο Κυπριακό.

    ''Νομίζω ότι αυτά τα τρία γεγονότα μας δίνουν μια ελπίδα, μια ευκαιρία'', πρόσθεσε ο κ. Ρωσσίδης, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο απογοήτευση για τις δηλώσεις που έκανε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις κατά τις επισκέψεις της σε Αθήνα και Αγκυρα.

    [19] Υπουργός Εμπορίου - Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο

    Τρόποι στενότερης συνεργασίας της κυβέρνησης με το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute - ΑΗΙ) συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση που είχε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας με αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου.

    «Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι τρόποι στενότερης συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων για το πώς μπορούμε να περάσουμε μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ όσο και προς τα ΜΜΕ και κατά συνέπεια προς την κοινή γνώμη των ΗΠΑ», είπε μετά τη συνάντηση ο κ. Λιλλήκας.

    Εξέφρασε τη θέση ότι το ΑΗΙ κάνει μια εξαιρετική δουλειά στις ΗΠΑ και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αφού ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου και του αγώνα του κυπριακού λαού.

    «Ηταν πάντα στο πλευρό μας με πολλές πρωτοβουλίες και ανοίγοντας πόρτες προβάλλοντας τις θέσεις της Κύπρου. Μας ενδιαφέρει να βρούμε νέες ιδέες και νέους τρόπους για να υπάρχει μεταξύ μας καλύτερη επικοινωνία έτσι ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι στόχοι που βάζει η κυβέρνηση», κατέληξε.

    [20] Συνέδριο ΠΣΕΚΑ - ΣΑΕ - Ομιλία Φριντ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν καμμία άλλη κυβέρνηση στην Κύπρο, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι καμμία από τις πολιτικές που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση δεν στοχεύει σε συγκεκαλυμμένη αναγνώριση άλλης πολιτικής οντότητας στο νησί, έδωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάνιελ Φριντ, μιλώντας χθες βράδυ στο επίσημο δείπνο του 17ου συνέδριου της ΠΣΕΚΑ και του ΣΑΕ.

    Ο κ. Φριντ, κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διευθέτηση ''η οποία θα δημιουργεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα επανενώσει την Κύπρο και τις δύο της κοινότητες σε μία χώρα''.

    ''Υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την ενεργοποίηση και καθοδήγηση της διαδικασίας του ΟΗΕ για συμβιβασμό των διαφορών και εξεύρεση κοινού εδάφους που θα οδηγήσει στην εξεύρεση της τελικής διευθέτησης'', είπε.

    Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, εξέφρασε την ένθερμη υποστήριξη ''στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εργαστεί με τους Τ/Κ και τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για εμπλοκή σε τεχνικές συνομιλίες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν θέματα της καθημερινής ζωής, ενώ θα δημιουργούν έδαφος για ευρύτερες διαπραγματεύσεις, όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση''.

    ''Το επόμενο βήμα είναι να συμφωνήσουν στην ατζέντα αυτών των συνομιλιών'', είπε ο Αμερικανός Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να δουν δημιουργικά πώς μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στις τεχνικές επιτροπές.

    [21] Βουλή - Ολομέλεια - Κοινοβουλευτικές Επιτροπές

    Με την ομόφωνη έγκριση από την Ολομέλεια της σύνθεσης της Επιτροπής Επιλογής, των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, τον διορισμό Γραμματέων και Κοσμήτορα και με την αποδοχή της κατάθεσης 66 συνολικά νομοσχεδίων, κανονισμών, εγγράφων και εκθέσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων -με τη νέα της σύνθεση όπως προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006- άρχισε ουσιαστικά το έργο της.

    Από τις είκοσι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, το ΑΚΕΛ προεδρεύει στις επτά και συγκεκριμένα στις Επιτροπές Γεωργίας (Γιαννάκης Θωμά), για την Εγκληματικότητα (Κώστας Παπακώστας), Εργασίας (Πάμπης Κυρίτσης), Εσωτερικών (Αντρος Κυπριανού), Περιβάλλοντος (Ελένη Μαύρου), Προσφύγων (Αριστοφάνης Γεωργίου) και Ισων Ευκαιριών Μεταξύ Ανδρών και Γυναικών (Σωτηρούλα Χαραλάμπους).

    Ο ΔΗΣΥ καταλαμβάνει έξι προεδρίες, αυτές των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εμπορίου (Λευτέρης Χριστοφόρου), Εξωτερικών (Αβέρωφ Νεοφύτου), Νομικών (Ιωνάς Νικολάου), Παιδείας (Νίκος Τορναρίτης), Ελέγχου (Κώστας Κωνσταντίνου), Υγείας (Ελένη Θεοχάρους), καθώς επίσης την αντιπροεδρία της Επιτροπής Αμυνας (Σωτήρης Σαμψών), της οποίας την προεδρία κατέχει το ΚΣ ΕΔΕΚ (Γιαννάκης Ομήρου).

    Στο ΔΗΚΟ έχουν ανατεθεί οι προεδρίες τεσσάρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και συγκεκριμένα της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Σοφοκλής Φυττής), Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (Νίκος Κλεάνθους), Οικονομικών (Αντιγόνη Παπαδοπούλου) και Συγκοινωνιών (Ζαχαρίας Κουλίας).

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ ανέλαβε δύο Προεδρίες, στην Επιτροπή Αμυνας (Γιαννάκης Ομήρου) με Αναπληρωτή Πρόεδρο τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Σωτήρη Σαμψών και της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου (Μαρίνος Σιζόπουλος).

    Ανατέθηκε επίσης η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών στο Ευρωπαϊκό Κόμμα (Ρίκκος Ερωτοκρίτου) και ορίσθηκε Αναπληρωτής Πρόεδρος ο Βουλευτής και ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    [22] Μητροπολίτης Μόρφου - Χωρεπίσκοπος Αρσινόης- Ιερά Σύνοδος - Αποφάσεις

    Ξεκαθάρισαν κατά τη χθεσινή Ιερά Σύνοδο τα θέματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία και το εκλογικό μέτρο, δήλωσε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, σημειώνοντας ωστόσο πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της μορφής του ψηφοδελτίου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Μόρφου ανέφερε πως ''το κλίμα εντός της Συνόδου ήταν πάρα πολύ συναινετικό, θετικό και έγινε διασαφήνιση γύρω από τους εκλογικούς καταλόγους του κράτους''.

    Διαβάζοντας το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος είπε πως η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να διορίσει τον Ανδρέα Αγγελίδη ως Νομικό της Σύμβουλο και ανέθεσε σ' αυτόν να ζητήσει με επιστολή του προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γούλα Φράγκου την παράδοση στην Εκκλησία των εκλογικών καταλόγων που έχει καταρτίσει το κράτος, για να μπορέσουν οι Ιερείς να ετοιμάσουν τους κατά ενορία εκκλησιαστικούς καταλόγους.

    Ερωτηθείς για το συλλείτουργο της ερχόμενης Κυριακής για τον ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, τον Απόστολο Βαρνάβα, ο Χωρεπίσκοπος είπε πως το θέμα αυτό θα συζητηθείσήμερα, διότι, όπως ανέφερε, ''παρά την έκκληση του Τοποτηρητή ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος θα πάει τελικά στην κατεχόμενη Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα και έτσι δεν γίνεται συλλείτουργο όλων''.

    [23] Αθήνα - ΠΑΣΟΚ - Ανδρέας Παπανδρέου - Εκδηλώσεις μνήμης

    Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατό του, διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ, από τις 17 έως τις 22 Ιουνίου.

    Όπως ανακοίνωσε η γραμματέας του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο για το έργο και τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία θα εγκαινιάσει στις 17 Ιουνίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Στις 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΚ και ο αντιδικτατορικός αγώνας», στην οποία θα παρευρεθεί και ο επίτιμος πρόεδρος της ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ενώ στις 22 Ιουνίου θα τελεσθεί μνημόσυνο για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και την ίδια μέρα θα γίνουν αποκαλυπτήρια προτομής του στο Καλέντζι Αχαΐας.

    Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου θα κορυφωθούν με μεγάλη λαϊκή συναυλία.

    [24] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανδρέας Φιλίππου - Βιβλίο - Εκθεση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το βιβλίο του Ανδρέα Φιλίππου «Βυζαντινή Αρχιτεκτονική στα Βουνά του Τροόδους» αποτελεί βιβλίο αναφοράς, για μουσεία και σχολές αρχιτεκτονικής και πολιτικής μηχανικής σε όλο τον κόσμο, και πηγή περηφάνιας για κάθε Κύπριο πολίτη για την παραδοσιακή βυζαντινή αρχιτεκτονική της Κύπρου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας το βιβλίο και εγκαινιάζοντας την έκθεση υδατογραφίας του Ανδρέα Φιλίππου «Ο Χαλασμός του Κυπριακού Τοπίου», είπε ότι η ευφορία που προκαλεί το βιβλίο μετατρέπεται σε λύπη και ανησυχία, από την αυθεντική και θλιβερή απεικόνιση στις υδατογραφίες του χαλασμού που υπέστη το κυπριακό τοπίο.

    Πρόσθεσε πως μέσα από τις υδατογραφίες προβάλλεται «η συλλογική μας ευθύνη για προστασία του Κυπριακού τοπίου, που στην ουσία σημαίνει προστασία του ίδιου του ανθρώπου».

    [25] ΕΚΤ - Αύξηση επιτοκίων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε χθες την αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης ανεβάζοντας το επιτόκιο του ευρώ από 2,5% στο 2,75%.

    Η ΕΚΤ, η οποία συνεδρίασε στη Μαδρίτη, αυξάνει για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες τα βασικά της επιτόκια σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού στην ΕΕ.

    [26] Χρηματιστήριο - Εκτη κατά σειρά πτώση

    Την πτωτική πορεία που παρουσιάζει με την είσοδο του Ιούνη συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, συσσωρεύοντας από την έναρξη του μήνα μεγάλες ζημιές της τάξης του 9,28% (πτώση 241,4 μονάδες). Ο Γενικός Δείκτης, αν και ενδοσυνεδριακά κατέγραφε μεγάλη πτώση της τάξης του 3,38%, έκλεισε τελικά τη συνάντηση της Πέμπτης με απώλειες σε ποσοστό 1,07%, υποχωρώντας στις 2.359,54 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στα 5,3 εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 1,14% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 800,83 μονάδες.

    [27] ΚΟΕΑΣ - Κύπρος - Διεθνές Πρωτάθλημα Ρουμανίας

    Αναχωρεί για το Βουκουρέστι αντιπροσωπευτική ομάδα των Εθνικών Ομάδων Στίβου Ανδρών και Γυναικών της Κύπρου για να συμμετάσχει στο Διεθνές Πρωτάθλημα Ρουμανίας, που διεξάγεται το ερχόμενο Σάββατο, 10 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου (ΚΟΕΑΣ), στην κυπριακή ομάδα περιλαμβάνονται επτά αθλητές και τέσσερις αθλήτριες, που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο σε επτά αγωνίσματα (100, 400, 800 και 1.500 μέτρων, στα 400 μέτρα με εμπόδια, στο μήκος και στο αγώνισμα του ακοντισμού).

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 June 2006 - 14:23:09 UTC