Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΘΗΝΑ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ
  • [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΘΗΝΑ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ

    Η συνεργασία Λευκωσίας-Αθηνών είναι άριστη, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που απαντούσε σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο της 45ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), ανέφερε πως με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη «από την αρχή είχαμε θέσει στόχους, τακτική``.

    ``Τους βεβαιώσαμε``, συνέχισε, ``και στην συνάντηση μας που είχαμε στην Βιέννη και όλη αυτή την εβδομάδα ήμουν σε συνεχή επικοινωνία ακόμη και σήμερα μίλησα μαζί της``.

    ``Δεν αντιλαμβάνομαι πού έχουν δημιουργηθεί αυτές οι παρεξηγήσεις. Νομίζω ότι η συνεργασία της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά πολύτιμη και αποτελεσματική. Εγώ ο ίδιος ζήτησα από την κ. Μπακογιάννη να κάμει μια σειρά επαφών, τις οποίες έκαμε με πολύ επιτυχία και νομίζω ότι χωρίς την βοήθεια της Ελλάδος δεν θα φτάναμε σε αυτό το αποτέλεσμα``, συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι ο αθηναϊκός Τύπος προβάλλει ενόχληση σχέσεων Λευκωσίας- Αθηνών και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ``ρωτάτε τους συναδέλφους σας``.

    Σερώτηση αν είχαμε μια επιτυχία στο Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ``ήταν μια ικανοποιητική κατάληξη``.

    ``Εγώ δεν μιλώ για επιτυχίες, είναι όμως πολύ ικανοποιητική η κατάληξη``, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που προβάλλει η τ/κ πλευρά ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι θα βρίσκεται στην Κύπρο αρχές Ιουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ``ναι, ξέρω ότι είναι προγραμματισμένη αρχές Ιουλίου, η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη``.

    [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν οι επικεφαλείς των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι είναι ισχυρή απαίτηση των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της και να κυρώσει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση.

    Από τη στιγμή που χθες ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την επιστήμη και την έρευνα, το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να μείνει στο περιθώριο υπογράμμισε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής. «Δεν είναι λογικό να διαπραγματευόμαστε με μία χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο η οποία είναι μία από τις ``25`` με τις οποίες θα πρέπει να διαπραγματεύεται» είπε ο κ. Πέτερινγκ.

    Πρόσθεσε ότι «εάν η Τουρκία συνεχίσει ν` αρνείται την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στην Κύπρο, θα φθάσει κάποια στιγμή που θα χρειασθεί να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις».

    Αν και ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή θέμα διακοπής», ωστόσο απευθυνόμενους στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων δήλωσε ότι «είναι μία σκέψη που θα πρέπει να μας απασχολήσει στην συνέχεια, πάρα πολύ σοβαρά».

    Ο κ. Πέτερινγκ έκανε, τέλος, ειδική αναφορά στις διαπραγματεύσεις της Κροατίας και υποστήριξε ότι εφόσον έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο, θα πρέπει να εξετασθεί ξεχωριστά από την Τουρκία και να μην συνδεθούν τα δύο θέματα.

    Διαχωρισμό μεταξύ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας έκανε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μίλησε για αντίφαση ανάμεσα στην αυστηρότητα προς τις δύο πρώτες χώρες και «μεγάλη γενναιοδωρία» προς την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο πράσινο φως που δόθηκε χθες από το Συμβούλιο στην Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να καταλάβω τη χθεσινή στάση του Συμβουλίου. Το ερώτημα είναι, γιατί οι απαιτήσεις προς την Τουρκία διατυπώθηκαν και πάλι με συμβιβαστικό τρόπο και με καθυστέρηση. Μιλάμε για την ολοκλήρωση της τελωνειακής ενώσεως και την αναγνώριση της Κύπρου που είναι απαραίτητα στοιχεία μίας τέτοιας διεργασίας. Είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις αυτές . Θα πρέπει όμως να πούμε ότι η Τουρκία είναι αυτή που θέλει να προσχωρήσει στην Ευρώπη και όχι η Ευρώπη στην Τουρκία. Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνομαι πως θα προχωρήσει η συνεργασία».

    Ο κ. Σουλτς δήλωσε επίσης ότι ήταν «από την αρχή και συνεχίζει να είναι αντίθετος στην προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρώπη».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 June 2006 - 21:05:27 UTC