Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΘΗΝΑ - ΣΙΟΥΦΑΣ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [03] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΑΘΗΝΑ - ΣΙΟΥΦΑΣ

    Τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης όι είναι κοντά στον αγώνα της Κύπρου για επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κπριακού στα πλαίσια της ΕΕ, επανέλαβε ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρης Σιούφας στον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Λιλλήκα με τον οποίο είχε σήμερα συνάντηση.

    Ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη στενή φιλία που τον συνδέει με τον κ. Σιούφα και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια και την συνεργασία που προσέφερε όσο ήταν στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ιδιαίτερα όπως είπε στα θέματα της ΕΕ.

    «Χάρη στις προσωπικές παρεμβάσεις του Δημήτρη Σιούφα δεν θα μπορούσε εύκολα η Κύπρος να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα» είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Ο Υπουργός των Εξωτερικών εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι «αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και με τον νεό Υπουργό κ. Μιχαηλίδη», και πρόσθεσε «είμαι στη διάθεση του φίλου Δημήτρη Σιούφα για οτιδήποτε χρειαστεί στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής και Ελληνικής κυβέρνησης με πάντα μόνιμο στόχο να εξυπηρετήσουμε τα κοινά εθνικά συμφέροντα».

    Απο την πλευρά του ο κ. Σιούφας είπε ότι «με τον Γιώργο Λιλλήκα μας συνδέει στενή φιλία, αναπτύξαμε κοινές προσπάθειες με επιτυχία, τόσο στα πλαίσια της ΕΕ όσο και σε θέματα στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, στα θέματα που αφορούν αναπτυξιακές πολιτικές».

    «Θεωρώ οτι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο Γιώργο Λιλλήκας ανέλαβε αυτή την περίοδο την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε «τον διαβεβαίωσα και εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και για όλη την Ελλάδα, είμαστε κοντά στον αγώνα των κυπρίων αδελφών, για να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού στα πλαίσια της ΕΕ».

    Ακολούθησε συνάντηση του κ. Λιλλήκα με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται με τα μέρη στο Κυπριακό ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος για να επαναρχίσει μια νέα ειρηνευτική διαδικασία.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η δήλωση του Κόφι Ανάν έγινε την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε κληθεί από δημοσιογράφο να αναφέρει αν το νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφέρει την ευκαιρία να επιλυθούν διάφορα ευρωπαϊκά θέματα όπως το Κυπριακό.

    Ο κ. Ανάν αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ``έχω πάντοτε ενθαρρύνει τα δύο μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση για επίλυση του ζητήματος. Είχαμε ένα δημοψήφισμα που έγινε αποδεκτό στο Βορρά του νησιού αλλά όχι από το Νότο. Για να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη πρέπει οι δύο κοινότητες να εμπλακούν, όμως εδώ και δύο χρόνια οι δυο ηγέτες δεν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν. Εργαζόμαστε μαζί τους, τους ενθαρρύνουμε να εργασθούν μαζί σε ένα αριθμό σχεδίων (projects) για να προετοιμασθεί το έδαφος ούτως ώστε ίσως στο μέλλον να επαναρχίσουμε μια νέα ειρηνευτική διαδικασία.``

    ``Ελπίζω``, πρόσθεσε, ``ότι κατά την επιστροφή του από τη επίσκεψη ο κ. Γκαμπάρι θα μου φέρει τέτοιες πληροφορίες που να μου επιτρέπουν να αποφασίσω αν μπορούμε να προχωρήσουμε ή όχι. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεσή του».

    [03] ΠΑΣΙΑΡΔΗΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, σχολιάζοντας το ``διακανονισμό`` προσφυγών τριών Ε/Κ από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, δήλωσε πως ``η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση της ότι πρόκειται για μια παραπλανητική κίνηση της Τουρκίας, στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι υπάρχει και λειτουργεί ικανοποιητικός μηχανισμός αποζημίωσης για όλους τους εκτοπισμένους Ε/Κ``.

    Σε γραπτή δήλωση ο κ. Πασιαρδής επισημαίνει το γεγονός ``ότι η επιλογή της σημερινής ημέρας για ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων της `επιτροπής`, εσκεμμένα συμπίπτει με την τελευταία ημέρα κατά την οποία η Τουρκία υποχρεούται να καταθέσει τις απόψεις της, όσον αφορά την επάρκεια των μέτρων συμμόρφωσης της με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη``.

    Ο κ. Πασιαρδής προσθέτει πως η επιλεκτική επιστροφή περιουσιών σε δύο Ε/Κ, η αδιευκρίνιστη αποζημίωση σε ένα Ε/Κ έναντι της σφετερισθείσας περιουσίας του και η προτεινόμενη αποζημίωση στην κα Αρεστή, με τη συνοδευτική δήλωση ότι η περιουσία της μπορεί να επιστραφεί μετά τη λύση του Κυπριακού, δεν προσφέρουν το είδος της αποζημίωσης που διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλαδή την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε όλους τους νόμιμους δικαιούχους.

    ``Είναι απλώς ευκαιριακά τουρκικά τεχνάσματα με ημερομηνία λήξης και με στόχο να δελεασθούν μερικοί Ελληνοκύπριοι να υποβοηθήσουν, άθελά τους, την προσπάθεια της Τουρκίας να αποενοχοποιηθεί από το συνεχιζόμενο έγκλημα τους σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών``, προσθέτει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 June 2006 - 11:29:17 UTC