Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΕΣ
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα ζητήματα τακτικής και διαχείρισης των εξελίξεων στο Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας με την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για το στόχο της επίτευξης μιας βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σε ότι αφορά στην υλοποίηση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το μεσοδιάστημα μέχρι τον Οκτώβριο, για να πειστεί η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του 2006 η Τουρκία θα κριθεί για την υλοποίηση της υποχρέωσης που έχει.

    «Ελλάδα και Κύπρος στενά συνεργαζόμενες και με απόλυτο συντονισμό πρέπει να εργαστούν για τον έναν, το μεγάλο, πλήρη στόχο, την επίτευξη μιας βιώσιμης, λειτουργικής και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα» είπε η κ. Μπακογιάννη και επανέλαβε πως «για την ελληνική εξωτερική πολιτική αυτό είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας και έτσι το αντιμετωπίζει το σύνολο του Ελληνικού λαού».

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να δουλέψουν πάνω στην προσπάθεια αυτή για τη λύση, μια λύση που πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη συνολικές προσπάθειες που έχουν γίνει διαχρονικά από τους γενικούς γραμματείς και λαμβάνοντας υπόψιν το νέο ευρωπαϊκό κεκτημένο» προσθέτοντας: «αυτός ήταν ο στόχος, αυτό τον στόχο θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε με την καλύτερη δυνατή συνεργασία και τον καλύτερο δυνατό συντονισμό».

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε πως στη συνάντησή της με τον κ. Λιλλήκα είχαν την ευκαιρία να κάνουν πλήρη ανασκόπηση όλων των θεμάτων, να συζητήσουν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής, και να προετοιμάσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επόμενα Συμβούλια.

    Ο κ. Λιλλήκας αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή του, που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ως Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι η επίσκεψη αυτή «δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά είναι και σε συνέχεια της εξαιρετικής και αγαστής συνεργασίας για κοινούς σχεδιασμούς στα εθνικά μας ζητήματα, με πρώτο το κυπριακό πρόβλημα».

    «Η επίσκεψη αυτή ήταν και παραγωγική και εποικοδομητική και θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης εργασίας, εντός του Ιουλίου, του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συνάντησης που θα έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό», είπε ο κ. Λιλλήκας, και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με την κ. Μπακογιάννη «δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για ζητήματα τακτικής και διαχείρισης αυτών των εξελίξεων, καθώς επίσης για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο και με νέους τρόπους την ήδη αγαστή συνεργασία και αλληλοενημέρωση ανάμεσα στα δύο Υπουργεία και κατά συνέπεια ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις».

    Απαντώντας σε ερώτηση ποιο είναι το χρονικό όριο ανοχής Αθήνας και Λευκωσίας για την υλοποίηση από την Τουρκία του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «η απάντηση έχει δοθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής» και πρόσθεσε πως «εντός του 2006 η Τουρκία θα κριθεί για την υποχρέωσή της να υλοποιήσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας».

    Ο κ. Λιλλήκας απαντώντας στην ίδια ερώτηση συμφώνησε με τα όσα είπε η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας πως «για μας το καθοριστικό σημείο είναι να αξιοποιηθεί το μεσοδιάστημα μέχρι τον Οκτώβριο, όπου θα υπάρξει η έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας, με τρόπο παραγωγικό να πειστεί η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, πριν από την αξιολόγηση, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει είναι η ουσία των πραγμάτων που είναι η ανταπόκριση της Τουρκίας, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν την ίδια τακτική που ακολούθησε η Κύπρος στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων θα την ξαναχρησιμοποιήσει, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η απειλή του βέτο είναι πιο αποτελεσματική από την άσκηση του βέτο» και πρόσθεσε πως «εμείς ουδέποτε είχαμε πει δημόσια ότι θα ασκήσουμε βέτο».

    «Εκείνο που είχαμε πει είναι ότι θέλαμε ουσιαστικές αλλαγές, συγκεκριμένες πρόνοιες να συμπεριληφθούν στην απόφαση, και αυτές έχουν όλες συμπεριληφθεί. Από τη στιγμή που οι στόχοι που είχαμε θέσει και μπήκαν πολιτικά κριτήρια που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό, που θα επαναλαμβάνονται σε όλα τα κεφάλαια, έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα» πρόσθεσε και ανέφερε πως «όταν πετύχαμε τους στόχους που θέσαμε δεν υπήρχε κανένας λόγος να ασκήσουμε είτε βέτο, είτε να πάρουμε οποιαδήποτε άλλη απόφαση που στο τέλος δεν θα μας εξυπηρετούσε».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι εφικτό και απαραίτητο να υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, απόλυτη ταύτιση σε επίπεδο στρατηγικής και τακτικών χειρισμών, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας εκτίμησε ότι είναι πολύ σημαντικό «να έχουμε απόλυτη ταύτιση του στρατηγικού στόχου».

    «Θεωρούμε επίσης εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει απόλυτη γνώση και ενημέρωση και στα διάφορα βήματα άσκησης της πολιτικής τους ενός με τον άλλο» είπε η κ. Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας ότι «αν υπάρχουν επιμέρους τακτικοί χειρισμοί αυτό είναι ένα θέμα το οποίο στην καθημερινή άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αντιμετωπίζεται κάθε φορά».

    Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν υπάρχει διαφορά του στρατηγικού στόχου της Ελλάδας και της Κύπρου και ούτε θα μπορούσε να υπάρχει. Είναι απολύτως λογικό ότι έχουμε τις ίδιες αρχές και στόχους, άρα εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση».

    Με τη θέση αυτή συμφώνησε και ο κ. Λιλλήκας, λέγοντας ότι την υπογραμμίζει.

    Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε η κ. Μπακογιάννη στον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΕΣ

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων έχει αποφασίσει να αρχίσει μικρής έκτασης πρόγραμμα εκταφών για περίοδο δύο μηνών, η οποία αρχίζει από τα μέσα Αυγούστου.

    Αναφέρει ακόμη ότι έχει προβεί σε όλες τις προετοιμασίες και είναι έτοιμη να αρχίσει το έργο της για την εκταφή, αναγνώριση και επιστροφή των οστών αγνοουμένων. Σημειώνει την πεποίθηση ότι το δίμηνο πρόγραμμα αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι στην παρούσα φάση η Επιτροπή εξοπλίζει το νέο ανθρωπολογικό εργαστήριο και ότι η ομάδα επιστημόνων της και από τις δύο πλευρές θα συνεχίσει τις επείγουσες εκταφές εκεί που κρίνεται ότι είναι αναγκαίο.

    [03] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται με τα μέρη στο Κυπριακό ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος για να επαναρχίσει μια νέα ειρηνευτική διαδικασία.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η δήλωση του Κόφι Ανάν έγινε την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε κληθεί από δημοσιογράφο να αναφέρει αν το νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφέρει την ευκαιρία να επιλυθούν διάφορα ευρωπαϊκά θέματα όπως το Κυπριακό.

    Ο κ. Ανάν αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ``έχω πάντοτε ενθαρρύνει τα δύο μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση για επίλυση του ζητήματος. Είχαμε ένα δημοψήφισμα που έγινε αποδεκτό στο Βορρά του νησιού αλλά όχι από το Νότο. Για να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη πρέπει οι δύο κοινότητες να εμπλακούν, όμως εδώ και δύο χρόνια οι δυο ηγέτες δεν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν. Εργαζόμαστε μαζί τους, τους ενθαρρύνουμε να εργασθούν μαζί σε ένα αριθμό σχεδίων (projects) για να προετοιμασθεί το έδαφος ούτως ώστε ίσως στο μέλλον να επαναρχίσουμε μια νέα ειρηνευτική διαδικασία.``

    ``Ελπίζω``, πρόσθεσε, ``ότι κατά την επιστροφή του από τη επίσκεψη ο κ. Γκαμπάρι θα μου φέρει τέτοιες πληροφορίες που να μου επιτρέπουν να αποφασίσω αν μπορούμε να προχωρήσουμε ή όχι. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την έκθεσή του».

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

    Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής το ``διακανονισμό`` προσφυγών τριών Ε/Κ από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι ``δεν υπήρχε νόμιμος τρόπος και έννομη δυνατότητα αποτροπής από την κυβέρνηση αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης``.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική ``γιατί προσφέρει στην τουρκική πλευρά τη δυνατότητα να ισχυριστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ότι συμμορφώθηκε έγκαιρα με την απόφαση του να εισάξει αποτελεσματική εσωτερική θεραπεία για διασφάλιση του σεβασμού δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ε/Κ εκτοπισμένων``.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής είπε ακόμη ότι ``είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε αυτή την εξέλιξη συνήργησαν ακούσια Ε/Κ εκτοπισμένοι με την επιδίωξή τους να εξυπηρετηθεί το προσωπικό τους συμφέρον, συνέβαλαν άθελα τους στην προσπάθεια νομιμοποίησης μιας παράνομης επιτροπής αποζημιώσεων στο ψευδοκράτος, με ενδεχόμενο να ζημιωθεί το γενικότερο εθνικό συμφέρον``.

    Οταν εμείς αγωνιζόμαστε, συνέχισε, για τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων του λαού μας θα ήταν μια ηχηρή αντίφαση και αντινομία να απαγορευθεί η άσκηση αυτών των δικαιωμάτων από κάποιους πολίτες της Δημοκρατίας που για λόγους δικούς τους έκριναν ότι έπρεπε να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``τώρα είναι η ώρα για σοβαρό προβληματισμό και για αυτοσυγκράτηση`` και όχι η ώρα για ``βεβιασμένες ατομικές ενέργειες, τις οποίες η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί και θα αξιοποιήσει επί ζημίας της μεγάλης πλειοψηφίας των προσφύγων και θα τις προβάλει ως να προδικάζουν την τελική διευθέτηση της πτυχής των περιουσιών``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 June 2006 - 13:29:26 UTC