Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πασιαρδής - ''Επιτροπή αποζημιώσεων'' - Γραπτή δήλωση
  • [02] Δημητριάδης - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων - Υπόθεση Αρέστη
  • [03] ΥΠΕΞ - Αθήνα
  • [04] Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ
  • [05] ''Κίπρις'' - Συνέντευξη Χριστόφια
  • [06] Ταλάτ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση
  • [07] Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Αγνοούμενοι
  • [08] Διοικητής ΚΤ - Συνεδρία ΓΣ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • [09] Αθήνα - Αλογοσκούφης- Διοίκηση Τράπεζας Κύπρου-Συνάντηση
  • [10] Αλμούνια - Κύπρος - Ελλειμμα - Αρση επιτήρησης
  • [11] Υπουργείο Οικονομικών - Εκτακτοι Δημόσιοι Υπάλληλοι
  • [12] Χριστόφιας - Εκτακτοι υπάλληλοι
  • [13] Υπουργός Εργασίας - Οικοδομική βιομηχανία - Διαβουλεύσεις
  • [14] ΕΚ - Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [15] ΕΕ - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Πληγείσες χώρες
  • [16] Αθήνα - Πανεπιστήμιο Αθηνών - Εκδήλωση - Παπανδρέου
  • [17] Χρηματιστήριο - Εντυπωσιακές ζημιές - Τράπεζα Κύπρου ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 22/06/2006

  • [01] Πασιαρδής - ''Επιτροπή αποζημιώσεων'' - Γραπτή δήλωση

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, σε γραπτή δήλωση του αναφορικά με τις πληροφορίες που μεταδίδονταν χθες από τα μέσα ενημέρωσης του ψευδοκράτους, για διακονονισμό των προσφυγών τριών Ε/Κ από την ούτω καλούμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'' στα κατεχόμενα, αναφέρει πως ''η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει την θέση της ότι πρόκειται για μια παραπλανητική κίνηση της Τουρκίας, στην προσπάθεια της να αποδείξει ότι υπάρχει και λειτουργεί ικανοποιητικός μηχανισμός αποζημίωσης για όλους τους εκτοπισμένους Ε/Κ''.

    Επισημαίνεται επίσης το γεγονός ''ότι η επιλογή της σημερινής ημέρας για ανακοίνωση των σχετικών αποφάσεων της 'επιτροπής', εσκεμμένα συμπίπτει με την τελευταία ημέρα κατά την οποία η Τουρκία υποχρεούται να καταθέσει τις απόψεις της, όσον αφορά την επάρκεια των μέτρων συμμόρφωσης της με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη''.

    Ο κ. Πασιαρδής προσθέτει πως η επιλεκτική επιστροφή περιουσιών σε δύο Ε/Κ, η αδιευκρίνιστη αποζημίωση σε ένα Ε/Κ έναντι της σφετερισθείσας περιουσίας του και η προτεινόμενη αποζημίωση στην κα Αρεστή, με τη συνοδευτική δήλωση ότι η περιουσία της μπορεί να επιστραφεί μετά τη λύση του Κυπριακού, δεν προσφέρουν το είδος της αποζημίωσης που διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλαδή την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε όλους τους νόμιμους δικαιούχους.

    ''Είναι απλώς ευκαιριακά τουρκικά τεχνάσματα με ημερομηνία λήξης και με στόχο να δελεασθούν μερικοί Ελληνοκύπριοι να υποβοηθήσουν, άθελά τους, την προσπάθεια της Τουρκίας να αποενοχοποιηθεί από το συνεχιζόμενο έγκλημα τους σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών'', προσθέτει.

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση, συνεχίζει, αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη της Δημοκρατίας να χρησιμοποιεί κάθε προσφερόμενο νόμιμο μέσο για να διεκδικεί το σεβασμό και την εφαρμογή των ατομικών δικαίων του.

    Υποδεικνύει όμως, καταλήγει, ότι η άσκηση αυτού του δικαιώματος μέσω μιας παράνομης Επιτροπής Αποζημιώσεων στο ψευδοκράτος, προσφέρει καλή υπηρεσία στις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται να προσφέρει πλήρη ικανοποίηση στο αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελληνοκυπρίων για ανάκτηση της παρανόμως κατεχόμενης περιουσίας τους.

    [02] Δημητριάδης - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων - Υπόθεση Αρέστη

    Ο δικηγόρος της Μύρας Ξενίδη - Αρέστη, Αχιλλέας Δημητριάδης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει πληροφορίες ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του πρότεινε διακανονισμό με αποζημίωση ύψους 460.000 λιρών της υπόθεσης Αρέστη που εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

    Σήμερα λήγει η εξάμηνη διορία που έδωσε στην Τουρκία το ΕΔΑΔ στην απόφαση του για την υπόθεση Αρέστη της 22ας Δεκεμβρίου 2005, προκειμένου η Τουρκία να παρουσιάσει μια πραγματική θεραπεία για την αποκατάσταση του δικαιώματος της περιουσίας της κ. Αρέστη.

    [03] ΥΠΕΞ - Αθήνα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας πραγματοποιεί σειρά επαφών σήμερα στην Αθήνα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη. Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Το απόγευμα θα αναχωρήσει για την Πορτογαλία για επίσκεψη εργασίας. Στη Λισαβόνα θα έχει συνομιλίες με τον Πορτογάλο ομόλογό του Diogo Freitas do Amaral.

    [04] Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος «ουδέποτε αρνήθηκε να έχει συναντήσεις ουσίας» με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και πρόσθεσε πως οι συναντήσεις αυτές πρέπει να έχουν «ουσιαστικό περιεχόμενο, θα είναι καλά προετοιμασμένες και θα συμβάλουν στο να επιτευχθεί πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

    Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Ταλάτ ενώ «θα έπρεπε να δείξει την καλή του θέληση έμπρακτα και με έργα» στο θέμα της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών «τηρεί αρνητική πράξη» και σημείωσε πως «οι πράξεις του τ/κ ηγέτη «δεν συνάδουν με τα λόγια του».

    Ο Υπουργός μιλούσε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα όπου σήμερα θα έχει συναντήσεις με την Ελληνίδα ομόλογό του Ντόρα Μπακογιάννη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Κληθείς να σχολιάσει την προθυμία του Τ/Κ ηγέτη να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 8 Ιουλίου ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «δεν αρκούν τέτοιου είδους δηλώσεις από τον κ. Ταλάτ».

    Φαίνεται ότι ο κ. Ταλάτ «αντιλαμβάνεται το Κυπριακό πρόβλημα ως ένα πρόβλημα δημοσίων σχέσεων και εντυπωσιασμού και όχι ως ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια της επανένωσης της Κύπρου» είπε γι'αυτό άλλωστε «και προβαίνει από τη μια σε τέτοιου είδους δηλώσεις ετοιμότητας ενώ εκεί που έχει τη δυνατότητα έμπρακτα και όχι στα λόγια να συμβάλει για να ανοίξουν διαδρόμοι προετοιμασίας του εδάφους για νέες συνομιλίες, τηρεί πλήρως αρνητική στάση».

    Αναφέρομαι, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών στη στάση που τηρεί η τ/κ πλευρά όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι για την συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο θεμάτων ουσίας που θα προετοιμάσουν κατάλληλα το έδαφος για να αναληφθεί μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Σ'αυτό το επίπεδο, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας που ο κ. Ταλάτ «θα έπρεπε να δείξει την καλή του θέληση έμπρακτα και με έργα, τηρεί αρνητική πράξη» προσθέτοντας πως οι πράξεις του τ/κ ηγέτη «δεν συνάδουν με τα λόγια του».

    Ερωτηθείς εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «δεν έχει γίνει πρόσκληση προς τον Πρόεδρο από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για μια τέτοια συνάντηση».

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογαν, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «εάν έρθει θα είναι η πλέον απτή απόδειξη και το πιο καθαρό μήνυμα όχι μόνο προς την Κυπριακή κυβέρνηση αλλά και προς το σύνολο της ΕΕ για τον πραγματικό χαρακτήρα και την πραγματική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης».

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως μια παρουσία του κ. Ερντογάν στην Κύπρο για τους εορτασμούς της εισβολής και κατοχής «ευρωπαϊκού εδάφους θα αποδείξει με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι η Τουρκία παραμένει όσον αφορά την πολιτική της αλλά και την νοοτροπία της στα πλαίσια της παροδοσιακής επεκτατικής της αντίληψης και βρίσκεται πολύ μακριά από τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

    Κληθείς να σχολιάσει τις αυστηρών τόνων δηλώσεις του Επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν προς την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ο κ. Ολι Ρεν έχουν επαναλάβει και στα πλαίσια του τελευταίου Συμβουλίου Κορυφής, αλλά και δημόσια και σε επισκέψεις τους στην Τουρκία την επιμονή και την σταθερότητα της ΕΕ για εφαρμογή από πλευράς της Αγκυρας όλων των υποχρεώσεών της και ιδιαίτερα των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός του 2006».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτές οι δημόσιες «επικρίσεις ή προειδοποιήσεις έναντι στην Τουρκία θα συμπεριληφθούν και στην έκθεση της Επιτροπής στα μέσα Οκτωβρίου» στα πλαίσια της απόφασης για αξιολόγηση της όλης πορείας της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο κ. Λιλλήκας είπε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα από της ανάληψης των καθηκόντων του και σημείωσε πως το ταξίδι αυτό γίνεται «στα πλαίσια της στενούς και συνεχούς συνεργασίας αλλά και συντονισμού ανάμεσα στην Κυπριακή και την Ελληνική κυβέρνηση».

    Πρόσθεσε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι «να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θα συζητήσει και θα ανταλλάξει εκτιμήσεις και προβληματισμούς για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και θα συζητήσει περαιτέρω τρόπους στενότερης συνεργασίας - και σε επίπεδο διπλωματών και σε επίπεδο τεχνοκρατών - μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, έτσι ώστε η ροή πληροφοριών και η ανταλλαγή απόψεων να είναι συνεχής όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και για άλλα ζητήματα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος».

    [05] ''Κίπρις'' - Συνέντευξη Χριστόφια

    Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' δημοσίευσε χθες συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κάλεσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να σταματήσει να ακούει την Αγκυρα καθότι, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, το Κυπριακό δεν θα μπορέσει να επιλυθεί εύκολα.

    Είπε ακόμη ότι όλο και περισσότερο Τουρκία και Τ/Κ σκληρύνουν τη στάση τους σε βαθμό που αυτή να έχει πάρει απειλητικό χαρακτήρα.

    [06] Ταλάτ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση

    O T/K ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι δεν θα συζητήσει το θέμα των αγνοουμένων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα για να συζητηθεί στο θέμα αυτό.

    Διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα γίνει λόγω του διορισμού του Τρίτου Μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους καθώς επίσης για υποστήριξη στην Επιτροπή.

    Είπε πως η ατζέντα για την συνάντηση της 3ης Ιουνίου με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο δεν έχει αποφασιστεί και αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, ότι οτιδήποτε μπορεί να συζητηθεί.

    Ανέφερε ότι οι εργασίες της ΔΕΑ προχωρούν καλά και δεν υπάρχει ανάγκη για πολιτική παρέμβαση προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε με την ε/κ πλευρά να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα.

    Οσον αφορά την λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ο κ. Ταλάτ είπε πως το κατοχικό καθεστώς θα την βοηθήσει στην αποκόμιση όλων των αναγκαίων εγγράφων.

    [07] Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Αγνοούμενοι

    Με τη λειτουργία του ανθρωπολογικού εργαστηρίου που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του προσεχούς Αυγούστου και την κάθοδο των ξένων εμπειρογνωμόνων, θα μπορεί να αρχίσει η εκταφή οστών στα σημεία όπου υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες και στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Αναμένεται, επίσης, όπως δήλωσαν τόσο ο κ. Γεωργίου όσο και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, να μεταφερθούν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο λείψανα Ελληνοκυπρίων που σήμερα βρίσκονται στα κατεχόμενα, φυλαγμένα σε υπόγειο χώρο του κτιρίου όπου στεγάζεται το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του ψευδοκράτους.

    Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία πραγματοποίησε χθες την πρώτη της συνεδρία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2006, προσήλθαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και ενημέρωσαν τους Βουλευτές για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων.

    [08] Διοικητής ΚΤ - Συνεδρία ΓΣ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχώρησε χθες για τη Φραγκφούρτη, όπου θα μετάσχει στην 37η συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη συνεδρία, της οποίας θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet και θα μετάσχουν ο Αντιπρόεδρος Λουκάς Παπαδήμος, οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των 25 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, θα ανασκοπηθούν οι νομισματικές, δημοσιονομικές και λοιπές οικονομικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί και θα ανταλλάξει απόψεις πάνω σε μια σειρά από τρέχοντα σοβαρά θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των χωρών μελών.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδούλου θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα μετάσχει στο ετήσιο Συμπόσιο το οποίο διοργανώνει η Τράπεζα της Αγγλίας για τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών.

    [09] Αθήνα - Αλογοσκούφης- Διοίκηση Τράπεζας Κύπρου-Συνάντηση

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε χθες με τη Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου. Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη συνάντηση, η Διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε στον κ. Αλογοσκούφη ότι ενδέχεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υποβολή δημόσιας πρότασης στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας.

    Ο Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας εξέφρασε την πάγια θέση της Κυβέρνησης ότι η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας είναι ανοικτή και η Κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά όλες τις συγκρίσιμες ανταγωνιστικές δημόσιες προτάσεις που τυχόν υποβληθούν.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα γενικότερης κερδοσκοπίας με αφορμή την υπόθεση της αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας.

    [10] Αλμούνια - Κύπρος - Ελλειμμα - Αρση επιτήρησης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες, μέσω της γραπτής διαδικασίας, να συστήσει στο Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN την άρση της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) που είχε αποφασισθεί για την Κύπρο τον Ιούλιο του 2004.

    Η χθεσινή απόφαση, που χαιρέτισε ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, οδηγεί στην ουσία στην άρση της επιτήρησης της κυπριακής οικονομίας από την ΕΕ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένταξη στην ευρωζώνη.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλμούνια «η περίπτωση της Κύπρου αποδεικνύει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση, εάν επιχειρηθεί με αποφασιστικότητα, μπορεί να φέρει διατηρήσιμα αποτελέσματα». Ο Ισπανός Επίτροπος «παρότρυνε την Κύπρο να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και να επιτύχει το στόχο της να ισοσκελίσει σχεδόν τα οικονομικά της έως το τέλος της δεκαετίας, έχοντας υπόψη τον υψηλό κίνδυνο που προκύπτει από το κόστος ενός γηράσκοντος πληθυσμού».

    Η Κύπρος είχε υπαχθεί στη διαδικασία με αποφάσεις του Συμβουλίου της 5ης Ιουλίου 2004, δηλαδή μόλις προσχώρησε στην ΕΕ, εξαιτίας της ύπαρξης ελλειμμάτων άνω του 3% του ΑΕΠ. Η Κύπρος είχε έλλειμμα 6,25% το 2003. Το Συμβούλιο συνέστησε να διορθωθεί σε επίπεδα κάτω του 3% έως το 2005 με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο, μεριμνώντας παράλληλα, ώστε να ανακοπεί η ανοδική πορεία του δείκτη του χρέους έως το 2004 και να αντιστραφεί στη συνέχεια. Αυτό είναι πλέον γεγονός.

    Το έλλειμμα της Κύπρου μειώθηκε σε 2,4% του ΑΕΠ το 2005 και ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε επίσης πέρυσι σε 70,25%. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, το έλλειμμα και το χρέος αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω το 2006 και το 2007. Έτσι το έλλειμμα θα παραμείνει σε επίπεδα σαφώς κατώτερα της τιμής αναφοράς 3% και θα επιτρέψει στο δείκτη του χρέους να προσεγγίσει την τιμή αναφοράς 60% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει διατηρήσιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, χάρη στα ουσιαστικά και κυρίως διαρθρωτικά μέτρα που έλαβαν οι κυπριακές αρχές.

    [11] Υπουργείο Οικονομικών - Εκτακτοι Δημόσιοι Υπάλληλοι

    Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μετά από έλεγχο που διεξήγαγε προκύπτει ότι οι δηλώσεις του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων Ανδρέα Κτωρίδη για απολύσεις εκτάκτων υπαλλήλων που απασχολούνται στη δημόσια υπηρεσία, «ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Προσθέτει ότι τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας ότι μέχρι την εξέταση του θέματος από τη Βουλή καμιά απόλυση δεν θα γινόταν.

    Το Υπουργείο Οικονομικών καταλήγοντας αναφέρει ότι «ξενίζει η συμπεριφορά, το έντονο ύφος και η ευκολία με την οποία εξαπολύθηκαν» οι κατηγορίες για μη τήρηση των υπεσχημένων υποδεικνύοντας ότι εάν «υπήρχαν ή υπάρχουν στοιχεία για απολύσεις έκτακτου προσωπικού αυτά θα έπρεπε να τεθούν ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών ώστε να εξευρεθούν οι αναγκαίες λύσεις, όπως γινόταν και στο παρελθόν».

    [12] Χριστόφιας - Εκτακτοι υπάλληλοι

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι θα προβεί σε διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, σε περίπτωση που ευσταθούν αναφορές περί απολύσεως εκτάκτων υπαλλήλων.

    Ταυτόχρονα ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε λύπη για τις βεβιασμένες, όπως είπε, επιθέσεις του Προέδρου της συντονιστικής επιτροπής των εκτάκτων Ανδρέα Κτωρίδη κατά του Προέδρου της Βουλής και διαβεβαίωσε ότι έχει δώσει εντολή, μέσω του Γενικού Διευθυντή της Βουλής, να ασχοληθεί τάχιστα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με το θέμα των εκτάκτων.

    Κληθείς, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ με τον Υπουργό Αμυνας Φοίβο Κλόκκαρη, να σχολιάσει τις κατηγορίες των εκτάκτων για εμπαιγμό τους, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ανέφερε στον κ. Κτωρίδη, πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, ότι ''είναι καλά να σκεφτόμαστε πριν εκτοξεύουμε κατηγορίες και πυραύλους, αλλά φαίνεται ότι δεν θέλει να με ακούσει''.

    ''Μήπως εγώ δεν θυμούμαι την υπόσχεση που έχουμε δώσει και θέλω να εμπαίξω τους έκτακτους;'', διερωτήθηκε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: ''Η Επιτροπή Οικονομικών θα ασχοληθεί σίγουρα, και εκφράζω τη λύπη μου γι΄ αυτές τις βεβιασμένες, κατά την άποψη μου, επιθέσεις κατά του Προέδρου της Βουλής''.

    [13] Υπουργός Εργασίας - Οικοδομική βιομηχανία - Διαβουλεύσεις

    O Υπουργός Εργασίας Αντώνης Βασιλείου και λειτουργοί της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουγείου, είχαν χθες διαδοχικές, εκ του σύνεγγυς συναντήσεις με τις Συντεχνίες των Οικοδόμων (ΣΕΚ και ΠΕΟ) και με τον Σύνδεσμο Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, με στόχο την επίλυση των διαφορών μεταξύ οικοδόμων και εργολάβων που προέκυψαν για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης του κλάδου.

    ΠΕΟ και ΣΕΚ εκπροσωπήθηκαν σε κορυφαίο επίπεδο με τους Γενικούς τους Γραμματείς Πάμπη Κυρίτση και Νίκο Μωυσέως αντίστοιχα. Οι δύο συντεχνίες εξέφρασαν τις απόψεις τους και εξήγησαν τις θέσεις τους στον Υπουργό.

    Και οι δύο Γραμματείς εξέφρασαν αισιοδοξία για την τελική επίλυση της διαφοράς, ενώ επιφυλακτικός παρουσιάστηκε ο ΓΓ του Συνέδμου Εργολάβων Σώτος Λοής.

    Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, ενώ απομένουν έξι ημέρες για την κάθοδο των οικοδόμων σε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Ιουνίου, που ενέκριναν προχθές οι συνελεύσεις των συντεχνιών.

    [14] ΕΚ - Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου έφθασε χθες στην Κύπρο για να έχει επαφές σήμερα και αύριο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, τον πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, τον δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα και τον αντιδήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος εκτελεί και καθήκοντα δημάρχου στην πόλη.

    Η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί επίσης το Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα συναντηθεί με αντιπρυτάνεις και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου.

    [15] ΕΕ - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Πληγείσες χώρες

    Ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο από τα τρία Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο σε θέματα πολιτικής προστασίας και παροχής βοήθειας σε πληγείσες χώρες, με την τελετή λήξης και απονομής διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.

    Στην εκδήλωση θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους.

    [16] Αθήνα - Πανεπιστήμιο Αθηνών - Εκδήλωση - Παπανδρέου

    Εκδήλωση με θέμα «Ανδρέας Παπανδρέου ο Οικονομολόγος», πραγματοποιείται σήμερα στις 19:30, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου και διοργανώνεται από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, πρώην καθηγητής του University of California, με θέμα: «Ματιές στο ακαδημαϊκό έργο του Ανδρέα Παπανδρέου», ο James K. Galbraith, καθηγητής, του University of Texas, με θέμα: «Andreas Papandreou: Market structure and monopoly power a half century later on» και ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης, καθηγητής, του University of Warwick και επισκέπτης καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, με θέμα: «Ο οικονομικός λόγος του Ανδρέα Παπανδρέου».

    Στην εκδήλωση έχει κληθεί να παραστεί και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [17] Χρηματιστήριο - Εντυπωσιακές ζημιές - Τράπεζα Κύπρου

    Εντυπωσιακές ζημιές κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα της μεγάλης βουτιάς των 33 σεντ ή σε ποσοστό 7,64% που πραγματοποίησε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, εν αναμονή της δημοσιοποίησης της δημόσιας πρότασης που ετοιμάζεται να υποβάλει το Συγκρότημα της Τράπεζας προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλη βουτιά της τάξης του 6,25% και υποχώρησε στις 2.511,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 6,9 εκατομμύρια λίρες με τις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής να συγκεντρώνουν συνολικά συναλλαγές αξίας πέντε περίπου εκ. λιρών.

    Μεγάλες ζημιές σε ποσοστό 6,29% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 853,66 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 June 2006 - 14:23:08 UTC