Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα φεισθεί προσπαθειών να εργάζεται για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα έχει κύριο στόχο την επανένωση της χώρας, τους θεσμούς της, την οικονομία της, την κοινωνία και τους κατοίκους σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή της δεύτερης Συνόδου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης Διαθρησκευτικού Διαλόγου με θέμα ``Διαθρησκευτική κατανόηση και συνεργασία για ένα ειρηνικό κόσμο``, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως είναι η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στο να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ συμπατριωτών μας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ένας μεγάλος αριθμός Τ/Κ εργάζονται ελεύθερα και με ίδιους όρους εργασίας και μισθοδοσίας όπως αυτούς των Ε/Κ συναδέλφων τους στις περιοχές που ελέγχει η κυπριακή κυβέρνηση και έχουν διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κερδίζοντας την ιδιότητα ``πολίτη`` της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρόσθεσε ότι παρά τα 32 χρόνια διαχωρισμού, οι Ε/Κ και Τ/Κ συνεχίζουν να επιδεικνύουν τη θέληση τους να ζήσουν ξανά μαζί, κάτι που αποδεικνύεται από τα έντεκα εκατομμύρια από αυτούς που έχουν διακινηθεί από και προς τα κατεχόμενα με τη μερική άρση των περιορισμών πριν τρία χρόνια, χωρίς να υπάρξει περιστατικό βίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος, ως χώρα με πλούσια κουλτούρα και πολυθρησκευτική κληρονομιά, αντιλαμβάνεται έντονα τη χρησιμότητα του Διαθρησκευτικού διαλόγου, προσθέτοντας ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, οι Ε/Κ και Τ/Κ, όπως και οι τρεις θρησκευτικές ομάδες, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, ζούσαν ειρηνικά και συνεργάζονταν για εκατοντάδες χρόνια μέχρι την βίαιη διαίρεση της πατρίδας τους κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 που είχε ως αποτέλεσμα το εθνικό ``ξεκαθάρισμα`` με την χρήση βίας.

    [02] ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι μεταβαίνει στην Αθήνα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στο τρίγωνο Αγκυρα Αθήνα - Λευκωσία προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    Στην Αθήνα ο κ. Γκαμπάρι θα συναντηθεί με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Χθες συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα φθάσει στην Κύπρο στις 6 Ιουλίου και θα παραμείνει μέχρι τις 9 Ιουλίου. Στην Κύπρο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, καθώς και θέματα ασφάλειας, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους και ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτειακών Σχέσεων Μεγάλης Βρετανίας Κιμ Χάουελς.

    Ο κ. Χάουελς είπε ότι Κύπρος και Βρετανία πρέπει «να εμβαθύνουν τις ήδη ιστορικές, φιλικές και σταθερές τους σχέσεις» και σε άλλους τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ούτως ώστε η Κύπρος να διατηρήσει την ασφάλεια που προσφέρει τόσο στους πολίτες της όσο και στους τουρίστες της. Αναφερόμενος στη διακίνηση ναρκωτικών, είπε ότι η Αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών πρέπει να συνεργαστούν και ευχήθηκε όπως η συνάντησή του αποτελέσει προπομπό της συνεργασίας που θα ακολουθήσει μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι στη συνάντηση κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός και σημείωσε ότι κοινός στόχος με τη Βρετανία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με ενημέρωσε για τις πολύ καλές σχέσεις της Κύπρου με τις γύρω χώρες όπως η Λιβύη, ο Ισραήλ, η Συρία και ο Λίβανος. Η Κύπρος είναι ένας στρατηγικός χώρος, ίσως περισσότερο στρατηγικός από ότι ήταν στο μακρύ και ιστορικό της παρελθόν. Αν και μικρή έχει πολύ καλές διασυνδέσεις», επεσήμανε ο Βρετανός Υφυπουργός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 July 2006 - 9:29:35 UTC