Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκαμπάρι - Αθήνα - Περιοδεία
  • [02] Αγκυρα - Γκαμπάρι - Γκιουλ - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [03] ΔΕΑ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης
  • [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ταλάτ - Δηλώσεις
  • [05] Προεδρικό Μέγαρο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις για συνάντηση ΔΕΑ
  • [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΦΕΞ Ελλάδας - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [07] Αθήνα - Μπακογιάννη - Κυπριακό
  • [08] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΔΕΑ - Συνάντηση
  • [09] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση Παπαδόπουλου Ταλάτ - Δηλώσεις Ρεν
  • [10] Κυπριακή Δημοκρατία - UNDP - Συνεισφορά
  • [11] Ολι Ρεν - ΕΕ - Τ/Κ - Λεγόμενη απομόνωση
  • [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [13] Υπουργός Παιδείας - Αποτελέσματα Παγκύπριων Εξετάσεων
  • [14] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Κατάλογοι
  • [15] Αθήνα - Σαρρής - Γκαργκάνας - ΧΑΑ - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
  • [16] Υφυπουργός Βρετανίας - Υπουργός Δικαιοσύνης - Συνεργασία - ASEM
  • [17] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαθρησκευτικός διάλογος - Χαιρετισμός
  • [18] Λιλλήκας - Διαθρησκειακός Διάλογος - Ομιλία
  • [19] ΥΠΕΞ Μαλαισίας - Διαθρησκειακός Διάλογος - Ομιλία
  • [20] Γρανάδα - Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών - Συνέλευση
  • [21] Παγδατής - Γουΐμπλεντον - Πρόκριση στους ''8''
  • [22] Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 04/07/2006

  • [01] Γκαμπάρι - Αθήνα - Περιοδεία

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στο τρίγωνο Αγκυρα Αθήνα - Λευκωσία προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    Στην Αθήνα ο κ. Γκαμπάρι θα συναντηθεί με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Χθες συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα φθάσει στην Κύπρο στις 6 Ιουλίου και θα παραμείνει μέχρι τις 9 Ιουλίου. Στην Κύπρο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [02] Αγκυρα - Γκαμπάρι - Γκιουλ - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Για ''ειλικρινή και εποικοδομητική'' συνάντηση μίλησε ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι αναφερόμενος στη συνάντησή του στην Αγκυρα χθες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Γκαμπάρι είπε ότι η Αγκυρα είναι ο πρώτος σταθμός στην περιοδεία του στην περιοχή προκειμένου να συζητήσει την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο πρόβλημα.

    Ο κ. Γκαμπάρι ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις εντυπώσεις που θα αποκομίσει από την περιοδεία του και ο κ. Ανάν θα αποφασίσει τι θα γίνει στη συνέχεια.

    Σύμφωνα με Τούρκους διπλωμάτες που επικαλείται το τουρκικό Πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Γκαμπαρι ενημερώθηκε από την Αγκυρα ότι η Τουρκία σέβεται τον ΓΓ του ΟΗΕ και θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία απόκλιση από το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Γκιουλ κατά τη συνάντηση που είχε με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ έδωσε το μήνυμα ότι ''η Τουρκία είναι πρόθυμη να επεκτείνει την υποστήριξη σε κάθε προσπάθεια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.''

    Οι ίδιες διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν ότι είτε το επιθυμεί είτε όχι η κυπριακή πλευρά, η Αγκυρα επιθυμεί μια λύση με βάση το σχέδιο Ανάν.

    [03] ΔΕΑ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσαν χθες τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει επειγόντως και με γενναιοδωρία στις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    Η ΔΕΑ, σε ανακοίνωση της που εξεδόθη μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων από το Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ, σημειώνει ότι η παρουσία των δύο ηγετών «στέλλει χειροπιαστό μήνυμα υποστήριξης και εκφράζει ικανοποίηση για την επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους στην πρόοδο που επιτελείται στις εργασίες της Επιτροπής».

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι συζήτησαν για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων αλλά και το Κυπριακό.

    «Η ΔΕΑ σημειώνει με ευγνωμοσύνη ότι οι δύο ηγέτες από κοινού απευθύνθηκαν προς τη διεθνή κοινότητα για επείγουσα και γενναιόδωρη συνεισφορά στο έργο της Επιτροπής», σημειώνει η ανακοίνωση.

    Αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Μόλερ και τα μέλη της Επιτροπής καλωσόρισαν τον Ελβετό διπλωμάτης, κ. Ζιρόντ.

    Ο κ. Μόλερ, προστίθεται, υπογράμμισε τη σημασία της εργασίας που γίνεται από την ΔΕΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η άφιξη του κ. Ζιρόντ «θα επιταχύνει το κλείσιμο του οδυνηρού αυτού κεφαλαίου στην ιστορία της Κύπρου».

    Τα δύο μέλη της ΔΕΑ από την πλευρά της Κύπρου σημείωσαν ότι οι ενίσχυση της Επιτροπής θα συμβάλει στην εφαρμογή της ανθρωπιστικής αυτής αποστολής προς όφελος των συγγενών των αγνοουμένων, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΕΑ.

    [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ταλάτ - Δηλώσεις

    Θέματα που αφορούν στο Κυπριακό συζήτησαν πέραν του θέματος των αγνοουμένων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στο πλαίσιο της συνεδρίας της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), με την ευκαιρία της ανάληψης επίσημα των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Επιτροπής Κριστόφ Ζιρόντ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που διήρκησε γύρω στη μιάμιση ώρα, και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση καλή και επανέλαβε τη θέση της ε/κ πλευράς για συζήτηση και θεμάτων ουσίας στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών, ενώ ο κ. Ταλάτ είπε πως η συζήτηση ήταν πολύ καλή και ειλικρινής.

    Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει η τ/κ πλευρά στο θέμα των τεχνικών επιτροπών, ο κ. Ταλάτ είπε πως «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την εισήγηση των ΗΕ. Οπως έχω πει, επιβεβαίωσα δυο φορές την ετοιμότητά μας με επιστολές προς τον ΓΓ. Είμαστε έτοιμοι για αυτές».

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως «όπως αναμενόταν ανταλλάξαμε απόψεις σε διάφορα θέματα και αποφασίσαμε να δώσουμε στήριξη στην εργασία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους και επίσης να καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την ΕΕ να δώσουν περισσότερα χρήματα για τις εργασίες της Επιτροπής».

    ''Αυτό ήταν το θέμα της συνάντησης. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για διάφορα θέματα σε σχέση με το Κυπριακό και ήταν μια πολύ καλή και ειλικρινής συζήτηση'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει συνέχιση αυτών των συναντήσεων, στο εγγύς μέλλον, είπε πως ελπίζει να γίνει κάτι τέτοιο.

    «Δεν αποφασίσαμε για αυτό αλλά ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί, ιδιαίτερα με την επίσκεψη του κ. Γκαμπάρι και τις επαφές του μαζί μας. Μπορεί να βρούμε μια τέτοια ευκαιρία να συναντηθούμε και να προχωρήσουμε περαιτέρω στο μέλλον για να συζητήσουμε, για να οργανώσουμε τέτοιες συναντήσεις», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν γνωρίζει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιμένει σε ουσιαστική προετοιμασία πριν τις συνομιλίες, είπε πως για αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να πει αν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ιδίου με τον κ. Γκαμπάρι, είπε πως είναι έτοιμος για αυτό.

    «Από την πλευρά μου είμαι έτοιμος για αυτό. Εξαρτάται από το τι κατ ακρίβεια θα γίνει όταν θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη. Είμαι έτοιμος για αυτές», ανέφερε.

    Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει η τ/κ πλευρά στο θέμα των τεχνικών επιτροπών, είπε πως «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την εισήγηση των ΗΕ. Οπως έχω πει, επιβεβαίωσα δυο φορές την ετοιμότητά μας με επιστολές προς τον ΓΓ. Είμαστε έτοιμοι για αυτό».

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο συμφωνεί με την ατζέντα των επιτροπών αυτών, είπε πως «όπως έχω πει ήταν πρόταση από τα ΗΕ και τη δεχτήκαμε, την εγκρίναμε».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόουλος ανέφερε πως η συνάντηση έγινε για την υποδοχή του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    ''Τόσο ο κ. Ταλάτ όσο και εγώ εκφράσαμε τη μεγάλη μας στήριξη στη δουλειά της Επιτροπής. Είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα και δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε πολιτική του εκμετάλλευση από οποιαδήποτε κοινότητα, έτσι θεωρώ ότι ήταν μια καλή συνάντηση'', είπε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Επιτροπή θα εντατικοποιήσει τις εργασίες της σε ό,τι αφορά το ρυθμό των εκταφών και σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων επιπρόσθετα σε όποιες εκταφές μπορεί να γίνουν.

    Ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ στο εγγύς μέλλον, είπε πως δεν υπάρχει κάποιος δογματικός ή άλλος λόγος για να μη δει τον κ. Ταλάτ, εφόσον υπάρχει ένα πρόγραμμα για το τι θα συζητηθεί στη συνάντηση.

    «Οπως έχει κατ επανάληψη δηλωθεί από εμάς, εμμένουμε στη διευθέτηση που έγινε στο Παρίσι για σύγκληση συναντήσεων για συζήτηση θεμάτων ουσίας του Κυπριακού καθώς και άλλων θεμάτων και εάν υπάρχει πρόοδος σε αυτό γιατί όχι», πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση πως ο κ. Ταλάτ είπε πως μίλησαν και για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως «μιλήσαμε περισσότερο για το θέμα των αγνοουμένων αλλά ανταλλάξαμε ορισμένες απόψεις για άλλα θέματα σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα».

    Εξω από το χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου βρίσκεται η οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου των ΗΕ στην Κύπρο, όπου έγινε η συνάντηση, μαζεύτηκαν ορισμένες γυναίκες συγγενείς αγνοουμένων, κρατώντας τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους.

    [05] Προεδρικό Μέγαρο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις για συνάντηση ΔΕΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως δεν είναι μεγάλης σημασίας τα θέματα, πέραν αυτού των αγνοουμένων, για τα οποία συνομίλησε με τον Τoυρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη συνάντησή τους, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    ''Μιλήσαμε και για άλλα θέματα ασφαλώς, τα οποία ούτε μεγάλης σημασίας είναι ούτε πρόκειται να μιλήσουμε για νέο άνοιγμα και νέα αρχή'', ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ερωτηθείς τι θα γίνει με το θέμα των τεχνικών επιτροπών, είπε πως ''αυτό κυρίως συζητήσαμε, ότι πρέπει να προχωρήσουν οι τεχνικές επιτροπές όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι με τον ΓΓ, ότι κατά κύριο λόγο μίλουμε για τα θέματα ουσίας του Κυπριακού, ότι πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία των συνομιλιών, αυτή είναι και η άποψη του ΓΓ, ότι η προετοιμασία είναι απαραίτητητη και βεβαίως τελικά τα θέματα θα συζητηθούν σε πολιτικό επίπεδο''.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης του ιδίου με τον κ. Γκαμπάρι και τον κ. Ταλάτ, είπε πως όταν έλθει ο κ. Γκαμπάρι θα δει και τις δυο κοινότητες, σε δυο συναντήσεις που θα έχει με τον καθένα, και θα κρίνει εάν υπάρχει πρόοδος στο θέμα των επιτροπών.

    ''Οπως επανειλημμένα είπα δεν υπάρχει καμιά δογματική απαγόρευση στις συναντήσεις'', πρόσθεσε.

    [06] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΦΕΞ Ελλάδας - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου ήταν και συνεχίζουν να είναι άριστες, ενόψει και της κρίσιμης καμπής που θα έχουν οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας το επόμενο Φθινόπωρο, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Βαληνάκης, προσθέτοντας ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από την απόλυτη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις, τα κριτήρια, τα προαπαιτούμενα και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί σχετικά με τη δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005.

    Ο κ. Βαληνάκης έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα των αγνοουμένων και τις ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας στα θέματα που άπτονται των ελληνικών και κυπριακών ενδιαφερόντων.

    Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε για τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι συζήτησαν για το γενικότερο θέμα του Κυπριακού αλλά και για το θέμα των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει ''όλες τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που μας ακουμπάει όλους, όπως είναι το θέμα των αγνοουμένων''.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση ευνοεί συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ στην παρουσία του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ''σε συνεχή διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις στον κατάλληλο χρόνο''.

    Σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας ότι ''η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από την απόλυτη συμμόρφωσή της με τις υποχρεώσεις, τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα καθώς και τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί σχετικά με τη γνωστή δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005'', προσθέτοντας ότι ''είναι δεδομένη η βούληση μας να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή πάντα σε απόλυτη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο''.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών, συνέχισε, ήταν πάντα άριστες και συνεχίζουν να είναι πάντα έτσι, ενόψει μάλιστα της κρίσιμης καμπής που θα έχουν οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας τον επόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

    [07] Αθήνα - Μπακογιάννη - Κυπριακό

    «Το κυπριακό πρόβλημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί και οφείλουμε όλοι να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων, χωρίς όμως, έστω και εμμέσως, να υποβαθμίζουμε τη νομιμότητα του διεθνώς αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους», υπογράμμισε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της στο Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως με την ευκαιρία συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυσή του.

    Η κ. Μπακογιάννη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχή υποστήριξη του αραβικού κόσμου στο Κυπριακό, λέγοντας ότι «δεκαετίες ολόκληρες σε μια ομάδα χωρών - πάνω απ όλες - στηριζόταν η Ελλάδα και φυσικά η Κύπρος».

    «Στηριζόταν στον φίλο αραβικό κόσμο» είπε η κ. Μπακογιάννη τονίζοντας ότι αυτή «η υποστήριξη δημιουργούσε πάντα ένα σημαντικό πυρήνα για τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών οι οποίες, πριν μεν από την ανεξαρτησία της Κύπρου, ζητούσαν την αυτοδιάθεση του νησιού, μετά δε την τουρκική εισβολή και κατοχή, την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής και την επίλυση του προβλήματος με ειρηνικά μέσα».

    Παράλληλα η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε «την έκπληξη όσο και τη λύπη μου, αλλά - όπως πιστεύω - και του ελληνικού λαού, για την πρόσφατη απόφαση της Ισλαμικής Διάσκεψης στο Μπακού» και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα «ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον θα επικρατήσουν διαφορετικές σκέψεις».

    [08] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΔΕΑ - Συνάντηση

    Το ΑΚΕΛ χαιρέτισε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ «θεωρεί ότι πολύ σωστά το θέμα των αγνοουμένων αντικρίζεται χωριστά από τα υπόλοιπα ζητήματα γιατί έχει έντονο ανθρωπιστικό χαρακτήρα και θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό».

    Ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε όπως η επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, «συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό».

    [09] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Συνάντηση Παπαδόπουλου Ταλάτ - Δηλώσεις Ρεν

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντώνται σήμερα το απόγευμα για συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό και συντονισμό των πολιτικών δυνάμεων με την κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης στην Κύπρο του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιου για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος χαιρέτισε τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας πως σήμερα αναμένει να ενημερωθεί και γύρω από τη συνάντηση. Ανέφερε ακόμα ότι σήμερα θα επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιστολή του για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας Χάρη Χαραλάμπους, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συνάντηση Παπαδόπουλου Ταλάτ «είναι μια ιστορική συνάντηση, ιδιαίτερα για ανθρωπιστικά θέματα και δεν μπορώ παρά να τη χαιρετίσω».

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχήθηκε να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε να επιτραπεί να επαναληφθούν πολλές συναντήσεις με αντικείμενο πλέον την ουσία του Κυπριακού.

    [10] Κυπριακή Δημοκρατία - UNDP - Συνεισφορά

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας διέθεσε χθες το ποσό των 200.000 ΛΚ (περίπου 350,000 ευρώ) στη UNDP, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Σκοπός της συνεισφοράς είναι να διευκολυνθεί η εφαρμογή του Γενικού Προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για εκταφές και ταυτοποίηση λειψάνων.

    Από το Σεπτέμβριο του 2005, η κυβέρνηση έχει συνεισφέρει το συνολικό ποσό των 400.000 ΛΚ (περίπου 700,000 ευρώ), προσθέτει η ανακοίνωση.

    [11] Ολι Ρεν - ΕΕ - Τ/Κ - Λεγόμενη απομόνωση

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ζήτησε από τη Φινλανδία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να ανανεώσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της ''απομόνωσης'' της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου και να προσπαθήσει να αποφύγει μια εν δυνάμει κρίση τους προσεχείς μήνες.

    Ο Ολι Ρεν δήλωσε στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV3 ότι πιστεύει πως η Φινλανδία, η οποία ανέλαβε το Σάββατο την προεδρία της ΕΕ, έχει μια ευκαιρία να επιτύχει πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο.

    ''Ελπίζω ως εκπρόσωπος της Επιτροπής ότι η Φινλανδία θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να επιτύχει αποτελέσματα στο ζήτημα αυτό'', δήλωσε ο Ολι Ρεν, εμφανιζόμενος να προτείνει στη Φινλανδία να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο για την Κύπρο, ρόλος ο οποίος ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Ισως ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια μπορεί να προσκαλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε μια φινλανδική σάουνα και να χρησιμοποιήσει λίγη 'διπλωματία της σάουνας' για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα'', δήλωσε ο Ολι Ρεν.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η Φινλανδία οφείλει να προσπαθήσει να πείσει όλες τις χώρες της ΕΕ να αρχίσουν απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, όπως δεσμεύθηκαν να πράξουν το 2004, πιέζοντας παράλληλα την Τουρκία να κάνει βήματα προς τα εμπρός ως προς την Κύπρο.

    ''Επειτα από διαίρεση 40 ετών, είναι καιρός να ξεχάσουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να συγκεντρωθούμε στις λύσεις για το μέλλον του νησιού'', είπε ο Ολι Ρεν.

    [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα φεισθεί προσπαθειών για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα έχει κύριο στόχο την επανένωση της χώρας, τους θεσμούς της, την οικονομία της, την κοινωνία και τους κατοίκους σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, έδωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή της δεύτερης Συνόδου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης Διαθρησκευτικού Διαλόγου με θέμα ''Διαθρησκευτική κατανόηση και συνεργασία για ένα ειρηνικό κόσμο'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως είναι η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στο να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ συμπατριωτών μας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ένας μεγάλος αριθμός Τ/Κ εργάζονται ελεύθερα και με ίδιους όρους εργασίας και μισθοδοσίας όπως αυτούς των Ε/Κ συναδέλφων τους στις περιοχές που ελέγχει η κυπριακή κυβέρνηση και έχουν διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κερδίζοντας την ιδιότητα ''πολίτη'' της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρόσθεσε ότι παρά τα 32 χρόνια διαχωρισμού, οι Ε/Κ και Τ/Κ συνεχίζουν να επιδεικνύουν τη θέληση τους να ζήσουν ξανά μαζί, κάτι που αποδεικνύεται από τα έντεκα εκατομμύρια από αυτούς που έχουν διακινηθεί από και προς τα κατεχόμενα με τη μερική άρση των περιορισμών πριν τρία χρόνια, χωρίς να υπάρξει περιστατικό βίας.

    [13] Υπουργός Παιδείας - Αποτελέσματα Παγκύπριων Εξετάσεων

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2006 για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τις Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, με τη χθεσινή κατανομή δόθηκαν 1.591 θέσεις, από τις οποίες οι 955 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι 67 στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, 115 στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο, 250 στη Νοσηλευτική Σχολή, 55 στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας και 4 θέσεις στις Δραματικές Σχολές της Ελλάδας.

    Επιπρόσθετα έχουν δοθεί για τελειόφοιτους και απόφοιτους τεχνικών σχολών και εσπερινών σχολείων ως υπεράριθμες θέσεις 24 για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 33 για τη Νοσηλευτική Σχολή, 15 για το ΑΞΙΚ και 1 για το ΑΤΙ. Στις εξετάσεις του 2006 υπέβαλαν αίτηση συνολικά 9.801 υποψήφιοι.

    Η κατανομή των θέσεων βασίζεται στα αποτελέσματα των Πρώτων Ενοποιημένων Εξετάσεων που διενήργησε η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας από τις 24 Μαΐου μέχρι τις 13 Ιουνίου. Σκοπός των ενοποιημένων εξετάσεων είναι τόσο η χορήγηση απολυτηρίου σε τελειόφοιτους μαθητές όσο και η χορήγηση γενικού βαθμού κατάταξης, με τον οποίο γίνεται η κατανομή των θέσεων που παραχωρούνται από τα ΑΑΕΙ της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας http://www.moec.gov.cy και μέσω της υπηρεσίας CYBEE σε μορφή γραπτού μηνύματος μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

    [14] Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Κατάλογοι

    Παραδόθηκαν χθες από το Υπουργείο Εσωτερικών στον Διευθυντή του Ελεγκτικού Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου και υπεύθυνο για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές Γιάννη Χαριλάου οι εκλογικοί κατάλογοι που έχουν ετοιμαστεί για λογαριασμό της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Από τους καταλόγους σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου έχουν αφαιρεθεί οι ψηφοφόροι των άλλων δογμάτων και σήμερα σε ειδική σύσκεψη που θα γίνει στο Γραφείο του κ. Χαριλάου στην παρουσία του ιδίου θα παραδοθούν στους εκπροσώπους των Μητροπόλεων.

    Με τη σειρά τους οι Μητροπόλεις θα αναρτήσουν στις ενορίες αντίγραφα των εκλογικών καταλόγων για να μπορούν να ελεγχθούν από τους ψηφοφόρους.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε ότι ευελπιστεί ότι μέχρι την ερχόμενη Κυριακή οι κατάλογοι θα είναι στην διάθεση των πιστών και ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη όλα αναμένεται να εξελιχθούν ομαλά για την διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου όπως έχει οριστεί.

    [15] Αθήνα - Σαρρής - Γκαργκάνας - ΧΑΑ - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, είχε χθες συναντήσεις με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νικόλαο Γκαργκάνα, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας Αλέξη Πιλάβιο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) Σωκράτη Λαζαρίδη.

    Στη συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Σαρρής εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδας με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, τις οποίες όπως είπε, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές για την άριστη οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Κύπρος είναι η προετοιμασία για την ένταξη στην ευρωζώνη και ευχαρίστησε το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την βοήθεια που προσφέρει η Τράπεζα στο θέμα αυτό, τόσο από τεχνικής όσο και από στρατηγικής πλευράς.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκαργκάνας καλωσόρισε τον κ. Σαρρή και τον συνεχάρη για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος χειρίζεται τα δημόσια οικονομικά της τονίζοντας ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο που εντυπωσιάζει.

    [16] Υφυπουργός Βρετανίας - Υπουργός Δικαιοσύνης - Συνεργασία - ASEM

    Θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, καθώς και θέματα ασφάλειας, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους και ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτειακών Σχέσεων Μεγάλης Βρετανίας Κίμ Χάουελς.

    Ο κ. Χάουελς είπε ότι Κύπρος και Βρετανία πρέπει «να εμβαθύνουν τις ήδη ιστορικές, φιλικές και σταθερές τους σχέσεις» και σε άλλους τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ούτως ώστε η Κύπρος να διατηρήσει την ασφάλεια που προσφέρει τόσο στους πολίτες της όσο και στους τουρίστες της.

    [17] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαθρησκευτικός διάλογος - Χαιρετισμός

    Η Λάρνακα αποτελεί μια καλή ευκαιρία να δομηθεί ο Διαθρησκευτικός Διάλογος και να τεθούν κατευθυντήριες γραμμές για το μέλλον, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στον χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή της 2ης Συνάντησης Διαθρησκειακού Διαλόγου της ASEM (Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης) με θέμα: «Διαθρησκειακή Κατανόηση και Συνεργασία για ένα Ειρηνικό Κόσμο», στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Διαθρησκειακός Διάλογος μπορεί και πρέπει να καταστεί ένα ετήσιο γεγονός και διαρκές γνώρισμα της διαδικασίας της ASEM.

    [18] Λιλλήκας - Διαθρησκειακός Διάλογος - Ομιλία

    Ο 21ος αιώνας πρέπει να καταστεί ο αιώνας της ειρήνης και αυτό είναι ένα όραμα που μπορούμε να πετύχουμε για το καλό των τωρινών και μελλοντικών γενεών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας σε ομιλία του στην εναρκτήρια τελετή της 2ης Συνάντησης Διαθρησκειακού Διαλόγου της ASEM που διεξάγεται στη Λάρνακα.

    Είπε επίσης ότι αποτελεί τιμή για την κυπριακή κυβέρνηση η συνδιοργάνωση της σημαντικής αυτής Συνάντησης μαζί με την κυβέρνηση της Μαλαισίας και να είναι χορηγός μαζί με άλλες 17 κυβερνήσεις από την Ευρώπη και την Ασία.

    «Ο κόσμος έχει υποφέρει αρκετούς πολέμους, μερικοί από τους οποίους προκλήθηκαν από θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς φανατικούς που δεν ανέχονταν την όποια διαφορετικότητα», επεσήμανε ο Υπουργός.

    [19] ΥΠΕΞ Μαλαισίας - Διαθρησκειακός Διάλογος - Ομιλία

    Η πολιτιστική και θρησκευτική διαφορετικότητα μπορούν να αποτελέσουν πηγή δύναμης για τον κόσμο ολόκληρο, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Hamid Bin Syed Jaafar Al Bar, σε χαιρετισμό του στη 2η Συνάντηση Διαθρησκειακού Διαλόγου, που άρχισε χθες βράδυ στη Λάρνακα.

    «Πιστεύω ότι η διαφορετικότητα και ο πλουραλισμός δεν αναιρούν τίποτε στην ανθρωπότητα. Αντίθετα, εμπλουτίζουν όλα τα πλάσματα του Θεού», σημείωσε ο Μαλαισιανός Υπουργός, η χώρα του οποίου συνδιοργανώνει τη φετινή Συνάντηση Διαθρησκειακού Διαλόγου.

    [20] Γρανάδα - Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών - Συνέλευση

    Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών στην Ισπανία αποφάσισε τη διεύρυνση του Διοικητικού του Συμβουλίου και την ίδρυση Τεχνικής Επιτροπής με επικεφαλής καθηγητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, η οποία επιτροπή θα ασχολείται με Βυζαντινοσλαβικές Σπουδές και Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ελληνοσημιτικές Σπουδές, Αρχεία (Documentation), Λεξικογραφία και τον Πολιτισμό.

    [21] Παγδατής - Γουΐμπλεντον - Πρόκριση στους ''8''

    Στους ''8'' του βρετανικού Γουΐμπλεντον, για πρώτη φορά στην καριέρα του, προκρίθηκε χθες το απόγευμα ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Αυστραλό Λέιτον Χιούιτ, νούμερο 9 στον κόσμο, ο οποίος κατέκτησε το 2002 το βρετανικό Γραντ Σλαμ.

    Ο Παγδατής νίκησε με 3 - 0 σετ τον Βρετανό Αντι Μάρεϊ, νούμερο 44 στην παγκόσμια κατάταξη, σε ένα αγώνα που διήρκεσε μια ώρα και 53 λεπτά. Ο Κύπριος τενίστας πήρε το πρώτο σετ με 6 - 3 σε 31 λεπτά, το δεύτερο με 6 - 4 σε 34 λεπτά και το τρίτο με 7 - 6 στο τάιμ μπρέικ σε 48 λεπτά.

    Στην παρθενική του εμφάνιση στους προημιτελικούς του βρετανικού Γραντ Σλαμ, ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει τον Αυστραλό Λέιτον Χιούιτ, νούμερο 9 στον κόσμο, ο οποίος νίκησε το απόγευμα με 3 - 1 σετ τον Ισπανό Νταβίντ Φερέρ, νούμερο 23 στον κόσμο.

    [22] Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Με μεγάλη πτώση έκλεισε στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης που κατέγραψαν οι μετοχές των Τραπεζών και ειδικότερα της Τράπεζας Κύπρου (απώλειες 22 σεντ) έκλεισε στις 2.649,07 μονάδες, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες ύψους 4,14%. Σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής (9,4 εκατομμύρια λίρες) ήταν και όγκος συναλλαγών, που έφθασε στα 4,19 εκ.

    Μεγάλη πτώση της τάξης του 4,19% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος ανήλθε στις 901,03 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 July 2006 - 14:23:09 UTC