Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΚΑΡΙΟΣ - ΘΡΟΝΙ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

  • [01] ΜΑΚΑΡΙΟΣ - ΘΡΟΝΙ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

    Την ανάγκη αγώνα για λύση του Κυπριακού με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο επεσήμανε ο τέως Βουλευτής και Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, καταγγέλλοντας διεθνείς προσπάθειες για υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με ταυτόχρονη νομική αναβάθμιση του καθεστώτος του ψευδοκράτους.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε σήμερα στο αρχιερατικό συλλείτουργο στη Μονή Κύκκου για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ` με παρόντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και άλλους πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι ``στόχος μας ήταν και είναι ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας και όχι η τουρκική κατολίσθηση της Ευρώπης και των κριτηρίων της``.

    Μετά το μνημόσυνο, τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Μακαρίου Γ` στο Θρονί.

    ``Η Κύπρος``, είπε ο κ. Λυσσαρίδης στην ομιλία του, ``αποτελεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Τουρκία, με τη συγκατάθεση Ελλάδας και Κύπρου, στρέφεται προς ουσιαστική ή πλασματική ευρωπαϊκή πορεία``.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι ``η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί προς αυτονόητες για κάθε υποψήφια χώρα υποχρεώσεις και απαιτεί, με μιαν οθωμανική αυτοκρατορική νοοτροπία, ευρωπαϊκή πορεία α λα καρτ``.

    ``Απαιτείται οδικός χάρτης βραχείας διαρκείας``, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ``για συμμόρφωση της Τουρκίας και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, για να μην περιθωριοποιούμε την ουσία του Κυπριακού``.

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η Κύπρος θα αντισταθεί στα ψευδεπίγραφα σχέδια που προωθούν κάποιοι στο Κυπριακό.

    ``Θα αντισταθούμε``, είπε, ``όποιοι και να `ναι, όσο δυνατοί και να `ναι και δεν θα διαγράψουμε πατρογονικές εστίες, δεν θα προσυπογράψουμε κολόβωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξένη κηδεμονία``.

    ``Αγωνιζόμαστε``, σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης, ``για λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο που λησμονήθηκε από τους θεματοφύλακες και με το ευρωπαϊκό, που είναι τώρα και δικό μας οικογενειακό δίκαιο``.

    ``Ο Πενταδάκτυλος``, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ``πορεύεται την οδό του μαρτυρίου εσταυρωμένος από την πέτρινη κατοχική σημαία και δεν θα τον αποκαθηλώσουν κραυγές που καλούν τον άψυχο βράχο να αποδιώξει τον κατακτητή``.

    Αναφερόμενος στις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνοκυπριακή πλευρά για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς στο Κυπριακό, ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως ``πλανητάρχες, δορυφόροι και ξένοι άρχοντες μάς προσάπτουν κατηγορίες για δήθεν `απομόνωση` των Τουρκοκυπρίων και, με αυτό το ψευδο-πρόσχημα, επιδιώκουν υπονόμευση της κυριαρχίας μας και νομική αναβάθμιση ενός καθεστώτος, που δυνάμει αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, είναι νομικώς ανύπαρκτο``.

    ``Ομως εμείς``, συνέχισε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ``ευθύς εξ αρχής, διακηρύξαμε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι και αυτοί τραγικά θύματα του τουρκικού επεκτατισμού και ότι τους θέλουμε μη κηδεμονευομένους πολίτες, σε μιαν κοινή ελεύθερη πατρίδα και σε κοινή πορεία για ισόρροπη πρόοδο``.

    ``Στην προσπάθειά μας να αποκρούσουμε τις κατηγορίες αυτές``, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, ``προχωρήσαμε σε βήματα, που είναι δυνατό να δημιουργήσουν αντικίνητρα για λύση, ανάμεσα στους Τουρκοκυπρίους``.

    ``Τα ευρωπαϊκά διαβατήρια χωρίς υποχρεώσεις``, πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, ``η ιατρική περίθαλψη και για πλούσιους Τουρκοκυπρίους και η εμπορία των προϊόντων ακόμα και των υφαρπαχθεισών ελληνοκυπριακών περιουσιών``.

    Οπως ανέφερε ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ``πολύς λόγος γίνεται για κατευθείαν εμπόριο με τα κατεχόμενα``, όμως ``αυτό αποτελεί ανωμαλία``.

    ``Η επιστροφή της Αμμοχώστου, που είναι επιθυμητή και αποτελεί εντολή ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών``, δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης, ``δεν πρέπει και δεν θα επιστρέψουμε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για νομική αναβάθμιση του ψευδοκράτους``.

    ``Το `Μολών λαβέ` του Μαχαιρά θεωρείται αιρετικό από γραφικούς οπαδούς ενός άρρωστου ψευδο-ρεαλισμού``, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας πως ``διεθνείς καίσαρες και πραιτωριανοί και νεο-πιλάτοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρέχουν εύσημα στον κατακτητή και σύρουν το θύμα στο εδώλιο του κατηγορουμένου``.

    ``Και αυτό``, όπως εξήγησε ο κ. Λυσσαρίδης, ``γιατί ο λαός μας απέρριψε σχέδια κηδεμονευομένης συνομοσπονδίας -το σχέδιο Ανάν- που προνοούσαν διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κηδεμονικά δικαιώματα και στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, κατάργηση της κοινοβουλευτικής και εκτελεστικής εξουσίας και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 30 July 2006 - 9:29:18 UTC