Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΑΘΗΝΑ - ``ΗΛΙΟΣ"
  • [03] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - ΛΗΞΗ - ΕΙΣΦΟΡΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Εάν πέραν των οποιωνδήποτε άλλων εσωτερικών ελλειμμάτων της Τουρκίας, υπάρχει και έλλειμμα πολιτικής βούλησης για υλοποίηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της, τότε δημιουργείται πράγματι σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση και σοβαρό ενδεχόμενο σύγκρουσης των δύο τρένων, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ κατά το επίσημο δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Εσθονίας Αντρους Ανσιπ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «δεν επιθυμούμε την πρόκληση αυτού του προβλήματος και αυτής της σύγκρουσης. Την απευχόμαστε. Η ευθύνη, όμως, για την αποφυγή μιας κρίσης στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ανήκει αποκλειστικά στην Αγκυρα».

    «Εάν η Αγκυρα αδυνατεί να αναλάβει και να εκπληρώσει αυτή την ευθύνη, ασφαλώς κανένας δεν δικαιούται να αναμένει από την Κυπριακή Δημοκρατία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα λόγω της αρνητικής τουρκικής συμπεριφοράς, όπως και κανένας πιστεύω δεν νομιμοποιείται να υποστηρίζει απρόσκοπτη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας χωρίς υλοποίηση των συνεπαγόμενων υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως η πλήρης συμμόρφωση της Αγκυρας με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τα προαπαιτούμενα μιας ομαλής πορείας της προς την ενωμένη Ευρώπη, δεν έχουν σχέση με το κυπριακό πρόβλημα ούτε είναι θέμα που αφορά τις δυο κοινότητες της Κύπρου. «Και κατά συνέπεια δεν μπορεί να αναμένονται από μέρους μας παραχωρήσεις και εκπτώσεις στο Κυπριακό, προκειμένου η Τουρκία να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, που υποχρεούται να το πράξει, άσχετα και ανεξάρτητα από το Κυπριακό», υπογράμμισε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί και θα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να υπαγορεύει ή να επιβάλλει όρους στην ΕΕ.

    «Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να συμμορφωθεί η ίδια με τους όρους που θέτει η ΕΕ σε κάθε υποψήφια χώρα. Στην πορεία της προς την Ευρώπη, δεν χωρούν ούτε συμβιβασμοί, ούτε συμψηφισμοί, ούτε επιλεκτικές προσαρμογές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως «υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτή την πορεία και προοπτική της Τουρκίας, νοουμένου ότι η Τουρκία θα σέβεται και τηρά τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Κανένας, βέβαια, από τους 25 εταίρους δεν υποστηρίζει ότι η Τουρκία, σε αυτή την πορεία της, απολαμβάνει ειδικών προνομίων και αποκλειστικής ασυλίας, όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της έναντι της ΕΕ και κατά συνέπεια έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας συμφωνεί πλήρως με τη γενική απαίτηση για συμμόρφωση κάθε υποψήφιας για ένταξη χώρας με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

    Διαβεβαίωσε ότι, όσον αφορά το Κυπριακό, «πριν απ όλους εμείς επιδιώκουμε λύση, που θα εξυπηρετεί τα πραγματικά και μόνιμα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Ανέφερε πως «η αιτία της μη λύσης εντοπίζεται στην άκαμπτη αδιαλλαξία και αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία, για πρώτη και μοναδική φορά, τον Απρίλιο του 2004, συγκατένευσε σε μια διευθέτηση, αφού το Σχέδιο που προνοούσε αυτή τη διευθέτηση, την ικανοποιούσε απόλυτα, χωρίς όμως να ικανοποιεί τις βασικές τις στοιχειώδεις, τις αυτονόητες προϋποθέσεις για μια λειτουργική, διαρκή και βιώσιμη λύση».

    «Η επίτευξη μιας τέτοιας λύσης, μιας ορθής, λογικής και μόνιμης λύσης, ήταν και παραμένει ο αμετάθετος στόχος μας. Η βάση αυτής της λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το πλαίσιο αναζήτησης αυτής της λύσης είναι τα Ηνωμένα Εθνη, με πιο ενεργό ρόλο και λόγο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε, προσθέτοντας πως ενισχυτικά στοιχεία αυτού του πλαισίου, είναι οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ.

    Και μόνη επιδίωξη της λύσης είναι η πραγματική επανένωση της Κύπρου. Η επανένωση του χώρου, του λαού, της οικονομίας και των θεσμών της ευρωπαϊκής Κύπρου, υπογράμμισε.

    Ανέφερε πως «σε μια τέτοια λύση εμμένουμε και για μια τέτοια λύση αγωνιζόμαστε. Το δρόμο για την επίτευξη αυτής της λύσης, μέσω ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, μπορεί τώρα να ανοίξει και να προετοιμάσει η πλήρης και χωρίς όρους εφαρμογή της Συμφωνίας που υπέγραψαν, στις 8 Ιουλίου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ο μέχρι σήμερα από μέρους μας σεβασμός αυτής της Συμφωνίας, είναι δεδομένος και αδιαμφισβήτητος. Ο ανάλογος σεβασμός από μέρους της τουρκικής πλευράς εκκρεμεί και αναμένεται ακόμη».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου και Εσθονίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ως ισότιμα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι δυο χώρες μας αναπτύσσουν και ενδυναμώνουν τις διμερείς σχέσεις τους και τη μεταξύ τους συνεργασία, ενώ παράλληλα συμβάλλουν εποικοδομητικά στη συλλογική προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός καλύτερου ευρωπαϊκού μέλλοντος. Και το καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον διασφαλίζεται με την κατοχύρωση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής προόδου».

    «Η Κύπρος και η Εσθονία αρθρώνουν τον καθαρό πολιτικό τους λόγο και ασκούν τον εποικοδομητικό τους ρόλο, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλικά συνεργαζόμενες και απόλυτα σεβόμενες τους κανόνες και τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η ιδιότητα του μέλους της Ενωσης», κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΑΘΗΝΑ - ``ΗΛΙΟΣ"

    Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράιου άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου, για την αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, όπου έχασαν την ζωή τους οι 121 επιβαίνοντες, του Μποϊνγκ της εταιρείας «ΗΛΙΟΣ».

    Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών, που μελέτησε το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, άσκησε δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, κατηγορία που θα αναλάβει να προσωποποιήσει ο ανακριτής, ο οποίος θα οριστεί να διενεργήσει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, παρέδωσε στον Εισαγγελέα ο πρόεδρος της, Ακριβός Τσολάκης.

    [03] ΡΑΔΙΟΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ - ΛΗΞΗ - ΕΙΣΦΟΡΕΣ

    Ποσό 1.750.000 λιρών συνελέγη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 17ου Ραδιομαραθωνίου Αγάπης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, του οποίου το κύριο μέρος των εκδηλώσεων έληξε τα μεσάνυχτα.

    Το ποσό των εισφορών, που συνελέγη από το περίσσευμα ή το υστέρημα των πολιτών, από τις εκδηλώσεις σε όλες τις χώρες ξεπέρασε το περσινό, σύμφωνα με τους διοργανωτές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 October 2006 - 9:29:19 UTC